Asunnon vuokraaminen Helsingissä, kokemuksia?

Tuleva vuokranantaja

Minkälaisia kokemuksia teillä noin yleensä on asuntojen vuokraamisesta Helsingissä? Riippuu tietysti vuokralaisesta ja varmaan asunnon sijainnistakin, mutta siksi haluaisinkin kuulla kokemuksia niin Kalliossa sijaitsevan yksiön vuokraamisesta opiskelijalle kuin kauempaa keskustasta sijaitsevan kaksion tms. vuokraamisesta eläkeläiselle tai pätkätyöläiselle tms. Haluaisin kartoittaa tilannetta seuraavilla muutamalla kysymyksellä:

1. Millaisen asunnon (sijainti ja neliöiden lkm) olet vuokrannut?

2. Millaiselle ihmiselle / millaisille ihmisille (opiskelija, eläkeläinen, työtön, työssäkäyvä jne.) olet vuokrannut?

3. Onko vuokralainen maksanut vuokran ajallaan ja oikean suuruisena?

4. Oletko yleisesti ollut tyytyväinen vuokralaiseesi / vuokralaisiisi? Jos et, niin mikset?

6

1763

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asdfghjertyuiopåå

      Vantaan puolella minulla on ollut kaksio vuokralla pääradan varrella aseman lähellä. Nyt jo 15 vuotta.
      Välittäjälle olen antanut vuokralaisen hakemisen. Keskimäärin jotain 3 vuotta ovat olleet ja vuokria ei kyllä ole jäänyt maksamatta, ja vain 1 tyhjä kuukausi on. Toisaalta vuokra on ollut alakanttiin ja hyvinkin edullinen.
      Kyllä ne vuokralaiset asuntoa pahaksi pistävät, vaikka ei minulla kuitenkaan ole ollut mitään varsianaisia ongelmatapauksia. Yksi vuokralainen on ollut tosihyvä. Hän jätti asunnon siistimpänä kuin se oli. Ihan nuori nainen oli ja hänellä joku mieskaveri joka osasi tehdä remonttia, repivät kaikki tapetit pois siististi ja maalasivat seinät. Hieno juttu se.
      Poikkeuksetta on välittäjä valinnut jonkun nuoren naisen. Yksi oli vasta 16 täyttävä vuokrasopimuksen tekohetkellä. Vakuudet on välittäjä kuitenkin aina hommannut, en minä muuten ainakaan alaikäisten kanssa vuokrasopimuksia tekisi.

      Niin ne sanoo että nuoret miehet ovat kaikkein pahimpia riskitapuksia kun voivat tahallaan alkaa tuhota asuntoa ja jättää kaikki vuokrat maksamatta, ja vielä hirveät metelit ja tappelut siihen.

      Mutta se stässä on että ei ole sitten pitkäaikaisia vuokralaisia ollut, kun näitä nuoria on ollut. Ja aina tämä kustannus vuokralaisen vaihtumisesta, ja stressi siitä missä kunnossa asunto on, ja aina jotain korjausjuttuakin.

    • pimpelipoooom

      Pääkaupunkiseudulla on jo monta vuotta ollut pulaa pienistä asunnoista. Opiskelijat alkaa olla jo rajoilla, että kuinka rahat riittävät vuokraan ja elämiseen.

      Kun yksiö tai pieni kaksio ilmoitetaan vuokrattavaksi, niin hakijoita voi olla kymmeniä JOS vuokrapyynti on keskitasoa ja suht hyvällä paikalla. Kilpailu on kovaa välillä.

      Itselläni pohjois-hki kehä 1 sisäpuolella kaksio. Oikotielle ilmoitus ja viikossa on tullut 10-15 hakijaa. Yleensä haastattelen puhelimessa ensin ennen näyttöä, jolloin varmistetaan että molemmin puolin diili kiinnostaa esim. minulla ei ole parveketta. Järjestän näytön yleensä 2-3 hakijalla ja tähän mennessä vain yksi pariskunta on kieltäytynyt asunnon nähtyään kun saivat jostain heille paremman tarjouksen. Eli lähes kaikki ovat näytön jälkeen täyttäneet hakemuksen.

      Yleensä nukun yön yli ja päätän sitten aikaisintaan seuraavana päivänä kelle vuokraan, vaikka näytössä tekisi mieli samantien löydä diili lukkoon. Välillä joutuu jopa arpomaan 3 finaali hakijan väliltä kenelle asuntoni uskallan vuokrata, joten ei se valinta aina helppoa ole.

      En vuokraa koskaan luottotiedottomalle. Pariskunnasta edes toisella pitää olla luottotiedot kunnossa. Opiskelijoita vältän ja sossutapauksille tuskin vuokraan, joten etsin aina ensisijaisesti työssä käyvää hakijaa. Ammattikin kertoo usein vuokranmaksukyvystä.

      Kolmen vuoden aikana kaikki vuokralaiset ovat maksaneet vuokransa ajallaan ja ongelmia ei ole ollut. 2 viikkoa on asunto ollut tyhjillään eli ei vuokratuloja.

      Jos haluaa saada etumatkaa muihin hakijoihin pääkaupunkiseudulla niin voi kokeilla:

      - Tarjota 5-20e suurempaa vuokraa.
      - Tarjota 2kk vuokravakuuden sijaan vaikkapa 2,5kk vuokravakuutta (laki max 3kk)
      - Hanki takaaja esim. omat vanhemmat
      - Tarjota pientä fixaamista (työpanosta) esim. maalaamista ja tapetointia kunhan vuokranantaja maksaa tarvikkeet.
      - Tarjoa edellisen vuokranantajan yhteystietoja, jotta voi kysellä sinusta.

      Kilpailu on kovaa pääkaupunkiseudulla (hyvistä) pienistä asunnoista, joten etumatkan saaminen muihin hakijoihin on tärkeää...

    • vuokraemäntä

      Vuokraan isompaa asuntoa, mutta aina työssäkäyville. Luottotiedot pitää tarkistaa. Luota myös vaistoosi: jos tyyppi tuntuu ollenkaan epäilyttävältä, älä vuokraa. Keski-ikäinen pariskunta on havaintojeni mukaan turvallinen vaihtoehto (yleensä!), yksinäinen nainen parempi kuin yksinäinen mies.

      En käytä välittäjää, vaikka oikeuden päätöksen mukaan välittäjän palkkion saa periä vuokralaiselta alkukuukausien korotettuna vuokrana. Laitan ilmoituksen Oikotielle tai Vuokraovi-comiin ja hyvin on löytynyt vuokralaisia.

      Suosittelen muuten liittymään Suomen vuokranantajiin, sieltä järjestetään koulutusiltoja ja saat juristin puhelinneuvontaa. Vuokraamiseen liittyy niin paljon asioita, ettei niitä tässä ehdi kaikkia kertoa.

      Miksi haluat vuokrata pätkätyöläiselle? Haluatko harrastaa hyväntekeväisyyttä? Ei kannata, eivät ihmiset ole kiitollisia. Saat vain pahan mielen. Lakia pitää noudattaa, mutta liian höveli ei kannata olla.

      Ota selvää asioista ennen kuin teet mitään, ei jälkikäteen.

      • 77778888899999555555

        Tähän yksittäisten ihmisten vuokrananatajina toimimiseen liittyy niin paljon kaikenlaista traditioista johtuvaa asennoitumista, puolin ja toisin, niin vuokralaisen kuin vuokranantajienkin taholta. Nämä kuitenkin ovat joutavaa roskaa. Vain vuokrasopimus ja se lainsäädäntö mikä tätä vuokrausta koskee ovat ne asiat jotka tässä tulisi huomioon ottaa.

        Vuokra-asunnon pito ei ole kuin yksi vaihtoeheto pitää varojaan sijoitettuna, tai sitten yritys tehdä bisnestä ja saada realituottoakin. Ei muuten todellakaan mikään helppo saati vähäriskinen bisneksentekoyritys, sitä sopii kokeilla jos näin kuvittelee.


    • rthgtrhtrh

      Helsingissä hyvällä alueella yksiö, vuokra 520 euroa/kk. Kerran meni vuosi ilman mitään tuottoa, mutta jouduin maksamaan vastikkeet. Silloinen vuokralainen tuhosi asunnon täydellisesti ja tosiaan remontti kesti vuoden. Vei vähän luottamusta vuokralaisen valintaan, kyseinen pariskunta oli akateemisia ja työssäkäyviä. Menetetystä vuokratuotosta ei saanut oikeudenkäynnissä korvausta. Nyttemmin mietin, laittaisiko rahat osakkeisiin, olisi parempaa tuottoa pienemmällä riskillä, putkiremonttikin on tulossa.

      • Anonyymi

        Itsellä on luottotiedot ja rahoitus kunnossa ja vanhempien asunnon myynnistä saatu pääoma makaa edunvalvontatilillä mutta en saanut edes asuntoesittelyä erääseen etelä haagan yksiöön kun kerroin olevani Auroran kuntoutusyksikössä. pitävät kai hulluna vaikka kärsin vain tietyistä fobioista kuten korkean paikan kammo ja kadunylitysfobia joka on edellistä kuitenkin lievempi mutta lääkäri väänsi vääntämällä siitä skitsofreniaa jonka vuoksi jouduin alun perin auroraan. Niin väärin tämä suomen yhteiskunta on minua kohdellut etten voi anteeksi antaa. Kaverilla ja tämän tyttöystävällä on luottotiedot mennyt mutta ne on saanut kumminkin aina kämpän. Mistä on oikein kysymys? miksi minua klassisen musiikin intellektuellia näin kohdellaan jonka isä oli sotaveteraani ja KHO:n hallintoneuvos.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1937
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      19
      1733
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1594
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1326
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1252
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1226
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1203
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1192
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe