laskettelukamoja hankkimassa

jukkkk

apua kaivataan. eli muutamia kertoja vuodessa rinteessä vuokrakamoilla ja nyt innostas ostaa omat vehkeet. mitat 183/80 ja rinne kun rinne menee, siis en mikään palander mut en mikään noviisi siitä keskeltä siis arvioisin.

Millasia vehkeitä suosittelette ja paljonko olisi tuo jnkl hinta-arvio koko setille?

3

1175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mocadam

      Onko niin, että olet tähän asti laskenut myös vuokramonoilla? Itselläni on tuo kokemuksen määrä ilmeisesti samaa luokka kuin sinulla, ja vuokraamon perusmonot tuntuivat isohkon (190 cm, 90 kg) alla aika huteroilta eivätkä luoneet minkäänlaista luottamusta välineisiin. Ostin siis omat monot jo heti toiselle kerralle, ja se auttoi asiaan väliaikaisesti.

      Monojen hankinta on kuiotenkin aika henkilökohtainen asia, jossa ei kai auta muu kuin varata runsaasti aikaa, kierrellä kauppoja ja kokeilla monia eri malleja - mielellään asiantuntevan myyjän avustuksella. Ensimmäisiä monoja ostettaessa on helppo thdä lukuisia virheitä, ja aluksi hyvältä tuntunut ostos voi ajan myötä osoittautua pettymykseksi.

      Mielestäni omien (ensimmäisten) monojeni myyntitapahatuma meni periaatteessa ihan mallikkaasti: sain kokeilla useita malleja; kenkää jalkaan laitetettaessa kolautattiin monon kantapäätä lattiaan, jotta varpaankärjet varmsti ovat oikella paikalla; ei pidetty kiirettä, vaan solkia kiristettiin vähitellen ja vasta sen jälkeen arvioitiin tuntumaa. Silti yksi asia tuli nopeasti sivuutettua - oikea koko. Jalanpituusmittarin perusteella alettiin etsiä monoa kokoa 29, joita sitten vertailtiin. Sittemmin on mittauksissa paljastunut, että tarkempi mitta on 28,7 cm. Kun käytössä sisäkenkä kuitenkin painuu vähänkasaan, oikea koko olisi ollut tästä alaspäin pyöristetty 28,5. Lisäksi en aloittelijan osannut kiinnittää huomiota erääseen kontrollin kannalta keskeiseen seikkaan: laskuasennossa kantapää ei saa nousta yhtään sijoiltaan mono sopivasti kiristettynä. Tämä muodostui varsinaisesti oman ensimmäisen mono-ostokseni keskeiseksi virheeksi: kantapää nousee aina juuri sen verran, että se joka käännöksessä häiritsee suksituntumaa ja tekee uuden oppimisen vaikekasi.

      Parin talven jälkeen totesin, etti auta muuta kuin hankkia uudet monot. Nyt on pari paäivää takana uusilla pienemmillä ja paremmin jalkaanii sovltuvilla monoilla, ja homma tuntuu luistavan paremmin.

      Toinen keskeinen seikka monoja hankittaessa (ja tärkein myyntiargumentti, kun sen voi ilmasita selkeinä joskin huonosti vertailtavissa olevian lukemina, on varren jäykkyys. Siitäkin on kaikenlaisia nyrkkisääntöjä, mutta omien palvelukokomusten perusteella myyjät kauppaavat ehkä mieluummin hieman liian löysiä monoja. Itselleni on kaupattu useimmiten 80-90 flexin monoja, kun uusi ostokseni on flx 100 - ja tuntuu tämäkin tällä hetkellä hyvältä.

      Kalliin kokeilun perusteella monoihin pitää uhrata sen verran rahaa, kuin omassa jalassa hyvältä (tai jopa hieman pieneltä tuntuvat - muttei missään nimessä mistään kohtaa häiritsevästi puristava) maksavat. Vaikkapa 300 € (tai tarpeen vaatiessa enemmän, mutta omaan suomalaisittain kapeahkoon jalkaani tuon hintaluokat monot tunutvat sopivan perhaisten - sinulla ehkä jotkin muut...)

      Suksista en osaa sanoa mittän, kun itsekin yritän löytää mieleistä melkoisesta mallikirjosta. Et kertonut mitään esim. laskutyylistäsi tai siitä, missä päin Suomea asut (vai lasketko esim. lomilla isommilla rinteillä). Mutta suksia saa Suomen kauppojen normaalihintoihin nähden noin puoleen hintaan ulkomaisiesta nettikaupoista ja kevätalennusmyynneistä, joten en itse laittaisi suksiin 400 € enempää ennen kuin varmasti tietäisin, mitä haluan.

      • Skisis

        Monoissa ei kannata säästää, niiden pitää olla sopivat. Ja ensimmäisenä hankintalistalla.

        Asia, jota ei suomessa taideta juuri harrastaa, on monon ulkokengän sovitus. Eli revitään sisäkenkä pois ja kokeillaan pelkkää kuorta. Näin saadaan jotain käsitystä siitä, onko mono oikeasti sopiva, vai onko se sopiva vain juuri niin kauan kunnes sisäkenkä hieman antaa periksi.

        Eli aseta jalka niin, että varpaat juuri koskettavat monon kärkeä. Tällöin kantapään taakse pitäisi jäädä vain 5-15 mm tilaa.

        Tämän jälkeen aseta jalka monon keskelle leveyden määrittämistä varten. Jalan pitäisi joko koskea kevyesti monon sivuja tai kummallakin puolella saisi olla korkeintaan pari milliä tilaa.

        Jos tämä toteutuu, sitten kokeillaan seuraavaksi sisäkengän kanssa. Jos jo tässä kohtaa tökkää, otetaan seuraava monokoko tai -malli.

        Itse opin kantapään kautta tuon monojen pituuden ja leveyden. Ensimmäisissä koko oli liian suuri ja toisissa koko sopiva, mutta lesti liian leveä. Kolmannet osasin valita oikein... Kaikki kolme paria tuli siis ostettua vuoden sisään.

        Suuressa maailmassahan on ihan oikea "mononsovittajien" ammattikunta. Suomessakin on joku joskus käynyt, mutta ei taida vakituiseen olla (?). Jos joku kohta muuten hyvässä monossa painaa, yleensä kuorta voidaan siitä kohtaa lämmittää ja muokata siitä kohtaa paremmin sopivaksi. Muistaakseni ainakin Helsingin Skiservicessä tällaista palvelua on.

        Hyvät, uudet sukset saattaa tosiaan saada siteineen hyvinkin edullisesti, kun törmää nettikaupassa edelllisen vuoden tai vanhempiinkin malleihin. Ulkomaisista nettikaupoista tai Suomestakin.


    • dsfsdf

      Itse hommasin vuosi sitten ensimmäiset omat lasketteluvehkeet. Neuvoni on, että ihan ensimmäiseksi täysin ilman paineita ja kiireettömästi panostat siihen, että saat mieluisat ja juuri omiin jalkoihisi sovitetut monot - täysin väärä paikka säästää rahojakaan. Laadukas laskettelusukka pitää olla hommattuna valmiiksi, jota vastaan monoja sovitella. Monon jäykkyys on minulla 100 eikä ole liian jäykkä keskivertolaskettelijan statuksella. En tiedä miltä 120 tuntuisi.

      Kun monoasia on kunnossa, niin sen jälkeen on vuorossa suksivalinta. Tämä kannattaa tehdä vain ja ainoastaan oman kokemuksen ja elämyksen perusteella. Suksia kannattaa pyytää testiin tai vuokrata liikkeistä ja rinteistä nimenomaan ostoa silmällä pitäen. Kannattaa pitää mielessä, että kokemus vaihtelee paljon olosuhteiden mukaan. Oma ajatuksenkulkuni oli se, että laskettelen hoidetuilla rinteillä hyvissä olosuhteissa - ja niihin olosuhteisiin sitten mukavimman elämyksen tuottaneet sukset valitsin, niin ihan hyvä tuli. Valitettavasti kärsivällisyys loppui kesken ja pari suksimallia jäi testaamatta, jotka olisivat ehkä olleet kuitenkin parempi valinta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe