Miten karhukoira koulutetaan

Pyhä yksinkertaisuus

Ei, en ole mikään urpo, joka ei tiedä koirista mitään. Mutta olen sen verran urpo, etten tiedä tästä rodusta mitään, vaikka teoriaa olen lukenutkin.

Ystäväni pyysi apua pentunsa kanssa. Olen aiemmin kouluttanut noutajia ja paimenkoiria, mutten koskaan metsästyskoiria. Tätä ei ilmeisesti ole hankittu metsästyskäyttöön, koska kumpikaan omistajista ei metsästä.

Sain pennun, kun se oli 3kk vanha ja hullu kuin heinämies huumehissa. Ei, en liioittele: koira oli todellakin aivan sekaisin, vaikka sitä on hoidettu. Tunnen tämän pariskunnan, eivät ikinä pahaa eläimelle tekisi. Mutta tällä ei ollut alkeellistakaan ymmärrystä sisäsiisteydestä, se ei ollut ikinä ollut vapaana ulkona, muttei osannut olla riehumatta hihnassakaan, se puri käsiä ja jalkoja kuin mielipuoli. Näytti ensihetkestä alkaen omistavan koko talon, ei pelännyt mitään, ei arastellut yhtään. Aivan mahtava räyhähenki. Jos räyhä pitäisi ottaa, ottaisin tämän.

Ongelma tässä nyt on se, että minun pitäisi palauttaa koira omistajilleen sisäsiistinä, yhteiskuntakelpoisena, isäntäväkeään kunnioittavana, kilttinä, haukkumattomana, puremattomana ja mukavana koiranuorukaisena parin viikon päästä. Totta kai sanoin heti, ettei se niin yksinkertaista ole! Mutta silti olisin toivonut pärjääväni hieman paremmin.

Nyt se on ollut minulla kuukauden, on iältään siis 4kk. On oppinut sisäsiistiksi, on oppinut kulkemaan hihnassa, tietää ettei saa purra, mutta puree silti aina kun vaan pystyy tekemään sen niin, etten muka huomaisi. Se on rauhoittunut huomattavasti ja osaa olla ulkona ilman jatkuvaa sisälle uikuttamista. Tykkää hirveästi ihmisistä ja on oppinut hienosti olemaan myös toisten koirien kanssa, vaikka pyrkiikin niitä turhan roisisti dominoimaan. Osaa myös jättää kissan rauhaan, kun käsken jättämään, mutta kiusaa silti katti-reppanaa heti, kun silmäni välttää, etenkin ulkona, kun ei ole hihnan päässä.

Olen aivan ihastunut tähän koiraan. Tämä on aivan omaa luokkaansa. Luupää mikä luupää, mutta niin kertakaikkisen räiskyvä ja elävä kuin vaan voi koira olla! Ei niin kuin ylienerginen tolleri tai shettis, mutta sellaisella vahvalla ja määrätietoisella tavalla kuitenkin. En silti saa siitä yhteiskuntakelpoista. Olen kertakaikkiaan luopunut toivosta, että kahden viikon päästä voisin ojentaa hihnan omistajille ja sanoa, että "ok, onhan se pentu vielä, mutta hieno siitä on jo tullut".

En todellakaan tiedä, tuleeko tästä hyvä vai ei. Se puree yhä enemmän kuin aiemmat koulutettavat, se on selkeästi hyökkäävämpi, ja jos ihan rehellisiä ollaan, en usko, että voisin ikinä saada sitä tottelemaan kaikkia peruskäskyjä niin hyvin kuin aiemmat koirat ovat totelleet, edes siinä tapauksessa, että se jäisi minulle (ei se tule jäämään, mutta teoriassa). Jotenkin tuntuu, ettei sellainen käytös edes olisi tälle räyhälle ominaista.

Kysymys kuuluu: miten karhukoira pitäisi kouluttaa?

Typerää kysyä tässä vaiheessa, mutta voisin edes sanoa omistajille, miten pitää toimia ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Varoitin heitä kyllä, että olen aivan ulalla metsästyskoirista, en tiedä niistä hitustakaan! Aina kun ovat käyneet pentua katsomassa, ovat ihastelleet kuinka se osaa jo käyttäytyä niin paljon paremmin, mutta ennustan isoja ongelmia siinä vaiheessa, kun vievät sen takaisin kotiin. Nyt hyviä vinkkejä! Miten 4kk vanhan karhukoiran jatkokoulutuksessa edetään?

5

625

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ???

      Miks sä toisten piskejä koulutat

    • Suomi-rodun edustaja

      Tässä nyt on ensinnäkin mielestäni se perustavanlaatuinen ongelma, että a) miksi se on otettu kodistaan kuukaudeksi pois ja kun on tottunut olemaan uudessa paikassa, taas heitetään "pois", b) kuukaudessa ei PENTU opi kaikkea riittävästi ja c) siellä minne pentu nyt palautetaan ei ole tapahtunut mitään kehitystä tällä välin eli heillä ei edelleenkään ole mitään hajua koiran kasvatuksesta ja ongelmat vain pahenevat jatkossa.

      Jatkokoulutusta siis ensisijaisesti niille ihmisille! Ja tärkeimpänä pointtina: http://www.sey.fi/elaintietoa/lemmikkielaimet/koira/koirien_ja_susien_johtajuudesta
      Eli, kun niitä ongelmia jatkossa tulee, niin ei lyömään parane alkaa eikä ainakaan miettiä mitään, että saavutetaanko vai menetetäänkö jotain johtajuuspisteitä jostain. Jämäkkä saa ja pitää olla, toki, mutta se on eri asia.

      Noutajat ja paimenkoirat ovat aivan eri juttu kuin karjalankarhukoira. Olettaisin, että tässä on urospennusta kyse ja sen kanssa on käytettävä järkeä ja oveluutta. Jos ei jotain asiaa opi tai ei tee, vaikka osaisikin, niin sitten on itsetutkiskelun paikka. Ja mitä karhukoiran sitten pitäisi osata... Ei siitä kannata tottelevaisuusvaliota yrittää, ellei ole viitseliäisyyttä toistaa asioita moneen moneen moneen kertaan. Koulutustaitoakin pitäisi siellä omistajilla olla. Karhukoira on kyllä erittäin älykäs, mutta se ei välttämättä halua totella - joko vietit vievät toisaalle, se ei ole niin miellyttämisenhaluinen tai ei koe asiaa riittävän kannattavaksi. Meillä koirat osaa vain minimaalisen setin asioita, joilla pärjätään kotona, mettässä ja näyttelyissä. Karhukoiralle ei ole luontaista olla mikään vieressä fiinisti sipsuttava puudeli vaan apinan raivolla metsässä hirveä/karhua pysäyttävä tehopakkaus. Apinan raivolla tarkoitan tekemisen meininkiä, karhukoirien kuuluu olla ihmisille kilttejä. Meillä on uros kiltti jopa kaadolla.

      Tuo puremishinku tuntuu olevan karhukoirilla aika yleistä. Ne ikäänkuin toimittavat kovasti asioitaan suullaan ihan konkreettisesti. Pennullahan se karkaa helposti käsistä. Pureminen on tässä vaiheessa leikkiä, mutta aikuisena saattaa purra vaikkapa sitten lasta, jos ei asialle tehdä jotain. 4kk:n ikäinen pentu on kuitenkin vielä niin nuori, ettei se ole mikään katastrofi että puree. Tai ettei olisi sisäsiisti... Jos pureminen on tosiaan selkeästi liiallista, niin äkkinäinen konsti siihen on, että taivas putoaa niskaan. Koira kun alkaa näykkimään, lyödään vaikkapa lehti pöytään ja huudetaan kuin syötävä (ja käsky Jäähylle (tms.)) ja viedään pentu eristyksiin esim. vessaan. Siellä kun on 15sek. niin pitäisi olla hieman kiltimpää poikaa poispäästessään. Toistetaan tarvittaessa. Tämän ikäiselle pureminen on todellakin vielä suht normaalia ja sitä puremista voi ohjata puruluihin ja leluihin. Ehkä pentu vain on sellainen, että se haluaa pitää kättä suussaan. Meillä nyt 9kk ikäinen narttupentu haluaa aina välillä ottaa käteni suuhunsa ja tykkää sitten vain olla niin. Emänsä on kuulemma samanmoinen. Hampaiden vaihtuminenkin kutittaa suuta.

      Riehuvan pennun voit rauhoittaa rauhan hieromisella. Eli painat pennun pennun maahan kyljelleen, pidät sen siellä vasta kunnes rauhoittuu (pääsee huokaus, saattaa mennä kauankin). Samalla voi sanoa, että "Rauhassa" (tms.), jotta pentu oppii sen sanan kuulleessan rauhoittumaan. Liian kanssa ei tätä pitäisi harrastaa, kuten ei jäähyilyäkään eikä kumpaakaan vihaisena.

      • Suomi-rodun edustaja

        Jos koiralla olisi harrastettu metsästystä niin sillä olisi ratkaistu monta tulevaisuuden ongelmaa. Jos tästä tulee ihan tavallinen peruslemmikki niin kannattaa huomioida muutama seikka. Karhukoirauros ei välttämättä koskaan tule sietämään toisia uroksia vaikka kuinka sosiaalistaa. Karhukoira vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Kun ei pääse paineitaan metsällä purkamaan ja on muutenkin vähän hukassa itsensä kanssa kun vietit sanovat yhtä, mutta omistaja haluaa toista, niin saattaa alkaa sitten oireilemaan erilaisena pahantekona. Siinä kohtaa punnitaan omistajan "tervepäisyys" ja koirankäsittelytaidot. Ja ne riistavietit... Karhukoiran on tarkoitus lähteä kauaksi hyvien hajujen perässä. Jotkut voi koulutuksella saada pysymään aina lähistöllä, toiset eivät pysy. Harjoitusta se ainakin vaatii ja täytyy olla koiran mielestä todella palkitsevaa tulla luokse kun on tuore hirvenjälki vieressä. Mutta, riippuu niin paljon niistä omistajista.

        Ja mitä tarkoittaa yhteiskuntakelpoinen? Ei karhukoirasta ole mikään konsti saada yhteiskuntakelpoista... Ehkä koet karhukoiran hyökkääväksi, vaikkei se ole hyökkäävä, on vain itsetietoisempi kuin muut tuntemasi koirat. Tämän koiran älykkyys ja tapa olla ihmisen kanssa voi ehkä vaikuttaa hyökkäävyydeltä... Se katsoo suoraan silmiin, mutta vain, koska odottaa, että mitä haluat siltä. Vähän vaikea sanoa tuohon hyökkäävyyteen mitään, kun yhdelle yksi asia merkitsee jotain ihan muuta kuin toiselle. Lähtökohtaisesti karhukoirat ovat kilttejä, itsepäisiä, rohkeita, eivät liehakoi niin herkästi... täysin normaalia karhukoiralle, mutta jonkun muun mielestä ihan kamalaa. Kuvittele tilannetta, että koiran on pysäytettävä karhu ja pidettävä se aloillaan, ei se voi ihan pehmeäluonteinen lällykkä olla.

        Eli, yhteenvetona toteaisin, että kun ovat sen virheen tehneet, että ottivat puhdasrotuisen karhkoiran vain sohvanlämmittäjäksi, niin koiralle on keksittävä jotain mielekästä tekemistä ja paljon. Jos on oma päänuppi kohdillaan (ei tule tarvetta lyödä) ja osaa vähän sitä koiraakin lukea, niin muista asioista kyllä selviää. Ja todellakin, ei mikään laki pakota sitä karhukoiraa osaamaan ihan jokaista mahdollista käskyä pilkun tarkasti...

        Tämä koira nauttii yli kaiken siitä, että saa siellä metsässä vapaana juosta ja toteuttaa ominta itseään, on todella sääli, jos tämä pentu ei koskaan saa kokea, mitä on karhukoiran elämä parhaimmillaan. Toivotaan hyvät jatkot pennun omistajille!


      • kkk
        Suomi-rodun edustaja kirjoitti:

        Jos koiralla olisi harrastettu metsästystä niin sillä olisi ratkaistu monta tulevaisuuden ongelmaa. Jos tästä tulee ihan tavallinen peruslemmikki niin kannattaa huomioida muutama seikka. Karhukoirauros ei välttämättä koskaan tule sietämään toisia uroksia vaikka kuinka sosiaalistaa. Karhukoira vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Kun ei pääse paineitaan metsällä purkamaan ja on muutenkin vähän hukassa itsensä kanssa kun vietit sanovat yhtä, mutta omistaja haluaa toista, niin saattaa alkaa sitten oireilemaan erilaisena pahantekona. Siinä kohtaa punnitaan omistajan "tervepäisyys" ja koirankäsittelytaidot. Ja ne riistavietit... Karhukoiran on tarkoitus lähteä kauaksi hyvien hajujen perässä. Jotkut voi koulutuksella saada pysymään aina lähistöllä, toiset eivät pysy. Harjoitusta se ainakin vaatii ja täytyy olla koiran mielestä todella palkitsevaa tulla luokse kun on tuore hirvenjälki vieressä. Mutta, riippuu niin paljon niistä omistajista.

        Ja mitä tarkoittaa yhteiskuntakelpoinen? Ei karhukoirasta ole mikään konsti saada yhteiskuntakelpoista... Ehkä koet karhukoiran hyökkääväksi, vaikkei se ole hyökkäävä, on vain itsetietoisempi kuin muut tuntemasi koirat. Tämän koiran älykkyys ja tapa olla ihmisen kanssa voi ehkä vaikuttaa hyökkäävyydeltä... Se katsoo suoraan silmiin, mutta vain, koska odottaa, että mitä haluat siltä. Vähän vaikea sanoa tuohon hyökkäävyyteen mitään, kun yhdelle yksi asia merkitsee jotain ihan muuta kuin toiselle. Lähtökohtaisesti karhukoirat ovat kilttejä, itsepäisiä, rohkeita, eivät liehakoi niin herkästi... täysin normaalia karhukoiralle, mutta jonkun muun mielestä ihan kamalaa. Kuvittele tilannetta, että koiran on pysäytettävä karhu ja pidettävä se aloillaan, ei se voi ihan pehmeäluonteinen lällykkä olla.

        Eli, yhteenvetona toteaisin, että kun ovat sen virheen tehneet, että ottivat puhdasrotuisen karhkoiran vain sohvanlämmittäjäksi, niin koiralle on keksittävä jotain mielekästä tekemistä ja paljon. Jos on oma päänuppi kohdillaan (ei tule tarvetta lyödä) ja osaa vähän sitä koiraakin lukea, niin muista asioista kyllä selviää. Ja todellakin, ei mikään laki pakota sitä karhukoiraa osaamaan ihan jokaista mahdollista käskyä pilkun tarkasti...

        Tämä koira nauttii yli kaiken siitä, että saa siellä metsässä vapaana juosta ja toteuttaa ominta itseään, on todella sääli, jos tämä pentu ei koskaan saa kokea, mitä on karhukoiran elämä parhaimmillaan. Toivotaan hyvät jatkot pennun omistajille!

        Höpertelyä!
        Eipä taida olla sinulla pitkäkään kokemus rodusta?

        Lienet kirjaviisas teoreetikko, joka tuntuu täällä tietävän kaikesta kaiken?
        Menisit välillä vaikka nukkumaan, se on sinulle terveellistä.


      • Sissikessu
        kkk kirjoitti:

        Höpertelyä!
        Eipä taida olla sinulla pitkäkään kokemus rodusta?

        Lienet kirjaviisas teoreetikko, joka tuntuu täällä tietävän kaikesta kaiken?
        Menisit välillä vaikka nukkumaan, se on sinulle terveellistä.

        Älä muuta sano.
        Kaikenlaista paskaa täällä kirjoitetaankin.

        Eläintensuojelijahihhuli....


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 130
      3554
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      94
      3269
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2408
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1841
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1569
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1534
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1486
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1451
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1400
    Aihe