Vinkkejä AinaValmis kiukaan käyttöön

avapua

Muutimme taloon jossa on Harvia AinaValmis 6 kW kiuas. Löylyhuoneen koko on noin 8 m3.

Noin puoli tuntia luukun avaamisesta (ilmanvirtausventtiili täysin auki ja ajastin luonnollisesti päällä, katon poistoventtiili kiinni) sauna on edelleen tosi viileä. Lämpömittaria ei vielä ole mutta alalauteen kohdalla lämpötilaksi veikkaisin 25 astetta ja katon rajassa reilusti alle 50 astetta. Löylyä saa heittää jatkuvasti jotta saunomisesta tulisi jotakin.

Ilmeisesti AinaValmiin kiukaan kanssa joutuu tyytymään viileään alalauteeseen, koska kiuas on niin korkea, mutta onko normaalia että ilma on noin viileää? Ei oikein tunnu "aina valmiilta".

13

11464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aina Valmis Lahja

      Ne ovat kiuasvalmistajain markkinamiesten lahja tietämättömälle saunakansalle.

      Heitä roskikseen ja laita normi kiuas seinälle, niin saunasi lämpiää haluttuun lämpöön nopeammin, löylyt paranee ja säästät selvää rahaa.

    • ikisaunoja-siis aina

      onko sulla vanhat kivet tai jokin vastus palanut?
      Itsellä Harvian 6kW forte enkä toiseen vaihtais vaikka ilmaiseksi saisin.
      Mullakin on iso sauna, mutta löylyjä riittää mainiosti.

      "muhimis" teholla lämpö säädetty 230ast, ja suihkuun mennessä iso teho päälle ja riittää hyvin löylyjä.

      Joskus sammutan lopuksi kiukaan jos tiedän etten mene seuraavana päivänä saunaan. Sitten kun paan sen päälle ja isolle teholle 25-30 min niin saa mennä saunaan.

      tosi hyvä kiuas !!

      • whatsthepoint?

        Mikäs järki se noissa ainakuluttavilla sitten on koska kaikki lämmittää niitä kuin tavallisia sähkökiukaita?? Kuten edellinen kirjoittaja, kiuas päälle ennen saunomista

        Itse en ole moisia kokeillut koska kaikki tutut joilla niitä on ollut, ovat sen vuoden viimeistään kahden jälkeen vaihtaneet taas sen tavallisen sähkökiukaan syystä tai toisesta?


    • Löylytär

      Siis onhan sinulla se kiuas aina ns. Muhimislämmöllä? Ettet ala kylmää kiuasta lämmittämään nopeasti?
      Meillä on 9 kW kiuas ja näin talvisi muhimislämpö on 190 astetta. Sitten kun lämmitetään käyttövalmiiksi laitetaan täysi teho ( hi) asento päälle ja jos kovan lämmön haluaa kannattaa odottaa puolituntia jolloin kiukaan mittari näyttää 310 astetta. Joskus mennään aikaisemminkin esim. 260 astetta.
      Löylyt kyllä on hyvät ja aivan erilaiset kuin tavallisessa sähkökiukaassa, kosteammat ja mielestäni mielyttävämmät. Moni on kehunut löylyjä!
      Käymme saunassa 3-4 krt viikko ja mukavaa on.
      Olenhan muuten katsonut käyttöohjeet kiukaaseesi Harvian sivuilta?
      http://harvia.fi/files/pdf_installation_info/27869/AF_FISV.pdf

    • Anonyymi

      Vanha keskustelu mutta itselle ajankohtainen kun ostin talon missä harvian ainavalmis. En oikein ymmärrä tuota muhimistoimintoa. Jos 3-4 kertaa viikossa saunoo niin kannattaa ilmeisesti käyttää kuin normi kiuasta. Vai onko järkeä 2 päivää muhittaa ja sitten puoleksi tunniksi täydelle niin pääse saunaan missä ei palele? Vai pitääkö kylmänä ja sitten tunniksi täysille ja saunaan?

      Ohjeen mukaankin vaikka olisi muhimistoiminto ollut päällä niin silti saunaan mennessä täydet tehot päälle ettei kiuas hyydy kesken saunomisen..

      No eipä tuosta haittaa ole, joskaan ei mitäään iloakaan että pääsisi puolta tuntia nopeammin saunaan..

      • Anonyymi

        Jos 3-4 kertaa viikossa saunoo, niin kannattaa pitää muhimisteho koko ajan. Kerran viikossa saunojille ainavalmis sitten taas onkin ihan väärä kiuas.
        Oletko vaihtanut kiuaskivet ja käyttänyt kiuaskivikokoa yli 10 cm kiukaassa? Saunan lämpenemisnopeus lyhenee kummasti kun ilma pääsee riittävän esteettä 100 kg kivikasan läpi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos 3-4 kertaa viikossa saunoo, niin kannattaa pitää muhimisteho koko ajan. Kerran viikossa saunojille ainavalmis sitten taas onkin ihan väärä kiuas.
        Oletko vaihtanut kiuaskivet ja käyttänyt kiuaskivikokoa yli 10 cm kiukaassa? Saunan lämpenemisnopeus lyhenee kummasti kun ilma pääsee riittävän esteettä 100 kg kivikasan läpi.

        Siksi ne kivet tulisi latoa uudestaan min. kerran vuodessa ja vaihtaa samalla rapautuneet uusiin. VÄLJÄ ladonta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siksi ne kivet tulisi latoa uudestaan min. kerran vuodessa ja vaihtaa samalla rapautuneet uusiin. VÄLJÄ ladonta

        Väljä ladonta, mutta myös kivikoon pitää olla oikea. Se yleisin kiuaskivikoko ei sovellu Ainavalmiiseen, vaan kiven pitää olla sitä yli 10 cm kiveä (10-15cm). Lisäksi kivet on ainavalmis kiukaassa aika kovilla, joten vaihtoväli on pidettävä tiheänä, joten kovin montaa uudelleenladontaa ei ole syytä tehdä ennen kivien vaihtoa.


    • Anonyymi

      "Jos 3-4 kertaa viikossa saunoo, niin kannattaa pitää muhimisteho koko ajan."

      Voitko selittää miksi muka kannattaisi..2 päivää muhittaa sen takia että pääsee puoli tuntia nopeammin saunaan kun haluaa? Itse olen sitä mieltä että 7-14 x viikossa saunojille tarkoitettu kiuas.

    • Anonyymi

      Siihen on muutamakin syy:
      Kiuaskivien ja koko kivitilan lämpövaihtelu vähenee, joten kivet pysyvät pitempi-ikäisinä kuin kylmästä kuumaan tiheästi lämmittäessä.
      Sähkönkulutuksen kannalta tuo noin 3 kertaa viikossa on se raja, jossa muhimisteho ei lisää sähkönkulutusta verrattuna kylmästä kuumaan lämmityksessä. Muhimistehokaan ei ole koko ajan päällä, jos kivitermostaatti haistaa yli 190C lämpötilan, alkaa se pätkiä lämmitystehoa, joten käytetty sähkömäärä ei ole muhimistehovastuksen W kertaa tuntimäärä.
      Ja sitten on vielä löylyn riittävyys, vaikka saunaan saisikin riittävän lämmön puolen tunnin lämmityksessä, ovat oikean kokoiset kivet (10-15 cm), täydessä latingissa vasta noin tunnin lämmitysajan jälkeen. Muhimistehollahan kivet ovat läpikotaisin 190C jo ennen täystehon kytkentää.
      Ainavalmista ei ole tarkoitettu käytettäväksi puolen tunnin päästä valmiina. Sähkökiukaat ovat halpoja. Osta toisenlainen kiuas jos haluat käyttää kiuasta on/off kiukaana.

      • Anonyymi

        "Siihen on muutamakin syy:
        Kiuaskivien ja koko kivitilan lämpövaihtelu vähenee, joten kivet pysyvät pitempi-ikäisinä kuin kylmästä kuumaan tiheästi lämmittäessä."

        Pelkkää arvelua. Ylempänä joku toinen väittää että ainavalmiissa kivet on kovilla ja pitää vaihtaa useammin.

        "Sähkönkulutuksen kannalta tuo noin 3 kertaa viikossa on se raja, jossa muhimisteho ei lisää sähkönkulutusta verrattuna kylmästä kuumaan lämmityksessä. Muhimistehokaan ei ole koko ajan päällä, jos kivitermostaatti haistaa yli 190C lämpötilan, alkaa se pätkiä lämmitystehoa, joten käytetty sähkömäärä ei ole muhimistehovastuksen W kertaa tuntimäärä."

        Pelkkää arvailua tuokin koska et ole koskaan mitannut ja vertaillut paljonko se kuluttaa milläkin tyylillä lämmitettynä? Sanotaan että ainavalmis kiuas toimii myös saunan lämpöpatterina eli sillä pidetään myös huoneen peruslämpöä yllä niin ei se talvella varsinkaan paljon pätki.

        "Ainavalmista ei ole tarkoitettu käytettäväksi puolen tunnin päästä valmiina."

        Näin juuri sitä ylläkin kerrotaan käytettävän, Vaikka muhinta päällä kokoajan niin silti hehkutetaan vielä täydelläteholla puoli tuntia jos halutaan kunnon löylyt eikä turkkilaista saunaa.


    • Anonyymi

      Mekin muutimme taloon, jossa Harvian aina valmis. Sen venttiilin ohje tosi epäselvä. Onko venttiili auki pysty- vai vaakasuorassa?

    • Anonyymi

      Mulla on 20v vanha harvia forte. Kiuas kiviä tuskin koskaan vaihdettu saatika ladottu uudestaan koska vanha omistaja oli niin pihi. Vastukset alkaa olemaan jo vaihdon tarpeessa. Muhimistehoa en ole käyttänyt. Kiuas lämpeää 45minuutissa täydellä teholla löylykuntoon kun pitää kannen kiinni. Kannattaa avata luukku ja ilmaus venttiili esim 40minuutin jälkeen jotta sauna huone lämpeää edes hieman. Ainakin tunnin kohdalla pitäs olla kiuas sekä huone hyvässä löyly kunnossa. Kun menee saunaan ja saunojia on vähän niin kiukaan voi sammuttaa ovesta sisään astuessa. 100kg kiviä pitää huolen että löylyä riittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2338
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1902
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1363
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1250
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1225
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      16
      1150
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1091
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1045
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1024
    10. 13
      1010
    Aihe