1-vuotiaalle luunappi

kuhmu päässä

Sukulaiseni antoi yksivuotiaalleen luunapin ihan siinä meidän silmienedessä ja vielä kahteen kertaan. Syy oli todella naurettava ja lapsen käytös oli ennen luunappia normaalia 1-vuotiaan käytöstä.

Lapselle jäi ohimon luokse pahannäköinen kuhmu ja hän itki pitkän aikaa. Lapsen äiti vielä myöhemmin kehui, että hyvä kun pojan tukka on kasvanut niin saa annettua kunnollisia tukkapöllyjä.... Mitä mieltä olette, pitäisikö puuttua, vai antaa asian olla?

29

1301

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3333

      Tottakai pitäisi puuttua, tuohan on laissakin kiellettyä.

    • puuttua pitää

      Pitää ehdottomasti puuttua. Luunapin antaminen on huono keino, siitä jää jälki. Opeta sukulaisesi tukistamaan ym, jotta kurittamisesta ei jää jälkeä.

    • Huoh lellipennut

      No voi hohhoijaa. Ei niitä pentuja tartte pumpulissa kasvattaa. Ihan hyväksyttävä tapa

      • hehegehehe

        1 vuotias.. Ei sellanen mukelo kestä minkäänlaista fyysistä kurinpitoa joten soittakaa vaan lastensuojeluliittoon.


      • makkara2
        hehegehehe kirjoitti:

        1 vuotias.. Ei sellanen mukelo kestä minkäänlaista fyysistä kurinpitoa joten soittakaa vaan lastensuojeluliittoon.

        ei nii


    • ammattikasvattaja

      Pitää puuttua, ei 1 v vielä ymmärrä tällaisia asioita! Puhe ja ohjaus riittää kyllä ja on lapsen normaalikehitystä tukevaa! Ei missään nimessä saa tukistaa tai muutenkaan kurittaa 1 vuotiasta! Kerro huolestasi tälle vanhemmalle ensin ja ohjaa häntä kasvattajana, ennen kuin soitat minnekkään soskuun! Sano suoraan, että olet huolissaan hänen lapsensa turvallisesta kehityksestä ja jos hän ei lopeta kuritusta, kerro että joudut ottamaan yhteyttä lastensuojeluun! Sinulla on VELVOLLISUUS ilmoittaa ja lapsella OIKEUS turvalliseen kasvuympäristöön!!!!!

      • Järki käteen

        Ja höpöti pöpöti. 1-vuotias ymmärtää juuri parhaiten "kehon kieltä" eli luunappi on täsmälleen paras tapa opettaa tämän ikäistä lasta oikeille tavoille. Ei lapselle ole mitään järkeä muutenkaan lässyttää ja tuollainen mussutus johtaakin väistämättä huonoon lopputulokseen. Se vähän sama kuin ehdollinen tuomio nuorisorikolliselle eli lupa jatkaa samaan malliin vaan.


      • Mummu :))
        Järki käteen kirjoitti:

        Ja höpöti pöpöti. 1-vuotias ymmärtää juuri parhaiten "kehon kieltä" eli luunappi on täsmälleen paras tapa opettaa tämän ikäistä lasta oikeille tavoille. Ei lapselle ole mitään järkeä muutenkaan lässyttää ja tuollainen mussutus johtaakin väistämättä huonoon lopputulokseen. Se vähän sama kuin ehdollinen tuomio nuorisorikolliselle eli lupa jatkaa samaan malliin vaan.

        Höpöti höpöti, 1-vuotias ei muista eikä ymmärrä minuutin päästä koko asiaa, joten hän tekee ihan saman koiruuden heti kun selkäsi käännät.
        1-vuotias nostetaan pois pahanteosta ja sanotaan reippaasti: EI EI, ja annetaan lelu käteen.
        Kun 1-vuotias muistaa konnuuden uudelleen, pitää olla äidillä silmät selässäkin ja hän muistuttaa EI EI, ottaa taas mukulan ja antaa lelun käteen. Varmuuden vuoksi puistelee päätään ja sanoo Ei sinne mennä.

        Jos lasta aletaan kasvattaa luunapeilla jo 1-vuotiaasta, kasvaa hänelle jo sarvet vähitellen. Pikkulapsellehan sanotaan "Ei ei" joka päivä aamusta iltaan.


      • piki7

        nii pitää


    • päiväkotilainen

      No ei se pieni näpäytys huono asia ole.

      Nykyään lapsia kohdellaan liiankin varovaisesti pumpulissa ettei vaan satu. Kuria pitää olla. Keskitie on paras.

      Henkinen väkivaltakaan hyvä asia ole että äiti suuttuu jos teet noin ja lapsi alkaa pelkäämään hylkäämistä tai että kerron isälle ja lapsi miettii tuntikausia mitä isä tekee hänelle. Pieni näpäytys ja lapsi tietää sillä hetkellä että käyttäytyminen oli huonoa.

      • samalla alalla

        Pieni näpäytys joo.
        Mutta se ei ole pieni näpäytys kun siitä kuhmu tulee.

        Päiväkodeissa lasten ruumiillinen kurittaminen ei ole sallittua. Siinä on hoitaja äkkiä ilman työtä jos alkaa luunappeja jakamaan.
        Vanhemmatkaan eivät saa pahoinpidellä lastaan. Kuria voi pitää pahoinpitelemättäkin!


    • Kerran vielä, niin..

      Millä äiti iski? Kuhmua ei normaalista napautuksesta nouse, joten jokin ase sillä mutsilla oli.
      Jos nousi, lapsi lääkäriin.

      • Järki käteen

        Eiköhän aloittaja vaan liioittele tuolla "kuhmulla". Luunappi on hyvä ja perinteikäs tapa muistuttaa lasta kuten myös tukkapölly. Nykyajan kukkahattutätivaltiossa kun ei saisi enää pitää yllä minkäänlaista kuria.


    • miten rajat laitetaa

      Lapset saa purra ja riehua, mutta lapselle ei saa sanoa mitään enää?

    • dyutgkjkhjölkj

      Kahden alle 5-vuotiaan lapsen äitinä sanon, että luunappiin turvautuminen yksivuotiaan kohdalla kuulostaa tosi pahalta. Mitä kyseinen äippä mahtaa tehdä varsinaisten uhmakausien tullessa, kun pienenkään kanssa ei pärjää käymättä käsiksi? Puutu ja soita lastensuojeluun, jos käytös ei muutu.

    • 4

      Katsot sivusta pahoinpitelyä ja kysyt että pitäiskö soittaa virkavalta paikalle...-aika teoreettista kasvatustietoutta etten sanoisi. Tajuatko että tuollanen on vastuunlaistamista. Sinun tehtävä on sanoa äipälle että ei ihmislasta tolleen opeteta kuin pelkäämään ja häpeämään.

      • hotmilk

        Suomalaiset piiloutuvatkin lehden taakse kun pitäisi mennä katsomaan vaikkapa että pärjääkö umpihumalassa oleva ihminen itsekseen edes pystyssä seisomassa. Kun veltosti seisaaltaan kaatuu, niin siinä voi lyödä pään kuolettavasti katuun.

        Pääkaupunkiseudulla ilmestyy ilmaisjakelulehtiä, joissa usein paheksutaan nimimerkin turvin esim koiran yksinjättämistä kaupan pihalle ja paheksuja on todennut että koiralla oli huono olla ja jano : O

        Lapsen kaltoinkohteluista niinikään päivitellään supattamalla naapureille.

        Tuo kysyjä voisi tosiaan käskeä lopettamaan nöyryyttävien luunappien antamisen ja sen lisäksi todeta että joku saattaisi tehdä semmoisesta ls-ilmoituksen jos haluaisi olla inhottava.


    • 26poki

      Fyysinen kuritus on mielestäni väärin. Toki voi olla, että tämän ikäinen pieni lapsi ymmärtää paremmin kehonkieltä, joten olisiko luunapin sijaan muita keinoja?
      Itsellä tulisi mieleen ottaa tuima ilme ja heiluttaa sormea sanoen 'aijai' tai muuta vastaavaa.
      ETENKIN jos ja kun lapsen päähän jää jälki luunapista, se on ehdottomasti väärin ja siitä tulisi huomauttaa myös lapsen äitiä. Tietenkin asiallisesti.
      Lapsen turvallisuus etusijalle!

      • onnekas puolikas

        Fyysinen kasvatus on pelon ilmapiirin luomista pienesta pitaen. Mieheni lapset on kaikki kasvatettu ilman vakivaltaa rakkaudella, karsivallisyydella ja rajoilla. Kaikki parjaavat hyvin. Mina uskon etta pitaa olla rajat ja aikaa. Mina Olin Jo paattanyt etten ehka halua lasta tahan mailmaan, mutta sitten loysin miehen jolla samat periaatteet. Nyt toivon omaa prinssia tai joka tulee olemaan kuin kukka kammenella. Lapset tarvitsevat rakkautta ja kannustusta.


    • petexx

      Tässä nyt kysyjän asenne jo paljastaa ettet hyväksy sukulaistesi toimintatapaa. Jos syy oli siis naurettava luunapille niin olkoon mutta entä jos ko. lapsi on jo hieman vanhempi ja todella vaatisi puuttumista käytokseensä.?

      Vanhempien tulee olla vanhempia, rakastaa ja antaa turvalliset rajat. Lapsi kasvaa terveellä pohjalla jos vanhemmat uskaltavat puuttua lapsen käyttäytymiseen tarpeeksi ajoissa ja ojentaa, ei menettämällä malttiansa, huutamalla eikä hakkaamalla vaan jälleen kerran rakkaudella ojentaa ja näyttää myös omalla esimerkillään elämän oikeaa suuntaa.

      Tosin suurin ongelma taitaa olla vanhemmilla jos ja kun ei edes tiedetä mihin ollaan menossa saati sitten tulossa...

    • oikeesti..

      Jos joku edes miettisi tehdä veljelleni noin ottaisin hänet huoneeseeni turvaan

    • Luunapista mitään

      kuhmua jää,mutta aikatyhmää äidiltä tuollainen teko 1-vuotiaalle.

    • Pumpulia päässä?

      Nippaus ja luunappi soikoon. Jos siitä nyt kuhmu nousee, niin taisi tuo voimankäyttö olla turhan voimakasta. Pieni näpäys on paikallaan mutta vamman aiheuttaminen ei. Jos ja kun lapsen pahanteolle ei puhe auta (1vuotiaalla vielä melko rajallista) niin on tuo fyysinen puuttuminen ainoa vaihtoehto. Siinä saakin sitten olla tarkkana jos tähän päädytään. Jatkuvaan ei sanan hokemiseen, ilman mitään seurauksia lapsi turtuu melko nopeasti.

    • Eihän luunapit edes tunnu missään. Ei siitä mitään apua ole. Ei mitään traumoja. Olen nyt 13, ja minulle annettiin luunappeja vielä ennen kuin menin kouluun. Muistan kyllä yrittäneeneeni kertoa päiväkodissa siitä (ja muutenkin mulla ei ollut kovin hyvä olla kotona kun isä ja äiti tappeli, ja uhkasi tappaa toisiaan)
      Mutta ne ei kuunnellut mua, vaikka mun ois pitänyt saada kertoa jollekkin pahasta olostani kotona.

    • Pekkapoika

      ihan hyvää tekee pieni kurinpito, luunappi pitäis tosin antaa kiveksille eikä ohimoon.

    • vaippapersepaviaani

      Tosi tyhmää hei ihmiset... joo, lastenkasvatus täällä on jo vähän liian nynnyä.. mu ei 1 v. tollasest luunapist mitää opi, tai tukistamisesta.. semmonen napero aattelee vaa et:-"äiti.. sattuu.. äiti vihanen... yhyyy... huono kasvatustapa, suosittelen että annat kuitnkin asian olla, jos et haluu et sust saadaan semmonen "kukkahattutäti" -vaikutelma.. :(

    • Ihan älytöntä

      Olipa tyhmä provo. Ja ihmiset menivät siihen ihan satasella. Luunapista ei jää kuhmua. Jos jää, lapsella on jokin harvinainen sairaus = heti lääkäriin, koskapa kompastuessaan sitten katkeaa jalka?

      Äidille mitalli, siitä että huomasi sairauden aikaisessa vaiheessa.

      Ette sitten keksi muuta kirjoitettavaa?

    • Pöllötys

      Provo.
      Luunapin olisin uskonut, mutta en äidin iloa siitä, että pääsee antamaan tukkapöllyjä vauvallensa.

      Mikset puuttunut? Nyt on asia toinen, kun kaksi vuotta on kulunut.
      Miten on?

    • VäkivaltaOnOut

      Kyllä se väkivalta missä (muodossa tahansa) merkitsee vain sitä vanhempien turhautumista ja ettei asiaa osata ratkaista muuten kuin itse väkivallalla. Käsittämätöntä että joku hyväksyy moisen, se on laissakin kielletty.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2087
    2. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      117
      1584
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1510
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1337
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1216
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      482
      1121
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      67
      1118
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      953
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      922
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      876
    Aihe