Miika Nousiainen: Metsäjätti

alvari.raappavaara

Kvartaalitalouden ja pörssikurssien pyörittämä taantuma-Suomi (L-sanaahan Katainen kielsi käyttämästä) saa oivan kuvauksen Nousiaisen uusimmassa. Ajasta jolloin omistajille ei mikään riitä ja on eduksi yhtiölle sulkea kannattava yksikkö, ei liene ennen kirjoitettu yhtä sattuvasti. Yhtaikaa ankeasti, mutta hauskasti.
Peruskuvio on yksinkertaisuudessaan jännitteitä luova. Kuvitteellisesta Törmälän teollisuustaajamasta maailmalle lähtenyt ja kauppakorkean kautta Metsäjätin pikkupomoksi ylennyt Pasi saa tehtäväkseen saneerata kotikylän vaneritehtaan. Tietämättä, että koko laitoksen myyntiä isot pojat suunnittelee. Perusjännite syntyy uudesta luokka-asemasta (jos tunnemme Marxia) ja entisten koulukavereiden ja näiden vanhempien kohtaamisesta. Olosta puun ja kuoren välissä, mikä banaali sanonta sopinee erinomaisesti teollisuusalan huomioonottaen.

Kirjan kertojina vuorottelevat Pasi ja Törmälään töihin jäänyt lapsuuskaveri Janne. Jonka kirjallisen luovuuden yhden piipun ympärille kasvaneen paikkakunnan yhtenäiskulttuuri on lannistanut omalle tasolleen.
Ajassa liikutaan sujuvasti nuoruusvuosien sekoiluiten ja nykyhetken välilllä. Ajankuva on äärimmäisen tarkkaa ja nautittavaa. Vaikka nuorimmat lukijat eivät ehkä enää muista Commodore64n ja turvavyöttömän autoilun aikaa. Pasin ja Jannen nuoruusmuistot näyttävät hieman erisävyisiltä, vaikka samoista tapahtumista kertovat. Aika ja säätykierto, tai sen puute, tekevät tehtävänsä.
Toinen kontrasti syntyy Pasin täydellisen vaimon suvun kohtaamisista. Suomenruotsalaiseen juristisukuun sujuttauuminen vaatii notkeaa luovuutta. Johon Pasi tarvittaessa taipuu. Eikä hyvin käy tällä yksityiselämän sektorillakaan.

Nykyisen työelämän kirosana, YT-neuvottelut kuvataan juuri sellaiseksi pelleilyksi kuin ne kokeneet asian tietävät. Ilmoitetaan ensin bluffina sadan hengen vähennystarve, joka kuuden viikon vääntämisen ja kääntämisen jälkeen tiivistyy kuuteenkymmeneen. Kuten oli työnantajan alkuperäinen todellinen tavoite. Toinen ajan ilmiö, Muutoskonsultti, saa riemastuttavan kuvauksen köyhän miehen sarasvuosta, joka opettaa poispotkittuja kävelemään tulisilla hiilillä.
Arvovapaa kriitikko saattaisi syyttää kirjoittajaa yksinkertaistamisesta tai kliseisyydestä. Eihän kaikki yritysjohtajat ole Pasin pomon kaltaisia itseriittoisia fraasiautomaatteja, kai? Eikä ihan kaikki työläiset kaiken vapaa-aikansa ryyppääviä ja vaimoaan piekseviä, kuten Törmälässä aikoinaan. Paha väittää vastaan, kun oma kokemus puuttuu. Ai niin, välillä unohtuu että tämähän on kaunokirjallisuutta eikä sosiologinen raportti teollisuuden rakennemuutoksesta. Vaikkakin paljastavampi ja uskottavampi kuin aihetta käsittelevät gradut. Tai ainakin helppolukuisempi.

Nousiaisen henkilöiden replikointi on iskevää ja harkittua. Uskottavaa ja valmista näytelmä- tai leffatekstiä. Johtavat kriitikot ovat verranneet Hotakaiseen, silloin kun tämä on parhaimmillaan. Arvioon on helppo yhtyä.
Rohkenen suositella, jos realistinen nykykirjallisuus vähääkään kiinnostaa. Onhan tämä toki vaativampaa luettavaa kuin vampyyrit tai harripotterit, mutta todempaa.

4

509

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nani

      Petyin tähän verrattuna Vadelmavenepakolaiseen, ehdin kuitenkin ostaa tämän kun sain omistuskirjoituksen kirjamessuilta.

    • Vasta kirjan lukenut

      Alvarilta aivan loistava kuvaus kirjasta. Harmi, että luin kirjan vasta nyt pokkarina!

      En ole aikaisemmin lukenut näin todentuntuista kirjaa kuin Metsäjätti. Näin ja koin itseni niin monessa tilanteessa. Miika selvästi elänyt tuon ajan, osaa loistavasti kuvailla 12-17 vuotiaan Pasin ja Jannen 80-luvun nuoruuden vaiheet, yhden savupiipun varjossa olevan kunnan arjessa, sekä myös nykyisen YT-käytännön. Ja yksityiskohdat ovat ensiluokkaista, en edes muistanut että TDK:lla oli niin monta mallia, mutta kyllä ne kaikki löytyvät hyllystä ;-). Ainoa miinus tulee, ettei muistanut Metallican lämppäriä stadionilla...(HIM)
      Kaiken huippu on Patruunan loppusanat osakeyhtiöiden hallitusten muodostuksesta, siihen kiteytyy oikeasti OY:den nykytila.

      Muuten näen jo Pasin turhautuneisuuden siirtyneen jo pikkupomoihin, liika on liikaa.

      Kirja tarkoitettu/pakollinen luettava 70-luvun alussa syntyneille duunareille ja pikkupomoille, mutta myös 50-luvun ahertajat löytävät itsensä tästä teoksesta.

      Kiitos Miika loistavasta kirjasta, menee Vadelmavenepakolaisen edelle!

      Terv. 70-luvun alussa syntynyt pikkupomo

    • Marraskuutamoinen

      Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolaisen luin jo hieman ennen kuin se ilmestyi ja ihastuin siihen heti - oli kiva nauraa, vaikkakin piti myöhemmin myös järkyttyä asioiden saamistä käänteistä. Nousiaisen hieno linja on jatkunut Maaninkavaarassa ja Metsäjätissä. Tärkeitä asioita absurdin ja omaperäisen huumorin läpi.

    • buuky

      Ei ne niin ihmeellisiä ole. Keskitasoisia, jotka unohtuvat parissa vuodessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1827
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1213
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe