Kokemuksia suljetusta osastohoidosta

Minä vain

Jouduin pari kuukautta sitten suljetulle osastolle Auroraan Helsinkiin. Tämä sairaala on ollut ihana paikka, oloni on parantunut paljon täällä olon aikana. Täällä saa hyvää ja terveellistä ruokaa: aamupala, kaksi lämmintä ateriaa, päiväkahvi ja iltapala. Täällä saa nukuttua hyvin ja ulkona on hienot ulkoilupolut Keskuspuistossa. Lääkkeet auttavat harhoihin ja olo paranee, lisäksi täällä on hoitajia, jotka välittävät potilaista ja ovat ystävällisiä. Täällä on myös kaunis sisustus ja tänne saa tuoda kannettavan, jos haluaa mennä nettiin esim. mokkulan avulla. Suosittelen kaikille, joista tuntuu, että sairaus haittaa elämää ja jotka haluavat parantua, kun pelkkä lääkitys ei ole riittänyt tai sitä ei ole ottanut ollenkaan.

9

1213

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....................

      Keskuspuisto on hieno paikka, itse ajanut usein siitä autolla läpi aikoinaan =D

      • Minä vain

        NIIN ONNN! :D

        Lenkkeilykin tuntuu paremmalta nyt kuin ennen kun nyt on lääkitys kohdillaan. :)


    • Låla

      Minä vain,mielenkiinnolla luin kokemuksiasi. En valitettavasti psyty kertomaan omakohtaisia kokemuksia,mutta etsin tietoa suljetuista osastoista veljeni takia. Tosin nyt ollaan liian myöhässä. Hän kuoli tapaturmaisesti vähän ennen joulua ollessaan psykoosissa. Hänelle oli hälytetty ambulanssa sekavan käytöksen takia, mutta hän lähti karkuun, kun yrittivät saada häntä kyytiin. Sillä karkureissulla veljeni kaatui ja löi päänsä sillä seurauksella, että kuoli.
      Häpeäkseni myönnän,etten kovin aktiivisesti pitänyt veljeeni yhteyttä. Asun 200 km päässä hänen asuinpaikastaan, mutta eihän se saisi olla este. Myönnän,etten jaksanut kuunnella hänen juttujaan, kun hän oli humalassa. Hänellä oli myös vakava alkoholiongelma. Ja myönnän senkin etten tiennyt miten vakava ongelma hänellä oli mielenterveytensä kanssa.
      Ei hän itse kertonut eikä hoitava lääkärikään kai saa ottaa omaisiin yhteyttä. Nyt jälkeenpäinkään en saa mistään tietoja, vaikka yritin kysyä. Itsekseni pohdin,että oliko kyseessä skitsofrenia vai alkoholipsykoosi. Veljeltäni löytyneissä papereissa kyllä mainittiin skitsofrenia.
      Hän olisi tarvinut suljetun osaston hoitoa. En vaan tiedä olisinko voinut tehdä asian hyväksi jotain. Saako omainen vaatia läheiselleen pakkohoitoa? Tässä tapauksessa potilas itse ei ollut siihen halukas. Sairaalan psykiatrisella hän oli pakkohoidossa kaksi viikkoa tänäkin syksynä,mutta se ei riittänyt. Pidempiaikainen hoito olisi ollut tarpeen. Miten hoitoon pääsee/joutuu, jos ei itse halua?
      Tuo edellä kuvattu suljetun osaston hoito kuulostaa juuri siltä, mitä veljeni olisi tarvinnut....
      Turha kai näitä on enään pohtia, veljeni ei enään apua tarvitse. Silti pohdin. Olenko osasyyllinen veljeni kuolemaan,kun en aktiivisesti auttanut häntä hoitoon? Miksi häntä ei määrätty suljetulle osastolle pidemmäksi aikaa...
      Turhaa tämä on tässä vaiheessa. :(

      • Minä vain

        Otan osaa veljesi kuolemaan... :( Kysymyksiin en oikein tiedä vastauksia, sinun kannattaisi kysyä asiaa joltain psykiatrilta, psykologilta tai mielenterveyshoitajalta. Minä pääsin hoitoon sillä perusteella etten ollut ottanut lääkkeitä puoleen vuoteen ja minulla oli ollut oikeastaan koko se aika harhaisia ajatuksia päässäni. Jos sinulla on paha olo veljesi kuoleman takia, niin voithan koittaa ottaa yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen tai mielenterveystoimistoon, jos tarvitsisit kriisiapua... Siellä voisit myös saada vastauksia kysymyksiisi.

        Tänään muuten on nimipäivä Veli- ja Bror-nimisillä henkilöillä... Ajattelin vain, että ollaan molemmat kirjoitettu tänä päivänä tänne. :)


    • Låla

      Kiitos osanotosta. Enpä huomannutkaan,että oli Veli ja Bror-nimisten nimipäivä. Jännä sattuma.
      Yritin veljeäni hoitavalta sairaalalta ja lääkäriltä kysellä tietoja,mutta he sulkevat suunsa suppuun. Kai voisivat noin yleisellä tasolla kertoa millainen on käytäntö hoitoon pääsemisessa.
      Tuskin veljenikään otti lääkkeitään, sen takia kai oli niin harhainen ja psykoosissa. Hänellä oli joku piikillä pistettävä lääke, piti käydä sairaalassa piikitettävänä. Mutta hän ei halunnut hoitoon vaikka olisi sitä tarvinnut.
      Eniten harmittaa kun en tiennyt,että tilanne oli niin paha. Silloin kun hän soitti, niin vaikutti yleensä "normaalilta" (mikä ikinä onkaan normaalia). Ehkä siis soitteli terveempinä aikoina. Muulloin ei vastannut edes puhelimeen.
      Olo on niin tyhjä, kun nyt tietää kuinka sairas veljeni oli. Enkä osannut auttaa.

    • l.omainen

      Minulla on myös sairas lähiomainen. Hän ei myöskään ole suostunut syömään lääkitystä. Pakkohoitoon hän joutui suljetulle, koska pakkohoidon kriteerit täyttyivät. Omainen ei hirveästi asiaan voi vaikuttaa.

      Lääkäri tekee päätöksen haastattelemalla ja tutkimalla potilasta.Tietenkin omainen voi kertoa mitä on havainnut. Eli pakkohoidon kriteerejä (tahdosta riippumaton hoito) on mm että pitää sairastaa jotain mielisairautta. Pitää olla vaaraksi omalle tai toisien terveydelle tai hengelle. Kolmas kriteeri on että muut hoitokeinot katsotaan riittämättömiksi.


      Näillä kriteereillä esim läheiseni meni suljetulle, vaikka hän ei itse katsonut olevansa sairas. Suljetulla hän on koko ajan tarkkailussa, jolloin ei pääse tappamaan tai vahingoittamaan itseään. Lisäksi pidetään huolta että lääkkeet menee alas suusta. Täytyy myös sanoa, että lääkitys on tähän sairauteen ihan ehdoton. Sen on nyt vierestä nähnyt niin monta kertaa, miten lääkitys toimii.

    • minä vaan
      • En viitsi kertoa,kun ette kuitenkaan uskois!! Hoitajat ja potilaat kilpailee tyhmyydellään,näin lievästi sanottuna.


    • x1

      millaisia kokemuksia avoosastosta,työnnetäänkö sielläkin lääkkeet suuhun vai onko kodinomaisempi?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      261
      6108
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      145
      3586
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2599
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2476
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2052
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      83
      1625
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1621
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1473
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1290
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      106
      1143
    Aihe