Maalaiskuu São Miguelilla

Azorien kevään virallinen lähtölaukaus ammutaan vuosittain kevätpäivän tasauksena, joka tänä vuonna (2012) osuu maaliskuun 20. päivälle. Aurinko Ponta Delgadan horisontissa nousee silloin klo 6.55 ja laskee klo 19.04. Kesäaikaan siirrytään Azoreilla sunnuntain vastaisena yönä 25.3.

Maaliskuun maksimi päivälämpötila on keskimäärin 17,3 C, yön minimi 11,6 C. Vettä sataa noin 100 mm ja sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) on 18.

Meriveden lämpötila on tällä hetkellä 17 C, mikä on asteen pari korkeampi kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Vesien. Uintia meressä voi Ponta Delgadassa kokeilla myös talvisaikaan Portas do Marin satamakeskuksen uimapaikassa.

Talven ja kevään pääasiallisia kukkivia kasvilajeja Azoreilla ovat kamelia ja atsalea.
Ponta Delgadassa voi kamelioita niin kuin atsaleoitakin ihailla 1800-luvun puolivälissä perustetuissa puistoissa (Jardim António Borges, Jardim José do Canto, Campus da Universidade dos Açores –Azorien yliopiston campus , Palácio de Santana). Palácio de Santanan puistoalue on talvisaikaan (31.3. saakka) auki vain lauantai-iltapäivisin klo 13-17. Sisäänpääsy on maksullinen ja valvoja tarkistaa henkilöllisyyden, joten passi on syytä ottaa mukaan.

Tunnettu kamelioistaan on Furnasin kraatterilaakso ja sen Terra Nostra –niminen puisto. Atsaleoita kasvaa mm. Vila Franca do Camposta Furnasiin johtavan tien varrella, mutta niiden kukkaloisto on yleensä parhaimmillaan huhtikuussa.

Vähäsateisen talven ansiosta pitäisi vaelluspolkujen tällä hetkellä hyvässä kunnossa. Niiden tilanteesta kertoo ajantasaisesti sivusto http://www.trails-azores.com/. Valas- ja delfiinisafareita tehdään ympäri vuoden, mutta talvisaikaan ainakin valaiden osalta lajivalikoima on myöhäiskevättä ja kesää niukempi. Havaintoretkiä ei tehdä, jos tuulen nopeus on yhtä kuin tai ylittää 30 km/t (8,1 m/s).

Suomen laskiaistiistaita seuraavan lauantain (25.2.) ja pääsiäislauantain (7.4.) välinen kuuen viikon jakso on São Miguelilla pyhiinvaellusten aikaa. Saaren ympäri rannikonläheisesti myötäpäivään vaeltaa noiden kuuden viikon ajan yhteensä runsaat pari tuhatta miestä ja poikaa aamuvarhaisesta iltamyöhään. São Migulilla silloin autolla liikkuvan matkailijan on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Pyhiinvaeltajien sauvoihin on kiinnitetty heijastavia tarroja.

São Miguelin pyhiinvaeltajan (romeiro) tunnistaa hänen asustaan, johon kuuluu sateenpitävä tumma viitta, jonka alla kannetaan eräänlaista reppua, värikä huivi kaulassa, vaellussauva ja rukousnauha.

Meneillään olevasta vuoden ajasta kertoo kahviloissa ja kaupoissa ajankohtaan kuuluva leivonnainen, malassada, litteä munkki, joka maksaa vajaan euron, kaupoissa 50-75 senttiä.

Viihde- ja taidetapahtumat maaliskuussa Azoreilla sijoittuvat sisätiloihin. Ponta Delgadan tapahtumapaikkoja ovat kaupungin kaksi teatteria, Teatro Micaelense ja Coliseu Micaelense. Molempien ohjelmisto sisältää runsaasti musiikkia. Erilaisia musiikkisisältöisiä ja muita tapahtumia järjestetään myös Portas do Marin satamakeskuksessa. Taidetta on esillä mm. kaupungin kulttuurikeskuksessa (Centro Municipal de Cultura kadulla Rua Comandante Jaime de Sousa), Galeria Fonseca Macedossa, Museu Carlos Machadossa ja Azorien taideakatemiassa Academia das Artesissa.

Coliseu Micaelensessa on vietetty vuosittain maaliskuussa ylioppilaslaulun, tunan, festareita El Açor, jotka ova sijoittuneet kuun toiseen – neljänteen viikonloppuun. Tunasta saa parhaimman kuvan katselemalla videoita joko Youtubessa tai Acorestubessa. Tapana on ollut, että El Açoriin osallistuneet opiskelijat ovat esittäneet kaupunginjohtajalle tarkoitetun serenaadin kolmen aikaan perjantai-iltapäivänä.

Teatro Micaelensen maaliskuun ohjelma-annista mainittakoon puhallinmusiikkiorkesteri Filarmónica Nossa Senhora das Nevesin konsertti 3.3. Puhallinorkestereita saariryhmässä on toista sataa ja niistä vanhimmat on perustettu 1800-luvun puolivälin tienoilla. Kuun puolivälissä (16. ja 17.3.) on Teatro micaelensen ohjelmistossa musiikkia nuorempaan makuun. Sitä tarjoaa mannerportugalilainen suosikkibändi Amor Electro.

Pääsyliput konsertteihin Ponta Delgadassa ovat edullisia ja niiden hinnasta saavat 65-vuotiaat ja vanhemmat 20 prosentin alennuksen. Lippuja yleensä riittää ilman ennakkovarausta.

Furnasin kamelianäyttely (Exposição de Camelias Antigas) on vuosittain pidetty helmikuun lopussa – maaliskuun alussa. Vuonna 2012 näyttely järjestettäneen maaliskuussa, jollei sitä ole peruutettu. Näyttelystä kerrotaan Povoaçãon kunnan Internet-sivuilla ja ofinlandesin ”Azoreilla tapahtuu” – osastossa niin pian kuin siitä annetaan tietoa julkisuudessa.

Ponta Delgadan suurimmassa marketissa Hipermercado Continentessa (kauppakeskus Parque Atlántico) on alkanut portugalilaisten viinien, makkaroiden ja juustojen myyntikampanja, joka päättyy 11. maaliskuuta.

Tästä tarinasta julkaista pitempi versio linkkeineen kirjoittajan kotisivuilla osastossa Minun Azorini/Azorit/São Miguel kuukausittain ja kirjoittajalta saa lisätietoja.

3

273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maalaiskuu = maaliskuu

    • Furnasin kamelianäyttely pidetään 25.-26.2. Näyttely Furnasin kasinolla on avoinna kumpanakin päivänä klo 10-20. Kamelioiden lisäksi on esillä maisteltavana ja myytävänä paikallisia tuotteita, kuten osuuskunta Celeiro da Terran liköörejä ja pipareita.

      • unissakäveliä

        Masseur
        Minulla vähän typerä kysymys,Millä kielellä näät unia?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      92
      1928
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      413
      1497
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      90
      1270
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      13
      1059
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      69
      986
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      966
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      953
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      939
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      239
      884
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      827
    Aihe