Palkaton työharjoittelu ja toimeentulo

Oppimaaninnokas

Vuoden loppupuolella itselläni alkaa korkeakouluopintoihin kuuluva työharjoittelujakso. Työ on palkaton, mutta saan kyseiselle ajalle opintotukea. Kyseisellä summalla ei kuitenkaan oikein elä enkä usko toista työtä harjoittelun ohelle saavani niin onko ainoa mahdollisuus laina? Vai onko tarjolla muita tukia, jotka helpottaisivat tilannetta? Esim. matkakulutkin jos korvattaisiin niin helpottaisi paljon.

Toisin sanoen, miten tulla toimeen useamman kuukauden kestävän palkattoman harjoittelun aikana?

4

367

Vastaukset

 • Itse uhrasin luottotietoni..... Vastus siis kuuluu, ei mitenkään. Tietenkin voit käydä illat ja viikonloput töissä (siivoojalle aina töitä, fyysisesti ja henkisesti erittäin raskasta ja alipalkattua) mutta näin kun lapsia on nioin työssäkäynti ei ollu tmahdollista. Koita toimeentulotukea hakea? Jos ei sitä irtoa niin et elä millään. Ja palkaton harjoittelu maksaa noin 10e päivä minimissään sinulle (matkat ruoka että jaksaa tehdä juoksupoikatöitä joita harjoittelijalle yleensä annetaan)

  Toivottavasti saat sossusta jotakin.

 • Such is life kuule. Monet opiskelee monta vuotta pelkällä opintotuella ilman lainaa. Niin miksi palkaton työharjoittelu olisi eri juttu?

 • Työharjoittelu on opiskelijalle koulunkäyntiä vaikka työtä se oikeasti onkin. Eihän kukaan saa koulunkäynnistäkään rahaa, joten ei niin myöskään työharjoittelusta. Tienaat yhtä paljon työharjoittelussa kuin perusopiskeluissakin.

  Miten olet tähän mennessä pärjännyt kun sinulla ei ole ollut työharjoittelua?

  Kyllä, koulujen työharjoittelujaksot ovat periaatteessa hyväksikäyttöä koska yrityksille olet ilmaista työvoimaa, mutta sille emme voi mitään.

 • Työharjoittelijoita on pidetty iät ja ajat ilmaisena työvoimana, onhan se hyväksikäyttöä. Ilmaiseksi töitä tekevä harjoittelija vie joltakin toiselta mahdollisuus palkkatyöhön ja varsinkin kaupan alalla tämä on iso ongelma.

  Vuonna 2018 voimaan astunut aktiivimalli pahensi edelleen tätä hyväksikäyttöä. Miksi kansanedustajat eivät voi puuttua hyväksikäyttöön ja tehdä jotakin palkallisen työllisyyden lisäämiseksi? Työttömien ja opiskelijoiden kyykyttäminen ei auta vaan kauppiaita pitäisi kannustaa palkkaamaan lisää työntekijöitä. Yksi tai kaksi ilmaista työharjoittelua riittää opettamaan kaiken tarvittavan työelämää varten, sen jälkeen pitäisi jo saada työtä josta maksetaan oikeaa palkkaa.

  Ihmiset, pitäkää tästä meteliä, tehkää ja allekirjoittakaa kansalaisaloitetta asioiden muuttamiseksi, ottakaa yhteyttä kansanedustajiin, kertokaa työvoimatoimiston henkilökunnalle ja oppilaitosten opettajille työharjoitteluiden hyödyttömyydestä ja hyväksikäytöstä! Meidän ei tule missään nimessä tyytyä nykyisiin käytäntöihin vaan meidän täytyy kapinoida oikeudenmukaisuuden puolesta.

  KANSANEDUSTAJAT, TYÖPAIKKAOHJAAJAT, OPETTAJAT JA TYÖVOIMATOIMISTON VIRKAILIJAT, HERÄTKÄÄ!

  Suurin osa työttömistä ja opiskelijoista haluaisi päästä palkallisin töihin. Harva haluaa jäädä kotiin makaamaan.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
  Maailman menoa
  456
  3558
 2. Seija Vaaherkumpu haastatteli Björn Wahlroosia

  YLE ykkösaamussa oli haastateltavana pankkiiri Björn Wahlroos. Haastattelijana toimi kokoomuksen luottotoimittaja Seija Vaaherkumpu. Haastettulu päät
  Maailman menoa
  39
  553
 3. Martina ei lähtenytkään Hankoo .

  Ihana Helsinki nyt. Yleensä ihana viikonloppu Hangossa. Sitruunasuolaa koneeseen ja menoksi.
  16
  407