Pitkäkarvainen collie, kokemuksia?

Neljän perhe

Heippa kaikki pk collieiden omistajat!
Täällä olisi nelihenkinen perhe Kauhajoelta. Harkitsemme pitkäkarvaista collieta mutta olemme sukulaisiltamme kuulleet ristiriitaisia juttuja kyseisen koirarodun edustajista.

Voitte kertoa omin sanoin kaikkea mitä colliesta mieleen tulee, niin hyviä kuin huonojakin puolia.
Tässä asioita mitä olemme itse miettineet...

Miten pitkäkarvainen collie peräjää kesähelteillä?
Entä talvipakkasilla? Ulkoilemme todella paljon.
Miten tottelevaisia/oppivaisia pk colliet ovat?
Pysyvätkö ne irti?
Tulevatko colliet toimeen kissojen ja muiden pienempien eläinten kanssa?
Ovatko kovastikin allergisia erilaisille ruoka-aineille?
Onko niissä paljon arkoja/pehmeitä yksilöitä?
Entä aggressiivisia/dominoivia?
Onko koirien turkki syksyisin/keväisin ongelma kun on niin märkää ja kosteaa?

Haluamme rauhallisen, terveen, kivan ja suht. helppohoitoisen koiran, joka pystyy liikkumaan säällä kuin säällä ongelmitta.

15

6007

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 19+9=28

      Heippa!

      Meillä 2-vuotias pk collie uros ja ihana kaveri!

      - kesähelteet ollaan selvitty hyvin, tosin ihan kuumalla ei mitään pitkää lenkkiä lähdetä tekemään, mutta takapihalla on varjoisan paikan ystävä, kyllä välillä auringossakin lekottelee mutta siirtyy sitten muiden joukkoon varjoon. :)

      - pakkaset menevät hyvin. Tosin riippuu turkin paksuudesta ja pohjavillan kunnosta. Meillä kyllä yli - 20 asteen pakkasilla käytetään takkia. Tassuja myös kovilla pakkasilla aristelee välillä.

      - collie on kyllä hyvin tottelevainen ja oppivainen koira, näin ainakin meillä. Johtajuus kuitenkin täytyy muistaa ja johdonmukaisuus.

      - meillä marsuja ja hyvin suhtautuu niihin, lähinnä suojelevasti. Muista koirista pitää eikä välitä lenkeillä mitenkään muista räyhäävistä koirista, jatketaan vain matkaa.

      - meillä ainakin vähän herkkävatsainen kaveri, mutta ei varsinaisesti allerginen millekään

      - ei ole ollut ongelmia turkin kanssa, koska ei kastu läpimäräksi, sadekelillä lenkillä käytetään takkia.

      Sitä rauhallisempi kaveri mitä enemmän pääsee liikkumaan sekä lenkillä että vapaana. Mutta ei kuitenkaan hypi seinille, jos jonain päivänä liikkuminen syystä tai toisesta jää vähemmälle.

    • Collarife

      Miten pitkäkarvainen collie peräjää kesähelteillä? - Kuumahan sillä on! Pitkille lenkeille vesipullo mukaan jos nyt haluaa edes pitkää kuumalla käydä.

      Entä talvipakkasilla? Ulkoilemme todella paljon. - Pärjää pakkasilla, tassuja aristelee ainakin alkutalvesta.

      Miten tottelevaisia/oppivaisia pk colliet ovat? Tosi tottelevaisia kun koulutus kunnossa. Ovat kyllä itsepäisiä, eli ei aina tottele, ainakaan heti:)

      Pysyvätkö ne irti? En ole ottanut riskiä esim. pihalla. Voi alkaa vahtimaan pihaa ja ihmisiä liiaksi. Lenkeillä metsässä tms. rauhallisissa paikoissa irti. Olen kuitenkin aina kytkemisvalmiudessa.

      Tulevatko colliet toimeen kissojen ja muiden pienempien eläinten kanssa? Todennäköisesti. Ei omakohtaista kokemusta.

      Ovatko kovastikin allergisia erilaisille ruoka-aineille? Ei kokemusta.

      Onko niissä paljon arkoja/pehmeitä yksilöitä? Ei kokemusta kuin omasta koirasta. Ei ole arka.

      Entä aggressiivisia/dominoivia? Ei ole kovin dominoiva eikä aggressiivinenkaan.

      Onko koirien turkki syksyisin/keväisin ongelma kun on niin märkää ja kosteaa? Sanoisin, että Collien turkki yllätti siinä määrin, että korvakarvat ja kainalot takkuuntuvat tosi helposti ja metsästä tarttuu sulalla kelillä kaikki mukaan! Talven keleillä riesana palloiksi kertyvä lumi.

    • hnhgytj

      Kaikkiin asioihin voi omistaja vaikuttaa erittäin paljon omilla tekemisillään. Koirasta kasvaa sellainen millaiseksi omistaja sen kasvattaa. Jos esim. et huolehdi turkinhoidosta, ihotulehduksia paakkuuntuneen karvan alle, tottakai koira kuin alkaa silloin käymään kierroksilla, jne.

      Älä tee listaa koiralle, vaan mieti mitä te voitte tarjota sille.

      Osaavatko lapsenne olla koiran kanssa? Vaaditteko lapsilta koiran ja eläimen kunnioittamista? Koira kuin koira menettää hermonsa ja saakin menettää, jos päälle kaadutaan, ruoat viedään suusta, kiljutaan korvaan, ei anneta rauhaa, vaaditaan liikaa kun itse opetetaan huonosti, jne.

    • aaaaaaaaaaaaaaaa2012

      Turkin suhteen samat kuin edellä on mainittu.Arkoja on jonkinverran, collie voi olla paukkuarka, joten sillä ei kannata pentua pelotella ( esim. lapset) Perinteisesti on sellainen pehmeydellä käsiteltävä koira. Mutta rajat ja säännöt pitää ehdottomasti olla. Ystävälläni on aika vahtiviettinen koira, leikattiin toisille koiran rähinöinen takia, mutta harrastaa tokoa, ja käytösongelmia ei ole. Kiintyy kovin perheeseensä, ei yleensä karkaile, mutta pihassa pysyminen on opetettava pennusta asti.Ns amerikkalaisissa linjoissa varmempi luonteisia koiria.
      Saattaa olla aika herkkävatsainen, samanlaisia iho-ongelmia kuin esim sakuilla, ei ole. Mutta asioita kannattaa kysellä pentua etsiessä. Lonkkavikaa esiintyy aika yleisesti. Mutta kotikoiraa ne harvoin haittaavat.
      Onnea etsintään !!

    • errr56

      Collie selviää kelillä, kuin kelillä- Olemme käyneet vähintään 3 km:n lenkillä joka ainoa aamu ja ilta, katsomatta lämpömittariin.

      Molempia koiria olemme pystyneet pitämään irti, mutta olemme kouluttaneen koirat tulemaan hihnaan, käskystä...

      Nuorempi koirista on aivan uskomattoman dominoiva.... ja tästä syystä "nuori herrra" on isännän suosikki...

      Molemmat koirat ovat herkkä vatsaisia. Tilanne saatiin hallintaan, kun ryhdyimme syöttämään yrjölän puuroa.

      Vanhempi koirista tottelee, kun haluaa :) ( tämän takia koiran kanssa ei ole voinut kilpailla) Nuorempi on miellyttämisen haluinen ja tekee aina kaikki, kuten on treenattu. Molemmat imevät kaiken opetuksen, kuin pesusieni.... Erittäin helposti koulutettava rotu, mutta vaatii johdonmukaisuutta

      Turkki pysyy hyvänäv viikottaisella harjaamisella , mutta joudut varautumaan keväisin ja syksyisin, melkoiseen karvan lähtöön...

      Tuo arkuus on hieman outo asia, meidän perheessä.... Tämä ns. kova koira, pelkää ukkosta sekä sateen ropinaa peltikatolta, mutta meidän pehmeä ospuoli, ei välitä mistään ylimääräisistä äänistä :/

      Voin suositella lapsiperheeseen, mikäli vanhemmat tekevät tarkat rajat siitä, miten lapset kohtelevat koiraa... Collie on mitä mainioin lastenvahti, mikäli ei ole muuta tarjolla...

    • jotain tässä

      Collien pentua kannattaa ja pitää kuljettaa ihan pienestä pitäen mahdollisimman monissa paikoissa, että tottuu kaikkeen, myös toisiin eläimiin ja ihmisiin. Myöhemmin vaikeampaa, kun tuota arkuutta on joihinkin asioihin. Ja jos jotain aristelee tai säikähtää, pitää käydä heti katsomassa ja tutustumassa siihen pelottavaan mörköön, esim. lenkillä oudon näköiseen postilaatikkoon, myös aikuisena. :)
      Turkissa jonkin verran harjattavaa, riippuen turkin laadusta. Ja karvaa on aina, vaikka ei olisi karvanlähtökään. Herkkävatsaisuutta myös toisilla. Kestää pakkastakin (ei tietenkään pelkkää oleilua pakkasessa pitkään, nartuilla myös pissitulehduksen vaara silloin, niin kuin kaikilla roduilla), tassut jäätyy ensin, kun mennään -25 alapuolelle. Muistettava, että lääkkeet jotka sisältävät ivermektiiniä, esim. jotkin punkkirokotteet, matolääkkeet, ovat tappavia kaikille colliensukuisille roduille. ( Myöskään hevosenkakkaa ei saa antaa syödä, sillä hevosia madotetaan toisinaan ivermektiinillä.) Muitakin vastaavia lääkeaineita taisi olla.....netistä löytyy tietoa hakemalla ja eläinlääkäriltä. Missään nimessä ei kuulu kokonaan ulkokoiraksi, eikä narunjatkoksi ja kiinni pidettäväksi, tulee äkäiseksi. On siis sisäkoira.
      Ihana rotu, tottelevainen, läheisyydenkipeä, mutta koulutusta ei silti saa unohtaa. Luonne-eroja on, toiset vilkkaampia, toiset sitten taas ei.

      • pknahkalassie2012

        En suosittele opettamaan collielle että kaikkea outoa pitää pelätä, tuo ainainen haistelu heti jos pelästyy tai huomaa jotain outoa vsin lisää sen ahdistusta. Helpoiten päästy että nuorempana kaikki reaktiot minimissään jos jitain ihmettelee niin ei tehdä siitä numeroa. Näin meidän pojilla toiminut.


      • jotain tässä
        pknahkalassie2012 kirjoitti:

        En suosittele opettamaan collielle että kaikkea outoa pitää pelätä, tuo ainainen haistelu heti jos pelästyy tai huomaa jotain outoa vsin lisää sen ahdistusta. Helpoiten päästy että nuorempana kaikki reaktiot minimissään jos jitain ihmettelee niin ei tehdä siitä numeroa. Näin meidän pojilla toiminut.

        No en tarkoittanutkaan, että jokaiseen. Tarkoitin, että jos säikähtää jotain tosi paljon esim. haukkuu peloissaan tai ei suostu liikkumaan tms. Riippuu tietysti koirasta, toiset on arempia kuin toiset ja toiset mennä porskuttaa.


    • Nahkiainen

      Jos kotikoiraa ainoastaan colliesta haluatte, niin pitäkää mielessä myös "Pina".
      Pina=pitkäkarvainen collie, joka on syntynyt lyhytkarvapentueeseen. Turkin määrää ei voi varmuudella tietää, ennen kuin aikuisena, mutta on yleensä lähes pehkon veroinen. Ovat terveempiä yleensä kuin pitkäkarvaiset serkkunsa: ei lonkkavikoja, ei ns. haimakoiria. Herkkämahaisuutta kylläkin, mutta oikea ruoka löytyy kokeilemalla. Ovat varsin vilkkaita, mutta jos olette kovia ulkoilemaan, sen ei pitäisi olla ongelma.

    • Iloinen94

      Heipsun. Pk colliet ovat aivan ihana koiria toki poikkeuksiakin löytyy niinkuin kaikista roduistakin. Itsellä collie uros täytti just 2v.

      Mulla on mustan värinen collie ja karvaa todella paksua, mutta ollaan otettu juomapullo mukaan lenkille ja käydään aamulla aikaisin kun on viileetä, päivällä lyhyt lenkki ja sitte taas illalla pitkä kun viilenee.

      Collien turkki on kerroksittain joten suojaa hyvin myös pakkasilla. Pärjää ihan hyvin kunhan liikkuu, ettei jää paikalleen seisomaan. Tassut kyllä välillä jäätyy.

      Oppii nopeasti ainakin tämä minun collie, rakastaa harjoitella uusia temppuja ja on myös tottelevainen, kunhan koiralla on kunnon rajat ja johtajuus.

      Colliella ei ole saalisviettiä ja sille on tärkeää pitää lauma kasassa, joten pystyy vapaana ainakin minulla ja olen myös ihan pienestä asti opettanut siihen.

      Itselläni on 3v kissa ja tulee erittäin hyvin toimeen, vaikka kissa ja koira on vihollisia niin kissa kuuluu perheeseen. Kavereilla on myös marsuja, kaneja ja myös niiden kanssa tulee hyvin toimeen, ei ole ollu koskaan mitään ongelmaa.

      Colliella esiintyy allergioita, mutta esim minun koiralla ei ole allergiaa tullut. Monet allergiat on myös periytyviä vanhemmiltaan. Toki voi myös koska vaan puhjeta, mutta turha aatella semmoista. Herkkävatsainen collie ”yleensä” on, mutta oma on joku teräsvatsa, eikä vatsa mene sekasin helpolla ja se on hyvä juttu.

      Sanotaan että collie on arka rotu jossain suhtein. Omani koira ei ole yhtään arka, ei edes raketeille tai millekkään äänille. Kaikki koirat ovat erillaisia niinkuin mekin ihmiset.

      Todella harvoin collie on agressiivinen yksilö, tottakai niitä on, mutta todella vähän. Omani koirani tykkää kaikista koirista, oli sitten narttu tai uros. Monesti kuulee, että uros ei tule uroksen kanssa toimeen, mutta itselläni on uros, joka tulee urosten ja narttujen kanssa todella hyvin toimeen.

      Collien pitkä turkki tuo kyllä mukanaan välillä keppejä sisälle tai vaikka käpyjä jne. Onneksi omalla kohdalla todella harvoin. Mahan alta turkki kastuu, kun on märkää/kosteaa, mutta sitten kuivaa pyyhkeellä niin vau, se on kuiva jälleen. Vaikka koirapuistossa kosteella ilmalla collien tassut ja mahanalusta on täynnä hiekkaa/likaa, mutta sitte kotona suihkuttaa vaan ne likakohdat niin on taas puhdas koira.

      Kannattaa ottaa huomioon, että collie kiintyy helposti erityisesti yhteen ihmiseen, mutta koko lauma on sille kumminki tärkeä ja koska collie kiintyy yhteen ihmiseen ja tässä tapauksessa se olen minä niin omani koira puolustaa minua välillä ihme asioissa, mutta se on vaan hyvä asia. Ite luotan koiraan, että se puolustaa omistajaa eli minua tarvittaessa ja niin on myös kaksi kertaa tehnyt.

      Collien turkki on helppohoitoinen vaikka monet luuleekin että joka päivä harjaan koiraani niin ei. Kaksi kertaa kuussa harjaan eli kahden viikon välein ja yleensä katson samalla telkkua. Takkuja esiintyy yleensä kainaloissa, pepussa ja korvien takana, mutta kun niitä harjaa säänöllisesti niin ei ole takkuja.

      Collie on hyvin sopeutuvainen koira joka sopii perheille, pariskunnille, toisen koiran kaveriksi yms. Kannattaa muistaa, että jokainen koira on oma yksilönsä ja hyvällä koulutuksella ja selkäillä rajoilla koirasta saa todella hyvän ystävän ja rakkaan perheenjäsenen, kunhan sitä kohtelee oikein :)

      • Kauhuissaan

        Miten sä uskallat omistaa collien? Ne on käynyt ihmisen kimppuun ilman mitään syytä ja tappanu?! Sairas koira se on ja tarkoitan pk collieta


      • Iloinen94
        Kauhuissaan kirjoitti:

        Miten sä uskallat omistaa collien? Ne on käynyt ihmisen kimppuun ilman mitään syytä ja tappanu?! Sairas koira se on ja tarkoitan pk collieta

        Anteeksi, mutta mitä ihmettä. Miksi en uskaltaisi omistaa collieta? Ihana rotu ja koiran luonne täyttä kultaa. Joskus vuosi ja nakki sitten niitä jalostettii vissiin liikaa ja ne kävi ihmisten kimppuun ja sitte colliet kielettii silleen, ettei saanu teettää pentuja vissii pariksi vuodeksi tai en tiiä. Olen kyllä kuulut tuosta. Ihan mikä vaan rotu voi käydä ihmisen kimppuun jos vaikka päässä napsahtaa. Mä en pelkää sellaista, enkä edes tommosta aattele. Collie on turvallinen rotu siinä missä muutkin.


    • mammanajadi

      Collie on turvallinen rotu, meillä niitä on kaksi, narttuja molemmat, toinen vajaan vuoden, toinen kaksi vuotias. Tulee toimeen kissamme kanssa ja samoin muiden elikoiden mitä olemme tavanneet. Ei ole lähtenyt peurojen ja jänisten perään kun olemme olleet pellolla lenkillä. Paukkuarkoja ei ole kumpikaan mutta varmuuden vuoksi olemme käyneet pari kertaa ampumaradalla niiden kanssa eli ilotulituksetkaan ei tuota mitään ongelmia.
      Nämä molemmat ovat pehmeitä mutta aikaisempi colliemme oli toista maata, se oli vaikein rotunsa edustaja mitä meillä on ollut. Sen piti oppia kaikki kantapään kautta. Eli voi siis olla hankalakin ja vaati tiukkoja rajoja. Mutta ihmisystävällinen oli aina kaikille.
      Vanhempi nykyisistä on usein mukanani töissä jossa on ihmisiä vauvasta vaariin ja kaikki rakastavat sitä. Ja kun jätän sen kotiin ( esim kiiman takia ) niin heti kysellään perään.
      Myös nuorempi on mukanani silloin tällöin, se on tyttäreni koira joten on hänen kanssaan aina kun hän on kotona, siksi harvemmin mukanani.
      Turkin hoito kuten edellisilläkin, harjaus pari kertaa kuussa paitsi korvakarvat päivittäin muuten menee sellaiseen takkuun ettei saa auki kuin saksilla.
      Lenkkeilevät mielellään säällä kuin säällä mutta kovilla pakkasilla lyhyempiä lenkkejä ja sukat jalkaan jos tarvii että pääsee tarpeilleen palelluttamatta tassujaan..

    • Anonyymi

      Täältä löytyy narttu 6v, ja niin kun ikä kertoo, niin vanha on. Colliemme ei kauheasti tykkää ulkoilla kauheilla helteillä, eli yleensä ollaan vaan pihassa koska on kuuma. Colliet pärjää hyvinki kovilla talvipakkasilla, eli ei ongelmaa koska karva on pitkä. Colliet on älykkäitä, joskus keksivät vaikka mitä temppuja. Jos collien opettaa niin kyllä se irti pysyy, eli ei lähde kissojen perään. Collien ruokasuhtautumisesta kannattaa kysyä kasvattajalta ja testata mistä tykkää. Jonkin verran haukkuherkkyyttä ja ääniarkuutta, eli hyvä kasvatus, mutta eivät tarvitse "kovaa kättä". Voi olla kostea ja syksyisin on, eivät kauheasti pidä uinnista, joten olisi hyvä, jos ulkoilua vähennettäisiin, ellei haluta märkää turkkia.

      • Anonyymi

        moiks voik joku kertoo tykkääks pk colliet kissoista. Me ehk saadaan parin vuoden päästä koira nii mä kiinnostuin colliesta. haluisin saada vähä tietoo siitä esim. tuleeko pk collie toimeen lasten teinejen ja aikuisten kans tuleeko toista sukupuolta edustavien koirien kans toimeen ja tuleeko kissojen kans toimeen?millasta turkin-hoito on?haukkuuko paljon vai onks aika hiljanen?tarviiko aamulla pitkän lenkin vai riittääks lyhyt lenkki?onks hirveen allegisoiva rotu?kannattaako ottaa narttu vai uros?sopiiko ensimmäiseks koiraksi?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2531
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe