Rynnäkkökiväärin kantamisesta

Jänkävaara

Vähän erikoinen kysymys, mutta kun asia on sattunut pistämään silmään tv:stä, uutisista ja muualta, eikä itsellä ole rynkkyä jolla asiaa kokeilla. Palsta voi olla väärä, mutta muutakaan ei oikein löytynyt. Siis:

Miksi rynnäkkökivääriä kannetaan nykyään niin, että se on rinnan päällä poikittain, piippu alaviistoon ja tukki oikean olkapään edessä? Kai siitä jotain etua on, kun niin näytetään tekevän kaikkialla Suomesta Afganistaniin. Onko siitä nopeampi saada ase käyttöön, tms? Kuvittelisin että tukki olkapään edessä hidastaa ainakin aseen nostamista olalle.

Kun itse olin armeijassa toistakymmentä vuotta sitten, ei ainakaan meille tuollasta opetettu. Asetta pidettiin hihnassa oikealla hartialla, piippu alaviistoon ja tukki kainalon alla tai selän puolella. Siitä sai ainakin nopeasti piipun nostettua ylös ja heitettyä aseen ampuma-asentoon.

15

931

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Muu Tosta

   Opit muuttuu. Luotiliivivarustuksessa nykyinen kantamistapa lienee parempi.

  • komandoerkki

   Rajajääkäreille opetetaan myös kantaminen siten että rynnäkkökivääri on vasemman olkapään takana , piippu alas päin, kahva olkapään tasalla. Näin ase ei ole rinnalla häiritsemässä parsan käyttöä ja on silti nopeasti ampumavalmiina.

  • tapa?
  • XXX

   Vähän eri tavalla tosiaan 1980-luvulla opetettiin. Itse tein tuttavuutta tuohon uuteen tapaan viime vuonna.... Aseen saa käyttöön selvästi vanhaa tapaa nopeammin. Itse uskoin kyllä yhden päivän treenaamisen yhteydessä.

   Ja pikatilanteissa ammutaan pitämällä rintamasuunta suoraan eteenpäin, ei siis tukki olkapäälle, ja vähän sivuttain kylki eteenpäin. Luotiliivi nimittäin ei suojaa hyvin kylkeä, mutta edessä on levyjä.

  • ex-spolmies

   Yksi syy tähän on se, että kaikki vähänkään aseenkäsittelyyn erikoistuneet porukat (rauhanturvaajat, spollet yms..) käyttävät ns. symmetristä ampuma-asentoa. Perinteisestihän seisaaltaan ammutaan tukemalla tukki olkapäähän ja seisomalla polvet suorassa hieman vinottain ampumasuuntaan, taaimmainen kyynärpää korkealla ilmassa. Symmetrisessä ampuma-asennossa tukki tuetaan rintalihaksen päälle ja seistää suoraan kohti kohdetta hieman polvet koukussa, kyynärpää tiukasti kyljissä kiinni. Mainitsemallasi kantotavalla symmetrinen ampuma-asento on nopea muodostaa kun takatukki roikkuu koko ajan likimain oikealla paikalla jo valmiiksi. Usein aseessa käytetään myös kolmipistehihnaa.

   Tässä asennossa on monia etuja. Viholliselle muodostuva ampuma-ala on paljon pienempi kun esim. se toinen kyynärpää ei huitele korkealla ilmassa muodostamassa selkeää siluettia. Asento säilyy liikuttaessa eli suoraan liikkeestä ampuminen on mahdollista. Suojaliivi antaa parhaan suojan suoraan edestä tuleville osumille, eli seistään se paras suojaus kohti kohdetta eikä suinkaan tarjota sitä haavoittuvinta kylkipuolistoa vihulaiselle kuten perinteisessä ampuma-asennossa. Lisäksi kylkiä vasten olevat kädet/kyynärpäät tarjoavat lisäsuojaa suojaamattomalle kyljelle.

  • Hö?

   Eiköhön kyseessä ole tarve, jos olet luppoajalla rauhan töissä niin selässä roikottaen janjos olet töissä niin silloin käyttövalmiina edessä. Niinhän metsälläkin tehdään, haulikko on selässä silloin kun siirrytään taimei metsästetä, toiset tietävät että nounhäyä. Ja jos ollaan metsästämässä niin edessä nopeaan nostoon valmiina.

  • 4+16=20

   Isoisän veli oli sota-aikana kaukopartiokonekiväärin kantaja. Sotasaaliina saatuja uravaippaisia venäläisiä maksimeja muutettiin ilmajäähdytteisiksi leikkaamalla vaippaan jäähdytysaukkoja. Konekivääri asetettiin selässä kannettavaan ikäänkuin satulaan. Hiihdettäessä vihollisen selustassa voitiin konekiväärintuli avata nopeasti. Tulenavaus tapahtui siten että kk:n kantaja heittäytyi rähmälleen vihollisen suuntaan ja seuraavaksi perässä tulevat asettuivat ampujaksi ja vyön syöttäjäksi.
   Minulla on aiheesta muutama valokuvakin, laitan niitä tänne jahka ehdin.

  • Jänkävaara

   Vähän ajattelinkin että varustuksella voi olla jotain tekemistä tuon ase poikittain rinnalla-kantatyylin kanssa. Ampuma-asennon muutosta en tajunnut, mutta kyllähän siitä vanhasta hihnassa käden alla -asennostakin saa heittolaukauksen nopeasti rintamasuuntaan.

   Toinen mielessä ollut ajatus oli että, se ase rinnan edessä -asento sopii paremmin kaupunkisodankäytiin, jossa ampumapaikat ovat ahtaita, pitää ampua nurkan takaa ja etäisyydet ovat lyhyitä.

   Kiitoksia selvennyksistä.

  • Nykäs-Matti1

   Tuo aseenkanto on yksi asia, jota Suomesta on käyty oppimassa Aasiassa, Afganistanissa. Sitä ei nimittäin ilmeisesti olisi uutiskuvista itse keksitty.

  • nato-trendi

   Nykyaikaisessa taisteluliivissä aseen voi tosiaan kiinnittää kantamisen ajaksi liivin etumukseen, rinnan kohdalle. Ei rasitu näet paikat niin herkästi ja etenkään kädet. Siitä sen saa tarvittaessa nopeimmin käyttöön. Siitä on nopeasti tullut jonkinlainen modernin nato-sotilaan vakio-varuste.

   SA:ssa tosin opetetaan aseenkanto juuri ensin mainitsemallasi tavalla, koska uusia liivejä ei ole vielä käytössä kovin laajasti, paitsi joillakin erikoisjoukoilla ja rauhanturvaajilla.

  • ewcwq

   Sodanajan joukoissa varmaan kaikille liivit löytyy..

  • E. Epätieto

   Mutta kestääkö niissä traumalevyt jos vihollinen ampuu suoraan edestä suorasaantaustykillä?

   • T. Tietoinen

    Hyvin kestää, jos vihollinen ampuu ohi.


  • rynnäkkömörssäri

   Entäs jos ruumiita tulee niin kauhiasti ettei hautaamaan ehdi niin kannattaako säilöä dolomiittikalkkiin etteivät haise ja levitä lopulta tauteja?

  • kalkkis.

   Niin on ollut tapana.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   86
   3524
  2. Kerro jotain kaivatustasi

   jotain mitä teille on sattunut keskenään? Ei silmiin katsomista kun sitä on kaikilla. Jotain mistä hän voisi tietää että olet täällä...
   Ikävä
   114
   1665
  3. Sofian kylppärikuva.

   Pyllistys! Miten voi tuon ikäinen nainen olla noin pissis ja lapsellinen? Hoh hoijaa...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   1218
  4. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   104
   1036
  5. Illat ilman sua (mies)

   ovat niin turhia! Toivittavasti sulla on kaikki hyvin. Miettii yksi pieni sydän ikävissään!
   Ikävä
   101
   887
  6. Jos meistä tulis jotain,

   niin sulle mies pitäis eka opettaa hieman käytöstapoja. Mut ootkohan sä liian vanha oppimaan yhtään mitään? 🤔
   Ikävä
   60
   873
  7. 218
   856
  8. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   217
   760
  9. Rikoin sun sydämen.

   Se oli silti sulle oikein.
   Tunteet
   67
   745
  10. Iso vaalee vauhdissa

   Onko hyvä vai paha jotta tällä muutamalla taitaa olla aika huono itsetunto kun pitää jokapaikassa ja tilanteessa tuoda oma erinomaisuutensa ja muiden
   Suomussalmi
   13
   725
  Aihe