Sairaalassa pulloon tottunut?

väsynyt maitokone

Meillä köllii kotona 6 vrk vanha poikavauva, jonka kanssa elämä on muutoiin ihanaa mutta imetys ei suju lainkaan. Olen ensisynnyttäjä joten kaipaan kiperästi neuvoja!

Lähtökohta on, että poika syntyi h39 0 käynnistyksellä alateitse ja joutui matalan verensokerin vuoksi keskolaan 2 h syntymästä, jossa sai sitten pullomaitoa jo heti ekana yönä 50 ml annoksina useampaan otteeseen. Sain hänet vierihoitoon jo seuraavana päivänä, mutta seuraavat 2-3 vrk poika oli niin väsynyt että piti aina herätellä syömään ja tissille nukahti, imeminen oli heikkoa jne. ja lopulta sokerit laskivat uudelleen niin että lisämaitoa piti antaa joka aterian yhteydessä. Sitkeästi kyllä tissiäkin tarjosin, pidin rintakumia jne. Pumpulla aloin tyhjennellä rintoja kolmantena päivänä ja maito on pakkautumiseen asti noussut.

Nyt kotona syötöt ovat aivan kaameita. On alkanut herätä hyvin nälkään ja hamuilee hienosti, mutta tissillä saa vain raivarin, ei ota kunnon otetta eikä ala imeä. Olen pumpulla hieman esityhjentänyt rintoja jotta niistä saisi paremmin kiinni ja heruminen olisi jo käynnissä, mutta käytännössä vaikka tissistä valuu maitoa itsekseen vauvan suuhun, huuto vaan jatkuu eikä tämä saa poikaa imemään. Eilen oltiin vaippasiltaan ihokontaktissa klo 12.45-18 jona aikana jostain syystä innostui rintakumin kanssa imemään toista rintaa yht. 2 h (välillä nukahdellen), tuntuu vain ettei oikein saa sieltä maitoa vaikka kumiosa on täynnä, koska n. 15 min tuon jälkeen itki nälkäänsä ja piti antaa pullosta vielä 40 ml.

Rintakumikaan ei kelpaa joka kerta. Yritän työntää nänniä hampurilaisotteella suuhun, mies auttaa imetysasennoissa jne. mutta ei. Ajattelin että jos hermo pitää, teen viikon ajan kaikkeni jotta vauva alkaisi syömään tissistä, mutta sen jälkeen tyydyn pullosyöttöön ja pumppaan pakkaset täyteen omaa maitoa.

Onko kellään vinkkejä kuinka imetystilanteet pitäisi hoitaa jotta tissistä tulisi taas houkutteleva?

3

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sinisippi

      Hmm, ensinnäkin, kovasti jaksamista teille! Jotkut antavat korviketta/pumpattua maitoa ennen imetystä hieman (n. 10ml), jotta pahin terä vauvan nälästä lähtisi ja jaksaisi keskittyä syömiseen. Lisäksi näin vauva ei yhdistä kylläisyydentunnetta pulloon vaan rintaan. Kyllä vauva rinnastasi maitoa saa, jos kumi oli täynnä. Luulen, että kaipaa syliä ja läheisyyttä. Meillä on myös keskolassa alkutaipaleensa viettänyt vauva, joka ensimmäisillä viikoillaan tarvitsi todella paljon syliä ja ihokontaktia. Myös rintaraivarit olivat meillä tuttuja alusta alkaen. Lisäksi vauva ei jaksanut syödä illalla tissiä, vaan annoin pullosta. Muuten imetin ja varsinkin yöllä se onnistui ihan hyvinkin. Kun vauva kasvoi, tuo jaksamisongelma väistyi ja pullosta päästiin eroon ja täysimetykselle. Jaksa vain yrittää, kyllä se palkitsee myöhemmin. Meillä on myös (edelleen) käytössä rintakumit, vauva on nyt 4,5kk.

      Kun kerran on ainut lapsi kyseessä, vietä ihmeessä hänen kanssaan ns. pesäilyä eli tee mukava pesä sohvannurkkaa peitoista ja tyynyistä, vaatteet veks molemmilta, vauva kainaloon, dvd:t pyörimään ja vietä vaikka koko päivä tällain :) Tuon tarkoitus ei niinkään ole imettää, eli älä tuputa rintaa vauvalle, vaan anna vauvan rauhassa tutustua sinuun, hajuihisi ja rintoihisi. Hän nappaa kyllä kiinni jossain vaiheessa, kumilla tai ilman. Anna vauvan rauhassa nukahdella siihen syliisi.

      Imetystilanne on saattanut mennä vaikeaksi, koska sinä hermoilet ja yrität tuputtaa rintaa, vauva hermoilee siitä, että äiti hermoilee ja kaikki tämä yhdistyy vauvan mielessä siihen imetykseen ja tissiin.

      http://maitolaituri.imetys.fi/ on hyvä apu imetyksen takkuiluun tai ainakin sieltä saa vertaistukea.

      • Suosittelen!

        Suosittelen EHDOTTOMASTI Maitolaituria ja/tai oman paikkakunnan imetystukiäitejä!!

        http://imetystukilista.net/ryhmat/
        Tuolta löytyy ryhmät, puhelinnumeroita yms. Meidän paikkakunnalla imetystukiäidit neuvoo ryhmiem lisäksi puhelimitse ja sähköpostitse ja tekevät tarvittaessa kotikäyntejäkin. Ovat olleet aivan mahtava tuki ja apu (pienikasvuinen osittaisimetetty aarre pääsi omalle maidolla 4kk iässä vaikka neuvola odotti imetyksen loppumista 1kk iästä lähtien).

        Tsemppiä imetystaipaleellesi!


    • pippa

      Saitkin tosi hyviä neuvoja ja ihokontakti onkin hyväksi imetykselle. Voisihan lisämaitoa yrittää antaa esim. hörppyytämällä mukista ettei tottuisi pulloon. Jos tutti käytössä, niin vähentää sitä että kaikki imun tarve kohdistuisi rintoihin.

      Meille oli apua ainakin imetysoppaasta, tykkäsin lukea kirjasta enemmin imetysohjeita vauvan kanssa (oli helpompaa kuin netissä olo). Ainakin tätä Niemelän Imetysopas on selkeä ja ymmärrettävä kirja imetykseen:
      http://omama.mycashflow.fi/category/5/kirjat

      Toivottavasti imetys alkaa sujua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2810
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2030
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      42
      1543
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      989
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      901
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe