Westie vai joku muu?

Koiralainen

Minulla on vuosikausia ollut haaveissa westien ottaminen lemmikiksi. Pidän sekä luonteesta että ulkonäöstä - voiko söpömpää pakkausta olla! Hiukan kuitenkin arveluttaa, miten koira sopisi normaaliin työssäkäyntiarkeen.

Onko teillä kokemuksia, miten westie on sopeutunut arkeen, jos isäntäväki on 8 - 16 töissä? Tarkoitus olisi lenkittää koiraa tietysti iltaisin, harrastaa yhdessä vaikkapa agilityä ja antaa koiralle aikaa iltaisin ja viikonloppuisin. Mutta riittääkö se, sopeutuuko westie yksinäisiin päiviin vai sureeko kaiket päivät?

Entä miten koiranne ovat sopeutuneet mahdollisiin vieraisiin hoitajiin? Joskus tulee tilanteita, kuten työmatkoja, että koira olisi pakko viedä muutamaksi päiväksi hoitoon. Sopiiko westien luonnolle tällainen vai stressaako liikaa?

Vaikka koirakuume on kova ja krooninen, tahtoisin kuitenkin taata koiralle hyvät oltavat ja mietin tarkaan, onko minulla sellaiset tarjota. Kokemuksia kaivataan!

16

3951

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • foksitar35

      No omasta rodustani karkkarifoxista voin sanoa että jouduin työn takia sopeuttamaan toisinaan eri pituisiin poissaoloihin ja tuttuun hoitopaikkaan. Pisin jaksoni oli peräti kolme kuukautta sukulaisteni hoivissa. Pyrin kyllä ettei joudu paljoa olemaan hoitopaikoissa mutta joskus tilanne oli pakollinen.

      Foksit on siitä hyvä rotu että on sopeutuvainen ja ei ole pelkästään yhden ihmisen koira vaan avoin luonteinen iloinen perhekoira. Joten luonne oli hyvä poikkeuksellisiin tilanteisiin. Tällä hetkellä en omaa koiraa mutta katselen uutta foksia..parhaillani. Kaunis rotu hyvin hoidettuine turkkeineen ja mukava hauska persoona moneen touhuun. Minusta tärkeintä on avoin luonne ja kiintyvyys koko perheeseen/ulkopuolisiinkin tutustuva luonne sekä totuttaminen eri tilanteisiin.

      http://www.foxterrier.fi/

      • foksitar34

        Lisään vielä foksit on hyviä myös seura ja harrastuskoirina ja itse en metsästä. Eli sivujen metsästysosuuksista ei tarvitse välittää jos haet seura ja harrastekoiraa..ja kannattaa ottaa näyttelylinjainen jos rotuun tykästyt etkä harrasta metsästystä. :)


    • Koiralainen

      Kiitos kettuterrierivinkistä! Täytyykin tutkia tätä rotua vähän tarkemmin! Se olisi kyllä todella tärkeää, että koira jotenkuten viihtyisi päivät yksin - helpottaisi sekä eläimen että emännän elämää - ja sopeutuisi siihen, että vieraampi ihminen saattaisi joskus hoitaa ja lenkittää.

      Mitenkäs tuo kettuterrierin terveys yleensä? Entä sopeutuvatko lapsiperheeseen - kyllä kai, jos on ihan normaaleja ja kouluikäisiä lapsia?

      • foksitar34

        Hei jälleen terveystilanne on suht hyvä minusta, rotu ei kuulu pevisaan. Mutta toki kunnolliselta kasvattajalta pentu ja ei sisäsiitosta(jalostusjärjestelmästä näkyy aina sukusiitosprosentti.

        Ja lasten varsinkin kouluikäisten kanssa jaksaa peuhata. Omat koirani oli ihan hulluna lapsiin. Rotu on erittäin leikkisä ja lapsirakas..ja jos kyse on kouluikäisistä niin mitä ihanteellisin ikä koiran kera. :)

        (((((Hiukan vielä sanon (tarkoitus ei ole pelottaa :) )että kun otat terrierin niin rajat oltava jämpti terrierin kera eli sen minkä sallii sallii ja sen mikä ei niin ei. Eli peruskasvatus heti pikkuhiljaa kun pentu tulee taloon. Mikä pentuna voi olla söpöä ei välttämättä aikuisena eli parempi alusta asti kiinnittää asioihin huomiota. Terrierit on älykkäitä ja pentuna hyvin vahinkoalttiita eli laittaa nokkansa joka paikkaan eli kun treenaat vaikka vapaanaoloa katso turvallinen paikka pennulle..ja opeta koira hyvään sosiaalisuuteen jo pennusta. Sellainen koira kuin kodin säännöt näin karrikoiden. Ja mitä enemmän näet vaivaa pennun kanssa sen helpommin pärjäät sen kasvaessa. Eli sopeuta ja totuta moneen. Ja yksi hyvä rajan veto on odota käsky eli ennen ruokaa odottaa hetken ja sitten vasta ruoka ja ovesta aina rauhallisesti ulos, samoin autosta odota ja sitten ulos..hyvä johtajuus tulee turvallisista rajoista. jne.))))

        Se miksi puhuin koulutuksen tärkeydestä olen törmännyt muutamaan terrieriin eri rotuisiin kyllä joille ei ole laitettu rajoja ollenkaan ja ei niin kivaa katsottavaa kun koira riekkuu remmissä, uhoilee muille jne..eli koira tarvitsee aina rajat myös. tämä oli varmasti turha lisäys :)

        Mutta kettuterrieri voisi oikeasti sopia sinulle- leikkisä ja sopeutuva avoin persoona..omani oli oikea karavaanari kaikkien kaveri ja jos morjestin tuttujani koiruus heilutti samalla häntäänsä :) Eka puolestaan vahti lapsia uimarannalla ja haukahti heti jos joku meni uppeluksiin..rotu on täynnä erilaisia hauskoja persoonoita.


    • webeew

      Hei! Olet päätymässä erinomaiseen rotuun. Hienoa kun pohdit noin tarkkaan koiran hankintaa, sinun luona varmasti koira tulee saamaan hyvän ja vastuuntuntoisen kodin. Minulla on tällä hetkellä 3 westietä. Teen vuorotyötä ja mitään ongelmia ei ole sen suhteen koskaan ollut, (silloinkaan kun minulla oli vain yksi koira). Välillä teen myös yövuoroja ja koirat ovat oppineet olemaan keskenään tuolloin.

      Koira kuin koira oppii yksinolon kun se vain opetetaan heti pennusta alkaen. Minusta on surullista lukea kirjoituksia jossa jotkut ihmiset vievät koiran työpäivän ajaksi hoitoon, täytyy muistaa että kyseessä on kuitenkin koira, ei lapsi.

      Westie tarvitsee aktiviteettejä siinä missä muutkin rodut, mutta "ei hypi seinille" jos joksus tulee välipäiviä pitempien lenkkien yms. suhteen. Mutta erittäin touhukas ja aina valmiina tekemään sen oman ihmisen kanssa, oli se sitten kukkapenkin kuopsutusta tai agilityradoilla juoksentelua.

      Itse kun lomailen, vien koirat aina samaan tuttuun paikkaan hoitoon, jolloin se aiheuttaa minimaalisimmin stressiä. Koirat pian tottuvat tähän ja jäävät mielellään hoitoon. Jos sinulla on "vaki hoitopaikka" tiedossa, kannataa jo pennun kohdalla sitä totuttaa sinne, antaa välillä yökylään koira vaikka et olisikaan reissussa. Pian koira oppii rentoutumaan myös vieraassa paikassa.

      Olethan tutustunut westien turkinhoitoon? Kotikoirankin turrki on trimmattava vähintään 3 kuukauden välein ja se maksaa kerta noin 50-60€. Trimmaamattomalla koiralla on varmasti iho-ongelmia yms. Aina puhutaan westien allergioista, minulla on yhteensä ollut 4 westietä, ja yhdelläkään ei ole ollut minkäänlaisia iho-ongelmia/allergioita. Uskon, että oikein hoidettu turkki ja laadukas ruoka auttavat paljon asiassa. Ja vaikka koirasi iho olisi kunnossa, suositellaan silti pidättäytymistä vehnästä.

      Kaikkea hyvää teille, mihin rotuun sitten ikinä päädytkään! :)

      Ja kysy lisää rodusta jos kiinnostaa, vastaan mielelläni 15 vuoden kokemuksella rodusta! :)

      • 058

        meillä rovaniemellä westie 8 vuotias toukokuussa 2017. Hyvä terveys ollut, ei allergioita tai muuta ja on innokas ulkoilemaan, hakee pannat ym kun sanotaan että käydään lenkillä, muutenkin viisas puhetta vailla.Sirutettu ja tehty aikoinaan kaikki viralliset paperit. Isä Göteborgin westie äiti Rovaniemeltä.Etsii ensilempeä. yst. vastauksin Ap


    • gfrtutyi

      Oletko miettinyt hauskaa suht rauhallista sealyhaminterrieriä..harvinaisempana ei muoti rotuna terveempi.
      Jos suomesta ei pentua löydy voit katsoa ruotsistakin..

      http://www.sealyham.fi/yhdistys/

    • Koiralainen

      Tosi kiva kuulla, etteivät kaikki westiet ole allergisia ja iho-ongelmaisia! Se on ollut tässä yksi asia, joka on mietityttänyt. Siis kunnon ruokaa alusta asti ja trimmausta. Ulkoilua riittävästi, pesut koirille tarkoitetulla shampoolla eikä "Wash-and-go:lla". Eikä koiraa omaan sänkyyn untuvapeiton alle nukkumaan... Kyllä nuo varmaan vaikuttavat ihon hyvinvointiinkin.

      Olen ymmärtänyt, että westejä on myös vaikea saada, pentua voisi joutua odottelemaan yli vuodenkin. Olen koittanut katsella Turun seudulta kasvattajaa "sillä silmällä", mutta aika vähänlaisesti näyttäisi olevan. Olisi kiva käydä vähän jututtamassa. Kaikkein parasta olisi, jos kasvattajan saisi varahoitopaikaksi, mutta mahtaakohan sellainen yleensä järjestyä? Voisin kuvitella, että hoidokkeja voisi kertyä liiankin kanssa, jos lupaisi kaikki luovutetut pennut ottaa tilapäismajoitukseen aina tarpeen tullen.

      Aikaisemmin ehdotettu kettuterrierikin olisi omasta puolestani ihan kiva vaihtoehto, mutta tytär tyrmäsi: ei ole kuuleman mukaan riittävän söpö aikuisena : )

    • westie on upea

      Suosittelen westietä. Aivan ihana rotu.
      Meidän westie on sisätiloissa kiltisti yleensä. Vieraille saattaa haukkua ja murista reviirille tunkeutumisen johdosta. Lopettaa kun saa kunnolla haisteltua.
      Ulkona räksytää välillä. Haukkuu jotta pääsisi toisten koirien luo. Muut saattavat luulla koiran olevan vihainen eivätkä päästä koiriaan lähelle. Siitä westie harmistuu ja vikisee hieman perään. Leikkisä ja juttelevainen pikkuinen.

      Jos westien hankkii, niin kuin kaikki muutkin rotukoirat, niin kannattaa hankkia paperillinen koira. Tämä estää väärän pimeän jalostuksen, jossa ei oteta huomioon perinnöllisten sairausten eliminointia ja estää pentutehtailun tukemisen.

      Paperittomat rotukoirat ovat vitsaus, josta valitettavan harva ymmärärtää mistä kauheudesta on kyse. Tottakai jokaisesta tähän maailmaan saatetusta koirasta tulee huolehtia, joten jos löytää aikuisen paperittoman rotukoiran, joka sopii perheelle, niin sille kannattaa antaa koti.

    • webeew

      Minun tuntemani westiet eivät kyllä ole turhia räksyttäjiä. Ja mitä leikkisyyteen tulee, olen asiassa eri kannoilla kuin yksi kirjoittajista. Omista koiristani 3 ovat olleet erittäin leikkisiä ja 1 oli leikkisä omalla tavallaan, kunhan leikkiseura oli samalla aaltopituudella koiran kanssa ;) Cairneihin verrattuna westie on paljon toimeliaampi ja leikkkisämpi. Westiestähän sanotaan juuri sopivan lapsiperheen koiraksi sen rakastaman toiminnan vuoksi. Westie juuri rakastaa lapsia ja seurata heidän leikkejään. Toki ei pidä unohtaa, että westie on koira, terrieri. Ja tarvitsee vähintään kunnon peruskoulutuksen. Lelukoiramaisen ulkonäön alla muhii tuulta ja tappuraa oleva pieni oman arvon tunteva terrieri. Varsinkin nuoret urkset kokeilevat varmasti useasti omistajaansa.

      Tänä päivänä westieitä rekisteröidään ennätystahtiin. Eli pentua ei joudu hirveästi odottamaan. Tämän asian varjopuoli on terveysongelmat, kun rotu on haluttu, pennuttajia löytyy enemmän ja koirilla ei välttämättä ole terveystuloksia. Tässä asiassa kehottaisin valitsemaan kasvattajan jolla on pitkä rodun tuntemus, he yleensä myös noudattavat jalostuksessa terveysseikkoja. Nimillä en viitsi puhua, mutta omat koirani ovat samalta kasvattajalta kaikki ja erittäin terveitä ovat olleet. Siispä valitse tarkoin. Toki aina pennun ostamisessa on riski, voit saada "huonon" pennun myös hyvältä kasvattajalta, mutta tuo on epätodennäköisempää kuin ostaisit paperittoman tai "ei-kasvattajan" -koiran. Mielestäni yksi hyvä vinki on että kasvattaja osaa trimmata. Jokaisen rotua kasvattavan olisi myös osata tämä tärkeä asia rodussa. Pitkänlinjan kasvattajat kyllä osaavat. "Sillon tällön pennuttajat" eivät varmasti ole niin perhetyneitä asiaan.

      Oma kasvattajani varmasti ottaisi koiran hoitoon loman ajaksi, toki pientä maksua vastaan. Varmasti turussa ei kasvattajia juurikaan ole, jotenka joudut ehkä pennun hakemaan hieman kauempaa.

    • hyrtyiiooo7o7o

      "Ja mitä leikkisyyteen tulee, olen asiassa eri kannoilla kuin yksi kirjoittajista"

      Vertasin westietä foxeihin..ja foxit on yleensäottaen leikkisämpi rotuna kuin westie. Vertaan ihan elinympäristöni koiria. Foxeja käytettiin aikoinaan myös sirkuskoirinakin juuri tuon leikkisyyden vuoksi. :)

      Löysin nykyaikaisen circuskoiravideonkin mutta ei ole kovin mairitteleva mutta pakkasi kyllä naurattamaan..
      http://www.youtube.com/watch?v=CeLW18XHasA

      mutta tosiaan entisaikaan foxit oli suosittuja kuten milou sarjakuvissa myös yksi parhaiten tienaava kettuterrieri löytyy elokuvasta eli skippy jne..foxit on helppoja motivoida koulutukseen leikkisyyden ja myös erittäin valtavan uteliaisuuden avulla ja ne on omaaloitteinen rotu
      http://julieannamos.hubpages.com/hub/Top-10-Dog-Film-Stars-Of-All-Time

      ja rodussa löytyy myös tottelevaisuusvalioitakin mikä on varmaan yksi hyvä syy että on ollut helppo rotu sirkukseen jms.

      Yksi toinenkin ero on westiessä foxeihin verrattuna tuttuni jolla oli sekä westietä että otti kaveriksi myös foxin niin sanoi hauskasti ettei minulla olekaan ollut ennen koiraa joka on enemmän ilmassa kuin maassa ;)

      Terrierit kaikenkaikkiaan on aivan mahtavia.. yksi rotu vaihtoehto tulee mieleen vielä on dandyt joka on avoin ja rauhallinen rotu..

      • hyrtyiiooo7o7o

        Pakko on vielä laitta thin manista yksi roolisuoritus se oli niin hauska.(koira on opettettu haukkumaan eli rotu ei ole silti haukkuherkkä..omani opetin kerrostalossa ollessanikin ettei hauku ovikelloa samoin sen kasvattaja oli tehnyt..eli pieni lisäys ettei tule väärinymmärrystä :) Muutenkin vanhassa filmissä on vanhaa meininkiä...jotenkin söpöä. :)

        http://www.youtube.com/watch?v=YKLCAHVKb0w


    • Susku

      Käyppäs tutustumassa hurmaavaan australianterrieriin, westieen verrattuna helpompi turkki ja rotuna terveempi.

      Huovispäivän koytisivut löydät osoitteesta;

      http://koti.mbnet.fi/~simkii/

      • Koiralainen

        Kiitti vinkistä! Vanhemmillani on aussi eli rotu on kyllä tottu. Hauska koira on kaikin puolin, mutta jotenkaan se ei sillä tavalla sykähdytä.

        Uutena vaihtoehtona kuvioon on tullut norwichinterrieri. Vaikuttaisi aika sopivalta "otukselta" sekä kokonsa, ulkonäkönsä että perusluonteensa suhteen - sen perusteella mitä olen nähnyt ja kuullut. Olen ymmärtänyt, että ovat varsin kilttejä ja leppoisia, terveitä veijareita ja näyttävät nallekarhuilta... Tosin tämä alkaa olla jo sillä rajalla, että onko liiankin nallekarhu. Toivottavasti vähän sitä terrierin luonnettakin löytyisi!

        Omaa silmää miellyttäisivät russelitkin, mutta olen kuullut luonteesta sellaisia juttuja, etten taida uskaltaa ottaa riskiä... Eli että emme saisikaan järjestettyä koiralle tarpeeksi toimintaa ja aktiviteetteja ja lopputulos näkyisi kalutuissa pöydänjaloissa ja niin edelleen.

        Onko kellään täällä kokemuksia norwicheista?


    • Susku

      Meillä asui lähettyvillämme Norwitch-uros, joka sairasti useampaakin sairautta koko elämänsä ajan. Nyt keväällä lopetettiin vajaa 10-vuotiaana.
      Terrieriä ei kyllä siinä koirassa ollut kuin nimessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      67
      2904
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      411
      2798
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      99
      2237
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      87
      1984
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1904
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1830
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      9
      1821
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      151
      1775
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1592
    Aihe