Teidän hoitotavat!

RottaR

Hei!
Olisi kiva tietää muiden hoito tyylejä.
Meillä on tälläistä..
Omistan poika rottia joiden lauma vähenee ja nousee.
Pojat asuvat futer tower häkissä. 161cm korkea, 80cm leveä ja 75cm pitkä. Tulossa uusi häkki jossa on kolme kerrosta joka on: 120cm korkea, 74cm pitkä ja 60cm leveä.
Kuivikkeena meillä on pääasiassa puupellettejä mutta välillä: hamppua, toa-lättiä, mörtti-röpöä, pellavaa, mörtin tapaista kuiviketta ym.
Pojat syövät omaa, kasvattajien ja kaupan sekotteita/ruokia. Myös pojat saavat joka päivä tuoreruokaa joka koostuu lihasta, kasviksista, hedelmistä, yrteistä ym.
Rotat saavat olla käsiteltävänä ja vapaana päivässä n: 2-5h usein yli ajan. Silloin pojat juoksentelevat huoneessani ja kiipeilevät vaikka minne!
Rottien hännät rasvataan ja pestään kerran viikossa jolloin samalla leikkaan kynnet lyhyeksi. Pojat itse pestään kerran kuussa niille tarkotetulla shamppoolla.

Kertokaa teistä nyt jotain! : )

14

154

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mun tytsyt!

      Moi! Mä omistan 5 naarasrottaa. Ne asuvat isossa, nelikerroksisessa häkissä. Kuivikkeenä käytän puupelletejä ja tavallista jyrsijöiden pesäpurua. Syövät rottapellettiä ja jyrsijöille tarkoitettua seosta. Saavat joka päivä vihanneksia ja hedelmiä ja kerran viikossa lihaa. Häkin siivoan tarpeen mukaan, yleensä n. kerran kahdessa viikossa. Kun tulen töistä tytöt pääsevät ulos häkistään jaloittelemaan. Tarpeen mukaan tytöt pääsevät kylpyyn ja kynnet leikkaan, aina kun ne ovat liian pitkät. Koirani, on myös rottieni hyvä ystävä! ; )

      • nounounou

        Ei näin. Häkki pitää siivota vähintään kerran viikossa. Ja eikös pesäpuru ole aika pölyävää. Rotille voi tulla kohta hengitystievaivoja.
        Jyrsijöille tarkoituksessa sekoituksessa ei ole mitään rotille hyödyllistä, koska se on tarkoitettu kaikille jyrsijöille.


      • Sedä
        nounounou kirjoitti:

        Ei näin. Häkki pitää siivota vähintään kerran viikossa. Ja eikös pesäpuru ole aika pölyävää. Rotille voi tulla kohta hengitystievaivoja.
        Jyrsijöille tarkoituksessa sekoituksessa ei ole mitään rotille hyödyllistä, koska se on tarkoitettu kaikille jyrsijöille.

        Rotille kelpaa myös ns. kaikkien jyrsijöiden sekoitus, koska se vastaa usein juurikin rotan tai hamsterin tarpeita ja on täysin sopimattomia esim marsulle ja chinchilllle.

        Meillä on kolme naarasta. Häkki on yhdistelmä kanihäkkiä ja ferplast Jennyä, mutta saavat olla kaiken päivän vapaana. Ruokana Suparattia, ja tuoretta päivittäin. Häkki pestään kerran viikossa ja kynnet hoidetaan kun näyttää pitkiltä.


      • 456456456
        Sedä kirjoitti:

        Rotille kelpaa myös ns. kaikkien jyrsijöiden sekoitus, koska se vastaa usein juurikin rotan tai hamsterin tarpeita ja on täysin sopimattomia esim marsulle ja chinchilllle.

        Meillä on kolme naarasta. Häkki on yhdistelmä kanihäkkiä ja ferplast Jennyä, mutta saavat olla kaiken päivän vapaana. Ruokana Suparattia, ja tuoretta päivittäin. Häkki pestään kerran viikossa ja kynnet hoidetaan kun näyttää pitkiltä.

        itseasiassa ainoat rotille sopivat sekoitukset ovat juuri ne mitkä on nimenomaan rotille tehtyjä....


      • Sedä
        456456456 kirjoitti:

        itseasiassa ainoat rotille sopivat sekoitukset ovat juuri ne mitkä on nimenomaan rotille tehtyjä....

        Tarkemmin katsoen sanamuotoni oli typerä, ehdottomasti siis parasta sekoitusta on rotille tehty, itse kannatan tosin pellettejä. Tosiasia vain on, että kun sellainen kaikkien jyrsijöiden sekoitus tehdään, niin se tehdään vastaamaan likimain rotan tarpeita. Useimmat etenkin tavallisten kauppojen ruuat tosin ovat väriaineineen sellaista, ettei niit äpitäisi antaa milelkään eläimelle.

        Mutta siis tarkoitukseni oli vastata kommenttiin jonka mukaan kaikkien jyrsijöiden sekoituksessa ei olisi MITÄÄN hyödyllistä rotille, ja kertoa että siinä on PALJONKIN hyödyllistä, vaikkakaan se ei ole parasta syötettävää, toisin kuin kommentistani saattoi luulla.


    • RottaR

      Meillä siivotaan viikon välein häkki välillä vähän yli max kaksi viikkoa.
      Ei pesäpurua! Rasittaa rotan hengitystä ja tulee helpommin myco!
      Itse teen sekoitusta, kasvattajat ja kaupat mitkä voi olla hiirien/rottien yhteistä myös pelkkiä.
      Nounounou: Ei oo pakollinen toi n: 1kerran viikossa mut mieluisaa!

    • Vanessa&Muskotti

      Mulla on kaksi ihanaa naaras rottaa.
      Heillä on Ferplastin rottahäkki, 2 tasoa ja muita virikkeitä.
      Hännät pesen säännöllisen epäsäännöllisesti, n. 2x viikossa. Häkki siivotaan kerran viikossa. Tytöt pääsevät joka päivä vähintään olkapäälle istuskelemaan. Vapaana ovat pöydällä, sängyllä tai sohvalla. Lattialle ei voi päästää koska toinen rotista ei sitten halua sieltä pois eli ei anna kiinni. Ruuaksi on Regal Rattia ja siemensekoitusta. Tuoreruokaa annan päivittäin; hedelmiä, kasviksia, salaattia, näkkäriä. Pari kertaa viikossa jauhelihaa, kanaa tai kalaa. Vesi vaihdetaan päivittäin. Kynnet leikataan epäsäännöllisesti, aina silloin kun ovat silmämääräisesti liian pitkät. Häkin pohjalla käytän leppähaketta.

    • bloodred247

      Meiltä löytyy kaksi n. 3kk vanhaa poikarottaa ja yksi puolivuotias likka.
      Poikien asumuksena toimii 240l akvaario joka on sisustettu lähes häkkiä vastaavaksi. Toinen pojista pääsee päivittäin/6 kertaa viikossa lattialle juoksentelemaan, toinen kiipeilee lähinnä lasilaatikon vieressä olevalla hyllyllä kun ei anna ottaa kiinni jos päästää lattialle. Molemmat pääsevät pari kertaa viikossa juoksentelemaan suht ison vessan lattialle, josta arempikin on helppo ottaa kiinni. Näin pojat pääsevät juoksemaan, leikkimään ja painimaan keskenään.

      Tyttörotan hain vasta pari päivää sitten ja tästä syystä elelee nyt yksikseen poikien vanhassa häkissä. Kunhan on tottunut minuun ja ympäristöön, laitan sen ja toisen pojan yhteen. Suunnitelmissa olisi teettä yksi poikue josta saan lisää poikia laumaan ja tyttöjä myytäväksi lemmikeiksi/ruoaksi. Tyttö ei ole päässyt vielä juurikaan ulkoilemaan, mitä nyt olen aina hetken aikaa pidellyt sitä sylissäni. Kynsienleikkuu on hälläkin edessä, eläinkaupassa kun niitä ei pahemmin leikellä.

      Häntien pesutekniikka on minulle hieman epäselvä, mutta rasvailen molempien poikien häntiä aina silloin tällöin kun ovat sylissä. Molempien kynnet leikataan n. kerran viikossa/kahdessa.

      Ruokana on 3-4 eri ruokasorttia sekoitettuna keskenään, mm. Versele Lagan rotan- ja hamsterinruokaa, Rapunzelin rotanruokaa ja vielä jotain rottapellettejä (olisiko ollut myöskin Versele Laga). Tuoreruokaa joka/joka toinen päivä; turkkilaista jogurttia, juustoa, hedelmiä, kasvikset eivät juurikaan kelpaa, ei myöskään puuro. Lisäksi kaikkea sekalaista ruokaa mitä niille nyt keksii antaa. Ei kuitenkaan mausteista, sokerista tai muuten epäterveellistä.

      Häkin pohjalla on Vapon puupellettejä. Mörttiröpö on hieman verran kalliimpaa, muuten käyttäisin sitä. Pelletit ovat kuitenkin yhtä käypiä. Pesänpehmusteena on koirankoppiin tarkoitettua pehmustetta. Paperi alkaa haista jo päivässä, en suosittele.

      • Sedä

        Olethan tietoinen siitä miksi terraariota pidetään huonona suhteessa häkkiin? Etenkin virtsan hajujen ja ammoniakin kertymisestä hengitysilmaan, joka voi rasittaa pahastikin rottia, jotka ovat muutenkin ovat herkkiä hengitysongelmille? Kiipeileminen on myös tottakai vaikeampaa, mutta sille olet ilmaisesti tehnyt jotakin? Rotat myös mielellään haistelevat ja kuuntelevat elämää kalterien läpi. Onko sinulla jokin hyvä syy miksi haitoista huolimatta ehdottomasti tahdot pitää niitä terraariossa?

        Monillahan on rottien häkillä korkeutta jopa pari metriä, itselläni hieman yli metri, ja tuntuu että saisi olla enemmänkin, sillä kiipeily miellyttää rottia niin kovin. Myös urokset kaipaavat kiipeilyä etenkin nuorina.

        Tuosta koirankopin pehmusteesta en tiedä, mutta monet pesävillat oavt nieltyinä hengenvaarallisia, toivottavasti kyse ei ole samantyyppisetä. Koirathan eivät samaan tapaan jyrsi pehmikkeitään. Itse suosin paperia, jonka selluloosa hajoaa jyrsijän elimistössä, vaikka eivätpä nuo taidasitä nielläkään.


      • Sedä

        Niin ja jos kasvikset eivät tunnu kelpaavan, suosittelen että annat muita tuoreruokia vähemmän. Ne ovat vitamiiniensa vuoksi tuoreruuista tärkeimpiä :)


    • Kokemusta on

      Minulla on ollut neljä rotta mutta kaikki on jo jättäny tämän maan.. Mutta sillon siivosin häkin kerran viikossa rotat pestiin tarvittaessa (eli melko harvoin). Tuoreruokaa annoin joskus ehkä noin 4 kertaa viikossa. Annoin myös ruokiemme jämiä. Rotat oli hyvä komposti :) En nyt tietenkään mitään mausteisia tai rotille muuten haitallisia, mutta esim jotain lihaa jota ei ollut maustettu (kanaa..) ja tollasta makaroonia.. yms. Häkin pohjalla käytin toa-lättiä jonka koin oikei hyväksi :)
      Ja muuten. Tilasin ruuat aina kasvattajilta. Jos eläinkaupasta ostaa kannattaa aina tuoteselosteet tarkistaa, koska monissa jyrsijänruuissa saataa olla väriaineita sun muuta rotalle ei niin terveellistä. Kasvattajalta saadusta tyttöset ainakin tykkäsivät pohjalle jäi jotai kauranjyviä. Mutta nekin sitten vähitellen sieltä syötiin kun oppivat ettei uutta ruokaa paremmin tule ennen kuin kuppi on tyhjä. Kerran kokeilin myös pellettiä josta rotat eivät tykänneet sitten YHTÄÄN. Kaiveli vaan ja kattoi jos löytyisi noiden pellettien seasta jotain hieman maittavampaa.

    • -riki-

      Mulla on kaksi likkarottaa, ollut mulla noin kuukauden ja hyvin vaikuttavat viihtyvän. Häkki oli käytettynä ostettu, näyttää käsityönä tehdyltä, pohja muovia mutta loput puuta ja ns. ristikkokalteria. Jaloittelevat päivittäin (joskus jopa pari kertaa jos ovat innokkaita), syövät Suparattia eläinkaupasta ja tuoreruokaa noin kuutisen kertaa viikossa - viimeksi kokeilin antaa jotain uutta, banaania, muuten hedelmiä ja vihanneksia sekä joskus harvemmin luksuksena maitoa, riisiä ja pastaa. Olen kasvissyöjä joten lihaa en valmista muutenkaan, mutta Suparatissa on vissiin jonkun verran kanaa, ja riittänee ainakin mun rotille.
      Häkin pohjalla on heinää ja puruja (jotka viimeksimainitut aion vaihtaa johonkin muuhun, kun ilmeisesti eivät sovi rottien keuhkoille), sekä sisustuksessa itsetekemä riippumatto, ruukkuja ja kohtuukokoinen pahvilinnake sekä tietysti pesäkoppi ja tasoja. Oksista ovat myös tykänneet joten niitä nyt keväämmälläkin lisää, ja roikkuvista naruista sekä muusta härpäkkeestä. Hyvin tuntuvat nauttivan yhteiselostamme ja seurastani, ja itse olen täysin rakastunut noihin. Ihania alivuokralaisia ovat enkä malta odottaa kun hankin niille lisää tavaroita leikkiin ja syötäväksi. Täydellisiä lemmikkejä ovat minulle!

    • bloodred247

      Olen toki tietoinen häkin ja terraarion eroista, siksi rakensinkin terraarion päälle samankokoisen korotusosan verkosta, jotta pääsevät haistelemaan myös tuoreempaa ilmaa. Veikkaisin, että sitten kun saan myös häkkiosan sisustettua, pojat viihtyvät siellä suurimman osan ajastaan.

      Itse en tosiaan pidä ollenkaan paperista pesänpehmikkeenä, koska alkaa haista ihan kamalalle jo päivässä. Nuo käyttävät pesäkoppia myös vessakoppina, mutta minkäs teet. Koirankopin pehmuste on ikäänkuin pitkää puulastua syltättynä. Jyrsivät nuo myös niitä pohjapellettejä ja rotillehan voi antaa puunpalan järsittäväksi hampaidenkulutukseen, joten tuskin tuo pesäkopinkaan pehmuste kovin vaarallista on.

      • Sedä

        Okei hyvä, tuo kuulostaa jo selvästi paremmalta kuin pelkkä terraario :) Pehmustekin kuulostaa ihan turvalliselta jos se kerran puuta on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2525
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1897
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1651
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1615
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1469
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      108
      1386
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe