Zoely kokemuksia ja alkavia vaihdevuosia

violet70

Ajattelin laittaa uuden keskustelun uusista Zoely-pillereistä ja muuten vaan alkavista vaihdevuosista.
Olen 42v. täyttävä ja jo muutamia vuosia kärsinyt esivaihdevuosioireista. Oireina mulla ihon epäpuhtaus (akne), hikoilu, hien pistävä haju, epätoivottu karvankasvu, limakalvojen kuivuus, ensin vuotojen lisääntyminen ja nyt niukkeneminen, kierron lyheneminen, ärtyisyys ja mielialavaihtelut, aj. ahdistus, yöunen katkonaisuus ja pinnallisuus, mitäs vielä

118

9468

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sanna(69)

      Mä tuun tähän ketjuun - Zoelysta en tiedä mutta NIIN esivaihtareissa että hirvittää !

      Mulla on poistettu kohtu

      Oireita löytyy seuraavat
      - mielialan heittelehtiminen
      - ahdistuneisuus/paniikkioireisto
      - päänsärkyä
      - yöhikoilua/kuumotusta
      - väsymys
      - niska-hartiavaivat
      - iho-ongelmat kasvoissa
      - aamuyön heräilyt ja pissallajuokseminen

      Ottaa niin kovasti päähän ettei tosikaan, juuri nyt tosi hankala vaihe taas menossa, sen tietää jo aamusta että tänään ei hyvä heilu kun paniikki/ahdistus hiipii heti herätessä

      Onneksi lääkäriaika keskiviikkona (käytössä Femoston 1/5, 1kk käyttökokemus), jos sais uuden järkevän lääkärin jolta saa pelkkää estrogeenia eikä tuollaista yhdistelmähoitoa

      • Anonyymi

        Zoely - https://tonzes.com/zoelyfi.htm
        oma kokemus zoelyistä on ollu ihan hyvä! oon syöny nyt kolme kokonaista laattaa ja osan neljännestä eli n 4kk. kuukautiset oli kokonaan poissa noi 3kk ja nyt neljännellä kuukaudekla tuli normaalin aikaan vuotoa, mutta niukkaa sellaista.


    • violet70

      Kiva Sanna69 et oot mukana :)
      Huomasin just että tosta mun alotusviestistä on loppu pudonnu pois ;) eli
      oirerepertuaari laidasta laitaan ja noi mielialaoireet etenkin ahdistus pahimpana :(
      Välillä tosiaan jopa lievää paniikkia. Ajoittain tuntuu että ei entistä itseään oireiden joukosta löydä.

      Oon jo pidemmänaikaa lisäks ottanu b- ja d-vitamiinia, magnesiumia ja e-epaa sekä helokkiöljykapseleita. Lisäks työterveyslääkäri määräsi kokeeksi mielialalääkettä jota oon n.1kk kokeillu.
      Zoelyn lisänä oon gynekologin ohjeesta käyttäny lisäestrogeenia vaihtelevalla annoksella kierron eri vaiheissa. Hormoneista koen saavani apua, kunhan vaan sais jotain tolkkua annostuksesta.

      Tää palsta on ihan pelastus, kun tietää että ei oo yksin oireinensa.
      Kirjoitelkaa kanssasiskot kokemuksianne/ kuulumisianne.

    • Sanna(69)

      Joo, multa unohtu omassa kommentissani sanoa että olen saanut tuosta lyhyestäkin hormonihoidosta selkeää hyötyä siihen iho-ongelmaan (ei ole paiseita naamassa enää näkynyt sen jälkeen kun tabut aloitin) ja jonkinverran havaittavaa hyötyä eritoten nukkumiseen aamuöisin ja öiseen hikoiluun

      Uskon siis että suunta on oikea

      En haluaisi olla muuttunut pysyvästi tällaiseksi kärttyisäksi ja kiukkuiseksi ämmäksi, jota ei seksi eikä juuri mikään muukaan elämässä kauheasti kiinnosta, joka on aina väsynyt ja ajoittain panikoi muutoin ihan normaaleja ja mukaviakin asioita

    • mitä tekis

      Heippa tännekin ketjuun!

      Miten muuten Violet70, oletko mittaillut verenpainetta tuon Zoelyn kanssa? Vai olikokaanhan sulla sen suhteen mitään ongelmia... Ja onko olo millään tavalla erilainen kuin Qlairan käytön aikana, vai huomaatko mitään erityistä eroa?

    • violet70

      Moikka Sanna(69), "mitä tekis" ja muut esivaihdevuotiset.
      Mulla siis Zoely-pillereiden viimeinen hormonipitoinen pilleri tänään ja sit odotellaan vuotoa. Aikaista ehkä sanoa vielä, mut tää loppukierto jo tässä ekassa liuskassa tuntus menevän oireiden puolesta paremmin, olo on tasaisempi eikä oo kipuja. Lievää hikoilua, ärtymystä ( etenkin siippaa kohtaan ;) ), lieviä paniikin tunteita jotka edelleenkin on mulle vieraita ja ihmettelen ettämistä noita ajatuksia tulee. Yöllistä vessassa juoksua on kans ollu ja sen myötä uni vähän katkonaisempaa. Iho on kasvoissa ollu huomattavasti parempi, finnejä oli muutama puolivälissä kiertoa, mut muuten tuntuu kun estrogeeni olis tasottanu ihoa ja se olis muutenkin "hehkeempi". Mulla finnejä, ärtyneitä sellasia tulee edelleen selkään.
      Estrogeenilisää oon ottanu vaihdellen kun oon muistanu. Sellasia humahduksia korvissaei oo tuntunu ni ajattelisin et paineet on pysyny tasasempana. Mitää isompaa ongelmaahan mulla ei niiden kanssa oo ollukkaa.
      Nivelkipuja on ehkä vähän vähemmän. Sääret/ jalat on aj. aamuyöstä levottomat.
      Mites Sanna(69) sun lääkärireissu meni?

    • Sanna(69)

      Moikka,
      no mulla meni lääkärireissu sikäli hyvin että nyt on vatsanahkaan lätkästy Estradot 50 laastari ja katsotaan miten menee
      Tämä lääkäri oli ihan erilainen kuin se aiempi, joten sain sitten samantien reseptiä myös geeliin. Femostonit siis jätin pois kun en sitä keltarauhashormonia tarvi. Sitä paitsi kun se voi vaikuttaa just nuppiin niin mitä semmosta, nyt näkee sit että onko estrogeenistä apua oikeasti vaiko ei kun pääsee pelkän estrogeenin kans kokeilee

      Violet, koita piruuttas ottaa illal ennen nukkumaanmenoo magnesiumia, mä teen aika usein niin niin ne jalat ainakaan ei vaivais yöllä.

    • violet70

      Sanna(69) nyt kuulostaa jo paremmalta :) toivotaa et olo tasaantuu. Minä oon kans miettiny sitä keltarauhasen vaikutusta tohon päänuppiin, mut kohdun omaavana mun pitäs sitä käyttää. Olis mukava kun pääsis kohdusta eroon, mut se kai tänäpäivänä ei käy niin helposti vaik itte sitä haluaisikin. Täytyy siinä kysta kontrollissa kysellä vielä vaihtoehtoja gyneltä.

    • Oliskose

      Kilpirauhasen vajaatoiminta?

    • violet70

      Huomenta kaikki :)
      Mulla olikin vielä tälle päivälle hormonipitoinen pilleri ja huomisesta alkaa ne lumepillerit. Vähän on ärtyisyys lisääntyny ja naamaan tullu muutama näppy. Alavatsassa sellanen vähäinen asiaan kuuluva paineen tunne ja yöuni vähän katkonaisempaa.
      Magnesiumia oon ottanu nyt iltaisin ja jalat on olleet rauhallisemmat, kiitos Sanna(69).
      On jo aiemmin pitäny kysyä että onko muilla aj. jonkinlaista tunnetta kurkussa/ keuhkoissa? Sellasta "kipua", ahdistusta tai palan tunnetta, tukkoisuutta. Mulla on, mut aina yleensä matalamman estrogeenin vaiheissa ja oonkin ajatellu et johtuisko se siitä et limakalvot on kuivat?? Oon jonkin aikaa käyttäny seesamöljyä nenän limalalvoille ja se valuu myös vähän nieluun, tuntuu kuin olis vähän auttanu :)
      Mukavaa viikonloppua kaikille :)

      • Sanna(69)

        Moikka

        mulla on nyt toinen laastari menossa niin että ei tässä kovin kummosia vielä varmaan voi raportoida.

        Sen verran alkuoireistosta että jonkin verran päänsärkyä ollut, iho tuntuu myös riehaantuvan ainakin näin alkuunsa. Lisäksi mulla on ollut semmonen vähän "kutiseva" olo ihossa vähän siellä täällä - tuli jo jossain vaiheessa mieleen että enkai vaan h-ti ole allerginen sille laastarin liimalle. No, toivotaan että nää kaikki nyt olis vaan jotain alkukahinoita. Ärsyttäväää kaiken kaikkiaan kun tämänkin kanssa nyt saa taas olla kuukauden pari ennenkuin voi sanoa että sopiiko vai ei. Aina sama homma.

        Hei Violet, mulla on ollut merkillistä kurkkuoireilua varmaan puoli vuotta. Yhteen väliin olin varma että mulle on tulossa flunssa - no, kun olin siitä ollu aamuisin ihan varma kuukauden verran niin luovutin ja ajattelin että tää nyt on tämmöstä vaan. Lisäksi musta tuntuu että mä saan olla jatkuvasti "kröhimässä" kurkkuani. Luulen myös että mun ääneni on jotenki madaltumassa. En ole kyl mitenkään yhdistänyt sitä mihinkään kierron vaiheeseen - ehkä siks kun minä nyt en enää niitä eri kierron vaiheita tunnista muutenkaan. Mulla on myös ollu nyt viimeiset pari kolme vuotta semmonen että kun mulle sit tulee se flunssa, niin aika saletisti lähtee myös ääni. Siis ihan kokonaan - yllättävän haastavaa semmonenkin.


    • violet70

      Moikka kaikki!

      Täällä on viikonloppu menny enemmän ja vähemmän kärvistellessä :(
      Mieliala on ollu apeampi, ärsytyskynnys matalampi ja yöunikin rauhattomampaa. Yöllä on hiottannu ja sen jälkeen tietty paleltanu. Lisäks mulla on ollu huonompi ruokahalu, kun taas hetki sitten kaikki minkä kiinni sain tuli syötyä. Mullahan on nyt ne liuskan viimeiset, hormoonittomat päivät, kun vuodon pitäis tulla ja mulla on perjantaista asti tullu n.1ml vuotoa/ päivä eli ei voi vuodoksi sanoa. Sehän ei oo huono asia, mut kun oon aiemminkin huomannu et kun vuoto jää pois ni oireet voimistuu :(

      On tää tuskasta. Mietin jo että onko se toi keltarauhanen joka vaikuttaa mun mielialaan?? Ja niin kun Sanna sanoit, pitäis sinnitellä hetken kauemmin, jotta näkee todellisen vaikutuksen. Hain jo pillereitä lisää kun ajattelin et alku ainakin näytti lupaavalta. Tuntuu et tulee kannettua tili apteekkiin tätänykyä ;)

      Sanna, mulla tuli kans joskus laastarikokeilun alussa päänsärkyä, mut muistaakseni se meni sit ohi kun elimistö tottu.
      Mulla on ens kuun alussa se gynekologiaika ja miten sitä aina odottaa kun kuuta nousevaa ja toivoo et joku ihme tapahtuis. Ei kai auta kun sinnitellä, vaik tekis mieluummin mieli heittää pyyhe kehään.

    • violet70

      Moikka taas,

      oli ihan pakko tulla huhuilemaan vertaistukea teiltä, kun mulla on Zoely-liuskan 4 viimeistä lumepilleriä menny ja nyt liuskan viimeisenä päivänä melkosta päänsärkyä ja muutenkin pää on raskaan oloinen. Päänsäryn lisäks on vähän huono olo ja väsyttää normaalia enemmän. Johtuuko tää nyt siitä että estrogeeni on matala, kun ei sitä pilleristä saa???

      Lisäks mietiskelin että kun mulla on viimeaikoina ollu ienongelmia/ tulehduksia ja silmät herkemmin verestää, että onko se kans sitä limakalvojen kuivumista. Tällasta ei aiemmin oo ollu ja kun maalaisjärjellä ajattelee niin se kuivuus vois aiheuttaa niitä.

      Tämmösiä mietteitä tänään. Kevätaurinko saa kuitenkin hetkittäin hymyilemään :)

    • Sanna(69)

      Violet hei, sinä kun olet kans käyttänyt Estradotia joskus (eiks se niin ollut?) niin muistatko oliko sulla aloituksessa oireena väsymystä ?
      Minä olen nyt ollut ihan tajuttoman väsynyt jo päiviä, en keksi mistä muusta voisi johtua. Estrogeenin nähdäkseni pitäisi virkistää mutta jostain syystä meikä menee eri suuntaan.

      No, ainakaan ei justiinsa jaksa edes olla ahdistunut... pitänee yrittää ottaa asia positiivisesti ja huumorilla....

    • violet70

      Voi kun jaksais ottaa asiat positiivisesti ja huumorilla, tuntuu että huumori loppuu just ja epätoivo iskee, vaikka kuinka ajattelis että tää on vaan ohimenevä (vuosia kestävä :( ) vaihe.
      Tänäänkin heräsin aamuyöstä n.klo 3 ka hikisenä pyöriskelin. Mulla tulee sellanen epämiellyttävä olo ennen sitä hikeä ja vähän semmosta paniikkia/ pelkoakin. Sydän alkaa hakkaamaan ja uni ei tuu. Nyt on sitte väsyneenä silmät ristissä lähdettävä töihin :(

      Sanna69, mulla toi armoton väsymys on mun mielestä aina liittyny matalaan estrogeeniin. Olisko sulla niin että sen laastarin vaikutus ei vielä oo tullu.
      Sitä oon aina ihmetelly että lopettaako noi pillerit oman hormonitoiminnan, kun luulis että kun ottaa lisähormonia omien lisäks ni pitosuudet olis korkeammat, mut mulle lääkäri on sanonu et saattaa tarvita vielä lisä estrogeeniä jos pillerin estrogeeni ei riitä. Osaisko kukaan selittää tätä??

      Nyt on tosiaan epätoivonen olo ja mietin että pitäskö soittaa gynelle ja kysyä neuvoa mitä tekis??

    • Sanna (69)

      Voi Violet - ei tämä oikeasti muakaan kauheasti naurata, hetkittäin vaan yrittää reipastua ja ottaa uhmalla tän asian.

      Tiedän JUST tunteen mitä tarkoitat, tulee semmonen merkillinen "humahdus" olo, ja kun se tulee ihan yhtäkkiä niin se on pelottavaa. Ja kuulemma estrogeenit on muutenkin jotenkin alhaisimmillaan aamuyöstä niin halleluja, siinä sitä ollaan.

      En osaa fiksusti vastata noihin sun kysymyksiin muuta kuin että kun se suun/ihon kautta otettava estrogeeni on aina kuitenkin vähän erilaista kuin se elimistön itse kehittämä niin mun logiikalla sitä tosiaan voi tarvita lisää. Ja kun sulla on noita iltaongelmia nyt ollu niin minä sinuna huitasisin nahkaan ennen nukkumaan menoa sitä geeliä että saa nyt edes nukuttua. Uskon että näet parissa yössä auttaako.

    • violet70

      Mulla on kans näinä hankalampina päivinä pientä lämpöä, onks muilla? Mulla oli sellasta myös alkuraskaudessa.
      Nukahtamisen kanssa mulla ei oo ongelmia, mut tosiaan se aamuyön tyypillinen heräily. Tänään aion hölvätä "kroppani" geelillä josko se uni olis sikeämpää. Luontaistuotekaupan melatoniinia oon kans ajatellu.

    • violet70

      Moikka taas, nyt on Zoelyjen toista liuskaa 11pv. menty ja olo ei oo ihan huonokaan ;) Ed. tuntuu että mielialat seilailee vähän kierron mukaan, mut josko ne tasaantuis ajan myötä. Oon ed. lisäks käyttäny estrgeeniä ja nyt laastarina kun se on helpoin ja vaikutus tuntuu tasasemmalta. Oon kyllä miettiny että kannattaako käyttää yhdistelmäpilleriä ja lisänä laastaria, vai olisko järkevämpää käyttää laastaria ja sitte keltarauhashormonia, jota ei kai tarvis edes joka kuukausi.
      Iho on ollu parempi, selkään on tullu 2vk välein epäpuhtautta. Oon muutenkin huomannu että oireet voimistuu aina 2vk välein puolivälissä ja kierron lopussa. Onks muilla vastaavaa?? Lisäks mulla näinä ajankohtina on vatsa löysempi :/
      Mitä muille kuuluu? Joko oot "mitä tekis" alottanu uudet pillerit?

    • Sanna(69)

      Moi Violet,

      mä sanoisin puhtaasti omana mielipiteenä tosta yhdistelmä estrogeenijutusta niin, että jos yhtään tuntuu että se yhdistelmä aiheuttaa huonoa oloa niin varmaan kantsii harkita sitä toista vaihtoehtoa eli pelkkä estrogeeni ja siihen vaikka parin kuukauden välein Terolut/Lugesteron (lugeista ei vissiin kyllä saa kela-korvausta)

      Silloin niinku paremmin tietää että jassoo, nyt on alkaa 10 päivän kuuri ja siihen osaa valmistautua - lepää jos tarttee, jos ketuttaa niin antaa ketuttaa.

      Tää on vaan mun oma näkemys eikä mitään lääketieteellistä tms pohjaa löydy !

    • ymmällään

      Moi! Hiivinpä minäkin tähän ketjuun.....mulle noi teidän oireet kuulostaa todella tutuilta, kuten aloittamassani ketjussa olen luetellutkin. Mä en uskalla itse hormooneita ruveta syömään verenpaine ongelmien takia, mutta oon ehkä kuukauden syönyt chello fortea ja siitä on ollut vähän apuja. En kuitenkaan ole täysin tyytyväinen, joten yritän etsiä jotain parempaa luontaistuotetta.

      Mulla ei ole koskaan aiemmin ollut mitään paniikkihä'iriö oireita, mutta kuten ainakin Sanna tais kirjoittaa, niin onpa nekin tulleet tutuiksi ja yhden kerran olen saanut ihan paniikkikohtauksen, jota en todellakaan halua kokea uudestaan enää ikinä. Monta kertaa tukalassa tilanteessa alkaa tuntemaan miten paniikkioireet rupeaa puskemaan päälle, mutta onneksi varsinainen paniikkikohtaus on ollut vain sen kerran.

    • mitä tekis

      Heippa, täällä on aloitettu Zoelyn käyttö, ensimmäinen liuska menossa ja viikko sitä takana. Vaihto tapahtui siis Qlairasta ilman niitä välipäiviä.
      Hmm... EHKÄ olo parempi, ei kyllä vielä osaa sanoa täysin, mutta taashan täytyy sitten ihmetellä näitä hormonitasapainoja, eli kun mulla Thyroxin (kilpirauhaslääkitys) käytössä ja estrogeeni taasen tässä Zoelyssä alempi, niin varmaan jonkinlaista säätöä täytyisi osata tehdä, huoah...

      Edelleen käytän lisäksi puolikasta Estradot 0,75 mg laastaria ja lisäksi estrog.-geeliä olon mukaan (vaikkakaan en tiedä milloin kannattaisi lisätä, kokeilemalla kait, ehkä tulee kokemusta, tiiä tuota...)

      Mulla ei meinaa tuo estrogeeni-laastari pysyä, vaan alkaa osittain ainakin repsottamaan tai jopa lähtee kokonansa pois ennen kuin olisi aika vaihtaa, onko muilla samaa ongelmaa?

      Väsymystä, ahdistusta, vatsan turpoamista vielä esiintyy. Kait se täytyy katsella tässä rauhassa (jos vaan voi, argh) sen pari kolme kuukautta, mitä oloon tämä sitten pidemmän päälle vaikuttaa, ja jos niihin verikokeisiinkin sitten taas pääsisi, ettei tarvitsisi liian pitkään pelkkien arvailujen mukaan taas mennä :/ Mutta toivon totisesti, että tästä Zoelysta olisi apua tuohon verenpaineen heittelyyn, ja siitä johtuvaan ahdistuksen tunteeseen, plus tietysti muuhunkin olotilaan.
      Nuo edellisen kirjoittajan mainitsemat paniikkikohtaukset on onneksi jääneet pois, ainakin pahimmat, ja ehkä niitä osaa nykyään paremmin jo vältellä ja tiedostaa...

    • violet70

      Moikka, samaa ajattelin minäkin sanna(69) että ens maanantain kystakontrollissa kysäsen tota pelkän estrogeenin mahollisuutta ja kausittaista keltarauhasta.
      Kannattaisko sun mitä tekis käyttää sitä kokonaista laastaria, jos sitä geeliä ei sit tarviskaan :)
      Millasia verenpaineongelmia sulla ymmällään on? Kannattaa varmaan gynen kanssa jutella josko voisit jotain hormonia käyttää siitä huolimatta. Ja voisko ne paineet johtua vaihdevuosista?? Toi sun mainitsema paniikin tunne on tosiaan inhottava, ei mullakaan sellasta aiemmin oo ollu ja muiden kanssa samaa mieltä että niiden kanssa näköjään oppii olemaan tai niitä paremmin sietämään ja hallitsemaan ;)

    • ymmällään

      Violet mulla on korkea verenpaine ja siihen lääkitys. On ollut jo muutamia vuosia.
      Onneksi noita paniikintunteita oppii tosiaan vähän hallitsemaan.Mä en ole edes käynyt lääkärillä, enkä tiedä tuleeko ihan heti mentyäkään, koska täällä on aika vaikea päästä lääkäriin yleiselle puolelle ja yksityiseen ei ikävä kyllä ole varaa, joten pakko yrittää vielä kärvistellä....

    • Sanna(69)

      Siitä laastarista - mä olen sijoittanu omani tohon alavatsaan pikkareitten alle reilusti eikä mulla kyllä mihkään se lähde ennen aikojaan, muutoin kun esim saunassa ollessa se kosteudesta jotenkin ottaa nokkiinsa ja näyttää niinku irtois kokonaan mutta tarraa taas kuivuessaan uudestaan.

    • violet70

      Mulla kans laastarin paikka on alavatsalla tai vähän siellä sivummalla pikkareiden alla ja melko hyvin on pysyny. Aika ajoin hikoillessa repsottaa, mutta tosiaankin tarraa uudelleen kiinni.
      Jonkin verran on jääny niitä "rinkuloita" jo poistetuista laastareista, jotka sitten ajan myötä tai rapsuttelemalla irtoaa.

    • Lumikello

      Violet, mites meni kystakontrolli ?

      Mua NIIN taas väsyttää, kolottaa ja ketuttaa. Olen läästinyt nyt yhtä painallusta Estrenaa sen Estradot 50mikroisen kaveriksi ehtoisin, ei nyt ainakaan tunnu mitään haittaa siitä olevan ja jos nyt varovasti sanois niin olisko sen avulla virtaa nyt VÄHÄN enemmän. Taidan parin päivän päästä eli viikon käytettyäni lisätä vielä annosta toisella painalluksella (kuten gyneni neuvoi).

      Mutta siis kyllä taas kolottaa kaikki paikat - ristiselkä ja lonkat erityisesti, samoin niska-hartiaseutu ja koko lapaluitten väli. Välillä menee käsien pistelyksikin.

      Tämä kolottelu on mulle ihan tuttua, harmillista kylläkin. Ja magnesiumitkin on loppu...

      Vaihdan tota nimimerkkiä eli Sanna(69) on tästä lähtien Lumikello !

    • violet70

      Moikka taas ;)
      Olipas ilo huomata että täällä muistettiin mun kysyakontrolli, kiitos siitä Lumikellolle ;)
      Kontrolli meni hyvin, kysta oli kuivunu (?) pois =)
      Samalla keskusteltiin uusien pillereiden sopivuudesta ja kyselin sitä jaksottaisen keltarauhasen mahdollisuutta. Gyne oli sitä mieltä että tarvitsen vielä ehkäisyä, vaikka raskautunu olen tän 42v. aikana vaan kerran ja silloinkin useamman vuoden yrityksen jälkeen hedelmöityshoidoilla, ja siksi tulisi syödä keltarauhashormonia jatkuvasti. Toinen vaihtoehto olis syödä laastarin lisänä esim. Cerazette minipillereitä. Mut koska nyt on tuntunu paremmalta kun pitkään aikaan ja tuntuu et noi pillerit sopis mulle ni jatkan tällä yhdistelmällä, oonhan päässy siitä pahimmasta eli ahdistuksesta :)
      Vähän mua jännittää se ns. kuukautisten ja lumepillereiden aika, mut yks vaihtoehto on jättää lumepillerit väliin ja alottaa heti uusilla hormonipitosilla pillereillä uus liuska. Kuulemma puolen vuoden välein on hyvä pitää se tauko, koska pitemmän päälle voi tulla välivuotoja.
      Kiva Lumikello että sun vointi tuntuu paremmalta. Ja laastarinhan voi geelikokeilun ja voinnin kohenemisen jälkeen vaihtaa vahvempaan. Mun laastari on 75 mikrog.
      Mulla on nivelkivutkin ollu vähäsempiä, saa nähdä kun kierron loppu lähenee. Säärissä polvista alaspäin on aj. magnesiumista huolimatta särkyä iltaisin.
      Mitäs muille kuuluu?

    • mitä tekis

      Zoely kuulumisia... Olo tasoittunut jonkin verran, verrattuna Qlairaan, laastaria lisäilin sen verran, että nyt on käytössä yksi kokonainen 75 mikrog. Sen jälkeen olo oli energisempi, mutta nyt taas on menty siinä alaspäin...
      Nyt etrog.geeliä lätkin pikkasen aamulla ja iltapäivällä/alku illasta kun alkaa väsymys ja ahdistus tulemaan.
      Thyroxinia olen vekslannut edes takaisin, välillä yrittänyt pienemmällä ja välillä taas palannut edelliseen annokseen. Mulla kun tuo hikoilu on ajoittain se ärsyttävä oire, josta en tiedä onko liikaa kilpirauhashormonia vai liian vähän estrogeenia, ja tähän hikoiluun yleensä liittyy palelu?!?
      Verenpaineen kanssa on edelleen heittelyä, välillä korkea ja välillä taas liian matala, mutta sekin on tasoittunut Zoelyn käytön jälkeen, eli Qlairan kanssa se oli hurjempaa heittelyä. Ahdistustakin on edelleen ajoittain, mutta sekin on helpottanut jonnin verran...ehkä :) kopautan puuta, vai miten se meni...
      Että tämmöistä tällä kertaa :)

    • violet70

      Moikka taas :)
      Meillähän "mitä tekis" näyttäs menevän samoilla linjoilla, Zoely ja 75mikrog laastari. Mulla toisesta liuskasta jäljellä enää 2 hormonipitoista pilleriä ennen lumepillereitä ja heti aamusta olossa lievää ahdistusta :( Just kun jo vähän itsekseni intoilin että oon siitä päässy. Mut toivotaan että se liittyy vaan tähän kierron viimeisiin päiviin.
      Viimeyönä heräilin ja nukuin pinnallista unta, hain lääkettä päänsärkyyn ja kävin pissalla, niin selviä kuukautisia edeltäviä oireita. Mietinkin että pitäiskö tässä lopussa vielä sipasta sitä geeliä iltasin??
      Saas nähdä tuleeko minkälainen vuoto vai vuotoa ollenkaan. Vois tietty jättää nyt ne lumepillerit välistä, mut kiinnostais tietää loppuuko vuoto kokonaan näillä pillereillä. Sikspä taidankin ottaa lumepillerit ja laittaa tarv. geeliä lisäks.
      Toi ahdistus on niin ilkeä ja olo on muutenkin sellanen jännittyny. Lisäksi mulla on limakslvot taas suusta/ kurkusta ja silmistä kuivemmat.
      Mua aina niin helpottaa kun käyn lukemassa teidän juttuja ja etenkin kun huomaan että joku on käyny kirjottelemassa jotain uutta, ihania ootte :)
      Tsemppiä kaikille!

    • Lumikello

      Violet - sulla on pelottavan samanlainen tausta kuin mulla (lapsettomuusongelmia 1 lapsi) ---> mulle on tullu mieleen että onkohan tää kaikki jotenkin sidoksissa siihen että kun elämässä ollut hormonaalisissa jutuissa ongelmia niin sitä se sit on lopun ikää... Huoh !

      Mitä tekis - mä sain lähetteen lisätutkimuksiin kans noitten sisätauti(eli lähinnä kilppari)juttujen osalta, jospa mullakin olis siellä suunnalla probleemaa - itse asiassa kuulemma oikealta puolelta on kilpirauhanen suurentunut, mitä sitten tarkoittaakin

      Hauskaa ei ole, mut jotenkin tieto siitä ettei ole yksin näitten juttujen kanssa helpottaa kyllä !

    • violet70

      Violetin Zoely-kuulumisia :)
      Mulla on pilleriliuskan lumepillerit menossa ja minimaalista tuhrua tullu pari päivää, eli alko taas viimesenä hormonipilleripäivänä. Muuten oon ollu omasta mielestä reippaampi ja jaksavampi, mut tän viimisen viikon on ollu kovasti voimistuneita PMS-oireita. Ärtyisyyttä, hikoilua, huonompi unisuutta, ristiselkä-, lonkka-ja jalkakipuja ja sitä ahdistusta :( Mietinkin että pitäiskö viimesellä viikolla ottaa vähän lisäestrogeeniä, auttaisko se?? Toi ahdistus on se pahin ja siihen yritän keksiä helpotusta. Venyttelyä ja rentoutusta iltaisin ni josko olis rennompi nukkua.
      Oon vähän pitäny kirjaa oloista ja siten ajattelin että osaisin jo ennakoida ja ottaa vähän löysemmin jos oireita on oletettavissa.
      Mitenkäs sulla "mitä tekis" eiks sullakin kohta ala viimeinen viikko ekaa liuskaa, onko vointi pysyny hyvänä vai ootko tarvinnu lisägeeliä?
      Onko "Lumikellolla" olo tasottunu, mieliala kohentunu?
      Pääsiäispyhiä kaikille!

    • mitä tekis

      Jaahas, päivitetäänpäs "taas"...Zoely-pillereistä on jäljellä kolme vaikuttavaa pilleriä ennen taukoa.
      Nyt on kaksi päivää kärsitty tosi inhottavasta pääkivusta, migreenin kaltaista kipua, ja sellaista kuin olisi kova paine päässä/niskassa, kiristää ja puristaa, nyt kolmas päivä ja pientä jomotusta on ei kuitenkaan vielä niin kovaa kuin nuo kaksi päivää oli. Burana ei auta tippaakaan. Verenpainetta olen mittaillu eikä sekään ole korkeaksi mennyt. Kaula ja niska on nihkeänä...

      Olen kokeillut välillä lisäillä estrog.geeliä ja välillä nappasta murusen lisää kilpirauhashormonia, mutta ei perhana tästä olotilasta oikein tiedä kumpaa ja kuinka paljon, mutta sen tiedän että olo on pa...ka.
      Ahdistaa, jaksaminen huono, ei huvita oikein mikään jne. Välillä nälkä ja välillä ei, syöminen on kuitenkin huonoa. AI NIIN, ja se pahoinvointi on ollut nyt samalla aivan järkyttävää. Hitto kun sen pitää tulla aina välillä edelleenkin, yök.

      Nyt päätin, että en pidä taukopäiviä ollenkaan, koska olo ollut näin peestä muutenkin, vaan jatkan suoraan uudella pilleriliuskalla.

      Hö, ei nyt ollut kovin mukavia kuulumisia, mutta toivottavasti ne tästä paranee. Leppoisia pääsiäisen jatkoja kuitenkin kaikille :)

    • violet70

      Ei todellakaan mukavia kuulumisia :( mut mun näkökannasta ne kuulosti ihan "hyviltä" koska mulla jotakuinkin samassa vaiheessa samankaltaista oireilua, eli johtunee laskevasta estrogeenistä. Alotellaa siis uusi liuska peräkkäisinä päivinä ja se on kiva, voidaan vaihtaa kuulumisia samassa kierron vaiheessa.
      Mulle ei merkittävämpää vuotoa oo tullu, kaks lumepilleriä vielä jäljellä. Ja ajattelinkin seuraavassa kierrossa jättää tauon kokonaan väliin ja jatkaa uudesta liuskasta, kuten mitä tekis. Josko oireet olis lievempiä. Tosin mulla oireet alkaa n.kierron päivänä 23, ni tarvin vielä varmaankin lisä-lisä estrogeeniä. Oliskohan liikaa jos liuskan viimeselle viikolle virittelis 1,5 laastaria ni vaikutus tulis tasasemmin.
      Kiva kun sattu nää vetämättömät päivät tähän pääsiäiselle :( No, eipä tarvi ainakaan töissä jaksaa, saa huilia kun huvittaa. Nytkin makailen sohvalla, jalat ylhäällä, karitsanpaisti uunissa ;)
      Todta ruokahalusta sen verran että mulla kans loppukierrosta pahoinvointia ja ruoka ei niin maistu. Iltaa kohti paranee ja illalla saatankin syödä mitä sattuu :(

      • Lumikello

        No mulla meni toi pääsiäisen aika jotenkin aika mukavissa merkeissä.

        Olin siis energisempi, eikä ahdistukset painaneet päälle.
        Luulen kyllä että osa siitä ahdistuksesta nousee ihan yksinomaan siitä jumalattomasta väsymyksestä, kun huomaa että vaikka miten liikkuisi, ottaisi rennosti, söisi hyvin ja terveellisesti ja tekisi mukavia asioita niin kaikki ottaa päähän kybällä, kolottaa, on huonovointinen ja tekis mieli vain nukkua ! Kyllä se ahdistamaan panee !

        Anyway, nyt siis tein niitä mukavia asioita ja jopa energisoiduin lisää niistä. Elikkäs, en tarvinnut päikkäreitä koko loman aikana, jihuu !

        Vähän on semmonen olo että katotaan nyt miten kauan tätäkin taas riittää... nyt siis yks 50 mikroinen laastari kaks painallusta Estrenaa menossa - jotenkin semmonen olo että aina tuo estrogeenin nosto jotenkin auttaisi ainakin hetkellisesti - en kyllä tiedä kuinka korkealle mun sitä pitää sitten nostaa kun kerran niitten hormonikokeitten perusteella mulla ei alunperinkään pitänyt olla arvoissa mitään vikaa.

        MUTTA - jos nyt vaan unohdan ne arvot ja annan kehoni kertoa mitä se tarttee ja näillä mennään kunnes toisin todistetaan ;)


    • violet70

      Moikka kaikki :)

      Kuulumisia viikonlopun kunniaksi. Zoely pillereiden kolmas liuska on tällä viikolla aloitettu ja lumepillereiden laman jälkeen tuntuu kun vointi alkais taas kohenemaan. Ens kerralla en aio taukoa pitää. Vuoto oli edelleen kovin niukkaa, mut kesti taas 6pv. Mulla on käytössä kuukuppi, eli eipä tosta haittaa ollu. Vielä vähän odottelen sitä tasaisempaa oloa. Iholle, selkään etenkin, ilmaantui loppu kierrosta kovasti ärtyneitä finnejä. Ruokahalu mulla on parantunu, mut olisko enemmänkin se ansiota kun ahdistus on vähentyny ni ruokakun maistuu taas. Pitäis saada vielä se lenkkeilykärpäsen purema ;)
      Lumikello tossa mietiskeli raskautumis vaikeuksien ja näiden oireiden yhteyttä. Varmaan on jotain yhteyttä ja mulla ainakin äidillä ollu just 40v. asti oireita ja nyt jo >60 vuotiaana ed. estrogeenigeeli käytössä. Äiti kyllä raskautui helposti. Minkä ikäinen lapsi sulla Lumikello on? Meidän ainokainen on 8v.
      Mitenkäs sulla mitä tekis meni liuskan vaihtopäivät?

      Hyvää viikonloppua kaikille :)

    • Lumikello

      Moi,

      Violet - mulla on 5-vuotias lapsi

      Mä hei haluisin kysyä kans - Violet ja Mitä tekis - ja miksei joku muukin joka lukee tätä ketjua ja tuntee yhdeksi vaihtarioireekseen ahdistuneisuuden: minkälaista se ahdistus teillä on tai missä tilanteessa ilmenee ? Heräättekö öisin pohtimaan asioita vai ahdistutteko kaupan kassalla ?

      Mulla se on lähinnä semmosta sosiaalisten tilanteiden ja ylipäätään arjessa tai vähänkään yllättävämmässä ei-niin-arkisessa asiassa selviytymisestä ahdistumista. Eli mä koen sen niin et kun olen totaalisen väsyny ja loppu, niin en jaksais esim. muuten ihan positiivisia sosiaalisia tilanteita. Lisäksi tunnen itseni välillä niin hömelöksi että unohdan kesken lauseen mitä ylipäätään olin sanomassa. Tämä kaikki sitten aiheuttaa jo etukäteen ahdistuneisuutta ja toisinaan jopa paniikkioireita kun kokee ettei pohjimmiltaan ole ihan näin "jähmeä" ja väsynyt ja pihalla kumminkaan. Luojan kiitos nukun kyllä hyvin - ja paljon !

    • violet70

      Moikka :)

      Lumikello, siks vaan kyselin lapsen ikää, kun monilla meidän ikäsillä on jo vanhempia lapsia. Sun lapsi on vielä nuorempi kun mun. Koen sen välillä haastavaks kun oma olo ei oo hyvä ja 8v. on kuitenkin vielä ihan lapsi ja tarvii kovasti etenkin äitiä. Mut ihana kun on ton yhden saanu :)

      Tota ahdistusta minäkin kovasti oon miettiny ja just sitä miten muut sen kokee. Se on kuitenkin mun mielestä oireista pahin ja edelleenkin mulla aj. sitä on.
      Mulla toi ahdistus tulee ihan arkisissa jutuissa, mitkä aiemmin ei oo ahdistanu. Stressaannun helpommin ihan vaikka jokapäiväisestä ruuanlaitosta. Asia voi tosiaankin olla ihan positiivinen ja silti aiheuttaa ahistusta. Mulla tulee sellanen paineen ja palan tunne kurkkuun ja aj. äänikin madaltuu. Öisin herään joskus ahistukseen.
      Sen oon huomannu että jos oon väsyneempi tai oon järjestäny liikaa ohjelmaa ni ahistus tulee helpommin. Aj. tulee sellanen jännittyny olo mikä ei meinaa mennä ohi.
      Oon kyllä luonteeltani sellanen että vaadin itseltäni paljon ja sekin varmaan lisää ahdistusta. Tuntuu kans että se vähäinenkin itseluottamus on hävinny ja tulee välillä ajatus et ei pärjää missään, vaikka todellisuudessa pärjää keskivertoa paremmin.

      Joskus tulee mietittyä tapahtumia elämän varrelta ja sieltä nousee sellasia vaikeempia ja ei niin positiivisia asioita esiin, vaikka yleensä ajattelen että oon erittäinkin tyytyväinen tähän asti elettyyn elämään. Näistä kaikista mietteistä oon tullu johtopäätökseen että oon varmaan jonkinlaisessa myöhäisessä 40-kriisissä ;)

      Ahistaaks teitä muita noi esim. kotimaan perhesurma-uutiset tms.? Mulla aj . sen verran että en edes halua lukea niihin liittyvistä yksityiskohdista.

      Tämmösiä aatoksia tällä kertaa :)

    • Lumikello

      Hei,

      Violet, minä olen huomannut että jos mieleen nousee toistuvasti joku juttu menneisyydestä, kannattaa ihan ottaa se ajatuksiin tietoisesti, katsella vanhoja valokuvia tai muistella se läpi, vollottaa jos se vaatii. Kun se tulee mieleen niin jotain käsittelyä se vaatii. Ylläoleva on mulla ainakin auttanut.

      Ja näistä kaiken maailman kauheuksista - minusta jotkut niistä on niin käsittämättömiä että ne jo sinänsä aiheuttaa ihmisille ahdistusta. Jos tuntee itsensä omassa elämässään ahdistuneeksi jostain syystä valmiiksi, niin asiaa ei todellakaan paranna se jos otsikoissa on sen lisäksi koko ajan joku kauheus (viime kesänä en halunnut kuullakaan Norjan joukkosurmaan liittyvistä asioista)

      Kannatan niissä asioissa vain pään laittamista puskaan - jos tulee olo että niitten lukemista haluaa välttää niin se on vain itsesuojelua...

    • violet70

      Kiitos Lumikello vinkeistä :)
      Niin oon toiminukin, et en juurikaan pakollisia uutisia lukuun ottamatta lueskele juttuja näistä kauheista tapahtumista. Muistan joskus lapsuudessani TV:stä kuulleeni kuuluttajan sanovan ennen illan elokuvaa että elokuva ei sovi lapsille eikä heikkohermoisille ;) ja oon miettiny että minä kuulun varmaan ainakin nykyään tohon jälkimmäiseen :)
      On muuten aika kiva kun on niin keväisiä ilmoja. Tänään pääsin jo puutarhahommiin, haravoimaan. Puutarhassa puuhastelu se vasta on mukavaa terapiaa ja samalla hyötyliikuntaakin ;)

    • Lumikello (synkkänä)

      Joopa... en sitten tiedä mistä on kyse mutta kyllä mulla vaan on tämä oma nuppi semmoinen että ei auta vaikka mitä hormoonia läästii ja nahkaansa liimaa - kun tulee se olo että mistään ei tule mitään niin se sitten tulee. Välillä rankempana, välillä ihan tolkullisena, enempi vähempi ahdistavana joka tapauksessa.

      Tämä viikko on taas menty sellaisissa tunnelmissa että ei paremmasta väliä. Jään jumiin ajatuksiini, tulee mieleen se miten tämmöistä on ollut puoli vuotta sitten, vuosi sitten, kaksi vuotta sitten ja tuskastun siihen. Välillä ahdistus tulee ihan fyysisenä hyökynä päälle - en sitten tiedä onko se jonkinlainen kuuma aalto vai mikä, joka tapauksessa tulee yhtäkkiä semmoinen toivoton olo, mikä ihan fyysisesti tuntuu nousevan jostain vatsanpohjasta. Sitten tulee mieleen että onko tämä nyt se kerta kun tämä outo olotila vie minut mennessään lopullisesti eikä päästäkään irti, vaan masennun totaalisesti tai jään muuten tähän jumiin pysyvästi.

      Elämässä oikeesti on kaikki tärkeät asiat hyvin, ja tiedän että tää menee ohi. Mutta miten ihmeessä tämmösen kanssa muka vois koskaan oppia elämään ?

    • Lumikello: Luin ketjun tosi nopeasti, mutta ymmärsinkö oikein, että sinulta on poistettu kohtu?

      Tiedätkö kohduttakin kiertosi vaiheet vai miten hormonitasosi määritettiin, eikö se ole tarkoitus tehdä kierron alkupäivinä? Olen aikeissa mittauttaa estrogeenitasoni, mutta viime aikojen ovulaatiotuntemukset sun muut kiertoon kuuluvat oirehdinnat ovat olleet jokseenkin hakusessa.

    • Lumikello

      En todellakaan enää ole kärryillä hormonivaihteluistani - mittaus tehtiin aikana jolloin LUULIN olevani kierron alussa. Yhtään en enää tiedä mikä oli todellinen vaihe. Toisaalta, jos ne arvot ovat ihan metsikössä (=todella alhaiset) niin kyllä ne sitten ovat sitä missä vaiheessa kiertoa tahansa. Minun arvoni olivat ihan ok JOS kyse oli alkukierrosta, alhaiset taas JOS kyse oli loppukierrosta.

    • Kiitos vastauksesta. Täytyy nyt katsoa, olenko kiertoni suhteen aivan hukkateillä vai löytyykö siihen vielä joku logiikka.

    • violet70

      Moikka kaikki,

      voi Lumikello sua :(
      Niin pahalta kun sun puolesta tuntuukin, ni mun ajatukset on ajoittain ihan vastaavanlaisia. Pahinta on se että ensin on kaikki ihan hyvin ja olo erinomainen ja pienessä hetkessä iskee TOIVOTON olo. Se tulee ihan puun takaa. Ja osuvasti oli sanottu toikin että se nousee vatsanpohjasta. Oon miettiny asiaa ja ajatellu sen olevan jonkinlaista paniikkia/ pelkoa/ joka vaikuttaa vatsahermoihin. Ja se pelko että milloin olo menee sellaiseksi että ei itse pysty kontrolloimaan sitä. Toi on kans tuttua et epätoivo iskee kun ajattelee kuinka kauan oireita on ollu. Ei ihan äkkiä osaa positiivisesti ajatella tulevasta ja uskoa hoitoon.
      Mulla taas nyt vähän parempi vaihe. Selkeesti hoidosta huolimatta menee kierron mukaan ja nyt kun oon kirjaillu oireita ylös ni vähän osaa ajatella että tää kuuluu tähän vaiheeseen kiertoa.
      Millä annoksella Lumikello käytät estrogeeniä nyt? Mulla on menossa se 75mikrog. laastari Zoely-pillerin lisäksi ja sit pieni sipasu geeliä tarv.
      Oliks teillä gynen kanssa puhetta millon pitää käydä näytillä seuraavan kerran ja millon sulla on aika sen kilpparin takia?
      Voimahali kohtalotoverille!

    • Lumikello

      Kiitos Violet kannustuksesta !
      Mulla se 50 mikron laastari kaks sipaisua Estrenaa tällä hetkellä - gynelle mulla ei nyt ole mitään tsekkiaikaa tiedossa
      Sain lääkekokeiluun myös tyroksiinit joten voihan sekin olla että nyt alkaa olla kroppa niin totaalisen sekaisin näistä eri hormoneista - tai sitten vaan se vanha kunnon "huono viikko" sattui juuri tähän, kieltämättä kolmisen viikkoa tossa menikin ihan kivasti ennen tätä !

      Yritetään taas nousta täältä suosta, mitä lie PMS/vaihtari suota sitten lieneekään... armollisuus itseä kohtaan olis hyvä juttu...

    • mitä tekis

      Ja perk.... että ahistaa taas oikein urakalla. Olettekin kirjoitelleet ahdistuksesta viime aikoina, joten sopivasti taisin tulla purnaamaan... Mulla on sellanen vaihe menossa, että mua ahdistaa kaikki pahuus, eli mietteet on tosi syvällisiä, ja jotenkin en jaksa käsittää tätä nykymaailman menoa, miten kiusaajat ja sen semmoset narsissit ym. sen kun porskuttaa täällä suomen maassa, ymmärtäjiä riittää... eli ehkäpä tästä värikkäästä elämästäni johtuen (esim. 17 v. suhteessa narsistin kanssa, joka oli mestari henkisessä väkivallassa ym.) vaivun välillä synkkyyteen, ja varsinkin tällaisten perhesurmien jälkeen.... johtuneeko sitten siitä että tuossa vaikeassa suhteessa elin monet vuodet pelossa että olen lapseni kanssa kohta lehtien otsikoissa samasta syystä (oli sen verran rankat uhkailut ja henkiset väkivallat tehonneet meikäläiseen)....

      Ja muutenkin tuntuu elämä heittävän taas kylmää vettä niskaan oikein ämpäri kaupalla, eikä apua oikein tunnu saavan mistään, jotenkin on niin voimaton olo. Lapsellani on hurjia migreeni kohtauksia jatkuvasti niin että opiskelu ei ota sujuakseen, eikä oikein mistään tule apua eikä ymmärrystä tähänkään asiaan. Jotenkin tuntuu että olen ihan yksin taas tässä tilanteessa. Lääkärit ei ota kantaa eikä välitä auttaa, hurjia lääkkeitä määrävät vaan liukuhihnalta niin että saa olla koko ajan pelko persuksissa mitä tapahtuu, ja äkkiä ulos vastaanotolta eikä kuulemma tarvitse tulla uudestaan..., opettajilta ei ymmärrystä heru. Onko lapseni tulevaisuus tulla syrjäytyneeksi nuoreksi, se mistä nykyään puhutaan paljon, mutta mitään ei näköjään käytännön tasolla tapahdu. Minä en yksin voi häntä auttaa, eikä ketään muutakaan tunnu tämä asia kiinnostavan...
      Eli koulutusta ei voi saada jos et istu tunnilla 8-16 joka päivä, ja eipä kukaan töihinkään ota ihmistä, jolla paljon migreenikohtauksia, siis onko ainoa vaihtoehto hypätä katolta ja sanoa hellou elämä, kuten tyttäreni ihmetteli. Näin vierestä katsottuna tuo on ihan kamalaa hänelle henkisesti niiden helvetinmoisten kipujen kanssa, ja koulussa pitäisi olla halvausoireineen, näkö- ja puhekyvyn menetyksineen, ja sitten vielä kovat paineet siitä että koulussa pitää olla, ja luokassa pitää istua ja opiskella, kokeilispa opettaja itse siinä tilanteessa opiskella saatikka tuolilla pysyä...suoranaista vittuilua on tullut opettajalta kun tytär mennyt kouluun puolen päivän aikaan kun on selvinnyt aamuöisestä pahasta migreenikohtauksesta, ja saanut näkönsä ym. joten kuten takaisin... saahan sitä ihminen yrittää parhaansa, mutta kun se ei näköjään riitä vaan pitää olla täydellinen, mitään vajavaisuuksia ei saisi kenelläkään olla. Onko tosiaan niin, ettei hänellä ole mitään tulevaisuutta, kuten opettaja asian ilmaisi?!? Yrittääpä tässä sitten tsempata nuorta...

      Voi paskan paska, Eli stressiä stressin perään, verenpaine huutaa hoosiannaa, poskia/niskaa/kaulaa kuumottaa, hiki lentää, ei saa nukuttua eli ei tämä olotila taaskaan mikään heppoinen oo...hiukan yritän taas nostaa tuota kilpirauhashormonia ja seuraan tilannetta...
      Sorry vaan kaikille, kun ei taaskaan ollut mitensäkkään iloista kerrottavaa, mutta ehkä tämä hiukkasen oloani helpotti kun päästeli näitä höyryjä :) Toivottavasti seuraavalla kerralla olisi asiat paremmin...

    • violet70

      Moikka kaikki :)

      Heti ekaks, toivotaa et sulla mitä tekis on mieliala ja tilanne jo vähän parempi :( Noi on aina niitä hetkiä kun ei oikein jaksa uskoa tulevaisuuteen. Minkä ikänen lapsi sulla on, vai onko niitä useampi?? Lasten asioista on aina huoli ja nykyaikana etenkin niin kuin sanoit kun maailmanmeno on niin hurjaa.

      Miten sulla mitä tekis meni se liuskan vaihto ilman välipäiviä?
      Mulla on nyt menossa se kolmas liuska ja siitä kolmas viikko ja ajattelin että en nyt jättäisi välipäiviä, vaan aloittaisin uuden liuskan heti perään. Mulla on muutaman päivän ollu vetämätön alakuloisempi olo ja aj. päänsärkyä. Kierron puolivälistä kain se estrogeeni alkaa laskemaan, olisko sitä??

      Mites Lumikellolla menee? Mietiskelit tuolla aiemmin että miten näiden olojen kanssa oppis elämään, ni ihan samoja oon miettiny. Paraimpina hetkinä osaa ajatella että kyllä tämä tästä ja että tämä on kuitenkin ohimenevää, mut sit huonompina ei näe omaa nenää pidemmälle ja kaikki kaatuu päälle, vaikka mullakin kaikki perusasiat on paremmin kun hyvin.

      Ei auta kun porskuttaa eteenpäin. Kiva kuitenkin kun on tämä palsta, jossa todellakin voi käydä päästelemässä höyryjä ja hakemassa vertaistukea. Kiitos teille :)

    • Lumikello

      Viikonlopunalkuja täältäkin - Violet, kyllä tää tässä menee, olen nyt vaan takunnut sen tyroksiinin aloitusoireiden kanssa. Siinä kans voi kait mennä kauankin että varsinaiset positiiviset vaikutukset tulee - mulla käyny niin että oireilu vähän lisääntyny.

      No, mutta näitten vaihtarijuttujen kanssa tyynempi vaihe menossa, oliskohan löytynyt oikea lääkitystaso ? Siis yöhikoiluja ei ole ollut ollenkaan aikoihin, yöni nukun muutenkin aika hyvin ja sikeästi. Ja semmoinen 0-100 kahdessa sekunnissa riehaantuminen ja itkeskely - tyyppinen mielialanvaihtelu kaikkineen on loistanut poissaolollaan. Siis mielialavaihteluita edelleen on, mutta ne on semmosta ahdistuneisuusviritteistä, ei semmosta järkyttävää monsteriolotilaa.

      Kyllä, edelleen tää on aikamoista menoa, jollei täällä näitä hyviä ja positiivisiakin hetkiä olis niin ei kyllä paljoa naurattais. Mutta kun on, niin porskutellaan eteenpäin

    • mitä tekis

      No niin, se on näköjään taas se aika kun päätä särkee, eli viikko on Zoelyn vaikuttavia pillereitä jäljellä. Huomasin että olen jossakin kirjoituksessani kirjoitellut samasta aiheesta eli noin viikko ennen kuin ne pirun kk:tiset pitäisi alkaa, niin tulee tämä migreeni vaihe, jota kestää abauttiarallaa kolme päivää, viimeksi se oli pääsiäisen aikaan, ja nyt näköjään tähän vappu viikonloppuun. No hyvä asia on se ettei tarvitse töissä kärvennellä tämän olotilan kanssa...

      Viimeksi jatkoin pillereitä suoraan uuteen levylliseen ilman välipäiviä ja hitsi kun en muista miten mulla meni se, luultavasti suht ok, kun en käynyt täällä purnaamassa :)
      Verenpaineet korkealla, hikoiluttaa, järkkyä pahoinvointia ja sitä samaa ...askaa oloa siis. Muuten on olo ollut jotenkin tasaisempaa kuitenkin näillä Zoelyillä kuin Qlairalla.

      Pyysin lääkäriltä päästä taas verikokeisiin katsomaan kilppari ja estro arvoja, jonne ajattelin ensi viikolla päästä raahautumaan, josko niistä jotain tolkkua saisi tai sitten ei...
      Mutta nyt täytyy yrittää lähteä vaihdattamaan renkaat autoon, onneksi ei ole pitkä ajomatka tällä olotilalla...Hö, tulikin niin kiire, että jotain varmasti jäi kertomatta...

      Ai niin, kysyiköhän Violet minkä ikäinen mun ainokaiseni on, siis 19 v. ja Lumikellolle terkkuja että siinä Thyroksinin aloituksessa tulee tosiaan ns. inhottavia takapakkeja, mutta kannattaa yrittää jatkaa, koska elimistö tosiaan tarvitsee siinä pitkän ajan ennen kuin se tottuu ja oikea annos löytyy, mutta tosi hyvä juttu että sait ne koitettavaksi!

    • violet70

      Moikkelis :)
      Kuulumisia vapunaattona. Mulla on 4 hormonipitoista pilleriä jäljellä ja ajattelinkin jatkaa uuden liuskan pillereillä heti perään. Oon nyt viimesen vajaan viikon pitäny 1,5 laastaria ja ollu ottamatta lisägeeliä ja melko tasasta on ollu. Pientä alavireisyyttä kierronvaiheeseen kuuluen.
      Päänsärkyä mullakin oli samoihin aikoihin kun sulla mitä tekis. Eiks meillä olekin jotakuin sama kierron vaihe. Lisäks mulla ollu melkoista finnisirkusta viimesen viikon. Finnit on ärtyneitä ja nyt niitä on tullu kasvoihinkin. Tosin olen kyllä laittanut suuhunkin kaikenlaisia herkkuja, ruoka kun maistuu nyt toooodella hyvin :( Pitäis saada jonkinlaista ryhtiä tohon asiaan, että paino ei lähtis kovin jyrkkään nousuun. Lisäks mulla on pitkästä aikaa ollu muutamana päivänä kovaa turvotusta, etenkin jaloissa ja käsissä. Ja tänä aamuna kipuja käsissä, jotka voi toki johtua niistä turvotuksistakin. Puhtia on aika-ajoin enemmän ja oon puuhastellu puutarhassa ja siitäkin voi nivel/ lihas-kivut johtua ;)

      Sulla on mitä tekis jo melkein aikuinen ainokainen :) Mut on noi murut pieniä tai isoja ni äideillä on aina huoli niistä ;)

      Olo mulla on kuitenkin ollu tasasempaa ja aion siis jatkaa pillereiden ja lisäestrogeenin kanssa.

      • varovaisuuttakin

        Osui silmään tuo turvotus. Itsellä vaan niin huolestuttava kokemus hormonikorvaushoidon ajoilta, kun turposin ja perään tuli sydänvaivoja. Sydämenlaajentumaksi sanoivat. Niin miksipä se turvotus ei turvottaisi sisäelimiäkin. Ole varovainen ja hakeudu ajoissa tarkastuksiin, jos turvotus jatkuu.


    • Lumikello

      Minäkin kuittailen kuulumisiani - vaikkeivat ne nyt niin kovin hääppösiä olekaan.
      Olen nyt takunnut ilmeisesti siitä tyroksiinikokeilusta johtuen, mieli on tällä hetkellä ihan merkillinen - olen nimittäin nyt ihan itkuisella tuulella jo neljättä päivää. En ole mikään übertunteellinen ihminen noin niinkuin yleensä joten tämä nyt on vähän outo olotila minulle - se että itkettää suunnilleen jääkiekkoa katsellessa toisten innostus maalista...kyllä, tällä tasolla todellakin mennään...
      Ja välillä tietysti itkettää tämä oma olotila, se toivoton tunne että on tämäkin nyt vuoristorataa näiden kaikenmaailman hormonien pyörityksessä, tuleeko minusta enää ikinä tasapainoista ihmistä (vielä pahempaa - olenko koskaan sellainen ollutkaan...;-)?

      Mutta siis, estrogeenilaastari vatsassa mennään, sipaisu estrenaa illalla nukkumaan mennessä ja nukun kuin tukki. Yöhikoiluja tuli tuossa taas, pani miettimään pitäisikö lisätä geeliä - toistaiseksi kuitenkin mennään tällä. Mulla on vähän semmonen että jokainen lisäsipaisu saa aikaan päänsärkyä vähäksi aikaa - jos siis aion annosta lisätä, se pitää tehdä niin että pidän sitten jatkossa juuri sen annoksen, en voi veivailla tuntemusten takia koko ajan edes takaisin. Tai siis en halua.

      Ja haluamisesta tuli mieleeni - onko muilla ongelmia sen suhteen että kun ei vaan kiinnosta seksi ?

    • violet70

      Esivaihtarikuulumisia täältäkin :)
      Olo on ollu vähän tasaisempaa, yöllä on nukuttanu paremmin, energiaa on ollu enemmän ja hikoilujakin vähemmän. Vaikuttas siltä että olo on kohentunut huomattavasti :)
      Mutta ed. kierron lopulla on PMS-oireita eli yöllä juoksuttaa vessassa, mieliala on apeampi ja ahdistaa, iho kukkii...
      Aloitin neljännen Zoely-liuskan heti kolmannen hormonipillereiden loputtua eli lumepillerit jätin ottamatta. Vuoto ei ehtiny alkaa eikä se ole alkanutkaan. Tosin mullahan on vuoto ollu tosi niukkaa eli voi olla ettei sitä olis muutenkaan tullu. Olo siis vuodottomuudesta huolimatta menkkamainen.
      Positiivisin mielin koitan olla, onhan oli kaikinpuolin aiempaa parempi, mut toi ahdistus, vaikka sitä on paljon vähemmän niin se on niin lamauttavaa :( Siihen pitäis keksiä vielä konstit. Sen aikana kaikki tuntuu niin toivottomalta. Itseluottamuskin on ihan nollassa, se vähäinenkin.
      Toi ihon kukkiminen on kans alkanu huolestuttamaan, vaikka tuntuu et se on vaivoista pienin. Mietinkin olisko se peräti ruusufinniä?? Onks kellään kokemusta? Ajattelin että pitääkö käydä ihotautilääkärille näyttämässä.

      Lumikello, sulla kun on munasarjat tallella ni sulla varmaan tulee kuitenkin niitä matalampia estrogeenin vaiheita ja silloin oireita. Kun vuotoa ei oo ni ei tiedä että missä mennään. Laita vähän ylös niitä ja jos ne toistuu säännöllisesti ni sitähän se on.

      Mites sulla Mitä tekis menee? Onks sulla tullu vuotoa kun oot tauot jättäny pitämättä? Jatkoitko taas uuteen liuskaan ilman taukoa?

      Oon kyllä kaikesta huolimatta nauttinu keväisistä päivistä ulkoillen ja puutarhassa puuhaillen. Oli vielä ylim. vapaitakin tässä :) ja jos sai ollakkin ihan vaan vapailla ni olo olis varmaan parempi, mut ei auta. Huomenna taas työt kutsuu!

    • violet70

      Ja noihin haluamisiin vielä ;) Melko hiljaista sillä rintamalla, minä kaipaan enemmänkin ihan hyvänäpitoa ja läheisyyttä kun varsinaista seksiä. Kai tääkin kuuluu asiaan ja korjaantuu ajallaan...

      Ja joku varotteli noista turvotuksista. Niitä todellakin pitää pitää silmällä, mut nyt ne on enemmänkin liittyny kierron vaiheisiin. Kiitos huolenpidosta ;)

    • mitä tekis

      Kuulumisia hormonisodan keskeltä...

      Huoah, mistähän aloittais... perjantaina otin viimeisen vaikuttavan Zoely-pillerin edellisestä liuskasta, ja korkkasin sujuvasti lauantaina uuden liuskan ilman taukoa. Olo viime viikolla oli ihan pelkkää PMS:sääääää, eli hermot oli herkässä tilassa, pissalla sai juosta, järkyttävää turvotusta, ei saanut nukuttua jne. Lähdin perjantaina reissun päälle, ja unohdin lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina ottaa Thyroxinit. Olo tuntui viikonloppuna paremmalta eli olisikohan mulla liikaa tuota kilpparihormonia sitten kuiteskin.
      Hitto kun harmittaa, etten ehtinyt käymään viime viikolla niissä verikokeissa :/ Ja nyt taitaa olla turhan käydä kun tuli näitä päiviä ilman tuota Thyroxinia.
      Verenpaineen kanssa on ollut kamppailua kuten ennenkin. Viikonloppuna kävi myös niin että estrogeeni-laastari lähti irti eikä mulla tietystikään ollut mukana vaihtolaastaria, eli kaikki kropan ulkopuoliset hormonit oli tauolla.

      Vuotoa ei ole ainakaan vielä näkynyt eikä ollut edelliselläkään kerralla kun jatkoin suoraan seuraavaan pilleri-liuskaan ilman taukoja. Pientä päänsärkyä on ollut ja voimattomuutta ja aika hurjaa väsymystä ja palelua.
      Kurkku ja korvat on ollut ja on edelleenkin kipeänä. Pientä flunssasuutta mulla on joka kerta ennen niitä niin sanottuja kuukautisia, mutta tiedä tästä sitten taas liittyykö hormoneihin vai onko oikeaa flunssaa.

      Se kyllä täytyy muistaa vielä kertoa, että ihme ja kumma sitä ahdistusta ei nyt ollut niin pahana kuin yleensä, vaikka viikonloppuna oli hautajaiset, ja olotila sen takia tietysti surullinen. Mutta se hurja ahdistus ei iskenyt missään välissä päälle.

      Nyt vain täytyy jotenkin noiden hormonien kanssa taas vekslata, kilppari-hormonia vähentää ja jotain semmosta :)

    • violet70

      Heipparallaa :)
      Täällä on kärvistelty vatsataudin kourissa :( Huh, huh, melkoinen tauti. Pahimpina hetkinä ei osaa ajatella mitään muuta kun sitä oloa :(( No, nyt jo parempi, välillä pitää vielä huilahtaa.

      Muuten oon viikon syöny neljättä liuskaa Zoelyjä ja vointi on sen suhteen ennallaan, vaihtelee kierron mukaan :/ Lisänä se laastari ja vielä sipasu geeliä tarvittaessa. Just mietinkin et eikö vois yhdellä pillerillä pärjätä... Tää on vähän sellasta tasapainon etsimistä, olis kivampi kun ei tarvis koko ajan tuntemuksia tunnustella.

      Kävin myös ihotautilääkärillä ton aknen takia ja se oli sitä mieltä että sekä kala- että helokkiöljykapselit joita molempia oon syöny vois olla syynä ihon kukkimiseen :o Sain paikallishoidoksi Differin-geeliä ja 3kk antibioottikuurin :/ Kuurin kerkesin hakea ja aloittaa ennen mahatautia, mut nyt mietinkin et josko ensin kokeilisin paikallishoidolla ja ne öljykapselit tietty lopetin. Katsotaan ;)
      Etkös sinäkin Lumikello syöny niitä kalaöljyjä?

      Oon kans mietiskelly että kuinkahan monta kiertoa peräkkäin vois mennä ilman lumepillereitä?? Muistelen että gyne olis sanonu et 2-3 vuotoa/v. olis suotavaa. Mut sit jos vaikka sitä vuotoa ei tauosta huolimatta tuu ni tarkottaako se sitä et vuoto on loppunu vai loppunu vaan pillereiden takia :o
      Mitä muille kuuluu?

      Aurinkoisia kesänodotuspäiviä kaikille :)

    • Lumikello

      Moikka,
      mulla on toi nuppi kyllä niin kummallinen että ei mitään määrää. Väsymystä vaan piisaa, on niinku sellainen vähän krapulainen olo koko ajan (enkä siis ole juonut mitään), tuntuu pää raskaalta ja ihan kuin jomottais, ei jaksa, ei saa aikaseks mitään, janoinen olo ja suussa merkillinen metallin maku. Ja niitä merkillisiä paiseita on taas ilmaantunu naamaan. Se on siis sellainen finnin tapainen josta ei koskaan tule mitään finniä, on vaan ärhäkän näköinen ja jos sitä erehtyy sörkkimään niin sieltä tulee vaan jotain kudosnesteen tapaista ja sit se vasta nokkiinsa ottaakin. Eikä silläkään ilmaantumisella tai ilmaantumatta jäämisellä ole yhtään mitään logiikkaa minkään muun asian kanssa.

      Mä olen Violet syönyt semmosta Omega total - juttua koko talven ajan, samoin kuin D-vitamiinia oikein reilusti, magnesiumsitraattia, Neurobion fortea. Ei mitään iloa kyllä ole ollu niistä jos näin taakse päin ajattelee. Voipi tietty olla ettei ne edes imeydy kunnolla, terveellinen ruokavalio olis varmaan kaiken a ja o.
      Mutta kun - omasta mielestäni ruokavalioni ON ihan terveellinen. Hampurilaiset ja pizzat ja muutenkin kaikki valmisruoat on tosi harvinaista meillä, teen ihan kotiruokaa ja aamuisin syön mysliä, hedelmiä ja luonnon jogurttia. Välillä tulee mieleen kun tän kaiken terveellisyyden keskellä elää ja vointi on silti heikohko että nyt kyllä tarvittais kunnon roskaruokaa, B-luokan leffa ja muutama olut. Mutta ei, kieltämättä siitä vaihtoehdosta lopputulema on VIELÄ huonompi vointi. Joskus kun on tullu hairahduttua niin tietää.

      Varmaan toi gynen neuvo niistä vuodoista on ihan hyvä - mulla oli ennen kohdunpoistoa vaikea endometrioosi ja olin vuodoitta lääkityksellä silloin melkein vuoden parhaimmillaan. Mutta mulla siis syynä se että sitte kun oli ne vuodot niin ne oli ihan helvettiä, maksimimäärä tulehduskipulääkkeitä oli vain hyvä alku siinä hässäkässä.

      Otahan Violet iisisti sen vatsataudin jälkeen - mulla oli kans tos kevättalvella yks ihan järkky episodi. Olin varma että kuolen - ja sit se oksennusrumba jatkui vielä siitä semmoset 8 tuntia 30 min välein. Siinä menee tosi heikkoon kuntoon ja on kans tosi tärkeetä että mitä syö sen jälkeen, ettei vatsa ärsyynny siitä vielä lisää. Suosittelen maitohappobakteerien syömistä, ne palauttaa sitä elimistön omaa tasapainoa nopeammin. Kun ei täs enää mitään tyttösiä olla toipumaan;)

      Aurinkoa itse kunkin päivään - näillä mennään ja kukatietää, ihan yhtä hyvin huomenna kaikki voi olla tosi paljon paremmin !

    • violet70

      Moikka :)

      Osuvasti kirjoittelit Lumikello noista paiseista. Samanlaisia kun mulla. Enimmäkseen niitä on selässä, mutta nyt myös kasvoissa. Ohimolla on ollut jo muutamia viikkoja yks, joka ei koskaan muodostunu finniksi ja nyt se on väriltään tummahko ja tuntuu kun siellä olis "mätää" sisällä, vähän kipeäkin painaessa. Niistä saattaa myös jäädä pahat arvet.

      Samaa oon miettiny, että mitä jos eläis epäterveellisemmin, mikä olis vointi sitten?? Pitäis varmaan ottaa rennommin, eikä turhaan hötkyillä. Mut joka tuutista pursuaa ohjeita "miten pitäisi syödä, liikkua, elää..."

      Vatsatauti siis helpottanu ja nyt vaan pitäis noiden syömisien kanssa olla hillitty, ettei tule takapakkia ;) kun tosiaan ei mitään tyttösiä enää olla :))
      Sitä vieläkin parempaa huomista odotellen, mukavaa helatorstaita kaikille. Ollaan kuulolla!!!

    • Lumikello

      Onko kukaan tämän ketjun aktiiveista - tai muista tätä ketjua lukevista alkuvaihtareissa kärvistelevistä - etsinyt ja löytänyt apua mielialalääkkeistä ?

      Nimim. alkaa olla vitsit vähissä noitten ahdistusoireitten kanssa...

    • violet70

      Moikka :)

      Kumma toi ahdistus, kun siihen ei oikein apua löydy. Täällä painitaan samojen ongelmien kanssa. Mulla ahdistus on kyllä helpottanu huomattavasti, mut silti aika ajoin ahdistaa :(
      Mulla oli tossa kevättalvella oikein pahat oireet ja lisänä uupumusta ja univaikeuksia ja silloin työterveyslääkäri ehdotti mielialalääkettä oireita helpottamaan. Alotin ja olin myös sairaslomalla hetken, samoihin aikoihin aloin myös nää uudet pillerit estrogeenilisällä. Vaikee tietty sanoa mikä on auttanu minkäkin verran, mut oma kokemus on että hormonit oikeella annoksella on auttanu/ auttaa ainakin. Sitä mielialalääkettä en oo lopettanu ja kai sekin on oloa tasannu.
      Oon ajatellu että jos se on mikä näihin oireisiin auttaa ni syön sitte vaikka sitä. Isompi kynnys on kyllä myöntää syövänsä mielialalääkettä kun hormoneja :/ Pitäis oppia ajattelemaan vaan itteä, eikä sitä mitä muut ajattelee.

      Minä pääsen kans kontrolli kilpparikokeisiin. Ihan kiva tietää et mitä ne nyt näyttää.

      Ootko Lumikello vielä käyttäny lisäestrogeeniä laastarin lisäksi? Minusta tuntuu että mitä enemmän oon laittanu geeliä, 1/2ps aamuin illon laastarin lisänä, se paremmaks on vointi tullu ja ahdistus vähentyny. On käyny mielessä että eikö joku muoto näistä imeydy, kun roppa vaatii niin paljo kunnes olo helpottaa.
      Taemppiä sulle Lumikello

    • Lumikello

      Moikka Violet,
      kyllä mä olen vielä sitä estrogeenia laittanu geelinäkin. Muutin nyt aamuun sen laiton kun ajattelin josko se auttais, kun ei tunnu että nukkumiseen niinkään sitä tarvitsisin, vaan ennemmin ongelma on se että heti kun herää niin on semmonen olo että ei h-tti, taas tämmönen päivä. Nyt on vielä semmonen viikko että mulla on tässä pari haastavaa juttua menossa joten olen niitten takia vähän angstannu jo valmiiksi. Se ahdistuneisuus vaan kun nousee päälle niin siitä tulee semmonen itseään toistava kehä, ja tuntuu että siitä ei millään tahdo päästä pois. Ja vaikka siitä sitten pääseekin, niin jo pelkkä tietoisuus siitä että se ahdistus on tossa jossain lähellä, aiheuttaa sen että on niinku semmosessa puolustusvalmiudessa koko ajan - niskoja kiristää, päätä särkee, vähän on kuvottava olokin... Kaikilla näillä oheisherkuilla on valitettavasti päällä just nyt.
      Hyvä että Violet pääset niihin kilpparitesteihin kanssa, sehän on yks mikä tän ikäisillä naisilla näitä aiheuttaa. Mullakin se tyroksiinikokeilu edelleen menossa - tiedä sitten minkä verran se auttaa/aiheuttaa näitä juttuja. Mutta en nyt usko että nää tän hetkiset siitä kiinni on, tämä on ihan tuttua tunnetta mulle ja aiheet on sellaisia mitä nyt ennenkin on tullu panikoitua. Ja vaikka toi kilpparilääke mulle auttaiskin, niin sehän on sellasta millä se positiivinen vaikutus erityisesti nuppipuoleen tulee tosi pitkällä aikavälillä.
      Onk sulla se mielialalääke Violet semmosta että sen pitäs just ahdistusta vähentää - niitäkin kun on kait miljoonaa lajia ? Ei sitä joo mielellään tunnusta että mielialalääkkeitä tarvii, mutta mä ajattelen että oma hyvinvointi on kaikkein tärkeintä ja jos sen takaamiseks tarvitaan sit vaikka joku shamaani tai poppamies niin sitte mennään treffaamaan semmosta - tai syödään mielialalääkkeitäkin. Kun vaan osuis sitten semmonen että se tehoaa - ne kun on kans vissiin sellasia että vaikutuksen alkaminen kestää viikkoja ja jos joutuu vaihtaa niin sama peli, viikkoja menee.
      Aurinkoa !

    • violet70

      Moikka,

      se mun mielialalääke on Sertralin ja mulla annos on 50mg päivässä eli melko pieni annos. On tarkoitettu myös ahdistuneisuuden hoitoon. Niitä tosiaankin on monensorttisia ja aloitusvaiheessa voi tulla erinäisiä sivuvaikutuksia :/ yksilöllisesti ja täydellisen vaikutuksen näkee vasta viikkojen kuluttua. Alussa voivat tosiaan jopa voimistaa olemassa olevia vaikutuksia, mikä ei todellakaan ole kiva. Mulla oli näin.

      Toi ahdistus on tosiaankin kokonaisvaltainen olotila, ei niin kiva sellainen. Jostain oon lukenu, että toisille tulee kuumia aaltoja ja toiset taas saa ahdistusta. Tiedä sitte kumpi on parempi. Itse ottaisin tällä hetkellä ne aallot ;)
      Mulla toi ahdistus tekee sellaisen "jännän tunteen" kurkkuun/ ylänieluun, mites muilla?

      Sitä oon yrittäny itselleni sisäistää, että toi ahdistus on osa minua ja mulla vaan on taipumus reagoida ahdistumalla. Oon vähän sellainen ylitunnollinen huolehtija ja mietiskelen asioita jo paljon etukäteen. Rivien välistä lueskelin että myös sinä Lumikello oot samanluonteinen :) Jotenkin vaan nyt näiden esivaihtarioireiden kanssa kaikki korostuu.

      Mulla toi iho-ongelma ei meinaa helpottaa ja oonkin nyt ajatellut että pitäiskö aloittaa se antibioottikuuri. Selässä ihan alaselkään asti on ärtyneitä patikoita ja kasvoissa sellaista punaista röhelöä. Oon tosin viritelly uudelleen juoksuharrastusta ja hikoillu normaalia enemmän, et voi toki johtua siitäkin. ei kuitenkaan kiva kun kesä tulee ja vaatteita pitäisi vähentää :(

      Totta joka sana Lumikello, että oma hyvinvointi on kaikkein tärkeintä ja nyt jos koska viimeistään pitäisi se oppia. Oppia sitä tervettä itsekkyyttä :)

      Tosi kiva vaihtaa kuulumisia, aurinkoisia kesäpäiviä sinulle ja muillekin. Kirjoitellaan taas.

      • Lumikello

        Moi - Violet, ihan kuin mun ajatuksiani, olen kans miettinyt et mä nyt vaan reagoin asioihin ahdistumalla. Silti masentaa kun oikein panikoi niin muistella et silloinkin ahdistuin ja tuolloinkin panikoin - siitä tulee tosiaan semmoinen negatiivisuuden kehä. Sit vaan pitää mennä välillä "päin" niitä ahdistavia asioita, mutta kun sekään ei auta. Jos v-taa se et vaiks joku periaatteessa positiivinen sosiaalinen juttu ei kiinnosta pätkääkään, niin harvemmin sinne juttuun menosta saa kicksejä kuitenkaan sit vaikka se hyvin meniskin. Mulle ainakin jää päälle se harmitus siitä et miten musta on tullu tämmönen elämää pelkäävä ihminen. Ja sokerina pohjalla on se että siinä ahdistuneisuudessa ei ole mitään logiikkaa (paitsi se kuukausittaislogiikka).
        Mutta hei, mun haastava viikko alkaa olla jo voiton puolella!


    • Lumikello

      Alkuviikkoa vaan taas kaikille !
      Viime viikko oli siis haastava monella tapaa, ja olinkin sitten ihan rätti koko viikonlopun, itkuinen ja mielialat muutenkin ihan sekaisin, vuoroin epätoivon syövereissä, vuoroin toiveikkuuden hurmiossa - mutta pääasiassa ihan zombie-väsynyt Olen yleensä aika tasainen ihminen joten ei tuokaan minusta niin mukavaa ole kun mielialat menee miten sattuu - varsinkin kun ei yhtään tiedä että missä mennään taas parin tunnin kuluttua. Taas yksi syy välttää sosiaalisia tilanteita kun ei tiedä missä mennään ja saako itseään hillittyä - ja siitä seuraa lisäahdistusta että miks mä olen tämmönen järkyttävä luuseri. Ei hyvä kierre.

      Anyway, auttaako jollakulla OIKEASTI tuo estrogeenigeeli ahdistustuntemuksiin ?
      Minä olen nyt siirtänyt sen geelin lätkimisen (pari pumppausta) päiväsaikaan, tarpeen vaatiessa, ja mun mielestä se ei kyllä tunnu auttavan yhtään mitään jos ahdistava/itkuinen olo tulee, niin se sitten tulee.

    • violet70

      Aurinkoista alkavaa viikkoa täältäkin suunnalta :)
      Täällä mennään esivaihdevuosioireiden kanssa Zoely-pillereiden neljännen liuskan loppua ja lisänä kaikenmaailman estrogeenit. Vointi on ollu tasaisempi ja mieliala parempi ja ajattelinkin kokeilla vielä kolmannenkin liuskan putkeen ilman lumepillereitä. Minä oon tosiaan tarvinnu pillerin lisäksi melko suurta estrogeenilisää eli tällä hetkellä menee 75mikrog. laastari ja vielä geeliä ½-1 pussi aamuin illoin ja ratkaiseva ero on tullut ton geelin lisäämisen jälkeen. Oon ajatellu että uskaltaisko laastarin jättää pois, jos se ei imeydy vai menee taas ojasta allikkoon. Josko sitten tarvitsen vaan niin paljon. Muutaman kerran oon aamulla unohtanu lisägeelin ja huomannu lievää ahdistusta ja ottanu geelin sit.
      Olisko sullakin Lumikello tarvetta enemmälle geelille tai toinen seikka voi olla se että geeli ei sulla imeydy. Sen kaiketi voi testata verikokeella.
      Ootko vielä miettiny sitä mielialalääkettä?? Henk.koht. tiedän miten moninaisen ilkeä toi ahdistuksen tunne on ja harmittaa ihan sun puolesta. Hyvä että sait haastavan viikon kunnialla läpi.
      Toi mielialan ja aktiivisuuden vaihtelu on just rasittavaa, kun toisena hetkenä on puhtia täynnä ja toisena vaan haukotuttaa eikä jaksais eväänsä väräyttää. Tuntuu että jää paljon asioita puolitiehen ja sit ne stressaa vielä enemmän.
      Tota oon kans miettiny, että kun pienimmätkin "epäonnistumiset", joita ei edes voi sellaisiksi kutsua, vie suurinpiirtein masennuksen partaalle ja kokee että on kaikessa huono. Nyt tosin näitä ei oo ollu. Mulla on kyllä aina ennenkin ollu n.x1/kk aika ettei mikään onnistu, tai ainakin tuntuu siltä ;)
      Koitetaan pyristellä ja tukea toisiamme, haleja!

      • Lumikello

        Violet, kävin lääkärissä ja nyt on venlafaxin resepti. Saa nähdä mitä kamaa tämä on - onneks pitäs alkaa näkyä mahdollinen hyvä vaikutus kuulemma jo parissa viikossa eli sittenhän se nähdään. Tällaisenaan nyt kuitenkin kaikki niin kohtuuttoman vaikeeta että pakko tehdä jotain...


      • violet70
        Lumikello kirjoitti:

        Violet, kävin lääkärissä ja nyt on venlafaxin resepti. Saa nähdä mitä kamaa tämä on - onneks pitäs alkaa näkyä mahdollinen hyvä vaikutus kuulemma jo parissa viikossa eli sittenhän se nähdään. Tällaisenaan nyt kuitenkin kaikki niin kohtuuttoman vaikeeta että pakko tehdä jotain...

        Hyvä Lumikello että kävit lääkärillä ja ilman kokeilua ei tiedä onko niistä apua vai ei. Nyt vaan muistat että alkuun ne ahdistusoireet saattaa voimistua ja tulla jotain muitakin ei toivottuja oireita :(
        Itse sen voinnin parhaiten tietää ja niinkun jo aiemmin useasti on todettu on tärkeää pitää itsestä huolta :)
        Haleja sulle ja tulehan kirjoittelemaan kuulumisia :))


    • mitä tekis

      Terveisiä "taas" täältä hormonien taistelu tantereelta! Mitään järisyttävää paranemista ei ole olotilassa tapahtunut minulla eikä näköjään oikein muillakaan täällä kirjoittaneilla :/
      Mulla on nyt menossa Zoely pillereissä ensimm. taukopäivät, eli aikaisemmin olen niitä ottanut ne kolme levyä putkeen ilman taukoja, ja nyt ajattelin pitää sen tauon, jos siis aina pistelis siitä kolmen levyn paketista kaikki peräjälkeen ilman taukoja ja ennen kuin aloittaa uuden kolmen pillerilevyn paketin niin pitäisin sen 4n päivän tauon.
      Olotila on hurrrrjan väsynyt, päätä jomottaa, niskaa kiristää, turvottaa jne. eli olotila on nyt huonompi kuin jos zoelyä olisin nauttinut. Kuukautisia ei ole vielä näkynyt eikä kuulunut, kaksi taukopäivää siis takana.
      Ahdistustakin on taas liikkeellä, ei kylläkään niin pahana, ja kiukuttaa :(
      Verikokeissa en ole vielä käynyt, huomenna piti mennä, mutta minä tyhmä otin juuri Thyroxinit, niin että taas siirtyy ensi viikolle, on tää muisti sitten niin hatara "välillä"...
      Hitsi, nyt tuli totaalinen oikosulku, kun lähdin ihan jotain varta vasten tänne kirjoittamaan ja nyt se ei muistu mieleen millään, että mitä se oli... Mutta palaan asiaan kun taas muistan :)
      Tsemppiä teille kaikille, ja kiva kun olette tänne vielä kirjoitelleet ja kokemuksia kertoneet!

    • mitä tekis

      Noniin, nyt muisti pelaa tältä osin ja muistin mistä eilen piti kirjoittaa, eli löysin mielenkiintoisen väitöskirjan netistä, estrogeenin määrästä. Yritän laittaa tähän linkin, toivottavasti toimii, ehkä ainakin kopioimalla selaimen osoitekenttään
      http://acta.uta.fi/teos.php?id=8806
      Sivulta löytyy tiedosto, joka kylläkin eng.kielinen (pdf). Laitan tähän vielä sivulta löytyvän lyhyen suomenkielisen teksin, jos jotain kiinnostaisi:

      "Väitöskirjan tiedot
      Vihtamäki Tarja
      Towards Self-adjusted Postmenopausal Hormone Replacement Therapy: Biochemical and Clinical Parameters Associating with Percutaneous Treatment

      Tiivistelmä
      Väitöskirjatyössä selvitettiin hormonikorvaushoidon käyttöä Suomessa ja käyttöön liittyviä ongelmia. Lisäksi tutkittiin uutta menetelmää toteuttaa hormonikorvaushoito: vaihdevuosioireista kärsivät naiset räätälöivät itse itselleen sopivat hoitoannokset sivelemällä estrogeenigeeliä iholle nousevin annoksin kunnes oireet hävisivät ja he voivat hyvin. Kukin nainen jatkoi hoitoa tällä itselleen sopivalla annoksella. Hoidon aikana seurattiin sen toteumista, oireiden häviämistä ja hormonaalisia vaikutuksia sekä selvitettiin ihoannosteluun liittyen seerumin estradiolipitoisuuteen vaikuttavia tekijöitä.
      Tutkimus osoitti, että yli puolet (55 %) vaihdevuosi-ikäisistä naisista oli käyttänyt hormonihoitoa ja noin joka kolmas heistä (16 %) oli keskeyttänyt sen; yleisimmin sivuvaikutusten vuoksi. Hormonihoidon nykykäyttäjistä 20 %:lla oli hoitoon liittyviä sivuvaikutuksia.

      Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaihdevuosioireiden häviämiseen tarvittava päivittäinen estrogeeniannos vaihtelee suuresti (1mg - 6 mg). Vajaalla kolmanneksella (29 %) naisista oireet hävisivät pienemmällä annoksella kuin mitä tuotteen valmistaja suosittelee päivittäiseksi hoitoannokseksi, noin puolet (52 %) sai avun suositellusta annoksesta ja 19 % naisista tarvitsi suositusta suuremman estrogeeni annoksen. Oireiden voimakkuus alkutilanteessa ei ennustanut itselöydetyn hoitoannoksen suuruutta. Siitä huolimatta, että vaihdevuosioireet hävisivät, 22 %:lla naisista seerumin estradiolipitoisuus oli matala ja vastasi vaihdevuosi-ikäisen naisen tasoa (

    • mitä tekis

      päivitellääs taas... taukopäivät otti koville ja eilen oli jo mahtava migreeni päällä, verenpaineet pilvissä. Aloittelin taas zoelyn, mutta verenpaineet vieläkin korkeat ei jaksa muuta kuin maata, ja ihmetellä päänsärkyä ja pahoinvointia.
      Näin ne meni hormonit taas sekaisin tuon tauon aikana, just kun tuntui että sain olotilan edes jotenkin tasaisemmaksi, voi p...ka!!!
      Kuukautisia ei kuitenkaan kuulunut, ei mitään vuodon tynkääkään, vain tämä järkyttävä olo. Pidin tauon aikana sitä yhtä estrogeenilaastaria, ja välillä lisäsin pikkasen geeliäkin, mutta ei vaikutusta olotilaan, ainakaan parempaan suuntaan...
      Jos tämä olotila tästä kohenee jotenkinkaan samalle tasolle kuin ennen taukoa, niin miten sitä uskaltaa niitä taukopäiviä enään pitää ollenkaan, kun tuntuu että on aivan haudan partaalla?!
      Kait se on marssittava TAAS lääkärille ihmettelemään tätä olotilaa ja tuota verenpainetta, ja josko siihen sitten saisi jonkin muun lääkityksen kuin beetasalpaajat, huoah :/

    • Lumikello

      Moikka,

      joko olet Mitä tekis käynyt niissä kilpparikokeissa ? Ja Violet, oliko sunkin tarkoitus käydä kilpparitesteissä, joko olet ollut ?

      Meikä on nyt sitten viikon verran napsinut sitä venlaa ja luulisin nyt ainakin aloitusoireiden osalta olevani voiton puolella. Kyllä sanon että noi nuppilääkkeet on sitten siitä syvältä että siinä vaiheessa kun katsot että tarviit niitä, olet luultavasti jo aika heikoilla, sitten kun aloitat ne niin saat ne sen hetkiset oireet päälle tuplana ja vielä lisäksi muutaman muun uuden ja kummallisen. Toivon todellakin että tämä nyt myös AUTTAISI - tällä hetkellä en vielä hihku, mutta siis olen vissiin ns. normiolossani. Lätkäisin tuossa epätoivoissani sitä laastariakin nahkaani 1,5 laastaria elikkä 75mg verran, voipi olla että auttaa, tai sitten voi olla ettei. Tämän vuoristoradan kanssa kun oppis jotenkin elämään tolkullista elämää niin kaipa se siitä suttaantuisi. Mutta kieltämättä, elämä saisi olla VÄHÄN paremmin ennustettavaa...
      Tsemppiä alkuviikkoon kaikille kanssa-ahdistujille - ja miksei nyt kaikille muillekin !

    • violet70

      Moikka kaikille ;)
      Jatkoin nyt jo toistamiseen liuskan toisen perään ilman lumepillereitä ja kumma kyllä, kuitenkin niinä "kuukautispäivinä" joita ei oo tullu on vointi ollu menkkamainen. On ahdistanu, väsyttäny, turvottanu, ketuttanu, mitäs vielä. Onks muilla vastaavaa?
      Huomenna koitan mennä verikokeisiin. Oon vaan siirtäny niitä kun en millään malttais olla aamusta ravinnotta ennen töitä, mulla kun on myös kolesterolikokeet luvassa :/
      Jotenkin taas tuntuu että kotona sukset menee ristiin pienimmästäkin :( kaikki toki ei johdu minusta mut kun ei jaksais mitään vääntöä. Kaik mukavinta on kun saa vaan olla ilman paineita, lueskella ja touhuilla omaan tahtiin.
      Mulla on muuten muutaman kerran tän lumepillerittömän jakson aikana tullu pyyhkiessä vuotoa ja siihen se on jääny. Samoihin aikoihin olo on ollu oireisempi.
      Kiva että sulla Lumikello on jo parempi. Toi on vaan niin tuttua et kun muuttelee annoksia ni ei tiedä mikä vaikuttaa mihinkin ja mikä tekee minkäkin olon, hyvän tai huonon :o Sit ei enää uskalla lopettaa mitään kun ei tiedä et onks se just se mikä auttaa vai ei.
      Minä oon kans miettiny että uskaltaako noita taukoja edes pitää kun olo huononee ja kuinka monta laattaa voi syödä putkeen?? Toisaalta välivuotoja alkaa varmaan tulemaan jos liian pitkään syö ilman taukoja. Mut kun vuotoa ei oo tullu juurikaan edes taukojen aikana ni onks ne sit pillereiden ansiosta vai ihan muuten vaan loppunu???
      Vähän sekavaa tekstiä, koittakaa ymmärtää ;)
      Jatkan nauttimista auringosta ja vapaapäivästä, kirjoitellaan :))

    • violet70

      Moikka :)
      Kiirehdin heti kyselemään tietävämmiltä kun sain kilpparikokeiden vastaukset ja ne oli TSH 2.25 (0.3-4.2) ja T4V 12 (11-22), viimeks mitattuna ilman hormonihoitoa TSH 0.89 ja T4V 17 samoilla viitearvoilla. Mun silmään näyttäis siltä että ovat melkolailla muuttuneet, mitäs tietäjät sanoo?? Muistan kuulleeni että toi estrogeenihoito voi näihin jotenkin vaikuttaa.
      Mulla on nyt ollu muutamia päiviä ajoittain melko kovaakin ahistusta ja kasvoissa etenkin silmien alapuolella turvotusta.
      Kävitkö Mitä tekis jo kokeissa?
      Millasia alotusoireita sulle Lumikello siitä venlasta tuli?? Joko ne on helpottaneet?

    • Hei!
      Tulen uutena tähän ketjuun, kun Violet70 tuolla muualla vähän houkutteli... (huh hellettä vaan!).

      Yritän nyt ensin lukaista kaikki teidän kirjoitukset läpi. Nopeasti kerron itsestäni, että olen tässä hiljattain käynyt terveyskeskuslääkärillä ja labrakokeissa. Olen himppusen alle 40-v. Menin tutkituttamaan itseäni, kun minulla alkoi olla tosi pitkiä kuukautiskiertoja, ja muutenkin tuntui, etten ole enää ihan sama oma itseni. Labrakokeiden perusteella omalääkärini sanoi, että FSH:n nousu viittaa varhaisiin vaihdevuosiin; FSH oli noin 23. Myös LH oli noussut, se oli noin 31.

      Minulla myös on hed.hoidoilla saatu yksi ainokainen lapsi, joka on vielä aika pieni... tuntuu kurjalta juuri se, että lapsen uhmaikä ja mun esivaihtarit (vai mitä nää nyt sitten lieneekään) osuu kivasti päällekkäin... Kärsin niin hirveästi siitä, että raivoan lapselle ihan pikkuasioista, lapsi parkakin aina ihmettelevän näköinen... ja välillä lapselle tulee itku kun säikähtää mun raivoamistani. Todella harmillista :(

      Täällä oli juuri kysytty jotain kilpirauhasarvoistakin. Minulla on itselläni vajaatoiminta, mutta asiantuntija en ole... palaan asiaan vielä :)

      • "TSH = Thyroid-Stimulating Hormone, aivolisäkkeen hormoni joka kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa.Arvo nousee jos kilpirauhanen ei tuota tyroksiinia tarpeeksi.
        T4V = Tyroksiini eli tetrajodityroniini (T4), muodostuu kilpirauhasessa. Arvo laskee jos kilpirauhanen ei toimi kunnolla.
        Monien lähteiden ja Endokrinologian erikoislääkäreiden mielestä terveellä ihmisellä S-TSH arvon tulisi olla alle 2,5 tai jopa alle 2. Myös T4V arvon tulisi olla viitteen ylärajoilla.
        Hormonitoimintaa voidaan mitata yksinkertaisella verinäytteellä.
        Ensimmäinen verikoe on S-TSH (norm. 0,2-4,5 mU/l), joka nousee kun kilpirauhasen toiminta hidastuu. (Tämä aivolisäkkeestä eritetty hormoni piiskaa kilpirauhasta toimimaan).
        Kilpirauhasesta eritetty hormoni tyroksiini laskee vajaatoiminnassa. Nykyään tarkastetaan yleensä sen vapaata muotoa,T4V(norm 9-21 pm/l)."

        Violet70: sun kilpparitulokset eivät siis viittaa mun mielestä ainakaan vajikseen. TSH aika alakantissa, jolloin viittaa enemmänkin liikatoimintaan. Mutta mulla ollut tsh tuollaisissa lukemissa jo pitkään tyroksiinilääkityksestä huolimatta, ja ollaan lääkärin kanssa annettu sen olla eikä olla muutettu lääkityksen määrää. Korostan vielä, että en ole asiantuntija, vaikka tätä vajista olenkin tietoisesti sairastanut jo melkein 10 vuotta.


    • Lumikello

      Moikka,

      Tervetuloa vaan joukkoon sumeaan;),
      mä nyt ensin kommentoin tohon Violetin kilppariasiaan vaikken siinä kyllä mikään ekspertti ole, mutta tän oman tyroksiini koelääkityksen myötä nyt vähän selvitellyt sitäkin puolta.
      Elikkä lisäestrogeeni pillerimuodossa voi jotenkin vaikuttaa arvoihin. En tarkalleen tiedä miten. Sitte niistä sun arvoista - Niitä lukemia verrataan aina sen oman labran viitearvoihin, ja sun tuloksissa mikä pistää merkille on se, että se T4V on aikast lähellä sun labran alarajaa. En sitten tiedä mitä se merkitsee vai merkitseekö mitään. Ihan normilääkärit kyllä sanoo noista luultavasti että "viitteissä" eli ei tartte mitään tehdä.
      Ja venlasta, juu... no kaikkea kivaa siitä tuli, päänsärkyä, huimausta, järkyttäviä unia yhtenä yönä (oikeasti ihan sairas olo herätessä keskellä yötä) ja sitten se oma ahdistus about triplana. Kyllä siitä selviää kun ottaa sen niin että se on vain väliaikaista. Nyt on sitten jännittävä nähdä että alkaako siitä joskus olla myös jotain ILOA, toivottavasti, kun ei oikein tällaistakaan vuoristorataa koko ajan jaksais. Välillä olen oikeasti ihan toimintakyvytön, ahdistunut ja masentunut rätti joka kiukkuaa ja rähjää vähemmästäkin eikä saa aikaan yhtään mitään järkevää.

      Ja Violet, mä kun silloin muinoin söin hormoneja endometrioosin takia kuukausia putkeen niin kyllä silti silloin oli semmoset PMS-tuntemukset ihan selvästi, ei niistä mihinkään päässy. Ehkei ne ollu ihan niin pahat kuin ilman sitä hormonilääkitystä mutta kuitenkin oli.

    • violet70

      Huomenta kaikki!
      Täällä on heräilty hikisenä uuteen aamuun :( On viimeiset 2yötä ollu taas huonot, pinnalliset unet. Illalla nukuttaa ihan kauheesti ja käyn nukkumaan tossa 10-puol 11. Nykahdan hyvin ja nukun kunnes joskus 3 maissa alan heräillä. Välillä nukahdan uudelleen ja kun klo 6 pitäis nousta ylös, nukuttaa aivan kauheasti :((
      Mun unet oli jo tosi hyvät tässä välissä, mikä ne nyt on sekottanu?? Pääkin on raskaamman olonen ja muutenkin vähän huono olo. Ahdistavia olojakin on enemmän. Oon taas epätoivoissani miettiny näitä hormoneja, vai johtuuko tää nyt vaan siitä kun en oo pitäny niitä taukopäiviä pilleriliuskojen välillä?? Nyt on taas vertaistuen paikka, kirjotelkaahan ystävät kuulumisia.
      Ja tervetuloa annukop joukkoon, anteeks vaan että mun tämänpäiväinen viesti oli niin masentava :(

    • Lumikello

      No joo,
      mä olen kanssa tässä miettinyt noita mun olotiloja sanotaan viimeisen kahden vuoden aikana - mikä on ja pysyy on mielialavaihtelut. Onko kyse siis pohjimmiltaan järkyttävistä PMSstä, esivaihtareista, kilpirauhasongelmista tai masennuksesta ? Jos oikein mietin taaksepäin, niin esimerkiksi vuosi sitten olleeseen olotilaan verrattuna on muutosta lääkityksessä siten että nyt on Estradot laastari, 50 mikroa tyroksiinia koelääkityksenä ja sitten ne venlafaxin mielialalääkkeet. Entäs olotila ? En rehellisesti sanottuna voi sanoa että on muuttunut olennaisesti yhtään mihinkään, paitsi että yöhikoilut on vähentyneet ja nukun siis yöni paremmin. Mutta ei se auta yhtään mun väsymykseeni tai ahdistukseeni tai mielialavaihteluihin. Ainut ero on se etten heräile jatkuvasti öisin ja juokse vessassa useita kertoja.
      Eli kun masentavista postauksista puhutaan niin tässä olis yks sellainen.
      Sulle ANNUKOP - tiedän niin tunteen lapsen kanssa syyllisyyden tuntemisesta omista reaktioista johtuen. En tiedä lohduttaako se sua mitenkään mutta joka tapauksessa, ei se niin vaarallista ole vaikka äidiltäkin palaa käämit välillä. Itsestä se tuntuu kamalalta, mutta toisaalta jos lapsi on jo sen ikäinen et sille voi kertoa niin kannattaa ihan sanoa että äidil on huono päivä ja pyytää anteeks et teki tyhmästi. Välillä kyllä tuntuu että minä ainakin tän lyhyen pinnani kanssa saisin heittää ihan levyn pyörimään...
      Entäs jos nää kaikki angstit just nyt johtuukin maanantaina olleesta täysikuusta ja siitä mikä planeetta se nyt olikin joka kulki auringon editse ? Mun mielestä tällä hetkellä ihan yhtä todennäköinen selitys kuin mikä tahansa muukin... Mukavaa päivää kaikille !

    • violet70

      Moikka, moikka :)

      täytyy taas kerran heti alkuun todeta Lumikello, että meidän aivotukset menee kyllä niin samaa rataa että :)) ollaan varmaan jotain hengenheimolaisia. Noi kuuhulluus jutut sun muut ja aina se että yrittää etsiä selitystä oireille. Aina helpottaa kun löytyy joku "hyvä" selitys oireelle. Pitäiskö oppia hyväksymään ne vaan osaksi itseään ja antaa niiden tunteiden mennä ja tulla.
      Noista sun mietinnöistä Lumikello, sehän me tiedetään että PMS-oireet voimistuu esivaihdevuosissa ja että masennus ja mielialan heittelyt on yks oire mitä voi ilmetä, tiedä häntä sitte. Oon itte miettiny että tolla keltarauhashormonilla on jotain tekemistä tän mun ahdistuksen kanssa ja se voimistuu pikkuhiljaa sitä myötä kun syö noita pillereitä. Se että oon nyt syöny liuskoja putkeen ei kyllä oo yhtään helpottanu tilannetta. Sen oon myös huomannu että kun vuoto jää pois, ahdistus lisääntyy. Tiedä sitte uskaltaisko kokeilla jättää noi pillerit pois ja ihan vaan pienellä annoksella käyttää estrogeeniä :/ Tietty sillä edellytyksellä että vuoto tulee säännöllisesti, eikä kohdun limakalvo siten pääse paksuuntumaan??? Mitä mieltä muut on? Josko se mielialalääke sit auttais paremmin kun ei keltarauhasta tulis. Kysymyksiä toisen perään....
      Jotenkin lohduttavaa kuulla myös noista syyllisyydentunteista lapsen kanssa. Ja toi on hyvin sanottu että äidiltäkin voi ja saa joskus palaa käämi ;)
      Ollaanko sitä vaan niin vaativaisia itseään kohtaan että pitäis olla täydellinen äitinäkin.
      Katsellaan nyt päivä kerrallaan, ihan niinkuin pitäis aina ajatella, ja kun on vuorossa uuden liuskan aloitus niin mietitään aloittaako vai katsooko ilman.
      Mukavaa päivää kaikille kanssasiskoille

    • Lumikello

      Thanks Violet -
      minustakin mukava huomata että muutkin oikeasti haluaa ymmärtää että miks tää elämä nyt on tämmöstä. Mutta todellakin, ehkä olis parempi ymmärtämisen sijaan vaan hyväksyä...
      Mä olen jotenkin ymmärtänyt että nämä mielialaoireilut johtuu ei niinkään siitä että hormonimäärät vähenee kuin siitä että estrogeeni-progesteroni väliset suhteet heittelee (just siks kun toinen vähenee) niin kovasti vaihdevuosissa. Elikkäs se estrogeenimasiina ei toimi enää niin tasaisesti vaan yskii välillä. Oli miten oli, siksi tasaisemman estrogeenituotannon pitäisi nyt ainakin tasata tuota asiaa, mutta ei se siitä varmaan mihinkään poistu, ehkä siksi kun se keltarauhashormoni taas sitten paukkaa pilviin välillä.
      Löysin muuten mielenkiintoisen opuksen - "Mielekkäästi irti ahdistuksesta". Se on tietoisen läsnäolon metodista, jossa idea on mun käsittääkseni jotenkin niin että kun koko aika yrittää hallita ahdistustaan niin siihen menee kaikki voimat, sen hallitsemisyrityksen sijaan ottaakin sen ahdistuksen semmosena kun se on, kattoo että mistäs tää nyt tähän tupsahti, mitäköhän mä nyt pelkään tms. Sen sitten jotenkin pitäs helpottaa oloa eikä sama asia ahdista seuraavalla kerralla yhtä lailla.
      Mulle kyllä ainakaan ei tee pahaa opetella olemaan läsnä tässä hetkessä, usein jään kiinni ajatuksesta että jos asiat olis jotenkin toisin tai jos tekisin jotain muuta kuin mitä just nyt niin minä olisin parempi, kauniimpi, mukavampi, älykkäämpi...
      Aurinkoista viikonloppua kaikille

    • violet70

      Moikka ja alkanutta viikkoa kaikille :)

      Laittelempa tänne kuulumisia heti maanantaina. Aloitin siis kolmannen liuskan putkeen, ilman lumepillereitä, Zoelyillä ja tuntu kun ahdistus olis lisääntyny ja tullu kuukautismaisia oireita, vaikka vuotoa ei tullutkaan. Oon siis jo aiemminkin huomannu, että pidempi vuotamattomuus huonontaa mun oloa, tai toinen vaihtoehto on se keltarauhashormoni joka aina on aiheuttanu sen vuodottomuuden.
      Päätin sitten viikon liuskasta syötyäni pitää tauon ja nyt taukoa on jatkunu 4pv. Sen aikana on tullu ed. kertoja runsaampaa vuotoa, ei toki normivuotoon verrattavaa, melko tummaa sellaista. Ja nyt sitten mietin että mitä teen??? Huomenna pitäisi aloittaa hormonipitoiset pillerit jos aion jatkaa ja nyt tiedän että korkeintaan 2 liuskaa putkeen ;)
      Mutta, mutta, mitä jos lopettais ne Zoelyt ja käyttäis pelkkää estrogeeniä (mikä on "laitonta") ja pitäis huolen että vain niin kauan kun kuukautiset tulevat, vai tulevatko enää ilman pillereitäkään???? Oon ihan kysymysmerkkinä, auttakaa ystävää päätöksessä :))
      Ja kiitos Lumikellolle muistutuksesta, minulta löytyy myös samainen kirja. Sain ystävältä lainaksi ja unohdin sen kunnes nyt kaivoin sen esiin. Oletko jo aloittanut "opiskelun"? Melkoisen paksu opus, mutta kuulostaa sinänsä hyvältä että jos niillä harjoitteilla ja opeilla pääsee ahdistuksesta eroon niin mitäpä ei sen eteen tekisi.
      Toi kuulostaa kans tutulta että asiat olisi jotenkin paremmin jos olis laihempi, iloisempi, kauniimpi...... Loputon lista. Pitänee paneutua tohon kirjaan ja samalla itsensä hyväksymiseen.
      Huhuillaampa tässä samalla että Mitä tekis tulis kans kertoilemaan kuulumisiaan :)
      Aurinkoa ja jaksamista kaikille!!!

    • mitä tekis

      Kuulumisia verikoetulosten kera :)
      Eli eilen sain käytyä verikokeissa, joka oli hurja keikka kun eivät meinanneet saada minusta verta ei sitten millään, nyt on sitten molemmat kyynärtaipeet ruvella ja mustelmilla niin etten kehtaa ilman pitkähihaista käydä ihmisten ilmoilla... mutta onnistuihan se sitten loppujen lopuksi :/ ja tänään soittelin tulosten perään.
      Kilpirauhaskokeet näytti vajaata ja eipä tuo estrogeenikään mikään hyvä ollut. Tätä jatkuvaa järkkyä päänsärkyä ja pahoinvointia ja ahdistuneisuutta onkin ollut nyt pidemmän aikaa ja koko ajan enemmän taas.
      Täytyy siis lisätä tuota Thyroxinia ja katsoa vaikuttaako olotilaan, vai pitääkö lisätä myös estrogeenia.
      En muista kerroinko jo aikaisemmin, mutta hermostuin tuohon estrogeenin läträämiseen, siis laastareiden liimamiseen ja geelin lisäykseen siten että lopetin molemmat ja jätin vain Zoely-pillerit, ja lisäksi vähensin Thyroxinia aikas reilusti... Aluksi olotila paranikin, mutta ajan kuluessa huononi ja näköjään nyt olen kuitenkin liian vähäisellä käytöllä.
      No tulipa kokeiltua tämäkin :)

      Kilpirauhaskokeet näytti S-TSH 3 (0,3-4,5), S-T4V 16 (10-21) ja S-T3V 4,7 (3,5-6,5) , estrogeeni oli 0,22 ja FSH 1,4.
      Kilpparin osalta TSH pitäisi olla 1-2 välillä ja tuo T4V hiukan ylempänä, eli siihen tähdätään ja nostan Thyroa 0,25 tabun verran, ja siitäkin ehkä vielä puoliskan verran pitää nostaa, mutta aluksi teen noin, ja katson samalla josko on sitten tuon estrogeenin lisäyskin tarpeeseen, kuhan tietäis mistä sen katsois :/
      Ja maanantaina käyn varmuuden vuoksi lekurissa ihmettelemässä tuota verenpainetta josko siihen tarvitsisin jonkin avun vielä lisäksi. Vaikka jotkut lääkärit tykkää että oikean hoitotasapaino hormoneissa voisi tasapainottaa myös tuon verenpaineen, mutta itselläni tämä vuoristorata on menty niin monesti ja kauan jo, että en oikein enään usko omalta kohdalta että siihen mitään tasapainoa pelkillä hormoneilla löytyy...

      Violet70 sun uusimmat kilppariarvot näyttää vajaalta, eli tuo T4V;hän on ihan alakantimissa, eikö lääkäri ehdottanut Thyroxinia kokeiltavaksi?!? Sun TSH ei ole vielä noussut (ei mullakaan silloin aluksi noussut) vaan yleensä se lähtee hitaasti nousemaan kun nuo muut kr-arvot on jo pitkään ollut huonommat tai jos on aivolisäkeperäinen vajaatoiminta, niin se ei välttämättä nousekaan vaan vain muut esim. tuo T4V on alhainen.

      Jaksamista kaikille!

    • Lumikello

      Terve taas toverit

      nyt on vähän aikaa ollu semmonen olo että tämä venlafaxin taitaa ihan oikeasti tasoittaa meikäläisen mielialaa ! Olis kyllä ihan tervetullutta tämän parisen vuotta jatkuneen vuoristoradan jälkeen - johan tässä on välillä tullu lähes sosiaalisten tilanteiden kammoa kun ei yhtään tiedä missä taas mennään. Mutta kahtotaan, kahtotaan - joka tapauksessa ihan kohtuullisesti siis mennyt. Mitä nyt on välillä yöunet vähän katkonaisia taas, epäilen että se saattaa johtua kyllä mun lonkka/alaselkäkivuistakin. Kumma juttu kun TK lääkäri tutki, katso että mulla on lonkassa bursiitti, lätkäsi reseptin jotain lääkegeeliä eikä sen jälkeen ottanut kuuleviin korviinsakaan että siellä alaselässä/lantiossa vois olla jotakin muuta vaivaa. Kai se nyt olis aika helppo kuvantamalla tai jonkun fysiatrin toimesta katsoa että missä mennään mutta ehkä täällä meillä saa lääkärit palkan sen perusteella miten vähän lisätutkimuksia laitetaan...
      Kilppariasioissa mulla on siis 50 mikroa kokeilussa menossa, kävin just tänään labroissa ja mielenkiinnolla odotan miltä arvot näyttää, muutoin kun en kyllä katso tuon tyroksiinin vaikuttaneen oloon isommin. Ainut mikä ehkä on vaikuttanut niin on se, että vatsa toimii nykyään ihan normaalisti, aiemmin oli ihan sekaisin pienemmästäkin (ja siis ummetuksen pitäs olla vajisoire...)
      Violet, en vissiin aiemmin sanonut että mä sain tuon tyroksiinikokeiluni suunnilleen vastaavilla arvoilla kuin sulla nyt. Kannattaa tsekkaa sun erilaiset oireet vajisoirelistausta vastaan, kun sulla ei se estrogeeni kuitenkaan ihan pelitä kuten pitäis. On tääkin - ei kai tässä mitään vaivojaan valittelis kuukaudesta toiseen jos nämä asiat olis jossain tasapainossa. Ja sitten saa arpoa just että onko vika kilpparissa, naishormoneissa vai muuten vaan korvien välissä...;) Mulla on tullu siitä Estrena geelistä vähän semmonen olo että se ei kyllä taida mulla imeytyä kunnolla, kun sitä kun laittaa niin on vähän yhtä tyhjän kanssa. Sen sijaan kun tossa hetken piti 1,5 laastaria niin kyllä heti huomas rinnoista ja alavatsan nippailuista että jotain elämää on niilläkin osastoilla enemmän kuin ennen...
      Violet, mitenkäs olet toiminut, jatkatko Zoelyn kanssa ?
      Tsemiä Mitä tekis sulle sen tyroksiini/estrogeeni setin kanssa !

    • violet70

      Moikka kaikille ;)
      Kuulumisia täältäkin suunnalta. Pidin siis yllätystauon Zoely-pillereissä kun alkoi tulemaan pientä läpivuotoa ja olo oli aika ahdistunut ja huono. Vuotoa tuli, niukempaa kun normimenkat ja kuinka ollakkaan sen myötä olo muuttui paljon paremmaksi, ahfistus oli poissa :))
      Aloitin sitten kuitenkin pillerit 4pv tauon jälkeen uudelleen ja pikkuhiljaa ahdistus tuntuu hiipivän kuvaan :( Onko se se keltarauhanen?? Samalla oon ollu paljon ärtyisämpi, väsyneempi ja riidanhaluisempi.
      Toinen vaihtoehto on että vähensin lisäestrogeeniä. Täällä kans tuli kyllästyminen sen läträilyyn ja ensin jätin yhden laastarin väliin, mut jatkoin sitä sit kuitenkin ja vähensin geelin määrää. Nyt oon laittanu laastarin lisäksi vaan 1/2 pussia geeliä.
      Taidan kuitenkin kokeilla vielä geelin lisäämistä. Syön (ehkä) tän liuskan pillereitä loppuun ja kokeilen sitten olla ilman. Pitää keskustella asiasta gynen kanssa sen keltarauhasen osalta. Uskallan varmaan pari kuukautta katsoa estrogeenin kanssa ilman keltarauhastakin. Mitä muut mieltä asiasta??
      Kilpirauhasarvoista en oo päässy lääkärin kanssa vielä keskustelemaan, työterveyshoitaja vaan totesi että arvot on ihan hyvät :/
      Mulla on nyt taas ollu tukkosuutta ja röhää. Lieneekö kesälentsua vai mitä.
      Mitäs Lumikellon arvot näytti? Entä mitä sanoi lääkäri verenpaineista Mitä tekis?
      Kuulumisiin, tsemppiä kaikille ;))

    • violet70

      Moikka taas,
      vielä noista kilppariarvoista. Mullahan toi TSH on verrattuna ed. arvoihin noussu ja T4V vastaavasti laskenu. Olisko toi estrogeeni vaikuttanu asiaan, kun eiks sen lisäys aiheuta lisä thyroksiinin tarvettakin?? Kommentoikaahan konkarit :))

    • annukop kirjautumati

      Mulle tk-lääkäri ensin ehdotti tyroksiiniannostuksen vähentämistä, kun mulla meinaa mennä liikatoimintaan päin arvot (olo on ihan hyvä sen suhteen). Mutta sitten se katsoi koneelta, että estrogeenilisä lisää tyroksiinin tarvetta, joten perui sitten sen tyroksiinin vähentämisen.

      Onkos teillä kenelläkään kokemusta lääkkeestä nimeltä MERICOMB MITE? Tk-lekuri antoi minulle sellaisen reseptin. En ole vielä aloittanut... vaikka varmaan syytä olisi. Eilen taas kilahdin lapsoselle aamutoimien yhteydessä, lapsi taas säikähti mun raivoa, ja taas pyydeltiin anteeksi kamalaa käytöstä jne jne... Se vain, että olen varannut ajan toiselle asiantuntevammalle lääkärille niin sanottua "second opinion":a varten ;) Haluaisin hänen katsovan, onko juuri tuo lääke juuri minulle hyvä. Vaikka ei kai noista tiedä, ennenkö kokeilee.

      Ihanaa juhannusta kaikille kohtalotovereille :)

    • Moi kaikki,
      mun hatara pääni sitten unohti salasanat sun muut, joten olen nyt sitten uudella nimimerkillä täällä, melkein sama kuin ennenkin :)
      Jostain just luinkin, että estrogeenin vajaus voi aiheuttaa dementiaa... no eipä ihme, että onkin nykyisin sellanen olo, ettei muista mitään ilman muistilappuja tai ettei muista jotain sanaa... pitää hakea ja hakea jotain sanaa tyyliin "mitä ne nyt olikaan... mikäs sen nimi nyt olikaan..." oikeasti aika ärsyttävää huomata itestään tuollasta. Ja minä kun vain ajattelin, että syynä on se, että olin kotona siihen asti kun lapsi täytti 2-v... että aivot ehti hapantua kun ei ollut järjellistä aivotoimintaa :D

    • Hei kaikki! Oletteko kirmaamassa kesälaitumilla ;)

      Minäpäs se sitten menin eilen apteekkiin ja ajattelin, että nytpä otan ja tempaisen sieltä ne tk-lääkärini määräämät lääkkeet mukaani. Mutta mutta... sain siellä kuulla, että tämän mulle määrätyn lääkkeen valmistus ON LOPETETTU toukokuussa. Apteekin proviisorin sen oikein vahvisti. Ja tämä mun tk-lääkärini kirjoitti reseptin siis nyt kesäkuussa... Mistähän ihmeestä lääkäri on katsonut tuon lääkkeen?! Luulisi kai heillä olevan ajantasaiset tietokannat olemassa, ettei tartte potilaalle/asiakkaalle olematonta määrätä. No, kiukuspäissäni sitten soitin tk:n ajanvaraukseen ja pyysin puhelinaikaa uudelleen, tämä "oma"lääkärini onkin jo lomalla joten sain ajan toiselle tk-lekurille... hohhoijaa.

      Onneksi mulla on kuitenkin se spesialistin aika varattuna. Tuossa toisessa ketjussa, jossa kyselin tuosta mulle määrätystä lääkkeestä kokemuksia, joku oli vastannutkin, ettei se taidakaan olla ihan kevyimmästä päästä, vaikka lekuri sanoi mulle, että "tämä on ihan mieto aloitus"...

      Olettekos te käyttäneet mitään luontaistuotekaupan valmisteita vaihtarioireisiinne? Kävin katselemassa valikoimaa ja myyjä esitteli eri tuotteita, mutta jätin vielä suosiolla hyllyyn. Muistan ostaneeni pari vuotta sitten jotain ruusujuuripillereitä yleiseen ketutukseen ja alavireeseen, mutta enpä jaksa muistaa, oliko niistä mitään apua :D

    • Ja vielä kysymys lääkärillä käymisestä:
      Käyttekö gynellä tk:ssa vai yksityisellä? Jos käytte yksityisellä, joudutteko useinkin käymään? Meinaan, että tulee pitkä penni, jos kovin usein pitäisi käydä.

    • Lumikello

      Moikka,
      Annukop - sulle eka vastauksia - sulla on ihan kunnolla päällä ne vaihtarit tuosta FSHsta päätellen joten luulisin että mikäli hormonihoitoa harkitset, niin pitää senkin olla sitten ihan kunnon hoitoa - varsinkin kun käsittääkseni mitä nuorempana leikkiin joutuu lähtemään niin sitä enemmän sitä hormonia saattaa tarvita. On hyvä ajatus että haet sitä toista mielipidettä.
      Mä käyn aina yksityisellä gynellä - mulla on sillä alueella ollu endometrioosin takia niin paljon ongelmia että en vaan yksinkertaisesti jaksa tk-lääkäreille vääntää rautalangasta kaikkea. Nyttemmin kun kohtu poistettu niin tietty olis helpompaa varmaan sekin. Ja joo, kyllä se sitten maksaakin, mut ei siellä niin kauheen usein tarvi ravata toisaalta. Ja se sun lääkäri kuulostaa vähän kummalta niitten sun kilppariasioidenkin suhteen, kun jos ymmärsin oikein niin sinä katsot voivasi kuitenkin siinä suhteessa ihan hyvin ? Ja onko ne arvot kuitenkin viitteissä ihan tolkullisesti ? Ihmettelen vaan että mistä se päättelee sen liikatoiminnan puolelle menevän, ellei susta itsestä siltä tunnu...
      Mun ymmärtääkseni noissa hormoniasioissa aika monet ainakin kokeilee itsehoitolääkkeitä ensin, kaiken maailman menohoppia sun muuta. Löytyy varmaan ketjuja täältäkin - ja paljon tyytyväisiä käyttäjiä jotka ei kirjoittele kokemuksistaan minnekään. En näe niissä mitään pahaa, varsinkin jos toimivat - mutta itse jotenkin ajattelen että lääkkeitä kuitenkin valvotaan ja tutkitaan enemmän ja paremmin joten minä olen enemmän perinteisen lääketieteen kannattaja.
      Mulla on siis ollu itsellä Estradot 50 mikroa laastari, mutta nyt tein radikaalin ratkaisun ja kokeilen olla ilman sitä. Tää lähinnä siks että mulla itsellä kun siis on myös koekäytössä Tyroksiini ja nää kaikki vaikuttaa kaikkeen ja toisiinsa ristikkäin (eikä mulla alunperinkään ollu FSH tai SE2 tasot mitään kauheen huonoja, niin katsotaan miten käy).
      En tiedä olenko ihan kahjo, ehkä, - jotenkin vaan tuntuu että vaikka mitä olis yrittäny niin mun kroppa elää omaa elämää ja aaltoileva huono olo ja mielialavaihtelut on mun kohtaloni.... Anyway, uskon että huomaan kyllä ihan päivissä tuon että mikä se meno on ilman sitä laastaria.

    • mitä tekis

      Kesälaitumet kutsuu, eli loma alkoi, jeeeee!

      Lääkärissä on taas käyty ihmettelemässä olotilaa ja lähinnä tuota verenpaineen heittelyä. Ensin lekuri meinasi ettei mitään verenpainelääkettä tarvitsisi kun mittaili käynnillä lukemia 120/85 ja 115/85. Mutta minähän taas tällaisena vaikeana ihmisenä :) kerroin, että viikonloppu takana ja erittäin hyvin levättynä, eli en jaksanut viikonloppuna tehdä yhtään mitään muuta kuin makoilla, makoilla ja makoilla yhdistettynä lukemiseen ja tvn katseluun :)
      Niin että kyllähän ne paineet nyt ihan ok:lta näyttää, mutta ootappas kun työt alkaa ja viikko kuluu, ja jotain muuta pitäisi tehdä kuin istua tai maata, nin jopas paineet nousee ja heittelee.
      No kirjoitti hän sitten loppujen lopuksi pienen annoksen muuta verenpainelääkettä kuin beetasalpaajaa, jota jo käytänkin. Nyt sitten lääke käytössä ja nähtäväksi jää miten sitten toimii, toivottavasti kuitenkin toimisi ja tuota verenpaineen heittelyä tasaisi!

      Nostin jo aikaisemmin (heti verikokeiden jälkeen) Thyroxiinia ja huomasin että verenpaine siitä kyllä laski, mutta halusin kuitenkin tuon lääkkeenkin juurikin tuota heittelyä ehkäisemään.
      Thyroxinin noston myötä huomioin myös, että ahdistus alkoi helpottamaan, ja pääkipukin.
      Nyt olen vielä tehnyt pienen noston Thyroxiinilla ja katselen mitä tekee voinnille, sillä tuo väsymys on vielä aikamoisena riesana, eikä meinaa jaksaa tehdä mitään ylimääräista, kuten vaikka harrastaa sitä liikuntaa ;)

      Zoely on edelleen käytössä ja tarvittaessa olen sipaissut hiukan estrogeenigeeliä, mutta sen tehosta ei kyllä ole oikein mitään tuntemusta... mutta sen vaikutus voi olla vähän niin ja näin ennen kuin tuon kilpirauhasjutun saa taas jotenkinkaan parempaan kuntoon.

      Tsemppiä ja aurinkoa kaikille!

    • Lumikello ja Mitä tekis:
      teillä molemmilla tyroksiinin käyttö nyt aika alussa. Millaisilla annostuksilla nyt menette? Ja Mitä tekis: saitko lääkäriltäsi ihan luvan, että nostat omin päin annosta? Tyroksiinitablettejahan saa puolittaa, kun siinä on katkoura, mutta neljänneksiä siitä ei suositella tehtävän, koska lääkepitoisuuden tasaisuutta ei voida varmistaa niissä neljäsosissa.

      Mulla on siis ollut kilpparin vajaatoiminta jo pian 10 vuotta. Nykyisin annostus on 0,125 mg, eli yksi "aikuisten" pilleri ja yksi "lasten" pilleri. Raskausaikana mulle riitti vain yhden lasten tabun verran nosto eli silloin otin 0,15 mg.

      Kuulinpa tässä yhdeltä tuttavaltani, joka on itseäni huomattavasti nuorempi, että hän oli saanut lääkärin kirjoittamaan itselleen Armour Thyroid -lääkettä, joka on siis "aitoa" siasta peräisin olevaa tyroksiinia. Sitä lääkettä ei ole Suomessa saatu vielä kelakorvauksen piiriin, vaikka käyttäjäkokemukset ovat kertoneet, että se tuo monille paremman avun kuin synteettinen tyroksiini, se jota meistä kilpparivajiksista suurin osa vetää. Armourissa olisi myös se hyvä puoli, että siinä on ilmeisesti enemmän valinnanvaraan tabletin vahvuuksissa, jolloin voisi säätää itselleen parhaan mahdollisen annostuksen.

      Lumikello ihmetteli lääkärini suhtautumista kilppariarvoihini, kun tämä sanoi mun menevän kohti liikatoimintaa. No sehän on justiinsa sitä, että lääkärit (varsinkin tavalliset yleislääkärit esim. terveyskeskuksissa) tuijottavat viitearvoja. Tottakai hän sitten myös kysyi minulta, onko minulla ollut liikatoiminnan oireita, kuten sydämen tykytystä, vilkasta suolentoimintaa tai vaikkapa laihtumista... sanoin että voi harmi kun ei ole, mielelläni laihtuisin kyllä vähän ;) (ei lekuri kuitenkaan lähtenyt tähän vitsinheittoon oikein mukaan, kummallista...)

    • violet70

      Moikka, moi ;)
      Täällä ei vielä oo lomalaitumelle kirmattu. Pidennettyjä vapaita kuitenkin pidetty ja viimeisimmän sain vietellä ihan vaan ilman huolia ja murheita, itsekseni :)) Kyllä tuntui hyvältä.
      Muutenkin olo on ollu parempi. Syön edelleen Zoelyjä ja käytän Estradot laastaria. Ajattelin että syön ed. kokeilun jälkeen nyt reilun liuskan ja pidän tauon. Tuntu että liian pitkään pillereiden syöminen ei tuntunu hyvältä, mut enemmän kun yhden liuskan jälkeen tyhjennytvuoto oli reilumpaa ja olokin sit parempi. Melkosta pelaamista :/
      Mites sulla Lumikello on menny ilman laastaria? Onks mieliala pysyny tasasema ja ahdistus poissa? Mulla on ollu samoja mietintöjä, et mikä vaikuttaa mihinkin ja voisko jotain ilman olla. Mut nyt kun vointi on tasasempi en uskalla muuttaa mitään.
      Mulla iho, etenkin selästä kukkii vielä ajoittain sellasia "mätäpaiseita" :( mut ihan kun sekin olis vähän parempi.
      Mites muilla, onko paino-/ turvotus-ongelmia? Mulla on paino noussu jokusen kilon ja aj. on niin pönäkkä olo että ihan ahistaa sillai ei henkisesti. Rintojen alle on tullu vannemainen makkara ja jenkkakahvat on kasvanu :( Tosin oon kyllä syönykin hyvällä halulla. Koitan taas vähentää herkkuja ja sokeria ja valkosia jauhoja, josko siitä olis apua.
      Minä käyn myös yksityisellä gynellä ja yleensä x1/v. Mutta jos on jotain ongelmia ni joudun käymään useammin tai kysyä puhelimitse apua ja kyllähän ne käynnit maksaa.
      Näin täällä, lomaa odotellessa :)) Aurinkopäiviä kaikille!

    • Lumikello

      Ihan lyhyt kuittaus kun nyt olen ollut viikon ilman sitä laastaria - alkuun oli ihan MIELETTÖMÄN hyväntuulinen ja mukava olo, kesti semmoset 3-4 päivää. Siis justiinsa semmonen normaali olotila mitä tässä toivois tietty vähän useamminkin olevan, innostunut, energinen, aikaansaava, iloinen.
      No, tämä viikko ei ole ihan nyt sitten jatkunut samoissa merkeissä, mutta ei nyt kuitenkaan ihan mahdotonta alavireisyyttäkään ole ollut. Mutta saattaa siis olla että jostain syystä se Estradot vaan ei ollu mulle ihan hyväksi.
      Sen kyllä huomasin että ajoittaisia kuumotuksen kohtauksia, samoin kuín öistä pissalla ravaamista ja yöhikoilua on jonkun verran taas ollut.
      . Mutta kun ne ei mua niin kauheasti ole oireina hetkauttaneet tähänkään asti, jos nyt edes osaksi aikaa saisi hyvän ja positiivisen mielen taas takaisin niin kyllä minä ne muut kestän !Tän viikon ajan siis en ole käyttänyt mitään estrogeenivalmistetta, en myöskään sitä geeliä (paitsi alkuun parina iltana kun ei muuten tahtonut uni tulla
      Aurinkoa kaikille

    • Pikanen tiedotus täältäkin:
      Kävin vihdoin yksit. gynellä. Se katsoi tk:sta saamani hormoniverikokeiden tulokset ja kysyi, minä kierronpäivänä ne on otettu. Sanoin, että kp17. Hän sanoi siihen, että ne on otettu IHAN VÄÄRÄÄN AIKAAN, pitäisi ottaa kp3! Tokaisi vielä perään, että kun ei ne tk-lekurit mitään tiedä... no juu, siltähän tässä on alkanut tuntua.

      Eli tämän gynen mielestä en ole vielä välttämättä esivaihtareissa, mutta laittoi kumminkin reseptin, jonka voin aloittaa, jos mielialassa siltä tuntuu.

      Taidan pyytää tk-lääkäriltä uuden verikoelähetteen, että pääsen otattamaan ne kp3. Kunhan nyt sitten tietäis, milloin seuraavat menkat alkaa ;)

      Tyroksiinia gyne sanoi mun voivan hieman vähentää. En ole kovin oma-aloitteisesti halunnut annostuksia muutella, mutta nyt sain siihen rohkaisua, että niin voi ihan huoletta tehdä - se on nykyisin jopa suositus. 10 vuotta sitten oli vähän eri ääni kellossa kilpparijuttujen suhteen...

    • violet70

      Moikka kaikki esivaihdevuotiset, sitä taidetaan olla lomilla kun täällä on niin hiljaista :)
      Mulla on kans kesäloma, hyvä niin :))
      Zoely-pillereitä edelleen napsin ja lisänä Estradot laastari. Nyt söin taas reilun kuukauden pillereitä ja just ollaan 4pv. tauolla. Olo on ollu tasasempaa ja pahin ahistus on pysyny poissa tosin loppukierrosta PMS-tyyppiset oireet on lisääntyny. Eli vielä vaatii hienosäätöä ;) ehkä vähän lisäestrogeeniä loppukierrosta. Iho selän puolelta on melkosen ärtynyt myös loppukierrosta ja siihen kokeilenkin just aloe veraa, saas nähdä tepsiikö.
      Lihas ja nivelkivut on unohtunu ja uni on ollu melkosen hyvää. Pientä hikoilua taas siinä loppukierrosta ja pinna myös vähän lyhyempi :/
      Mites muilla annukop, mitä tekis ja Lumikello, missä mennään ja mikä on olo?
      Aurinkopäiviä kaikille!

    • mitä tekis

      Juu lomailu jatkuu vielä hetken ainakin täällä :)

      Minkälainen laastari sulla violet on lisäksi, siis paljonko siinä on estrogeeniä? Kiva jos ja kun olosi ollut tasaisempi!

      Mulla on ollut nyt käytössä vain Zoely ja Thyroxin. Vointi on verenpaineen osalta rauhoittunut ei ole niitä kovia heittoja enään ollut ja arvot normalisoitui, ja jouduin lopettamaan sen uuden verenpainelääkkeen kun meni jo liian matalaksi. Eli beetasalpaajilla tällä hetkellä pärjään.

      MUTTA väsymys, lihas- ja nivelkivut on tulleet takaisin ei kylläkään niin pahana kuin mitä joskus oli. ja ahdistus myös ollut taas välillä matkassa mukana.. Nämä lisääntyi varsinkin tuossa ns. loppukierrossa, jolloin muuten myös verenpainekin alkoi hiukan nousemaan. ja olotila oli siis aikas p...a, enkä sitten pitänyt Zoelystä sitä taukoa ollenkaan.

      Nyt kun Zoelyn "välipäivät" lähestyi, niin kokeilin laittaa ihan pikkuriikkisen estrogeeni-geeliä, ja kylläpäs turvotti, vaan turvottihan tuo ilman geeliäkin tuo kierron vaihe. Mutta hitto että nestettä kertyy kroppaan tuolla geelin laittamisella, en nyt muista miten tuon laastarin kanssa oli, pitäsi lukea tätä ketjua läpi ja katsoa olenko siitä jotain aikaisemmin maninnut, kun ei tuo muistikaan tunnut oikein pelittävän...

      Jotenkin minusta tuntuu ettei tuo Zoelyn estrogeenimäärä kuitenkaan riitä mulle, eli sitä tarvitsisin lisää. Kokeilen kuitenkin sinnitellä tällä ja saada vielä labrat otettua parin viikon sisällä.

      Sitä piti vielä kysyä sulta Violet, että onko sulla tuossa Zoely tauolla ollut pääkipeä, ja onko kuitenkin vuotoakin tullut?

    • violet70

      Moikka taas,
      kiva että muutkin lomalaiset ehtii käydä palstalla :)
      Heti alkuun vastauksia sulle mitä tekis. Se mun laastari on 75mikrog. vahvuista ja oon koko ajan nyt pitäny sitä, eli kaipaan minäkin Zoelyn lisäksi lisäestrogeeniä. Mitään "yliannostusoireita" ei oo ilmenny, enemmänkin niin kuin kirjoitin ni loppukierrosta PMS-tyyppisiä oireita.
      Söin siis nyt viimemmäksi n.1½ liuskaa ja pidin 4pv. tauon, jonka aikana tuli vuotoa, ei runsasta mut ei mitään tihkuakaan. Mulla tuntuu toi vuoto tyssäävän jos pitää tauon joka liuskan välillä, mut jos syö 1-2 liuskaa putkeen ni sit tulee jonkinlaista vuotoa.
      Päänsärkyä en tuntenu, mutta toisaalta söinkin tulehduskipulääkettä kun niskat oli jumissa :/ Muuten kyllä olo oli vetämättömämpi, kireämpi ja sitä pientä ahdistustakin oli, eli normaali loppukierron oireet vähän lievempinä.
      Oon miettiny että kokeilisko vielä laastarin sijaan sitä geeliä, kun sitä voisi sitten kierron eri vaiheissa tarvittaessa lisätäkkin?? Toi estrogeeni tuntuu kyllä aj. turvottavan, mut niin tuntuu sen puutoskin eli tiedä häntä ;)
      Mites Lumikello on pärjännyt ilman estrogeeniä? Onks Annukopin kokeet jo otettu?
      Kuulumisiin :))

    • violet70

      Vielä sen verran että mulla se vuoto alko vasta parin taukopäivän jälkeen ja vuotoa kesti 2-4pv.

    • Lumikello

      Moikka munkin puolesta !
      Mä olen nyt siis ollut ilman estrogeenilisää ja ajattelin pärjäillä näin ! Huomasin selkeän parannuksen vanhaan olotilaan, ja koska nyt on tuota Venlaa ja Thyroxinia käytössä niin helpompi säätää kahdella sortilla kuin peräti kolmella. Epäilen että positiivinen vaikutus joko johtui siitä että tyroksiini alkoi pelittää kunnolla, tai sitten siitä että venlat alko tosissaan vaikuttaa. Mene ja tiedä. Edelleen tulee semmosia kausia että kaikki on sieltä ja syvältä jo aamusta alkaen, mutta selkeästi en sitä estrogeenilisää oikeasti tarvitse. Eikä siis missään nimessä kaikki ole ihan kympissä, tiedä sitten pitäskö lisätä venlaa vai tyroksiinia, ota näistä nyt tolkkua.

      Mulla ainakin positiivinen vaikutus olotilaan siitä laastarin poisjättämisestä tuli ihan päivässä - sillai vähän sen jätinkin pois että "huomenna varmaan pitää laittaa takas mutta kokeillaan nyt...".

      Mukavia kesänjatkoja kaikille !

    • violet70

      Moikka kaikille tasapuolisesti ;)
      Loma vielä jatkuu viikon verran, toivoisi vaan vielä muutamia kesäisempiä päiviä. Zoelyjen kanssa mennään ja ennen tätä liuskaa pidin 4pv. tauon ja johan meni taas kroppa sekaisin :( Melko nopeasti kuitenkin "toivuin" estrogeenien lähdettyä nousuun. Meinasinkin taas syödä 2-3 liuskaa putkeen ihan tuntemusten mukaan.
      Tein kuitenkin sellaisen muutoksen että jätin lisäestrogeenin, laastarin, pois ja olen nyt ollut 2vk ilman estrogeenilisää. Olo ei ole ollenkaan hullumpi :)) Ajattelin ensin että laitan tarvittaessa geeliä, jos siltä tuntuu, mutta sellaista tunnetta ei vielä ole tullut. Toki täytyy katsoa koko kierto, ennen kuin voi sanoa ja luulenkin että liuskan loppupuolella lisää tarvitaan, vaikka en taukoa pidäkkään. Samoin sitten tauon aikana.
      Oon selkeesti huomannu, että sitä omaakin estrogeenituotantoa on, koska olo pilleristä huolimatta kierron mukaan vaihtelee.
      Jos nyt jotain olossa ilman lisäestrogeeniä oon huomannu, ni ehkä nivelkivut on vähän lisääntyny ja hikoilu myös. Aamukahvin jälkeen usein reidet tulee yhtäkkiä ihan hikisiksi ;)
      Näin täällä, mitä muille kuuluu??

    • Moikka!

      En ole saanut otatettua uusintahormoniverikokeita. Olen menossa kilppariverikokeeseen tällä viikolla, pyydän tuloksia varten lrin puhelinajan ja vaadin uusintalähetteet noista hormoneista.

      Mieliala on ollut tässä kesällä ihan ok, jopa siedettävä. En ole läheskään niin paljoa saanut raivareita tai hermareita. Mä oon niin huono tulkitsemaan oman kropan toimintaa, enkä ole sillai hoksannut panna merkille, milloin (=missä vaiheessa kiertoa) on ollut ns. hyvä kausi ja milloin ns. huono kausi. Kierrot ovat olleet nyt pari edellistä ihan järjellisissä mitoissa, ei mitään megapitkiä kiertoja.

      Vastoin aiempia ajatuksiani kävin sittenkin luontaistuotekaupassa. Ostin Femarelle -nimistä vaihdevuosioireisiin tarkoitettua valmistetta. Jostain luontaistuotekaupan lehdykästä näin sopivasti mainoksen ja jollain keskustelupalstallakin näin siitä maininnan. Kuten sanottua, olen niin huono tarkkailemaan itteeni, mutta siis ihan kuin ois himppusen verran tullut sellanen seesteisempi olo. Mulla kun ei niitä kuumia aaltoja ole tullut sen keväisen lyhyen jakson jälkeen enää, niin en tarvinnut sellaiseen apua näistä valmisteista. Kysyin luontaistuotekaupan myyjältäkin, että ihan sellaseen perus-ketutukseen tarttisin jotain ;) Tätä sitten suositteli.

      Tosin tiedä sitten noista kuumista aalloista. Muutaman viime yön aikana mulla on taas öisin ollut tukala olo... en varsinaisesti hikoile eikä lakana ole märkä, mutta muuten tosi nihkeä ja tukala olo. Nukkumista ei kyllä helpota se, että mies on sangen lämminverinen siinä vieressä :/ Ja juuri menneenä viikonloppuna alkoi kyllä se ketutuskäyräkin nousta... Todennäköisesti nää on perinteisiä pms-oireita, mutta ei ole hajua, olisiko kuukautiset nyt alkamassa. Sillä mä toivoisin, että eivät alkaisi nyt ihan vielä, että ehtisin saada ne uudet verikoelähetteet ja että ehtisin sitten kp3:na labraan.

      Muuten kesä mennyt ihan kivasti. Kun olen lueskellut teidän kirjoituksia noista lääkeaineiden annostuksista ja niiden säätämisistä, olen ihan ulalla koska se kuulostaa niin salatieteeltä ja melko hankalalta. Toisaalta olen hyvilläni, etten ole vielä päässyt noin läheltä tutustumaan aiheeseen, mutta voihan se minullakin olla aika piankin ajankohtaista.

      Palaan taas kertomaan uusimpia verikoekäänteitä, siihen saakka voikaa hyvin!

      Se yksityinen gyne laittoi myös jonkun korvauhoitolääkkeen reseptin, mutta en ole sitä käynyt hakemassa apteekista vielä(kään).

    • violet70

      Moikka kaikki :)
      Kesäloma vietetty ja töihin palattu ;) Loma on kyllä ihanaa, niin rentoa ja stressitöntä, nyt on jo ikävä lomalle. Tuntuu että just toi stressinsiehokyky on tosi heikkoa.
      Zoely-pillereillä mennään edelleenkin, nyt 2liuska menossa putkeen. En oo edelleenkään ihan vakuuttunu sen käytöstä. Olo on kyllä tasaisempi, mut ed. on sellasia pms-oireita. Iho kukkii ja tää turvotus/ pönäkkyys on jotain ihan mahotonta :/
      Ruoka maistuu ja vaikka kovasti yritän liikkua ni vaakaan en uskalla astua :(
      Lisäks mulla on ollu niska-hartia-vaivoja ja nikamalukkoja pitkästä aikaa. Toi pönäkkyys ahistaa aj. mut muuten ahistus on helpottanu.
      Mitä muille kuuluu, kukkuluuruu ;)

    • Moikka!

      Mulle kävi kuten viime kirjoituksessa aavistelin. Menkat kerkesivät alkaa just siten, etten ehtinyt käydä uusintaverikokeissa kp3:na. Sain siis uudet lähetteet tk-lriltä, joka kuulosti sangen tympääntyneeltä, kun sanoin hänelle, että "ENSINNÄKIN olit laittanut mulle reseptin sellaseen lääkkeeseen, jonka valmistus on jo tyystin lopetettu, ja TOISEKSI eräs vaihdevuosioireisiin perehtynyt gyne sanoi, että mun verikokeet on otettu ihan vääränä päivänä, mutta mullahan ei ollut tähän mitään ohjeistusta, milloin verikokeeseen pitäisi mennä"...

      No, yritys on kova mennä seuraavan kierron alussa labraan. Kiinnostaa kuitenkin nähdä vertailun vuoksi, miten erilaiset ne arvot ehkä on. Ja ollaanko tässä nyt niissä varhaisvaihtareissa vai ei.

      Kerroin myös tuolla aiemmissa viesteissä, että gyne kehotti vähentämään tyroksiinia. Sen olen nyt tehnytkin. Ja tadaa: mulla on olo selkeesti parantunut. Olisko sitten ollut sen verran kiikun kaakun liikatoiminnan puolella mun kilppariarvot, että olo on ollut sen takia "raivohullu" ja ties mitä. Vaikka kauaahan mä en ole tällä pienemmällä annostuksella nyt ollutkaan, mutta silti. Nää on kinkkisiä juttuja, mutta vaikka olenkin aina ollut vähän huono tutkailemaan itteeni, niin nyt uskallan vahvasti sanoa, että jotain edistystä tilanteeseen tuli.

      Yhdeltä kilpparikeskustelupalstalta luin nimittäin samaa, että joltain naiselta oli alettu hoitaa liikatoiminnan oireita vaihtarioireina, ja taustalta olikin paljastunut se liikatoiminta. Aika uskomatonta! Mutta niin tärkeä elin tuo kilpirauhanen on, että se vaikuttaa niin moneen asiaan kehossa.

      Eipä tänne sitten tämän asian saralta muuta kummempaa. Lomat on nyt lomailtu ja sorvin ääreen palattu. Tuun kertomaan sitten ne uudet hormoniverikoetulokset, kun saan siellä käytyä ja kun oon saanut ne, niissähän kestää oma aikansa.

    • mitä tekis

      Hellou kaikille!
      Päivitykset näköjään jääneet vähän vähiin, mutta tässä olisi minun tämän hetkistä tilannetta.
      Eli olen pyrkinyt pitämään itselläni Thyroxinin lisäksi vain tuon Zoelyn, muutamia kertoja olen kyllä sortunut siihen estrogeenigeeliinkin. Vähäisen Thyroxinin noston ja kolmen Zoely-liuskan jälkeen pidin sitten sen 4 pvn tauon. Tauko oli karmea, tuntui että nyt se loppu tulee ei voi mitään...

      1-2 taukopäivä oli ihan ok, ei pahempia oireita. 3. taukopäivä ja pientä ruskeaa vuotoa oli havaittavissa. 4. taukopäivä aivan jumalaton päänsärky ja kova vuoto. Tuota järkyttävää päänsärkyä kesti sitten kolme päivää putkeen, ja olin ihan haudan partaalla, verenpaine heitteli ja nousi pitkästä aikaa taas korkealle, burana600mg:tä otin 3-4 kertaa päivässä pahimpiin kipuihin (pää ja vatsa, mutta burana ei auttanut vaan ainoastaan ehkä vähän helpotti oloa), ja verenpainelääkettä lisäsin. No, selvisin sitten kuitenkin tuostakin hengissä, vaan vuoto on jatkunut aikas runsaana vieltä edelleen eli 8. päivä menossa, vaikka Zoelyn tosiaan aloitin silloin 5. päivä...

      Tässä viikon varrella noilla vuotopäivillä olen lisäillyt vähän estrogeenigeeliä, ja välillä on näyttänyt että vuoto loppui, mutta ei, taas alkoi uudestaan. Mulla on ollut iho aivan rutikuiva, siis joka puolelta, kasvoista ja huuletkin tuntuu ihan tippuvan, ja hiukset. Verenpaine kyllä rauhottui. Nyt sitten olenkin lisäillyt taas geeliä ja tänään laitoin puolikkaan 75 mg estrogeeni-laastarin, ja vuoto näyttäisi taas hiukan hiipuneen.
      Hitsi, mikä souvvi oli näiden kuukautisten kanssa, jäi kyllä taas pelko päälle, ja aivan varmasti syön vähintään 3 Zoely-liuskaa taas putkeen.

      Oliskohan mun täytynyt ymmärtää laittaa yksi kokonainen estrogeeni-laastari ennen menkkojen alkua, niin oiskohan tuota säästynyt vähemmällä, täytyy tämä muistaa testata seuraavan kerran...

      Että tämmöistä tällä kertaa, ja kokeilkaahan kanssa sisaret ehtiä käymään kertomassa kuulumisia.

    • violet70

      Moikka moi ;)
      Säännöllisesti käyn kurkistamassa ootteko kuulumisia kirjotelleet mut omat uutiset on jääny kirjaamatta :/ Kiva mitä tekis kuulla sinusta :))
      No, tässä tulee Violetin kuulumisia. Viimeks jo kirjottelinkin että jätin sen lisäestrogeenin pois ja näin oon tehny edelleenkin. Otan siis pelkän Zoelyn ja tällä erää on menossa kolmas liuska putkeen, ihan ensimmäisiä pillereitä. Vointi on ollu aikas hyvä, kunnes tuli 2-3 liuskan vaihtokohta. Turvotusta, päänsärkyä (migreeni-tyyppistä), lievää ahdistusta, hikoilua...
      Jo ed. tauon aikana totesin että silloin tarvitaan lisäestrogeeniä, mut nyt ajattelin et sitä vois tarvita liuskojen vaihtokohdassa, vaikka taukoa ei pidäkkään. Kai se kropan oma hormonitasapaino siellä osittain pysyy, vaikka taukoja ei pidäkkään. Eli oma estrogeenituotanto vähenee liuskan loppua kohti.
      Vähän jo etukäteen hirvittää se tuleva tauko :/
      Mulla toi päänsärky on sellasta toispuoleista, jota burana lievittää mutta ei poista kokonaan. Samanaikaisesti tulee niitä kohahduksia korvissa, eli olisko paineet vähän koholla.
      Sitte toiseen asiaan eli tohon painon kehittymiseen, ylöspäin siis ;) Mulla on tohon rintojen alle alkanu muodostumaan sellanen vanne ja on lähes koko ajan sellanen turvonnut olo. Auttaisko hiilihydraattien välttäminen, vai mikä teille on auttanu? Liikun kyllä säännöllisesti.
      Iho mulla on nyt ollu parempi, ajoittain yksittäisiä "paiseita".
      Tämmöistä tänne, mitäs muille?

    • violet70

      Moikka taas kaikille ;)
      Melkoisen hiljaista on tämän otsakkeen alla ollu viime aikoina ja toivotaan että se tarkoittaa vaan hyvää. Mulla vointi on tasaantunu, vain ajoittain on niitä aiemmin mainittuja oireita ja tuntemuksia. Silloin vierailen palstalla ja kertailen omia ja muiden aiempia kirjoituksia.
      Minä oon nyt pidemmän aikaa menny pelkällä Zoely-pillerillä. Viimeiset 3 liuskaa otin yhteen putkeen ja olo tuntu melkoisen hyvältä. Taukokin meni hyvin, mut tää eka viikko tauon jälkeen on oireilut palanneet, toivotaan että vaan väliaikaisesti. Aj. ahdistusta ja mielen mataluutta, väsymystä ja vetämättömyyttä. Toi apeus saattaa tulla ihan yht äkkiä.
      Sen kolmen liuskan aikana mulla oli aj. turvotusta ja kausittain enemmän rytmihäiriöitä. Välivuotoa ei missään vaiheessa ollu eikä sitä tauon aikanakaan tullu.
      Nyt mietinkin että onko taukoja tarvis pitää, jos vuotoa ei kuitenkaan tule? Tuntuu että se saa homman hetkittäisesti sekaisin.
      Liikkua oon yrittäny säännöllisesti 3-4x/vk mutta paino vaan on ja pysyy :/
      Turvotus päivinä olo tuntuu ällöltä, ihan kun olis valtava tankki :(
      Toivotaan että ootte vielä linjoilla :))

    • violet70

      Huhuu,
      nostelen viestiä, jos joku tytöistä Lumikello, mitä tekis tai annukop olis kuulolla ja tulis kertoilemaan kuulumisia.
      Mulla on nyt tosi painostava olo ja takaraivolla päänsärkyä, pulssi hakkaa aj. etenkin kahvin juonnin jälkeen. Aamuyöstä oon taas heräilly ja sen jälkeen uni ei oo tullu. Välillä tuntuu taas että hulluus iskee :( Pahoinvointia ja siitä johtuen ruokahaluttomuutta.
      Ajattelin että johtuiskos siitä että vuotoa ei ole tauoista huolimatta tullu aikoihin. Meinasin että jos tauottaisin pillerit niin että vuoto tulis ihan kunnolla, sit sen jälkeen kattoisin mitä teen. Kommentoikaahan :)
      Mites Lumikello sulla on vointi ollu ilman hormooneja?

    • mitä tekis

      Hiljaista on joo tällä palstalla, eikä se ikävä kyllä tarkoita ainakaan mun kohdalla, että kaikki pelittäis hyvin... Päinvastoin vuoristoradassa istun edelleen, eli olotila heittelee edelleen vaikka hormoonit käytössä, pah :(

      Sullakaan Violet70 ei tuo olotila näköjään kuitenkaan ole kokonaan tasoittunut vaikka välillä niin on tuntunutkin, kirjoituksistasi päätellen. On tämä hankalaa.

      Mulla menee näköjään aina kroppa ihan sekaisin ainakin taukojen aikana, olen ihan alkanut niitä pelkäämään, ja kun se olo ei helpotu senkään jälkeen kun pillerit aloittaa uudestaan, vaan viimeksikin kesti nelisen viikkoa että olo taas edes jontenkinkaan tasaantui.
      Siihen olotilaan kuuluu edelleen mielialan heittely, ahdistus, sydämentykytykset, hikoilu, verenpaineen heittelyt, huimaus, hurja pahoinvointi, turvotus, pissatus, päänsärky/migreeni, kuivuminen jne. Näitä on myös muulloinkin välillä, mutta tauon aikana ja pitkästi sen jälkeen oireet monin kertaistuu :(

      Olen harkinnut, että ottaisin vielä jonkin mielialalääkkeen tähän josko se auttaisi, mutta olikos sulla Violet ole sellainen käytössä?, eli onko siitä sitten kuitenkaan mitään apua, vaan tuleeko kropalle vain taas lisää sekaannusta?

      Nyt olen käyttänyt Zoely-pillereiden lisäksi estrogeenigeeliä muutamat hipaisut pari-kolme kertaa päivä, hikoiluttaa kuitenkin vielä ja jos jotakin vähänkään kotona tekee esim. keittiön siistimistä tai imurointia, on heti pää/kaula/niska märkänä ja sydän laukkaa, ja tulee tosi herkästi heikko olo.

      En tiedä mitä tekis, ei kait ole paljoa vaihtoehtoja kuin jatkaa ihmettelyä ja jatkaa entiseen malliin... Tuntuu että tämä on aikas ydin fysiikkaa kun lääkäritkään eivät osaa auttaa tai halua tai kiinnosta tai mitä se sitten onkaan....

      Voisithan Violet kokeilla sitä pidempää taukoa josko vuoto alkaisi ja olotila sitä myöten paranisi.
      Mulla se ei tepsinyt, vaan olo oli kamala ja vuoto kesti sen monta viikkoa vaikka aloitin pillerit ajoissa. Ja mullakaan ei yleensä taukojen aika vuotoa tule, vaan vain hirvittävät oireet, mutta viimeksi tauon aikana ja jälkeen tosiaan kävi ensimmäisen kerran niin että vuoto jatkui melkein sen neljä viikkoa ja olotila oli hirveä...

      Tsemppiä sulle ja muillekin lukijoille!

    • violet70

      Ompas mitä tekis kiva kuulla sun kuulumisia, lohduttavaakin kun tietää että ei oo ainut jolla on näitä oireita :) Ja ihan oikeessa olet että olo ei kokoaikaisesti oo hyvä edelleenkään :( ja etenkin tauon jälkeen vie pitkän ajan kunnes taas tasaantuu. Nyt just viimemmäks söin 3 liuskaa putkeen ja olo oli melko tasasta, toki liuskojen vaihtokohdassa eli kierron lopussa on aina jonkinlaista oireilua ja nyt jo melkein 2 viikkoa uutta liuskaa menty ja edelleenkään olo ei oo tasottunu.
      Kyselin ohjeita gyneltä ja hän oli sitä mieltä että voisin pitää ihan normaalit tauot joka liuskan perässä ???
      Ajoittain mietin josko lopettais koko pillerit, mut kun kesti niin kauan ennen kun kroppa tottu pillereihin ni sit se taas menis ihan sekasin. Vaikeeta...
      Ja oikein muistit että mulla on Sertralin mielialalääke pienellä annoksella ja tuntuu että se on kyllä oloa tasottanu. Voisko se pillerin keltarauhanen voimistaa noita psyyken vaivoja ja tulisko toimeen pelkällä mielialalääkkeellä vai laittaisko tähän settiin vielä sitä lisäestrogeeniä, huoh kysymyksiä toisen perään :/
      Lumikello sais tulla kertoilemaan miten on pärjäilly ilman estrogeeniä ;)
      Tämmöstä mietintää tänään, viikonloppuja kaikille ja tulkaahan kertoilemaan syksyn piristykseksi kuulumisia.

    • Huoh66

      Heippa!
      Vieläköhän tämä ketju on aktiivinen? Olen uusi täällä ja lueskelin "innolla" ja suurella myötätunnolla kaikkien kirjoituksia, sillä meikäläisellä on hyvin samantyyppisiä oireita ja vähän vielä päällekin. Lääkärissä hypätty syyskuun alkupuolelta lähtien ja alkaa olla pääkoppa jo sekaisin näiden oireiden ja huolehtimisen takia.
      Mutta ensin vähän taustoja. Olen 46, ei lapsia. Menkat olleet pari vuotta epäsäännölliset, pari vuotta sitten oli myös kausi jolloin melkoista yöhikoilua. PMS-oireet olleet aina aika järkyttävät, mutta nykyisin en enää tiedä míkä on PMS:ää kun on koko ajan outo olo :(.
      Pari kk sitten alkoi oikealla alavatsassa ihme ovulaatiomainen vatsakipu, jota on nyt sitten tutkittu eikä ole vielä syytä löytynyt. Kipu siis vaan on jatkunut vaihtelevan tuntuisena, nyt tosin jo paljon parempi (2 x kiropraktikolla, vikaa SI-nikamassa löytyi, ja kipukin väheni hoidon jälkeen, jee!). Viikko kivun alkamisesta heräsin yöllä kun sydän veti ihan hirveää vauhtia, siihen ei sisältynyt mitään huonoa oloa eikä rintakipua ja meni sitten ohi kyllä. En tiedä oliko missään yhteydessä vatsakipuun. EKG otettu 2 kertaa, ollut kummallakin kerrallla ok.
      Keliakia ja helikobakteeri katsottu ja negatiiviset, kaikki veriarvot muutenkin ok eikä ole virtsatietulehdustakaan.

      Mutta tuon oudon vatsakivun lisäksi on nyt sitten yöheräilyä, hien kanssa tai ilman, närästystä oli alkuun mutta se tokeni Losecilla ja Renniellä (tk-lääkärin määräämä Somac teki olosta ihan oudon joten lopetin sen), pahoinvointia satunnaisesti, sydämen muljahteluja (ihan oli rytmihäiriötäkin tuossa välillä mutta se onneksi on häipynyt), ja esim eilen ihan helvetillinen vitutus kun olin käynyt kaupassa (missä ahdisti aivan täysillä). Mulla ei ole mitään hormonia käytössä, FSH-arvoja ei ole mitattu mutta aion vaatia, että mitataan. Lisäksi välillä tuntuu että suu kuivuu ja suussa on välillä metallinen maku. Hartiat aika jumissa (teen istumatyötä ja liikunnan harrastaminen jotenkin lössähtänyt vaikka ennen olin aktiivinen liikkuja). Väsymystä pukkaa myös - ennen oli menkkoja ennen tai niiden aikana yksi päivä, jolloin ei jaksanut yhtään mitään, mutta nyt se väsymyspäivä saattaa olla milloin vain :(.

      Notta tämmöisillä mennään täällä päässä. On ollut lohdullista lukea teidän kokemuksianne ja huomata, etten sittenkään ole yksin ja nää taitaa ihan oikeasti olla nyt "sitä itteensä" nää oireet. Kun nyt selviäis toi alavatsakivun syy - olen maanantaina menossa alavatsan ultraan eli toivotaan että jotain selviää.

      Sitten vielä kysymys: onko kukaan kokeillut kotitestiä, jossa virtsasta mitataan FSH-arvo? Tilasin nimittäin sellaisen "ensihätään" kun ei maksanut maltaita ja mietin, että onkohan miten luotettava testi.

    • hannele

      Kahlasin ketjun läpi ja kerronpa vähän minäkin taustoja. Täytin vasta 40 v ja meillä on 2 poikaa, joista toinen syntyi nyt viime kesänä.
      Sen jälkeen oireita on ollut jos jonkinlaista. Ärtyneisyys, mielialanvaihtelut, nivelkivut, vessassa ramppaaminen ja unettomuutta. Mulla tuli mieleen, et onko nämä nyt niitä vaihdevuosioireita vai estrogeeninpuute/serotoniinivajetta? Mulla on ensi viikolla lasten lääkäri ja voisin samalla kysyä tuosta estrogeenistä? Yksityiselle ei ole nyt varaa, kun vasta kävin. Kiinnostaa erityisesti tuo estrogel valmiste. Tarkoittaako jos pyydän myös verikokeet, niin menkkojen alkamisesta 3 päivää se estrogeeni verikoe kannattaa otattaa? Onko se FSH testi nimeltään? Kiitos, jos jaksatte vastata ja voimia kaikille!!

    • violet70

      Moikka kaikki ja tervetuloa ketjuun Huoh66 ja Hannele :)
      Ihan ekaks Huoh66 sulle. Ootko gynellä asioiden tiimoilta käyny? Mulla tuli heti mieleen munasarjakysta noiden sun oireiden perusteella. Mulla on niitä ollut ja sellasta ovulaatiotyyppistä kipua aiheuttivat, joskus myös pientä vuotoa. Sullahan voi olla alkavia vaihdevuosia tai jopa jo vaihdevuodetkin. Oliko niin että sulla vielä kuukautiset pelaa? Kannattaa mennä asiantuntevalle gynelle, ei tk-lääkärille ja keskustella asioista ja mahd. tarvittavista verikokeista.
      Sulla Hannele vois olla ihan synnytyksen jälkeistä hormoniheittelyä kun vasta kesällä oot synnyttäny, mut niihinkin oireisiin voi löytyä apua, kannattaa mennä gynelle :) Saitko mitään vinkkejä lastenlääkäriltä?
      Mulla Zoelyt menossa ja liuskan eka viikko takana. Alku on aina hankalaa etenkin tauon jälkeen. Oon yrittäny lisäestrogeenillä helpottaa oloa ja siinä vähän onnistunutkin.
      Paikat on kovasti kuivat, silmät, kurkku, iho... eli siitä päättelen että estrogeeni olis alhaalla. Aj. ahdistaa ja yöuni on pinnallista. Tohon yöuneen oon kyllä estrogeenilisästä saanu apua.
      Ed. aj. mietiskelen jatkanko pillereiden kanssa vai kokeilenko ilman. Koko aikaa ei viittis olla lääkärillekkään soittelemassa.
      Turvotus on ajoittaista, mutta aiempaan nähden helpottanu.
      Tulkaahan kaikki mukaan kertoilemaan kuulumisia, on niin paljon helpompaa olla kun tietää että nyt mennään vain läpi yhtä elämänvaihetta, enkä ole oireideni kanssa yksin.

    • Huoh66

      Kiitos vastauksesta violet70. Olen käynyt kahdellakin gynellä, ultrattu kummallakin kerralla eikä kystia eikä merkkejä puhjenneistakaan saatikka muutakaan poikkeavaa ole näkynyt. Kystia minäkin ensin epäilin. Tämä toinen gyne arveli, että saattaisi olla selästä johtuva juttu. Kiropraktikolla käyminen (3 x) on auttanut, samoin hierojalla, tai siis ainakin näiden käyntien jälkeen kipua ei ole ollenkaan tai on huomattavasti lievempi/erilainen. Alavatsan ultrassakin käyty, eikä siellä ollut mitään poikkeavaa. Ja nyt on alaselkä myös kuvattu, tuloksia ensi viikolla. Ja sillä välin testataan tk-lääkärin kanssa vielä ulosteen veri kaiken varalta, kun suolistopuolta ei ole toistaiseksi sen ihmeemmin tutkittu (eikä mulla varsinaisia suolisto-oireita olekaa, mitä nyt ilmalaivoja :) välillä ja löysää vatsaa jos syö vääränlaista ruokaa). Alkaa jo kyllästyttää tämä lääkärissä ramppailu ja tutkiminen, vaikka onkin hyvä että aika paljon juttuja on nyt pystytty poistamaan laskuista. Olisi kuitenkin rauhoittavaa, kun tietäis mistä tää johtuu niin voisi taas rentoutua. Verenpainekin ollut koholla, kun stressaan jatkuvasti. :(

      Ja nyt soi sitten korvat. Tätä on ollut jo jokusen viikon vaihtelevasti. Yöllä heräsin pitkästä aikaa noin neljältä siihen, että olin ihan hiestä märkä, eli eikun t-paitaa ja tyynyä vaihtamaan. :/ Menkat jatkui nyt viimeksi yli 3 viikkoa - välissä oli jokusen päivän tauko, jolloin ehkä vaan vähän tiputteli, mutta sitten alkoi oikein kunnolla. Pidän peukkuja, että tänään ihan oikeasti ei enää vuotais, niin kuin vaikuttaisi. Eli kk:t kyllä pelaa, muuttunut on kierto kyllä ollut jo pari vuotta. Eli tämä rysäys taitaa olla vaihdevuosien tai premenopaussin oireita kyllä, huoh.

      Taustalla voi näissä kaikissa olla myös stressi, sitä kun on ollut jo vähän liiankin pitkään...

    • hannele

      Kävin siellä lastenlääkärillä ja eihän se mulle mitään määrännyt, kun kuukautiset ovat säännölliset ja e-pillerit eivät mulle sovi korkean verenpaineen takia.
      Ehkä se kuuluu asiaan kaikki mielialanheittelyt sun muut ihanat asiat, kun vasta nimenomaan olen kesällä synnyttänyt, niin hormoonit heittelee ja välillä on virtaa vaikka muille jakaa.
      Olen nyt sitten aloittanut terveellisemmän ruokavalion, jossa on paljon kuituja ja ostin myös yrtti ja kamomillateetä sekä luontaistuotteita, femiwelliä aion kokeilla ja magnesiumia b-vitamiinia. Kunhan vielä jaksaisin taas aloittaa lenkkeilyn, niin sekin olisi vain plussaa.
      Näillä eväillä nyt mennään päivä kerrallaan ja lasten kanssa kyllä riittää sitä puuhaa, et käy välillä lenkkeilystäkin;)
      Kaikille oikein paljon voimia ja jaksamisia!

    • Huoh66

      Hannele: mulla taitaa olla vähän eri vaivoja kuin sulla, mutta samanlaista elämäntapojen tervehdyttämiskuuria olen minäkin tässä syksyn mittaan toteuttanut. Koetan liikkua enemmän, kun periaatteessa hyvä liikunnanharrastus lössähti kesällä maalla asuessa. Sitten pyrin syömään paremmin kuin ennen. Mulla on sellainen "ongelma" että en erityisemmin välitä ruuanlaitosta, eikä minua ole ikinä elämässäni ruoka muutenkaan kiinnostanut (esim. en käsitä noiden tv:n kokkiohjelmien viehätystä ollenkaan :D). Niinpä mulla on illmeisesti aina ollut aika huono ja yksipuolinen ruokavalio, mitä nyt koetan pakottaa itseni laittamaan kuntoon. Tässä iässä pitää näemmä ruveta kiinnittämään huomiota ihan kaikkeen, eikä voi elää enää voileivällä ja pannullisella kahvia niin kuin kolmikymppisenä :).

      B-vitamiinia olen myös ruvennut syömään, sillä sen puute voi aiheuttaa kuulemma mitä moninaisimpia vaivoja ja oireita.

      Voihan olla, että tuolla ruokavaliopuolella on vatsavaivojenikin syy - tosin aika jännää että yksikään lääkäri ei ole kysynyt minulta, millainen ruokavalio minulla on vaikka sen luulisi olevan aika olennaista...

      Mutta liikunnan harrastaminen kannattaa. Vaikka aloittaisi ihan pienestäkin ja lisäisi sitten kun jaksaminen kasvaa. Eli tsemppiä Hannele sulle!

    • neititietävä

      Moi olen käyttänyt zoelyä sen 5kk. Oireet ei parane vaan pahenee;/
      Illalla paniikkia, liian tarkka kuulo ja kaikki äänet on kovia, vessassa ravaaminen tuttua, unettomuutta ei oo mutta jatkuvaa väsymystä, useammin migreenejä, ruokahalu menny ja tarkka kaikes mitä syö(maku ratkasee), turvotusta ja närästys niin pahaa et ruoka tulee joskus ulos, kahviaddiktina tää on melko yleistä, mikään ei huvita ja mieleiset asiat muuttunu asioiksi joita haluaa pakosti koko ajan(shoppailu ym.) ja jos joku ärsyttää vähän nii pian se vituttaa sairaasti.
      Ei täs mitää jos tuosta mitää apua ois.:) Ei pahoja oireita mutta silti rasittavia.
      Toivottavasti pääsette helpommalla kuin minä:D

    • hellu-lei

      Joo elikkä täältäkin myös näitä Zoely- kokemuksia.. käytössä nyt ollut 4kk ja enemmän omannut niitä huonoja kuin hyviä puolia. Vaihdoin Femodenistä Zoelyyn mielialamuutosten takia ja koin sen silloin jotenkin "tosi epämiellyttäväksi --->vaihdetaan merkkiä!" en ole koskaan kärsinyt aknesta, vaan mulla on ollut aina normaali/ sekaiho. nykyään se on enemmänki rasvoittunut ja naamassa näppyjä jatkuvasti. jos ei pientä mustapäätä niin tulehtuneempia patteja. tunnistin itteni myös noista aamuöisistä vessajuoksuista, seksiin liityvä haluttomuus selkeästi alkanut zoelyn aloittamisen myötä sekä ihan yleisesti tunteeton, apaattinen olo. jos ei masenna voimakkaasti, niin tunnen olevani vain kylmä kivipatsas joka on sisältä tyhjä. että tällaisia mielialan vaihteluita :D hyvä puoli on se että kuukautiset niukat, kestää 1-3 päivää and thats it :)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      110
      2136
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      58
      2001
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1925
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1608
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1336
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1321
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe