Talvisää Azoreilla

Talvikuukausien keskilämpötilat Ponta Delgadassa ovat seuraavat: joulukuun päivän maksimi 17,9 C, tammikuun 17 C, helmikuun 16,8 C, maaliskuun 17,3 C. Vastaavat yön minimit: joulukuu 12,6 C, tammikuu 11,6 C, helmikuu 11 C, maaliskuu 11,6 C. Yö- ja päivälämpötilojen välinen ero on keskimäärin 5 C tai vähemmän. Talven alimmiksi päivälämpötiloiksi mitataan yleensä 10-11 C, yöllä saattaa lämpötila silloin pudota minimissään 7-6 C:een. Näin alhaisia lämpötiloja kirjataan talven aikana tavallisesti yhtenä-kahtena päivänä.

Päivälämpötilat vaihtelevat normaalisti lukemien 13 C ja 18 C välillä, yöllä haitari on useimmiten luokkaa 10 C – 15 C. Jos ilman kosteus on korkea, saatetaan yön ja päivän lämpötilamittauksiksi saada samat lukemat, esim. 17 C yöllä ja 17 C päivällä. Kostean ilmavirtauksen vallitessa yöt ovat tavallisesti pilvisiä ja siksi selkeitä öitä lämpimämpiä.

Ilman suhteellinen kosteus on Azoreilla liikkuu välillä 70-90 ympäri vuoden. Nämä lukemat ovat aamun mittauksia – auringon paistaessa ilman kosteus yleensä Kostea ilma tuntuu Azorien lämpötiloissa kuivaa lämpimämmältä.

Azoreita pidetään yleisesti sateisena lomakohteena. Ponta Delgadan vuotuinen sademäärä on luokkaa 1000 mm, joka maailman mittakaavassa ei kuitenkaan ole merkittävän korkea. Lokakuusta maaliskuuhun keskimääräiset kuukautiset sademäärät ylittävät 100 mm – tilastollisesti sateisin kuukausi on tammikuu, jolloin sataa keskimäärin 133,4 mm. Azoreiden sateille on tyypillistä niiden toistuvuus. Sadekuurot eivät ole harvinaisia, mutta eivät niin tavallisia kuin matkailutekstit antavat ymmärtää.

Sateella ja tuulella on merkitystä etenkin vaelluspoluilla liikkuville – sijaitsevathan polut suurelta osin korkeimmilla paikoilla, joilla sataa ympäri vuoden huomattavasti enemmän kuin alavalla ja suojaisella São Miguelin etelärannikolla. Vuotuiset sademäärät Sete Cidadesissa, Lagoa do Fogolla ja Nordestessä ovat luokkaa 1400-1700 mm. Sateen lisäksi saattaa vaeltajaa kiusata sumu tai utu - molemmat voivat haihtua yhtä nopeasti kuin ne ovat nousseetkin.

Sademääristä puhuttaessa on syytä ottaa huomioon kosteuden voimakas haihtuvuus. Jotta saariryhmän kasvillisuus voisi säilyttää sille tunnusomaisen vehmauden ympäri vuoden, on säännöllinen kosteus tuiki tarpeen. Yleensä riittävistä ja joskus runsaistakin sateista huolimatta koetaan jossakin päin saariryhmää joka kesä kuivuutta. Pitkään jatkuvat toistuvat sateet saattavat talven mittaan aiheuttaa maanvyörymiä saariryhmän vaihtelevassa maastossa. Tavallisia vyörymät ovat etenkin rinteillä ja jyrkillä, korkeilla tienpenkoilla, joilta maa-ainesta valuu tielle. Joskus voi lyhytaikainenkin rankkasade saada aikaan pienimuotoisen tulvan.

Pitkään jatkuva voimakas tuuli nostaa aallonkorkeuksia, mistä on seurauksena aaltojen lyöminen hetkellisesti ranta-alueelle. Talvisin mitattavat maksimi aallonkorkeudet ovat luokkaa 9 m. Aallonkorkeudet liikkuvat keskimäärin lukemissa 2-4 m.

Monien suomalaisten mieliin on iskostunut käsitys, että Azoreilla olisi aina tuulista ja että talvella myrskyäisi rajusti. Myrskyt ovat toki mahdollisia, mutta voimakkaat tai tuhoisat myrskyt eivät ole jokatalvisia eikä päivän pari kestävä voimakas tuuli suojaisissa asutustaajamissa yleensä vaikeuta asukkaan elämää eikä saa aikaan merkittäviä vahinkoja normaalikuntoisille rakennuksille. Viimeisen viiden vuoden (2007-2011) aikana eivät myrskyt ole aiheuttaneet huomattavia vahinkoja Ponta Delgadan kaupunkikeskustassa eikä muuallakaan São Miguelilla.

Monet sattuneista vahingoista olisi voitu estää ennakolta rakentamalla esim. kauemmaksi ranta-alueelta, purojen varsilta ja rinteiltä, pitämällä rakennukset hyvässä kunnossa ja varmistamalla paremmin pengerrykset. Historiallisia tietoja äärimmäistä sääilmiöistä Azoreilla löytyy mm. Portugalin ilmatieteen laitoksen sivuilta (www.meteo.pt).

Meriveden lämpötila laskee tyypillisistä joulukuun 18-17 C:n arvoista helmi-maaliskuun 16-15 C:een.

Talvipäivän seisaukseen aikaan aurinko Ponta Delgadan horisontissa nousee klo 8.06 ja laskee klo 17.35. Kolmea kuukautta myöhemmin kevätpäivän seisauksena vastaavat lukemat ovat 6.55 ja 19.04. Päivää valkenee ja ilta hämärtyy vähitellen, muutokset eivät ole äkillisiä kuten ”etelässä” tai tropiikissa. Aurinkotunteja vuorokaudessa São Miguelilla on noin neljä.

Azoreiden ilmastolle ovat tyypillistä tasaisuus. Niinpä talvi ei tuo tullessaan radikaaleja muutoksia esim. lämpötiloihin. Sadetta toki saadaan enemmän kuin kesällä, keväällä tai alkusyksystä ja tuulet ovat keskimäärin jonkin verran voimakkaampia, mutta jokaiseen talveen mahtuu vähintään muutamia shortsipäiviä.

Tästä tarinasta julkaistaan kotisivuillani kohta puoleen pitempi versio, jossa sään lisäksi kerrotaan mm. talven tapahtumista. Ajantasaisesti tapahtumista saa tietoa kotisivujeni osastosta ”Azoreilla tapahtuu”. Kirjoittaja vastaa mielellään kaikkiin Azoreita ja Portugalia koskeviin ksymyksiin.

1

362

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Seuraavassa päivitys ylläolevaan aloitukseen:

      Kulumassa oleva talvi on Ponta Delgadassa ollut niukkasateinen ja keskimääräistä aurinkoisempi. Portugalin ilmatieteen laitoksen Azorien osaston mukaan joulukuun sademäärä oli 66 prosenttia keskimääräistä alhaisempi. Kun joulukuun keskimääräinen sademäärä on 126,8 mm, olisi tämän mukaan joulukuussa vettä tullut vain hieman yli 40 mm. Tammikuu Ponta Delgadassa on ollut yhtä vähäsateinen, jos ei jopa kuivempikin kuin joulukuu. Niukkasateisuus alkoi jo yksyllä, sillä meteorologisen laitoksen tallentamat lukemat osoittavat, että sademäärät ovat lokakuusta lähtien olleet nelisenkymmentä prosenttia normaaleja alhaisemmat. Pitkän aikavälin ennuste lupaa sään jatkuvan keskimäärin yhtä vähäsateisena lopun talvea ja alkukevään.

      Päivälämpötilat ovat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kohonneet 17-18 ºC:een, yölämpötilat ovat yleisimmin laskeneet lukemiin 12-15 ºC. Mittari on vain kerran pari kuluneen talven aikana yöllä näyttänyt alle 10 ºC. Pitkän aikavälin sääennusteen mukaan lämpötilat pysyttelisivät viitearvojen yläpuolella. Takkaan ei ole vielä tarvinnut sytyttää tulta, sillä sisälämpötilat ovat ilman lämmitystä pysytelleet 20 ºC:n tuntumassa. Azoreilla saattaa sisällä tuntua viileämmältä kuin ulkona auringopaisteessa.

      Sateisuuteen Azoreilla vaikuttaa ilmiö, joka meteorologiassa tunnetaa nimellä Azorien korkeapaine. Se on jo pitkään muodostunut jonkun verran tavallista pohjoisempana, mikä on estänyt normaalisti lännestä saapuvien saderintamien liikkumisen saariryhmän yli. Vuoden 2010 talvi oli poikkeus toiseen suuntaan, sillä silloin korkeapaine muodostui hieman liian alas, mikä salli mainittujen saderintamien liikkumisen Azorien yli tehden talvesta poikkeuksellisen sateisen ja hieman keskimääräistä viileämmän.

      Portugalin ilmatieteen laitoksen vuoden 2011 säästä kertova raportti on valmistunut. Siitä ilmenee mm., että Ponta Delgadan sademäärä jäi noin 100 mm keskimääräistä (n. 1000 mm) vähäisemmäksi.

      Matkailija toivoo poutasäätä. Luonnon tasapainon kannalta ovat riittävät sateet oikeaan aikaan kuitenkin tarpeen. Azoreilla ei tähän mennessä koettu keskimääräistä alhaisempi sateisuus ole vielä ongelma. Testi tulee keväällä ja kesällä, kun haihtuminen lisääntyy voimakkaasti. Azorien luonto tarvitsee vettä pysyäkseen vehmaana, lehmät puolestaan ruohoa tuottaakseen maitoa, juomavesi taas on välttämätön niin ihmisille kuin elämillekin. Mainittakoon vielä, että jota kuinkin joka kesä jossakin päin saariryhmää koetaan kuivuutta.

      Kun Azoreilla on yleensä satanut riittävästi, eivät metsä- eivätkä maastopalot ole olleet ongelma. Manner-Portugalissa tähän mennessä koettu niukkasateisuus on suuri riski laajoilla alueilla. Jos sateita ei tule, kuivuus lupaa pahaa metsäpalojen osalta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      90
      1781
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      408
      1436
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      90
      1240
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      12
      1034
    5. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      936
    6. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      933
    7. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      48
      893
    8. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      61
      891
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      239
      874
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      817
    Aihe