KISSAN RUUAT JA ANNOKSET FIKSUSTI

Netistä löytää kaiken maailman ihme ohjeita kissojen ruokintaan ja ruokamäärät ovat välillä aivan käsittämättömiä.... Joten otetaanpa järki käteen yhdessä, ok?

AIKUISET KISSAT:

Kissan ruakintannasta ei kannata tehdä turhaan liian vaikeaa. PÄÄASIALLISESTI kissaa kannattaa ruokkia PURKKIRUUALLA, mutta kannattaa sijoittaa laatuun. Ruokaa voi ostaa eläinkaupoista tai ruokakaupoista. Hinnasta voi ruuan laadun päätellä melko luotettavasti, halvimmat eivät ole laadukkaimpia. Mikäli kissa ei ronkeloimalla itse valitse purkkiruokaansa, niin kannattaa antaa useampaa purkkiruokamerkkiä monipuolisuuden vuoksi. Jos kissa on ronkeli ja syö vaan yhtä merkkiä, niin sitten mennään toki sillä. Ronkelinkin kohdalla kannattaa välillä koittaa yhtä purkkia jotain uutta merkkiä, jos sattuisi kelpaamaan. 3/4 kissan ruuasta olisi hyvä olla purkkiruokaa.

KUIVARUOKA eli NAKSUT ovat kissalle yhtä LIHOTTAVAA kuin ihmiselle suklaa. Mutta niitä ei kuitenkaan kannata jättää kokonaan pois ylipainoseltakaan kissalta, koska eläinkaupoista ja eläinlääkäristä löytyy laihdutusnaksujakin. Yksi ruoka-annos päivässä kannattaa antaa naksuina. 1/4 kissan ruuasta naksuja.

RAAKARUOKA eli jauheliha, porsaan sydän, kala, katkarapu, kana jne on hyvää vaihtelua ruokavalioon ja jokainen kissa löytää varmasti ainakin yhden mieluisen raakaruuan itselleen. Raakaruoka ei saa kuitenkaan kokonaan korvata muuta ruokintaa, koska se EI ole riittävän monipuolista ja auheuttaa nopeasti terveysongelmia, kuten kilpirauhasongelmia. Suositeltavaa on, että maksimissaan 1/3 kissan ruuasta on raakaruokaa. Millään lisäaineilla ei kannata lähteä korvaaamaan raakaruuan puutteita.

Helpoimmalla pääsee, kun välillä ostaa tuoretta kalaa tai lihaa ja antaa kissan syödä sitä naksujen kanssa sen 2-3 päivää, minkä tuoreliha- ja kala säilyvät hyvänä jääkaapissa ja sitten taas viikko kaksi mennään purkkiruualla ja naksuilla. Eli siis edellä mainitussa tapauksessa raaka-ruoka korvaa kokonaan purkkiruuan 2-3 päiväksi. Pakastekatkarapuja voi ostaa pussillisen ja siivilässä sulattaa kuumalla vedellä ja huudella kylmällä ennen antamista. Miedosti suolatut pakastekatkaravut ovat ok, kun ne huuhdellaan kunnolla.

Entä ANNOSKOOT? Eläinlääkäri on paras arvioimaan kissan koon, koska painoon ei yksin voi luottaa, koska kissan vartalosta riippuu oikea painoa. Ihan samanlailla kuin ihmisillä, pitkät voi painaa lyhyitä enemmän, kehonnostajan lihakset painavat läskiä enemmän jne. PERUSANNOSKOKO aikuisella kissalla (yli 1v.) olisi 1dl eli noin 80grammaa kerta-annoksena purkkiruokaa. Jollet ole varma annoskoosta osta pieniä annospurkkeja ja tai annospusseja. On myös normaalia, jos kissa haluaa syädä kerrallaan vaan puolet annoksesta. Tällöin vaan annat ruokaa useammin mutta puolella annoksella ja panet yli jäävän annospurkin elmukelmuun odottamaan toista ruokintakertaa. ANNOSKOKO NAKSUISSA JA RAAKARUUASSA ON PUOLET EDELLISESTÄ, eli puoli desilitraa tai noin 40 grammaa. Raakaruoka menee nopeasti pilalle, joten sitä ei kannata antaa kerralla enempää. Jos kissa haluaa sitä lisää, niin sitten voi toki antaa vielä toisen perään.

KUINKA MONTA KERTAA PÄIVÄSSÄ RUOKAA? Kissat yleensä haluavat syädä monta kertaa päivässä. Jos kissa on normaalipainoinen (yleensä noin 4-6kg), niin kissan ruokahalun mukaan ruokaa voi antaa 4 kertaa päivässä. 2-3 kertaa purkkiruokaa sen 1 desin tai noin 80 gramman verran maksimissaan ja 2-1 kertaa puoli desiä eli noin 40g naksuja.

ENTÄ PENNUT? PENTURUOKAA eli kitten, junioir tms. penturuuat ovat 0-1v. pennuille (sekä raskaana oleville/imettäville emille) oikeaa ruokaa. Penturuokaa pitää antaa pieninä annoksina eli noin puolet edellä mainitusta, mutta PENNULLE VOI ANTAA PENTURUOKAA AINA KUN PENTU PYYTÄÄ. Helppo muistisääntä on 1 ruokalusikallinen kerrallaan. Pentujen riehunta/kulutus sekä nopea aineenvaihdunta estää lihomisen, mutta kasvuun tarvitaan ravintoa. Pentujen kohdalla kannattaa luottaa purkkiruokaan sekä kuivaruokaan/naksuihin, jotka ovat nimenomaan pennuille tarkoitettuja. (Aikuiset kissat helposti lihovat näistä ruuista). Ja tottakai utelias pentu saa maistaa melkeen mitä haluaa.

VESI KANNATTAA VAIHTAA PÄIVITTÄIN, NIIN AIKUISILLE KUIN PENNUILLE. SEKÄ TARJOILLA ISOSTA LÄPINÄKYVÄSTÄ KIPOSTA, koska yllättävän moni kissa ei juo tarpeeksi ja on siksi kuiva, mitä ei ole helppo huomata, kuin verikokeilla.

AINA PITÄÄ NOUDATTAA ELÄINLÄÄKÄRIN RUOKINTAOHJEITA, jos hän sellaiset antaa.

JOS KISSASI PAINAA AIKUISENA ALLE 4KG TAI YLI 6KG, kannattaa käyttää perustarkisuksessa eläinlääkärissä ja selvittää, että vaikuttaako painoon mahdollisesti joku tauti.

5

1721

Vastaukset

 • Anteeksi nyt mutta on ihan pakko korjata muutamia asioita.

  Kuivaruoka ei ole millään tavalla kissalle hyväksi, ei edes se light-ruoka, koska se sisältää liikaa viljaa joka sitä kissaa lihottaa ja koska se on KUIVAA. Kissa ei liho rasvasta, vaan nimeomaan liiasta hiilarista kuten ihminenkin joka syö jatkuvasti liikaa hiililhydraatteja.

  Raakaruoka ei aiheuta kilpirauhasongelmia, vaan kilpirauhashormonin toimintahäiriöt. Ne taas voi johtua vaikka kasvaimista, mutta ei ruokinnasta.

  Raakaruoka on kissalle optimaalisinta, kunhan se sisältää luita tai luiden korvaajana kalkkilisää.

  Raakaa alaa ei saa syöttää kissalle kuin vain kerran viikossa, liika kalan syöttäminen aiheuttaa mm. keltarasvatautia ja tiaminaasia.

  Aikuiselle ei ole tarvetta antaa useammin ruokaa kuin kerran päivässä. Osa kissoista ei osaa säädellä syömistään ja syö tylsistyneenä liikaa.

  Miten verikokeilla katsotaan kissan juomisen määrää? Oliskohan se kuitenkin pissanäyte josta sen voi katsoa.

  Kissan paino ei ole suorassa yhteydessä mihinkään sairauteen, koska kissoja on niin monen eri kokoisia. Pienimmät voi painaa aikuisena 2 kg ja suurimmat päälle 10 kg ilman mitään ongelmaa. Lihavuuden voi tunnustella kylkiluiden kohdalta samoin laihuuden.

  • Kissa tarvitsee VÄHINTÄÄN 2 kertaa päivässä ruuan! Kissat syö luonnostaan pieniä aterioita usein ja lisäksi kissan vatsalaukku on pieni sinne ei kerralla paljon mahdu ja jos syö kerralla ison annoksen se johtaa helposti oksentamiseen.


 • Tuli mieleeni tällaiset helpot lisät kissan ruokintaan:
  Yksi kananmunankeltuainen sekoitettuna puoleen purkkiin (100g) kermaviiliä kerran viikossa pitää kissan turkin kiiltävänä ja meidän kollikissa ainakin tykkää! Välillä iltaisin ennen kuin menen nukkumaan laitan kissan ruokakuppiin sulamaan n.8kpl ihan kalakeittoon tarkoitettuja pakastekala- tai lohikuutioita, jotka kissa voi sitten yöllä syödä kun tulee nälkä, niissä kun ei mitään ylimääräistä tai lisättyä rasvaa tai suolaa ole, niin on kissan ruokavalioon terveellistä vaihtelua

  Meillä kissa ei syö lainkaan kuivaruokaa... ei vaan ole kelvannut sen jälkeen kun sai maistaa parempaa purkkiruokaa :D myöskään pussiruoat eivät kelpaa vaan pääasiallisesti vain sellainen purkkiruoka joka on pateeta... pussiruoista kun syö vain kastikkeen eikä niitä itse lihanpaloja...

  Onko muilla kronkeleira karvaturreja?

 • Hei!
  Itse painiskelen saman ongelman kanssa. Meillä toinen hiukan ylipainoinen ja ihan intona raksuihin.. Toinen sitten hoikka, joka on aiemmin kun vielä oli yksinään kanssani saanut syödä vapaasti eikä lihomista ole tapahtunut.

  En tiedä kuinka luotettavaa tämäkin tieto on, mutta varmaan antaa vähän osviittaa.. Lisäksi jos antaa raakaruokaa. täytyy näitä määriä tietenkin pienentää.

  Kopsattu siis Whiskasin sivuilta:

  1 dl = 35 g kuivaruokaa

  Aikuisten ja ikääntyneiden kissojen (4kg painava) ruokintasuositus:
  A) 60 g kuivaruokaa
  B) 1 kerta-annospussi (100g) 40 g kuivaruokaa
  C) 2 kerta-annospussia (200g) 20 g kuivaruokaa
  D) 3 kerta-annospussia (300g)

  En nyt aloittelijaa halua millään tavalla mollata, mutta kissa on lihansyöjä ja teollisissa ruoissa on aina jotain ylimääräistä mitä kissa ei tarvitse. Raakaruokintaa suosittelen lämpimästi, mutta siinä joutuu ottamaan todella paljon selvää kissan tarpeista ja lisäravinteita joutuu käyttämään. Raakaruokinta on kissalle optimaalisin ruokintakeino, mutta niinkuin sanoin se vaatii omistajalta asiaan paneutumista. Meillä mentäisiin raakaruokinnalla, mutta rescuekissani eivät ole tottuneet siihen. Olen puolitoista vuotta hivuttanut pikkuhiljaa toiselle kissalle raakaa ruokaa ja nyt vasta oppinut tykkäämään mm. kanasta ja katkaravuista. Alkutilanne oli pelkkää friskiesia päivästä toiseen, nii naksut kuin märkäruokakin. Pikkuhiljaa hyvä tulee :)

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.