Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Omaishoitajille oma työehtosopimus

Simo Mammanpoika

Nyt vuosia juteltu omaishoidon alhaisesta korvauksesta ja miten yhteiskunta säästää huomattavia summia omaishoitajien kustannuksilla.
Kodinhoitajan käydessä maksetaan työntekiälle liitonmukainen palkka, mutta miten on omaishoitajalla?
Ei eläkekertymää, ei kesälomia ym.. siis olisiko aika laittaa asia vireelle liittotasolle että saisimme TYÖEHTOSOPIMUKSEN ja omaishoiajille kuuluvan palkkauksen, joka vähintään kodinhoitajan palkkaluokka.
Itse olen jo yhteen liittoon laittanut kyselyn ja jos joku liitto ottaa asian hoitaakseen on työehosopimus tehtävä omaishoitajille. Uskoisin, että kaikki ovat sitämieltä että nyt olisi aika saada LIITTO apuun saadaksemme TYÖEHTOSOPIMUKSEN OMAISHOITAJILLE.

Olemmeko yheiskunnan pikku-piikoja?? Haluammeko muutosta ja palkaa tekemästämme työstä??

Keskustelu jatkuu myös facebookin OMAISHOITAJAT (SULJETTU RYHMÄ)

20

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helmi

      Omaishoiotajuudessa on se huono puoli että sen katsotaan oleva ihmissuhde eikä työsuhde. Ilmeisesti oletetaan että omaishoitajuus kuuluu asiaan, omaishoitajan "kuuluu" hoitaa hoidettavansa ilman kunnollista rahallista vastinetta juuri tähän ihmissuhteeseen ja lähimmäisenrakkauteen vedoten. Omaishoitajuus tulee lähivuosina lisääntymään tai ainakin velvoite lisääntymään kun kuntien rahat eivät riitä ja laitospaikkoja puretaan. Vedotaan siihen ettei ole rahaa.

      • Rakas omainen.

        Nimikin sanoo että omaishoito on myös ihmissuhde.
        Mutta ei voi vähätellä valtavaa työmärää johon huonkuntoisen hoidettavan omainen joutuu, se on todellakin työtä!
        Kyllä lähimmäistään voi rakastaa silti vaikka työstä saisi edes kohtuullisen korvauksen.
        Pelkän rahan takia tätä ei jaksa, väkisin tekemällä, on liian sitovaa ja raskasta.


    • Simo Mammanpoika

      Siksi LIITTO on hyvä olla NYT apuna ja ajamassa OMAISHOITAJIEN PALKKAUSTA!
      Jos joku liitto saa aikaan sen että omishoitajat liittoutuvat tosissaan on aika muuttua!
      Näinhän ei voi loputtomiin mennä, kun laitoksia lopetetaan ja aika muuttuu!

      Ainoa konsti on siis liittoutuminen ja saada tahto läpi työntekiöinä ja omaishoitajille kuuluva
      palkkaus kohdilleen eli riittääkö omaishoitajia 10v päästä näillä palkoilla?

      KUKA HULLU TEKEE OMAISHOITAJAN TYÖTÄ ORJANPALKALLA TULEVAISUUDESSA?

      Puhutaan työstä ja palkasta, muttei makseta siitä kuuluvaa palkkaa, miksi???

    • Helmi

      "KUKA HULLU TEKEE OMAISHOITAJAN TYÖTÄ ORJANPALKALLA TULEVAISUUDESSA?"

      Kyllä kuules meitä "hulluja" jotka tekevät tätä raskasta työtä vaatimatta lainkaan mitään palkkaa on pilvin pimein. Niin kauan kun tähän suostutaan eikä voimia yhdistetä mitään palkkaa ei tule eikä varsinkaan tukien määrää nosteta. Maailma on kova ja vahvat syövät heikot. Näin on.

    • 151515

      Voi kuule moni tekee tätä ilman mitään korvausta, sen asian nimi on lähimmäisen rakkaus..

      Toiset hoitaa vammaisia lapsiaan, toiset puolisoaan, tai vanhempiaan ja sitten vielä sisaruksia.. tai yleensä jotain lähisukulaista...

      Se jos töistä joutuu tämän takia pois jäämään, niin kyllä silloin pitäisi saada korvaus jolla eläisi edes jotenkin... mutta mutta taas kerran mistä rahat.. se on se vaikein kysymys, miten saada yhteiskunta rakenteet kestämään kaikkien tarpeet..

      Niitä ja tästä omaishoidontuesta tulee eläkekertymään, joka kuukausi siitä lähtee eläkemaksu, siis meillä työikäisillä... oliko se 67 v saakka...

    • jaajaaa

      kyllähän omaishoitajuus kerryttää eläkettä,ainakin miun sopimuksessa lukee niin,ja lomapäiviä kertyy 3 kk,palkka kyl tosi surkea

    • Simo Mammanpoika

      jaajaa..Olet oikeassa..unohdin tuon muhkean eläkekertymän palkasta..tai miksi sitä kehtaa kutsua?

      Uskoisin, että LIITTOKIN OMAISHOITAJILLE LÖYTYY, sillä jos kaikki päättävät on yhteiskunnan tehtävä muutos omaishoitajien palkkaukseen. Tehkäämme yhdessä asiasta totta, eli samassa laivassa heilutaan!

      HALUAMME TYÖEHTOSPOPIMUKSEN !!!

      Ideoita ym tarvitaan ja yhteistyötä!

    • 2+15

      Mitähän sillä liitolla tekee, koska kukaan omaishoitaja ei ole työsuhteessa kuntaan tai sotepiiriin... Omaishoidontuki on sosiaalietuus, ei työsuhde...

      • 6+10

        Pakko on systeemien muuttua jos omaishoitoa aiotaan jatkaa.
        Eläkeläisten ja vanhusten määrä lisääntyy, ei kaikille riitä laitospaikkoja, seuraavat sukupolvet eivät saata olla yhtä vähään tyytyviä kuin tähän asti..


    • ristiina ja tytär

      samaa mieltä ei liitolla mitään tee,tuki vähän suuremmaksi ja helppous saada sijaista,siinä se!!

    • 19+10

      Riittävät vapaat ovat niin tärkeitä jaksamisen kannalta että sitä ei mikään raha korvaa.
      Kyllä rahakin on tärkeää, varsinkin jos sitä on liian vähän.
      Tämä on kovaa työtä vaikka palkka siitä lasketaankin sosiaalietuudeksi.
      Ainakin meillä on täysi työpäivä joka päivä, jos tästä saisi saman palkan kuin työelämässä, tai vaikka minimipalkankin....illalla sitten vähän helpottaa jos omainen nukkuu, sekin on epävarmaa saako nukkua juuri lainkaan.
      Todella usein mietin, olenko ihan täysyjärkinen kun alan tähän ruljanssiin.
      Omainen on tyytyväinen, en pura paineitani häneen, oma paha olo ei ole hoidettavan syy.

    • ååttyyggee

      Vapaat on tosi tärkeitä, muuten alkaa ahistaa..

      Kannattaa muistaa, että kaikki omaishoitaja EI OLE köyhiä... tukea laskettaessa pitäisi ottaa huomioon millainen tilanne missäkin on... ja kaikein huono-osaiset pitää hoitaa hyvin.. Mullakin on sukulaisia omaishoitajina, kenellä on hyvät eläkkeet ja kaksi kotia, ja vuokralla olevia asunto-osakkeita, osakekirjoja jne, joten mielestäni heille ei enää lisää tarvitse maksaa..

      Mutta entäs ne omaishoitajat, ketkä työikäisenä omasta työstä poisjääneenä hoitaa omaishoitajan pestiä .. näissä perheissä monesti on rahat oikeasti todella tiukalla..
      Sekä moni matalapalkka-alan eläkeläinen, joka jo muutenkin elää köyhyysrajalla..

      Jos sitä tahtoa todella on, niin ei ole mikään ylivoimainen asia saada kaikkein heikompi osaisten asiat parempaan suuntaan... mutta kun sellaista tahtoa ei näytä olevan, se on ihan niiden arkadiamäen väen asia saada parannus, on häpeä, että hyvinvoinitiyhteiskunnassa on vielä kurjuuteen joutuneita kansalaisia..

      Yhtään liitto ei tarvita rahaa pois viemään, siinä olisi taas kerran monen monta palkkatyöläistä ottamassa päältä osan meidän omaishoitajien rahasta, ja sen nykyisen liitonkin voisi laittaa laihdutuskuurille, kaikki turha pois, siellä on niitä "suojatyöläisiä" ihan liikaa... jonnin joutaavaa sakkia...

    • 4+7

      Kirjoitat asiaa, kyllä pitäisi huomioida omaishoitajan taloudellinen tilanne paremmin. Nyt kaikki, köyhät ja rikkaat on samalla viivalla, paitsi niin, että rikkaat sijoittaa tukensa, köyhä käyttää elämiseen ja silti on venytettävä jokainen penni..
      Sekin on totta että liitto tulee maksamaan, omaishoitajat ja läheiset liiton palkkalistoilla on uskomattoman paljon väkeä.
      Kun avaa sivut ja katsoo, ei ainakaan henkilöstöpulan takia asiamme pitäisi olla hoitamatta.

    • ristiina ja tytär

      Omaishoitajuus nyt on hippasen eri asia kuin työsuhde,hoidettavat erilaisia ja eri ikäisiä.Etuus kuuluu kaikille ,niinkuin lapsilisä,tietääkseni rikkaat harvoin edes hakee palkkiota,kun eivät tarvitse,vaan voi sijoittaa omaisensa ja ostaa palvelut.
      Omaishoitajuus-suhde on aikas monimutkainen juttu,harva meistä naimisissa työpaikan kanssa ,saatikka että on lapsia työpaikal ja tunteita.
      Minusta tärkein asia yhteiskunnalta on taata kaikille hyvä omaishoitajuus,että saadaan vapaat ja jaksamme hoitaa,eihän palkkio hoitajuudesta ole suuri,mut jos ei pärjää ,on olemassa sosiaalitantat auttamassa jotka käy kaiken läpi,mitä tarvitsee ja kuinka paljon.Valitettavasti tai onneksi ,omaishoitajuus ei ole työsuhde,herregud,vähän pururataa saa käyttää,dementikoltahan sais potkut joka päivä,eikä sitä pidä semmoseksi muuttaa,kuka nyt sairauden valitsee,se tulee taloon jos tulee.

      • monelta kannalta

        Niin kauan kun etuudet kuuluu kaikille, ei tapahtu mitään kehitystä.. eli kaikein huono-osaiset köyhtyy koko ajan enemmän mutta aika harvaa se todella kiinnostaa...

        Lapsilisät ovat kaikille samat.. koska niitä todella rikkaita lapsiperheitä on marginaalisen vähän, se ei toisi yhteiskunnalle suurtakaan säästöä, jos se tuki porrastetaan ja kysehän on lapsista, ala-ikäisestä, jota ei nyt voi verrata omaishoidon asioihin juurikaan.. Voisihan sitten vanhemmatkin käydä pyytämään yhteiskunnalta isompaa tukea, koska kasvattavat tämän maan tulevat veronmaksajat..

        Naimisissa työn kanssa on monikin... tänä iltana moni yrittäjä kiertelee lakanoissa, miettien miten tämän eurokriisin aikana saa työt riittämään..


    • 8+4

      Heh heh, miksi rikkaat on rikkaita...? Siksi, että ne osaa ottaa hyödyn joka asiasta... osaavat tyhmää paremmin rikastua ja sijoittaa rahansa.. ja ottaa joka ikisen euron minkä vaan saa..

    • Lisää liksaa 3,6%

      "Omaishoitajan eläketurva

      Omaishoitajan eläketurvasta säädetään kunnallisessa eläkelaissa. Omaishoidon hoitopalkkio kartuttaa eläkettä, jos omaishoitaja on sopimusta tehdessään alle 68-vuotias. Tämä koskee vuonna 1940 ja sen jälkeen syntyneitä henkilöitä. Tarkempia tietoja ennen vuotta 1940 syntyneiden eläkkeistä sekä muista omaishoitajan eläkettä koskevista kysymyksistä saa Kuntien eläkevakuutuksen neuvonnasta, puh. 020 614 2837. Kunnan on otettava tapaturmavakuutuslain (608/1948) 57 §:n 1 momentin mukainen vakuutus hoitajalle."

    • 151515

      Taputurmavakuutus on ihan hyvä.. mutta se EI omaishoidettavalle korvaa mitään.

      Omaishoitaja ei saa sijaista, eikä korvaa perheen yhteisellä kauppamatkalla tapahtuvaa liukatumista.. tai postia haettaessa tapahtuvaa liukastumista...

      Itse-asissa kotona on melko vähän sellaisia tapaturmia, joita vakuutusyhtiö katsoo olevan omaishoitajatyötä. Jos lääkettä antaessaan selkä jää jumiin, lääkäri käynnin ja särkylääkkeet korvaa, sekä siltä ajalta saa korvauksen jonka joutuu olemaan pois omaishoitotyöstä, eli kunta ei maksa, silloin vakuutusyhtiö voi korvata.

      Ihan tiedoksi vaan... Kävin If lakimiehen luentotilaisuudessa tästä asiasta..

      • Välikäsi

        Olen tästä omaishoitajien palkkiosta ja vapaapäiväjärjestelystä laittanut sähköpostia jo edellisen eduskunnan "kansanedustajille".
        Vastauksia tuli tasan yksitoista, jonkun vastauksen oli kirjoittanut avustaja, ja vain yksi tuntui syventyneen ongelmaan.

        Paikallislehtiin tämän asian lisäksi sijaishoitajan naurettavan vuorokausikorvauksen 60€ miinus verot, ja siitä johtuvan sijaishoitajapulan.

        Alkuvuodesta laitoin nykyisen eduskuntaryhmien puheenjohtajille samansisältöisen kirjelmän ja sain yhden ympäripyöreän vastauksen.

        Eihän ne kerkiä, kun on tämä arvojohtajan vaalitemmellys menossa.
        Tarvis nyt vielä laittaa näille kaikille uusille kansanedustajille uusi kirjelmä ja kysellä arvojen perään.


    • väsynyt-oh

      Kun joku päättäjistä olis viikon meillä ja tekisi saman kuin joudun tekemään. Eiköhän alettaisi myöntää että omaishoito on työtä, sanan varsinaisessa merkityksessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2307
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2103
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1718
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1520
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1447
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1419
    8. 52
      1288
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      64
      1226
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe