Rottiksen todellinen käytös, eroaako oikeasti muista roduista?

KoiraMietiskelijä

Rottista kuvataan kuten mitä tahansa koiraa: On lapsiystävällinen, perhekoira, suojeluvaistoa on, mutta erittäin lapsiystävällinen.

Itselläni on saksanpaimenkoiransukuinen mix, jossa paljon sakemannia ja sakemannin käytös. Se on selkeästikin suojelukoira. Meillä on kaksi lasta ja koira on heidän kanssaan erittäin kiltti. Kun lapset riehaantuvat ja joskus taputtelavat liikaa päätä, niin meidän koira menee selälleen makaamaan ja päästää surkean äänen syvältä kurkusta: "äääh" jolla se viestii, että "ei kivaa, menkää pois". Se ei ikinä murise, eikä pure lapsia. Koira on myös yksistään isomman lapseni kanssa usein ja on kiltisti. Lapset leikkivät myös piiloa ja hippaa koiran kanssa ja ne ovat niitä lempileikkejä, lapset ottavat kiinni koiraa ja toisinpäin, lapset menevät piiloon ja koira etsii. Koiralla ei tule minkäänlaisia saalisvaistoja esiin tässä leikissä, se ymmärtää sen leikiksi.
Mutta antaas olla, jos outo vieras mies lähestyy meidän ovea - Niskavillat nousevat pystyyn ja koira on valmis suojelemaan perhettään. Se murisee matalalta ja jos vieras tulee vielä lähemmäs kutsumatta, se alkaa haukkua vimmatusti. Se kuitenkin menee heti hiljaiseksi, kun sanon tsot tsot.

Eli kysymykseni onkin: Onko rotikka verrattavissa esimerkiksi saksanpaimenkoiraan? Ovatko sen vietit samanmoisia? Vai ovatko ne alkukantaisempia? Tuleeko saalisvietti esiin vaikkapa lasten leikkiessä hippaa tai piiloa sen kanssa?

Meidänhän sussarimix on aikamoinen sylivauva ja ihan lellukka kotona. Mietin, onko rotikka rakastavassa ja koiria ymmärtävässä kodissa samanlainen? Tiedän varmuudella, että dobberi ainakin on tosi kiva koira ja olen todistanut, kuinka dobberi nauttii painiskella omistajan kanssa ja ymmärtää leikin tosi hyvin.

Lähinnä näitä asioita mietin, koska ajattelin hankkia rottispennun toiseksi koiraksi. Pidän kunnon perhekoirasta, tällä tarkoitan sitä, että sellainen uskollisesti kiintyvä, oman perheen parissa säyseä ja pitkäpinnainen koira on tosi kiva. Ja isolla koiralla sitä älyäkin on.

Hyvin useinhan kuulee rottiksia haukuttavan. Meidänkin naapurustosta lkähes savustettiin yksi kiltin rotikkatytön omistaja ja naapurit aina haukkuivat "sitä isoa ja kamalaa koiraa, jota heidän koiransa pelkäävät". Meidän koira kyllä tykkäsi siitä rotikasta ja olisi leikkinyt sen kanssa vaikka kuinka paljon. Paljon on kuitenkin negatiivista puhetta rottiksista liikenteessä.. Olen kaikkia muita vahvoja rotuja nähnyt ja tiedän, että ainakin staffi, tai amstaffi, miksei pitbullkin, tai vaikka juurikin dobberi ovat ihan normaaleja koiria, jotka ovat täysin ohjattavissa ja ne ymmärtävät leikin leikiksi ja osaavat olla lasten kanssa oikein koulutettuina.

Eikö koira olekin kuitenkin ennenkaikkea vain KOIRA, rotuun katsomatta, ne taitavat olla kaikki tietyllä tavalla samanlaisia, chihusta rotikkaan, niillä on sama koodisto, jolla ne mittaavat maailmaa.

12

333

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2xRott

      Rotikka on palveluskoira älä ota jos et mainaa sen kanssa jotain harrastaa. Koirat ovat yksilöitä mutta yleisesti rotikalla on matalampi saalisvietti kuin sakemannilla mutta ovat dominoivampia. Ja tuo koirasi murina on 95% todennäköisyydellä silkkaa epävarmuutta. Ja "suojelukoirista" voit lukea palveluskoiraliiton sivuilta. Tuolla murisemisella ei ole mitään tekemistä sen kanssa.

      Mutta tekstisi loppuosa on totta. Koira on aina koira. Samat vietit ja tarpeet niiltä kaikilta löytyy, vain eri mittakaavassa.

      Käyppäs Suomen rottweiler-yhdistyksen sivuilla.

    • Kyllä, koira on aina koira - rotuun katsomatta. Mutta rodut ovat aina jalostuneet jostakin alkuperästä, jostakin tarkoituksesta, siksi niiden rotuominaisuudet ja luonteet saattavat vaihdella paljonkin.

      Roto ei noin lähtökohtaisesti ole se kaikkien hallittavissa oleva perussesse. On paljon, paljon monia rotuja, jotka ovat noin miljoona kertaa helpompia koiria luonteeltaan esim. kouluttaa. Rotossa on luontaista dominanssia, joten se vaatii ohjaajaltaan taitoa ja halua kouluttaa koiransa hyvin.

      Saksanpaimenkoira on paimenkoira, jolla on paimentavan koiran "luonne" ja vietit. Sakumaanikko on enemmän perhekoira ja sillä on luontaisesti halua miellyttää omistajaansa ja palvella omistajaansa paimennustehtävässään. Nykyään moni saku toimii perheessä paimentaen lapsia, kuten kirjoituksestasikin tuli ilmi. Rottweiler on luonteeltaan hyvin, hyvin erilainen. Roto ei mielistele eikä sillä ole paimennusviettiä. Laumavietti toki on, mutta ei läheskään niin vahvana kuin sakuilla. Roto on nykyään myös seurakoira, mutta ehdottomasti myös palveluskoira. Roto vaatii lajinomaista puuhaa (pk-lajit esim. haku, jälki jne) muuten se keksi puuhaa ihan itse ja siitä seuraa vain ongelmia. Dominanssia löytyy myös rotoilta todella paljon enemmän kuin sakuilta.

      Lasten suhteen olen kyllä ehdottomasti sitä miletä, että rotikka ja lapset EIVÄT ikinä ole keskenään ilman aikuisen valvontaa, eivät siis edes perheen oman rotikan kanssa. Rotikalla on kuitenkin luonteessaan alkukantaisuutta ja lapsi ei osaa käsitellä mahdollisesti vahvastikin dominoivaa rotikkaa. On ehdottomasti aikuisen tehtävä kouluttaa rotikka ja valvoa sitä lasten seurassa.

      Ihan vain perhekoiraksi en osaa rotikkaa suositella. Mutta esim. labbis tai kultainen saattaisivat täyttää perheessänne sopivan koiranpaikan :)

      • RWUx6

        Erittäin hyvin sanottu,eipä tuohon ole lisättävää.


    • rusettirinta

      Rottweiler-mami en oikein ymmärrä mitä tarkoitat "rottweilerilla on kuitenkin luonteessaan alkukantaisuutta ja lapsi ei osaa käsitellä mahdollisesti vahvastikin dominoivaa koiraa".
      Alkukantaisuus on sitä vahvahermoisuuttaa, mitä monet kasvattajat ovat hävittäneet liian vietikkäillä yhdistelmillä, kun kisakoirasta tuli pop. Rottweilerin perusolemus pitäisi olla rauhallinen, vähäeleinen, voimaa uhkuva, katseellaan seuraava, ilman saalistusviettiä. Onko tosiaan niin, että rotu on muuttunut sellaiseksi, joka vaatii jatkuvaa työskentelyä, ei sovi lapsiperheeseen, vaatii vahvaa johtajaa ja koulutusta. Jos näin on, niin rottweilerin alkukantaisuus on kaukana.

    • (A)

      Ilman saalisviettiä? Puhutkos nyt jostai mastiffistä... Liian vietikkäitä yhdistelmiä? Huh huh

    • jassukka

      Meillä on kohta 2v rotikka narttu ja perheessä lapsia. Koiralla on todella suuri saalistusvietti, kaikki mikä liikkuu on otettava kiinni! Lapsista ei juurikaan piittaa mutta ei voi sietää niiden päätöntä juoksentelua ja huutamista. Alkuun pyrki lopettamaan lasten juoksentelun asettumalla eteen mutta nykyään osaa jo mennä rauhallisempaan paikkaan talossa. Tämä ei juurikaan vahdi...Kuka tahansa saa tulla ovesta sisälle, pihalle tms. Vaikka koira olisi kytkettynä pihassa saa vieras ihminen mennä rapsuttamaan... Vahdiksi tästä ei ainakaan ollut... Rauhallinen ympäristö sopii mielestäni parhaiten suurimmalle osalle rotikoista. Oma koiramme ainakin hermostuu selvästi arsykkeistä ja hakeutuu niistä pois. Mikään halinalle-koira tämä meidän ei ainakaan ole, ainakaan lastenlelu. Mitä enemmän "lellitään" sitä hankalammaksi muuttuu käden käänteessä, mitä suoraviivaisempi, vähäpuheinen ja selkeä on niin koirakin on paljon rauhallisempi...Ei mikään hankala rotu mutta määrätietoisen ihmisen koira. Tätä koiraa ei muuten väsytetä millään korttelihölkällä. Vaatii "vähän enemmän" aktivointia... Työkoira. ja täytyy vielä mainita , meillä on toinenkin koira sakemanni sekoitus. Lapset eivät välitä rotikasta mutta toista koiraa tykkäävät "helliä ja lelliä" ja sen kanssa voivat myös leikkiä rajumpiakin leikkejä, rotikan kanssa ne meinaavat helposti muuttua liian rajuiksi.-

    • ei koiraa laisinkaan

      Mikään koira ei ole lasten lelu. Minkään koiran ei tarvitse sietää kaikkea, "päätöntä menoa". Vaikka itsellä ollut kaksi poikaa, parin vuoden välein syntynyttä, ei perheessämme niin päätöntä menoa ole ollut etteivät koiratkin samassa ympäristössä selviäisi. Vanhempien velvollisuus on kasvattaa myös lapsensa.

      Ihmisen pitää ymmärtää koiran ottaessaan että se on eläin ja talouden aikuisten on tehtävä rajat sekä koiralle että perheen lapsille. Voi koiranpentu raukkaa jos sen on pitänyt hyväksyä pienten lasten rajummatkin leikit.

      En ikinä tietoisesti voisi myydä pentua perheeseen joka kertoisi tälläisistä toiveista.

      Korttelihölkkä??? Kiireellä korttelin ympäri paskalle, vai?
      Vai lapsilauma ulkoilemassa mukana ja koira remmin jatkona??

    • Rottiksia ollut 20v

      Rottis sopii perhekoiraksi koulutettuna ja riittävästi aktivoituna.Ei siis riitä että käyt hihnalenkillä 3x pv,vaan se kaipaa muutakin aktivointia,kuten vapaana juoksemista,aivojumppaa jne.

      Mikä tahansa koira kyllästyy jossain vaiheessa siihen,että ihminen(tai muu eläin) on kokoajan iholla ja ärsyttää.

    • fakta!

      Meidän uros rotikka on kyllä mitä mainioin perhekoira. Ei turhia hötkyile tai hermostu vaikka pieni poikani mekkaloi. Koira antaa poikani tehdä aikalailla mitä vain (välillä poika nappaa korvasta/hännästä/karvoista ihan kunnolla kiinni) eikä rotikka noteeraa tätä mitenkään. Makoilee leppoisasti paikoillaan. Ymmärtää siis että lapsi on pieni eikä sille voi suuttua. Suojelu viettiä kyllä löytyy, tämän huomaa lähinnä lenkillä jos tulee epäilyttävän näköistä porukkaa iltamyöhään vastaan. Voin lämpimästi suositella uudeksi perheenjäseneksi. Kannattaa kuitenkin ottaa rodusta mahdollisimman paljon selvää ja huolehtia koulutuksesta! Rottweiler on yhtälailla perhekoira kuin muutkin rodut, oli sitten tarkoitettu palvelus koiriksi tai ei.

    • jr

      Nimenomaan se on vaan koira. :) Itse olen kasvanut syntymästäni saakka saksanpaimenien kanssa ja tällä hetkellä omistan kaksi uros rotikkaa. Toinen 4 ja toinen 8v.

      Lapsemme kanssa molemmat pärjää, vanhempi huonommin kun ei jaksaisi kaksivuotiaan repimis kohtauksia enään mutta nuorempi erinomaisesti ja ovat parhaat kaverit niinkuin minäkin olin ensimmäisen sakemannin kanssa.

      Meillä pojat on niin erilaisia.. mutta kilttejä. Nuorempi on vartioinnissa melko tarkka mutta vanhempi ei jaksa korvaa lopsauttaakkaan:D KAIKKI on aina meille tervetulleita eikä tarvi askeliaan miettiä. Pihalla nuorempi on tarkempi.

      Kunhan jaksaa pitää selvät rajat niin kyllä kaikkien kanssa pärjää.

      Sanotaan että sakemannit ovat miellyttämis haluisia mutta rotikat ei, se joka niin sanoo niin on väärässä! Meillä halutaan aina miellyttää jos edes mulkaisen pahasti niin tullaan häntä heilujen keikistelee että "mitä mää muka tein" ;)

    • Kunnioitus

      Aloittajan tekstiä lukiessa nousi mieleeni ajatus, ettei kai lapset saa läimiä koiraa miten vaan. Myös lasten kuuluu kunnioittaa koiraa leikeissä.
      Jos he eivät sitä tee ei ole niinkään varmaa etteikö myös koira voisi joku kerta hermostua liikaan riehumiseen.
      Leikkikaverina kiva, muttei leikkikaluna.

    • aikuisen vastuu

      Myöskin lapsen ikä merkitsee koiralle paljon. Jossain vaiheessa lapsi on ylittänyt sen ikäkynnyksen että koira olettaan ymmärryksen kasvaneen sellaiseksi että vaatiin käytöksen muutosta.

      Lapsen vanhempien on koiranomistajina tehtävä rajat niin lapsille kuin koirillekin että yhteistyö toimisi myös kun lapsi kasvaa.

      Pienikin lapsi oppii käyttäytymään koiran kanssa oikein kun häntä ohjataan oikein. Koiran elämää ei ole jos sen on alistuttava kaikkeen lapsen taholta. Näin ei myöskään kasvateta lasta ymmärtämään omaa vastuutaan eläimistä.

      Hamsteri, marsu, kani ym pieneläimet altistuvat kaikenlaisille kohteluille ilman että niiden omistajat joutuvat vastuuseen eläinten pidosta.. Koira ja kissa käyttävät luonnollisia puolustustapojaan jos niiden "kärsivällisyyden" raja täyttyy ja päätyvät näin uutisotsikoihin..

      Jos haluat lapsellesi pehmolelun, hanki siihen tarkoitettu pehmis. Älä hanki koiraa, pientäkään, tai muutakaan eläintä elämään sellaisessa tilassa jossa sen on paha olla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1739
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1482
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1370
    6. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      92
      1370
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1342
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      18
      1186
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe