Uhrautuminen..?

rarefeli

Mitä se on?
Miksi se sana on täälla palstalla niin usein?
Ja miksi se sana on niin syyttävää sävyyn täällä?
Tosi helposti aletaan syyttämään.. jos joku väsyään tms täällä kirjoittaa?

Miksi "pidän kaikki vapaani" omaishoitajat käyvät vähemmän vapaata pitävien kimppuun?

Eikö osata olla myötätuntoisia?

136

1857

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suo siellä

      Olet ymmärtänyt aivan väärin, Rarefeli. Ne 24/7, oikeat ja urhautuvat omaishoitajat nimenomaan syyttelevät niitä, jotka pitävät lakisääteiset vapaansa ja vievät siksi ajaksi hoidokkinsa intervallihoitoon, kuka minkin tasoiseen laitokseen.

      Joku 24/7 "oikea" omaishoitaja katsoi asiakseen jopa ilkeillä, että jotkut tyrkkäävät omaisensa laitokseen lomiensa ajaksi - poissa silmistä, poissa mielestä. Hän kuulema ei vie rakastaan laitokseen niin kauan kuin hänessä henki pihisee.

      Huonossa hapessa ainakin henkisesti tuntuu kommenteista päätellen tämä 24/7 kaveri olevan itsekin. Ei enää näe metsää puilta.

      • haisevaítsekehuja

        Ihminen on ihminen eikä siitä muutu. Hoisit sitten lasta tai aikuista on tarve puolustaa omaa tapaansa elää ja painaa toisten näkökulmaa alaspäin, jotta itsellä säilyy parempi mieli. Kun mollaa toisia voi tuntea itsensä paremmaksi eikä tarvitse pohtia muita omia asioitaan, jotka ennemmin vaatisivat huomiota kuin toisten käytöksen tarkkailu.

        IIhanaahan se olisi jos esim. kaiki äidittai omaishoitajat tukisi toisiaan, vaan ei! Täytyy parjata niitä jotka imettää/ei imetä lapsiaan pitkään, ketkä vie lapset hoitoon/ketkä ei ja kuka hoitaa omaistaan paremmiin. joka asiassa ihminen jolla on itsellä paha olo yrittää kilpailla toisten kanssa.


    • H-M

      Minä olen kertonut väsymyksestäni ja vapaistani. Ei minulle ole kukaan ilkeillyt koskaan.
      Usein sivuutan ilkeilyt niin kuin en huomaisikaan, olivat ne suunnatut kenelle hyvänsä.
      Se harmittaa kiusaajaa enten jos ei noteerata mitenkään.
      Eräs arvattavissa oleva henkilö kirjoitti kerran että minut ja eräs toinen omaishoitaja pitäisi panna pehmustettuun koppiin. Sanoi säälivänsä hoidettaviamme.
      Viesti poistettiin, tallensin sen muistoksi:)
      Omaishoitajien kannatta pitää itseään esillä kaikissa mahdollisisssa paikoissa.
      Ollaan oltu niita maan hiljaisia puurtajia.

    • Siellä vetelä

      Suo siellä on juuri niitä entisiä omaishoitajia, jotka eivä osaa käyttäytyä.

      • Suo siellä

        Käyttäytymisestä en tiedä, sinä ilmeisesti tiedät paremmin.

        Lukea kuitenkin osaan ja minulla on hyvä muisti.

        Olen viisi vuotta omaishoitanut äitiäni, jolla on vaskulaarinen dementia. Olen siis vähäpätöinen, täällä keskustelupalstoilla syvästi halveksittu mummon hoitaja.

        Hävettää tunnustaakin.


      • mummhoitaja.
        Suo siellä kirjoitti:

        Käyttäytymisestä en tiedä, sinä ilmeisesti tiedät paremmin.

        Lukea kuitenkin osaan ja minulla on hyvä muisti.

        Olen viisi vuotta omaishoitanut äitiäni, jolla on vaskulaarinen dementia. Olen siis vähäpätöinen, täällä keskustelupalstoilla syvästi halveksittu mummon hoitaja.

        Hävettää tunnustaakin.

        Älä nyt, mummonhoitajat ovat yhtä hyviä omasihoitajia kuin muutkin.
        Et varmasti kadu että hoidat äitiäsi.
        Jaksamista sinulle.


    • 100+8

      Koskaan ei osaa olla kaikkien mieliksi.
      Omaishoito on vapaa valinta, kun siihen ryhtyy on sitten omaishoitaja, koko ajan, vapaillakin. Ainainen huoli päällä.

    • muumi-peikko-muumi

      Kun itse on omasta omaishoitaja työstään ylpeä ja tekee sen niin hyvin kuin itse pystyy, se on siinä.

      Itse pitää itseään arvostaa, eikä odottaa, että muut sen tekee:):)

    • en ala ikinä

      Omaishoitajaksi ei pitäisi kenenkään alkaa.
      Sitä varten on laitokset että ihmiset jotka eivät pärjää ilman apua voivat asua siellä. Sellaisen omaishoidon hyväksyn missä sairastunut on kohtalaisen omatoiminen ja pärjää yksinkin jonkin aikaa.
      Ei todella huonokuntoiset ole tarkoitettu kotona hoidettaviksi. Eikä kukaan jaksa vikkeläjalkaista alzheimer tyyppiä jota on vahdittava koko ajan. Ainakin henkilökohtainen avustaja pitäisi olla.
      Ainoa elämä menee kahdeta ihmiseltä hukkaan, jos uhraa toisen hyväksi elämästään vuosia.

      • Helmi

        Laitoshoitoa ollaan purkamassa ja avohoitoa lisäämässä. Kotihoitoon ei lisätä väkeä ja tämä tarkoittaa sitten käytännössä että omaishoito lisääntyy jos et sitten halua että läheisesi jää heitteille ilman minkäänlaista hoitoa. Jatkossa omaiset velvoitetaan entistä enemmän osallistumaan hoitoon tai sitten maksamaan hoidosta ja hoivasta yksityisille toimijoille.


      • rakaintaan hoitava

        Sinulle:en ala ikinä.kysyisin sinulta.Onko sinulla ollut koskaan rakasta ihmistä,vanhempia,lasta tai puolisoa joita rakastat.Jos on,kysyisin :oletko niin itsekäs ja ajattelet vain omaa mukavuuttasi että haluat rakkaasi työntää pois silmistäsi,pois mielestäsi.Tänä päivänä laitokset eivät ole sitä mitä ennen,nyt paneudutaan kotihoitoon ja puretaan laitosjonoja.Onhan meillä omaishoitajilla vapaat ja lomiakin saamme mutta kun jätämme rakkaamme laitokseen vaikka pariksi viikoksi se riipaisee aivan sydämestä.Ei mielestäni elämä ole hukkaan heitettyä rakkaan ihmisen elämää helpottaa.Luultavasti "en ala ikinä"olet yksinäinen ja perheetön siksi tuot tuollaisen näkemysen tällä palstalla.


      • aivan varmaan

        sinä EN ALA IKINÄ olet aivan varmasti yksinäinen vanhapiika joka ei ole kokenut miehen eikä lapsen käsiä kaulallaan ja sitä mitä on rakastaa toista ihmistä muuta kuin itseäsi.


      • rakastanut
        aivan varmaan kirjoitti:

        sinä EN ALA IKINÄ olet aivan varmasti yksinäinen vanhapiika joka ei ole kokenut miehen eikä lapsen käsiä kaulallaan ja sitä mitä on rakastaa toista ihmistä muuta kuin itseäsi.

        Yhdyn edelliseen,taatusti olet tunnekylmä ihminen ja tosiaan vanhapiika,et ole rakastanut ja saanut rakkautta,Säälin sinua nimimerkki en ala ikinä.


      • rakkaus on a ja o
        rakastanut kirjoitti:

        Yhdyn edelliseen,taatusti olet tunnekylmä ihminen ja tosiaan vanhapiika,et ole rakastanut ja saanut rakkautta,Säälin sinua nimimerkki en ala ikinä.

        ninimerkillä en ala ikinä on kylmä ja tunteeton ajatusmaaima.Hän ei todellakaan ole kokenut mitä omat rakkaat läheiset hänelle ovat,oma puoliso jonka kanssa on kymmeniä vuosia elänyt elämän parhaat päivät ja omat lapset jotka ovat osa itseä.Hän on valmis työntämään heidät kylmästi laitokseen.Enpä todellakkaan haluaisi olla tuo nimimerkki.


    • 13 + 5

      En ala ikinä ei näytä oikein tiedostavan tosiasioita.

      Suomessa on jo pitkään ollut käynnissä laitospaikkojen alasajo ja tahti sen kun kiihtyy, vaikka asioista nyt päättävät suuret ikäluokat ovat parinkymmenen vuoden päästä tarvitsemassa hoivapaikkoja.

      Periaatteessa olen samaa mieltä siitä, että todella huonokuntoisia, ympärivuorokautista ja jatkuvaa valvontaa tarvitsevia huonokuntoisia potilaita ei enää pitäisi hoitaa kotona.

      Se vaan ei käytännössä mene näin, ikävä kyllä.

      Etähoidan 250 km päästä 88-vuotiasta alzheimer-äitiäni. Häntä huimaa, muttei enää opi käyttämään rollaattoria. (Kokeiltu on.) Hänellä on harhoja ja levottomuutta. Eksyy välillä omassa kodissaan ja menee kakat housuun, kun ei löydä vessaa. Ei osaa avata telkkaria, ei soittaa puhelimella, ei keittää kahvia tms.

      Ei vaan ole pienintäkään mahdollisuutta laitospaikkaan, on kuulema vielä liian hyväkuntoinen. Näin meille sanottiin, kun yritimme saada äidille hoivapaikkaa.

      Olen omaishoitanut mieheni ja vielä toipumassa hänen kuolemastaan. En millään haluaisi enkä jaksaisi ryhtyä erittäin vaikealuonteisen ja ilkeän äitini omaishoitajaksi. Eikä siihen suostu veljenikään.

      • H-M

        Meidän tyttöjen kohtalona näyttää olevan ainainen hoivaaminen.
        Vastahakoinen muori on minullakin silmällä pidettävänä, juuri kun sain pitkän hoito-urakkani loppuun.
        Päivä kerrallaan, pitäisi oppia sanomaan, "en halua enkä jaksa", ne sanat ovat vieraita sanavarstossani. Koskaan ei kai ole liian myöhäistä.


    • ristiina ja tytär

      Jos omaan aviomieheen ollut hyvä suhde joskus,lapsi ja elämää yhdessä,ei sitä niin vaan työnnetä toista laitokseen vaikka mikä ois!Miekin taistelen tässä ,itseni kanssa milloin se raja vedetään.Huomasin tuossa kun mieheni oli tosi aggressiivinen,ja eräs hoitaja lotkautti,että pitää kait miettiä että miehesi siirretään laitokseen.Miulle tuli hätä ,ajattelin ,en ole vielä valmis siihen!!Enkä olekaan,päivä kerrallaan tässä mennään,Herra Alzheimer,mieheni,lapseni ja minä....
      Ehkä toiste en ryhdy tähän hommaan,ehkä,mutta kysyn niinkuin tyttäreni,jos rakastat,miten sitten.....

    • 674+098

      En usko että seuraavat sukupolvet ovat yhtä nöyriä kuin me. En laske sen varaan että minua kukaan hoitaisi, kai eutanasia on kohta laillinen.
      Saahan sitä suunnitella omaishoidon lisäämistä, eri asia on, onko halukkaita.
      On kova paikka luovuttaa läheinen ihminen laitokseen, varsinkin jos hän tajuaa asian ja on vastaan.

      • Helmi

        Ehkä jatkossa ei kysytä onko halukkaita vai ei. Hoidetaan niillä resursseilla avohodossa mitä on? Kestääkö omaisten pokka katsoa sitä heitteilllejättöä?


      • sipuriss
        Helmi kirjoitti:

        Ehkä jatkossa ei kysytä onko halukkaita vai ei. Hoidetaan niillä resursseilla avohodossa mitä on? Kestääkö omaisten pokka katsoa sitä heitteilllejättöä?

        Niin, kyllä se tänä päivä on niin, että laitokseen päästään, eikä jouduta.


    • .....

      Niinkin voi käydä.
      Ennen vanhukset asuivat kotona, oli monta sukupolvea saman katon alla.
      Ei tämä laitos-systeemi kovin kauan ole toiminut. Vaivaistalo oli sellaisia varten jotka eivät pärjänneet ja joilla ei ollut ketään läheistä, tai sitten vanhukset ja vammaiset myytiin suurimman tarjouksen tehneelle.
      Olisi kauheaa jos siihen päädyttäisiin, vaikka yksinäiset vanhukset ovat jo nyt lähes tulkoon heitteillä.

      • Helmi

        Niinpä. Nyt jo vilautellaan ajatusta että kipeitä leikkauksia on tulossa. Terveydenhuollossa joudutaan priorisoimaan ketä hoidetaan ja ketä jätetään hoitamatta. Ne joilla on varaa mennä yksityiselle, pärjäävät, köyhät saavat tyytyä siihen mitä on tarjolla.


      • soilikki

        Korjaan eisuurimman vaan sille jolle kunnan tarvitsi vähiten maksaa. Ihan sama tänä päivänä kilpaulutuksen kautta vähiten tarjoavalle.Taas on pyörä kerran ympäri pyörähtänyt ja olemme samassa pisteessä.


    • miunku

      Jos on tuloja ja omaisuutta, itselleen voi ostaa yksityisestä hoitolaitoksesta hoitopaikan.
      Jos omaistaa asunnon, voi pankin kanssa tehdä käänteisen asuntolainan.
      Joten kenellä rahaa, asiat järjestyy paremmin kuin vähäosaisen.

    • Suo siellä

      >Jos omaistaa asunnon, voi pankin kanssa tehdä käänteisen asuntolainan.
      Joten kenellä rahaa, asiat järjestyy paremmin kuin vähäosaisen. <

      Näin on, teoriassa ainakin.

      Asiassa vaan on silti se suuri "mutta", tarkoittaen juuri tuossa edelläkin esilletullut tosiasiaa siitä, etteivät yksityisetkään hoivalaitokset ole takuuvarmasti ns. hyviä hoivapaikkoja.

      Vastahan käsiteltiin mediassa surullista esiintullutta talonsisäistä kilpailua siitä, miten ao laitosten kannattavuutta voidaan lisätä. Yhtenä esimerkkinä mainittiin se uusi, mutta sangen yleinen asia, että 10 asukasta tai hoidokkia varten tilattiin ja varattiin 6:lle hngelle tarkoitetut ruoka-annokset.

      Ihmekö sitten, että ihan tutkitusti moni laitosvanhus tosiasiassa nääntyi htaasti nälkään.

      Ystävättäreni alzheimeräiti on juuri tällaisessa hyvässä, kalliissa yksityisessä hoivapaikassa, jossa ruoan osuus hoidosta on 400 euroa. Silti ystävätär joutuu viemään äidilleen lisäravintoa, kun äiti on nälissään ja laihtuu kaiken aikaa.

      Muitakin puutteita on pilvin pimein. Hoivapaikassa ei vieläkään käy lääkäriä, vaikka sellainenkin viikottainen omalääkärin käynti on omaisille luvattu, kun hoivapaikka avattiin reilu vuosi sitten.

      Siivous on huonoa, asukkailla saattaa olla puolen viikon ruoat rinnuksilta luettavissa, hiukset ovat kampaamatta, hampaat, silmälasit ja kuulolaitteet kadoksissa ja hoitamatta.

      Tällainen tulevaisuus minua ainakin hirvittää. Omalle kohdalleni valitsisin mieluummin eutanasian siinä vaiheessa, kun en enää itse tule omillani kotona toimeen.

      • 6+3

        Jotkut vanhukset laihtuvat ja kuihtuvat, vaikka söisivät kuin hevoset. Nimim. tällaista nähnyt omin silmin.


    • --..,,-

      Meillä on kunnallisessa, vuodeosastolla.
      On todella hyvä hoito.
      Saman hodon saa siellä rikas ja köyhä, ei erotella. Olen tyytyväinen.
      Omaisuus kannattaa sijoittaa niin että siihen ei päästä käsiksi. On se väärin jos toinen on koko ikänsä hoitanut hyvin asiansa ja saanut säästöönkin jotain, omaisuus, jopa oma asunto otetaan hoitomaksuina. Toinen on humputellut rahansa, asuu vuokralla, ei ole mistä ottaa, saa saman hoidon.
      Yksityiset hoitokodit ovat ainoastaan siksi olemassa että tuottavat voittoa omaistajilleen.
      Taatusti on suuria vaihteluja hoidon tasossa.

      • tyiyiooooo

        Milloin asunto on otettu hoitomaksuhin? Eikö ne hoitomaksut mene tulojen mukaisesti? Eläke ja pääomatulot, eikä se hoitomaksu muodostu niistä?

        Se kuka on rahansa humputellut, niin eiköhän ne rahat ole olleet tätä yhteiskuntaa pyörittämässä..

        Kyllä on ihan hyviä yksityisiä hoitokoteja ja niissä sellaisia hoidossa, joilla on varaa maksaa hoidosta. Eikö se ole hyvä, että yksityisiä on? Ei tarvitse veronmaksajien jokaisesta vanhuksesta maksaa, joku vanhus maksaa itse itsensä.

        Käänteisen asuntolainan voi käyttää mihin itse tahtoo, vaikka matkustamiseen..


      • sakariassssss

        Vierastan --..,,- lausettta, että yksityiset hoitokodit ovat ainoastaan siksi olemassa että tuottavat voittoa..

        Meillä esim on yksityiset palveluntuottajat terapioissa ja kyllä minusta näiden vuosien kokemuksella he ovat todella päteviä, kilpailu tekee sen, että pitää pysyä koulutuksessa ja asiakaspalvelussa laadukkaana ja ystävällisenä.

        Sekä omaishoidon vapaaseen meillä on mahdollisuus yksityiseen hoitokotiin, josta en ole kuullut mitään moittavaa.. paikka on viihtyisä, puhdas, niin kodinomainen, ettei sitä ensi silmäyksellä hoitopaikaksi edes huomaa, eikä se haise laitokselle.

        Itse taas koen, että onneksi on yksityisiä palveluja. Niin ja se maksu..? Kela maksaa terapiat ja kotikunta omaishoidon vapaan.. joten tavallisella omaishoitajalla on myös mahdollisuus yksityisiin palveluihin.


    • leena.

      Ei kai ihmisiltä asuntoa viedä. Joskus olen lukenut lehdestä sellaista sattuneen, lieneeköhän totta.

    • 8+12

      Aloittaja kirjoitti että oamishoitajat eivät ymmärrä toisiaan. Vapaata pitävät moittivat niitä jotka vapaata eivät juuri pidä ja päinvastoin.
      Hoidettavia ja hoitajia on yhtä montaa eri tilanteessa olevaa kuin on tapaustakin.
      Eikä kaikki hoitajat halua eivätkä jaksa elää aina vain toisen ehdoilla.
      Eikä kaikki edes ala omishoitajiksi, vaikka mitään näkyvää estettä siihen ei olisikaan, joskus tuntuu että se on järkevimpiä ratkaisuja.
      En kannata ainakaa vuosia kestävää omaishoitajuutta, se ei ole oikein tervettä ihmistä kohtaan, totta kai sairaalla on vielä vaikeampaa, mutta liika on liikaa.

    • Hirveää

      Ennen kuoltiin pian työiän jälkeen eikä jääty kituuttamaan vihanneksina tai sekopäinä vuosikymmenten ajaksi. Omaishoitajuus on helvetistä. Elävältä hautaamista.

      • jackrusselll

        Omaishoitajuus voi myös olla ihan palkitsevaa ja elämää eteenpäin vievää.. ei voi yleistää.. kumpaakaan suuntaan


    • 15 + 11

      No nyt varmaan saavat kaikki suomalaiset kyllästymiseen asti lukea, kuulla ja nähdä omaishoitajan arjesta, kun Timo T. A. Mikkonen pääsi puolen vuoden sairaalajakson jälkeen kotiin toipumaan, näkönsä menettäneenä ja kolme aivoinfarktia läpikäyneenä.

      Mies on ollut kotona vasta vuorokauden ja vaimo huokailee jo nyt, ettei omaishoitajan elämä ole pelkkää kahvinjuontia ja seurustelua. - Sellaistako hän sitten kuvitteli sen olevan.

    • Hirveä taakka

      Ei tossa ole paljon iloon aihetta, kun on tottunut hoitamaan itsensä ja lapset, sitten siihen tungetaan 100% invalidi ja autettava hoidettavaksi. Mitä tästä oppii, no ainakin sen, että järjestää itse asiat toisin aikanaan ja hyvissä ajoin.

    • nimimerkki-

      Nina Mikkonen hehkutti kuinka hän ottaa omaishoitajuuden "apinan raivolla".
      Minua huvitti, ajattelin että katsotaanpa sitten, olen pitkän linjan omaishoitaja.
      Muutaman päivän kuluttua alkaa jo olla raskasta.

      • jhjoihoiri

        nimimerkki-
        Siis mikä sinua huvitti, se että Ninasta on tullut omaishoitaja..vai mikä?
        En oikein tajunnut.. vai pidätkö itseäsi parempana, kun olet pitkän linjan omaishoitaja, tarvitsetko siitä mitallin..?
        Jos tuon verran ei ole myötätuntoa, niin älä edes vaivaudu tälle palstalle, eikös täällä ole tarkoitus antaa vertaistukea..


      • nimimerkki-
        jhjoihoiri kirjoitti:

        nimimerkki-
        Siis mikä sinua huvitti, se että Ninasta on tullut omaishoitaja..vai mikä?
        En oikein tajunnut.. vai pidätkö itseäsi parempana, kun olet pitkän linjan omaishoitaja, tarvitsetko siitä mitallin..?
        Jos tuon verran ei ole myötätuntoa, niin älä edes vaivaudu tälle palstalle, eikös täällä ole tarkoitus antaa vertaistukea..

        Minua huvitti se kun tämä Nina kehui olevansa esimerkkinä omaishoitajille vaikka ei ollut vielä aloittanutkaan. Etkö ole seurannut kuinka hän rahastaa sairaalla miehellään. Muutaman päivän päästä alkaa tuntua raskaalta. Minulla ei ole ollut apinan raivoa edes aloittaessani. Tavallista arkea vietetään, enimmäkseen sairastuneen läheisen ehdoilla. En tule enää tänne, ole huoleti.


      • katelisakka
        nimimerkki- kirjoitti:

        Minua huvitti se kun tämä Nina kehui olevansa esimerkkinä omaishoitajille vaikka ei ollut vielä aloittanutkaan. Etkö ole seurannut kuinka hän rahastaa sairaalla miehellään. Muutaman päivän päästä alkaa tuntua raskaalta. Minulla ei ole ollut apinan raivoa edes aloittaessani. Tavallista arkea vietetään, enimmäkseen sairastuneen läheisen ehdoilla. En tule enää tänne, ole huoleti.

        Rahastaa sairaalla miehellään..?
        Sua taitaa huvittaa toisen vaikeudet...


      • 15+5
        katelisakka kirjoitti:

        Rahastaa sairaalla miehellään..?
        Sua taitaa huvittaa toisen vaikeudet...

        Mikkoset esiintyvät ainostaan ohjelmissa mistä maksetaan. Jos meillä olisi samanlainen trafiikki kotona jäisi lapset ja omainen hoitamatta.
        En muuten ole kateellinen enkä katkera, totean vain tosiasiat.
        Huvittaa vieläkin se kuinka röytämällä aloittavat suuren julkisuuden myötä. Samassa tilanteessa olevia on paljon muitakin. Kunhan nyt ensi hoitaa vaikka vuoden....


    • 18 + 5

      Raadollisesti ajattelen, että olisi ollut kaikille parempi, jos T.A. olisi nukkunut pois. Toki ymmärrän, että pienet pojat tarvitsevat isäänsä ja nuori puoliso miestään, mutta luulen että aikaa myöten rouva olisi lasten kanssa selviytynyt paremmin, kun hänen ei olisi tarvinnut jakaa voimiaan ja aikaansa 100 %:n invalidipuolison tsemppaamiseen ja hoitamiseen. - Toivottavasti T.A:lla oli hyvät vakuutukset, joista on ainakin taloudellista apua.

    • 5 + 4

      Sydämeen sattui ja Itku pääsi kun katsoin aamu-tv:stä Timo T:n kotiinpaluuta. Miten hauras ja avuton Timo T. onkaan, aivan kuin mieheni yli kuusi vuotta takaperin.

      Timo T. A:lla on sentään toivoa kunnon kohenemisesta, minun miehelläni ei ollut.

      Helppoa ei tule olemaan. Voimia ja jaksamista sekä Timo T. A:lle itselleen että hänen perheelleen.

      • .........

        Tällaista on Ninan arki omaishoitajana - otsikon takaa löytyi, ettei se ole kahvittelua ja lepoa. Yllätys se taisi olla Mikkoselle, mutta ei muille. Siitä arjesta sitten ei sanaakaan, miten sujuu pukeminen, syöminen, vaipanvaihto tai WC-asiointi, peseytyminen, ulkoilu, päivittäiset harjoitukset. Naisen elämähän muuttui kertaheitolla, ennen vannoutunut poikien hoitaja joutui työhön, todelliseen ruumiilliseen työhön, omaishoitajaksi.
        Hienoa, että verovaroin Myrskylässä voi vielä terapeutit vierailla usein Pilvilinnassa, näin ei suinkaan ole joka kunnassa.
        Nyt olisi Mikkosilla tilaisuus pyytää anteeksi, ensinnäkin sitä, että on tullut julkisesti retosteltua verottajan pakoilulla (Timo Mikkonen pariinkin otteeseen TV:ssa) ja sitä, että töitä tekevät naiset, mm sairaanhoitajat, lääkärit jne on tuomittu huonoiksi ihmisiksi ja äideiksi. Se mitätön omaishoitajan saama korvauskin kun maksetaan verovaroista, samoin kuin sairaalahoito, kuntoutus, kuljetuspalvelut jne. Mikkoset tuskin osaavat sen enmpää pyytää anteeksi kuin kiittääkään, joten kiitänpä heidän puolestaan meitä kaikkia, jotka olemme verovelvoitteemme aina kunnialla maksaneet.


    • typerät akat

      Jahas,selkäänpuukotus alkanut,tällä palstalla taas,kuka minkäkin arvoinen ..heh

      • kateuskateus

        Sanos muuta, en tajuu tuota katkeruuden ja kateuden määrää..

        Voi hyvät hyssykät sentään.. meilläkin on parhaimpaan aikaan käynyt kolme eri terapeuttia viikoittan tässä kotona ja monen monen vuoden ajan.. joten repikää nyt kateelliset akat meidänkin palvelut..

        Mitä h.... tiä mikkosten pitäisi anteeksi pyytää..


      • sanonpa vain...
        kateuskateus kirjoitti:

        Sanos muuta, en tajuu tuota katkeruuden ja kateuden määrää..

        Voi hyvät hyssykät sentään.. meilläkin on parhaimpaan aikaan käynyt kolme eri terapeuttia viikoittan tässä kotona ja monen monen vuoden ajan.. joten repikää nyt kateelliset akat meidänkin palvelut..

        Mitä h.... tiä mikkosten pitäisi anteeksi pyytää..

        Ole onnellinen että saitte terapiaa, me emme ole saaneet monista yrityksistä huolimatta.
        En ole sellainen joka lypsää yhteiskunnalta kaiken mahdollisen jopa turhat terapiat.
        Monesti terapiasta ei ole ollut mitään hyötyä, se on nähty asia.


      • kateutta vai järkeä?
        kateuskateus kirjoitti:

        Sanos muuta, en tajuu tuota katkeruuden ja kateuden määrää..

        Voi hyvät hyssykät sentään.. meilläkin on parhaimpaan aikaan käynyt kolme eri terapeuttia viikoittan tässä kotona ja monen monen vuoden ajan.. joten repikää nyt kateelliset akat meidänkin palvelut..

        Mitä h.... tiä mikkosten pitäisi anteeksi pyytää..

        Voi hyvät hyssykät, oliko niistä kolmesta edes apua, vai menikö rahat hukkaan?
        Meillä ei määrätä turhia kuntoutuksia, ainoastaan silloin jos siitä on selkeää hyötyä, myös ikä huomioidaan.
        Repikää te ahneet kaikki mitä irti saatte.


      • kateus-kateus..
        kateutta vai järkeä? kirjoitti:

        Voi hyvät hyssykät, oliko niistä kolmesta edes apua, vai menikö rahat hukkaan?
        Meillä ei määrätä turhia kuntoutuksia, ainoastaan silloin jos siitä on selkeää hyötyä, myös ikä huomioidaan.
        Repikää te ahneet kaikki mitä irti saatte.

        Niin paljon niistä kolmesta eri terapiasta viikkoittain oli hyötyä, että laitoskuntoisesta kuntoutettiin lähes itsenäisesti pärjäävä, joten kadehtikaan vaan.. kaikki hyöty on kuulkaa revitty ja revitään edelleen, että lapsesta on saatu itsenäiseen elämään pystyvä nuorimies..

        Vieläkö joku kyselee oliko hyötyä??????
        Kadehtiiko joku vammantunutta lasta?????


        Vai olisko pitänyt jättää kuntoutukset välliin ja aloittaa selllain about 60 vuoden laitos eläminen..

        Kyllä ne kuntoukset myönnetään niille, kenelle siitä on hyötä.. :D :D

        Sorry, jos teidän hoidettavat on sen kuntoisia, ettei Kela myönnä kuntoutuksia..


    • mielipde.
      • vhuhhuh

        Alkoi etomaan, en pystynyt katsomaan loppuun.


      • 09876
        vhuhhuh kirjoitti:

        Alkoi etomaan, en pystynyt katsomaan loppuun.

        Todella outoa puhetta, fasismi, hitler, himler. Lapsen päiväkoti olemisesta. Omaishoitajana hän joutuu todella hoitamaan miehensä kotona, ei varmaan käytä intervalli paikkoja. hitlerin saksassa vammaiset , kaasutettiin.


    • Huh-huh

      Kieltämättä tuli minullekin mieleen kilin ajatukset siitä, että Mikkosten kotikunnan Myrskylän sosiaalitoimi, kotipalvelu ja apuvälinekeskus ovat varamasti hätää kärsimässä rautarouvan apinan raivolla tehtyjen vaatimusten kanssa tästä ja tuosta kotiin yhteiskunnan varoilla tehtävästä parannuksesta, tuesta tai apuvälineestä. Nina-rouva ei kuuntele muita eikä anna arvoa toisten kokemuksille ja toisten perusteluille . Sääliksi käy niitä, jotka moista yrittävätkin.

      Sattumalta tiedän, että Vantaalla on tähän saakka ollut se suomen tietävin, osaavin, uhrautuvin ja vaativin omaishoitaja, joka nyt taisi Nina-rouvasta löytää vertaisensa sielun kumppanin.

      Nähtäväksi jää, kuinka kauaksi Nina-rouvan apinanraivo kantaa.

      • mm-kisat

        Hei Huh-Huh,
        kirjoitit näin:

        "Sattumalta tiedän, että Vantaalla on tähän saakka ollut se suomen tietävin, osaavin, uhrautuvin ja vaativin omaishoitaja, joka nyt taisi Nina-rouvasta löytää vertaisensa sielun kumppanin"

        Kun sattumalta tiedät, niin voit varmaan kertoa meille muillekin.. katsos kun mä en tiedä, kuka hän on?

        Tietääkö muut, kertokaa:)


      • tyytyväinen omaishoi
        mm-kisat kirjoitti:

        Hei Huh-Huh,
        kirjoitit näin:

        "Sattumalta tiedän, että Vantaalla on tähän saakka ollut se suomen tietävin, osaavin, uhrautuvin ja vaativin omaishoitaja, joka nyt taisi Nina-rouvasta löytää vertaisensa sielun kumppanin"

        Kun sattumalta tiedät, niin voit varmaan kertoa meille muillekin.. katsos kun mä en tiedä, kuka hän on?

        Tietääkö muut, kertokaa:)

        Onhan niitä, ympäri suomea, korvaamattomia. Minua ei kiinnosta tonkia ihmisten henkilöllisyyttä täällä. Eikä nimiä saa muutenkaan mainita.
        On liian vähään tyytyviä omaishoitajia, sitten on niitä jotka raivokkaasti ottavat ja vaativat sellaistakin mikä ei kuuluisi.


    • Nuori

      Tässä on vielä nuori nainen kyseessä - en usko, että jaksaa pitkään. Ukko laitokseen ja uusi ehompi tilalle. Hirveä kohtalo kenelle tahansa tulla tuossa iässä suljetuksi kotiin palvelemaan vaativaa potilasta. Avioelämän voi varmaan unohtaa jne jne.

      • 19+14

        Olet oikeassa.. hirveä on kohtalo ja myös lapsille tilanne on vaikeaa vaikeampi..


      • Vanhempi "rouva"

        Hirveä kohtalo vanhemmallekin puolisolle. Itse alkais tarvita apua jossain vaiheessa saatikka hoitaa toista.
        Vaikka pitää puolisostaan mutta ei jaksa on se niin raskasta.


    • Avioliiton syytä

      Pistää ihan miettimään avioliiton järkevyyttä... tai jopa avoliiton. Miten ihmeessä tuo nainen aikoo hoitaa lapsensa kunnialla, kun kaikki aika menee ukon passaamiseen ja puunaamiseen? Ei kannattaisi ottaa niin paljon vanhempaa miestä. Itse olisin mieluummin aikanaan missä tahansa muualla kuin puolisoni/lasteni vaivoina ja taakkana. Ehkä pitääkin ottaa avioero, ennen kuin olemme iässä jossa vihannekseksi muuttuminen on ajankohtaista.

      • Avioliittolaki

        Olet oikeassa. Kun avioliitossa niin tämä omaishoitojärjestelmä näyttää vaativan että sitten olet omaishoitaja iän kaiken. Avioliittolaki ei tosin vielä vaadi että on oltava puolison hoitaja lain mukaan siis omaishoitaja.
        Varmaan pian laativat lain siitä että kun avioliitossa niin hoidettava puolisoaan
        vaikka avioliitossa on vain toisensa elatusvelvollisuus, ei ei hoitaja velvollisuus.
        Oletetaan ja käytetään hyväksi ihmisen suhdetta vaikka ei se lain mukaan niin.
        Siitä voi seurata EROBUUMI jos asiat ei hoidu muuten. Olemme maksaneet veromme käydessämme töissä.


      • 17+20
        Avioliittolaki kirjoitti:

        Olet oikeassa. Kun avioliitossa niin tämä omaishoitojärjestelmä näyttää vaativan että sitten olet omaishoitaja iän kaiken. Avioliittolaki ei tosin vielä vaadi että on oltava puolison hoitaja lain mukaan siis omaishoitaja.
        Varmaan pian laativat lain siitä että kun avioliitossa niin hoidettava puolisoaan
        vaikka avioliitossa on vain toisensa elatusvelvollisuus, ei ei hoitaja velvollisuus.
        Oletetaan ja käytetään hyväksi ihmisen suhdetta vaikka ei se lain mukaan niin.
        Siitä voi seurata EROBUUMI jos asiat ei hoidu muuten. Olemme maksaneet veromme käydessämme töissä.

        "Olemme maksaneet veromme käydessämme töissä.. " kirjoittaa Avioliittolaki

        Niillä verorahoillahan jokainen osallistuu yhteiskunnan rakenteiden kustannuksiin..

        Vai luuleko joku, että olemalla työikäinen ihminen, hän ei kuluta yhteiskunnan palveluja ollenkaan.. että vasta vanhana sitten kuluttaa.. ?

        Jokainen voi katsoa ympärilleen ja nähdä, mitä niillä verorahoilla on saatu aikaan..

        Eliniän pidentyessä moni on vuosikymmeniä eläkkeellä... sekin tuo eläkerahastoille omat haasteet saada rahat riittämään...

        Ainakin meidän ukin vaimo "pääsi" irti omaishoitajuudesta, kun ukin kunto meni huonoksi..(eikä se vaatinut hirveää vääntämistä) ja ukki "pääsi" laitoskiertoon..

        Huomattavasti enemmän itse olen yksinäisistä vanhuksista huolissani.. heidän kohtalo on pelottava.. ja juuri heidän itsemurhatilastot on synkät..


      • Avioliittolaki
        17+20 kirjoitti:

        "Olemme maksaneet veromme käydessämme töissä.. " kirjoittaa Avioliittolaki

        Niillä verorahoillahan jokainen osallistuu yhteiskunnan rakenteiden kustannuksiin..

        Vai luuleko joku, että olemalla työikäinen ihminen, hän ei kuluta yhteiskunnan palveluja ollenkaan.. että vasta vanhana sitten kuluttaa.. ?

        Jokainen voi katsoa ympärilleen ja nähdä, mitä niillä verorahoilla on saatu aikaan..

        Eliniän pidentyessä moni on vuosikymmeniä eläkkeellä... sekin tuo eläkerahastoille omat haasteet saada rahat riittämään...

        Ainakin meidän ukin vaimo "pääsi" irti omaishoitajuudesta, kun ukin kunto meni huonoksi..(eikä se vaatinut hirveää vääntämistä) ja ukki "pääsi" laitoskiertoon..

        Huomattavasti enemmän itse olen yksinäisistä vanhuksista huolissani.. heidän kohtalo on pelottava.. ja juuri heidän itsemurhatilastot on synkät..

        Tietenkin niin että elinikä pitenee mutta se pitenee tulevilalkin sukupolvilla.
        Turha syyllistää nykyistä vanhaa ikäluokkaa. Tulevaisuudessa ne ikäluokat
        tulee olemaan suuri. Lisäksi se "eläkepommi" on vaan laskelmissa.
        Lisäksi eläkeläiset maksavat veroja. Omaishoitaja se vasta veroja.
        Jos omaishoitajan palkka n. 350 € niin vero 125 €.
        Ykainäisyys vanhoilla ja omaishoidettavilla ei todella hyvä.
        Siinä olen samaa mieltä. Myös kotihoidossa ei ole tarpeeksi henkilöitä töissä.


      • zzzzzzzz......

        mutta entäpä jos sinä avioliiton syytä tulet olemaan itse se vihannes?


    • Toivoa on

      Lapset ovat käsittämättömän joustavia. He kyllä kestävät, etenkin kun Timo T. A. tuosta tilanteesta vielä toipuu fyysisesti paljonkin, ellei uusi infarkti iske. Sokeus valitettavasti jää pysyväksi, mutta muuten hänellä on hyvät mahdollisuudet ajan ja fysioterapian myötä liikkuvaksi.

      Tuttavani yli viiskymppinen mies toipui vastaavan kaltaisesta tilanteesta täysin puhuvaksi ja liikkuvaksi. Tosin hän ei onneksi sokeutunut.

      • mm-kisat

        Sulla Toivoa on on ihan rakentava ja pohtiva mielipide.. :)

        Se kuntoutus ja kuntoutus on niiin tärkeää, se tärkein.. kadehtikoon nämä täällä vaan..

        Sen kasvuympäristö tilanteen voi ainostaan lastenpsykologi sanoa, onko kasvuympäristö lapselle hyvä vai ei..

        Kenestä kasvaa tasapainoinen aikuinen, alkoholisti perheen vai sen missä lapsen toinen vanhempi hoitaa sairastunutta puolisoaan?

        Ei kaikki omaishoidettavat ole aggressiivisiä, ei sentään..


    • leena ja minä

      Epäilen toipumista, kun katsoin missä kunnossa Timo T:A on, vaikuttaa epätodennäköiseltä.
      Kyllä vaomo voisi käydä katsomassa, mutta omaishoito vie ajan lapsilta joihin tämä Nina sanoi panostavansa täysillä, jopa tuomitsi työssäkäyvät äidit. Lapset ovat tärkeimmät. Ei ole heille eikä sairaalle hyväksi tuollainen mediaryöpytys äidin julkisuuden kipeyden vuoksi.
      Sopimus MTV.n kanssa tuo tuloja, olen lukenut jostain että Mikkoset ovat veloissa, perheen asettaminen julkisuuteen on tämän kotiäidin tapa hankkia rahaa.

    • ristiina ja tytär

      Lapset kärsii,ainakin miulla kärsii,mie ainakin asetan tyttäreni hyvinvointi etusijalle!
      Mies intervallissa säännöllisesti,se parasta!Lapsi saa huilata ,eikä jatkuvasti huusholli kuin pöpilä.Tyttäreni laukaisi kerran,minkälainen on normaali perhe,ei muistanut enää...jatkuva sairaus läsnä,syö kyllä lapsen kasvua,itsekin huomasin että olen kadottanut 4 v lapseni kehityksestä,mihis ne meni.. ....
      ..mutta jokainen taaplaa tyylillään,miulla nyt oma taistelu,pitää elämä jotenkin "normaalina"....

      • mm-kisat

        Hei ristiina ja tytär,
        sä itse kuitenkin annat lapsellesi sen normaalin elämän, lapsella on koulu ja kaverit omat yökyläjutut jne.. sun tytär ei ole leikki-ikäinen, jos oikein nyt muistelen..? Hän on varmasti pienenä saanut kokea sen tavallisen ja turvallisen lapsuuden.. eikös ne ensimmäiset elinvuodet ole tärkeimmät lapsen kehityksessä.. Ainakin sun tytär näkee ja kasvaa siihen, että toista ei jätetä, kuin toisesta tulee sairas ja sen myötä ongelmainen henkilö..

        On niin monta muutakin tilannetta, jos lapsen elämä järkkyy.. ei voi suojella vaikka kuinka tahtoisi..eikä ole yhtä oikeaa ja väärää.. tekee miten vaan, aina jonkinlainen syyllisyys painaa takaraivossa..

        Voimia sulle ristiina ja tyttärelle iloisia kevätpäiviä:)


    • Toivotonta on

      Vanhemman ensisijainen tehtävä on suojella lapsiaan kaiken ikäisinä, ei hyysätä pähkähulluja tai vaarallisia tai liian työläitä henkilöitä kotihoidossa. Millä Mikkonen pääsee edes lapsia kouluun kyyditsemään, kauppaan jne? Kun ei ukkoa voi jättää hetkeksikään yksin, kun menee telomaan itsensä heti, kaatuilemaan jne.

      • kioioij

        vai on mikkosen tilanne toivoton.. voi olla, että he saavat hoitoapua kotiin.. ei mitenkään mahdotonta..

        kyllä mun ystävän tytärtä hoidettiin kotona ja kolme avustajaa oli ringissä mukana.. joka vuorossa.. sen ajan mitä tyttö tarvitsi.. nyt on nukkunut pois kivuista..

        sellainen hoidettava, kenellä järki päässä juoksee, osaa kyllä pysyä vuoteessaan.. jos hänelle niin sanotaan..


      • Monenlaisia tapauksi
        kioioij kirjoitti:

        vai on mikkosen tilanne toivoton.. voi olla, että he saavat hoitoapua kotiin.. ei mitenkään mahdotonta..

        kyllä mun ystävän tytärtä hoidettiin kotona ja kolme avustajaa oli ringissä mukana.. joka vuorossa.. sen ajan mitä tyttö tarvitsi.. nyt on nukkunut pois kivuista..

        sellainen hoidettava, kenellä järki päässä juoksee, osaa kyllä pysyä vuoteessaan.. jos hänelle niin sanotaan..

        Joopa. Mutta kun aivosairauksissa useinkaan se järki ei ole "ihan" entisellään ;). Voi olla ihminen rappeutunut sekä kropaltaan että järjeltään. Kokemusta on. Eli ihminen ei "muista" että kroppa on finito ja yrittää kävellä -> naamalleen maahan.


    • ristiina ja tytär

      Jotain positiivista on kyllä tämä sairaus tuonut tyttärelleni,pikkuasiat ei järkytä,niiku teineillä tapana,ja haluaa kuulemma hoitajaksi isona ; )),ei me yhdessä kauppaan likan kans päästä,harrastuksiin vien vauhdilla,mut ne pikkuhetket ku isä nukkuu esim. on niin antoisia,pikku jutustelu tai vaikka telkun kattominen yhdessä on lususta,sitä oppii saamaan pienistä asioista suuri hyöty,kait sitä äitinä löytää ne polut,vaikkei ne suuria olekaan!Mutta taitoa pitää olla,ja ei saa vaipua siihen että on hoidettavalle korvaamaton,muutkin osaa hoitaa,ja terveillä ja lapsille pitää antaa toivoa...että kaikki saa jotain elämältä!
      Uupunut hoitaja on pahinta mitä hoidettava voi saada,itse ainakin jos uuvun,olen kärttyisä ja tekis mieli paistinpannulla tömäyttää toista ; ),mut sit pitää löytää se oma saareke ja rauha,ja ladata akut.

      • jpeks

        Kerrankin suoraa ja rehellistä puhetta. Omaishoitajakin on vain ihminen.
        Korvaamattomia ihmisiä on hautausmaat väärällään.


      • Sahtivaari
        jpeks kirjoitti:

        Kerrankin suoraa ja rehellistä puhetta. Omaishoitajakin on vain ihminen.
        Korvaamattomia ihmisiä on hautausmaat väärällään.

        Kyllä meidän lapsista on tullut tasapainoisia ja empaattisia perheellisiä aikuisia omaishoitajuudestani huolimatta.
        Äiti on heille edelleen tärkeä, vaikka kunto on vuosien myötä heikentynyt.
        Lasten lapsetkin osaavat suhtautua mummuun paremmin kuin aikuiset ihmiset.


      • 6+20
        Sahtivaari kirjoitti:

        Kyllä meidän lapsista on tullut tasapainoisia ja empaattisia perheellisiä aikuisia omaishoitajuudestani huolimatta.
        Äiti on heille edelleen tärkeä, vaikka kunto on vuosien myötä heikentynyt.
        Lasten lapsetkin osaavat suhtautua mummuun paremmin kuin aikuiset ihmiset.

        Muln ystäväni veli on vammainen.. ystäväni sit ajatteli, että jossain vaiheessa hänen pitää kertoa pienille pojilleen, että miks eno on nyt vähän sellainen.. ettei nyt pärjää ja osaa kaikkea.. äiti aikansa selitti, niin pikkupohjat suorastaan tuohtuivat ja totesivat, eno on ihan hyvä tyyppi:)


      • Alviton
        6+20 kirjoitti:

        Muln ystäväni veli on vammainen.. ystäväni sit ajatteli, että jossain vaiheessa hänen pitää kertoa pienille pojilleen, että miks eno on nyt vähän sellainen.. ettei nyt pärjää ja osaa kaikkea.. äiti aikansa selitti, niin pikkupohjat suorastaan tuohtuivat ja totesivat, eno on ihan hyvä tyyppi:)

        Meidän pojantytär 2vee, on ollut tilapäishoidossa meillä.
        Alussa vähän Äitiä ikävä, ja itkettää.
        Sitten alkaa mennä hyvin.
        Mummo on pyörätuolissa.
        Seuraavana iltana Isä näytti kuvia mummusta ja papasta.
        Mummon kuvan kohdalla Santra tokaisi, että Ihana mummu!
        Papan kohdalla, että ei mittään hätää.

        Näin lapset kohtelee meitä, paremmin kuin ns. vertaistukipalsta.


    • 10 + 3

      >Näin lapset kohtelee meitä, paremmin kuin ns. vertaistukipalsta.<

      Niin metsä vastaa kun sinne huutaa.

      Jos itse haukkuu, arvostelee, mitätöi ja nimittelee toisia omaishoitajia asennevammaisiksi, ei kannata ihmetellä jos jää ajatuksineen yksin.

      Mietipä sitä.

    • minä ja mieheni

      Näkee kirjoittajista ketkä ovat liian paljon uponneet omaishoidon syövereihin.
      Ei nähdä kuin oma napa, kaikkien muiden pitää myötäillä, missään nimessä ei saisi kertoa että jollain muulla asiat luistavat hyvin vaikka toimiikin eri tavalla.
      Toivon että pystyn näkemään myös muiden ihmisten vaikeudet etten vain silmät palaen kahmi kakkia mahdollisia etuja yhteiskunnalta itselleni.
      Kyllä yhteiskunta vastaan tulee kun vaatimukset pystytään täyttämään, tällainen on oma kokemukseni.

      • tästä-tästä

        En minäkään nääntynyt ole..

        Jotenkin luulisi, että täysjärkinen ihminen tietää, että kaikkea ei koskaan saa.. jokaisella meillä on varmasti pettymyksiä omaishoidon ja sen tukipalveluiden suhteen..

        Se tämän palstan suurin höpö-höpö aihe on se, että täällä on joku täysin ulkopuolinen, kuka ei ole omaishoitaja, niin hän käy arvostelemaan tai laittamaan järjestykseen miten asiat on.. sellaisen mielipiteellä ei ole arvoa, koska ei ole kokemusta..

        Oikein kylmäsi kuin luin tuolta toisesta viestiketjusta, että eihän pienet vammautuneet lapset kauan elä, joten kenenkään ei tarvitse kauaa kitua pahasti vammaisen lapsen omaishoitajana.. kirjoittajalla ei ole mitään käsitystä taantuvista geenivirheen aihuttamista sairauksista tai vammaisuudessa..


      • mammankaa

        Hyvä kirjoitus, minä ja mieheni,

        kiitos, oli kiva lukea se:)


      • 6+2
        mammankaa kirjoitti:

        Hyvä kirjoitus, minä ja mieheni,

        kiitos, oli kiva lukea se:)

        tässä tämän näkee, nimimerkki mammankaa kiittelee toisen kirjoittusta, niin on saanut negan siitä kiittämisestä..
        siis aikuiset ihmiset.. ottaako jotain päähän se, että jonkun kirjoitus on jostakin hyvä.. ?????


    • ristiina ja tytär

      Täälläpäs kova kilpailu siitä kellä se kurjin kohtalo,voiko edes verrata,jokaiselle se läheisen sairaus on kaikista kurjin,vertailematta.Kait se ihmisen luonne pelaa siinäkin,kuinka uppoutunut on,hoivaamiseen ja kuinka kurjaksi sen kokee,oli sitten kyseessä lapsi tai aikuinen tai vanhus.Itse olen hoitanut kaikenmaailman sairaita,lapsista vanhuksiin,lapsen sairaus niin kourivaa,ainakin itsestäni.
      Mun äijä kun sairastaa koitan ajatella ,että hänellä sentäs oli rikas ja antoisa terve elämä,ennenkuin alzheimer tuli kuvaan,hyvän elämän sai,mutta tämä tällä hetkellä meille kaikista kamalinta mitä voi olla,katsella kun kuihtuu hiljalleen pois,joten kyllä kahmin yhteiskunnalta kaiken avun mitä saa,ehkä tämä helpompaa kun on aikuinen hoidettava tai sitten ei,koska hän tajuaa jotain vielä,en tiedä...
      Sen olen huomannut ,töissä sekä nyt omaishoitajana,koskaan ei tee oikein muiden mielestä,sama koitatko ajatella kaikkien hyvää,vai omaa napaa,joten olen päätynyt kulkemaan sitä tietä mitä mieheni kanssa sovittiin,elän ja jatkan omaa elämääni ja tuen tytärtäni,enkä taatusti ala marttyyriksi,paska hommahan tää,mutta minkäs teet.

    • minä ja mies

      Vaikeaa on, välillä, joskus jopa hirveää!!!
      Kenellä lienee kurjinta uskoisin että sellaisella joka joutuu katselemaan lapsensa hidasta kuihtumista pois. Kun tämä vielä kärsii, on hengitysvaikeuksia ja kipuja.
      Tämä ihmisen alku ei saanut viettää normaalia elämää ollenkaan, se jos mikä on väärin.
      Vanhemmalla ihmisellä on kuitenkin ollut elämä, on voinut vaikuttaa siihen millaiseksi elämänsä tekee.
      Me ollaan jo vanhoja, hoidan niin kauan kun pystyn. On sentään hyviäkin päiviä, sama aurinko lämmittää meitäkin, on pihamaa missä voidaan kuunnella lintujen laulua, minä kiikussa ja puoliso pyörätuolissa.

      • minä ja vaimo

        Edellinen kirjoittaja puhuu asiaa.
        Tunnen juuri samoin.


    • äiti-olen

      Nyt kuin luin näitä viestejä 9.toukokuuta alkaen;
      minä ja mieheni ja siitä eteenpäin..

      niin tuli levollinen olo.. teillä on hyviä mielipiteitä ja olen samaa mieltä niin monessa..

      • 9+20

        samma här:)


      • soilikki
        9+20 kirjoitti:

        samma här:)

        Tässä tuli puhe kilpailusta kenellä on vaikeinta, meidän kylällä oli yks isäntä jollä oli aina muka vakavampi sairaus kuin toisella.Rupesi kiistelemään mieheni isän sairauksista ,mieheni tuumasi kai se vakavaa oli ollut kun kuoli.Että sellainen kilpailu.Lämmintä kevättä kaikille ,näitä päiviä on huonoja ja vielä huonompia.Mutta eletään kiusallakin.


      • ..
        soilikki kirjoitti:

        Tässä tuli puhe kilpailusta kenellä on vaikeinta, meidän kylällä oli yks isäntä jollä oli aina muka vakavampi sairaus kuin toisella.Rupesi kiistelemään mieheni isän sairauksista ,mieheni tuumasi kai se vakavaa oli ollut kun kuoli.Että sellainen kilpailu.Lämmintä kevättä kaikille ,näitä päiviä on huonoja ja vielä huonompia.Mutta eletään kiusallakin.

        Taisi vetää ukkelin hiljaiseksi:)


    • me*

      Aloittajalle.
      Uhrautuminen... Kun aloin miettimään, varmaan olen uhrautunut, Kyllä se on ollut oma valinta.
      Päätökseen on vaikuttanut rakkaus ja sääli.
      Alkuun mietin taloudellisesta puolta paljon.
      Ei ollut hätää, miehellä hyvä eläke ja itselläni, lisäksi omaishoidontuki ja kelan korvaus.
      Ei nytkään ole taloudellista hätää, haluaisin jatkaa omaishoitoa, en rahasta, mutta siksi että tunnen eläväni kun autan häntä, samalla autan itesäni.
      Olllaan tultu siihen pisteeseen että rahalla ei ole merkitystä, vain sillä että jaksetaan taas tämä päivä.
      Nyt ollaan luovuttamassa, yksi päivä on illassa, huomisesta ei tiedä. Auta jokin siellä!

    • 20+10

      Hei me*

      tiedän tuon tunteen, rakkaus ja sääli.. niin täällä meilläkin

      • Hento hoitaja

        Olen ollut vuosia Alzheimer potilaan omaishoitaja lisäksi monia muita sairauksia.
        En itsekään täysin terve joten pakko alkaa säästää itseään.
        Olimme lääkärissä ja sieltä tilanne nähtiin liian raskaaksi minulle.
        Nyt alkoi kotihoito apuna ja toivottavasti päälle jäänyt jatkuva väsymys edes vähän helpottaa. Lääkärin tutkimuksia seuraa.
        Olen hoitanut ja sanonut että mikään rakkaus ei auta kun ei jaksa.
        Ei pidä olla niin että uupuu itsekin lopulta taakan alle.
        Todella jos ei muu auttaisi voisi avioero olla ainoa mahdollisuus.
        Siis apua omaishoitajille kun he väsyvät. Ihminen omaishoitajakin eikä kone.
        Kun sen tajauaisivat jotka päättävät näistä asioista. Toivon heille järkeä siihen.


    • ***

      Ei auta itku eikä rukous, sen enenpää kuin rakkauskaan jos ei jaksa, niin ei jaksa.
      En usko että avioeroa tarvitsee ottaa, lisää vapaitasi tai luovuta, kyllä hoidettavasi on pakko sijoittaa laitokseen, ei ole oikein että oman terveytesi kustannuksella hoidat.
      Sellaista tämä on.

      • Hento hoitaja

        Siinä vaan on se että vaikka irtisanoisi omaishoitajuuden sanottu jo että perhe vastuussa kuitenkin. Lisäksi ei voi uskoa ulkopuolinen miten pilkun tarkaa on se mitä hoitaja tekee hoitaessaan siis kun jos hoidettava kykenee jotain niin se on jotain että pärjää hyvin eikä vaikea hoidettava. Vaikka laitat kaiken ja huolehtinut kaikesta ei siitä kiitosta tule vaan yhteiskunta hyötyy siitä 3/4 osaa minkä hoito maksaa laitoksessa. Jos hoidettava pystyy menemään vessaan niin kotona hoito.
        Vaipatkin vaihdettava saatettava lääkärille ja hoida koko koti yksin.
        Pese pyykit ja henkinen taakka lisäksi kun hoitohuolet ja tulee ajan kanssa muitakin huolia kuten sairauden paheneminen ja sen seuraaminen.
        Raskasta henkisesti ja se rasittaa myös.
        En aio enää terveyteni uhalla tehdä liian rasittavaa hoitoa.
        Kova taistelu ennen kuin siinä pisteessä että laitokseen pääsee kun oltava ihan kaksin hoidettava ja liikuntakyvytön. Niin vaan asia on. Saan onneksi hoito vapaita. Luojan kiitos. Tosin maksaa nekin hoitojaksot ei ilmaisia.


      • Ihmetteleväinen
        Hento hoitaja kirjoitti:

        Siinä vaan on se että vaikka irtisanoisi omaishoitajuuden sanottu jo että perhe vastuussa kuitenkin. Lisäksi ei voi uskoa ulkopuolinen miten pilkun tarkaa on se mitä hoitaja tekee hoitaessaan siis kun jos hoidettava kykenee jotain niin se on jotain että pärjää hyvin eikä vaikea hoidettava. Vaikka laitat kaiken ja huolehtinut kaikesta ei siitä kiitosta tule vaan yhteiskunta hyötyy siitä 3/4 osaa minkä hoito maksaa laitoksessa. Jos hoidettava pystyy menemään vessaan niin kotona hoito.
        Vaipatkin vaihdettava saatettava lääkärille ja hoida koko koti yksin.
        Pese pyykit ja henkinen taakka lisäksi kun hoitohuolet ja tulee ajan kanssa muitakin huolia kuten sairauden paheneminen ja sen seuraaminen.
        Raskasta henkisesti ja se rasittaa myös.
        En aio enää terveyteni uhalla tehdä liian rasittavaa hoitoa.
        Kova taistelu ennen kuin siinä pisteessä että laitokseen pääsee kun oltava ihan kaksin hoidettava ja liikuntakyvytön. Niin vaan asia on. Saan onneksi hoito vapaita. Luojan kiitos. Tosin maksaa nekin hoitojaksot ei ilmaisia.

        Mitä vapaita nekin on kun joutuu maksamaan siitäkin. Ei muussa työssä tarvitse maksaa vapaa päivien ajalta. Vapaa päiviltä maksu laitoksessa 10,90 € ja lisäpäivistä 27.60 € ? ei ihan tarkka mutta sitä luokkaa..
        Verot omaishoitajan palkasta esim. palkka 519,92 € / kk niin vero 133,88 € siitä.
        Tämä laskelma on jo vanhuuseläkkeellä olevan jolla eläke pieni jotain yli 1000 €
        brutto. laskekaa kuinka kannattavaa ja raskasta omaishoito on. Tuo palkka on toinen vaativuusluokka hoidossa. Sen yli tulee yksi joka lie noin 700 € / kk.
        Laitoksessa hoito maksaa 3-4 kertaa enemmän kuukaudessa.
        Siis hoitajien selkänahasta yhteiskunta ottaa rahaa. Onko se oikein ?


      • 20+4
        Ihmetteleväinen kirjoitti:

        Mitä vapaita nekin on kun joutuu maksamaan siitäkin. Ei muussa työssä tarvitse maksaa vapaa päivien ajalta. Vapaa päiviltä maksu laitoksessa 10,90 € ja lisäpäivistä 27.60 € ? ei ihan tarkka mutta sitä luokkaa..
        Verot omaishoitajan palkasta esim. palkka 519,92 € / kk niin vero 133,88 € siitä.
        Tämä laskelma on jo vanhuuseläkkeellä olevan jolla eläke pieni jotain yli 1000 €
        brutto. laskekaa kuinka kannattavaa ja raskasta omaishoito on. Tuo palkka on toinen vaativuusluokka hoidossa. Sen yli tulee yksi joka lie noin 700 € / kk.
        Laitoksessa hoito maksaa 3-4 kertaa enemmän kuukaudessa.
        Siis hoitajien selkänahasta yhteiskunta ottaa rahaa. Onko se oikein ?

        Meillähän on liitto?
        Mitä ne siellä touhuavat? Edes tasa-arvoinen kohtelu ja korvaus jokaiselle omaishoitajalle, asuinpaikasta riippumatta, ei olisi liikaa pyydetty!
        Mutta päättäjät tietää, on jo lentävä lause:"Hoitaahan ne kuitenkin, vaikka ilmaiseksi".
        Suurin osa omaishoidontukeen oikeutetuista ei saa lainkaan korvausta vaikka kriteerit täyttyisivät.


      • Hento hoitaja
        Hento hoitaja kirjoitti:

        Siinä vaan on se että vaikka irtisanoisi omaishoitajuuden sanottu jo että perhe vastuussa kuitenkin. Lisäksi ei voi uskoa ulkopuolinen miten pilkun tarkaa on se mitä hoitaja tekee hoitaessaan siis kun jos hoidettava kykenee jotain niin se on jotain että pärjää hyvin eikä vaikea hoidettava. Vaikka laitat kaiken ja huolehtinut kaikesta ei siitä kiitosta tule vaan yhteiskunta hyötyy siitä 3/4 osaa minkä hoito maksaa laitoksessa. Jos hoidettava pystyy menemään vessaan niin kotona hoito.
        Vaipatkin vaihdettava saatettava lääkärille ja hoida koko koti yksin.
        Pese pyykit ja henkinen taakka lisäksi kun hoitohuolet ja tulee ajan kanssa muitakin huolia kuten sairauden paheneminen ja sen seuraaminen.
        Raskasta henkisesti ja se rasittaa myös.
        En aio enää terveyteni uhalla tehdä liian rasittavaa hoitoa.
        Kova taistelu ennen kuin siinä pisteessä että laitokseen pääsee kun oltava ihan kaksin hoidettava ja liikuntakyvytön. Niin vaan asia on. Saan onneksi hoito vapaita. Luojan kiitos. Tosin maksaa nekin hoitojaksot ei ilmaisia.

        Kuin taakka harteilta putosi kun lopetin omaishoitajuuden. Sanottiin että kuntoni ei riitä enää omaishoitajaksi. Nyt hoitaa kotihoito ja vastuu hoidosta heillä siis lääketieteellinen puoli.
        Kun olen hento niin turvapuhelin avuksi jos mieheni kaatuu siillä puhettakaan että jaksaisin nostaa hänet ja selkäni ei kestä. Minulle sanottu että en saa ponnistella ja nostaa häntä itseni vuoksi.
        Joten nyt sikäli helpotus ja myötä elän hänen kanssaan ja väsymystäni koetan lepäillen saada sikäli kuin mahdollista leväten.
        En ehkä olisi alkanut jos olisin tiennyt miten raskasta on omaishoitajan olla.
        Ei henkistä tukea ja vain vapaa päivät oli hegähdys taukoja.
        Lisäksi sekin että on niin sidottu jatkuvasti ja ei voi virkistystä hakea koska ei pääse minnekään.
        Nyt katse eteenpäin ja paras mahdollinen tehtävä jatkossa ja katsottava tulevaisuuteen kaikesta huolimatta.
        Oli virhe jatkaa näin kauan väsyksiin ja terveys kärsi siitä. Ei voi niin jatkaa enää.


    • Pitäkää puolenne

      >Siinä vaan on se että vaikka irtisanoisi omaishoitajuuden sanottu jo että perhe vastuussa kuitenkin.<

      Tuo ei pidä paikkaansa. Omaishoitaja on se, jonka nimi on paperissa ja jolle olematon omaishoidontuki maksetaan.

      Eikä ketään voi pakottaa omaishoitajaksi vasten tahtoaan. Omaishoidonsopimus on irtisanottavissa molemmin puolin, siinä ei auta mikään.

      Pienissä, köyhissä kunnissa voidaan hyvinkin rahan puutteen vuoksi suorastaan painostaa omaishoitajaa jatkamaan yli omien voimien. Siihen ei kenenkään pidä suostua.

      Kunnallislaki velvoittaa kunnat huolehtimaan sairaista ja vanhuksista. Se on oikein laissa määritelty. Ketään ei saa jättää hoidotta.

      Jos omaishoitaja väsyy ja sanoo irti omaishoidonsopimuksen, on kunnan etsittävä hoitopaikka, ei siinä pullikointi auta. Muuta perhettä ei voi painostaa eikä pakottaa jatkamaan hoitoa, sopimus ei koske muuta perhettä. Tiukka linja molemmin puolin!

      • Hento hoitaja

        Noin sen pitäisi olla mutta käytännössä toisin. Tiedän että voi irtisanoa sopimuksen.mutta ellei eroa tai muuta niin hoito jatkuu avioliitossa.
        Ei saa helpolla kunnan hoitopaikkaa muutenkaan saati jos vielä joten kuten hoippuu jaloillaan. Kriteerit on liian kovat omaishoitajille.
        Uskon että tulevaisuudessa ei moni ala ehdoin tahdoin kuin vankilaan vaikka kuin rakastaisi toista kun ei jaksa. Mikään rakkaus ei auta siihen.
        Jotain tarttis tehdä asian eteen. Vanhoja ja heikkokuntoisia pidetään omaishoitajina oman terveyden kustannuksella. Tuleepa lisää hoidettavia.
        Mekö olemme yhteiskunnan selkäranka ja maksamme sille omalla terveydellä ?
        Ollaan aikoinaan maksettu työstämme veroa yhteiseen käyttöön.


    • ja vielä pah

      Heh,miten sanoa irti omaishoitosopimus jos on naimisissa hoidettavan kanssa,kipata se johonki ,vai....?? Ei se niin helppoa ole,vaikka mikä velvottais,kun ei ole aina kunnon hoitopaikkoja edes tarjolla!Ja pah...

      • Hento hoitaja

        Voisit kokeilla omaishoitajuutta. Se vie vain koko muun elämäsi ja huoli ja vastuu
        ja oma terveys vaarassa koska jo sairas itsekin.
        Kysynkin millä perusteella omaishoitajan kunto arvioidaan kun aina vedotaan vaikka paljon vaativaa hoitoa niin ei tule kriteereitä että vaikea hoidettava vaikka täysin sidottu hoidettavaan omaishoitaja koko ajan.
        Joten turha ottaa kantaa ettei saa hoitoa. Pakko saada ei auta muu.


    • vielä jaksan.

      Tyhmää aliarvioda toisen tilannetta tuntematta sitä.
      Kyllä yhteiskunta on velvollinen huolehtimaan jos omainen ei jaksa.
      Ei se mihinkään kaatopaikalle kippaamista ole jos omainen joutuu vanhainkotiin tai terkkarin vuodeosastolle.
      Kukaan ei koskaan tiedä koska terveys menee, hoitajallekin voi käydä niin. Miten sitten suu pannaan, ollaanko kipattuna jonnekin ihan yhdessä.

      • päivänkakkarat..

        Tänä päivänä moni ei ihan oikeasti taida tietää, kuinka todella huonokuntoinen täytyy olla päästäkseen johonkin laitokseen..

        Tässä oman omaishoitaja tilanteen sivussa olen seurannut yksinäisen vanhuksen yksinoloa (naimaton, lapseton).. se on kyllä järkyttävää.. heiteille jättöä.. yhtään en ihmettele, että niitä muumioita välillä löytyy..

        Mutta onko sellaista kuin vanhuksen heitteille jättöä olemassa, siis laillisesti.. siis kaikenlaisia suosituksia ja lakeja on.. mutta mutta.. eikö ne ole laadittu niin, että juriidisesti siinä on aina kunta vahvoilla..

        Ainoat todella valvotut lait taitaa olla perusopetuslaki ja lastensuojelulaki..niissä kunnalla ei juurikaan jää soveltamismahdollisuutta..

        Kyllä meistä jokaisesta taitaa vanhana tulla maanpäällinen ongelmajäte..


      • Näinpä

        Useinhan näin nimenomaan tapahtuu, tai sitten niin, että hoitaja kuolla kupsahtaa ennen hoidettavaansa.


      • piupau987654

        Ei se noin mene. Jos sanot omaishoitaja sopimuksen irti, niin sittenhän hoidat samaa potilasta ILMAN palkkaa. Hoitopaikat on kiven alla, jopa 90-vuotiaat rullatuoliin sidotut vanhukset joutuu asuun YKSIN, hoitaja käy pari kertaa päivässä, 15min. Nukkumaan laitetaan jo iltapäivällä, ei ne käy enää illalla. Sulla on liian ruusuiset kuvat Suomen vanhustenhoidosta.

        Eikä Nina-rukka voi erotakaan, millä se sitte eläis kun ei saisi leskeneläkettä Timpan kuoleman jälkeen? Ja Timppahan ei tosta paremmaksi enää tokene, turha luulla muuta. Sen saama kohtaus oli pahaa laatua, infarktejakin kun on monen tasosia, lievemmistä paranee ihan työkuntoonkin, voimakkaimmista menee henki kerta slaagilla. Tästä eteenpäin se on vaan alaspäin menoa Mikkosella, hitaasti mutta varmasti kroppa antaa periksi, korkeintaan viitisen vuotta veikkaisin elinaikaa, on nyt jo jatkoajalla.


      • koirankanssalenkillä
        piupau987654 kirjoitti:

        Ei se noin mene. Jos sanot omaishoitaja sopimuksen irti, niin sittenhän hoidat samaa potilasta ILMAN palkkaa. Hoitopaikat on kiven alla, jopa 90-vuotiaat rullatuoliin sidotut vanhukset joutuu asuun YKSIN, hoitaja käy pari kertaa päivässä, 15min. Nukkumaan laitetaan jo iltapäivällä, ei ne käy enää illalla. Sulla on liian ruusuiset kuvat Suomen vanhustenhoidosta.

        Eikä Nina-rukka voi erotakaan, millä se sitte eläis kun ei saisi leskeneläkettä Timpan kuoleman jälkeen? Ja Timppahan ei tosta paremmaksi enää tokene, turha luulla muuta. Sen saama kohtaus oli pahaa laatua, infarktejakin kun on monen tasosia, lievemmistä paranee ihan työkuntoonkin, voimakkaimmista menee henki kerta slaagilla. Tästä eteenpäin se on vaan alaspäin menoa Mikkosella, hitaasti mutta varmasti kroppa antaa periksi, korkeintaan viitisen vuotta veikkaisin elinaikaa, on nyt jo jatkoajalla.

        Kirjoitit asiaa piupau987654


      • Ex omaishoitaja
        piupau987654 kirjoitti:

        Ei se noin mene. Jos sanot omaishoitaja sopimuksen irti, niin sittenhän hoidat samaa potilasta ILMAN palkkaa. Hoitopaikat on kiven alla, jopa 90-vuotiaat rullatuoliin sidotut vanhukset joutuu asuun YKSIN, hoitaja käy pari kertaa päivässä, 15min. Nukkumaan laitetaan jo iltapäivällä, ei ne käy enää illalla. Sulla on liian ruusuiset kuvat Suomen vanhustenhoidosta.

        Eikä Nina-rukka voi erotakaan, millä se sitte eläis kun ei saisi leskeneläkettä Timpan kuoleman jälkeen? Ja Timppahan ei tosta paremmaksi enää tokene, turha luulla muuta. Sen saama kohtaus oli pahaa laatua, infarktejakin kun on monen tasosia, lievemmistä paranee ihan työkuntoonkin, voimakkaimmista menee henki kerta slaagilla. Tästä eteenpäin se on vaan alaspäin menoa Mikkosella, hitaasti mutta varmasti kroppa antaa periksi, korkeintaan viitisen vuotta veikkaisin elinaikaa, on nyt jo jatkoajalla.

        Lisäisin tuohon että ei virallisesti vastuussa hoidettavasta kun ei omaishoitaja.
        Kunnan järjestettävä hoito sairaille ja vanhuksille sanoo laki.
        Tietenkinkin moraalinen vastuu mutta lääketieteellinen vastuu kunnalla.
        Eli kotihoito tai laitoshoito.


    • Huokaus ja huokaus

      Niin siis tietysti pitää ensin ottaa avioero ja sitten samalla hakea asumuseroa ja sanoa irti omaishoitajasopimus. Minä en mitenkään hyväksy semmoista, että kahden ihmisen pitää kuolla, jotta yksi ihminen saa asua kotonaan loppuun asti.

      • hilma-maria*

        Kyllä meillä alkoivat ehdotella luovuttamista. Näkivät intevallijaksoilla kuin toivoton tapaus omainen on hoitaa yksin.
        Itse olen sellainen että en osaa luovuttaa ajoissa, nyt olen oivaltanut että oli viimeisiä hetkiä antaa periksi, muuten olisin itsekin hoidettava.
        Vaikka hoidettava ei oliskaan fyysisesti niin raskas kuin meillä oli, omaishoito on silti henkisesti kuluttavaa. Siihen vain sopeutuu, ei enää muistakaan millaista normaali elämä on kun hoitamista jatkuu kauan, vuodesta toiseen.
        Olen ollut heti neljä kuukautta "vapaa" omaishoidosta, en ole läheskään toipunut, menee aikaa ja paljon. Olen kuitenkin tyytyväinen elämääni, varsinkin nyt kesällä on mökillä mukavaa, kaipaan silti miestä makailemaan pihalle, miellä meni hyvin kesäisin, tein ulkohommia ja mies makaili siinä lähellä, kävin välillä katsomassa.
        Jaksamista teille jotka teette raskasta, mutta palkitsevaa työtänne. Palkitseminen ei tarkoita rahallista korvausta vaan hoidettavan kiitollista katsetta kun kaikki menee hyvin.


      • Vanhempi "rouva"

        En hyväksy minäkään että puolison menetettävä loppu terveytensä.
        Usein iäkkäillä myös puoliso jo sairas itsekin. Pitäisi olla aikaa hoitaa
        terveyttään ja tressi pahentaa sairauksia. Etenkin sydän sairaudet alttiita
        jatkuvasta tressistä lääkärin mukaan. Tulee siinä tressiä ku jatkuvasti toisen ehdoilla ja ilman tarpeellista lepoa. Lisäksi alzheimerissä on omat jutut esim.
        käytöshäiriöt jotka puretaan vaimoon ilman syytä. Vieraalle ei kiukutella.
        Jos neuvoo jotain ihan potilaan parhaaksi saa tylyjä vastauksia ja kiukkua.
        Lisäksi liikkuminen huonoa jo ja kaatuilua!
        Allekirjoitan että kahden ei pidä kuolla jotta yksi saa asua kotona.
        Loputtomiin ei jaksa kukaan hoitaa sellaista sairasta jolla vielä muita sairauksia
        lisää.


      • 8 + 1
        hilma-maria* kirjoitti:

        Kyllä meillä alkoivat ehdotella luovuttamista. Näkivät intevallijaksoilla kuin toivoton tapaus omainen on hoitaa yksin.
        Itse olen sellainen että en osaa luovuttaa ajoissa, nyt olen oivaltanut että oli viimeisiä hetkiä antaa periksi, muuten olisin itsekin hoidettava.
        Vaikka hoidettava ei oliskaan fyysisesti niin raskas kuin meillä oli, omaishoito on silti henkisesti kuluttavaa. Siihen vain sopeutuu, ei enää muistakaan millaista normaali elämä on kun hoitamista jatkuu kauan, vuodesta toiseen.
        Olen ollut heti neljä kuukautta "vapaa" omaishoidosta, en ole läheskään toipunut, menee aikaa ja paljon. Olen kuitenkin tyytyväinen elämääni, varsinkin nyt kesällä on mökillä mukavaa, kaipaan silti miestä makailemaan pihalle, miellä meni hyvin kesäisin, tein ulkohommia ja mies makaili siinä lähellä, kävin välillä katsomassa.
        Jaksamista teille jotka teette raskasta, mutta palkitsevaa työtänne. Palkitseminen ei tarkoita rahallista korvausta vaan hoidettavan kiitollista katsetta kun kaikki menee hyvin.

        > Itse olen sellainen että en osaa luovuttaa ajoissa, nyt olen oivaltanut että oli viimeisiä hetkiä antaa periksi, muuten olisin itsekin hoidettava.<

        Niinpä, Hilma-Maria. Teksteistäsi näkyi jo kauan sitten, että huojut itsekin kipurajalla, aivan kuten joku muukin.

        Yritin joskus varovasti vihjaistakin, mutta uupumusputkessa tulkitsit väärin ja olet vieläkin minulle vihainen, vaikka tarkoitin sekä sinulle että yhdelle uupuneelle vaarille vain hyvää.

        Mukavaa, että nyt olet toipumumassa ja pystyt jo hiukan nauttimaan kesästä ja sen tarjoamista riemuista.


      • hilma-maria*
        8 + 1 kirjoitti:

        > Itse olen sellainen että en osaa luovuttaa ajoissa, nyt olen oivaltanut että oli viimeisiä hetkiä antaa periksi, muuten olisin itsekin hoidettava.<

        Niinpä, Hilma-Maria. Teksteistäsi näkyi jo kauan sitten, että huojut itsekin kipurajalla, aivan kuten joku muukin.

        Yritin joskus varovasti vihjaistakin, mutta uupumusputkessa tulkitsit väärin ja olet vieläkin minulle vihainen, vaikka tarkoitin sekä sinulle että yhdelle uupuneelle vaarille vain hyvää.

        Mukavaa, että nyt olet toipumumassa ja pystyt jo hiukan nauttimaan kesästä ja sen tarjoamista riemuista.

        Ystävä hyvä


      • HM.
        8 + 1 kirjoitti:

        > Itse olen sellainen että en osaa luovuttaa ajoissa, nyt olen oivaltanut että oli viimeisiä hetkiä antaa periksi, muuten olisin itsekin hoidettava.<

        Niinpä, Hilma-Maria. Teksteistäsi näkyi jo kauan sitten, että huojut itsekin kipurajalla, aivan kuten joku muukin.

        Yritin joskus varovasti vihjaistakin, mutta uupumusputkessa tulkitsit väärin ja olet vieläkin minulle vihainen, vaikka tarkoitin sekä sinulle että yhdelle uupuneelle vaarille vain hyvää.

        Mukavaa, että nyt olet toipumumassa ja pystyt jo hiukan nauttimaan kesästä ja sen tarjoamista riemuista.

        Yritin joskus varovasti vihjaistakin, mutta uupumusputkessa tulkitsit väärin ja olet vieläkin minulle vihainen, vaikka tarkoitin sekä sinulle että yhdelle uupuneelle vaarille vain hyvää.


      • 8 + 1
        HM. kirjoitti:

        Yritin joskus varovasti vihjaistakin, mutta uupumusputkessa tulkitsit väärin ja olet vieläkin minulle vihainen, vaikka tarkoitin sekä sinulle että yhdelle uupuneelle vaarille vain hyvää.

        Ei ollut tarkoitus kaivella menneitä, HM :-) Tarkoitukseni oli vain esimerkin kautta kiinnittää yleisellä tasolla huomiota siihen, että moni omaishoitaja - etenkin kymmeniä vuosia omaistaan hoitanut - on sekä fyysisesti että psyykisesti niin uupunut, että omakin terveys alkaa olla vaarassa.

        Tiedän että olet voimakas selviytyjätyyppi. Elämä on lyönyt sinua kovin käsin, mutta silti sinulla riittää avarakatseisuutta ja sydämenlämpöä ymmärtää toisiakin omaishoitajia.

        Niinkuin täällä on moni todennut, huomaa muutamista kirjoittajista selvästi että he ovat jo vuosikausia sinnitelleet jaksamisensa rajoilla. Näkökyky ja kiinnostus ulkopuolisiin asioihin on kapeutunut putkinäöksi, joka puolestaan näkyy ulospäin suvaitsemattomuutena, katkeruutena, näköalattomuuttena, kateutena ja nyrkit pystyssä joka suuntaan huitomisena.

        Toivotan sinulle ja kaikille muillekin omaishoitajille aurinkoista ja lämmintä kesää. Nautitaan suomalaisen suven suloisuudesta ja kerätään voimia, että syksyn tullen jaksetaan taas jatkaa :-)


    • ristiina ja tytär

      Ei kaikki ole niin mustavalkoista,eikä kovin helppoa ottaa ero toisesta,jos yhteinen lapsi ja elämä,ja tunteet....Minä olen kyllä saanut apua jaksamiseen,ja saan hoitopaikan kun se aika koittaa.Tällä hetkellä valmistaudun joka päivä,pienin ajatuksin ,että mieheni siirtyy kokonaan laitoshoitoon,intervalli harjottelua...

    • Arvoa omalle työlle!

      Hei kaikki omaishoitajat Teette ÄÄRIMMÄISEN tärkeää työtä, hoidatte sitten äitiänne, isäänne, puolisoanne, isovanhempaanne, lastanne tai ketä tahansa, mutta yhtä raskasta se on joka tapauksessa. Jos alkaa tuntua siltä, ettette jaksa, hakekaa ihmeessä apua, ettei auttajasta tule autettava ennen aikojaan. Mikäli saa sukulaisilta arvosteluja omista päätöksistään, voisi olla ihan terveellistä näiden arvostelijoidenkin kokeilla, millaista se on. Kai muistatte pitää lakisääteiset lomat ja vapaat? Olen työssäni nähnyt omaishoitajia, joille on kynnyskysymys tuoda hoidettavansa laitokseen loman tai jonkin muun asian vuoksi. On myös syyllisyyttä tuntevia, jolle suku on ollut nyreissään. Totta on, ettei laitoksissa ole mitenkään mahdollista antaa samanlaista ja yksilöllistä hoitoa, mitä kotona, mutta kukaan ei jää myöskään ilman hyvää hoitoa.

      • kys-kys

        Totta on, ettei laitoksissa ole mitenkään mahdollista antaa samanlaista ja yksilöllistä hoitoa, mitä kotona, mutta kukaan ei jää myöskään ilman hyvää hoitoa.

        Hyvää hoitoa??
        Onko sitä joka paikassa..?


    • nähnyt ja kuullut

      Ei aina kotonakaan saa hyvää hoitoa.
      Omaishoitajiakin on moneen junaan. Tiedän tapauksen jossa omaisella olisi taatusti parempi olla laitoksessa, tai melkein missä tahansa muualla kuin nykyisissä olosuhteissa hoitajansa kanssa.
      Näyttää siltä kun täällä lueskelee, että omaishoitajat ovat jotain yli-ihmisiä, vailla heikkouksia. Kyllä hekin voivat laiminlyödä hoidettavaansa ja lisäksi kiusata ja ilkeillä hoidettavalleen.
      Suurin osa varmaan tekee hoitotyötään suurella sydämellä, mutta poikkeuksiakin on.

    • 1 + 9

      Olet aivan oikeassa. Monet joutuvat omaishoitajiksi olosuhteitten pakosta, tahtomattaan. Jos persoonallisuus ei ole hoivaajatyyppinen, on varmasti vaikeata.

      Oma äitini joutui isälleen antaman lupauksen vuoksi ottamaan luokseen ja huolehtimaan iäkkäästä äidistään, sen jälkeen kun ukki kuoli.

      Mummo oli ihana ihminen, lämmin ja pehmeä, ei sanonut koskaan kenestäkään pahaa sanaa. Fyysisesti mummo oli hyväkuntoinen, mutta hänellä oli viimeisinä vuosina huono kuulo ja lievä dementia.

      Äiti oli järkyttävän ilkeä mummolle, ei kai sentään lyönyt mutta oli kovasydäminen ja harrasti henkistä julmuutta. Mummo sai syödä kyynelin joka päiväisen leipänsä, vaikka maksoi äidille asumisestaan ja ruoastaan.

      Olin jo aikuinen ja asuin muualla, mutta lomilla kotona käydessäni näin, miten huonosti äiti mummoa kohteli. Koskaan en kuullut, että äiti olisi esimerkiksi kutsunut mummoa syömään ystävällisellä äänellä.

      Monet kerrat äidille siitä huomautin ja sanoin että edestäsi tuonkin vielä löydät.
      Nyt aikuisena ymmärrän, että äidin luonteessa on sadistinen piirre. Meitä lapsiaan hän pahoinpiteli julmasti liki päivittäin rippikouluikäisiksi asti, kunnes nousimme fyysisesti pitämään puoliamme.

      Isä kuoli tapaturmaisesti, kun olin 10-vuotias. Ehkä äiti joutui liian koville ja purki väsymyksensä ja pettymyksensä avuttomiin läheisiin kohdistuvana sadismina.

      Mummon viimeiset 10 vuotta olivat varmasti maanpäällinen helvetti, jota hän kultaisena ja aina toisille hyvää tarkoittavana ihmisenä ei varmasti olisi ansainnut.

    • Kaikenlaista tapahtu

      Tuollaista on varmasti paljon "kulissien takana". Ei kenenkään pitäisi joutua hoitamaan vastoin tahtoaan :/. Voi seurata hyvinkin pahaa kohtelua, kun hoitajan voimat loppuvat. Eikä kukaan tiedä, mitä siellä kotona tapahtuu, jos vanhus ei muista tai ei osaa enää puhua. Eivätkä varmaan kovin helposti kerro vaikka pystyisivät, koska pelkäävät joutuvansa pois kotoa.

    • hoitsu

      Omaishoitajana koen erilaisia päiviä,joskus koen tämän holhoamisen raskaaksikin.Lomat on kiven alla,kahtena vuonna sain 8 päivää että pääsin kauemmaksi.nyt tulee noin pari viikkoa syksyllä.Miksi meitä asetetaan noin tiukoille onhan tämä työ rinnastettavissa sairralatyöhön,se on vaan ympärivuorokautista ja henkinen kantti on monesti lujilla.Mieheni sanoi juuri eilen että jos olen poissa hänellä on ikävä ja en ole poissa kuin pari tuntia enintään.Ehkäpä se on palkinto.

      • vapaaton

        Kyllä päiviä on monenlaisia. Vapaat pitäisi saada järjestettyä hoidettavan ja hoitajan parhaaksi.
        Tuli luvattua auttaa vastamäessäkin, ja minulla on tapana pitää lupaukset.
        Raskaampaa se olisi henkisesti, jos jättäisin heitteille laitokseen.
        Ehkä se on joskus pakko, kun tilanne menee toivottomaksi, mutta ei itsekkäistä syistä.


    • j k

      kyllä osataan olla myötätuntoisia

      • vapaaton

        Uhrautumisesta puhuu vaan ne , joilla omatunto kolkuttelee.


    • 18+12

      Minusta vanhempien ihmisten puolison omaishoito pitäisi kieltää.
      Elämää on enää vahän jäljellä, terveys ei ole hoitajallakaan hyvä. Molemmat kärsii, hoitaja ja hoidettava.
      Riippuu tietysti siitäkin kuinka vaikeasti sairas hoidettava on.

    • No yhtä raskasta se on vaikka mieki oon "vasta" 47 v,vastuu ja huoli kaikesta on se sama,kun toista pitää kantaa arjessa mukanaan.Vaikeeta se on kieltäminen,mutta avun tuominen tietoisuuteen vanhemmille ihmisille olisi tärkeää.Olen huomannut kun vien mieheni intervalliin,kuinka vanhemmat omaishoitajat kysyvät minulta neuvoa,kun olen nuorempi.Nostaminen ja pesut monasti fyysisesti raskaita jos ikä jo painaa,mie nyt vaan muuten painin vielä mieheni kanssa,mutta sitten kun hänen fysiikka pettää,niin en miekää jaksais enää nostella.

    • uhrautujatar

      Ennen kuoltiin pian työiän jälkeen eikä jääty kituuttamaan vihanneksina tai sekopäinä vuosikymmenten ajaksi. Omaishoitajuus on helvetistä. Elävältä hautaamista.

    • munskki

      Olen kyllä omaishoitaja mutta en ole elävältä hautaatunut.. Raskasta välillä ja sitten taas tasaisempaa.. Ei niitä elämän valttikortteja voi valita.. paljon tulee sellaista eteen, että on vaan pakko jaksaa..

      Jossain vaiheessa jokaisella eläkeläispariskunnalla tulee eteen vaihe, että elämä alkaa kuihtumaan ja saa hyvin säälittäviä muotoja.. ei ole mitään takaporttia. Se on elämää..josta tulee kuolemaa..välillä hidasta ja tuskaita, välillä nopeaa.. meille kaikille..

      Ristiinan kaltaiset työelämässä olevat.. niin se on raskasta ja uuvuttavaa.. se lankeaa vain muutamille.. ja varmasti sitä sata ja tuhat kertaa miettii, miksi minä..?

    • 22+00

      Olen omaishoitaja, vielä. Loppuunpalanut sellainen.
      Vain viisi vuotta ja kypsä itsekin hoidettavaksi.
      Eräät sanovat että eivät kadu omaishoitajaksi ryhtymistään, minä kadun.

    • Juu,on se raskasta,mutta kyllä pitää olla niin jääräpää ja kovakin,että rakentaa omaa elämää,vaikka kuka sanois mitä.En olisi päivääkään jaksanut,jos ei olisi omia harrastuksia tai jotain missä mieli lepää,tyttärenki pitää saada elää omaa elämäänsä.
      Mulla elämä jatkuu vielä,raskasta on se kun joka päivä luopuu ja luopuu,omatuntokin tylsä keksintö!Kovasti taistelen uhrautumista vastaan,se ei palvele ketään,ei edes hoidettavaa,joka päivä psyykkaan itseni siihen että luopuminen hoidettavastani lähestyy,surutyö läsnä joka päivä,mutta elämä on ja elämä jatkuu,ainaskin mun...
      Tänään on hääpäivämme,eikä mieheni edes muista sitä saatikka mikä mie nyt olen hänelle,mutta se eletty ja koettu,muistelen hetken ja jatkan taas,matkaani

    • Siiri-Ellen

      >Tänään on hääpäivämme,eikä mieheni edes muista sitä saatikka mikä mie nyt olen hänelle,mutta se eletty ja koettu,muistelen hetken ja jatkan taas,matkaani <

      Paljon onnea hääpäivän johdosta, ristiina-tytär. Toivottavasti miehelläsikin olisi tänään parempi päivä, että saisitte edes hetken yhdessä hymyillä ihanille muistoille, jotka antavat voimaa jatkaa.

      Eikä se laitoskaan niin paha paikka ole, ainakin jos on tuuria kuten minun äidilläni. Hoivakodin yhteistilassa oli iloinen puheensorina ja siellä naurettiinkin. Hyväkuntoisimmat ja ulospäin suuntautuneet, sosiaaliset ihmiset varmasti viihtyvät siellä varmasti paremmin kuin yksin kotona.

      88-vuotias alzheimeräitini on nyt ollut 3 vuorokautta hoivakodissa. Ei ole pahaa sanaa sanonut, ei minulle eikä muille.

      Minä olin se, joka itkin kun näin äitini pieneksi ja avuttomaksi huvenneen äitini ensimmäisen kerran pysyvästi hoivakodin vieraassa vuoteessa. Äiti lohdutti minua sanoen "Älä itke minun vuokseni, minulla on asiat hyvin. En olisi enää kotona pärjännyt."

      No, kyllä äidistäkin itku pääsi kun hain hänet iltapäivällä pariksi tunniksi kotiin ja äiti istahti lempituoliinsa omassa kaunissa olohuoneessaan. Omasta kodista luopuminen on sydäntä raastava asia, vaikka tiedostaakin ettei enää yksin tule kotona toimeen.

      Äiti virkistyi kummasti, kun juotiin hyvät kahvit oman kodin pöydän ääressä. Olin leiponut karjalanpiirakoita , tiikerikakkua ja pikkuleipiä. Äidistä paljon huolta kantanut naapurin frouva poikkesi kaffeelle ja hänelle äiti selitti jo tomerasti että "Minä olen tähän asiaan jo mielessäni kypsynyt ja olen iloinen, että pääsin hyvään hoivapaikkaan".

      Yhdessä katseltiin äidille mukaan rakkaimmat perhekuvat, kuva-albumit ja pari mieluisinta taulua, jotka tuovat edes vähän kodin tuntua.

      Aiti on aina ollut tahtoihminen, hyvin itsenäinen ja kriittinenkin. Äidin kannalta asiat sujuivat paremmin kuin osasin odottaa. Olen varma, että äiti pärjää ja viihtyy kun hän on niin päättänyt.

      Vaikka olenkin onnellinen ja iloinen siitä, että äiti pääsi hoivakotiin ja on nyt varmasti TURVASSA ja hyvässä hoidossa, niin tunnustan, että itkien lähdin äidin luota. Yksi aikakausi on peruuttamattomasti takana.

    • arkinen elämämme.

      Sehän siinä on, kun jokin vaihe elämässä päättyy lopullisesti, vaikka sen on tiennyt ja siihen valmistautunut, asian lopullisuus saa surullliseksi.
      Luopumista luopumisen jälkeen on meilläkin, aina jokin taito häviää eikä enää palaudu.
      Surutyötä tässä on hiljakseen tehty, se ihminen jonka kanssa elettiin yhdessä on ollut jo kauan erilainen.
      Vielä mennään, päivä kerrallaan.

    • Ei voi kun ihmtetllä

      Kun kotona on alle 50-vuotias riuska, terve ja työikäinen nainen, niin ei Timpalle anneta mitään hoitopaikkaa. Ei oo Ninan valinta vaan pakko tää kotihoito. Ihmettelen kyllä suuresti että Myrskylän kunta on mitään hissejä kustantanu, varsinkaan kun talokin on vielä keskeneräinen! Olisivat vaan tälle rutiköyhälle sakille osoittaneet jonkun kunnan kolmion, jossa huoneet on yhdessä tasossa, sijainti keskeisempi, niin pojatki pystyis käveleen kouluun ja pääsis tapaan (mahdollisia) kavereitaan myös vapaa-ajallaan eikä tarttis sitä menoa katella jatkuvasti. Kenen etua tässäkin taas ajetaan? Ei ainakaan niiden lapsien. Ihmetyttää kyllä tuo halu asua siellä syrjässä, huonojen yhteyksien takana epäkäytännöllisessä talossa......Miksi sosiaalitoimi ei puutu asiaan?

    • wilma-l

      Äidin omaishoitoa:)
      Äitini joutui sairaalaan, hän on ollut hyvässä kunnossa, jo päälle 90 vuotias.
      Hänet piti ottaa meille kun sai slimmerin takia Marevan hoidon. Äiti on aina ollu suurpiirteinen lääkityksen suhteen, mieluummin reilusti niin varmasti tehoaa.
      Marevan on lääkitys jonka annostuksessa on oltava tarkkana ja seurattava verikokein annostusta.
      Äiti ei tätä ymmärrä, puhuu sydänlääkkeestä vaikka ollaan sata kertaa sanottu että on veren ohennuslääke.
      Haluaa Mrevanin aina kun on vähän jotain tuntemuksia.
      Nyt lääkkeet ovat lukkojen takana, ensimmäisenä iltana annoin lääkkeet, hän oli yöllä noussut ja ottanut unitabletin kuten hän Melatoniini tabletteja nimittää, annoin yhden jo illalla.
      Digoxinia hän oli ottanut liikaa ennen sairaalaan joutumistaan.
      On pakko antaa lääke kerrallaan aina tarvittaessa, on pahalla päällä kun lääkäri ei ole määrännyt kunnon lääkkeitä.
      Aamulla haluaisin nukkua, mummo on viideltä pystyssä pirteänä kuin peipponen. Patistelee aamukahvin keittoon.
      Päivisin on puhumista koko ajan, en pääse pakoon minnekään kun kulkee perässä, vessan oven takaakin kuuluu tasinen puheen pälpätys.
      En jaksa oikeasti kauan, tulen hulluksi. Tähänkö tyssäsi omaishoitajan urani?

    • mikä neuvoksi

      Kyllä tämä omaishoitajuus on raskata,kipu ja alsheimer potilaan kanssa.Olen tehnyt tätä 4 vuotta,nyt alkaa tuntumaan että pinna pian katkee,ei omaa elämää vaanelän toisen ehdoilla.Jos tätä näistä asioista päättäjät tekisivät luuusisin että viikko heille riittäisi.Olen viime aikoina ajatellut "miksi juuri minä".Olen psyykkisesti vahva ollut mutt nyt näyttä uupumus ottavan yliotteen.Vapaat on mutta ei ne muutama päivä auta kuin kaipailemaan entistä aikaa ja vapaata elämää.

      • humsuu

        Ihan totta, ei muutaman päivän vapaa katkaise pitkään jatkunutta uupusta.. kunnat ei tekisi mitään, ellei valtio komenna.. ymmärrän kyllä tämän kolme pv vapaata systeemin..seon valtion määräys kunnille... mutta milloin kunnat ymmärtää, että loppuunpalaneet tarvitsee apua..?


    • OMAISHOITAJA4

      omaishoitajille jotka tekevät raskasta hoitotyötä,pitäisi olla samat oikeudet kuin sairaalan työntekijöillä.vapaat 2 viikossa ja kesälomat myös.Mehän säästämme yhteiskunnalle suuren potin kun emme vie omaisiamme kalliiseen hoitoon.Vuorohoidostakin napataan omaishoidon tuesta pois se raha minkä hoidettava on laitoksessa,miksi?Eihän työelämässäkään vapaata aikaa veroteta.Se mikä oli kaikista naurettavinta kun aloitin omaishoitajan työt ja kotiin tuli sairaanhoitaja joka totesi ,et tervitse vapaata kun puolisosi nukkuu myöhään noin klo 9,sään ja sulla aamu omaa aikaa. Nyt vuosia myöhemmin olen "tapellut"itselleni vapaat kun en saanut nukutuksikaan tressin kanssa.

      • puolison hoitaja.

        Kylläpä oli tyhmä sairaanhoitaja. Vaikka puoliso nukkuisi puoleenpäivään, on oltava valppaana.
        Kaikki kotityöt on tehtävä juuri silloin kun puoliso nukkuu. Hän on levoton koko valveilla olo aikansa.
        Ei yötkään ole omaa aikaa, on noustava auttamaan pytylle, annetava lääkkeitä...
        Riittävät vapaat ovat jaksamisen edellytys. Koskaan ei korosteta tarpeeksi vapaiden merkitystä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2031
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      146
      1523
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe