Kun kaupallisuus jyrää yhdistyksen, kiitos hyvä veli -verkoston

Kunnallispoliittisissa päätöksissä tavallinen helsinkiläinen jää suhdeverkoston jyräämäksi

Päätelkääpä hyvät tavalliset kansalaiset tästä tapauksesta, kuinka paha korruptio ja hyvä veli -järjestelmä meillä jyllää.
Jutussani on kyse Ruskeasuon ratsastustalliin liittyvästä päätöksestä, jossa kaupungin vuokratuella 50 vuotta toiminut Helsingin Urheiluratsastajat ry (HUR) hävisi tallipaikkansa yksityisenä yhtiönä toimivalle Björs Horse Sport Ky:lle. Näin yhdistys on menettänyt toimintamahdollisuutensa ja kaupungin tuki menee kokonaisuudessaan julkisuudesta tutun hevosmies Marko Björsin omistamalle yritykselle. Muista asiakirjoista selviää, että loput tilat on jo nyt vuokrattu kilparatsastajille suunnatulle yritykselle sekä ratsastuskouluille. Eikö ole kaupungin intressien mukaista tukea myös yhdistystoimintaa?

Voitto Björsin hyväksi tapahtui äärimmäisen pienellä kuin tehdyllä 0.025 pisteen erolla (3.85-3.825). Pisteytys kokonaisuudessaan vaikutti hyvin ylimalkaiselta ja heppoisesti perustellulta. Jos kaupungin lautakunnat tekevät päätöksiä tällaisten asiakirjojen perusteella, ehkä tavallista kansalaista suosivampi menetelmä olisi arvonta. Siinä olisi jokin mahdollisuus voittaa.

Päätöksen teki Helsingin liikuntalautakunta, jonka varajäsenenä on edellisellä kaudella toiminut kilvan voittanut Marko Björs (vihr). Liikuntalautakunta muodostuu siis eri puolueiden poliitikoista. Oletan, että nämä poliitikot ovat tiukasti verkostoituneet toisiinsa. Onko puolueeton päätöksenteko mahdollista?

HUR teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen useista todistettavissa olevista virheistä. Oikaisuvaatimuksen päätös on luettavissa http://www.hel.fi/static/public/hela/Liikuntalautakunta/Suomi/Paatos/2012/Liv_2012-01-24_LILK_1_Pk/4B6F0EC6-FDF9-4189-AA66-50F7025FCFFD/Helsingin_Urheiluratsastajat_ryn_oikaisuvaatimus_R.html (samoin kuin oikaisuvaatimuksen hylkäämisesitys sekä muutkin asiakirjat, ks. http://www.hel.fi/hki/liv/fi/P__t_ksenteko/P__t_sasiakirjat/Asiakirja?ls=11&doc=Liv_2012-01-24_LILK_1_Pk ).

Väitän, että em. selonteko on sanamuodoltaan puolueellinen suosien Björsin yhtiötä. HURin ansiot ikään kuin mainitaan ohimennen tai niitä vähätellään. Sama puolueellisuus on nähtävissä jo alkuperäisten tarjousten kilpailutuksen esittelyssä.

Helsingin Urheiluratsastajat ry on voittoa tavoittelematon laajaa harrastajakuntaa palveleva yhdistys, joka on ainoana hakijoista todistettavasti toiminut taloudellisesti vakaasti. Björsin osalta päätöksen esittelijä liikuntaviraston osastopäällikkö Petteri Huurre puolustaa mm. Björsin taloudellisia edellytyksiä, vaikka toiminnan kannattavuudesta ei ole mitään todisteita. Yritys on aina riskialtista. Tarjousasiakirjassa ei ole mitään mainintaa siitä, kuinka Björs aikoo todellisuudessa toiminnan järjestää ja millaisia raha- ja asiakasvirtoja toiminnan läpi kulkee.

Toinen hämmästyttävä seikka on, kuinka Björsin toimintasuunnitelma on saanut enemmän pisteitä väitetyillä HURia suuremmilla sosiaalisilla hyvinvointivaikutuksilla. Huurre ei pysty antamaan selviä lukuja väitteidensä todisteeksi edes oikaisuvaatimuksen hylkäämisesityksessä. Lisäksi Björsin toimintasuunnitelman realistisuutta ei ole lainkaan arvioitu. Saamieni tietojen mukaan toimintaa ei voida tallin sijainnista johtuen laajentaa Björs Horse Sport Ky:n hakemuksessa esittämällä tavalla.

Akateemisesti orientoituneena kysynkin, mikä objektiivinen tieteellinen menettely on pisteiden takana? Pisteytysmallia ei ole avattu millään hyödyllisellä tavalla. Ehkä siinä on takana jokin suurempi äly, jonka ymmärtämiseen ei tavallisen kansalaisen rahkeet riitä.

Viimeisimmät esityslistat (13.12. ja 24.1.) todistavat, että Björs on valehdellut esimerkiksi toimineensa tallimestarina. Esittelijä Huurre on puolustellut tällä ”faktalla” pisteytystään, ja kun asia on osoitettu valheeksi, se ei ole kuitenkaan vähentänyt Björsin pisteitä!

Jo valehtelun tulisi olla raskauttava asianhaara. Entä sitten Huurteen toiminta?
Kokonaisuudessaan Björs Horse Sportin hakemus oli hämmentävää luettavaa. Näemmä voi suoltaa julkiseen hakemukseensa mitä tahansa, jos tietää tarjouksensa olevan jo valmiiksi kabineteissa hyväksytty.

Kaupunkilaisena minua tyrmistyttää, että käytännössä pisteissä ei näy se, että kaupungin liikuntapoliittisena linjana on suosia yhdistysmuotoista (yleishyödyllistä) toimintaa, jota Helsingin Urheiluratsastajien yhdistys täsmälleen on. Lisäksi tallilaisten tulisi olla helsinkiläisiä. Björsin Hevosurheilu-lehteen antamasta haastattelusta käy ilmi, että osa hänen asiakkaistaan tulee maakunnista, mikä sekään ei vähennä pisteitä.

Toivottavasti HUR lähtee viemään juttua eteenpäin muilla asteilla. Itse ainakin olen taas menettänyt aimo annoksen uskoani siihen, että kunnalliset poliitikot (tässä tapauksessa Helsingin liikuntalautakunnan jäsenet) pyrkisivät oikeudenmukaisuuteen. Heille ensisijaista näyttää olevan, että omaan hyvä veli -verkostoon kuuluvia jäseniä aina vuorollaan autetaan ohi tavallisten kaupunkilaisten.

2

258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olisipa ruotsalainen

      Niin tavallista. Hävettää olla suomalainen.

    • huono hevosmies

      Ulkopuolisena tuosta näkee, että yhdistys on haluttu sivuuttaa ja pyyhkiä takapuolta yhdistyksen pitkäaikaisella työllä. Erittäin arveluttavaa on tehdä päätös sisäpiirissä toimineelle yrittäjälle suotuisa päätös.

      Onko ylempiä valitusasteita?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4673
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1024
    Aihe