Tulevaisuus Madeiralla!!

me_ja_koira

Me oltiin vuoden vaihteessa tutustumis- ja kartoitusmatkalla Madeiralla ja päätös vahvistui, sinne lähdetään syksyn alussa! Lupasin kertoa vinkkejä samanlaisia ajatuksia pyörittäville, tässä niitä mutta huomatkaa, ne on kuitenkin "turistitietoa" eli siellä jo asuvat voinevat täsmentää tai täydentää.
Vinkit painottuvat siihen miten voi ennen Madeiralle saapumista koettaa valmistautua ja hakea tietoa.

Työvoimatoimistossa (www.iem.gov-madeira.pt) käydessä oli vastaanotto nihkeähkö, suureksi osaksi kielimuurin tähden. Työpaikkoja näkee netissä
mutta lisätiedot saa toimistolta. Suosittelivat ottamaan yhteyttä EURES edustajaan. Epäilen että paras keino löytää töitä on oma-aloitteisuus, henk.koht. kontaktit tai oman firman perustaminen. Erään paikallisen vakaa mielipide oli että kyllä tekevä tosiaan löytää!

Tietoa mitä maassa tapahtuu löytyy esim nettilehdistä www.jornaldamadeira.pt ja www.dnoticias.pt. Näistä jälkimmäisessä on luokitellut ilmoitukset joissa asuntoja ja työpaikkoja. Englanniksi ilmestyy kuukausittain www.thebrit.co.uk joka tosin on vahvasti suunnattu nimenomaan brittiläisille.

Asuntoja ja liiketiloja vaikuttaa olevan tarjolla paljon, sekä myytäviä että vuokrattavia, osaltaan merkki talouden tilasta. Netistä niitä löytää alan firmojen sivuilta, mm www.remax.pt, www.idealproperty.pt ja www.mcmimobiliaria.pt. Viimeeksi mainitussa toimistossa on joku skandinaavi töissä, Björn. Parhaan nettikartan (mm eniten kaupunginosia nimettynä) olen löytänyt sivulta www.cm-funchal.pt.

Ainoa reittilaiva saarelle on www.navieraarmas.com, sunnuntaisin Portimaosta Portugalista ja matka kestää n. 24 h. Hinta matkatoimiston mukaan kahdelle yhdelle normi henkilöautolle 280 EUR. Nettibuukkausta en ole saanut toimimaan mutta varauksen voi tehdä myös sähköpostilla [email protected].

Vaikutti siltä että kielimuuri voi olla suuri päivittäisasioissa. Ravintoloissa ja hotelleissa osaa henkilökunta erinomaisesti englantia mutta toista saattaa olla mm virastoissa ja päivittäistavarakaupoissa.

25

4100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Talviasukas

      Valitettavasti Armas laiva lopetti helmikuun alussa liikennöinnin Madeiralle. Syyksi ilmoitettiin liian korkeat satamamaksut Funchalissa. Uutta korvaavaa liikennöijää etsitään, mutta nopeaa ratkaisua tuskin tulee.
      Ostettavia ja vuokra-asuntoja voi katsoa myös Casa Sapo palvelusta, jossa on oma Madeiran osastonsa.
      Ainakin ne virastot, joissa olemme asioinnet, antavat englanninkielistä palvelua (verotoimisto, internet ja TV, autoliike, oleskelulupia hoitava toimisto).
      Olen asunut Madeiralla omistamassani asunnossa jo viisi talvea, sitä ennen vuokralla kaksi. Tulen marraskuussa ja palaan Suomeen huhtikuussa. Elinkustannukset täällä ovat neljännetä halvempia kuin Suomessa, asumiskustannukset jäävät alle puoleen. Ihmiset ja erityisesti naapurit ovat täällä poikkeuksellisen ystävällisiä. Olemme viihtyneet hyvin.
      Olen eläkkeellä, työpaikan hankinnasta ei ole tullut kokemusta, yleisestä elämisestä kyllä.

      • me_ja_koira

        Suur kiitos täsmennyksistänne "Talviasukas" ja "Masseur". Harmi että Armas on lopettanut mutta eihän meritse useasti tarvitse kulkea. Vaihtaisin mielelläni pari sanaa privaatisti Talviasukkaan kanssa, voisitko lähettää minulle viestillä sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi?


      • Eläkepäivät

        Talviasukas, mikä on juoksevien asumiskustannusten taso vrt. suomi. Tällä tarkoitan kiinteistöveroa, sähköa, vettä ym. asumiseen liittyviä pakollisia maksuja?

        Verot ilmeisesti maksat kuitenkin suomeen?


      • Talviasukas
        me_ja_koira kirjoitti:

        Suur kiitos täsmennyksistänne "Talviasukas" ja "Masseur". Harmi että Armas on lopettanut mutta eihän meritse useasti tarvitse kulkea. Vaihtaisin mielelläni pari sanaa privaatisti Talviasukkaan kanssa, voisitko lähettää minulle viestillä sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi?

        Asun 85 neliön kaksiossa Funchalissa. Kuukausikustannukset: yhtiövastike on 32 €, vesi kulutuksen mukaan, kaksi henkeä, noin 12 €, sähkö kulutuksen mukaan, noin 15 €, kaasu kulutuksen mukaan veden lämmitykseen ja kaasulieteen noin 10 €, kaapeli TV ja Internet (5M linja) 43 € . Kiinteistövero on 207 € / v ja autovero 123 € / v (Ford Fiesta).
        Anna sähköpostiosoite


      • Eläkeäivät
        Talviasukas kirjoitti:

        Asun 85 neliön kaksiossa Funchalissa. Kuukausikustannukset: yhtiövastike on 32 €, vesi kulutuksen mukaan, kaksi henkeä, noin 12 €, sähkö kulutuksen mukaan, noin 15 €, kaasu kulutuksen mukaan veden lämmitykseen ja kaasulieteen noin 10 €, kaapeli TV ja Internet (5M linja) 43 € . Kiinteistövero on 207 € / v ja autovero 123 € / v (Ford Fiesta).
        Anna sähköpostiosoite

        Talviasukas, kiitos tiedoista. Kustannustaso ei tunnu lainkaan kalliilta kun vertaa tätä yhtiövastikkeeseen suomessa. Luutavamminkin aloitamme kuten sinä vuokraamalla asunto.


      • Talviasukas
        Eläkeäivät kirjoitti:

        Talviasukas, kiitos tiedoista. Kustannustaso ei tunnu lainkaan kalliilta kun vertaa tätä yhtiövastikkeeseen suomessa. Luutavamminkin aloitamme kuten sinä vuokraamalla asunto.

        Lisäyksenä asumiskustannuksiin totean vielä, että kun asunto jätetään kesäajaksi tyhjilleen, sen veden, kaasun ja sähkön liitännät suljetaan, jolloin kulutusta ei ole. Tämän voi tehdä itse vain venttiilit sulkemalla. Tältä ajalta maksetaan vähäinen perusmaksu. TV ja internet katkaistaan pyynnöstä palvelun tarjoajan toimesta ja liitetään kun asunnolle taas tullaan asumaan. Poissaolon ajalta maksua ei mene lainkaan ja liittäminen ja kytkentä on ilmaista, jos katselujakso on yli kaksi kuukautta. - Asuntomme katsomisesta poissa ollessamme huolehtii meillä ystävällinen naapuri, mutta täällä on myös palvelutoimistoja, jotka huolehtivat asiasta. Katsomiseen kuuluu veden laskeminen vesilukkoihin ja kunnon tuuletus kerran kuusssa. Poissa ollessamme ei koskaan ole ilmennyt mitään ongelmia.


      • pietarinlinja

        Olemme tulossa lähiaikoina noin kolmeksi kuukaudeksi Madeiralle.Kysyisinkin kuinka on pidempiaikaiselle oleskelulle "kuviot"? Täytyy ilmeisesti olla oleskelulupa ja kuinka toimii terveydenhuoltojärjestelmä sekä myöskin minkälaisen korvauksen voi saada esimerkiksi henkilökohtaisista lääkkeistä?


    • Laivaliikenne Portimãon, Funchalin ja Kanariansaarten välillä loppuu jos ei ole jo loppunut, koska Madeiran hallitus on lopettanut tuen maksamisen liikennettä harjoittaneelle espanjalaiselle varustamolle. Madeiralle muuttoa suunnittelevalle tällä tiedolla tuskin on suurta merkitystä, tavarat, auto mukaan lukien, kulkevat tavaralaivoilla.

      Osaamatta portugalia on Portugalissa työelämää suunnittevalle olo vaikeaa. Eläkeläisen ja matkailijan tarpeet ovat vähäisemmät. Portugalin kieli on yksi puhutuimpia länsimaisia kieliä ja portugalilainen on ylpeä omasta kielestään. Kaikki lomakkeet ja ohjeet niin julkisella kuin yksityissektorillakin ovat pelkästään portugaliksi.

      Pelkästä saaren kauneudesta ei voi elää ja se kauneus saattaa kadota arkipäivän vaikeuksissa. Madeira on pieni, ympyrät pieniä ja saari on etäällä kaikkialta.

      Madeira, Azorit ja Manner-Portugali ovat hyvä paikka elää, jos tulot tulevat muualta tai jos on yksi siitä vähäisestä määrästä onnekkaita työtekijöitä, joille makstaan hyvää palkkaa. Tulonjako Portugalissa on EU:n epätasaisin. Toisen työssä käyvän keskipalkka Madeiralla on luokkaa 1000 e/kk.

      Jälleen: en halua lannistaa ketään, mutta minun mielestä on syytä tietää, mitä elämä Portugalissa on, kun tänne tulee hyvätuloisesta Suomesta. Hyvin monessa paikassa maailamassa pärjää, kun vain sopeutuu, opettelee maan tavat eikä purnaa ja nauttii maan hyvistä puolista. Mikään maa ei ole täydellinen. Minun paikkani on Azoreilla lopun elämääni, jollei maailma aivan päälaelleen kaadu. Vuoden päästä voin hakea kansalaisuutta.

    • Kiitos hyvästä vastauksesta Masseur. Ei kai oleskelulupia kuitenkaan tarvita kolmeksi kuukaudeksi?

    • Talviasukas

      Alle kuuden kuukauden oleskeluun ei tarvita minkäänlaista lupaa. Eurooppalainen sairaanhoito-kortti (saa maksutta Suomen kelasta) tarjoaa samat edut kuin Suomessa.

    • Kummallista

      Kuinka EU:ssä muuttoon tarvitaan lupa?

      Eikö pelkkä suinpaikan muutos ja kimpsujen ja kampsujen muutto riitä?

    • joku roti olla pitää

      ei nyt ihan riitä vaan muutto vana ihan kuten suomessakin oleskelu tulee kuitenkin rekisteröidä paikallispoliisilaitoksella viimeistään kolmen kuukauden kuluttua maahan saapumisesta. Eli tämä on se niin sanottu lupa jos nyt halutaan hiuksia halkoa

      • pietarinlinja

        Kiitoksia pajon näistä vastauksista. Onko kuitenkin syytä käännättää lääkereseptit portugalinkielelle, ettei kävisi niinkuin meille aikoinaan Englannissa,jossa jouduimme paikallisessa sairaalassa vaihtamaan reseptit paikalliselle kielelle saadaksemme lääkkeet apteekista? Palvelu kyllä oli "exelence" ja lääkäri Etelä-Afrikasta,me taas täältä Suomesta.


    • arcoiris2

      työtä ei riitä alkuperäisväestöllekään ja kyllä sitä portugalia pitäisi osata, lisäksi ulkomaalaisen on erittäin vaikea perutaa yritystä sinne, byrokratia on hirvittävä ja kisenssiä ei yleensä tipu...palkat ovat suurimmaksi osaksi todella huonoja...on ihmisiä jotka saavat vain 3-400 e kuussa, portugalin keksiansiot tällä hetkellä 800 e kuussa...jollain aloilla palkat kohtalaisia, mutta niillä ei ilman kielitaitoa pärjää Alle 3 kk oleskeluun riittää kun menee vaan, yli 3 kk ei tarvita viisumia, mutta pitää käydä ilmoittautunmassa virastissa jonne mennään katutasolta keksustassa Marina shopping centeriä vastapäätä Avenida Arriagan Santa catarina puiston puoleisesta päästä...sielläkin saattavat kielivaikeudet yllättää. Sorry jos ammuin haaveenne alas, mutta jos työn saanti oplisi helppoa tai yrityksen perustaminen piece of cake niin tuskin olisin itse tätä teille täällä Suomessa kirjoittamassa...eläkelläiselle oikein otollinen paikka kyllä, pienikin eläke täältä ylittää suurimman osan palkat siellä.

    • me_ja_koira

      Kiitos rakennetavasta kommentistasi. Olisi mielenkiintoista tietää miiin perustat käsityksmesi firman perustamisesta,että se on vaikeaa, ja kaikesta muustakin jos todella olet jo eläkeiässä etkä itse asu paikan päällä vaikituisesti? Voitko kuvitella pariskuntaa viriilissä työiässä?
      Nimim. matkalla, tuli vaan pieni pyssäys Ranskaan

    • arcoiris2

      sopii kokeilla...ei ole helppoa se ulkomaalaisen firman perustaminen...ehkä jonkun valmiin firman ostaminen onnistuisi helpommin, se paperisota on hirveä ja tuolla ei tapahdu mitään toimistoissa ja virastoissa jollet istu siellä joka lipun ja lapun kanssa itse, muutoin ne hautautuvat johonkin sedimenttiin ja sillä hyvä. Jos minua tarkoitit niin mistä olet saanut kuvan että olisin eläkeiässä???? jos olisinkin niin asuisin unelmieni saarella...siihen asti täytyy tyytyä hankkimaan elantonsa muualta kuten sadattuhannet madeiralaisetkin tekevät koska tulotaso heikko ja töitä vähän...ei auta yhtään vaikka olisit kuinka työkykyinen jollei portugali taitu niin on todella vaikea saada töitä. tai sitten pitää omata joku todella harvinainen taito tai ammatti jolle on tuollakin kysyntää. olen niin monta kertaa nähnyt ihmisten unelmien karahtavan karille...saareen on niin helppo rakastua, mutta sillä on omat erittäin suuret ongelmansa ja se että rahat on nyt kertakaikkiaan loppu ja kauheat ajat edessä on valitettava totuus. Turistina tai eläkeläisenä on ihan eri kuviot kuin sillä jk haluaa työelämään. tosin siellä on kyllä runsaasti kaikenlaisia yrittäjiä jotka eivät ole virallisesti mihinkään itseään ilmoittaneet...sekin toimii kunnes jää kiinni....yksi tuttu olisi halunnut bed and breakfast majoitustoimintaa harjoittaa...oli asunut ja työskennellyt saarella jo yli 10 vuotta...ei onnistunut, lupia ei herunut, onnistui sitten myöhemmin toisentyyppisen yrityksen perustamaan mutta helppoa ei ollut sekään. olen viettänyt saarella yhteensä 2,5 vuotta ja tunnen sieltä paljon ihmisiä ja tiedän aika tarkkaan missä mennään...myös negatiiviset asiat joita pikku reissuilla on vaikea nähdä...eihän niistä ääneen huudella kun matkailijat pitäisi saada pidettyä saarella ja palaamaankin...yrittäähän aina voi, mutta kannattaa olla myös suunnitelma b ja ehkä vielä c:kin

      • arcoiris2

        sinulle jk luulet että muuttaminen eu:ssa on ihan sikasimppeliä niin ylläri, ei ole...Suomesta lähtiessäsi joudut ilmoittautumaan maistraatissa ja kertomaan minne aiot muuttaa jos olet yli 3 kk....ja perillä kun se 3 kk turistina oleilu päättyy pitää ilmoittautua sikäläisille viranomaisille...ei se ihan niin vapaata ole että mahdollistaisi anarkian....


      • me_ja_koira
        arcoiris2 kirjoitti:

        sinulle jk luulet että muuttaminen eu:ssa on ihan sikasimppeliä niin ylläri, ei ole...Suomesta lähtiessäsi joudut ilmoittautumaan maistraatissa ja kertomaan minne aiot muuttaa jos olet yli 3 kk....ja perillä kun se 3 kk turistina oleilu päättyy pitää ilmoittautua sikäläisille viranomaisille...ei se ihan niin vapaata ole että mahdollistaisi anarkian....

        Sorry, ymmärsin viestisi väärin. Koska mainitsit eläkeläisistä niin oletin, typeränä, että myös itse olet. Mitä teit Madeiralla 2,5 vuotta? Miksi lähdit sinne? Ja miksi pois? Milloin olit siellä eli onko tietosi tuoreita?

        Nimim. matka jatkuu keväällä, yrittänyttä ei laiteta


      • arcoiris2
        me_ja_koira kirjoitti:

        Sorry, ymmärsin viestisi väärin. Koska mainitsit eläkeläisistä niin oletin, typeränä, että myös itse olet. Mitä teit Madeiralla 2,5 vuotta? Miksi lähdit sinne? Ja miksi pois? Milloin olit siellä eli onko tietosi tuoreita?

        Nimim. matka jatkuu keväällä, yrittänyttä ei laiteta

        ymmärsit taas väärin...yhteensä 2,5 vuotta....vain yhden puoli vuotta ihan yhteen menoon. Siellä ei ole tapahtunut käännettä muuta kuin huonompaan suuntaan...tiedot on tuoreempia kuin sinulla päivittyvät joka päivä paikallisten ihmisten toimesta ja palasin viimeksi vajaa 2 viikkoa sitten. kun eu rahojen tulo loppui niin kaikki lähti valtaisaan alamäkeen...töitä ei vaan ole ja paikallisetkin joutuvat lähtemään muualle, kuten toki ovat tehneet tähänkin asti, mutta tilanne on pahempi. Tokihan te voitte ainakin siksi sallituksi 3 kk ajaksi lähteä sinne työnhakuun, mutta muistakaa että ette saa suomen työttömyyskorvausta vaan madeiralaista jk on melkoisen olematon...kun teitä on 2 niin silläkin toki maksaa pienen kämpän vuokran ja ruoat koska muona on siellä täkäläistä halvempaa. en tulisi sieltä koskaan pois jos siellä olisi töitä joista maksettaisiin riittävästi, mutta kieltä osaamattoman on turha edes unelmoida sellaisesta, lisäksi koska tarjolla melkein joka hommaan on paikallisiakin niin he kielitaitoisina ohittavat ulkomaalaiset...ihan kuin täällä meilläkin. mutta ainahan kannattaa yrittää kaikkea, eipä tarvitse sitten vanhana katua. Minäkin menin ihan velkarahalla puoleksi vuodeksi, koska eihän sitä koskaan tiedä jos vaikka käy niin ettei niitä odotettuja eläkepäiviä koskaan tulekaan. Mikäli nämä meidän päättäjät asiaa hoitaa mieleisekseen niin pääsen ehkä 75 vuotiaana jos ihmeen kaupalla elän niin kauan tai sitten ei....


    • kysyvä tien löytää

      Eläkeikä häämöttää ja nyt etsimme puolisomme kanssa lämpimämpää ns. talvenajan kotia. Koko eurooppa on matalapaineessa, mutta Madeiralla ainakin vielä lienee hyvin turvallista? Millainen tilanne tällä hetkellä on Madeiralla, ovatko hinnat karanneet käsistä ja mitä maksaa ns. tavallinen asunto (2-3 huonetta/n. 70 m2) lähellä palveluita?

    • hakukokene

      Katso asuntojen hintoja netistä, esim. tämä palvelu
      http://casa.sapo.pt/

      Muitakin hakupalveluja löytyy lukuinen joukko

    • Masseur kertoi jonkun muunkin osoitteen. En löydä sitä mistään. Saattoi olla Azorit-sivuilla. Englanninkielinen sivusto (ainakin osittain) olisi kiva juttu.

    • kurkkailemaan
    • mieltä_kiinnostava

      nostin tämän mielenkiinnon vuoksi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe