Maalämpö kalliopiirillä vai maapiirillä`? kokemuksia?

n.100neliötä +yläker

Olen tuossa 1,5 kerrosta n.100 neliön alakerralla yläkertavarauksella taloa rakentamassa.. Mietin kumpi on parempi maalämpö vaihtoehto kalliopiiri vai maapiiri? Kellää omakohtaisia kokemuksia? Maapiiri ilmeisesti edullinen perustaa, mutta väitetään ettei hyötysuhde niin hyvä kuin kalliopiirillä? entä voiko maapiirin päällä olla normaali piha jota aurataan? kalliopiiri ilmeisesti maksaa reilusti enemmän jos ei ole kallio maanpinnassa, kuten tässäkin tontilla asia on että kallio syvällä..

9

1003

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei juurikaan noin!

      100m2 ja maalämpö? kyllä taas on tiedot sitä luokkaa, että kannattaisi edes vähän perehtyä faktoihin, ennen kuin alkaa rakennuttaa. ts. moniin vuosiin ei ole saanut rakentaa niin harakanpesää, että noin pieneen mlp voisi mitenkään kannattaa.

      vähän skarppausta :D

      • Rak.inssi

        Periaatteessa näin, mutta tuleva todellisuus on toista. Tulevat normit eivät "salli" suoraa sähkölämmitystä, vaikka kuluttaisi kuinka vähän energiaa. On se ihme että öljylämmitys on ekologisempi muoto lämmittää, kuin esim. vesivoimalla tuotettu sähkö.

        Ei näissä tulevissa määräyksissä kyllä ole mitään tolkkua. Ensin pitää säästää lämmitysenergiassa, sitten ei saa kuitenkaan säästää omaa rahaa lämmitysmuodon hankkimisessa. Talo joka ei kuluta juurikaan lämmitysenergiaa, pitää varustaa kaikenmaailman kalliilla tekniikalla, että säästettäisiin vielä vähän lisää. Tyhjästä on paha nyhjästä.


      • mmm3

        Niin? Kyllä se joissain paikoissa voi olla kaikista paraskin vaihtoehto vaikka onkin noin pieni talo, siitä saat sitten vaikka myöhemmin juuri nimenomaan rakennettua yläkerran ja lämmitettävän autotallin, johon saat edullisen lämmityksen. Esimerkkinä haja-asutusalue, jossa on yksi sähköverkon omistaja(voi olla pirun kallista sähköä) ei kaukolämmöistä tietoakaan.

        Se riippuu ihan kuinka syvällä kallio on tontillanne? Sanoisin, että ainakin 100m asti kannattaa porata, mutta 150m yli en lähtisi poraamaan, mikäli omaa maata on vierellä minne maapiirin voi upottaa. Tuo seikka että alue on ilmeisti liikennöity voi haitata maapiiriin kaivamista (syvyys n metri). Mutta uskoisin, että tähänkin on kyllä olemassa jokin kevenneratkaisu.


    • n.100neliötä +yläker

      niin no tietoa aika rajoitetusti eikä "rehellistä" tietoa ole tulossa.. Aina kaikki kehuvat omiaan..

    • Konnarimies

      Tervehys!
      Mulla on käsitys, että nykyeristyspaksuuksilla talo saisi olla 200neliötä tai yli, että maalämpö kannattaa, jos vaan rahaan katsoo. Mutta, asialla on monia eri näkökantoja ja -kulmia. Suoraan asiaan: itse voisin laittaa tuohonkin taloon maalämmön, mutta maapiirillä. Ottakaa mitoitustarjous vaikkapa nibeltä netistä. Tehkää maapiiristä vielä suositusta jonkun verran pitempi, esim. 100m. Ottakaa varsinkin huomioon maalaadun soveltuvuus piirille. Kosteana pysyvä, esim. multainen tai savinen maa on hyvä. Vettä hyvin läpäisevä hiekkainen maa on huono, ei toimi maapiiri, silloin ehdottomasti kalliolämpö. Maapiiri on halpa: osta normaalia 40stä siniraita vesijohtoputkea, esim. se 500m. Tämä on paksumpiseinämäistä, kestää asennuksessa vaurioitumatta hyvin. Kilpailuta, varisinkin pikkufirmoilla. Voit säästää 30%. Teetä kaivuutyö jollakin yksityisellä urakoitsijalla, jolla on kokemusta, ei maksa montaakaan satasta, alle päivän homma. Maapiiri tarvii pinta-alaa. Jos on pieni tontti, voi kysyä vaikka naapuripellon omistajalta, voiko vetää sinne, yksi tuttu sai tehä, ja toimii ok. Ite vejin yhteen tupla kehään putken, nopea kaivaa ja asentaa. Eli kaivetaan kaksi rinnakkaista ojaa: toista kaivettaessa toinen peitetään, kaivurikuski osaa. :)

    • odottavanaikaonpitka

      naapurin tontille vetäminen on iso riski, vaikka olisi nyt peltoa niin voi olla 20 vuoden päästä mitä vaan... toki ei ne pumputkaan kestä noin kauaa!

      huhuja liikkuu, että olisi tulossa nykyisiä jättipumppuja selvästi pienempi versio, joka voisi sopia alle 200m2 taloihin.

    • Jupjep

      Mulle sanottiin toisinpäin että maapiiristä saa lämpöä varmemmin kuin kaivosta, edellyttäen että piiri on märässä savessa. Ei kuulemma mene niin herkästi jäähän, mene ja tiedä.

      Valitsin maapiirin kustannussyistä ja siitä että tontilla on märkä heteikkö, mihin 800m kieppi on kaivettu. Hyvin on pysynyt kierto plussalla vaikka on vasta vuosi sitten upotettu maahan.

    • rikasmiesoisi

      noin pieni talo vaatii niin pienen maapiirin, että ei mitään järkeä alkaa porarille maksaa ! Ellei halua, ts. jos 100m2 ja mlp niin haluja maksaa on!

    • lototaan vaan

      Jos haluaa heittää rahat Kankkulan kaivoon niin siitä vaan 100 m2:n taloon maalämpö. Nykyään kannattavuusraja on n. 200 m2.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 191
      2393
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2144
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      186
      2063
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1712
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1267
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      6
      1225
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1205
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      16
      1198
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1098
    Aihe