Järjen käyttö sallittu!

Raivostunut1

Eli en todellakaan ymmärrä ihmisiä jotka tarkoituksella teettävät sekarotuisilla koirilla pentuja!!

Myös koirat joilla EI ole papereita OVAT sekarotuisia!!

Ettekö te hyvät ihmiset ymmärrä että jos teille kaupataan esim kultaisennoutajan pentua jolla eil ole papereita, mutta on toki puhdas vaikka 800 eurolla niin onkohan tässä jotain hämäräää hmmm ei kai.....

Jos aijotte ostaa sekarotuisen niin älkää maksako siitä älyttömiä hintoja!!! Toki ruuat, ell käynnit sirutukset madotukset yms vaativat rahaa, mutta sekarotuinen pentu pitäisi mielestäni irrota alle 300 eurolla.

Ja jos taas aijotte ostaa puhdasrotuisen niin ostakaa sitten PAPERILLINEN KOIRA!!! Ja tutkikaa koiran vanhempien taustoja yms. Täällä vouhkataan siitä kummat ovat terveempiä sek.rot. vaiko puhtaat.. No huhheijjaa!
Jos ette yhtään kiinnitä hjuomiota puhdasrotuisen koiran sukuun saattaa siellä ollakkin d lonkkaisia tms.. Ja sekarotuisia ei kyllä myöskään voi millään perusteella pitää terveempinä koska niiden vanhempia HARVEMMIN tutkitaan ollenkaan. Ja tähän ei nyt perus lääkärillä käyntiä lasketa.

Palatakseni pää aiheeseeni eli sekarotuisten koirien pennuttamiseen.

Millä perusteella te ihmiset TEETÄTTE omilla sekarotuisilla koirillanne pentuja??

Onko teidän tessulla niin hirveen lutunen luonne että se ois niin hirveen kiva kyllä yhdistää tohon naapurin mustin leikkisyyteen.. voi hyvänen aika!!!!

Kodittomia koiria on NIIN paljon sekä vahinko pentuja yms. että ei kyllä tarkoituksella ole mitään järkeä sekarotuisia teettää!!!!

36

687

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 14+19

      Minä ainakin ostan jatkossakin sekarotuisia, nimenomaan tarkoituksella teetettyjä pentuja joiden vanhemmat on tutkittu terveiksi.
      Saan halvemman, geeniperimältään monipuolisen ja terveen koiran verrattuna sisäsiittoiseen, kalliiseen rotukoiraan.
      En tahdo tukea rotukoirien jalostusta enkä kasvatusta, siksi tuen sekarotuisten koirien kasvatusta ja olen neuvonut näin myös lähipiirilleni ja he siitä eteen päin.

      Jokainen hankkii mitä haluaa, ei siinä kennelliiton paperit paina eikä kennelliiton aivopesemien ihmisten "omat mielipiteet" siitä millaisia koiria toisten ihmisten kuuluisi muka hankkia.

    • seropirules

      Useimmat ihmiset hankkivat koiran seurakseen, perheenjäseneksi, lenkkikaveriksi. Niillä ei kilpailla. Sukutaululla tai muotovalioilla ei ole mitään merkitystä, kun lemmikkiä rakastetaan. Tämä koirien rekisteröinti on kuitenkin aika uutta toimintaa koiran ja ihmisen yhteisessä historiassa.

      Esim. joitakin käyttörotuja on ihminen jalostanut yli tuhat vuotta, rekisterijärjestelmää on pidetty noin sata vuotta. Kaikkialla maailmassa ei vieläkään. Että melko typerää väittää, että paperiton on ilman muuta sekarotuinen.

      Ja mitä tulee rekisterien luotettavuuteen... Siellä missä ihmiset kilpailevat ja käyvät kauppaa keskenään, siellä he myös huijaavat toisiaan. Aina. Myös koiramaailmassa.

      Rekisteröityjen rotukoirien hinnat on Suomessa täysin järjettömät. Ihan muualta hommaan lemmikkini kuin näiltä ahneilta kasvattajilta. Sellaista toimintaa en halua olla tukemassa. Eikä silti tarvitse pentutehtaassa asioida.

    • 56784

      Voi että sen kyllä huomaa että on seuraksi ja sohvanvaltaajiksi koirat hankittu kun ei edes suurimmalle osalle koirista viitsitä peruskoulutusta antaa...

      No mutta niin se nyt vain menee että rekisteröimättömät koirat luokitellaan sekarotuisiksi.

      Itselläni kaksi sekarotuista toinen rescue koira. eikä minulla ole mitään tarvetta rotukoiraan. ei kiinnostusta näyttelyistä tms. koti agia ja tokoa tehdään.

      Tässä nyt aloittajalla ilmeisesti kuitenkin pointtina se että miksi niitä sekarotuisia pitää pennuttaa.
      Minun mielestäni ei pidäkkään.

      Sitten kun on koirapalstat tyhjillään eikä koiria enää löydy niin sitten mielestäni voi terveeksi tutkituilla koirilla teettää pentuja.

      Jos itseään koira ihmiseksi nimittää niin luulisi olevan valmis ottamaan myös kotia vailla olevan koiran eikä aina sitä pentua minkä haluaa teettää ihan vain oman
      halunsa mukaan..

      Kaikille löytyy varmasti koira joko suomesta tai ulkomailta ilman että tarvitsee kokoajan lisää teettää saatikka tukea pentutehtailua.

      Olkaa ihmiset tarkkana koiran oston kanssa!!

    • Joobax

      Vielä käytetään TYÖkoiria, joilla ei ole papereita. Siis ihan maatiloilla, ei virkatehtävissä. Landella ei ole merkitystä, onko pihavahtina turre, jonka vanhemmilla on ylväs sukupuu serteineen, tai sitten toimivina vahtikoirina kauan tunnettujen koirien jälkeläiset.

    • toljanterit hoi!

      Seropi is the best! puhdas rotuisen koiran hankkija haluaaa ylpeillä egollaan ja varmaan asuukin jossain kartanossa

      • Leluoch

        "puhdas rotuisen koiran hankkija haluaaa ylpeillä egollaan ja varmaan asuukin jossain kartanossa"

        Eihän tässä ole mitään järkeä? Itse omistan sekarotuisen ja tykkään sekarotuisista kyllä, mutta millä perusteella rotukoiran omistava on kuvailemasi? :D


    • Iso EI rotukoirille

      Minulla on ollut sekä paperillinen puhdasrotuinen että paperiton puhdasrotuinen, nyt on sekarotuinen pentu, josta maksoin 200 euroa. Jalostustoiminta pitäisi kieltää kokonaan. Itse en ikinä enää hanki rotukoiraa periaatteellisista syistä. On todella karua katsella niitä lähes elinkelvottomiksi jalostettuja reppanoita...

      • TurreTurre

        Kaikki rodut ei oo ylijalostettuja. Ja nääki sairaaks jalostetut vois pelastaa. Niihin pitäs lisätä jotain toista rotua lisäks että sais puututtua niihin vikoihin mitä niillä on. Esim. mopsilleki sais tehtyy kuonon ettei sillä ois mitään hengitysvaikeuksia. Iltalehessä ku olivat listanneet sairaita rotuja nii eläinlääkäri oli suositellu nimen omaan tätä että jotain muuta koiraa pitäs saaha siihen rotuun että sais korjattua niitä piirteitä ja perinnöllisiä sairauksia.

        Ja on niitä puhtaita rotujaki. Tosin ei hirveesti. Mutta huskit on ainaki terveitä koska niitä ei oo jalostettu juur ollenkaan. Sit hollanninpaimenkoirat on ainaki terveempii verrattuna belgeihin ja lyhyt karvaset colliet on pitkä karvasii collieta terveempiä. Colliella esiintyy jotain silmäsairautta perinnöllisenä (PRA?) ja koira voi kuulemma sokeutua jos on tämmönen. Lyhyt karvasilla colliella tää on harvinaisempaa ja jos niillä on tää sairaus ne ei sokeudu.


    • ...................

      Jeps jeps, meitähän on moneksi. Yhden sekarotuisen olen hankkinut, ja sain valöitettavasti vakavasta rakenneviasta kärsivän pennun. Viidellä rotukoirallamme ei ole todettu minkäänlaisia perinnöllisiä sairauksia.

      Siinä olet oikeassa, että on olemassa rotuja, joissa on ihan liikaa noita perinnöllisiä vaivoja, ts. jalostus on epäonnistunut pahasti kokonaisuudessaan. Mutta niistäkin löytyy kasvattajia, joiden koirilla niitä ei löydy. Mutta niin kuin meilläkin kävi, katsoimme parhaimmaksi ja turvallisimmaksi vaihtoehdoksi rodun vaihtoa toineen, ja yllätys yllätys, kun kävimme koko laajaa rotukirjoa läpi, niin sieltä todellakin löytyy vielä todella paljon "terveitä" rotuja, joilla ei geeneissä kulje pahoja vakavia ongelmia. Siksi puhun "vakavista" ongelmista, että tiedän, ettei takuutervettä koiraa löydy, ja kaikenlaiset uudet menetelmät mahdollistavat yhä laajempien sairauksien kirjon löytymistä. Kuitenkin iso osa geenivirheistä on sellaisia, joista ei aiheudu minkäänlaista haittaa koiralle. Jotka todellakin jäävät tiedostamatta, jos ei niitä tiheällä piikillä etsitä, ja melkeinpä veikkaan, että harva noita viitsii maksaa, koska pevisaan riittää paljon vähempikin.

      Terve järki mukana, on koiralla sitten kirjo eri rotuja, taikka vain yksi. Kaikkein paras varmuus on löytää koira kuitenkin populaatiosta, josta löytää tarpeeksi monen sukopulven tallennetut tiedot, jotka myös halutaan avoimesti antaa ostajien käyttöön. Huijareita on aina. Jokaikisessä ihmisryhmässä, siis myöskin koirien kasvattajissa. Mutta heitä on kyllä niin pieni vähemmistö, että ongelman suhteellisuuden taju pitää muistaa säilyttää näissäkin.

      Minä en siis lue itseäni milläänlailla sekarotusrasistiksi, omammekin on mitä valloittavin ja mahtavin koira. Ja ihan yhtä rakas ja tärkeä kuin ne paperillisetkin koiramme ovat olleet. Jos löytäisin samantyyppisen sekarotuisista, ottaisin ihan takuulla, tosin jos terveyspuoli epäilyttää, en ottaisi.

      Paperittomien rotukoirayhdistelmien käyttöä en sen sijaan lainkaan ymmärrä. Enkä niitä, joissa on mahdollisuus rekisteröintiin, mutta se jätetään tekemättä. Lähtökohtaisesti siinä on silloin jotakin hämärää (esimerkiksi ei kelpaa rekisteriin). Rekisteröintimaksut eivät voi olla se syy. Ne ovat niin pienet.

      Yllättävän usein täälläkin palstoilla syytellään kuitenkin mm. kennelliittoa siitä, että se ei huoli muka sekarotuisia mukaan harrastuksiin. MOnen seropin ottaneen mieli muuttuu vuosien saatossa, ja he alkavat siinä vaiheessa kyselemään, miksi ei mukaan huolita. Monirotuisilla olisi mahdollisuus kuitenkin myöskin perustaa oma kennelliittonsa, ja onhan sitä yritettykin. Toimintaa vaan ei saada jatkumaan, koska huomataan, että se onkin valtavan työlästä ja vaikeaa. Kennelliiton toimintaa on rakennettu pitkään ja hartaasti, paljolti alussa täysin vapaaehtoisvoimin, ja koiraharrastajien yhteisenä voiman ponnistuksena. Joihinkin toimintoihin on oikeutettu mukaan myöskin sirutetut seropitkin, eli ovi on auki. Jokainen kuitenkin ymmärtää, että sekarotuisten näyttelytoiminta on mahdotonta järjestää, koska niille ei ole minkäänlaista rotumääritelmää edes mahdollista luoda.

      Jokaisella on oikeus tehdä ostopäätöksensä, ja niille omat perusteensa on varmasti jokaisella. Mutta lähtökohtaisesti sekarotuisten pentujen ostaminen ei ole sen eettisempi ratkaisu kuin rotukoirankaan. MOnesti se on aiheuttanut pahoja ongelmia, kun perheeseen on otettu koira ymmärtämättä sitä, että saattaa olla edessä yllätyksiä mm. aktiivisuustason ja taipumusten suhteen. Rotukoirien kohdalla nämä yllätykset on huomattavasti helpommin ehkäistävissä, koska lähtökohtaisesti rodun ominaisuudet on tiedossa, ja piirteet samanrodun sisällä ovat "tasalaatuisempia". Tieto vaikkapa näyttely-ja käyttölinjojen taustoista on helpommin saatavilla, joka on monissa roduissa merkittävä. Viime aikoina on kasvanut myöskin puhdas pentutehtailu, joka taas lisää terveysriskejä. Ne kasaantuvat helposti, vaikka erirotuisia yhdisteltäisiinkiin, esimerkiksi kallonmuodolla on merkitys, ja samat riskit säilyvät, jos yhdistetään kaksi pienikalloista rotua jne... Ainoa silmänkuopasta tippumistapauskin, johon olen törmännyt on nimenomaan sekarotuisella koiralla. Epilepsiaa ja muuta olen itse kohdannut ihan yhtä usein seka-sekä puhdasrotukoirilla, sillä erolla, että tiedän sellaisenkin tapauksen, jossa epilepsiakoiralta lähti maailmalle 20 pentua ennen sairauden puhkeamista, eikä pentujen ottajia jälkeenpäin montaa tavoitettu, jotta asiasta olisi voitu tiedottaa. Pahimmassa tapauksessa näistä pennuista on paljonmkin jälkeläisiä maailmalla, ja lisää tulee koko ajan, koska ketjua on mahdotonta enää pysäyttää.

      Eli asiat eivät ole millään lailla mustavalkoisia. Rotukoiran kohdalla kuitenkin mahdollisempaa ottaa hankintapäätöksessä huomioon. Tämä asia on itsellenikin valjennut vasta elämänkokemuksen karttuessa. Koiramaailma on raadollinen. Mutta sen raadollisuus ei todellakaan rajoitu vain paperikoirien jalostukseen.

    • Ärsyyntynyt

      Törmäsinpä itsekin taannoin henkilöön, joka perusteli ottaneensa sekarotuisen siksi, että ne ovat terveempiä. Rotuina oli muistaakseni bichon frise ja tiibetinspanieli (tai joku muu samankaltainen), joka kuuluu PEVISAan, joten todellakaan ei ole terve rotu.. Kaksi melko pienikalloista rotua, joista kumpaakaan vanhempaa ei varmasti ole tutkittu mitenkään (tai se terveen määritelmä on se perinteinen että rokotukset on saatu) ja joilla kummallakin on osittain samoja perinnöllisiä vikoja. Että siinäpähän vaan tervemenoa "terveemmän" sekarotuisen omistaja.

    • serooppii

      sekarotuinen on terveempi jos valitsee hyvät rodut eikä kahta ns " sairasta" rotua.

      • kommentoija

        On olemassa myöskin "terveitä" rotukoiria. Siis rotuja, joilla ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia. Sekarotuisissa vaan on melkolailla hankalaa valita vain niitä "terveitä rotuja". Ja toisaalta, jos vain niiden perusteella etsii, voi tulla sitten ne koiran ominaisuudet yllätyksenä.

        Jokainen siis ottaa sellaisen koiran kuin katsoo itselleen sopivimmaksi. Näinhän se ainakin ideaalimaailmassa menisi. Mutta niin monta kertaa olen nähnyt tapauksia, joissa se halpa hinta on mennyt edelle, ja ongelmia on tullut. Erityisesti aktiivisuustason ja koiran ymmärryksen kanssa.

        Muuten, rotukoirakin voi olla halpa. Esimerkiksi meidän koiramme kasvattaja lahjoittaa uuden omavalintaisen pennun itsellemme sopivalla aikataululla, kun edellinen (häneltä ostettu) koira saa käyttövalion tittelin. Työtähän se toki teettää, mutta näissä roduissa ei juuri sen enempää kuin se koira normaalistikkaan kotikoirana aikaa veisi. Koulutus ja toiminta on vain suunnitellumpaa, jos tähtää kisauralle.

        Ja sitten mitä koiran terveyteen tulee, on hyvin suuri vastuu omistajallakin. Jos ei ole valmis pitämään kokonaisvaltaisesti huolta koirastaan (myöskin se fyysinen rasitus ja aktiviteetit), ei koiran terveys ole taattu. Toisaalta, vaikka olisikin jokin perimän alttius johonkin, sitä voi ehkäistä.


    • nopapers

      Euroopassa paljon reissaavana löydän eri maista runsaasti paperittomia rotukoiria. Metsästyskoiria, ym. käyttörotuisia. Köyhien maiden maalaiset eivät rekisteröi pentueitaan, koska se maksaa. Pennuista tulisi kalliimpia, eikä varakkaampia ostajia löydykään. Liian iso riski. Siinä syy, miksi ei rekata. Siitä huolimatta koirat ovat puhdasrotuisia,niitä ei sekoiteta keskenään. Asiassa ei siis ole mitään hämärää, köyhyys vain. Suomi on korkean elintason maa, joten täällä ei ymmärretä todellista köyhyyttä.

    • bilbao333

      Rescue-koirat on todella uhka meidän koirillemme, tuovat tappavia tauteja, loisia, kaikkea vähemmän hauskaa tuliaisina.

      Kuvittelette tekevänne hyvän työn---ette tiedä taustoja laisinkaan.

      Siitä vaan. Tulee vielä laki tohonkin.

      Rotukoirien omistajat ei diivaile. Ne TIETÄÄ, MISTÄ KOIRA ON PERÄISIN, on lekuritutkimukset ja kaikki laidasta laitaan - rekatuilla koirilla!
      Silti ei ihmiskakarakaan synny niin, että vanhemmat TAKAAVAT siitä sitä ja tätä, ei edes terveys ole varmaa. Ainoa varma on epävarma!

      • ---

        Höpö höpö. Rescuekoiria on tuotu tuhansia maahamme, eikä mitään tappavia tauteja ole mukana tullut. Jos niistä oikeaa vaaraa olisi, niin niiden tuonti kiellettäisiin.


    • Kapybara

      "Myös koirat joilla EI ole papereita OVAT sekarotuisia!!"

      Tätä just en voi koskaan ymmärtää... Itselläni on ollut sekä rekattu rotukoira (tai no kolmekin), rekkaamaton rotukoira ja seropi. Ei se paperittomuus rotua muuta. Rekkaamaton sakemanni siis löytyy täältä ja KYLLÄ, se ON puhdas. En tiiä miksei ole rekattu, mut puhdas se varmuudella on.

      Tulevaisuudessa varmaan pysyn sekarotuisten parissa. Minusta on järjettömämpää teettää koko ajan vain puhdasrotuisia, ja samalla viedä mahtavia rotuja vain huonompaan suuntaan. Ei ne seropit sen huonompia ole kuin rotupitkaan.

      Itse kannatan _harkittua_ seropipennutusta, jossa siis molemmat vanhemmat tutkittuja yms. Ja rodutkin järkevästi valittu...

      • ---

        Aloitus nyt oli niin täyttä sontaa, ettei sille kannata mitään arvoa antaa. Tuollaisia lapsellisia provoja näkyy aina välillä, mutta mitä sitten.


      • Rotikkarinsessa

        Vaikka itselläni ei mitään seropeja vastaan ole, jos vanhemmat on terveiksi tutkittu ja pentueen suunnitteluvaiheessa on tieto siitä, että vaikka pentuja tulisi useampia, kaikille löytyisi koti, niin rotukoirien rekisteröimättömyyttä en ymmärrä.

        Siis okei, toki kaikilla on varmasti omat syynsä, etteivät rekisteröi puhdasrotuisia pentuja, mutta lienenkö sitten jotenkin outo tai jotain, mutta itselläni tuo herättää aina isoja epäilyksiä kasvattajan/pentujen myyjän tarkoitusperistä.

        Rekisteröinti ei kuitenkaan NIIN paljon maksa ja jos molemmat vanhemmat on virallisesti terveystutkittu ja muutenkin ovat oivia jalostuskoiria, niin miksei pentuja voisi rekisteröidä? Edellisestä pentueesta liian vähän aikaa? Jommankumman vanhemman rekisteröidyt pentumäärät ovat jo tulleet täyteen? Vahinkopentue, jolloin isästä ei voi täysin satavarma olla, ellei ole nähnyt tilannetta (ja ole varma, ettei muita vahinkoastumisia ole tapahtunut - jolloin voi myös ihmetellä, miksei ole keskeyttänyt tilannetta)? Ovatko molempien vanhempien terveystulokset ok ja soveltuvat jalostukseen?

        Rotukoiran rekisteröimättömyys herättää itselläni vain niin paljon kysymyksiä, että mieluummin ostan sen paperillisen koiran, jolloin minulla on tiedossa tasan varmasti vanhemmat - ja jos epäselvyyksiä tulee, niin minun on mahdollista selvittää asia ja mahdollisesti saada korvauksia huijatuksi tulemisesta (ei sillä, että se vähentäisi koiran arvoa sillä hetkellä millään tavalla, mutta jos olen sopinut saavani koiran tietyistä vanhemmista, niin ei siihen ole mitään järkevää/hyväksyttyä perustetta, että vanhemmat ovatkin erit kuin on sovittu).

        Ja kuten sanottua, seropeja ja niiden tarkoituksella teettämistä vastaan minulla ei mitään ole, jos nuo pari mainitsemaani vaatimusta täyttyvät. Itse vain en koskaan lähtisi sellaista ottamaan vaan pitäydyn edelleen _terveissä_ rotukoirissa. Vaikkakin, jos saivartelulinjalle lähdetään, kyllähän rotukoiratkin ovat alunperin olleet sekarotuisia.


    • poolimoolikei

      Puhdasrotuiset ovat useimmiten _aina_ sisäsiittoisia, sekuleilla on suurempi geenipooli. Jos terveen sekulin haluaa, pitää valita vanhemmat joilla ei ole samoja tauteja.
      Vastustan pentutehtailijoita, vastuuttomia pennuttajia ja muutenkin vastuuttomia koiranomistajia (kuten lyttynaamakoirien omistajia).

    • kuis98

      Kuka on oikeasti tutkinut seropiensa terveystaustoja? ja vielä suuremmalla mielenkiinnolla ihan virallisesti terveystarkastuttanut seropinsa ennen pentujen tekoa? enkä nyt tarkota rokotuksella käyntiä vaan ihan oikeita kuvauksia.. lonkka,selkä,polvi,kyynär,sydän,silmät ym.vaivoja kun ei monesti ylospäin näe!
      Sekin riittää,että seropilla on ollut parin sukupolven takana epilepsiaa.. ei se häviä vaikka jonkun muun rodun sekaan heittää..

      Rotukoirillakaan ei mielestäni riitä jalostuksen käytön syyksi "kun se on niin nätti" tai "kun se on niin kivan luontoinen",pitää oikeasti olla rodulle jotain annettavaa.. omat koirani tekevät tulosta näyttelyissä(enkä nyt siis vaadi,että koiran pitää olla sertin arvoinen,mutta pitää olla suurimmaksai osaksi EH:ta ja ERI:ä),palvelus/tottelevaisuuskokeissa,luonnetesteissä,sekä seuraan käyttäytymistä arjen tilanteissa (lasten kanssa toimiminen,ihmisten kohtaaminen ym).Eli pitää olla tasapainoinen,ei missään nimessä salakavala.Tehdään viralliset terveystarkastukset (selkä,lonkka,kyynär,polvi kuvat sydänkuuntelu).Jos jossain osa-alueessa on häikkää en käytä jalostukseen.

      Sitä paitsi rotukoirilta lasketaan sukusiitos % väh.4 sukupolven takaa ja näihinkin on suositukset(6,25% joka vastaa serkusparitusta).omien koirieni sukusiitos % on 0,78 ja 1,56%,eli aika pienillä mennään.

      Totuushan on,että seropi ei ole sen terveempi kuin rotupi (jos ei lasketa englannin bulldoggia ja shar peita mukaan),koska kukaan ei kuvauta seropiaan,ellei ole pakko ja vaikka kuvauttaisi ei tulos mene mihinkään tietokantaan toisin kun rotupien omistajilla,kaikki viralliset kuvaukset menevät skl:n kautta jalostusnettiin kaikkien nähtäväksi.

      Ja paperitonta "rotukoiraa" eli seropia,en ottaisi missään nimessä,koska niissä on yl.aina jotain hämärää taustalla.. voi olla esim.välipentue (skl:llä säännöt millä välillä narttua saa astuttaa).On joku perinnöllinen vika tai on voinut sukusiitos% liian suuri (esim.isä on voinut astua tyttären).Tai sitten ei ihan oikeasti ole rotukoira! se,että koira näyttää jonkun rodun edustajalta ei tarkoita että se sitä on.. voihan olla,että sukupolvi taaksepäin onkin ollut jotain muuta rotua joka on samankaltainen (saku-belgi),jonka ulkonäkö on seuraavassa sukupolvessa hävinnyt (toisen koirani vanhemmat ovat ulkomaan tuonteja,joten kasvattaja halusi varmistaa pentujen alkuperän ja teetti niille geenitestin,jolla selvitettiin perimä).Jos kasvilla käy kotona vahinko ja tulee esim.pennut liian pian ed.pentueen jälkeen ne voi aina laittaa EJ-rekisteriin.

      "Useimmat ihmiset hankkivat koiran seurakseen, perheenjäseneksi, lenkkikaveriksi. Niillä ei kilpailla. Sukutaululla tai muotovalioilla ei ole mitään merkitystä, kun lemmikkiä rakastetaan."

      Ja ihan vaan tiedoksi "seropi rules",että kyllä mullakin ne koirat on ihan perheenjäseniä ja kavereita ennen kaikkea muuta ja ihan täydellä sydämellä rakastetaan vaikka niillä harrastetaankin!! ai jumankauta kun ärsyttää tommoset kommentit!! ihan kun se jotenkin vähentäisi omistajan välittämistä koirasta jos haluaa niistä jotain muutakin kuin sohvaperunan! mun koirat ainakin NAUTTII siitä kun niiden kanssa harrastetaan!

      Ja rotupiin olen päätynyt itse ihan sen takia,että tiedän suunnilleen minkä näköisiä/kokoisia niistä aikuisena tulee,suvun terveyden ja käyttötarkoituksen,jolla voin jo vähän miettiä mihin harrastuksiin voin koiran kanssa tähdätä (harrastus kuitenkin loppupeleissä valitaan sen mukaan mihin koiralla on eniten taipumuksia).

      • 2+15

        "Kuka on oikeasti tutkinut seropiensa terveystaustoja?" -kuis98
        Www. petsie.fi sivustolla on paljon seropipennuttajia, jotka ovat tutkineet koiransa ja osalla on lonkkatuloskuvatkin näkyvillä. Ja ihan on sekarotuispennutusta varten kuvattu ja tutkittu.
        Ihmiset ovat alkaneet valistua tämän asian suhteen ja sekarotuisiakin tutkitaan... Ja rotukoiria, joita käytetään sekarotuispennutukseen.

        "Sitä paitsi rotukoirilta lasketaan sukusiitos % väh.4 sukupolven takaa ja näihinkin on suositukset(6,25% joka vastaa serkusparitusta).omien koirieni sukusiitos % on 0,78 ja 1,56%,eli aika pienillä mennään." - kuis98
        Ajattelet liian lyhytnäköisesti. Oletko koskaan miettinyt, mikä koiriesi sukusiitosprosentti on 20 polven mukaan? Ei ainakaan 0,78. ;)
        Juuri tämä on nykyajan rotujalostajien ongelma. Ei nähdä sitä, että sukurutsausta on jatkettu jo kymmeniä vuosia ja se vaikuttaa negatiivisesti nykyisiin rotuihin.

        "Totuushan on,että seropi ei ole sen terveempi kuin rotupi (jos ei lasketa englannin bulldoggia ja shar peita mukaan),koska kukaan ei kuvauta seropiaan,ellei ole pakko ja vaikka kuvauttaisi ei tulos mene mihinkään tietokantaan toisin kun rotupien omistajilla,kaikki viralliset kuvaukset menevät skl:n kautta jalostusnettiin kaikkien nähtäväksi." - Kuis98
        Itse asiassa, on tiedetty jo pitkään, että sekarotuisilla koirilla on paremmat mahdollisuudet olla terveempiä kuin rotukoirien, koska sekarotuiset ovat heterogeenisiä ja niillä on laajempi geenipooli. Rotukoirat ovat sisäsiittoisia ja suvussa kulkevat sairaudet puskevat tämän vuoksi herkemmin pintaan.
        Täällä on erinomaisen hyvä ja sivistävä artikkeli asiasta: http://rantahiekkaa.wordpress.com/2011/06/14/ovatko-sekarotuiset-terveempia-kuin-rotukoirat/
        Suosittelen lukemaan kyseisen artikkelin.
        Mikäli sekarotuisia alettaisi kasvattaa laajemmassa mittakaavassa huolellisesti ja käyttää jalostukseen terveeksi tutkittuja yksilöitä, kyseisestä seropikannasta saisi helposti terveemmän kuin tervein koirarotu, se on tieteellinen fakta, ja voit tiedustella asiaa keneltä tahansa eläinlääkäriltä tai geenitutkijalta.

        Kirjoitat päätyneesi rotupiin, koska tiedät silloin minkä näköinen, kokoinen ja luontoinen siitä tulee.
        Jos risteytät kultaisennoutajan ja labbiksen, tiedät varmaan siitäkin millainen siitä tulee? Luppakorvainen noutaja? Silti geenipooli on laajempi ja koira niiltä osin terveempi. MIkäli yhdistämme terveen labukan terveeseen kultsuun, syntyy suuremmalla todennäköisyydellä terveempiä pentuja kuin kultsuxkultsu ja labuxlabu pentueeseen.

        Myös seuraavista yhdistelmistä olisi erittäin helppo ennustaa mitä koirasta tulee.
        Karjalankarhukoira x itälaika
        Pk collie x lk collie
        Saksanpaimenkoira x valkoinenpaimenkoira
        Siperianhusky x alaskanmalamuutti
        Ruotsinlapinkoira x suomenlapinkoira
        Australian kelpie x bordercollie
        jne jne jne.
        Tällaisia yhdistelmiä ihmisten tulisi tehdä enemmän.
        PItäisi unohtaa ne saksanpaimenkoira - kultsu miksit ja alkaa risteyttää koiria järkevämmin. Ja tutkia ne terveeksi ennen kuin niitä risteyttää. Tällöin saisimme aikaan terveempiä ja varmasti myös toimivampia käyttökoiria, kun olisi enemmän jalostusmateriaalia käytössä yli roturajojen.
        On olemassa niin monta samaan käyttötarkoitukseen sopivaa saman tyyppistä koiraa, että on typerää sukurutsata niitä rotuja vain omiensa kanssa, kun voisi käyttää niitä vastaavia samanlaisia ja saada voimakkaampia ja parempia ominaisuuksia.
        Veikkaan että bordercollie-kelpie mix olisi melkoinen agitykki ja paimenkoira!!


      • Rotukoira boikotti
        2+15 kirjoitti:

        "Kuka on oikeasti tutkinut seropiensa terveystaustoja?" -kuis98
        Www. petsie.fi sivustolla on paljon seropipennuttajia, jotka ovat tutkineet koiransa ja osalla on lonkkatuloskuvatkin näkyvillä. Ja ihan on sekarotuispennutusta varten kuvattu ja tutkittu.
        Ihmiset ovat alkaneet valistua tämän asian suhteen ja sekarotuisiakin tutkitaan... Ja rotukoiria, joita käytetään sekarotuispennutukseen.

        "Sitä paitsi rotukoirilta lasketaan sukusiitos % väh.4 sukupolven takaa ja näihinkin on suositukset(6,25% joka vastaa serkusparitusta).omien koirieni sukusiitos % on 0,78 ja 1,56%,eli aika pienillä mennään." - kuis98
        Ajattelet liian lyhytnäköisesti. Oletko koskaan miettinyt, mikä koiriesi sukusiitosprosentti on 20 polven mukaan? Ei ainakaan 0,78. ;)
        Juuri tämä on nykyajan rotujalostajien ongelma. Ei nähdä sitä, että sukurutsausta on jatkettu jo kymmeniä vuosia ja se vaikuttaa negatiivisesti nykyisiin rotuihin.

        "Totuushan on,että seropi ei ole sen terveempi kuin rotupi (jos ei lasketa englannin bulldoggia ja shar peita mukaan),koska kukaan ei kuvauta seropiaan,ellei ole pakko ja vaikka kuvauttaisi ei tulos mene mihinkään tietokantaan toisin kun rotupien omistajilla,kaikki viralliset kuvaukset menevät skl:n kautta jalostusnettiin kaikkien nähtäväksi." - Kuis98
        Itse asiassa, on tiedetty jo pitkään, että sekarotuisilla koirilla on paremmat mahdollisuudet olla terveempiä kuin rotukoirien, koska sekarotuiset ovat heterogeenisiä ja niillä on laajempi geenipooli. Rotukoirat ovat sisäsiittoisia ja suvussa kulkevat sairaudet puskevat tämän vuoksi herkemmin pintaan.
        Täällä on erinomaisen hyvä ja sivistävä artikkeli asiasta: http://rantahiekkaa.wordpress.com/2011/06/14/ovatko-sekarotuiset-terveempia-kuin-rotukoirat/
        Suosittelen lukemaan kyseisen artikkelin.
        Mikäli sekarotuisia alettaisi kasvattaa laajemmassa mittakaavassa huolellisesti ja käyttää jalostukseen terveeksi tutkittuja yksilöitä, kyseisestä seropikannasta saisi helposti terveemmän kuin tervein koirarotu, se on tieteellinen fakta, ja voit tiedustella asiaa keneltä tahansa eläinlääkäriltä tai geenitutkijalta.

        Kirjoitat päätyneesi rotupiin, koska tiedät silloin minkä näköinen, kokoinen ja luontoinen siitä tulee.
        Jos risteytät kultaisennoutajan ja labbiksen, tiedät varmaan siitäkin millainen siitä tulee? Luppakorvainen noutaja? Silti geenipooli on laajempi ja koira niiltä osin terveempi. MIkäli yhdistämme terveen labukan terveeseen kultsuun, syntyy suuremmalla todennäköisyydellä terveempiä pentuja kuin kultsuxkultsu ja labuxlabu pentueeseen.

        Myös seuraavista yhdistelmistä olisi erittäin helppo ennustaa mitä koirasta tulee.
        Karjalankarhukoira x itälaika
        Pk collie x lk collie
        Saksanpaimenkoira x valkoinenpaimenkoira
        Siperianhusky x alaskanmalamuutti
        Ruotsinlapinkoira x suomenlapinkoira
        Australian kelpie x bordercollie
        jne jne jne.
        Tällaisia yhdistelmiä ihmisten tulisi tehdä enemmän.
        PItäisi unohtaa ne saksanpaimenkoira - kultsu miksit ja alkaa risteyttää koiria järkevämmin. Ja tutkia ne terveeksi ennen kuin niitä risteyttää. Tällöin saisimme aikaan terveempiä ja varmasti myös toimivampia käyttökoiria, kun olisi enemmän jalostusmateriaalia käytössä yli roturajojen.
        On olemassa niin monta samaan käyttötarkoitukseen sopivaa saman tyyppistä koiraa, että on typerää sukurutsata niitä rotuja vain omiensa kanssa, kun voisi käyttää niitä vastaavia samanlaisia ja saada voimakkaampia ja parempia ominaisuuksia.
        Veikkaan että bordercollie-kelpie mix olisi melkoinen agitykki ja paimenkoira!!

        Minä olen niin samaa mieltä sinun (2 15)kanssa tässä asiassa. Allekirjoitan ihan täysin. Meillä ollaan etsitty perheeseen uutta pentua ja juuri tuollaisia kertomiasi järkeviä yhdistelmiä ei vaan tahdo löytyä millään. Olen aktiivisesti (tarkoittaa päivittäin) etsinyt nyt kohta 4kk meille uutta pentua ja potentiaalisia pentueita ei kyllä ole montaa tullut vastaan ja nekin jotka ovat tulleet, ovat olleet vähintään 500km päässä :( Minä jopa maksaisin sopivasta yhdistelmästä mieluusti enemmän kuin puhdasrotuisesta paperittomasta.

        Juurikin kultsi-labukka olisi aivan ihana yhdistelmä. Olen tavannut yhden kultsi-samojedin ja myös hän oli kerrassaan upea. Yksi minun lemppariroduista on berni, mutta herranjestas miten sairas rotu se on. Keski-ikä vaivaiset 7 vuotta :( Miksi ihmeessä sitä ei voisi risteyttää esim. nöffin kanssa tai muiden sennenkoirien? Saataisiin muuten niin ihana rotu säilymään edes jotenkin. Nyt koko rotu uhkaa kuolla sukupuuttoon kun pentujen hinnat on pilvissä (1400 euroa ja ylöspäin) ja ihmiset ei uskalla ko. rodun edustajia ottaa. Tämä tääs entisestään vähentää jalostukseen käytettäviä yksilöitä ja kutistaa siten geenipoolia entisestään ja kierre on valmis. Uutta verta vain kehiin, vaikka sitten roturajojen ulkopuolelta.


      • Jeespökssss

        Samaa mieltä. jos koiralla ei oo mitään annettavaa sitä ei pitäs astuttaa. Oli kyse nyt sitten sekarotusista tai puhas rotusista.


    • seropimetästäjä

      koska koiria on maailmassa niin paljon, niin miksei "rescue"-koiria lopeteta saman tien? Ja kaikki sairaat/sairautta kantavat koirat. Vähenisiväthän prkl. Rotukoirat ovat kalliita, ja vaikka kuinka olisi koenäyttöjä, niin se ei silti 100% takaa pentujen toimivuutta. Itselläni on sekarotuinen metsästyskoira, ja seuraankin ahkerasti sivustoja, jos löytyisi jossain vaiheessa joku hyvä yhdistelmä - on se sitten vahinko taikka tarkoituksella tehty - josta voisin ottaa uuden pennun kasvamaan. Sekarotuisesta en tosin maksa 150e enempää, koska tuskin ainakaan sen enempää sen madottamiseen on mennyt. Ja jos ei siitä tule toimivaa metsästyskoiraa, niin monttuun. Eipähän jää kiertolaiseksi tai tyhjänpantiksi häkkitilaa viemään.

    • ärsyyyyyntynyt

      Mulla oli sekarotunen ja se eli 12v!
      Sitä en vaihtaisi mihinkään .......BUUDELIIN!
      Ja sekarotuset on paljo terveempii.

      • 369

        Meillä on molempia. Seropit terveitä kuin pukit. Ei koskaan mitään sairauksia ole ollut ja vanhin nyt 13v. On myös puhdas rotunen. On kirjat ja kaikki viimesen päälle ja niin myös sairaudet:-( Kyllä minun kokemuksieni mukaan seropit on terveempiä. Sitä en sano kuitenkaan että niitä pitäisi tehtailla mutta nyt suututan rotukoiraihmiset. Melkosta tehtailuahan se on kun katsoo nettiä ja lehtiä niin kuinka paljon on rotukoiria koko ajan myytävänä. Entäpä jos lopettaisitte kaikkien koirien tuotannon ja sitten kun ei ole enää palstat pullollaan koiria niin sitten pentuja maailmaan.


    • 2seropia

      itse olen 44 vuoden aikanani omistanut kuusi koiraa joista kaikki seropeita, lapsuuden kodissani oli aina seropeita, ne ovat erittäinkin terveitä ja aivan tutkitusti myös, itse olen tehnyt yhden pentueen seropeillani ja hyvät kodit ovat saaneet pidän omistajiin yhteyttä ja tapaan heitä. tällä hetkellä minulla on kaksi urosta toinen 14v ja hyvin jaksaa porskuttaa, pystykorvatyyppinen ja toinen 9v metsästyskoirarotuinen. ei ole ikinä tullutkaan mieleen ottaa puhdasrotuista, ei kiinnosta. jalostettu aivan piloille jotkut tietyt rodut. tosiasia valitettavasti

    • Kiukkuinen52

      Johan on markkinat!Taidat olla ateisti?Noinko puhut myös ihmisille.et kyllä sovi koiran omistajaksi.Sinä varmaan hoidat haukkumisen koirankin edestä.Kuuluuko asia sinulle millään lailla ja onko sinulla varaa arvostella mitä kukin tekee?Kysympähän vain?Vaikeneminen on kultaa puhuminen hopeaa.Kylmä suihku olisi varmaan paikallaan kun käyt täysillä kierroksilla!Suosittelen sinulle papukaijaa,täydentäisitte toinen toisianne!Saisit hävetä,kuka sitten lienetkin!

      • justiinsa joo

        Minä olen ateisti ja aina on ollut sekarotuisia koiria. Eiköhän ne uskovaiset niitä rotukoiria hanki.


    • Serropit

      Sekarotusten pennuttamisessa ei sinänsä oo vikaa, mutta mua inhotta se että joku teetättää koirallaan siks pentuja että ku ois vaan nii kiva että koiralla ois pennut! Mäki halusin penskana meijän japsille pentuja. Olin 5 vuotias. Ihmiset jotka vaan haluu koiralleen pentuja, koska se ois nii kiva on musta melko lapsellisia eikä ne nää isoo kuvaa. Ja sitten toinen mikä saa karvat noisemaan pystyyn on se että ku on tullu kaikkee näitä uusia koirarotuja, joita ei oo kuitenkaan rekisteröity ainakaan Suomessa, ja ihmiset haluu näitä no sekarotusia ku ne on nii jännän näkösii tai söpöi. Johan täällä koirapalstalla oli jossain keskustelu missä joku nainen halus ostaa kokkerin ja villakoiran sokotuksen. Sit kohta siihen keskusteluun tuli mukaan kokkerin omistaja ja sano että hän vois pentueen tehä ku kerta on KYSYNTÄÄ, ja sitten tää nainen alko huhuilla että kellä ois villakoirauros. Ja pennuthan se nainen teki. Sitten ku viestiketjun loppu päätä lukee nii tulee viestiä joltakin että netissä on ollu viime aikoina paljon ilmotuksia näistä myytävistä villakoira mikseistä ja että oli ite käyny kattomassa pentuja jossakin ja siellä "kasvattajalla" oli ollu kolme pentuetta yhtäaikaa. Eli pentutehtailuks seki meni.

    • Meillä on kotona sekarotunen Venäjältä pelastettu koira, rajalla el.lääkärin tarkastama ja kaikki rokotukset kunnossa. Koira tuli meille heinäkuussa 2011 eikä ole tänä aikana ollu mitään sairauksia, eikä tauteja.
      Että ei ne ulkomailta laillisesti tuodut koiran yleensä kanna mitää sairauksia Suomeen.
      En vaa käsitä miten jotkut ei voi ymmärtää sitä että ulkomailta voi tuoda koiria ilman että ne kantais Suomeen sairauksia. Olen myös kuullut tapauksia että jotkut väittää ettei ulkomailta saisi ns. kunnon koiria, varsinkaan venäjältä, ovat kuulemma aggressiivisempia. JA PAH!

      • niiiiiiiiiiiiiiiiiii

        Minulla on myös :) ja rakas koira onkin. Hyvätapainen ja kiltti. Kannatan rescue toimintaa!!!!!!!!!


    • **Mimmi

      Itsellä ollut puhdas sakemanni, paperit oli ja niin myös sairaus. :'( Nyt odotellaan sekarotuista saksanpaimenkoira-valkoinenpaimenkoira sekoitusta! Katsotaan mitä hänestä tulee.. Itsellä ei ole puhdasta koiraa tai seropia vastaan mitään.

    • White-Wolf

      Itse kannatan sekarotuisia koiria ennemmin kuin puhtaita, mutta sitä en oikeen ymmärrä et minkä h*ton takia pyydetään sekarotusista niin älyttömiä hintoja!? Lähes jokainen sekarotunen koira maksaa yli 300e jotkut jopa 900e! JA jotkut on niin älyttömiä sekotuksia et huhheijaa. Esim. ajokoira-kultanennoutaja mix tai mäyris-cottoni mix tai bokseri-sakemanni.. ym. nii jotain rajaa tohonkin hommaan. välillä tuntuu et teettääkö suurin osa ihmisistä koirallaan pentuja vain rahan takia. Myynti palstat ovat pullollaan koiria ja lisää tulee, ja tuskin niille kaikille löytyy edes hyviä koteja! Kannattaa tarkkaa miettiä onko koirallee järkeä teetättää pentuja.

    • Ei sekarotuisuus pahenna koiraa. Enemmän koirasta saa kuitenkin luotettavaa tietoa, kun se on rotukoira ja rekisteröity. Sekarotuisen tai paperittoman kanssa sinulla on vain "kasvattajan" sana, mikä ei omasta mielestäni nykypäivänä paina enää hirvittävän paljoa, kun ihmiset ovat niin ahneita..

      Yleisestikin ottaen koiria on mielestäni vähän liiankin helposti saatavilla nykyään. Ihan rotukoirienkin kasvattajat teettävät järjettömiä määriä koiria. Puhumattakaan siittä, kuinka paljon sekarotuisia on jatkuvasti myynnissä ympäri netin. Kaikki koirat eivät millään saa hyviä koteja. Seropeja ei ole järkevää teettää tahallisesti, niin kauan kun niitä on näin paljon tarjolla. Rotukoiran ostajaan verrattuna seropin ostajalla harvemmin on niin tarkkoja toiveita koiransa suhteen, hän haluaa koiran perheenjäseneksi kohtuu hintaan. On siis vaikea "kilpailla" ostajista seropimarkkinoilla. Ei sillä, ei aina rotukoiran ostajatkaan tunnu oikein tietävän mitä haluavat..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      170
      29882
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      219
      19193
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      396
      10075
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6445
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      20
      4359
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      194
      3883
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      60
      3100
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1527
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      50
      1309
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      62
      1306
    Aihe