Pääsiäinen Jerusalemissa

Reissutäti

Kokemuksia, ajatuksia, ideoita? Kertokaa, please!

Menemme Israeliin 2 viikoksi. Mikä valtava määrä kiinnostavia paikkoja, asioita ja historiaa! Olen kauheissa matkatäpinöissä, tuskin maltan odottaa!

13

1462

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Deronda

      Itse en ole koskaan ollut pääsiäistä Israelissa. Joku muu osaa varmaan kertoa, mitä erityistä Israelissa kannattaa tehdä juuri silloin.

      Jos kerrot tarkemmin missä kaupungeissa käytte ja mikä (kultuuri, löhöily rannalla, uskonnolliset kohteet) kiinnostaa, niin varmaan monetkin meistä osaisivat neuvoa tarkemmin. Varmaan kannattaa lueskella etukäteen ainakin Jerusalemin vanhan kaupungin historiasta jotain.

      Minullekin matkan odottaminen ja suunnittelu on jaskus sitä parasta osaa matkasta.

      • Reissutäti

        No ajattelin esim. että tuleeko Jerusalemiin pääsiäisenä valtavasti matkailijoita, millaisia tapahtumia silloin on, millainen tunnelma, ovatko UT:n tapahtumat vielä tärkeitä nykyihmiselle?
        Sain varatuksi majapaikan helposti. Toki voin yrittää selvittää itsekin asioita etukäteen, ja ennen kaikkea, mennä paikalle. Mukavaa kuitenkin, jos joku kertoisi kokemuksiaan.
        Aloitamme Tel Avivista, siirrymme Kuolleelle Merelle ja sitten lopuksi Jerusalemiin.Olen kiinnostunut aivan kaikesta: ihmisistä, luonnosta, historiasta, Jaffa-appelsiineista. Yllätyin kun luin, että rinkkavaelluskin olisi onnistunut: maassa on paljon leirintäalueita. No, nyt asumme sitten kuitenkin katon alla.


      • Deronda
        Reissutäti kirjoitti:

        No ajattelin esim. että tuleeko Jerusalemiin pääsiäisenä valtavasti matkailijoita, millaisia tapahtumia silloin on, millainen tunnelma, ovatko UT:n tapahtumat vielä tärkeitä nykyihmiselle?
        Sain varatuksi majapaikan helposti. Toki voin yrittää selvittää itsekin asioita etukäteen, ja ennen kaikkea, mennä paikalle. Mukavaa kuitenkin, jos joku kertoisi kokemuksiaan.
        Aloitamme Tel Avivista, siirrymme Kuolleelle Merelle ja sitten lopuksi Jerusalemiin.Olen kiinnostunut aivan kaikesta: ihmisistä, luonnosta, historiasta, Jaffa-appelsiineista. Yllätyin kun luin, että rinkkavaelluskin olisi onnistunut: maassa on paljon leirintäalueita. No, nyt asumme sitten kuitenkin katon alla.

        Suunnitelma on varmasti ihan hyvä. Näet monta hyvin erilaista Israelia. Siinä maassa kaupungit ovat keskenään ihan erilaisia. Tel Aviv on moderni hyvin vapaamielinen kaupunki. Tel Avivissa kannattaa käydä ainakin kaupungin kyljessä olevassa Jaffassa. Siitä on tehty oikein viehättävä alue taiteilijakortteleineen. Tel Aviv ei ole pullollaan turisteja ja ainakin minusta on mukava seurata tavallisten ihmisten jokapäiväistä elämää. Ranta kaupungin edustalla on upea.

        Jerusalem puolestaan on ikivanha kaupunki, jossa monet uskonnot näyttäytyvät. Jerusalem on vuoristossa eli varaa myös lämmintä vaatetta mukaan. Illat ovat maaliskuussa vielä viileitä.

        En tiedä miten aiotte liikkua maan sisällä. Suosittelen julkista liikennettä. Yhteyksiä on paljon ja se on oleellisesti edullisempaa kuin Suomessa. Välimatkat on lyhyitä eli matkustamiset ei rasita.

        Viikon pyhäpäivä sapatti perjantai-illasta lauantai-iltaan pysäyttää esim. liikenteen. Jos olet Jerusalemissa sapattina, niin kävele kaupungin itäpuolelle arabikaupunginosaan. Siellä se on ihan tavallinen päivä kaikkine palveluineen.

        Kaikista uutisista huolimatta Israel on hyvin turvallinen maa. Siellä ei koskaan tunne pelkäävänsä jotain. Ruoka on hyvää. Se keskittyy meitä paljon selvemmin kasvisruokaan. Sitä suosittelen.

        Luontomatkailusta en osaa kertoa mitään, mutta muut varmaan tietävät jotain siitäkin.


    • jepulisjoo

      Tervehdys Israelista! Kaiken muun voi itse kokea ja oivaltaa paikan paalla, mutta semmoinen asia tuli mieleen, etta tana vuonna kristittyjen paasiainen ja juutalaisten pessah sattuvat samaan aikaa (niin kuin melkein joka vuosi). Pessahin aikaan juutalaiset eivat syo valkoisista jauhoista valmistettuja tuotteita, esim. leipaa ollenkaan. Marketeissa ette siis tule 6-14.4 valisena aikana loytamaan tuoretta leipaa yms. Arabialueet ovat sitten asia erikseen, siella he myyvat kaikkea normaalisti. Myos useimmat hotellit ottavat aamupalaltaan pois leivat ja tarjoilevat leivan sijaan ns. "matzoja", joita voisi verrata ehka vahan Suomen voileipakekseihin (tosin mauttomampia). Toivottavasti tasta oli apua, ettei tule sitten yllatyksena! :)

    • Reissutäti

      Kiitos, syödään sitä mitä on tarjolla, kaikki on ruoka on hyvää. Onko tuo pessah se juhla, jossa syötiin happamatonta leipää? Nyt pitää kerrata Vanhan testamentin tapahtumia!
      Haluaisitko vielä kertoa, onko kaupustelijoita ja tunkeilijoita kovin paljon? Voivat tehdä varsinkin naismatkailijan olon kovin tukalaksi.

      • Deronda

        Kaupustelijat eivät häiritse lainkaan. Jerusalemin vanhassa kaupungissa kannattaa käydä basaareissa ostoksilla, mutta ei sielläkään mitään liian tungettelevaa kaupustelua esiinny.


      • El Reino
        Deronda kirjoitti:

        Kaupustelijat eivät häiritse lainkaan. Jerusalemin vanhassa kaupungissa kannattaa käydä basaareissa ostoksilla, mutta ei sielläkään mitään liian tungettelevaa kaupustelua esiinny.

        Ihan kaikella kunnioituksella Deronda, mutta omat kokemukseni Jerusalemin vanhankaupungin basaareista ovat olleet jokseenkin päinvastaisia. Varsinkin David -kadun basaarilla (suoraan Jaffa -portista sisään ja eteenpäin) jotkut kauppiaat ovat olleet aika törkeitä. Sain tingittyä shofarin sieltä 50€ vastaavalla shekelimäärällä, käypä hinta olisi ollut 20€ vähemmän. Lähtöhinta oli 150€ ! Sain kuulla kauppiaalta aika pahoja solvauksia ja jouduin sanomaan hänelle, että suomalaisia asiakkaita ei kohdella näin. Aikaisemmilla matkoilla joitakin ryhmäläisiä on yritetty vedättää vanhassa kaupungissa pahemman kerran. Suosittelen tekemään ostokset muualla, samat tuotteet saa turistipaikkojen ulkopuolelta paljon halvemmalla.


    • Reissutäti

      Puolipöhköä pohdintaa matkaa odotellessa:

      Olen tänään lueskellut Ulkoministeriön matkustustiedotetta. Se varoittaa melkein kaikesta. Mieltäni kiinnittää ristiriita sen ja Israelissa matkustelleiden, tänne kirjoittaneiden välillä: te kerrotte mm. että siellä tuntuu turvallisemmalta kuin Suomessa, ja julkisilla kulkupeleillä kannattaa ehdottomasti kulkea.
      Lippuja tilatessani hämmästelin, että Tel Aviv onkin kaunis merenrantakaupunki, eikä terroristien räjäyttelemä sorakasa. Vähänpä tiesin mistään.

      Olen hyvin onnellinen matkakohteestani. Aion ajaa julkisilla kulkuneuvoilla ja mennä kaikkialle minne vaan ehdin.

      Käyttävätkö naiset huivia? Pukeudun aina peittävästi ja käytän arabimaissa huivia, se suojaa auringolta, hiekalta ja tunkeilultakin. Onko ok kulkea huivi päässä myös Israelissa? Lisäksi: passissani on Egyptin leimat vuodelta 2006. Olen ymmärtänyt ettei se haittaa?

      • Deronda

        Nauti tosiaan lomastasi. Varoituksillaan Ulkoministeriö tarkoittaa varmaan Länsirantaa, jossa on palestiinalaishallinto. Israelin puolella on turvallista. Tietysti on syytä noudattaa samaa varovaisuutta kuin missä tahansa muussakin maassa, että ei mene toikkaroimaan yömyöhällä pimeille sivukaduille.

        Egyptin leimat ei haittaa. Israelin jälkeen, jos päättäisit mennä Iraniin, niin stoppi taitaisi tulla rajalla. Lehtokentällä saattaa olla kyselyjä matkan tarkoituksesta jne., mutta sekin on pohjimmiltaan turistien turvallisuudeksi.


    • fbldlfbdolfjfksllspa

      Israelissa suurin osa naisista ei käytä huivia.

    • Reissutäti

      Matka tehty, kotona taas; tässä lyhyesti:
      Viisi yötä Tel Avivissa, pyöräillen ympäri kaupunkia ja rantakatua, uiden ja valokuvaten. Ranta on pitkä ja hieno, kaupunki eläväinen ja nuorekas - mainio vaihtoehto kanariansaarille.

      Toiset viisi yötä Vered Jerikossa. Vuokrasimme Jerusalemista auton, jota ei saanut viedä Jerikon puolelle. Arabeilta saimme sekä taksikyytiä että hyvää ruokaa. Kuolleen meren vesi tuntuu öljymäiseltä. Koko meri haihtuu kohta, jos mitään ei tehdä. Rahakysymys kuulemma.

      Pääsiäinen Jerusalemissa: kiihkeä ja iloinen tunnelma, kristittyjä kaikkialta maailmasta, koko Jerikon tie näytti olevan täynnä turistibusseja. Samalla juutalaiset viettivät pessahia. Asuimme Öljymäellä, hyvässä ja edullisessa pikku Mount of Olives-hotellissa. Arabit kyyditsivät ja laittoivat ruokaa ravintoloissaan. Hinnoista joutui välillä "neuvottelemaan" heidän kanssaan. Tiedoksi: arabeilla ei yleensä ole liikennevakuutusta. Eräs heistä peruutti vuokra-automme kyljen ruttuun ja jouduimme maksamaan omavastuun.

      Sain nähdä muutamia pyhiä paikkoja: Getsemanen, puutarhahaudan, Golgatan - oikea sijainti kyseenalainen - siitä on jo niin kauan aikaa. Länsimuurilla oli vaikuttava juutalaisten kokoontuminen. Sain mennä muurille naisten puolelle.
      Mikä kaivattu, rakastettu, kiistelty, hävitetty ja jälleenrakennettu kaupunki! Moskeijan varjossa- Kalliomoskeijan, joka on mielestäni Jerusalemin kaunein rakennus.

      Armeija ja poliisi ovat näkyvästi läsnä, ystävällisinä ja kohteliaina. Kassin joutuu toisinaan avaamaan ja kulkemaan metallipaljastimen läpi. Palestiinan puolelle mentäessä näytetään passi - he ottavat suomalaisturistin mielellään vastaan. Gazaan emme menneet.

      Galilea jäi vielä käymättä, mutta ensi kerralla!

      • Deronda

        Matkasi taisi olla todella onnistunut. Pääsit näkemään Israelista monta erilaista puolta.

        Kun kuuntelee uutisia, niin Israelista saa hyvin erikoisen kuvan. Itse havaitsit, että siellä on ystävällisiä ihmisiä ja paljon katsottavaa. Galilea ja Haifa jäivät seuraavalle matkalle.


    • Reissutäti

      Ajatukseni viipyvät vielä Israelissa/Palestiinassa.
      Huomioita: Juutalaiset näyttivät suhtautuvan arabeihin ja palestiinalaisiin epäluuloisesti (no, onhan kriisi kestänyt ihan liian kauan). Emäntämme, ihana ja avulias Ronit Vered Jerikossa ihmetteli, aiommeko todella mennä Jerikoon ja asua Jerusalemin itäpuolella. Hän opasti ostamaan monen päivän ruokatarvikkeet, koska pessahina kaikki on kiinni. No, niin ei tarvinnut tehdä!

      Suomalaisena minun on ollut vaikea ymmärtää arabeja, mutta nyt opin, että he ovat samanlaisia kuin mekin. Tapasin sekä rasittavia huijarikokelaita että rehellisiä ja ahkeria arabeja. Islam on kehittynyt juutalaisuudesta ja kristinuskosta, profeettamme ovat yhteiset. Heistä osa on kristittyjä. Samaa porukkaa ollaan, tavallisia ihmisiä. Tosin ajattelen, että Azariasta pitäisi siivota pois kaikki roskat ja törky ja että veronmaksussa on hyvätkin puolensa, samoin liikennevakuutuksen hankkimisessa.

      Eräs kuljettajamme pohti, että maan kriisikysymys on erittäin vaikea, ratkaisua tuskin on näkyvissä. Itse purkaisin aidan ja perustaisin yhteisen valtion suoraa päätä. Ulkopuolisena on niin helppoa ratkoa isojakin ongelmia.
      Sympatiani tuppaavat usein menemään heikomman puolelle, niin nytkin. Menkää käymään Palestiinassa ja viekää sinne turistirahaa!

      ***
      Vähäinen ruoho vihersi jopa Juudean vuorilla, puut olivat kukassa. Aurinko paahtoi jo, en uskalla edes ajatella, miten kuuma on elokuussa. Vesi lienee kohtalainen ongelma. Jordanvirta tuo Kuolleeseen mereen vaivaisen savisen noron. Leikin ajatuksella, että vettä valutettaisiin Aqabanlahdesta, tuonne n. 400 m alemmas, Kuolleeseen mereen, jotta se ei häviäisi kokonaan. Sielläkin olisi mukava vielä käydä.

      Tämä maa on henkinen kotimme, halusimme tai emme. Muinaiset tapahtumat ovat tehneet meistä sen, mitä nyt olemme - vaikuttaen syvällisesti ajatteluumme ja kulttuuriimme. Täältä kaikki alkoi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 127
      3427
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      93
      3154
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2358
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1824
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1688
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1559
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1524
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1466
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1431
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      83
      1375
    Aihe