Rynnäkkökiväärin kantamisesta

Jänkävaara

Vähän erikoinen kysymys, mutta kun asia on sattunut pistämään silmään tv:stä, uutisista ja muualta, eikä itsellä ole rynkkyä jolla asiaa kokeilla. Palsta voi olla väärä, mutta muutakaan ei oikein löytynyt. Siis:

Miksi rynnäkkökivääriä kannetaan nykyään niin, että se on rinnan päällä poikittain, piippu alaviistoon ja tukki oikean olkapään edessä? Kai siitä jotain etua on, kun niin näytetään tekevän kaikkialla Suomesta Afganistaniin. Onko siitä nopeampi saada ase käyttöön, tms? Kuvittelisin että tukki olkapään edessä hidastaa ainakin aseen nostamista olalle.

Kun itse olin armeijassa toistakymmentä vuotta sitten, ei ainakaan meille tuollasta opetettu. Asetta pidettiin hihnassa oikealla hartialla, piippu alaviistoon ja tukki kainalon alla tai selän puolella. Siitä sai ainakin nopeasti piipun nostettua ylös ja heitettyä aseen ampuma-asentoon.

15

763

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muu Tosta

      Opit muuttuu. Luotiliivivarustuksessa nykyinen kantamistapa lienee parempi.

    • komandoerkki

      Rajajääkäreille opetetaan myös kantaminen siten että rynnäkkökivääri on vasemman olkapään takana , piippu alas päin, kahva olkapään tasalla. Näin ase ei ole rinnalla häiritsemässä parsan käyttöä ja on silti nopeasti ampumavalmiina.

    • tapa?
    • XXX

      Vähän eri tavalla tosiaan 1980-luvulla opetettiin. Itse tein tuttavuutta tuohon uuteen tapaan viime vuonna.... Aseen saa käyttöön selvästi vanhaa tapaa nopeammin. Itse uskoin kyllä yhden päivän treenaamisen yhteydessä.

      Ja pikatilanteissa ammutaan pitämällä rintamasuunta suoraan eteenpäin, ei siis tukki olkapäälle, ja vähän sivuttain kylki eteenpäin. Luotiliivi nimittäin ei suojaa hyvin kylkeä, mutta edessä on levyjä.

    • ex-spolmies

      Yksi syy tähän on se, että kaikki vähänkään aseenkäsittelyyn erikoistuneet porukat (rauhanturvaajat, spollet yms..) käyttävät ns. symmetristä ampuma-asentoa. Perinteisestihän seisaaltaan ammutaan tukemalla tukki olkapäähän ja seisomalla polvet suorassa hieman vinottain ampumasuuntaan, taaimmainen kyynärpää korkealla ilmassa. Symmetrisessä ampuma-asennossa tukki tuetaan rintalihaksen päälle ja seistää suoraan kohti kohdetta hieman polvet koukussa, kyynärpää tiukasti kyljissä kiinni. Mainitsemallasi kantotavalla symmetrinen ampuma-asento on nopea muodostaa kun takatukki roikkuu koko ajan likimain oikealla paikalla jo valmiiksi. Usein aseessa käytetään myös kolmipistehihnaa.

      Tässä asennossa on monia etuja. Viholliselle muodostuva ampuma-ala on paljon pienempi kun esim. se toinen kyynärpää ei huitele korkealla ilmassa muodostamassa selkeää siluettia. Asento säilyy liikuttaessa eli suoraan liikkeestä ampuminen on mahdollista. Suojaliivi antaa parhaan suojan suoraan edestä tuleville osumille, eli seistään se paras suojaus kohti kohdetta eikä suinkaan tarjota sitä haavoittuvinta kylkipuolistoa vihulaiselle kuten perinteisessä ampuma-asennossa. Lisäksi kylkiä vasten olevat kädet/kyynärpäät tarjoavat lisäsuojaa suojaamattomalle kyljelle.

    • Hö?

      Eiköhön kyseessä ole tarve, jos olet luppoajalla rauhan töissä niin selässä roikottaen janjos olet töissä niin silloin käyttövalmiina edessä. Niinhän metsälläkin tehdään, haulikko on selässä silloin kun siirrytään taimei metsästetä, toiset tietävät että nounhäyä. Ja jos ollaan metsästämässä niin edessä nopeaan nostoon valmiina.

    • 4+16=20

      Isoisän veli oli sota-aikana kaukopartiokonekiväärin kantaja. Sotasaaliina saatuja uravaippaisia venäläisiä maksimeja muutettiin ilmajäähdytteisiksi leikkaamalla vaippaan jäähdytysaukkoja. Konekivääri asetettiin selässä kannettavaan ikäänkuin satulaan. Hiihdettäessä vihollisen selustassa voitiin konekiväärintuli avata nopeasti. Tulenavaus tapahtui siten että kk:n kantaja heittäytyi rähmälleen vihollisen suuntaan ja seuraavaksi perässä tulevat asettuivat ampujaksi ja vyön syöttäjäksi.
      Minulla on aiheesta muutama valokuvakin, laitan niitä tänne jahka ehdin.

    • Jänkävaara

      Vähän ajattelinkin että varustuksella voi olla jotain tekemistä tuon ase poikittain rinnalla-kantatyylin kanssa. Ampuma-asennon muutosta en tajunnut, mutta kyllähän siitä vanhasta hihnassa käden alla -asennostakin saa heittolaukauksen nopeasti rintamasuuntaan.

      Toinen mielessä ollut ajatus oli että, se ase rinnan edessä -asento sopii paremmin kaupunkisodankäytiin, jossa ampumapaikat ovat ahtaita, pitää ampua nurkan takaa ja etäisyydet ovat lyhyitä.

      Kiitoksia selvennyksistä.

    • Nykäs-Matti1

      Tuo aseenkanto on yksi asia, jota Suomesta on käyty oppimassa Aasiassa, Afganistanissa. Sitä ei nimittäin ilmeisesti olisi uutiskuvista itse keksitty.

    • nato-trendi

      Nykyaikaisessa taisteluliivissä aseen voi tosiaan kiinnittää kantamisen ajaksi liivin etumukseen, rinnan kohdalle. Ei rasitu näet paikat niin herkästi ja etenkään kädet. Siitä sen saa tarvittaessa nopeimmin käyttöön. Siitä on nopeasti tullut jonkinlainen modernin nato-sotilaan vakio-varuste.

      SA:ssa tosin opetetaan aseenkanto juuri ensin mainitsemallasi tavalla, koska uusia liivejä ei ole vielä käytössä kovin laajasti, paitsi joillakin erikoisjoukoilla ja rauhanturvaajilla.

    • ewcwq

      Sodanajan joukoissa varmaan kaikille liivit löytyy..

    • E. Epätieto

      Mutta kestääkö niissä traumalevyt jos vihollinen ampuu suoraan edestä suorasaantaustykillä?

      • T. Tietoinen

        Hyvin kestää, jos vihollinen ampuu ohi.


    • rynnäkkömörssäri

      Entäs jos ruumiita tulee niin kauhiasti ettei hautaamaan ehdi niin kannattaako säilöä dolomiittikalkkiin etteivät haise ja levitä lopulta tauteja?

    • kalkkis.

      Niin on ollut tapana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe