salmonella

Heartta2

Osaisikohan joku auttaa..
Annan kissalleni raakaa kanaa (suomalaista), joissa ei lukemani perusteella
pitäisi esiintyä salmonellaa..Jos kuitenkin on vaarana,että jostain syystä kanassa olisikin salmonella,voiko se tarttua kissan syönnin jälkeen ihmiseen,esim jos kissa nuolaisee kättä ym? Kissan elimistöhän ilmeisesti salmonellankin päihittää..

18

2520

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Evirasta apua

      Eviran sivuilla hyvää tietoa salmonellasta ja sen tarttumisesta. Siellä todetaan, että hyvin harvoin tarttuu eläimestä suoraan ihmiseen. Salmonella tarttuu ulosteen välityksellä eli ulosteen saastuttaman elintarvikkeen kautta yleensä.

      Jos noudatat normaalia käsihygieniaa myös kotona, eli jos käsittelet raakaa kanaa/siipikarjaa, niin peset kädet, työlaudat ja -välineet huolella. Kissanvessan siivoamisen jälkeen peset kädet ja muutenkin peset käsiäsi omankin vessakäynnin jälkeen, niin ei ole kovinkaan suurta vaaraa.

      Itse en käytä kanan pilkkomiseen edes työlautaa tai veitsiä, vaan leikkaan kanat saksilla, sakset suoraan tiskikoneeseen tai pesuun muuten. Samoin kissojen ruoka-astiat ruokailun jälkeen suoraan koneeseen ja pesuun. En kuitenkaan ole kissojeni nuolaisuista kanan syönnin jälkeen sen enempää pitänyt lukua kuin muutenkaan. Kissan elimistö todellakin (vatsahapot ja suolisto) kyllä päihittää salmonellan jos sitä edes sattuisi olemaan.

      • Heartta2

        Juurikin näin! Kaikkea sitä mieleen tuleekin :) kiitos vastauksesta!


      • 12+1

        Pieni korjaus eli barffaavan kissan vatsan PH on tarpeeksi hapan tuhotakseen salmonellabakteerit, mutta raakaa lihaa vain satunnaisesti syövän tai sekaravintoa saavan kissan ei!

        On siis mahdollista että kissa salmonellan raa´asta kananlihasta saa, mutta yleensä kotimainen siipikarja on varsin turvallista. Ulkomaisen kanssa on sitten jo eri juttu.


      • lisää tietoa jos on
        12+1 kirjoitti:

        Pieni korjaus eli barffaavan kissan vatsan PH on tarpeeksi hapan tuhotakseen salmonellabakteerit, mutta raakaa lihaa vain satunnaisesti syövän tai sekaravintoa saavan kissan ei!

        On siis mahdollista että kissa salmonellan raa´asta kananlihasta saa, mutta yleensä kotimainen siipikarja on varsin turvallista. Ulkomaisen kanssa on sitten jo eri juttu.

        Olisiko tästä jotakin "kättä pidempää" eli ihan tutkimuksia tai artikkeleita joissa asia todetaan? Haluan ne nähdä jos löytyy.


      • tervepoika
        12+1 kirjoitti:

        Pieni korjaus eli barffaavan kissan vatsan PH on tarpeeksi hapan tuhotakseen salmonellabakteerit, mutta raakaa lihaa vain satunnaisesti syövän tai sekaravintoa saavan kissan ei!

        On siis mahdollista että kissa salmonellan raa´asta kananlihasta saa, mutta yleensä kotimainen siipikarja on varsin turvallista. Ulkomaisen kanssa on sitten jo eri juttu.

        Minulla ollut ensimmäinen kissani reilut 2 vuotta. Raaka suikaloitu broileri ehkäpä tärkeimpänä osana ravintoa, koska siitä kisu tykkää. Ja raakaa sydäntä, nam, nam.


      • La_Milla

      • sama.
        La_Milla kirjoitti:

        http://personal.inet.fi/yritys/annamultanen/artikkeli-kissojen_luonnonmukainen_ruokinta.html

        Tuossa artikkelissa on tietoutta ainakin jonkin verran

        Korjaus edelliseen sillä, salmonella ja muut ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit eivät tuhoudu pakastettaessa. Kypsennettäessä salmonella kuolee 55 asteessa tunnissa, 60 asteessa puolessa tunnissa ja 75 asteessa kymmenessä minuutissa. Desinfiointiaineeille se on kuitenkin herkkä.


      • tutkimuksia
        sama. kirjoitti:

        Korjaus edelliseen sillä, salmonella ja muut ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit eivät tuhoudu pakastettaessa. Kypsennettäessä salmonella kuolee 55 asteessa tunnissa, 60 asteessa puolessa tunnissa ja 75 asteessa kymmenessä minuutissa. Desinfiointiaineeille se on kuitenkin herkkä.

        Pyysin tutkimuksia (ehkä olisi pitänyt tarkentaa vielä tuo "artikkeli" sanakin, että tieteellisiä artikkeleita tai tutkimusartikkeleita), en kenenkään henkilökohtaisia kirjoituksia aiheesta, sen voi tehdä kuka tahansa. Kun itsekin jo huomasit, että artikkelissa on virheitä, uskotko siihen että vain raakaruokaa syövän kissan vatsahapot on niin kovat, että ne tuhoaa salmonellan?


      • jgkjdiufuudd
        tutkimuksia kirjoitti:

        Pyysin tutkimuksia (ehkä olisi pitänyt tarkentaa vielä tuo "artikkeli" sanakin, että tieteellisiä artikkeleita tai tutkimusartikkeleita), en kenenkään henkilökohtaisia kirjoituksia aiheesta, sen voi tehdä kuka tahansa. Kun itsekin jo huomasit, että artikkelissa on virheitä, uskotko siihen että vain raakaruokaa syövän kissan vatsahapot on niin kovat, että ne tuhoaa salmonellan?

        Mitä v*ttua sä täällä taas nillität? Ota yhteys linkissä olevan artikkelin kirjoittajaan ja pyydä selonteko siitä mihin tietonsa perustuvat. Toisaalta onhan kirjoituksessa mainittu myös lähteet, eli ahkerana ihmisenä voisit niistäkin kaipaamasi tiedot etsiä.

        Mutta kun ei, sinä et tee muuta kuin itket tutkimusten perään oli sitten aihe vaikka mikä,

        Tee jotain hyvä ihminen jos epäilet ja kyseenalaistat muitten kirjoituksia ja heidän linkkejään. Tee jotain itse ja tuo ilmi se tutkittu totuus!

        Tietysti joitain asioita voisi päätellä myös omilla aivoillaankin.. kuten esim. sen miten ytyä kenenkin vatsahapot ovat. Sitä olemme mitä syömme. Pöljä!


      • rauhoituppas
        jgkjdiufuudd kirjoitti:

        Mitä v*ttua sä täällä taas nillität? Ota yhteys linkissä olevan artikkelin kirjoittajaan ja pyydä selonteko siitä mihin tietonsa perustuvat. Toisaalta onhan kirjoituksessa mainittu myös lähteet, eli ahkerana ihmisenä voisit niistäkin kaipaamasi tiedot etsiä.

        Mutta kun ei, sinä et tee muuta kuin itket tutkimusten perään oli sitten aihe vaikka mikä,

        Tee jotain hyvä ihminen jos epäilet ja kyseenalaistat muitten kirjoituksia ja heidän linkkejään. Tee jotain itse ja tuo ilmi se tutkittu totuus!

        Tietysti joitain asioita voisi päätellä myös omilla aivoillaankin.. kuten esim. sen miten ytyä kenenkin vatsahapot ovat. Sitä olemme mitä syömme. Pöljä!

        Taisit nyt vetäistä pätkän hernettä ja versoakin sieraimiisi. Nimittäin minä en ole se joka täällä niitä tutkimuksia peräänkuuluttaa mm. luovutusiästä jne. Mutta juuri tuosta aiheesta haluaisin sitä tutkittua tietoa, en kenenkään tekstejä joissa on jo havaittu virheitäkin. Olen pitkälti tuon linkin kirjoittajan kanssa samaa mieltä, mutta virheitä on sielläkin kuten on jo havaittu. Taisi olla saman kirjoittajan tekstissä mainita, että tomaatti ja peruna on vaarallista tai haitallista. Asia ei ole noin yksiselitteinen, raaka tomaatti ja mm. perunan varren vihreä hedelmä ovat myrkyllisiä. Kypsä tomaatti taas ei ole, eikä perunakaan.

        Mistään en sellaista tietoa, että VAIN raakaruokaa syövän kissan vatsahapot olisi riittävät tuhoamaan salmonellan, ole löytänyt ja siksi niitä tutkimuksia pyysin. Joten otahan ihan iisisti, äläkä tee itsestäsi pöljempää kuin olet, käyttäytymällä noin lapsellisesti.

        Se on totta, että mm. virtsan happamuuteen ruokavalio vaikuttaa. Eikö silloin, jos tuo väite vatsahappojen muuttumisesta pitäisi paikkansa, pitäisi kissojen ruokavaliota entisestään alkaa muuttamaan siihen suuntaan mikä on kissalle luontaisinta. Eikä syöttää niitä vehnäkeksejä joilla saadaan tunnetusti ongelmia aikaan? Eihän se niin mene, että silloin ei voi syöttää lihaa kun kissan vatsa ei sitä sulata tai tuhoa bakteereita jne.

        Sitä olemme mitä syömme on osaltaan totta. Mutta totta on myöskin se, että sekasyöjän vatsahapot on jo alkujaan toisenlaiset kuin lihansyöjällä. Se ei johdu pelkästään ruokavaliosta vaan myös siitä lajikehityksestä johon eri lajit on aikoinaan kehittyneet.


    • taitaa olla

      sitä salmonellaa enemmän kysyjien päässä,kun kanassa

      • 0+0

        Suomalainen siipikarja ja kananmunat ovat varsin hyvin tutkittuja ja huomattavasti turvallisempia kuin ulkomaiset, mutta silti pitää aina olla hyvin huolellinen kun raakaa siipikarjaa käyttää, oli se sitten koti- tai ulkomaista.

        Salmonellan saastuttamasta lihasta saa kissakin tartunnan, mutta se että sairastuuko kissa vai ei, riippuu monesta tekijästä mm. kissan iästä, terveydentilasta ja todellakin sen vatsahapon ph´sta.

        Itse kyllä syötän kissoilleni raakaa siipikarjaa, mutta olen kyllä tarkka sen kotimaisuudesta ja tuoreudesta! En silti dissaa enkä kyseenalaista heitä jotka eivät halua raakaa kanaa tai muutakaan siipikarjaa lemmikeilleen antaa, sillä valinta on jokaisen oma ja siitä on turha muiden änkyttää.


      • valintaa
        0+0 kirjoitti:

        Suomalainen siipikarja ja kananmunat ovat varsin hyvin tutkittuja ja huomattavasti turvallisempia kuin ulkomaiset, mutta silti pitää aina olla hyvin huolellinen kun raakaa siipikarjaa käyttää, oli se sitten koti- tai ulkomaista.

        Salmonellan saastuttamasta lihasta saa kissakin tartunnan, mutta se että sairastuuko kissa vai ei, riippuu monesta tekijästä mm. kissan iästä, terveydentilasta ja todellakin sen vatsahapon ph´sta.

        Itse kyllä syötän kissoilleni raakaa siipikarjaa, mutta olen kyllä tarkka sen kotimaisuudesta ja tuoreudesta! En silti dissaa enkä kyseenalaista heitä jotka eivät halua raakaa kanaa tai muutakaan siipikarjaa lemmikeilleen antaa, sillä valinta on jokaisen oma ja siitä on turha muiden änkyttää.

        Taitaa kuitenkin olla enemmänkin niin, että se salmonella ei ehdi kissaan tarttua (jos sitä edes lihoissa olisi), ei vatsahapon ph:n vuoksi, vaan koska kissan suolisto on niin lyhyt ja ruoan kiertoaika nopea.

        Vatsahapon ph:lla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, koskapa salmonella bakteeri kasvaa sekä happamassa että emäksisessä paikassa.

        Broilerikasvattamoissa mm. käytetään estolääkitystä, jolla pyritään kananpoikien suolisto suojaamaan niin, ettei siihen salmonella pääse tarttumaan. Kissalla tämä tapahtuukin jo luonnostaan. Salmonella on suolistobakteeri.

        Eri asia on jos kissa on jollakin tapaa sairas tai alikuntoinen, silloin kaikki pöpöt on suurempi riski ei pelkästään salmonella.

        Toki jokainen itse päättää mitä syöttää, mutta on turhaa esittää siipikarjassa olevan iso riski, kun sitä ei ole. Tai esittää sellaisia väitteitä joille ei ole tutkittua faktaa näyttää. Ihan yhtälailla salmonellan testausta tehdään muillekin lihoille kuin kanalle/broilerille ja niissä on riskinsä myöskin. Enemmän ihmiset on saaneet salmonellaa muualta kuin siipikarjan lihasta, mm. kebabliha, salaatit, majoneesit, irtojäätelö jne. on olleet syinä.

        Hyvän käsihygienian (sekä työvälinehygienian) ylläpitäminen on syytä pitää mielessä, eikä pelkästään silloin kun käsittelee siipikarjanlihaa. Jos siitä huolehdittaisiin aina yhtä hyvin, olisi paljon vähemmän flunssia, influenssia, sairaalabaktereita jne.


      • maatiaistöpö
        valintaa kirjoitti:

        Taitaa kuitenkin olla enemmänkin niin, että se salmonella ei ehdi kissaan tarttua (jos sitä edes lihoissa olisi), ei vatsahapon ph:n vuoksi, vaan koska kissan suolisto on niin lyhyt ja ruoan kiertoaika nopea.

        Vatsahapon ph:lla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, koskapa salmonella bakteeri kasvaa sekä happamassa että emäksisessä paikassa.

        Broilerikasvattamoissa mm. käytetään estolääkitystä, jolla pyritään kananpoikien suolisto suojaamaan niin, ettei siihen salmonella pääse tarttumaan. Kissalla tämä tapahtuukin jo luonnostaan. Salmonella on suolistobakteeri.

        Eri asia on jos kissa on jollakin tapaa sairas tai alikuntoinen, silloin kaikki pöpöt on suurempi riski ei pelkästään salmonella.

        Toki jokainen itse päättää mitä syöttää, mutta on turhaa esittää siipikarjassa olevan iso riski, kun sitä ei ole. Tai esittää sellaisia väitteitä joille ei ole tutkittua faktaa näyttää. Ihan yhtälailla salmonellan testausta tehdään muillekin lihoille kuin kanalle/broilerille ja niissä on riskinsä myöskin. Enemmän ihmiset on saaneet salmonellaa muualta kuin siipikarjan lihasta, mm. kebabliha, salaatit, majoneesit, irtojäätelö jne. on olleet syinä.

        Hyvän käsihygienian (sekä työvälinehygienian) ylläpitäminen on syytä pitää mielessä, eikä pelkästään silloin kun käsittelee siipikarjanlihaa. Jos siitä huolehdittaisiin aina yhtä hyvin, olisi paljon vähemmän flunssia, influenssia, sairaalabaktereita jne.

        Kissa VOI sairastua salmonellaan! Kissa VOI oireettomanakin olla salmonellan kantaja ja sitä levittää ulosteittensa mukana!

        Lukemista tiedonjanoisille:

        http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/elaintaudit/luonnonvaraiset_elaimet/salmonellatartunnat/

        http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_bakteereja/salmonella/

        http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/suolistoinfektiot/salmonella/

        http://www.poliklinikka.fi/?page=5575414&id=9371347


        Kissoja kasvattava eläinlääkäri sanoi minulle että raakaa nautaa saa antaa vapaasti, kananlihaa ei lainkaan ja sianlihaa ainoastaan siinä tapauksessa että se todellakin on ehdottoman tuoretta!


      • sal...monella
        maatiaistöpö kirjoitti:

        Kissa VOI sairastua salmonellaan! Kissa VOI oireettomanakin olla salmonellan kantaja ja sitä levittää ulosteittensa mukana!

        Lukemista tiedonjanoisille:

        http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/elaintaudit/luonnonvaraiset_elaimet/salmonellatartunnat/

        http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_bakteereja/salmonella/

        http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/suolistoinfektiot/salmonella/

        http://www.poliklinikka.fi/?page=5575414&id=9371347


        Kissoja kasvattava eläinlääkäri sanoi minulle että raakaa nautaa saa antaa vapaasti, kananlihaa ei lainkaan ja sianlihaa ainoastaan siinä tapauksessa että se todellakin on ehdottoman tuoretta!

        Miten se sen voi saada (edes se sairas ja alikuntoinen kissa) jos sitä ei ole siinä mitä se syö? Miksi naudanlihastakin (sianlihasta myös) tehdään salmonellatarkastuksia ja niitä jonkin verran on myös löydetty. Mitä tekemistä tuoreudella on salmonellan kanssa, ei mitään? Se joko on tai sitä ei ole.

        Miksei ulkona liikkuvilla kissoilla ole salmonellaa, jos se on niin suuri riski kissalle ja varsinkin jos se suurin riski saada salmonella on ne pikkulinnut joita kissat syö?

        Jos on tavattu yksi salmonellatapaus, se ei tarkoita että riski on suuri. Koska sen tapauksen taustoja ei ole tiedossa, onko kissa ollut sairas tai alikuntoinen.

        Äläkä suotta laita linkkejä vaan kerro ihan omin sanoin. Nuo linkkien tekstit on jo niin tuttuja, ettei niissä ole mitään uutta.

        Kissoja olen kasvattanut jo yli 20 vuotta, lääkäreiden kanssa aiheesta keskustellut ja jokaisella on siitä vain oma mielipiteensä. Omat lääkärituttuni itsekin syöttää siipikarjanlihat, sianlihat ja naudanlihat kaikki raakana.


      • maatiaistöpö
        sal...monella kirjoitti:

        Miten se sen voi saada (edes se sairas ja alikuntoinen kissa) jos sitä ei ole siinä mitä se syö? Miksi naudanlihastakin (sianlihasta myös) tehdään salmonellatarkastuksia ja niitä jonkin verran on myös löydetty. Mitä tekemistä tuoreudella on salmonellan kanssa, ei mitään? Se joko on tai sitä ei ole.

        Miksei ulkona liikkuvilla kissoilla ole salmonellaa, jos se on niin suuri riski kissalle ja varsinkin jos se suurin riski saada salmonella on ne pikkulinnut joita kissat syö?

        Jos on tavattu yksi salmonellatapaus, se ei tarkoita että riski on suuri. Koska sen tapauksen taustoja ei ole tiedossa, onko kissa ollut sairas tai alikuntoinen.

        Äläkä suotta laita linkkejä vaan kerro ihan omin sanoin. Nuo linkkien tekstit on jo niin tuttuja, ettei niissä ole mitään uutta.

        Kissoja olen kasvattanut jo yli 20 vuotta, lääkäreiden kanssa aiheesta keskustellut ja jokaisella on siitä vain oma mielipiteensä. Omat lääkärituttuni itsekin syöttää siipikarjanlihat, sianlihat ja naudanlihat kaikki raakana.

        Älä itke Iines..

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Trikiini

        http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li0412_55-56.pdf

        http://www.clinivet.fi/artikkelit/kissa_artikkelit/artikkeli_11.html

        Sianlihasta kun voi saada ihan muuta riesaa kuin salmonellan joka ei todellakaan ole ko. lihassa SE juttu!

        Mistä tiedät ettei ulkona liikkuvilla kissoilla ole salmonellaa tai että ne eivät ole taudin kantajia?

        Uteliaisuuttani kysyisin, että mitä kissarotua olet kasvattanut jo yli 20 vuotta?


      • trikiini
        maatiaistöpö kirjoitti:

        Älä itke Iines..

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Trikiini

        http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li0412_55-56.pdf

        http://www.clinivet.fi/artikkelit/kissa_artikkelit/artikkeli_11.html

        Sianlihasta kun voi saada ihan muuta riesaa kuin salmonellan joka ei todellakaan ole ko. lihassa SE juttu!

        Mistä tiedät ettei ulkona liikkuvilla kissoilla ole salmonellaa tai että ne eivät ole taudin kantajia?

        Uteliaisuuttani kysyisin, että mitä kissarotua olet kasvattanut jo yli 20 vuotta?

        Trikiinkään ei katso onko se liha tuoretta vai ei, eli sillä tuoreudella ei ole mitään tekemistä trikiininkään (kuten ei salmonellankaan) kanssa, sitä on jos on tai ei ole. Se ei hyppää siihen lihaan kun liha ei ole enää tuoretta, vaan on myös tuoreessa lihassa jos on. Siksi niitä testauksia lihoista tehdään teurastamoilla ennen kuin lihaeriä päästetään myyntiin tai ruoan valmistukseen.

        Siksi tiedän, ettei niillä ole juurikaan salmonellaa koska se on herkästi tarttuva tauti. Ne kissat kaiketi käy myöskin sisällä, vaikka saalistavatkin ulkona ollessaan. Kyllä se tulisi ilmi ja siitä olisi jo olemassa kunnon haloo, jos sitä salmonella niillä runsain mitoin olisi. Ihan huolimatta siitä, että osa kissoista voikin olla oireettomia kantajia.

        Mitä väliä sillä rodulla jota kasvatan, on tämän asian kanssa, ei kai eri rotuisilla ole suurempaa heikkoutta saada salmonella kuin toisilla ;) Pyrin pitämään rotuasiat erossa teksteistä jotta ne eivät vaikuttaisi muiden vastauksiin. Sillä kissat on kissoja on ne rotuja tai ei ole.


      • trol?
        trikiini kirjoitti:

        Trikiinkään ei katso onko se liha tuoretta vai ei, eli sillä tuoreudella ei ole mitään tekemistä trikiininkään (kuten ei salmonellankaan) kanssa, sitä on jos on tai ei ole. Se ei hyppää siihen lihaan kun liha ei ole enää tuoretta, vaan on myös tuoreessa lihassa jos on. Siksi niitä testauksia lihoista tehdään teurastamoilla ennen kuin lihaeriä päästetään myyntiin tai ruoan valmistukseen.

        Siksi tiedän, ettei niillä ole juurikaan salmonellaa koska se on herkästi tarttuva tauti. Ne kissat kaiketi käy myöskin sisällä, vaikka saalistavatkin ulkona ollessaan. Kyllä se tulisi ilmi ja siitä olisi jo olemassa kunnon haloo, jos sitä salmonella niillä runsain mitoin olisi. Ihan huolimatta siitä, että osa kissoista voikin olla oireettomia kantajia.

        Mitä väliä sillä rodulla jota kasvatan, on tämän asian kanssa, ei kai eri rotuisilla ole suurempaa heikkoutta saada salmonella kuin toisilla ;) Pyrin pitämään rotuasiat erossa teksteistä jotta ne eivät vaikuttaisi muiden vastauksiin. Sillä kissat on kissoja on ne rotuja tai ei ole.

        Tapelkaa vain sillä on tapeltu ennenkin

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/9051296

        Kannattaa ottaa yhteyttä ihan oikeasti asioista tietäviin eikä nettipalstan trolleihin!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      947
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      59
      725
    Aihe