Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vanha osa / uusi laki

rikollinenko?

Nykyinen aselaki määrittelee aseen luvanvaraisiksi osiksi sellaisia osia, jotka vanhan lain mukaan olivat lupavapaita. Jotta tässä ei tulisi syyllistyttyä ampuma-aserikoksiin, niin miten pitää menetellä osien ilmoittamiseksi poliisin rekistereihin.

Poliisilla ei suoraan löydy lomaketta tämänkaltaiseen ilmoitukseen. Onko kyseessä siis ilmoitus luvattomasta aseen osasta, aseen osan hankinnasta tai jostakin muusta?
Maksaako osan rekisteröinti ja joutuuko joka osasta suorittamaan maksun?

Miten menetellä vanhan deaktivoidun aseen kanssa? Onko vanhan lain mukaisesti deaktivoidun aseen osat mahdollisesti luvan vaativia osia esim. aseen runko?

6

341

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 20

      Aseen osan kanssa asia on selvä. Jos sinulla on lupa aseeseen, johon osa käy, niin ilmoita osa poliisille ja kerro hankkineesi se ennen lain muutosta. Jos sinulla ei ole lupaa aseeseen, niin et voi laillisesti omistaa osaa. Ilmoita poliisille ja pyydä menettelyohjeet. Ilmoittaessasi itse asiasta siitä ei seuraa mitään. Jos poliisi löytää osan hallustasi, saat rangaistuksen aselain rikkomisesta.

      Deaktivoitu ase on hankalampi varsinkin, jos sinulla on siihen dekotodistus. Deaktivoitu ase ei ole enään ampuma-ase. Voidaanko virallisesti deantivoitua asetta vaatia uudelleen deaktivoitavaksi. Asiasta ei ole ennakkopäätöstä, joten kukaan ei tiedä.
      Missään laissa ei ole aikaisemmin vaadittu deaktivointitodistuksen säilyttämistä, Jos todistusta ei ole tallessa, niin millä todistaa aseen olevan deaktivoitu ja milloin se on tehty. Tästäkään ei ole ennakkopäätöstä, mutta vaikutaisi siltä, että tuomio tulee aselain rikkomuksesta.

    • Hello kriminals

      Öööö... Taitaa olla tuota sekalaista rompetta varaston perukoilla.

      Näitä juttuja luettuani ja ajateltuani asioita ymmärrän olevani rikollinen. Taidan marssia huomenna vankilan porteille, jotta voi hyvittää syntini.

      • romunkerääjä

        Asia on aika yleinen, sillä aika monilla on esim. mosinin lukonkehyksiä ym. vanhaa roipetta, josta on tullut luvanvaraista. Arskan rungot, HK:n käsikanvat ja clokin muoviset alakerrat tarttevat nykyisin luvan. Suomeen tuli lain muutoksen myötä suuri joukko rikollisia, joista osa ei edes tajua koko asiaa ennen kuin saa tuomion laittomasta palikasta.
        Aselain määritelmä on nykyisin huono ja entinen paineenalaisen osan määritelmä oli paljon selvempi.


    • statpolizei

      Eipäs puhuta sontaa. Luvanvaraisia osia ovat edelleen vain paineenalaiset osat, eli sulkulaitteet ja piiput. Glockin alakerta EI tarvitse lupaa, eivätkä myöskään muiden aseiden kahvat tai rungot.

      • tieto rules

        Kyllä sun pitäs vähän päivittää tietoja. Aseiden rungot tulivat luvanvaraisiksi. Esim arskan ylä ja alakerta sekä se glockin muovinen alakerta.

        ASEEN LUVANVARAISET OSAT R 2.0
         Piippu
         Piipulla tarkoitetaan irrallaan olevaa piippua jossa on patruunapesä tai mahdollisuus kiinnittää se aseeseen esim. kiinnityskierre
         Revolverin rulla  Sulkulaite, sulkukappale
         Sulkukappaleella tarkoitetaan pääsääntöisesti osaa jossa on iskupohja esim. useimmissa pistooleissa luisti tai kiväärissä lukko
         Runko tai kehys
         Kehyksellä tarkoitetaan aseen runkoa tai aseen osia joihin esim. piippu tai laukaisukoneisto kiinnittyy ja se on oleellinen osa aseen toimintaa
         Ampuma-aseen äänenvaimennin


    • osatonko

      Aseen osan esittämisessä taitaa olla ns. armonvuosi meneillään eli kesäkuuhun saakka vanhan osan voi ilmoittaa poliisille ilman maksua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2217
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2043
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1652
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1480
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1466
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1367
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1344
    8. 52
      1238
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe