Työharjoittelu pelottaa.

Pakkasmarsu

Ensi vuoden syksynä minulla alkaa työharjoittelu. Voisin käydä jo nytkin, jos haluaisin valmistua ammattikoulusta parissa vuodessa (ja haluaisinkin), mutta... en uskalla. Tämä ei ole mikään vitsi, en nauti tästä tilanteestani yhtään.

Olen hyvin ujo ja pelkään sosiaalisia tilanteita ja silmiin katsomista. Pelkään puhua spontaanisti ihmisten kanssa, koska en oikein hallitse puhettani; takeltelen ja lause jää kesken. Pelkään jutella puhelimessa tai soittaa virallisempia asioita. Usein olen jättänytkin soittamatta ja saanut jonkun muun (äitini tai siskoni) hoitamaan asiat puolestani. Välillä pelottaa soittaa omille sukulaisillekin. Käyn terapiassa viikottain puimassa asioitani ja elämääni, mutta ei se ole silti kasvattanut luottamustani ihmisten suhteen.

Olen 21-vuotias ammattikoulua käyvä nainen, enkä osaa olla ihmisten keskellä.

Huomaan masentuvani, kun kerta toisensa jälkeen opettajat alleviivaavat sosialisoimisen tärkeyttä työelämässä, kuinka kaikkien ihmisten kanssa on tultava toimeen. Pitääkö olla sosiaalinen tullakseen erilaisten ihmisten kanssa toimeen, vaatiiko se sitä? En ole sosiaalinen, mutta minulle ei ole mitään erilaisia ihmisiä vastaan (elleivät he ole selkärangattomia idiootteja).

Työharjoittelu pelottaa, koska en tiedä, voiko kukaan ottaa minua harjoittelijaksi minnekään ja uskallanko edes itse mennä minnekään. Pelottaako ketään muuta työharjoittelu?

Onko edes olemassa työharjoittelupaikkoja, jossa saisi harjoitella itsenäisesti?

Opiskelen vaatetusalan puolella.

5

1271

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastaaja.

      Yhtä hyvin voit lopettaa koulun samantien, koska yksikään työnantaja ei palkkaa epäsosiaalista työntekijää. Tulet olemaan työtön lopun ikäsi mikäli et muutu sosiaalisesti ns. työmarkkinakelpoiseksi tai ala itsenäiseksi yrittäjäksi. Työelämässä työn saamisen, työssä jaksamisen ja työssä etenemisen määrää yksinomaan sosiaaliset taidot ja kyky puhua "kakkaa" kilpailevista työntekijöistä ja hyvää pomosta.

      • mene ite pois töistä

        karseen itsekkään narsistipossun vastaus.


    • chichi

      Hei kannattaa ehdottomasti hakea työharjoitteluun! Vaikka se tuntuu nyt kauhean pelottavalta, niin pelkojen kohtaaminen olis niin hyvä juttu että huh! Ihmispelosta voi päästä samalla tavalla kuin vaikka koirienpelosta; yrittää olla ihmisten seurassa, aloittaa vaikka tyypeistä joiden tietää olevan kivoja, ja sitten siirtyä aina vain haastavimpiin tilanteisiin (uppo-oudot ihmiset jne.). Työharjoittelu saattaa parhaimmassa tapauksessa vähentää pelkoja, ja terapiakin varmasti ajan kanssa helpottaa sosiaalisten tilanteiden kammoon. Hieno homma että olet päätynyt hakemaan ja saanut apua, nykytilanteessa harva tuntuu saavan ainakaan liikaa muiden tukea.

      Sosiaalisuus on sellanen juttu, että joissakin ammateissa siitä on enemmän hyötyä kuin toisissa. Sinun tapauksessasi mie epäilen että se ei ole mitenkään kuolemanvakavaa alaa ajatellen vaikka olisitkin ujo, luulisi työnantajan ja/tai asiakkaan arvostavan enemmän huolellista ja kaunista työnjälkeä kuin puhetulvaa ja pätevää small talkia. Sen sijaan sinun oman elämän kannalta ujoutta enemmän huolestuttaa se sosiaalisten tilanteiden pelko. Ujous on luonteenpiirre, joka ei tee ihmisestä sen huonompaa kuin muutkaan, eikä se oikeastaan ole epäsosiaalisuutta, mutta pelko kommunikointiin ihmisten kanssa on tosi kurja juttu (nimim. kokemusta on).
      Sitä vastaan kun sinnittelet ja taistelet, puhut puhelimessa, menet ehkä mukaan ahdistaviin tilanteisiin tietoisesti,käyt terapiassa, käsittelet asiaa, niin uskon että ajan kanssa helpottaa. Itse pelkäsin aiemmin puhelimessa puhumista, nykyään en pidä siitä mutta tulen toimeen asian kanssa. Saatan sinnitellä parikin tuntia ennen kuin soitan ja kihistä jännityksestä, mutta kun olen päättänyt tyyliin "soitan tänä päivänä!", niin pakotan itseni soittamaan. Kyllä se siitä, puhelu puhelulta. Pitää antaa itselleen anteeksi änkytykset ja muut, koska samat asiat antaisi anteeksi myös muille ihmisille. :) mutta luovuttaa ei saa. Jos ujous haittaa, niin kehitä itsessäsi ammatillisesti muita hyviä puolia; luovuutta, tarkkuutta tai muuta. Tämä maailma kaipaa muitakin kuin kovia puhujia, myös niitä ujoja mutta silti niin erityisiä ja hienoja persoonallisuuksia.

    • Tytskä19v

      Täällä myös yksi hiljaisempi yksilö. Koko ikäni olen saanut kuulla, kuinka rauhallinen, ujo ja hiljainen olen (kouluissa,työharjoitteluissa..). Välillä ärsyttää tämä ajatus etten saisi olla hiljainen, aina pitäisi ja pitäisi olla rohkeampi ja avoimempi! Muutama vuosi sitten kanssa pelotti soittaa johonki, mutta sekin "kauhu" sulanut pikku hiljaa pois. Tuttujen kanssa kyllä puhe luistaa.
      Anna vaan tulla "mokia", jos niitä nyt niiksi voi kutsua.
      Pikku hiljaa se siitä, ei kaikkien tarvi olla niin paljon äänessä! :)
      Tsempit!

    • vierailija 112

      Mulla on myös edessä työharjoittelu, jota jännitän paljon. Kyseessä on esimiesharjoittelu, eli pitäisi osata ottaa vastuuta tekemisistään. Opettaja sanoi, että olemalla oma itseni voin parhaiten saavuttaa hyvät tulokset harjoittelussa. Itsekään en ole mielestäni kovin sosiaalinen, tai pikemminkin ehkä teeskentelen olevani ja huijaan täten itseäni. Itse lähden jo olemassa olevaan harjoittelupaikkaan sillä asenteella, että läpi tämä menee ja ihmiset ovat ihania (ja paskat ovat oikeasti). Mielestäni oman harjoitteluni tärkein tavoite on kuitenkin aidosti treenata niitä esimiestaitoja ja päästä pintaa hieman syvemmälle alalla

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      117
      9416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2780
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      155
      2529
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1786
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      13
      1590
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1537
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1386
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe