Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Marko Kilpi: Elävien kirjoihin

alvari.raappavaara

Ensalkuun sanottuna väittäisin Kilven kolmannen olevan hänen parhaansa. Tähän mennessä.
Alku on kolkontyly. Aiemmista kirjoista tuttu konstaapeli Olli Repo saa kotihälytyksellä yhtäkkiä puukosta kaulaansa. Pahasti. Jostain syystä ihan tavallisen kotikeikan "asiakas" raivostuu salamannopeasti ja syyttä.
Tästä hypätäänkin toiseen teemaan. Paikkakunnan ( ilmeisesti Kuopio, ei sanota?) huumebisnestä hallinnoinut Pike vapautuu pitkästä vankeudesta ja yrittää palata enemmistön tai normaaliuden maailmaan. Vankilatuliaisina tuhiseva ja kuolaava käärö, kalterien taakse syntynyt pikkupoikansa.
Elävien kirjoihin palaamistahan se on kummallakin, kuoleman portilta pelastetulla Revolla kuin myös vankilan portin taakseen jättäneellä Pikellä. Pike sijoitetaan eroon entisestä jengistään, uuteen kotiin opettelemaan siviilielämää. Niin kaupassa käyntiä kuin hiekkalaatikkokulttuuria ja naapuritarkkailua. Olli Repo saa toipua työkuntoon helpoissa sisätöissä, huumepoliisin tutkintaporukassa. " Hyvä kenttäsika menee hukkaan tutkinnassa" toteaa entinen työkaveri järjestyspoliisin puolelta.
Repo saa parikseen hieman hankalana pidetyn Eliaksen. Omaperäisen psykologi-poliisin joka setvii asioita jaksamalla kuunnella, vaikka viikkoja, vaikkei kuulusteltava mitään sanoisikaan. Kohta pojilla tutkittavaa riittääkin ylenmäärin, kun tunnettu liikemies löytyy nakuna ja liki tönköksi jäätyneenä. Valvontakamerat kertovat käsittämättömästä paniikkikohtauksesta, eikä huumeita löydy verestä. Liikemiehen tyttöystävä löytyy hotellista kuolleena ja kaikki näyttää yliannokselta, vaikkei mitään löydykään.
Paremmin ei mene Pikelläkään. Pikkukaupungissa vanhaan jengiin törmää väkisin ja vajoaminen entiseen elämänmuotoon näyttää väistämättömältä. Vaikka on se pikkusälli hoidettavana.
Huumepoliisin väki tuntee kyllä käyttäjät, jälleenmyyjät ja tukkumyyjän. Mutta kuka on rahoittaja, koko bisneksen pääpomo ja suurin hyötyjä. Ja mitä on tämä uusi aine, joka saa aikaan äkkisekoamisia eikä näy testeissä? Siinäpä Ollille ja Eliakselle setvittävää ja enempää juonesta en kerro. Saapi esitelmän rustaajat lukea itse.
Kilven tyyli ja kieli on pysynyt samantapaisena, mikäli muistan. Tarkkaa ja perusteellista selostusta poliisin kenttätyön vaiheista ja työmenetelmistä. Välillä kieli luiskahtaa hieman tönköksi, melkein kuulustelupytäkirjan maailmaan. Joka on kehittynyt omaksi poliisisuomeksi, eroon tästä tavallisesta arkisuomesta. Ehkä vielä yksi luku- ja hiontakerta olisi ollut tarpeen.
Huumejengin rutiineita Kilpi kuvaa realistisesti ja uskottavasti. Niin tekoja kuin omalaatuista arvomaailmaa. Josta eroon pääseminen on Piken suurin haaste.
Lisämaustetta dekkarigenreen Kilpi tuo pitkillä ja monipolvisilla psykologisilla keskusteluilla ammattietiikasta, yhteiskuntamoraalista ja yksilökehityksen kompleksisuudesta. Joku verta ja suolenpätkiä hinkuva lukija saattaa vierastaa tätä puolta.
Dekkari tai jännityskirja on väärä leimasin tätä kirjaa luokiteltaessa. Kunnioittaisin jopa samalla tunnuksella kuin oppi-isän ja kollegan, äskettäin edesmenneen Matti Yrjänä Joensuun teoksia: Romaani rikoksesta.
Rohkenen suositella.

10

958

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 13+5

      "Tarkkaa ja perusteellista selostusta poliisin kenttätyön vaiheista ja työmenetelmistä. Välillä kieli luiskahtaa hieman tönköksi, melkein kuulustelupytäkirjan maailmaan. Joka on kehittynyt omaksi poliisisuomeksi, eroon tästä tavallisesta arkisuomesta."

      Tässä on eräs poliisiromaanien suuri heikkous.
      Toinen on se iänikuinen lässytys laitoksen tulehtuneista henkilösuhteista.
      Ei jaksa enää lukea.

    • Juuuh

      Nii se vaa o!

    • vuorenpeikkolainen

      Onhan se niinkin, että kulttuuripalkinnoista päättävät osuvat välillä oikeaan. Savonia-palkinto kera kymppitonnin osui tällä kertaa Kilpeen.

    • Huarapääsky

      Savonia palkinto on vain savolaisille kirjailijoille suunnattu tunnustus.
      Vääräleukaisten maakuntapalkinto.

    • Käsittääkseni Savonia-palkinnosta voi kilpailla myös kirjailija, jonka lähisuku(lainen) on kotoisin Savosta joko isän tai äidin tai molempien puolelta.

      Näin oli ainakin ennen.

      Lisään tähän vielä, että minusta Kilpi on todella hyvä. Tarttuu suomalaisen nyky-yhteiskunnan aiheisiin. Toisin kuin Remes tai Soininvaara, joilla menee todella yli hilseen. Mieluummin itse luen poliisilaitoksen tulehtuneista ihmissuhteista ja "poliisisuomea".

      • Kuulkaapas nyt, Kilpi on ollut todella tervetullut tuulahdus suomalaiseen dekkarimaailmaan. On sillä tavalla jalat maassa. Ei ole aina CIA, Mossad, KGB tms. vastassa kuten esim. Remeksen kirjoissa. Toki Remes pitää aina lukea, vaikka joka kerta vannoisi, että tämä oli nyt viimeinen kerta.


      • ????
        misce kirjoitti:

        Kuulkaapas nyt, Kilpi on ollut todella tervetullut tuulahdus suomalaiseen dekkarimaailmaan. On sillä tavalla jalat maassa. Ei ole aina CIA, Mossad, KGB tms. vastassa kuten esim. Remeksen kirjoissa. Toki Remes pitää aina lukea, vaikka joka kerta vannoisi, että tämä oli nyt viimeinen kerta.

        Pyrin lukemaan näitä suomalaisia dekkareita, mutta muuta Remestä en suostu käteeni ottamaan kuin Matti Remeksen kirjoja, niissä ei Mossadeja ole...


    • Kössi Kaatra
    • Vuorenpeikkolainen

      Onko Petelius uskottava poliisi vai kuuluuko katsomon pimeydestä: " APU-VA!"
      Onko joku jo leffan nähnyt?

    • Simosiili itse

      Leffa on hyvä, jos lajityyppiä ylipäänsä sietää. Petelius on kohua pienemmässä roolissa, mutta vakuuttava. Lallia esittävä Eero Aho suorastaan hyytävä. Mielenkiintoista verrata paraikaa pyörivan TV-sarjan Missä kuljimme kerran Luciaa tähän narkkari yh-äityliin. Näyttelijän kehitys huomattava.
      Jokapaikanjuontaja "Mahtavaa!"-Leppilampikin tekee Reponsa hyvin, mitä nyt hetkeksi jää Kimmohöpötys päälle ja takamuksen näyttely pikkusen turhaa. Vai liekkö täky vetää naikkosia katsomoon?
      Kannattaa katsoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe