4-vuotias ei leiki yksin

ku ei jaksais

Meillä on siis 4-vuotias tyttö. Olen kotona lasten kanssa, koska kuopus on vielä vauva. Esikoinen käy kerhossa 2 kertaa viikossa, ja kavereita nähdään viikottain, eli leikkimään pääsee lastenkin kanssa usein. Ongelmana on se, että kun ollaan ihan keskenään kotona, tyttö ei koskaan leiki itsekseen omassa huoneessaan tai muuallakaan. Koko ajan hän kärttää mua leikkimään, tai antaa mulle eri rooleja joita mun täytyy leikkiä vaikka samalla kun teen jotain kotihommia. Se oliskin ihan ok silloin tällöin, mutta kun se on IHAN jatkuvaa. Siis tyttö on koko ajan mun lähellä, seuraa mua ympäri taloa jne. Yritän patistaa välillä leikkimään itsekseen, mutta ei tuo mene. Syksyllä vielä hän leikki välillä pitkäänkin itsekseen, mutta nyt se on taas "unohtunut". Ihan turhaan sai kivoja joululahjojakin, kun ei tuo niillä leiki ellen mä mene mukaan. Enkä aina voi, ehdi enkä jaksakaan, kun on pieni vauvakin hoidettavana, ja kotihommat ym. Sitten sorrun laittamaan telkkarin päälle ja lastenohjelmia pyörimään, että saisin hetken rauhaa.
Onko muilla tällaista? Olisko mitään vinkkejä miten tytön saisi leikkimään välillä itsekseenkin? Hän on iloinen, reipas ja sosiaalinen, eikä muuten mun perään mitenkään erityisesti, vaan viihtyy myös mummuloissa tai kyläpaikoissa ilman mua tai isäänsä. Ei ole arka. Aikamoinen tärräpääkin välillä.

8

5809

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laulua

      Olisiko tytär kiinnostunut esiintymisestä - jospa laulaisi ja muut voivat kuunnella tai laulaa mukana ja vauvallehan voi aina laulaa. levyjä, niitä vanhempiakin,löytyy esim. www.lastenlevykauppa.fi osoitteesta. Jos vielä löytyy "hiljainen" rytmisoitin käteen niin aina hauskempaa, esim. rytmimuna toimii. Meidän tyttäret nauhoittivat mielellään omaa lauluaan ja tarinoitaan kaikessa rauhassa, kun laittoi laitteet valmiiksi. Ja myöhemmin niitä on niin hauska kuunnella ja/tai katsella.

    • Opeta leikkimään

      Anna tyttärellesi MALLIA LEIKKIMISEEN.
      Anna selkeästi vaikka 1/2 tuntia AIKAA vain hänen kanssa leikkimiseen, LAITA TÄLLÖIN LEIKKI ALULLE: vauva-nuken hoitoa, opeta häntä leikkimään nuken kanssa, vaatteiden vaihtoa, nukuttamista tuutu-laululla, rattailla kuljettamista. Jätä leikki kesken sellaiseen vaiheeseen, josta lapsi osaa yksin hetken jatkaa. Rakenna ennen lähtöäsi seuraava vaihe esim. "vauva on nyt sairas ja tarvitsee hyvää huolehtimista, on annettava juotavaa, välillä on mitattava kuume, tarkistettava onko pöksyt kuivat vai pitääkö vaihtaa pöksyt, jos on tullut housuun. Pyydä tytärtäsi tulemaan kertomaan sinulle, kun vauva on tervehtynyt.. Laita itse sillä aikaa keittiöön esim. kahvila (mehua ja piparia, itsellesi kahvia) Kun tyttäresi tulee kertomaan, että vauva-nukke on terve, anna hänelle seuraava tehtävä: "Vauva pitää pukea lämpimästi ja sitten hän voisi tuoda vauvan kahvilareissulle."
      Aluksi lapsi oppii leikkimään itsekseen vain pieniä hetkiä, jos on tottunut, että aikuinen on aina mukana.

      Jos laitat alulle palapelin tekemisen, imoita taas, että menet laittamaan valmiiksi jonkun tarjoiluhetken ja kun peli on valmiiksi tehty, tyttäresi voi tulla kanssasi herkuttelemaan. Pidä kiinni siitä, että hän on tehnyt palapelin valmiiksi itse, ennenkuin tarjoat herkkua. Herkku voi olla palapelin koon mukaan pipari mehu tai jäätelö tai pitemmästä yksin tekemisestä jopa lettuja. Näytä ennen tarjoilua selkeästi riemusi siitä, että lapsi on osannut toimia yksin ja olet niin onnellinen, että haluat tarjota juuri hänelle herkkuja.
      Lapsi saattaa innostua niin, että itsestään keksii pidempiaikaista tekemistä.

      Kutsu lapselle ikäistä seuraa kotiin. Usein lapsi oppii toiseltakin lapselta leikkimistä ja aivan uudenlaisia ideoita omien tavaroiden käyttöön, ja saattaa sitten jatkaa yksin ollessa samoja leikkejä
      .
      Hanki kotiin myös sellaisia pelejä, joita voi pelata yksin: labyrintti, se missä kuulaa kuljetetaan reittiä pitkin kallistaen kulkutasoa ja matkalla on reikiä, siltoja jne rakentelupalikoita, tavallisia legoja.
      Tytöt tykkäävät usein vaihdella nukeille vaatteita, niitä voisit tehdä nukeille paljon
      Piirtäminen on usein hauskaa. Hanki hänelle vaikka kaunis vihko piirustusvihkoksi.
      Askarteluun paperia, sakset ja liimaa. Opeta jotakin helppoa askartelemista: viivaa pitkin leikkaamista. Lehdistä kuvien leikkaamista.

      Olisiko näistä sinulle jotakin apua?
      Lapsi tarvitsee aluksi aina mallia, mutta saattaa sitten usein jatkaa opittua pitkän aikaa yksikseen ja useita päiviä.

    • ap

      Kiitos vastauksista!
      Ekalle vastaajalle: meillä tyttö tykkää hurjasti tanssia. Usein laitetaankin lastenlevyjä (meillä on niitä jo monta) soimaan ja hän tanssii, mutta tykkää siinäkin että mä olen katsomassa tai ei kauaa sitä viitsi jatkaa. Joskus on tanssinyt kyllä itsekseenkin. Soittimiakin löytyy.
      Toiselle vastaajalle: meillä ei ole kysymys siitä etteikö tyttö OSAISI leikkiä. Ja kavereiden kanssa tosiaan pääsee leikkimään useamman kerran viikossa. Ja niitä leikkejä sitten jatketaan kotona mitä on kavereiden kanssa leikitty, mutta äiti tai isä halutaan aina mukaan, yksin ei kauaa jatka. Mielikuvitusta neidiltä löytyy vaikka muille jakaa. Ja tota me tehdään just paljon, että ensin leikitään yhdessä, ja sitten mä yritän "liueta" paikalta kun leikki on saatu hyvin alkuun. Mutta tyttö tulee perässä, jos ei heti niin muutaman minuutin päästä. Kysyy koska tulen takaisin leikkimään ja jää roikkumaan mun viereen vaikka ehdotan että hän menisi leikkimään ja mä tulen taas vähän ajan päästä perässä. Mutta ei, tyttö haluaa odottaa... Pelejä ja palapelejä meillä on, ja mielellään mäkin pelaisin tytön kanssa. Ja toki pelataankin välillä. Täytyykin kokeilla jotain tuollaista palkintosysteemiä, jos tyttö tekee jotain itsekseen. Piirustusvälineitä ym. löytyy myös, ja värityskirjoja. Joskus tyttö kyllä innostuu niistä, ja saattaa väritellä pidemmän aikaakin. Legoja ja duploja on. Ja palikoita. Nukkeleikit ei kiinnosta niinkään, mutta barbeilla tykkää leikkiä. Ja prinsessajutut on kivoja. Rooliasujakin meillä on useampi, prinsessamekkoja lähinnä. Niitä tykkää pukea ja sitten tanssia tai leikkiä jotain prinsessaa, mutta siihen tarvitaan sit aina äitiä mukaan...
      Hienostihan tää menis jos aina olis joku kaveri. Mutta se ei käytännössä tietenkään ole mahdollista. Kun ei tässä ihan lähellä asu edes ketään kaveria, ainakaan vielä ei olla tutustuttu. Kaverit asuu n. 10 kilsan päässä, ja heitä tavataan sitten aina koko porukalla, jolloin lapset leikkii keskenään ja me aikuisetkin saadaan seuraa.
      Lisää vinkkejä? :)

    • 1234palleroa

      Ethän ole liian kiltti? Jos lapsi saa edes joskus odottelulla ja pyytelyllä tahtonsa läpi, ei kierre voikaan loppua. Meillä eivät aikuiset osallistu lasten leikkeihin, koska olen huomannut että tällöin leikki muuttuu todella yksipuoliseksi. Aikuisen mielikuvitus ei yksinkertaisesti riitä siihen mihin lapsen! Tytölle voi ihan hyvin sanoa tiukasti, ettet leiki tänään, koska sinulla on niin paljon kotitöitä.

      Onnistuisiko sellainen että levittelisit lapselle jonkin pikku-ukkeli-leikin (pet shopeja tms) siihen huoneeseen, jossa itse puuhastelet. Meillä tällainen toimii hyvin: olen kuitenkin lähellä ja saan omat työni tehtyä rauhassa. Lapsen voi myös ottaa mukaan kotitöihin. Sanot vain että nyt "leikitään" tätä ja sinä voit lähteä omiin leikkeihisi ellei huvita.

      Lapsi kärttää suurella todennäköisyydellä mustasukkaisuuttaan.

    • Leikki

      Kyllä lapselle voi ja tuleekin sanoa, jos hän takertuu aikuiseen jatkuvasti.

      Ei äidin tarvitse koko ajan viihdyttää lastaan, muuten heistä tulee jatkuvasti huomiota haluavia.

      Sano vain, että nyt on tyttären leikittävä yksin, sillä sinäkin teet omia toimiasi. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että äiti voi luistaa, niin että kohta lapsi jää vaille tarvitsemaansa huomiota, mutta jatkuva yhdessäleikkimisen vaade on liikaa, josta lapsi tulee kasvattaa omatoimiseksi leikkijäksi.

      Luulen, että tyttärenne on jo tottunut siihen jatkuvaan yhdessäoloon. Siitä poisoppiminen kestää kyllä varmasti jonkin aikaa.

      Älä epäröi, sillä lapsi huomaa epävarmuutesi ja käyttää sitä hyväkseen.

      Sano napakasti, että nyt sinä et leiki ja tytön pitää leikkiä hetki yksin. Älä jää juttelemaan, vaikka lapsi alkaisi tehdä kysymyksiä ym, joilla yrittää saada kontaktisi jälleen. Ole kuin omassa maailmassasi, silloin lapsi ymmärtää, että tarkoitit juuri sitä, mitä sanoit.
      Älä hermostu, sulkeudu kuin omiin ajatuksiisi, jos lapsi alkaa vaatimaan yhdessä leikkimistä.

      Näillä ohjeilla en tarkoita lapsen jättämistä oman onnensa nojaan, vaan hänen ohjaamista rauhallisesti yksinleikkimiseen.

      • Leikkikaveri

        Mä oon ainakin huomannut, että annan liian helposti periksi. Pitäs vaan olla tiukkana ja sanoa, että äiti tekee nyt tämän jutun. Leikin todella paljon lapseni kanssa ja on kovasti perääni. Jos isä on paikalla niin ei kyllä isänsä perässä kulje ja jos ehdotan, että leiki isäsi kanssa niin ei käy. Pakkohan sitä jotain muutakin on tehdä kun vaan leikkiä lapsen kanssa.

        Oisko lapsi huomion kipeä siksikin, kun teillä on vauva?


    • Äiti ota barbi!

      Meillä on ihan samanlaista kuin ap llä. 4,5 v. Lapsi kimpussa, ellei katso dvdtä. Joudun sanomaan että äiti ei kovin paljon leiki, koska aikuisilla on muita töitä ja lapset saavat leikkiä ja osaavat sen homman paremmin. Mutta liian usein kuulen äiti leikkimään äiti katso äitiäitiäiti. UUh. Parhaiten saan rauhaa kun teen omaa käsityötäni ja lapsi vieressä askartelee tms. Mutta oon kyl tosi rasittunut kun lasta pitäisi huomioida ja viihdyttää niin paljon.

      Toivon että lapsi joskus haluaisi ottaa etäisyyttä minuun. Viimeistään murrosiässä.

      • Leiki nyt :)

        Siinäpäs se just onkin ;) sitten kun murrosiässä ottaa etäisyyttä äitiin niin tuleekin hätä kun kohta ei enää olekaan sitä pikkutyttöä vaatimassa äidin seuraa.

        Nauti nyt kun vielä voit, lapset kasvavat liian äkkiä. Nykyään murrosikäkin tulee yhä nuorempana. Ala-asteella jo ekavuosien koululaiset ovat niin teinejä ja on poika/tyttöystävät. Eivätkä leiki enään mitään ei yksin eikä kaksin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      108
      7776
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2862
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2452
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2175
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1835
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1599
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1444
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1405
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe