Plasmaleikkuri leikkaa vinoon. Miksi?

Plasmaa

Tuli hankittua halpa 100 amppeerin kiinanplasma ja kone toimii aivan hyvin ja tekee tasaista leikkuujälkeä, mutta leikkaa noin 45 astetta vinoa saumaa. Eikä vaikuta juurikaan merkittävästi vaikka vaihtaa uusia kärkiä ja suuttimia. Aina menee vaan johonkin suuntaan vinoon. Eikä vaikuta sekään mitään vaikka kallistaa poltinta huomattavasti leikattavaan kappaleeseen nähden. Suoraa leikkuupintaa en ole saanut vielä kertaakaan tehtyä. Olen lukenut kyllä että plasmojen yleinen vaiva on juuri tuo plasmasuihkun taipuminen sähkövirtojen ja magneettikenttien vaikutuksesta, mutta se että 45 astetta niin vaikuttaa jo hieman valtavalta. Eihän sillä pysty tekemään juuri mitään kappaleita tai reikiä ym. Korkeintaan romurautaa paloittelemaan jossa leikkuupinnoilla ei ole mitään väliä. Eli johtuuko tämä vain siitä että kone on kiinan halpis vai onko koneessa ja lähinnä polttimessa jotain vikaa kenties. Mahtaisiko auttaa jos ostaisi jonkun kalliimman plasman polttimen? Muilla vastaavia kokemuksia?

14

10918

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lkjhu

      tehoton kompura

      • .

        Ei johdu kompurasta. Painetta kyllä riittää pidemmässäkin leikkauksessa.


    • 338lm

      Meillä töissä on useamman tuhannen euron vehkeitä (käsiplasmoja) ja se niistäkin että kulunut suutin polttaa vinoon tai sitten liian kova kuljetusnopeus.

      Eli jos sinulla on uudet osat ja koitat liikuttaa poltinta todella hitaasti eikä jälki muutu yhtään paremmaksi niin sitten voi todeta että "liian halpa kone"

      100a on todella "raju" plasma sillä meilläkin on ammattikäytössä noin 70-100a koneita ja niillä menee uusilla osilla vielä todella nätisti jopa 15-20mm teräs.

      Kokeile myö onko eroa ruostumattoman ja mustan raudan välillä poltettaessa.

      Sekin vielä että meilläkään ei ole KALLIIMPIA koneita ja mitä olen "kuullut huhuja" on esim. Esabin plasma todella kova sana jos haetaan huippu konetta mutta kun hinta pyörinee siellä 5000€ tasolla niin ymmärtänee mistä kyse.

      Lyhyesti voisi todeta että suurin syy saattaa olla vain siinä että halpa Kiinan kone joka ei toimi kuten pitää.

    • ......

      Ei vaikuta kuljetusnopeus juurikaan tuohon asiaan. Ja myös sillä ei ole vaikutusta että onko kyseessä millin pelti vai 20 millin plootu, molemmat leikkaa yhtä vinoon. Sitä olen vain miettinyt että voisiko kahvassa olla jotain valmistusvikaa että esimerkiksi suutin ja elektrodi olisivat jotenkin vinossa toisiinsa nähden?

      • Anonyymi

        Puhaltaako ilman tois-puoleisesti???


    • 338lm

      Onko suuttimet mallia "pinnassa kiinnipidettävät" vaiko ilmassa kuljetettavat? Jälkimmäiset tehty paksummalle raudalle.

      Meilläkin muistaakseni yksi kiinnipidettävä malli ja kolme eri suutinkokoa ilmassa kuljetettavia malleja.

      Jos kone uusilla osilla leikkaa noin pahasti vinoon uskoisin että vikaa koneessa. Jos et muuten saa vikaa selville niin pyydä jotain metallimiestä kokeilemaan.

      tuollainen 4-6mm levy pitäisi mennä vauhdikkaasti ilman mitään ongelmia vielä suhteelllisen kuluneellakin suuttimella mutta jos paksuutta alkaa olla noin 15mm vaatii jo paremmat suuttimet.

      Tuo että mainitset ettei polttimen kallistaminen auta asiaan tuntuu siltä että koneessa on todellakin jotain vikaa. Jos suutin polttaa vinoon kulumisen johdosta niin ainakin minä olen huomannut että poltinta kallistamalla vika korjaantuu ja voi polttaa vielä hetken kunnes suutin tuhoutuu täysin tai tulee "oikosulku" kulumisen johdosta (menee elektrodi samalla)

      Kuten totesin hyvä plasma on TODELLA kallis kone tuossa kokoluokassa sillä perus ammattikonekin maksaa sen noin 3000€ (muistaakseni Gebora merkkinen) ja huippukoneet kuten Esab yli 5000€

    • .....

      Mulle sanottiin koneesta niin että kun siinä kahvaan menevässä letkussa on se yhdistetty sähköjohto/paineilmaletku, sitten on ne liipaisimen kaksi pikkujohtoa ja niiden lisäksi on jonkin sortin valokaaren sytyttävä johto joka ilmeiseti antaa suuttimeen jonkun korkeajännitepiikin että valokaari syttyy suuttimen ja kärjen välille leikkausta aloitettaessa. Niin jos tämä kyseinen johto on kytkettynä niin silloin pitää kuljettaa ilmassa ja jos taas sen jättää kytkemättä niin sitten pitää kuljettaa kappaletta pitkin.

    • 338lm

      On kyllä sitten joku todella omanlainen kone sillä meillä nuo suuttimet ratkaisevat sen miten kuljetetaan. Siis kaikki suuttimet leikkaavat kyllä molemmilla tavoilla mutta pinnassa kuljetettavan jos nostat ilmaan sen teho heikkenee ja taas ilmassa kuljetettavan jos laitat kiinni kappaleeseen se kuluu nopeasti loppuun.

      Selvitäs nyt se ensimmäisenä ettei koneesta ole OIKEASTI joku johto irti minkä pitäisikin olla kiinni.

      Kun kone on kytkettynä ja painat tliipaisimesta niin syttyykö päähän muutamaksi sekunniksi "suora valosuihku" siis niin ettei kone saa maadoitusta....?

      Jos kone toimii näin on se kunnossa, tuo suihku näkyy vinossa asennossa jos suutin kulunut.

    • Börjenssöns

      Tulee mieleen että onkohan tuo suutin kasattu päin persettä. Lähinnä sen ilmasuihkunhan pitää lähteä mahdollisimman tiiviinä palkkina, mutta jos tuo suuttimen rööri ei ole oikean muotoinen niin suihku hajoaa joka suuntaan heti poistuessaan reijästä. Sähköteknisestihän halpa ja kallis kone on aika samanlainen, eli sytytys ja virranhallinta muuttuu prosessin aikana ja kumpikaan näistä ei vaikuta sauman suoruuteen, leveyteen ja tunkeumaa kyllä.

    • .......

      Eli kun tuo mainitsemani valokaaren sytyttävä johto on kiinni niin silloin syttyy ilman maadoitusta juuri sellainen pieni valosuihku, ja sitten taas jos tämän johdon irroittaa niin sitten täytyy koskea suuttimella työstettävää kappaletta että syttyisi. Leikkuusauman vinouteen ei kuitenkaan vaikuta kummalla tyylillä leikkaa. Itsekin epäilen juuri tuota että kahva on sen verran pilipalituote ettei kaikki ole siinä ihan symmetrisesti joka sitten aiheuttaisi ilmasuihkun kiertymisen.

    • Schweissnaht.

      Hmm... Jos silmämääräisesti elektroni on suuttimen keskellä, tai tönärillä mitattaessa, niin sen jälkeen ei jää jäljelle kuin ilmantuotto.

      Tuollainen normaali plasma tarvitsee noin 200 l/min 6bar ilmaa, joka on ihan ...keleen paljon. Itse jouduin hommaamaan isomman kompuran ja siihen 150l lisäsäiliön, että saan leikattua yli 30s pitkiä vetoja.

      Kompuraa valittaessa kannattaa pitää mielessä että ne litrat jotka tuotoiksi ilmoitetaan, saa jakaa heti sillä ilmoitetulla paineella. Kun esim. K-raudan NuAir kompurassa lukee "350l@6bar" niin se tarkoittaa että sepaineilma, joka puretaan normaalipaineeseen, on 350l. Mutta jos oikeasti tarvitse 6bar ilmaa, niin kompurasta tulee 58 l/min. Monelle melkoinen yllätys.

      Ideahan plasmassa on että sähkö paine lämpö muodostavat aineen neljännen olomuodon. Ja jos kahvassa ilma ei pääse pyörimään vapaasti, tai se pyörii niin heikolla paineella ettei sähkökenttä pysy "kasassa", se voi kiemurrella mihin vaan.

      100A plasma on kyllä meloisen tehokas. Itselläni on 60A plasma ja sillä leikkaa 35mm plootua, edellyttäen että ilmaa riittää ja paine on riittävä. Leikkuujäljen muutoksen näkee heti kun paine laskee vaikka 0.5bar. Laitteen mukana tulee kyllä yleensä ohjeet siitä, paljonko laite tarvitsee ilmaa.

      Itse ostin tuolta Saksalaisesta putiikista plasman, ja olen ollut todella tyytyväinen. Jostain syystä porukka sanoo että kupuja kuluu ja ne sulavat. Minulla on ollut yksi ja sama kupu puoli vuotta. Ja kun siitä noet pyyhkäsee rukkasella pois, niin kärki kiiltää kuin uusi. Kromauskin on pysynyt pinnassa eivätkä kipinät ole palaneet kiinni.

      http://www.stahlwerk-schweissgeraete.de/

      Minkäs merkkinen plasmasi on? Ennen hankintaani kokeilin Farmilaitteen laitetta sekä K-raudan Telwiniä. Molemmat totesin leluiksi. Telwin ei jaksanut polttaa edes 5mm levyä ja liekki katkeili vähän väliä.

    • hitari

      Tapahtuuko kaareutumista vain kappaleen reunassa,itse olen huomannut plasmalla tapahtuvan samaa kun hitsauksen ns.mangneettinen puhallushaitta.

    • Anonyymi

      Auttaa uusi kahva, kokemusta kahdesta halppisversiosta ja molempiin uusi kahva. Parani noin 50%. Timco kahva Kiinasta 14e ja todella hyvä.

    • Anonyymi

      Hypertherm on plasmojen mersu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      93
      6738
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2676
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2263
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      80
      1931
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1477
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe