Hukassa

Mitä tehdä?

Mulla on ihan kauhee tilanne ja ahdistaa :( Peruskoulun jälkeen menin lukioon mutta lopetin sen kesken vuoden jälkeen. Sitten kävin vuoden ammattikoulua mut lopetin senkin koska se ei ollu mun ala. Eikä mua kiinnostanu mikään ja jotenkin ajauduin sitten silleen... no en vaan tehny mitään. Mut nyt puoltoista vuotta kulunu ja haluaisin jotain muuta. Tuntuu vaan etten kelpaa enää mihinkään enkä tosiaan tiedä mihin edes pyrkisin. En mä sinne lukioon ainakaan haluu enää kun joo ei ole oikein lukupäätä... Jos taas menen amikseen mikä olis realistisempi tavoite niin en yhtään tiedä mille alalle siellä. En tiiä mistä sais jotain kunnon neuvontaa tai jotain siis, ei mitään et täytä lomake tai vaan joku netissä oleva ammatinvalintatesti.

En mä halua et mun koko elämä menee nyt tälleen tai että joskus kolmikymppisenä teen itsarin kun en enää jaksa tai sitten kuolen johonkin yliannostukseen. Siis kýl mul on juominen menny vähän... no yli. Jotenkin en vaan saa otetta mistään enää.

4

148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • chichi

      Hmm.. Se on kyllä tosi paska tilanne jos jää ihan tyhjän päälle. Ja mitä kauemmin on, niin sitä vaikeampaa on saada sitte taas opiskeluista ja normiarjesta kiinni.
      Kuulostaa sen verran huolestuttavalta tuo sinun tilanne, että suosittelen jotta kokeilisit puhua vanhempiesi tai sisarusten tai ylipäätään jonkun mukavan tyypin kanssa ongelmasta, koska joskus "jaettu ongelma on pienempi ongelma", ja samalla voi ehkä omat ajatukset selkiytyä ja konkretisoitua vähän.
      Ja sitte mitä kannattaa ehottomasti tehhä on se, että yrität päästä kuntasi etsivän nuorisotyöntekijän puheille, siis jos sellainen on (luultavasti on). Sieltä suunnalta saa usein neuvoja ja ideoita siihen suuntaan mitä kannattaa tehdä jos on vähän hukassa tulevaisuuden kanssa. Työkkäristä saa 18-vuotiaana ainakin yleensä ammatinvalinnanohjausta, sinne kannattaa soitella ja kysellä vaikka ammatinvalintapsykologille aikoja. Jos kaikki tuntuu vaikealta, niin kyllä jostain mielenterveyspuolelta voi ja pitääkin hakea apua, ja kun olo helpottuu (koska se helpottuu, vaikeatki tunteet menee ohi) oma tulevaisuuski näyttää yleensä ees pikkasen paremmalta. Ja ehkä selkeämmältäkin. Yksin ei vaan kannata jäädä.
      Ärsyttävää tässä nykymeiningissä on jotenkin se, että heti pitäis olla valmis työntekijä ja ihminen; pitäis olla suurinpiirtein vauvana jo varma että miusta tullee DI, täytyis ennustaa ja tietää mihin keskittyä kouluaikana jotta kaikesta olis mahollisimman paljon hyötyä koulutukseen haussa, pitäis olla suurinpiirtein sadan alan ammattilainen, itseänsä markkinoiva, täydellinen, osaava, tietävä. Epävarma ei saa oikein ymmärrystä tässä tuottokeskeisessä maailmassa. Koulutuspaikkahausta ja aikuistumisesta on tullu ainakin syrjäytyneiden määrää katsellessa ihmeen evoluutiotaisto - vain vahvimmat selviävät. Mutta ei se sais olla niin. Kyllä inhimillisyyttä pitäis jostain kiskoa tänne missä ihmiset tappaa toisiaan ja ittejään.
      Itellä on ollu ja edelleen vähän sama ongelma, ei tienny mitä halus ja oli ihan sekasi ja halus vain jotenki päättää elämänsä, olla jo vanhus niin ei tarttis miettiä yhtään mitään. Nyt on vähän parantunu fiilikset, käyny hakeen apua. Onhan täällä ihmisiä, eikä kenenkään pitäis joutua pärjäämään ihan yksin.

      Ihmettelen tosi paljon että siut on ylipäätänsä jätetty vähän oman onnesi nojaan, eikö kukaan kysele perään esimerkiksi just nuorisotyöstä tai jostain? Varsinkin jos olet alle 18-vuotias. Ihme hommaa, luulis että syrjäytymistä pidettäis vähän more serious problemina.

      • Mitä tehdä?

        Kiitos vinkeistäsi ja ymmärryksestäsi. Joo ei muhun ole kukaan ottanu yhteyttä tai kyselly perään... No ensin (amiksessa) oltiin vähän et et kai sä nyt jätä tätä tähän mutta kun jätin niin ei sitten mitään.

        Muakin ahdistaa toi että pitäis olla kaikesta niin varma ja päättäväinen. Pelkään että en oikein koskaan tule löytämään paikkaani tässä yhteiskunnassa kun ei ole sellasia mitään alueita joista olisin erityisen kiinnostunut ainakaan ammatillisessa mielessä... et vaan ketuttaa ja ahdistaa enimmäkseen. Ja mietin et olis pitänyt tehdä silloin ja silloin toisin, jos olisin yrittänyt enemmän jne. et itsesyytöksiäkin on paljon. Kun ei tästä voi oikein muitakaan syyttää loppuen lopuksi.


        ps. Laitoin ton viestin tänne vahingossa, olis pitänyt laittaa "Yleistä opiskelusta"-palstalle. Laitoin sinne sit jälkikäteen.


    • chichi

      Nyt vaan soittele työkkäriin ammatinvalintapsykologille aikaa! Mikään koulutus menee tuskin hukkaan, että ei haittaa vaikka aloittaisit jonkun koulun joka ei olis tulevaisuuden ammattisi, kunhan vain olis ees jotenkin mielenkiintoinen ala. Jos ala ei natsaa, niin hyvällä tuurilla reppu on täynnä uusia kokemuksia, itsevarmuutta ja ehkä kavereitakin :)
      Useat ihmiset vaihtaa alaa useastikin, ei se haittaa oikeasti vaikka vähän seilais eestakasin. Mutta se haittaa enemmän, että jää paikalleen ja itsensä ja pelkojensa vangiksi. Kokeile soitella työkkäriin, etsivälle nuorisotyöntekijälle tai vaikka mielenterveystoimistoon, jooko? Nyt siun häätyy saada jostain kiinni, niin saat helpommin koko elämästäsi kiinni.
      Monet on hukassa nykyään, kun pitäis löytää heti joku paikka yhteiskunnassa, mutta kyllä se vaatii yleensä aikaa. Tärkeintähän koneiston pyöräksi lukittautumisen sijasta on kuitenkin löytää onnellisuus, itsensä toteutus jotenkin tasapainoinen ja ehjä minä. Älä ota paineita ympäriltä, vaan hae ja apua jostain ongelmiisi ja hae johonkin kouluun, kyllä ne asiat muovautuu ja helpottuu joskus. :)

    • Mitä tehdä?

      Kiitos sullekin! Mul on se ongelma etten oikein jaksa kokeilla mitään kun se saattaa olla väärä valinta. Se vie niin paljon voimia sit taas "alottaa alusta" jossain uudessa paikassa ja ylipäätään ensin häipyä siitä vanhasta paikasa, vaikka miten vois sitten uskotella itselleen että "no nyt mulla on taas enemmän kokemuksia jne." vaikka se sinällään pitäis paikkansa. En vaan jaksais enää harhailla vaan tahtoisin löytää oman juttuni, mut pelkään että sellasta ei ole. Kadehdin heitä jotka on löytäneet jonkin aidosti itseään kiinnostavan alan/koulutuksen. Enkä mä sillä että olis pakko olla joku mikä työllistää suht varmasti, kunhan olis mielenkiintonen...! Tai no miksei toisinkin päin et ei niin hirveen kiinnostava mut työllistäis tai nojoo ehkei, en oikein sit kyllä jaksa keskittyä jos se ole mun juttu. Pari kuukautta voin olla mukana mut sit se menee sellaseks... no en vaan viitti mennä paikalle. Esim. lukiossa kävi niin, en saanu tehtyä tehtäviä dead-lineen mennessä jne.

      En mä tiedä onko se sit vaan laiskuutta tms. mut ei mul vaan ole oikeen mitään motivaatiota yleensä ja sit alan just lintsata jne. Sit jos siit esim. "keskustellaan" opettajien kanssa niin se on käytännössä sitä että ne kertoo kuinkA huono mä olen.

      Mutta kaikesta huolimatta mä sain jotain aikaseks: soitin nuorisotyöntekijälle (työkkärissä ei vastattu joten mä ajattelin että haistakaa...). Ens viikolla menen juttelemaan. Toivottavasti saan edes jotenkin selkoa tähän tilanteeseen tai jotain suunnitelmia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4965
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3144
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1243
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe