17-vuotiaana haluan muutta pois kotoa, neuvoja?

haluaisi jo omilleen...

Täytän keväällä 17, ja haluaisin viimeistään seuraavana syksynä omilleni. Kotona asuminen on stressaavaa, ahdistavaa ja nyt alkaa mitta olla täysi! Olen ensimmäistä vuotta lukiossa ja tienaan siivoamalla kahdesti viikossa, eli en juuri mitään...
Minkälaiset mahdollisuudet minulla on saada kämppä Helsingistä, mitä tukia? Mikäli pääsen muuttamaan, etsisin viikonlopuiksi töitä ja jatkaisin siivoamista 1/viikossa 2h. Ja nämä lukion lisäksi, rankkaa saattaa olla, mutta en minä ennenkään ole työtä hätkähtänyt!
Nykyisin eletään ahtausrajojen alapuolella ja huoltajan tulot ovat pienet.

7

445

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • haluaisi jo omilleen

      Kovasti kaipailisin niitä vastauksia...

    • jbhuböhö

      Käsittääkseni Helsingin asuntotilanne ei ole mikään helpoin. Toki jos on valmis vastaanottamaan minkä tahansa asunnon, solukämpän kauempaa keskustassa esimerkiksi, niin kyllä se asunto järjestyy. Eri asia on sitten, että mitä joudut maksamaan.

      Sinulla voi olla ja onkin todennäköisesti oikeus opintotukeen. 17-vuotiaan opintotukea on mahdotonta määrittää ilman taustatietoja, koska siihen vaikuttaa esimerkiksi juuri huoltajien/huoltajan tarkat tulot. Mutta todennäköisesti käy kuten muillekin, ettei opintotuella kateta mitenkään kaikkia kuluja, joten sitä rahaa on saatava muualta.

      Ota huomioon myös se, että alaikäisenä et voi tehdä laillisesti sitovaa vuokrasopimusta itse. Tarvitset tässä huoltajan apua.

    • Vastaus123

      Oman näkemys on seuraavaa: pk-seutu ja kasvu keskuksissa(moottoriteiden varressa olevat kaupungit) on tällä hetkellä tonttipulaa(ei ole kaavoitettu tarpeeksi), joten ei ole voitu rakentaa asuntoja ja tällöin on niukka tarjonta, jolloin asuntojen hinnat ovat nousseet ja nyt ehkä viimeiset 6kk on ollut tasaantumaan päin ja vuokra-asuntojen määrä suhteessä tarjontaan on niukka. Jotta pitäisin keskustelun yksinkertaisena niin kannattaisi ehkä sinnittellä 18 vuoteen asti, tietysti olisi hyvä jos sun porukoitakin kiinnostais nää asiat. On tietysti vähän hankala tuossa iässä miettiä sitä muuttamista, kun nykyään ns. oikeiden töiden saaminen(josta siis maksetaan rehellistä korvausta tehdystä työstä) huonosti tarjolla. Mutta näin aluksi ehdottaisin odottamaan 18 vuoteen ikään asti, jos tosiaan sun porukoita ei kiinnosta nää asiat, toinen seikka on tosiaan TYÖ joka on avain asia, koska noi kela korvaukset yms. laahaa tukiensa kanssa perässä eikä välttämättä selviä kaikista kustannuksista mitä asumisesta aiheutuu ja tosiaan hesassa asuminen on todella kallista, jopa ns. keskituloiselle(3000€/kk/brutto) veikkaisin että esim. alle 500€/kk olevia vuokra-asuntoja tuskin löytyy ellei tosiaan mene solukämppään. Kannattaa googletella asunnon välityssivuja, kysyä kavereilta miten ne on hoitanu hommansa yms.

    • 6 + 14

      Älä muuta, jos ei ole TOSI huonot kotiolot. Mieluummin kannattaa käydä lukio loppuun kotona, että ehtii ja jaksaa tehdä läksyt kunnolla, koska hyvä todistus auttaa sitten saamaan mieleisen opiskelupaikan. Jos muutat, jää helposti kaikki koulut käymättä.

      Jos kuitenkin päätät muuttaa, kannattaa varmaan etsiä kokopäivätyö ja käydä vaikka iltalukio esim. neljässä vuodessa. Eri asia sitten, löytyykö alaikäiselle kokopäivätyötä.

    • +öö,.,dds

      Tee kuten Neumann, lähde laivalle töihin. Saat katon pään päälle, safkaa, rahaa ja näet maailmaa. Turha kärvistellä tässä kommunistivaltiossa, joka menee koko ajan huonompaan suuntaan. Varsinkin elämä helsingissä asuntojen hinnan ja väestömäärän takia on yhtä helvettiä ulkopuolisen silmin katsottuna.

      http://www.youtube.com/watch?v=NRJVrII_xmw&feature=related

    • 6 + 14

      Se tuli vielä mieleen, kun sanoit ettet pelkää työtä, että eikös lukion voi nykyään käydä kahdessa vuodessa? Älä kuitenkaan uhraa arvosanoja nopeudelle, koska todistuksella pyritään jatko-opiskeluihin. Jos kotona ei pysty keskittymään läksyihin, voit lukea kirjaston lukusalissa.

      En tiedä, saako alaikäinen mitään yhteiskunnan tukia , koska on periaatteessa huoltajan velvollisuus elättää häntä. Paitsi tietysti opintotukea, mutta se on lukiolaisilla niin pieni. Jonkun nuorisokotipaikan varmaan saa, jos kotona ei jostain syystä pysty olemaan. Työttömyyskorvausta taitaa nuori ihminen saada nykyään vasta sitten, kun on joku ammatillinen koulutus tai on ainakin hakenut sellaiseen.

    • Rohkeasti vaan

      Vuokrasin noin vuosi sitten kaksion silloin 17-vuotiaalle opiskelijalle. En edes tullut ajatelleeksi, että hän ei alaikäisenä voi allekirjoittaa vuokrasopimusta, mutta sekin ongelma on korjaantunut, sillä hän on jo täyttänyt 18. Hän saa opintotukea, opiskelijan asumistukea ja toimeentulotukea. En pyytänyt häneltä takuuvuokraa enkä vakuuksia, koska luotin häneen.

      Asunnon vuokra sisältää Internet-yhteyden (valokuitu). Näin jälkeenpäin ymmärrän, että hän ei olisi voinut tehdä liittymäsopimustakaan.

      Kaikki on sujunut hyvin. Hän valmistuu tänä keväänä ja on viihtynyt asunnossaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 148
      4223
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3824
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2631
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1881
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1747
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1629
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1615
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1533
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1511
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1501
    Aihe