5 kk koiranpennun ulkoilutus

Yks vaan :)

Hei!
Kyselisin teiltä suosituksia/ohjeita/vinkkejä viiden kuukauden ikäisen yorkshirenterrierin ulkoilutukseen! Pentu on hirveän villi eikä sitä voi pitää vapaana kuin aitauksessa. Olemme tehneet pieniä lenkkejä remmissä sen kanssa rauhalliseen tahtiin, mutta mikä mahtaa olla liikaa? Se on kova menija ja energiaa riittää ja en halua rasittaa sitä lenkeillä liikaa. Meillä on vanhempi koira joka oli pentuna tosi rauhallinen ja sen kanssa oli helppo säädellä sen tarvitsemaa liikuntaa. Leikitään paljon pennun kanssa sisällä, mutta se on ihan intona kun pääsee ulos juoksemaan. Antakaa jotain vinkkejä millaista ulkoilua te harrastatte pienirotuisen koiranpentunne kanssa!
Kiitos!

13

7812

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kääpiöpinseri :)

      Meillä neidin ollessa pentu pidettiin lenkkeilyt max 15 min kierroksissa. Mentiin vaan useamman kerran päivässä :) Tänpituisia mentiin sitten n. 8 kk ikään asti, sitten ruvettiin pikkuhiljaa pidentämään kävelyjä. Tänä päivänä, tyttö jo 1,5 vuotias, mennäänkin jopa parin tunnin kävelyjä.
      Energiaa saa kuluttaa paljon sisällä leikin tai nannapiilon avulla. Eikä pentu ole ikinä liian nuori oppimaan, meillä ruvettiin arkitottelevaisuutta treenaamaan heti ekan kotiutumisviikon jälkeen :)

    • Omppuna

      Miksi lenkkejä pitäisi rajoittaa?
      Kyllä se varmaa ilmoittaa, kun väsyy (istahtaa tai jää nukkumaan, kuten tekisi kesken leikkienkin), ja sitten voi kantaa kotiin. Jää turha hyvä energia vaan purkautumatta, ja seuraavaksi ihmetellään miksi syö kotona kaikki kalusteet ja on muutenkin rauhaton.

      Jos kuitenkin liikaa nuo lenkit pelottaa/jännittää, niin hyvää aktivointia ja energian purkua on jo se, kun saa sen 15 min haistella vaikka sen talon edustalla olevaa katutolppaa johon on kymmenet muut koirat viestinsä jättäneet... (ja paljon luonnollisempaa, kuin kävellä se 15 min suoraa asfaltoitua tietä rinnalla vetämättä kulkien)

      Tai vaikka puiston penkillä istuisitte (itse voi lukea vaikka kirjaa tai pelata kännykällä :P ) ja pentu saa ihmetellä maailmaa ja edesauttaa myös sosialistumista, sekä oppii ettei kaikkien ohikulkevien autojen tai pyörien perään tarvitsekaan yrittää juosta. Näkee erilaisia ihmisiä ja koiria jne. Monta kärpästä yhdellä iskulla, ja suht vaivattomasti. Kotiin palatessa pentu onkin saanut niin paljon uuttra informaatiota ja oppimiskokemuksia, että nukkuu mukavasti seuraavat muutaman tuntia :)

      Oma kärsivällisyys siinä eniten on koetuksella :P Mutta myöhemmin se palkitsee MONINKERTAISESTI!

    • walkitywalker

      Itse olen molemmat kesk.kok. pentuni aikoinaan käyttänyt ihan "kunnon" lenkeillä, vaikka tunti käppäilyä läheiseen metsään ja takaisin.... Omasta mielestäni ainakaan pienten / keskikokoisten koirien luustoihin ja niveliin ei pitäisi vaikuttaa millään tavalla liikunta nuorella iällä... (jätetään välistä nyt kuitenkin taakanvedot ja agilityt :D)

      Ja kuten tuossa yläpuolella sanottiin niin kyllä se pentu sitten ilmottaa kun alkaa riittämään kävely.... :)

    • Ulkoiluttaja

      Itse olen käyttänyt eurasier pentuani (4kk) aina kerran päivässä pitkällä lenkillä (osan irti metsässä, ja yhteensä n. 40min) kun tuntuu tuota virtaa riittävän.. Sitten illemmalla käytetään toinen lenkki huomattavasti lyhyempi 10-15min kadulla, ja sen jälkeen leikitään vähän omassa pihassa. Muutoin saa käydä tekemässä omaan pihaan tarpeensa, koska vielä emme ole aloittaneet aamulenkitystä. Mietin etttä voiko tuosta metsälenkistä olla haittaa pennun nivelille, äskeisten viestien perusteella vähän ristiriitaisia vastauksia?

      • Omppuna

        Enemmän haittaa on kävellä vain tasaisella asfaltilla! :)


      • minun ohjeeni :)

        Ei todellakaan ole haittaa nivelille, päinvastoin. Vapaana liikkuminen pehmeällä alustalla on parasta liikuntaa pennulle. Meillä sakun pentu aikanaan jo neli kuisena kulki kahden tunnin metsälenkkejä kanssamme ja tähän tietysti vielä lisäksi muut päivän lenkkeilyt ja pissatukset. Hyvä lihaskunto pienestä pitäen on erittäin tärkeää, unohtamatta monipuolista ravintoa. Jos koiranne on kuivaruokinnalla, antakaa lisäksi lihaa, hapanmaito tuotteita ja hyvää kylmäpuristettua öljyä päivittäin. Ruuan tähteitä myös suosittelen antamaan pienestä pitäen, jotta vältytte tänäpäivänä niin muodikkaalta "ruoka allergialta" :)


    • jos pentu jaksaa

      Oman koirani kanssa, kun oli pentu vielä, siinä 3-5kk ikäisenä, käytiin jo 5km lenkkejä kuntopolulla.. Ei valittanut kertaakaan, tosin pysähdeltiin välillä tutkimaan hajuja ja uusia asioita, kun se polku meni pienen lammen ympäri joten tuo 5km lenkki saattoi kestää jopa 2 tuntia :D .. Ja on siis isohkon kokoinen koira, säkä viimeksi mitattuna on ollut 64cm.. Ei ole nivelet tai mitkään ollut vaivana..

    • Yks vaan :)

      Kiitos kaikille vastauksista!
      Olen tainnut turhaan lukea varoituksia liiallisesta kävelyttämisestä! Kysyin vielä eläinlääkärinkin mielipidettä asiasta, kun siellä satuimme käymään ja sanoi ettei liikaa voi ulkoiluttaa. Ainoastaan tuo liian raskas rasittaminen on haitallista. Olemme jatkaneet siis aloittamallamme tavalla, nyt vain lisänneet matkaa! Lenkit on 30-45 min kerrallaan, haistellaan ja tutkitaan maailmaa. Eikä kertaakaan ole matkalle väsynyt, kotiin kyllä nukahtaa aika äkkiä :) Ihmettelen vaan miksi niin ristiriitaista tietoa tästäkin asiasta on liikkeellä!

      • Ei se muuta tartte..

        "Ihmettelen vaan miksi niin ristiriitaista tietoa tästäkin asiasta on liikkeellä! "

        ...kuin että on liikkeellä yksikin pösilö, joka osaa perustella asiansa fiksun näköisesti. Me ihmiset olemme kai laumasieluja ja noudatamme aina vain yhtä totuutta kerralla.

        Onneksi poikkeusyksilöitä joukkoon mahtuu, joilla on aivot kasvaneet riittävästi. He vain eivät pidä melua itsestään.


      • Omppuna

        Ylireagoidaan ja pyritään kaikkea mahdollista ja mahdotonta ennakoimaan, unohtamalla samalla ne aivot narikkaan ;)


    • koira !!!

      Hyvä kun ulkoilutat koiraa mahdollisimman usein sillä koira tarvitsee
      liikuntaa ,,,,eräskin nainen pitää koiraansa vain sisällä eikä koira saa liikuntaa
      niin pitäisikö ilmoittaa eläinsuojeluun huonosta koiran hoidosta??

      • Lisää valvontaa!

        Tottakai teet ilmoituksen! Koira, oli se sitten pieni tai iso täytyy viedä lenkille vähintään kolme kertaa päivässä! Joten laittathan asian eteenpäin.


    • tipsupinseri

      Minulla on kääpiöpinserin ja tiibetinspanielin sekoitus pentu 4kk ja energiaa riittää ihan älyttömästi! Helposti jaksaa tehdä tunninkin lenkin ja leikkiä vielä päälle. Tuntuu, että koira on ihan hermoraunio jos ei saa purettua energiaansa, joten käytämme sitä kyllä pitkilläkin lenkeillä. Kyllä koira osoittaa jos ei enää jaksa ja noin pieni on sitten helppo kantaa kotiin. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      73
      5146
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2376
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1887
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1578
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1358
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1206
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1187
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe