Rauhallisempaa belgiä?

1+4

onko suomessa yhtään kenneliä joka kasvattaa luonteeltaan rauhallisempia belgejä? eli sellaisia, jotka eivät sählää ja piippaa koko ajan vaan osaavat rauhoittua itsestään, ilman erillistä käskyä.
belgi olisi mulle muuten hyvä mutta en halua koiraa jota joutuu käskemään kävelemään, juoksemaan, nukkumaan, rauhoittumaan, kusemaan ja paskomaan erikseen että se tajuaa niin tehdä.
eli onko suomessa rauhallisempia, luonteeltaan tasaisempia belgejä joissa ei esiinny ihmisarkuutta eikä sellaista terävyyttä joka menee jo rasittavuuden puolelle? haluan kauniin seuralaisen ja hyvän lenkki ja harrastuskaverin, en mitään rasitetta ja taakkaa, jolla on jatkuvia mielenterveydellisiä ongelmia päänsä sisällä.
groenendael olisi kiikarissa, toivon että voitte auttaa. :)

45

2200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suoraan sanon

      Ei ole. Sellaiseen belgien kasvatukseen ei riitä sopivia yksilöitä, ellei haluta sukurutsausta. Muutenkin kaikkien belgianpaimenkoiramuunnosten kannat ovat todella sisäsiittoisia, jolloin kasvattajien täytyy olla todella huolellisia jalostusyksilöiden valinnassa. Eikä kukaan kasvata belgianpaimenkoiristaan tarkoituksella ihmisarkoja tai muuten luonnevikaisia. Miksi haluat näin aktiiviseksi jalostetun rodun koiran ?

      • 11+10

        Huh huh. Miks tuollasia koiria oikein jalostetaan jos niil kaikil on jotain ongelmii??? :O


      • laiskakojaakko

        Käyttömalikoista löytyy rauhallisia koiria. Mulla yksi. Tarvittaessa leimua löytyy jos sen esiin kaivan. Muutoin vain lompsii laiskanoloisesti lenkeillä. Kotona etupäässä makoilee ja vaikuttaa arjessa lähes flegmaattiselta. Ei välitä imuroinnista, äänistä yleensäkään, ei stressaannu vieraista ihmisistä, koirista, nukkuu automatkoilla jne. Näyttis vipeltää koko ajan ja stressaantuu helposti. Käyttis aivan erilainen koira, paljon voimakkaampi ja rohkeampi kaikessa - ja täysin sosiaalinen. Tosin ei kaikki käytikset ole tällaisia mukavuudenhaluisia laiskimuksia.


      • n32

        no sähän tiiät nähtävästi belgikasvatuksesta kaiken.. :D "kannat todella sisäsiittoisia" kyllä niitä ulkosiitoksiakin löytyy. Joo, toki pitää huolellisesti valita jalostusyksilöt, mutta eiköhän niin joka rodussa.
        Loppu kommentistasi oon kyl samaa mieltä, jotta miksi belgi? Ja kyl belgi on alun alkaenkin ollu aktiivinen. Toinen juttu on sitten hermoheikot.


      • Anonyymi

        Malinois on sata kertaa parempi poliisikoira kuin mustalaisten suosima sakemanni.


    • Sepilius

      Aikas paskaa jauhatte!

    • belginen

      Kyllä varmaan on jonkin verran rauhallisempia ja hyvähermoisiakin groenendaeleja, esim. jotkut ihan näistä käyttölinjoistakin, eli joiden takana on käyttölinjaisia maleja, mutta toisaalta niissä on sitten paljon viettiä, että jos vaan lenkkikaveria haet niin en usko että siihen tarkoitukseen niitä välttämättä myydään, vaan harrastaviin koteihin, tai että ne edes siihen kovin hyvin pidemmän päälle soveltuvat. Jos haet siis vaan lenkkikaveria, niin miten olis vaikka musta lapinkoira (tai muistelisin että niitä on mustiakin, ainkain sitten niitä ruotsinlapinkoria on mustia)? Ne on rauhallisia ja mukavia lenkkikavereita.

      Kyllä belgi ja groenendael on palveluskoiria ja niiden luonteeseen kuuluu jonkinasteinen vilkkaus ja tarmokkuus, oli ne sitten nly-linjaisia tai sekalinjaisia.

    • no belgi

      Kyllä ne piippaavat on niitä ennemminkin sakemanneja, en ole piippaavaa belgiä tainnut livenä nähdä, oletko siis nähnyt mustan pitkävillasakemannin? Muuten kyllä voi esiintyä hermostuneisuutta belgeilläkin, mutta ei kylläkään piippaamista...

      • 14

        Et ole sitten montaa belgiä tainnut livenä nähdä, esim. viimevuoden ipo-rotumestaruuksissa oli useampi piippaava belgi.


      • n32
        14 kirjoitti:

        Et ole sitten montaa belgiä tainnut livenä nähdä, esim. viimevuoden ipo-rotumestaruuksissa oli useampi piippaava belgi.

        Miten voi olla..?! ne käyttölinjastenhan piti olla niin rauhallisia ja hyvähermosia.. XD
        Anteeks pieni provo, mut oli ihan pakko.


    • pönde

      No en minäkään ole kyllä piippaavaa groenendaelia nähnyt, joko ne on lähes vietittömiä tai sitten muuten ylivilkkaita tai sitten ne muutamat hyvät joilla on ollut ominaisuuksia, ei ole esiintynyt piippaamista. Maleja kyllä näkyy aina välillä, jotka aika tavalla piippaavat... Ja ihan siellä rotumestistasollakin

    • hohhoijaa

      Belgin luonteeseen kuuluu tietty aktiivisuus ja reagointi asioihin asioihin. Piippaaminen taas johtuu hermojen puutteesta mitä ei ole tarpeeksi hillitsemään viettiä, tällöin koira "vuotaa" esim. juuri treenikentällä. Jos etsit rauhallista koiraa ja pelkkää lenkkikaveria ota jonkin muun rotuinen, palveluskoiran hankkimiseen pitää olla jokin muu peruste kuin "lenkkikaveriksi". Esim. lapinkoira mitä ylhäällä jo ehdotettiin.

    • yksinkerttotuus

      Tässä hieman nähtyä faktaa: Belgi (erityisesti käyttölinjaiset) on helppo rotu järkevälle, mutta saattaa olla hemmetinmoinen ongelma kusipäälle. Kusipäiden hihnoissa belgit vetävät, räyhäävät, syövät sohvat, kengät etc. Viisaiden hihnoissa osaavat paljon, ovat rauhallisia arjessa ja menevät hienosti kaikissa tilanteissa. Räyhäävä belgi hihnassa kertoo suoraan, että omistaja on tyhmä. Maailma on todellakin näin helppo ja yksinkertainen juttu. Typerykset eivät vaan tajuu sitä.

    • aloittaja 13+8

      Meillä lenkkiseura meinaa sitä, että koiran kanssa tehdään ja ollaan, mutta ei mennä "virallisesti" harrastamaan mitään seuroihin tai muuhun.
      Kesäisin me pyöräilemme ja rullaluistelemme paljon, veneilemme ja retkeilemme saaristoissa ja uimme, syksyisin me vaellamme lapin tuntureilla ja talvisin hiihtelemme ja luistelemme jäällä. Asumme maaseudulla.
      Suomenlapinkoira on meille liian pieni, pehmeä ja "räksy", sillä on myös liikaa turkkia. Siksi mietimme belgiä koska oletamme sen jaksavan ja olevan koulutettavissa niin, että se pystyy osallistumaan ongelmitta harrastuksiimme myös ja jaksaa olla mukana. Siinähän se canicrossia juostessa, pyörää vetäessä ja suuntakäskyjä totellessa saisi toteuttaa palveluskoiran puoltaan tekemällä "palveluksia"?
      Perheeseemme kuuluvat äiti minä, puolisoni ja kaksi lastamme 17 -vuotias tyttö ja 20 -vuotiaat pojat. Tyttö on varmaankin kiinnostunut harrastamaan koiran kanssa muutakin, ainakin puhui agilitystä.

      Eikö belgi muka sovikaan meille?

      • mikseisopis

        Miks ei sopis.


      • rauhaa riittää

        Ottakaa Collie!


      • ööööh ?

        Suomenlapinkoirako liian räksy ? Ja haaveilette belgianpaimenoirasta, joka on vielä räksympi :-O Mihin suomenlapinkoira on liian pieni ? Ja sen turkki pysyy hyvin puhtaana, mutta vaatii ahkeraa harjaamistä, joka ei ole hankala turkinhidosta innostuneelle. Suomenlapinkoira on aktiivinen ja miellyttämisenhaluinen. Miten niin suomenlapinkoira on liian pehmeä, mihin tarvitsette sujelukoiramaisuutta kovuutta ? Suomenlapinkoira yrittää puolustaa perhettään vaikka hyökkäävältä karhulta.


      • Tuutikki

        Tämän perusteella sanoisin, että belgi sopii teille. Kannattaa tosin vielä kasvattajilta kysellä tarkemmin.


      • faktaataas
        rauhaa riittää kirjoitti:

        Ottakaa Collie!

        Colliet aika onnettomia elukoita nykyisin. Ei ne tee mitään kunnolla eikä niillä tee mitään.


    • aina mali

      minulla on ollut peräkkäin kolme malia ns. näyttelylinjaisia. Paljon on harrastettu ja yksikään ei ole ollut piippaaja. Rauhoittumista harjoiteltu pentuna. Omaksi iloksi ollaan TOKOiltu ja muutamat ykköset haettu. Ei nämä nyt niin vaikeita ole kun annetaan ymmärtää. Käyttöporukka yrittää tehdä itsestään numeroa. Kivoja aktiivisia perhekoiria, erilaiseen menoon sopiva rotu. Kahden uroksen jälkeen nyt narttu (9v) hänestä kun aika jättää on rotu jo selvä (taas).

    • belgi on rauhallinen

      koira, mullakin ures tervu hyppäsi sohvalle kiltisti kylläkin pöydän yli, ja jos tapetit lähtee seinästä alle metrin korkeudesta niin koira on rauhallinen.

      puolitistavuotiaana koira alkaa aikuistua ja se muuttuu eikä enää riko mitään ainakaan kun tulee kaksi vuotta täyteen

      siis vanhempi belgi on jo ihan ajatuksella ohjattava ja se tietää mitä aiot tehdä ennenkuin edes itsekkään tiedät, mullakin ymmärtää noin paria sataa sanaa ja niiden äänenpaino vivahteetkin

      pieniä erehdyksiä voi tervuillekkin sattua, yhtenä aamuna käskin hakea postilaatikosta aamulehden niin oli erehdyksessä keittänyt mulle aamukahvit ?

    • grotsku

      Jos ei halua haasteita eikä aktiivista koiraa, kannattaa harkita jotain muuta, kuin belgiä. Rotuja on kyllä runsaasti. Belgi on yleisesti ottaen aktiivinen otus.

      • sydäntä löytyy

        Belgin voi kohtuullisella vaivalla kouluttaa lähes minkälaiseksi vain, jopa rauhalliseksi ja supersosiaaliseksi löntystelijäksi. Ite pidän belgeistä juuri niiden kontaktihakuisuuden ja erinomaisen työskentelyhalun vuoksi. Ja ne liikkeet. Aivan mahtavia. Vauhtia ja motoriikkaa riittää todella näyttäviin suorituksiin.


      • vilkas ihminen
        sydäntä löytyy kirjoitti:

        Belgin voi kohtuullisella vaivalla kouluttaa lähes minkälaiseksi vain, jopa rauhalliseksi ja supersosiaaliseksi löntystelijäksi. Ite pidän belgeistä juuri niiden kontaktihakuisuuden ja erinomaisen työskentelyhalun vuoksi. Ja ne liikkeet. Aivan mahtavia. Vauhtia ja motoriikkaa riittää todella näyttäviin suorituksiin.

        Jotkut belgianpaimenkoirat eiät kuinkaan pärjää pelkällä rapsuttelulla ja sohvalla makoilulla, vaan stressaantuvat ilman runsasta ruumiillista ja älyllistä toimintaa. On kyseessä sitten koira tai ihminen, niin jos on todella energinen persoona, tarvitsee jatkuvasti jotain toimintaa sen purkamiseksi. Minä olen sellainen ihminen, josta ei ikinä saa kovin rauhallista ja sosiaalista, koska en kestä olla paljoa paikoillani, vaan kaikkea melenkiintoista ja urheilullista täytyy koko ajan tehdä. Olen vähän niin kuin belgianpaimenkoira :-)


    • malikkamielessä

      Täällä tuntuisi olevan asiantuntemusta belgeistä, joten työnnyn väliin kyselemään. Olen harkinnut belgiä lähinnä malikkaa ja käynyt katsomassa kisoja (agi,toko) ja kiinnostus vain lisääntyy. Minulla on kuitenkin onngelma:Vaimo joka sanoo ettei meille tule enää yhtään sisäkoiraa.Siksi kysynkin pärjääkö ulkona ja onko kenelläkään ulkotarhassa elelevää mieluiten juuri malikkaa. Tällä hetkellä käymme keskimäärin 3kertaa viikossa koirakentälllä reenaammssa agia ja tokoa pikkukoiralla (7v x-rotu 10kg),mutta siitä kaverista meinaa puhti loppua.

      • ensinnäkin

        belgi ei osaa olla kuin perheen kanssa, jos laitan oman belgini ulos niin pian se alkaa noista seinää vasten ja katselee ikkunasta sisälle että mitä pahaa hän nyt on tehnyt kun joutuu ulkona olemaan?

        toisaalta kyllä belgi varmaan pärjäisi jos on lämmitettävä koppi mutta belgin on kokoajan oltava mielestään isännän lähellä se on rakennettu sellaiseksi jos näin ei käy niin belgi tuhoutuu


      • ...

        mikään koira ei kuulu häkkiin.. Jos se ei saa olla lauman kanssa ei koiraa kannata ottaakaan.


    • malikkamielessä

      Kiitos vastauksesta nimim. ensinnäkin. Tuota minä arvelinkin ja myös pelkäsin.

      • isäntä/perhe

        ovat belgille tärkeintä sen elämässä ja se on valmis vaikka uhraamaan oman henkensä näiden suojelemiseen joten jos se erotetaan perheestä niin se tuhoutuu

        hienoa että ymmärsit asian mutta jos begi on perheen parissa sisälläkin niin ymmärrätte että se paimentaa teitä ja seuraa että kaikki menee oikein. sen parempaa kaveria ei maaimasta löydy

        ensimmäinen belgi narttu eli 8 vuotiaaksi kunnes tuli syöpä nyt tervu uros 10 vuotta ja hyvässä kunnossa siis parempaa kaveria et voi löytää


    • fargo

      Itse en kyllä omia belgejäni voisi ulkokoirina pitää vaikka tervuja ovatkin ja näillä,varsinkin uroksella,tuuhea turkki onkin.

      Nää tykkää olla juuri siellä,missä itsekkin olen;seuraavat minua sisälläkin kuin "hai laivaa". Vessaankin tulevat. Ja tää nuorin tykkää olla tosi lähellä minua,makaa usein polvillani kun olen esim. koneella.

      Ulkonakaan nämä eivät kovin kauan yksinään viihdy.Kun päästän ne asioilleen aidatulle pihamaalle, alkaa uros pian rapisuttamaan ulko-ovea käpälällään ja jos en silloin ole päästämässä sitä sisälle,niin kohta alkaa kuulumaan vaativa haukahdus(:Ovi auki! OVI AUKI!)joka aina vaan kovenee jos ei pääse sisälle.

      Belgi on sellainen koira joka kiintyy omistajaansa ihan erityisellä tavalla ja tuntuisi kyllä julmalta sulkea nämä pois omistajansa läheisyydestä.

    • OmaRuhtinas

      Mulla olis kanssa belgi mielessä. Mitenkäs on pihassa pysymisen laita? Vahtiiko omakotialueella jos piha on aidattu normaalilla puu aidalla vai hyppiikö yli aitojen naapurien ja ohi kulkevien koirien ja ihmisten kimppuun? Miten on sosiaalisuus, haukkuherkkyys ja liikkuvien kohteiden jahtaaminen? Saako naapureiden kissat kyytiä jos tulevat pihaan koiran ollessa passissa? Olen kyllä sakuakin miettinyt, mutta niissä on sit se terveys asia ja ovat aika paljon massiivisempiakin kuin belgit ja mieluummin ottaisin siromman koiran itselle.

    • semmone se

      Koulutus ratkaisee lähes kaiken. Mun jo pentuna koulutettu belgi pysyy pihassa täydellisesti, vaikka ei aidattu, ei hauku eikä jahtaa kissoja etc. Mutta vahtii tarkasti, mutta on nopeasti kaikkien ystävä.

    • fargo

      Meillä pysyvät pihassa,joka on aidattu 90 cm korkealla vihreällä puutarha-aidalla. Elikkä ylitse pääsisivät vaivatta jos haluja olisi ja talvella varsinkin aitaa ei runsaslumisena talvena juurikaan edes näy joissain kohdin.
      Kerran oli uros saanut päivällä ulko-oven auki ja odotteli pihassa kun tulin töistä vaikka ajoportti oli auki.
      Koiria en kuitenkaan jätä yksikseen pihaan silloin kun en itse ole kotona koska vieressä menee valtatie ja mitään riskejä en halua ottaa.

    • ArpaMuori

      Meidän perheessä mietitään belgiä. 20v kotona asuva tyttöni on toivonut belgianpaimenkoiraa jo kaksi vuotta. Asumme maatilalla - meillä on lypsykarjaa ja lampaita. Tyttö sanoo haluavansa "harrastuskoiran" tokoon ja sanoo aikovansa paimentaa sillä meidän lampaita. Olen kuitenkin lukenut netistä, kuten täältä, petsiestä, googlesta ym. että belgeillä on virallisena ongelmana liian kova saalistusvietti, joka pahimmissa tapauksissa aktivoituu jopa lenkkeilevistä aikuisista ihmisistä puhumattakaan lapsista ja karjaeläimistä. Lisäksi koirat näykkivät ihmisiä innostuessaan? Myös pehmeys ja arkuus ovat lukemani mukaan yleisiä ongelmia. Meillä käy paljon sukulaislapsia ja lapsenlapsia kylässä ja jos koira näykkii tai käyttäytyy muuten aggressiivisesti heitä kohtaan, emme me voisi pitää sellaista koiraa.
      Haluan kuulla ja lukea mahdollisimman paljon totuuden mukaista tekstiä aiheesta. Kuinka suuri todennäköisys on saada tällainen koiran muotoinen "pommi" kotiin verrattuna tasapainoiseen ja normaalilla tavalla eloisaan paimenkoiraan?
      Meidän tilallamme on ollut paljon erilaisia paimenkoiria töissä, lähinnä sekarotuisia. Kuinka belgianpaimenkoirat eroavat vaikka bordercolliesta?

      • kyllä belgi

        on aktiivinen koira ja voimas paimennusvietti se paimentaa kotiväkeäänkin

        saalistusviettiä ei ole

        siis koira on aktiivinen eikä mikään löhöäjä

        puolustuvietti on mahtava belgi huomauttaa siitäkin jos joku vaikka kättään sinulle heilauttaa siis isäntää ja perhettä ei uhata kädellä

        koira tietää tarkalleen aikataulut ja lukee sinua kuin avointa kirjaa ja sen on oltava AINA ihmisten lähellä, oppimiskyky on mahtava

        en suosittele lapsiperheelle ilman koulutusta kuten en muitakaan koiria

        belgi nartut on säyseempiä ja urokset mahtailevampia

        edellinen narttubelgi säkä 64cm paino 26kg ja tämä nykyinen uros säkä 68cm paino 31kg

        onhan se jo iso koira joten kannattaa pitää ulkona huolta ettei tapahdu mitään hallitsematonta ennenkuin koira on kouluuntunut sillä belgillä käy kyllä kaikki ajatuksen nopeudella

        belgi on parasta mitä koirista löytyy ja se pitää sinua suorastaan "jumalan" asemassa joten ole sen aseman arvoinen, jos et ole niin belgi tuhoutuu koska se ei osaa elää kuin täydessä luottamuksessa isäntäänsä


      • fargo
        kyllä belgi kirjoitti:

        on aktiivinen koira ja voimas paimennusvietti se paimentaa kotiväkeäänkin

        saalistusviettiä ei ole

        siis koira on aktiivinen eikä mikään löhöäjä

        puolustuvietti on mahtava belgi huomauttaa siitäkin jos joku vaikka kättään sinulle heilauttaa siis isäntää ja perhettä ei uhata kädellä

        koira tietää tarkalleen aikataulut ja lukee sinua kuin avointa kirjaa ja sen on oltava AINA ihmisten lähellä, oppimiskyky on mahtava

        en suosittele lapsiperheelle ilman koulutusta kuten en muitakaan koiria

        belgi nartut on säyseempiä ja urokset mahtailevampia

        edellinen narttubelgi säkä 64cm paino 26kg ja tämä nykyinen uros säkä 68cm paino 31kg

        onhan se jo iso koira joten kannattaa pitää ulkona huolta ettei tapahdu mitään hallitsematonta ennenkuin koira on kouluuntunut sillä belgillä käy kyllä kaikki ajatuksen nopeudella

        belgi on parasta mitä koirista löytyy ja se pitää sinua suorastaan "jumalan" asemassa joten ole sen aseman arvoinen, jos et ole niin belgi tuhoutuu koska se ei osaa elää kuin täydessä luottamuksessa isäntäänsä

        Saalisviettiä kyllä löytyy;toisilta enempi toisilta vähempi. Omalla käyttölinjaisella on kova saalisvietti. Saalisviettihän tarkoittaa liikkuvaan kohteeseen kiinikäymistä (esim. leikkii innokkaasti patukalla joka on hyvä palkkauskeino koulutuksessa) ja saaliin jahtaamista. Riistavietti on sitten taas eri juttu.(saman viettiketjun eri osa).
        En osaa noita viettiasioita paremmin selitellä kun ulosanti on huono,mutta kumminkin.

        Vieteistä saa hyvän käsityksen lukemalla mm Salme Mujusen kirjoittaman kirjan Saalisvietti koiraharrastuksessa.

        Onpa ollut aika kookas narttu!


      • maln_
        kyllä belgi kirjoitti:

        on aktiivinen koira ja voimas paimennusvietti se paimentaa kotiväkeäänkin

        saalistusviettiä ei ole

        siis koira on aktiivinen eikä mikään löhöäjä

        puolustuvietti on mahtava belgi huomauttaa siitäkin jos joku vaikka kättään sinulle heilauttaa siis isäntää ja perhettä ei uhata kädellä

        koira tietää tarkalleen aikataulut ja lukee sinua kuin avointa kirjaa ja sen on oltava AINA ihmisten lähellä, oppimiskyky on mahtava

        en suosittele lapsiperheelle ilman koulutusta kuten en muitakaan koiria

        belgi nartut on säyseempiä ja urokset mahtailevampia

        edellinen narttubelgi säkä 64cm paino 26kg ja tämä nykyinen uros säkä 68cm paino 31kg

        onhan se jo iso koira joten kannattaa pitää ulkona huolta ettei tapahdu mitään hallitsematonta ennenkuin koira on kouluuntunut sillä belgillä käy kyllä kaikki ajatuksen nopeudella

        belgi on parasta mitä koirista löytyy ja se pitää sinua suorastaan "jumalan" asemassa joten ole sen aseman arvoinen, jos et ole niin belgi tuhoutuu koska se ei osaa elää kuin täydessä luottamuksessa isäntäänsä

        Saalistusviettiä ei ole? Mitä ihmettä oikein kirjoittelet?


      • kookas narttu
        fargo kirjoitti:

        Saalisviettiä kyllä löytyy;toisilta enempi toisilta vähempi. Omalla käyttölinjaisella on kova saalisvietti. Saalisviettihän tarkoittaa liikkuvaan kohteeseen kiinikäymistä (esim. leikkii innokkaasti patukalla joka on hyvä palkkauskeino koulutuksessa) ja saaliin jahtaamista. Riistavietti on sitten taas eri juttu.(saman viettiketjun eri osa).
        En osaa noita viettiasioita paremmin selitellä kun ulosanti on huono,mutta kumminkin.

        Vieteistä saa hyvän käsityksen lukemalla mm Salme Mujusen kirjoittaman kirjan Saalisvietti koiraharrastuksessa.

        Onpa ollut aika kookas narttu!

        oli http://i179.photobucket.com/albums/w285/Marin_sivut/Tervu.jpg urosten kokoluokkaa ja nykyinen uros sitten iso urokseksi http://i78.photobucket.com/albums/j91/Tomin_sivut/mini-Kuva095.jpg

        sekoitin varmaan tuon saalistusvietin ja riistavietin, tuo narttu ajeli rusakoita takaa nuorempana mutta kun oli pupun kanssa kahden niin loppuivat ajamiset ja oltiin kavereita eikä mitään kiinniottamisen näkyviä haluja esiintynyt ulkonakaan, tuli toimeen jopa kanojen kanssa antoi niiden kulkea pihassa ja kuopsutella rauhassa mutta oli hanakka vetolelujen kanssa pyöri jopa minua ympäri eikä irroittanut

        tämä nykyinen uros ei koskaan oikeestaa ole luonnon eläimiin halunnut kiinni käydä saattaa murahdella oraville ja variksille että pois edestä kun minä tulen mutta ei sen kummempaa, vetää vetoköydestä ja palloa ajaa takaa http://vid78.photobucket.com/albums/j91/Tomin_sivut/DSCF2520.mp4

        kun syöttää sorsiakin niin ei peloittele niitä vaan katselee kiinostuneena niitten touhuja

        kun joskus tultiin myöhään kotiin niin pihassa oli rusakon poikasia ja ne olivat siinä paikallaan kuin kivet kuten emonsa oli varmaan opettanut niin koira meni ja haistoi muutamaa ja lähti sisälle, eivät lähteneet liikkeelle joten ei tarvinnut koiran edes ajatella kiinniottamista

        onko tuo oppimisen vaikutusta vai mitä mutta noin on helppo kulkea koiran kanssa

        luulisin että kaikilla koirilla näillä omillakin on riistaviettiäkin mutta se on jäänyt taka alalle kun ruoka tulee kuitenkin eteen ilman saalistamistakin, illalla nukkumaan mentäessä on vedettävä kilpaa "vetoleluja" sitten on hyvä käydä nukkumaan että voi aamulla herättää naamaani nuolemalla

        kyllä belgi on vaativampi koira kuin useimmat muut koirat ja voi joutua töitä tekemään tosissaan että siitä tulee sitten parasta mitä koirista löytyy


    • 2+20

      Ihan samaa olen kuullut ja nähnyt kuin arpamuori...

    • plus nelikymppinen

      Täällä jutellaan monenmoisista jutuista,joten sotkenpa osaltani vähän.Miksi belkkarien myynti-ilmoituksissa erittäin usein (eritoten malinois) ilmoitetaan,että rodusta pitää olla aikaisempaa kokemusta ennenkuin voi ostaa tältä kasvattajalta pennun. Joillekkin olen soitellut ja rehellisesti kertonut,ettei minulla ole aiemmin ollut kuin pieniä seurakoiriksi laskettavia koiria ja samantien alkaa olla tunnelma pilalla.Epäilen kyllä ottaneeni yhteyttä sellaisiin henkilöihin jotka todella haluavat kehittää rotua ja sen ominaisuuksia ja arvostan sitä todella.Mutta kertokaapa mistä saisi sellaisen "ensi"belkkarin. Saksari kiinnostaisi myös ja sellaisen saa ovelle tuotuna yhtä nopeasti kuin pizza taksin.Pelottava juttu.

    • maln_

      Se johtuu siitä, että niitä malinoiseja tulee takaisin pitovaikeuksien vuoksi ihmisiltä, jotka eivät tiedä mitä olivat ottamassa. Niitä aikuisia kouluttamattomia koiria on sitten mukava saada järjellisiin koteihin.

    • ei sairasta koskaan

      Pentueissa usein erilaisia yksilöitä. Kokenut ja osaava koiraihminen osaa tutkia ja nähdä erot jo kuusiviikkoisesta pennusta. Pennussa mikään ääriominaisuus ei ole ihanne. Itse valitsen kylläkin miellellään sen vilkkaan ja sosiaalisen pennun ja semmosen, joka ei jännitä sylissä. Muutamia ehdottomia kriteerejä myös on. Pentu ei saa vapista sylissä, sillä ei saa ola mitään rakennevikoja, koukkuhäntää, liikavarpaita, huonoja kulmauksia, napatyrää etc. Kaikki viat, vähäisetkin, tulevat myöhemmin kalliiksi, vaikeuttavat koiran elämää ja estävät harrastamisen, koulutuksen, jopa hankaloittavat normaalia kotikasvatusta. Nupistaan viallinen koira ei opi sujuvasti mitään, koska sairaaseen koiraan vaikea hankala saada kipujen ja vikojen vuoksi normaalia kontaktia ja se on ikävä asia koulutuksen kannalta. Itse lähden heti paikalta, jos pentueessa sairaita tai vammaisia yksilöitä. En halua kotiini huonoa koiraa rasitukseksi ja ylimääräisten kustannusten aiheuttajaksi. Hyvä koira on mukava ja terve. Sairaat pitää lopettaa jo pentulaatikossa. On lähes rikollista, että monet asvatajat välittävät ihmisten vaivoiksi sairaitakin koiria. Niistä ei ole muuta kuin huolta ja harmia nurkissa. Hyvä koira on taas ilon aihe, ei murheen lähde.

    • grodet<3

      Siis itellä on groenendael ja aiemmin en ollut edes kuullu rodusta ja sattuman kautta päädyttii sen ylpeiksi omistajiksi. Tosin kotiläksyt luettiin rodusta ja ostettii jopa koirankoulutuskirja positiivisesta koulutuksesta ennenku pentu haettiin vaikka olikin jo aiempaa kokemusta tipsuista ja colliesta ja joistain sekarotusista.

      Siitäpäivästä lähtien ku se hommattiin niin ihmiset on kommentoinu kuinka superrauhallinen koira on ym. Ja siiskoira on pennusta pitäen ollu rauhallinen ku mikä. Rauhottuu 100sta nollaan alle minuutissa jos on tarpeen. Kaverin labradori on ku täys vastakohta joka hyppii koko kropalla innostuessaan ym. Rauhottuminen kestää sillä kauan. Meidän gronttu on rauhallisuuden perikuva ja terve poika. Mutta vanhemmat oli rauhallisia, hyvästä kennelistä.

    • Anonyymi

      Miten olisi joku muu rotu?
      Belkkari, kaikki karvamuunnokset, on työkoira, ja terävyys, energisyys ja kuuliaisuus ovat sen parhaat ominaisuudet. 😃
      T: Ihanan, terhakkaan grontun omistaja.

    • Anonyymi

      Belgi on energinen ja reaktiivinen rotu. Jos haluat rauhallisen koiran niin osta näyttelylinjainen labrador ja jätä suosiolla belgi muille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      109
      2128
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      57
      1996
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1925
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1608
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1336
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1321
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe