d3 vitamiini kysymyksiä

dormari

mikä on kroonisen yliannostuksen raja per kg tai per 50kg. netissä ristiriitasta tietoa, mikähän mahtaa teidän mielestä olla luotettava? entäpä imeytyvyys oraalisesti nautittuna? syön 70mcg päivässä, onko se liikaa, liian vähän? jos olettaa että kaikki imeytyy?

14

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hmgblmn

      En tiedä kg määristä, mutta muistaakseni luin, että aikuiselle 50 µg on niin sanottu virallinen turvayläraja. Kuitenkin muistelisin lukeneeni, että edes 250 µg päivässä ei ole havaittu aikuisilla ongelmia.

      Ja onhan sitä jotku syöneet moninkertaisia määriä ilman ongelmia, mutta ilmeisesti myös tapaukset, joissa ongelmia tullut, ovat myös lisääntyneet suuria määriä käytettäessä.

      Varovainen kannattaa olla, ja kuulostella kehoaan miltä tuntuu, jos ottaa suurempia määriä. Mielestäni ei kannata ottaa D-vitamiinia vain varmuuden vuoksi. Pääasiassa, jos tuntee, että ei ole kaikki kehossa kohdallansa: masentaa, voimaton olo yms.

      Imeytyvyyshän riippuu saako samaan aikaan rasvaa, rasvaliukoinen vitamiini kun on. Siitä vaikea varmaan heittää tarkkoja lukemia. Nestemäinen imeytyy paremmin.

    • 100µg

      Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) piilottelee valtion ravitsemusneuvottelukunnan selän takana D-vitamiinin saantisuositusasiassa. Hänen tulisi vaatia valtion ravitsemusneuvottelukuntaa nostamaan suositus tutkimustiedon edellyttämälle tasolle, sillä nykyinen suositus heikentää kansalaisten terveyttä ja lisää yhteiskunnan kuluja. Suomalaiset tarvitsevat 100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä, etenkin nyt talviaikaan ja kun influenssa- ja flunssa-aalto uhkaa. Seerumin D-vitamiinin (S-D-25) tulee nousta 75–150 nmoliin/l, jolloin immuunijärjestelmä toimii parhaiten. Turvallisena päiväannoksena jatkuvassa käytössä yli 9-vuotiaille lapsille pidetään nyt 100 µg ja aikuisille jopa 250 µg. D-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa monia sairauksia vaikuttamalla suotuisasti satoihin geeneihin. D-vitamiini ehkäisee masennusta ja tehostaa mm. syöpälääkkeiden vaikutusta. Syöpäpotilaan tarve on 175 mikrogrammaa päivässä ja S-D-25:n tavoitearvo vähintään 125 nmol/l. D-vitamiini vahvistaa myös ikääntyvien lihaskuntoa. Raskausajan D-vitamiini ehkäisee vauvojen virusinfektioita. Odottavan äidin D-vitamiinin tarve on yli kymmenen kertaa suurempi kuin nykyinen viranomaissuositus.

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

      Myrkytyksiä on raportoitu meijerionnettomuuksien yhteydessä. Ihmiset ovat saaneet jopa 1 000-kertaisia määriä useita vuosia. Silloin veripitoisuudet ovat olleet yli 500 nmol/l. Pitkäaikaisesta D-vitamiinin liikasaannista voi seuratamunuaiskiviä. Sitäkään ei ole kuvattu terveillä ihmisillä.

    • terveyttä..
    • 100µg

      Auringon säteily saa aikaan ihossa D-vitamiinin tuotannon. Valitettavasti tätä ilmaista elämän eliksiiriä ei näillä leveysasteilla saa kuin keskellä kesää ja silloinkin vain keskipäivän aikaan. Iän myötä tämäkin herkku vähenee: mitä vanhempi, sen huonommin iho kykenee sitä muodostamaan. D-vitamiinin muodostuminen voi jäädä vain neljännekseen nuoriin verrattuna. Järkevät ihmiset eivät polta nahkaansa keskipäivän aikaan, vaan käyttävät aurinkosuojavoiteita, jotka myös estävät D-vitamiinin muodostumista. Niinpä järkevät ihmiset saavat ruskettuneen ihon, mutta eivät D-vitamiinia. Huonona kesänä he eivät saa kumpaakaan.

      Luiden ja lihasten lisäksi D-vitamiini näyttää suojaavan sydäntä ja verenkiertoa. D-vitamiinin puute lisää riskiä kuolla sydämen ja verenkierron sairauksiin. Erityisen myönteinen vaikutus sillä näyttäisi olevan aivojen verenkierrolle. Nyt jo selvitetään voisiko se osaltaan suojata aivohalvauksilta.

      D-vitamiini on olennainen steroidihormoni, joka lisää lihassolujen määrää ja massaa. Näin se vaikuttaa tukielimistön toimintaan. Se vaikuttaa lihaskipuihin myös analgeettisesti.

      D-vitamiini on elintärkeä luuston ylläpitäjä, kasvattaja ja lujuuden rakentaja. Sitä tarvitaan, jotta kalsium imeytyisi luustoon. Se on hormoni, jota elimistö tuottaa ihossa auringonvalon vaikutuksesta. Riittävä D-vitamiinin saanti ehkäisee myös monia kansanterveydellisesti merkittäviä sairauksia ja edistää siten suomalaisten yleistä hyvinvointia. D-vitamiinin on todettu parantavan lihasten toimintaa ja siten vähentävän esimerkiksi vanhusten kaatumisriskiä. Myös syövän, diabeteksen, nivelreuman ja MS-taudin ehkäisyssä D-vitamiinin käytöstä on näyttöä.
      Lapsilla vakava D-vitamiinin puutos johtaa riisitautiin ja aikuisilla luiden pehmenemiseen. Lisäksi D-vitamiinilla saattaa olla vaikutusta myös kaamosmasennuksen ja sydäntautien torjumisessa. Sen on myös todettu parantavan vastustuskykyä ja ehkäisevän influenssaa. D-vitamiinin terveysvaikutuksia tutkitaan jatkuvasti.

      Lihas- ja luustokivut ovat yleisiä ja ne voivat johtua D-vitamiinin piilevästä puutteesta, kertoo uusi Manchesterin yliopiston tutkimus. Sen tekijöiden joukossa on myös suomalainen nimi, Huhtaniemi, IT. Raportin julkaisee reumalääkäreiden lehti Annals of Rheumatic Diseases.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/puhutaandeesta.pdf

      D-vitamiini ja urheilu
      http://youtu.be/gQs4CFc3yNE

      Peak Athletic Performance and Vitamin D
      http://www.vitamindcouncil.org/news-archive/2007/peak-athletic-performance-and-vitamin-d/

      Riittävä D-vitamiinitaso veressä, yli 80 nmol/l, auttaa ylläpitämään tervettä luuntiheyttä ja -kovuutta kaikenikäisillä, erityisesti ikääntyvillä. Terve luu paranee nopeammin murtumasta kuin pehmennyt. D-vitamiini myös lisää lihasvoimaa ja kestävyyttä, jolloin kaatumiset vähenevät.. Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun lujuuden heikentyminen altistaa murtumalle. On arvioitu, että Suomessa on yli 400 000 osteoporoosista kärsivää henkilöä, ja ehkä saman verran niitä, joilla luun haurastuminen on alkanut lievänä (osteopenia). Ja vuosittain tapahtuu noin 30 000 - 40 000 luunmurtumaa, joissa osasyynä on luuston haurastuminen.
      http://www.pronutritionist.net/luusto-lujaksi-kirja-apua-osteoporoosin-itsehoitoon/

    • 100µg

      Lapset saavat uusista suosituksista huolimatta yhä liian vähän D-vitamiinia, arvioi HYKSin lasten ja nuorten sairaalan apulaislääkäri Outi Mäkitie. D-vitamiinin virallisia saantisuosituksia nostettiin vuosi sitten, mutta käytännössä uusia suosituksia ei ole omaksuttu. Mäkitie tutki helsinkiläisten koululaisten D-vitamiinin saantia. Mittaukset osoittivat, että yli 90% koululaisista oli D-vitamiinin puutos. Mäkitien mukaan tulos on yleistettävissä koko maahan. Apulaisylilääkäri Outi Mäkitie Helsingin Lastenklinikalta kertoo, että lasten kyynärvarren murtumat ovat lisääntyneet 31 prosenttia ja olkavarren murtumat 39 prosenttia 20 viime vuoden aikana. Lastenlääkäri Outi Mäkitien mukaan nykyisetkin D-vitamiinisuositukset ovat liian alhaisia. Tutkitut lapset saivat D-vitamiinia keskimäärin nykyisten suositusten mukaisesti ja joivat maitoa. Siitä huolimatta heidän verestä mitattiin liian vähäisiä pitoisuuksia.
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2090

      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

      70 % eurooppalaisista kärsii D-vitamiinin vajauksesta. Näin arvioidaan tuoreessa asiantuntijaraportissa. Riittävänä pidettiin 75 nmol/l (30 ng/ml) ylittävää D-vitamiinitasoa.
      http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-01/f-sf-7oe011012.php

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2250


      Ja rahasta sen syöminen ei ole kiinni:
      http://www.iherb.com/Vitamin-D

      http://www.onnistuneetkaupat.fi/iherb-tilausohjeet/

    • 100µg
    • D325OH

      Olen ottanut flunsassa jopa 1000µg päivässä ja parina seuraavana 500-700µg. En ole kuollut, eikä muitakaan haittavaikutuksia, ellei unettomuutta lasketa. Siis piristää. Normaalisti otan 150µg-300µg päivässä. Olen painava ihminen, siksi tarvitsen paljon.

    • 100µg

      Itse syön 100µg ja painoa 67kg.

      Hei Me karpataan ohjelmassa sillä naisella oli veriarvo vain 50 nmol/l 50µg D-vitamiinia, kun veriarvo pitää olla yli 100 nmol/l.

    • liikaako

      Itse söin muutamun vuoden 150µg D-vitamiinia joka päivä. Painan noin 55 kg. Nyt syksyllä alkoi esiintyä lievää migreenityyppistä päänsärkyä. Päänsärky ei ollut kovaa, mutta lähes päivittäistä. Joulun aikoihin aloin epäillä, josko olen ottanut likaa d-vitamiiniä. Lopetin d-vitamiinin käytön ja vähitellen päänsärky on loppunut.

      • Mittauta

        Kannattaa mitata D-pitoisuus verikokeella, sitten selviää missä liikutaan.


    • Kalaajamaitovalmisteita

      Miksi noin suuri annostus? Ei kannata riskeerata, koska pitkäaikaisen liikasaannin vaikutuksia ei vielä tunneta. Tekstistä siis päätellen olet sen ikäinen, ettet lisää edes tarvitse ellet ole vegaani.

      • OmaKokemusOnTämä

        Miksi noin pieni annostus? Ei kannata riskeerata, koska pitkäaikaisen vajaasaannin vaikutuksia tunnetaan jo.

        Oliko se reilu 50 vuotta sitten kun lapset ottivat 100 mikrogrammaa päivässä. Sen jälkeen on sairastuvuus lisääntynyt. En kirjoita tähän ulkomuistista mitä sairauksia tai mistä on kysymys, netistä nuokin kaikki löytyy. Arvo Ylppö se taisi olla joka noita määriä silloin aikanaan määritteli. Googlella löytyy lisää.

        Ja kyllä, minä otan 250 päivässä. Verikokeessa mitattu taso on hyvä.


      • Totuuksiako

        Netti ja googlehan ne ovat ne kaikkein luotettavimmat lähteet???


      • OmaKokemusOnTämä
        Totuuksiako kirjoitti:

        Netti ja googlehan ne ovat ne kaikkein luotettavimmat lähteet???

        Kyllä ne aikalailla on.

        Jos meinaat kotisoffalla istuskellessa parempia löytää niin ei niitä television teksti tv sivuiltakaan löydy.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1839
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1610
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1148
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe