Munasarjakysta?? Miten se teillä vaivaa/vaivasi??

Möykkäel menkkaränk

Munasarjakysta?? Miten se teillä vaivaa/vaivasi??
Mulla oli syyskuussa 2 kystaa vasemmassa munasarjassa 3cm ja 2 cm, gyne sanoi niiden vaikuttavan harmittomilta toiminnallisilta kystilta. Lisäksi siellä näkyi tyhjä pussi, joka oli tyhjentynyt ( menin silloin tarkastukseen juurikin sen aiheuttamista oireista).. se kysta silloin muistaakseni särki viiltävästi alavatsalla.
Nyt kuitenkin mulla on jo kohta 4 viikkoa sattunut vasen alavatsa, ei kokoaikaisesti, mutta esim aina kun menen istumaan tai makuulla. Kipu tuntuu myös selässä ja kyljessä ja tuntuu nivusessa ja jopa häpyluulla?? Kipu on viiltävää, repivää ja jollain lailla kirvelevää ja tuntuu että olisi painetta vatsan sisällä ja "joku" venyisi. Jos on esim ilmavaivoja, niin hetken ennen purkautumista kipu on helvetillinen. Kuukautiseni ovat olleet ihan sekaisin viime gynekäynnistä lähtien.. eli vuoto voi kestää yli 2 viikkoa ja väli olla tuollaiset 40 päivää. Ennen noiden minipillerien popsimista menkat tuli melkein kelloajan tarkkuudella 28 kp.
Kertokaahan, voiko tämä olla kystasta johtuvaa? Tieysti aion hakeutua maanantaina lääkäriin, koska mielestäni en ole akuuttitapaus tämän kipuiluajan jälkeen. Nyt kivut ovat vaan voimistuneet.
Kiinnostaa varmaan ihan liikaa tämä, mutta ottaisin mielelläni vastaan teidän kokemuksia asiasta. KIITOS

48

51515

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ah niin tuttua..

      Aloititko vasta ne minipillerit? Mulla meni kroppa niistä todella sekaisin ja menkat kesti helposti 3 viikkoa ja välissä viikko pienempää tiputtelua.. :P Tuli myös "menkkakipuja" ja päänsärkyä. Nyt on ollut kierukka ja sama rumba tuntui alkavan uudestaan, juuri kun minipillereiden sivuvaikutukset vähän helpottivat.

      Mulla kysta (reilu 10cm) aiheutti kipua vatsassa, ummetusta, ripulia ja jatkuvaa pissahätää. Nyt on edelleen pari pienenpää (2-3cm) munasarjoissa, mutta ne toivottavasti poistuu itsekseen. :(

      Kirvely sisältäpäin on kyllä tuttu tunne, ei kovin miellyttävää.. Muistan myös että ilmavaivat ja ummetus pahensi kipua. Liittyi siihen, että iso kysta oli liimautunut myös suoleen kiinni.

      Toivottavasti maanantaina olet viisaampi ja lähde ihmeessä päivystykseen jos kipu pahenee! :)

    • Kystiä myös

      Moikka, mulla kans on ollu kystia ja muutaman kerran niitä gynellä tyhjennettykin. Mulla ne oireilee kierron eri vaiheissa eri lailla. Joskus ei tunnu kun paineen tunnetta selällään maatessa ja sit taas kierron loppuvaiheessa jopa istumaan käyminen aiheuttaa kipua. Se on sellasta "tärinäkipua". Loppukierrosta kystat kai kerää nestettä ja sen takia aiheuttaa enemmän kipua. Viime gyne käynnillä mulla löyty 6cm kysta jota ei voinu tyhjentää kokonsa ja muotonsa takia ja siks meen ens kuun alussa kontrolliin.
      Voit olla huoleti niin kauan kun kipu on siedettävää. Kystat voi myös itsestään puhjeta ja tietääkseni sen tuntee sit tosi kovana kipuna.
      Kannattaa kysellä myös niitten minipillereiden ja kystien yhteyttä. Yhdistelmäpillereiden pitäis niitäkin kuulemma ehkäistä.

    • voivatko myös aiheuttaa kipua häpykummulla?ym?

    • miukumauku

      täällä yks pco:sta kärsivä jolla suurehko kysta puhkes oikeessa munasarjassa joulun aikaan. ambulanssilla tuli sairaalaan lähtö ko kipu oli niin kova että tuntui että kuolen. olin vielä lapsen(1v9kk) kans kahdestaan kotona. ja lasta kylvetin ku kipukohtaus tuli. kystan olemassa olosta en mitään tienny. olin vain ihmetellyt hikoilua ja kuumia aaltoja vaikka yötki nukuin ikkuna auki. vatsallaan ollessa myös tuntui paineen tunnetta lantiossa. yhdynnässä jos miehen värkki meni liian syväle niin tuntu todella epämukavalta alavatsan alueella ja joskus yhdynnän jälkeen tuli pientä veristä vuotoa. pissalla tuli käytyä vähän väliä ja viimisten lirujen pinnistäminen kirvelti joskus alavattalla. jälkeenpäin ko miettii nuita mun oireita niin ihmettelen etten tajunnu mistä oli kyse...! mut tosiaan se puhkeaminen ja siihen liittyvä kipu on niinku joku viiltäis veittellä alavattaa, peräsuolta, emätintä ja lantiota säpäleiks. kipu on niin kova että itellä siihen liitty mulla myös pahoinvointia,vaikka mulla korkea kipukynnys onkin. synnytyskipuihin verrattuna kipu ainaki 20kertanen! ja nämä puhkeamisen oireet kun ilmaantuu kannattaa lähteä sairaalaan koska jos kysta puhkeaa ja siinä on iso suoni niin saattaa alkaa vuotaan verta vatsaan. itelläki näin kävi ja näky ultrassa vatsanpeitteiden alla oli sinne verta vuotanu(sisäinen verenvuoto). jäin naistenosastolle yöksi tarkkailuun jottei vuoda liikaa(jos ei tyrehdy niin pakko leikata) mut onneks mulla tyrehty se vuoto ja selvisin säikähdyksellä. aamulla näky ultrassa että neste oli vähentyny ja pääsin kotiin. mut olipa seikkailu!

    • Kystiä myös

      Kysta-kuulumisia.
      Mulla siis n.2kk sitte todettu 6cm kysta oik. munasarjassa, sillon kovasti kipeä, oli kierron loppuvaihe. Nyt on jo yks kystan osalta melko oireeton kierto välissä, mut tässä toisessa kierrossa jo ennen puoliväliä paineen tunnetta ja kipua oik. alavatsalla. Myös häpykummulla kipua aj. ja oik. nivusessa tunne kun olis ärtyny imusolmuke :( Lisäks mulla on ollu vatsa sekasin ja enemmän ilmavaivoja, voisko nääkim johtua kystasta?? Viikon päästä mulla on jo aiemmin sovittu kontrolli.

    • Ässis

      Heippa kaikille!
      Olipa kiva löytää kohtalotovereita..minulla seuraavanlainen tarina;olen parin viime kk aikana juossut lääkärillä mahakipujen vuoksi (tehdyillä tähystykset,ultra ja gunen tutkimus) gyne tehtiin noin 1,5 kk sitten ja oikean munasarjan VIERESsä oli yksi 1,5x2,5 kysta. Gynekologi korosti että ei munasarjassa vaan vieressä! No nyt siis aikaa kulunut,vatsa (kyljet) satunnaisesti oireilleet ja minut laitettiin TT-kuvaan jossa ilmeni että oikea munasarja suurentunut ja siinä muutamia kystia"osin tehostuneita" joissa osassa jotain poikkeavaa seinämä rakenteissa tms.ja nyt odotan gynelle kutsua.
      Ihmettelen miten ihmeessä nuo kystat eivät näkyneet gynen ultrassa??
      Toki tt-kuvaus on tarkempi mutta oudolla tuntuu. Samoin se,että jos mustat todetaan ultralla, niin pystytäänkö niistä edes toteamaan mitään noin
      tarkkaa(poikkeavaa seinämää tms.) vai kontrolloidaanko niitä jotenkin muuten?ja mitä ihmettä tehostuneet tarkoittaa? Toki pelottaa mutta ei kai muu auta kuin odotella..olen nainen 39-v, yksi lapsi.

      • 7+2

        Mulle sanottiin maanantaina ultrassa että vain isot kystat näkyy siinä. Verta löyty vatsalaukusta kohtuu paljon ja kahen viikon päästä kontrolliin ja sitte tähystetään vatsan läpi jos vielä löytyy syytä.


      • 7+2
        7+2 kirjoitti:

        Mulle sanottiin maanantaina ultrassa että vain isot kystat näkyy siinä. Verta löyty vatsalaukusta kohtuu paljon ja kahen viikon päästä kontrolliin ja sitte tähystetään vatsan läpi jos vielä löytyy syytä.

        Ei vatsalaukusta kun vatsaontelosta. Sori!


    • Ässis

      Olisin kiitollinen muiden kokemuksista, joten jos viitsitte, kertokaa omia kokemuksianne.

    • Kystiä myös

      Moikka, niin kuin totesit ässis ni TT kuvaus on tarkempi ja varmempi kuin ultraääni. Annettiinko sulle varjoainetta ennen TT kuvausta? Ajattelin että toi tehostuneet vois tarkottaa sitä että ne olis ottanu itseensä sitä varjoainetta ja näin paremmin näkyvissä. Sitä en tiedä miksi ne olis imassu itseensä sitä varjoainetta, onko sillä joku merkitys.
      Otettiinko sulla mitään verikokeita?
      Mulla löyty tossa tammikuulla kans 6cm kysta oik. munasarjasta ja silloin tutkittiin vielä verikokein että mistään syövästä ei oo kysymys. Nyt kuun alussa kävin kystakontrollissa ja yllätys, yllätys, kysta oli "kuivunu" pois. Oon viimeset 2 kiertoa syöny yhdistelmäpillereitä, että olisko ne vaikuttaneet asiaan.
      Mulla on aiemminkin ollu kystiä ja niitä on gynen toimesta punktoitu, mut tällä kertaa se oli niin iso ja gynen mukaan 2-osainen, välissä joku seinämä, ni nyt ei punktiota voitu tehdä.
      En usko että sullakaan mitään vakavampaa on ja hyvä on että perusteellisesti tutkitaan. Jos kivut yltyy kovaksi voit toki kysellä että milloin kutsu gynelle kuuluu. Jos kysta puhkeaa niin kipu on niin sietämätön (näin kerrotaan) että tunnet sen kyllä ja hakeudut hoitoon. Mulla on ollu erinäisiä alavatsakipuja ja toki kylkikipuja vähän ylemmäskin. Sellainen tärinäkipu, istumaan käydessä esim., on tyypillistä kystalle. Sellasta mullakin on ollu. Lisäks aiemmin tuli jonkinlaista välivuotoa, jonka kasvanut kysta aiheutti.
      Mulla kans yksi lapsi ja tänä vuonna täytän 42v. Ilmeisemmin iänmyötä kystiä tulee herkemmin, niille kelle niitä on tullakseen.
      Tsemppiä sulle :)

    • Ässis

      Heippa! kiitos kovasti viestistäsi :) ..helpotti vähän kuulla toisenkin kokemuksista.
      Kyllä mulle annettiin varjoainetta TT-kuvassa ja ehkä se osittain tekee sen, että ne näkyy paremmin kuvissa mutta toki pelkään hirveesti että jos ne onkin merkki jostain verenkierrosta kystassa kun sehän kaiketi viittaa sitten johonkin vakavampaan.
      Kovasti odotan että soittasivat edes sieltä gynen polilta ja joku ottas kantaa kuviin, kun kukaan gynekologi ei vielä ole niitä katsonut ja käsittääkseni lähete gynelle lähti "normaalina" ei mitenkään pikana. Toisaalta olin käynyt tuon 1,5 kk aiemman gynen käynnin yksityisellä, joten sairaalassa ei ole tietoa siitä että gynen ultarassa näkyi tuolloin vain se yksi kysta munasarjan vieressä eikä sillon puhuttu että munasarja olis suurentunut.
      Siitäpä se suurin huoli minulla nyt on, että onko siellä tapahtunut jotain isoa ja eteneekö se nopeesti kun noin äkkiä tullut noita muutoksia (vai eivätkö näkyneet siinä gynen ultrassa?).

      Multa otettiin tuolloin 1,5 kk sitten se syöpäkoe ja arvo oli 14 (pitäs olla alle 35). Viime viikolla otettiin iso verenkuva ja se oli ok.
      Mahavaivaa on edelleen ja juilimista selän puolella. Meillä vielä matka tiedossa 4 vkon kuluttua ja pitkä lento joten toivoisin että asiaan saataisiin lisävalaistusta ettei paniikissa tarte lähteä :(. Ja entä jos kysta puhkeaisikin reissussa? joten kiva olisi ensisijaisesti tietää tartteeko olla miten huolissaan ja onko kystat järkevää poistaa? ja pitääkö multa ottaa uudelleen se syöpäkoe kun noita kystia nyt niin vauhdilla tullut ainakin se kaksi.

      • 14+7

        Mikä on syöpäkoe? Tai siis labran lyhenne sille? Meinaan mulla otettiin maanantaina jos jonkin näköstä verikoetta ja labrahoitajalta kysyin että mitä ne on ja kaikki muut paitsi yhden mulle kertoi. Siitä sanoi vaan että tästä on paras puhua lääkärin kanssa.


      • 14+7
        14+7 kirjoitti:

        Mikä on syöpäkoe? Tai siis labran lyhenne sille? Meinaan mulla otettiin maanantaina jos jonkin näköstä verikoetta ja labrahoitajalta kysyin että mitä ne on ja kaikki muut paitsi yhden mulle kertoi. Siitä sanoi vaan että tästä on paras puhua lääkärin kanssa.

        No googlaamalla löytyi että se on munasarjasyövästä kertova koe mitä ei suostuttu kertomaan. Jej, nyt hermostuttaa.


      • Ässis
        14+7 kirjoitti:

        No googlaamalla löytyi että se on munasarjasyövästä kertova koe mitä ei suostuttu kertomaan. Jej, nyt hermostuttaa.

        Se on se Ca125 joka multa otettu helmikuussa jolloin oli normaali (mutta käsittääkseni eipäsilloin nähty munatorvessa/sarjassa tuollaisia muutoksia vaan puhuttiin vaan yhdestä kystasta).. Toisaalta älä huoli, tämä kokenut gyne (joka mm.väitellyt munasarjasyövän diagnostiikasta) sanoi että seCa125 on hedelmällisessä iässä olevalla naisella sinänsä huono, kun se voi nousta monesta muustakin syystä kuin syövästä ja on kuulemma ihan varmin vaihdevuosi-ikäisillä naisilla.
        Kysyi multakin että haluisinko./ pitäskö ottaa, mutta
        Totesi siihen itsekin että se on loppujen lopuksi aika epävarma joten seurataan tilannetta ennemmin näin. Rupesin nyt sit itekin miettimään että oisko se kuiteskin pitänyt vaan pyytää.
        Saitko sinä lausuntoa muk.tai lähetettä, jossa kuvataan sanallisesti sinun kystia? Itteeni tietty kiinnostaa siksikin kun jäi huolettamaan tuo verisuonisto omassa kytassa.. Että onko muilla kokemusta?


      • 14+7
        Ässis kirjoitti:

        Se on se Ca125 joka multa otettu helmikuussa jolloin oli normaali (mutta käsittääkseni eipäsilloin nähty munatorvessa/sarjassa tuollaisia muutoksia vaan puhuttiin vaan yhdestä kystasta).. Toisaalta älä huoli, tämä kokenut gyne (joka mm.väitellyt munasarjasyövän diagnostiikasta) sanoi että seCa125 on hedelmällisessä iässä olevalla naisella sinänsä huono, kun se voi nousta monesta muustakin syystä kuin syövästä ja on kuulemma ihan varmin vaihdevuosi-ikäisillä naisilla.
        Kysyi multakin että haluisinko./ pitäskö ottaa, mutta
        Totesi siihen itsekin että se on loppujen lopuksi aika epävarma joten seurataan tilannetta ennemmin näin. Rupesin nyt sit itekin miettimään että oisko se kuiteskin pitänyt vaan pyytää.
        Saitko sinä lausuntoa muk.tai lähetettä, jossa kuvataan sanallisesti sinun kystia? Itteeni tietty kiinnostaa siksikin kun jäi huolettamaan tuo verisuonisto omassa kytassa.. Että onko muilla kokemusta?

        Ei sanonut mitään sen kummempaa kun että munasarjassa näkyy musta läikkä mutta ei näytä hänen mielestään kasvaimelta. Meni hiukan ohi kun olin niin helkutin hämmentynyt.

        Olin siis sairaalassa gynen poliklinikalla muista syistä lähetteellä ja siinä ultratessa sattui huomaamaan että mahassa verta ja munasarjassa "jotain" erikoista. En siis edes varmasti tiedä että on kystaa. Mutta lääkäri epäili kystia tai endometrioosia tai molempia.

        Multa ei kysytty haluanko labraan vaan käskettiin sinne. Enkä tosiaan edes tajunnut alkaa kyselemään kun oli niin wtf fiilis (ja on yhä).

        Ihan mielenkiintosta saada se epikriisi joskus ni aukeaa asiat itsellekin hiukan enemmän. Mut onneks sain nopeasti uuden ajan niin ei tarvitse kauaa tuskailla.


      • Ässis
        14+7 kirjoitti:

        Ei sanonut mitään sen kummempaa kun että munasarjassa näkyy musta läikkä mutta ei näytä hänen mielestään kasvaimelta. Meni hiukan ohi kun olin niin helkutin hämmentynyt.

        Olin siis sairaalassa gynen poliklinikalla muista syistä lähetteellä ja siinä ultratessa sattui huomaamaan että mahassa verta ja munasarjassa "jotain" erikoista. En siis edes varmasti tiedä että on kystaa. Mutta lääkäri epäili kystia tai endometrioosia tai molempia.

        Multa ei kysytty haluanko labraan vaan käskettiin sinne. Enkä tosiaan edes tajunnut alkaa kyselemään kun oli niin wtf fiilis (ja on yhä).

        Ihan mielenkiintosta saada se epikriisi joskus ni aukeaa asiat itsellekin hiukan enemmän. Mut onneks sain nopeasti uuden ajan niin ei tarvitse kauaa tuskailla.

        Ok, jos viitisit niin tule kertoilemaan mitä epikriisissä kystista mainitaan.
        Mulle gyne selitti, että kystissa joissa mahd.syöpää, on yleensä jokin pieni "pallero/nattura"sisällä ja sen päällä sitten kerroksia ( en tiedä mitä kerroksia). Sellaista ei kuulemma mulla, mutta Siitä huolimatta minulle jäi huolestunut olo että mistä kyse kun edellinen gyne nimenomaan etsi niitä verisuonia mutta kuten tuossa olen jo kohta kymmenet kerrat todennut ja "kystiä myös" sanoi, niin ei taida olla vaihtoehtoa muuta kuin luottaa lääk.sanaan.


    • Kystiä myös

      Moikka taas,
      ymmärrän sun huolen ihan täysin :( Sinuna ehkä soittaisin sinne gyn. polille ja kysyisin asiaa, koska matkakin on tiedossa. Lisäksi voisit kertoa että kystistä on vaivaa. Mutta muuten sen syöpäkokeen perusteella sulla ei oo huolta ja jotenkin olettais että nee uudet on samaa sorttia kun se ensimmäinenkin.
      Mulla on kans juilinu selän puolelle, etenkin selällään maatessa, aj. sellaista paineen tunnetta. Kysyin gyneltä ennen sitä ensimmäistä tutkimusta, että voiko munasarjoista aiheutua kipua ylemmäs kylkeen ja oli sitä mieltä että ei, en tosin hoksannu järkyttyneenä kysyä uudelleen kun oli ultrannu sen 6cm kystan sieltä ;) Se oli muuten tutkimushetkellä just kovin kipeä.
      Noi kystathan muuttuu kierron myötä, keräävät nestettä ja kasvavat ja vastaavasti joskus pienenvät, ja siksi voi olla että sulla ei sillon ekalla kerralla niitä muita näkyny.
      Siitä poistamisesta sen verran että niitä kai ensin seuraillaan, kun tuppaavat itsekseenkin häviämään ja jos eivät häviä ja vaivaavat ni ruvetaan vasta operoimaan.
      Koita ajatella ihan jotain muuta (helpommin sanottu kun tehty) ja soita sinne polille :)

    • Ässis

      Soitin sinne gynen polille ja puhuin os.sihteerin kanssa joka oli näyttänyt minun lähetteen lääkärille (ja kertonut että edellinen käyntini oli 1,5 kk sitten jollon ei näkynyt muuta kuin se yksi kysta ja kertonut lisäksi että mulla matka tulossa). Gyne oli sanonut että laitetaan R2 kiireellisenä eli aika meni toukokuun alkuun,pari päivää ennen matkalle lähtöä :( . Lupasivat kuitenkin soittaa heti jos tulee peruutuksia.
      Kaipa se lääkäri olisi laittanut nopeemmin ajan jos olisi ajatellut olevan "hätä".
      Kuukautiset alko keskiviikkona, suht normiaalisti mutta tän päivän mittaan on alkanu koskee vasemmalle nivuseen ja suoliluun harjanteen kohdille. Just istumaan meno ja nousu sattuu eniten, mutta muutenkin kaikertaa ja jotenkin säteilee nivuseen. Toki nyt paniikki iskee, onko joku juttu menossa nyt vasemmalle munasarjaan?! Inhottavaa panikoida ja pelätä..Kiitos taas sinun viestistä :).

    • Kystiä myös

      Hyvä että soitit Ässis ;) Lääkäri on nyt kattonu sun tilanteen ja olis varmaan kiiretilanteessa kutsunu sut heti jos olis nähny tarpeelliseks.
      Jos kipu tulee sietämättömäks, hakeudut tietty päivystykseen ja kerrot tilanteen. Toi tärähdyskipu on tosiaan just tyypillistä.
      Turha sanoa et ota rennosti ja maltilla, kun tietää itsekin et tossa tilanteessa se on vaikeeta. Eli tsemppihali ja tuu viimeistää kertoilemaa kuulumisia polikäynnin jälkeen. Enne sitä huhuile jos kaipaat "juttuseuraa".

    • Ässis

      Tilasin vielä yksityiselle gynelle ajan ja sain sen ensi viikon alkuun. Tuntuu että pakko päästä johonkin, missä joku kattoo tilanteen nyt ja osaa ehkä kertoo mikä siinä on..tietty jo huolen kannalta, mutta vielä kun se matkakin tulossa, niin tietäis vaikuttaako se siihen.
      Tän gyne ajan pitäs olla tod.kokeneelle ultraajalle, sen luulis ainakin osaavan antaa vastauksia.
      Uskomatonta mutta niin totta, että tälläsellä "vertaistuella" on ISO merkitys. Hassua sinänsä kun en noin yleisesti ole mikään nettikirjoittelija tai huutelemaan asioitani vieraille :). Joten kiitos taas kerran tsempistä :)!

    • Kystiä myös

      Jotenkin se vaan auttaa kun huomaa että ei oo ainut tällasten juttujen kanssa painiva :) Toki sen tietää muutenkin, mut kun pääsee vaihtamaan ajatuksia ja kysymään neuvoa ni se auttaa. Vertaistuki on tärkeää! Tänne on helpompi kirjotella kun taas puhua kasvotusten näistä asioista.
      Hyvä että varasit ajan sinne yksityiselle ässis :) Saat mielenrauhan ja se kyllä kiiruhtaa sitte sitä poliaikaa jos on tarvis vielä sinne mennä.

      Mukavaa viikonloppua ässis ja koita rentoutua ;)

    • Ässis

      Onneks löytyi se aika tiistaille..odottavan aika kun on pitkä. Täällä "juttelu" tosiaan helpottaa ja just se kun kuulee muidenkin tarinoita/kokemuksia ja sen ettei aina ole kyse vakavasta.
      Minä kun onnistun hysterisoimaan itteni kaivelemalla tietoa täältä netistä. siinä on se huono puoli, että kun et tunne lääketiedettä riittävästi ja erehdyt lueskelemaan jotain sivuja, niin paniikki on valmis - ainakin minun kohdalla :(.
      Nytkin menin lueskelemaan monirakkulaisista kystista ja eihän niistä mitään hyvää löytynyt, päinvastoin..mutta pitää yrittää rauhottua ja odotella sitä tiistaita, sitten tosiaan tietää enemmän ja varmasti tarvittaessa pääsee eteenpäin pikaisestikin.

      Hyvää viikonloppa sullekin "Kystiä myös" :) !

    • Äh

      Olis kiva kuulla kokemuksia siitä millasia kystiä muilla on ollut..onko kellään kokemusta moniosaisesta kystasta?

    • "Kohtalon oikku" Mulla on kanssa kokemusta toiminnallisesta oik.puolen munasarjakystasta, joka viimeksi todettu gynella: elo-syyskuussa 2011. Olen aina kärsinyt epäsäännöllisistä ja runsaista kuukautisista. Tuolloin kystan aikana oireina ilmeni: alaselkäkipua, nivuskipua, paineen tunnetta vatsan päällä, ja kylki kipua oikealla puolella, myös puuttuva kuukautisvuoto.

      Ennen menkkani olivat säännölliset, yhdistelmä pillereiden ansiosta. Söin pillereitä 12 vuotta. Sitten päätin, että lopetan pillereiden syömisen ja ajattelin, että kk-kierrot normalisoituisivat ja elimistö käynnistäisi kuukautiskierron luonnollisesti tasapainoon. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.

      Kävin gynellä vaivojeni kanssa, sain vaivaani 10 päivän, hormonilääkityksen (provera) mutta lääkkeiden syömisestä huolimatta kuukautisia ei tullut. Syksyn mittaan ramppasin lääkäreillä, myös yksityisillä. Olin stressaantunut ja vihoissani, koska tunsin etten saanut mistään apua tai syytä vuotohäiriöihin.

      Käänne tapahtui lokakuussa. Hakeuduin kipujeni kanssa vyöhyketerapiaan. Vyöhyketerapeutti paineli kipupisteitä jalkapohjasta. Siellä sitten löytyi kipeet pisteet, mm munasarjat, ja kilpirauhanen, jotka tuntuivat todella kivuliailta.

      Tuosta sain idean pyytää paikkakuntani lääkäriltä ottaa verikokeet TSH ja t4 V arvot (eli kilpirauhaskokeet) Koe tuloksissa TSH oli lievästi viitearvojen yläpuolella eli 3.21 ja T4V vielä normaalissa rajoissa 9.6. Lääkäri tuumasi mulle että voipi olla piilevää kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta en saanut heti koelääkitystä. Ramppasin 5 lääkärissä, ennenkuin sain thyroxin 25 mikrok. lääkityksen. 5.päivän sisällä menkkani alkoivat ja olo koheni muutenkin :)

      Mut nyt on sitten taas sama homma..kivut palanneet ja kuukautisia ei kuulu. Huomenna meen verikokeisiin ja sitten saa keskiviikkona kuulla mikä on tuomio. joko mennään liika/ tai vajaatoiminnan puolella , tai kyse on muusta ongelmasta munasarjoissa. Toivottavasti saan edes lähetteen naistentautien polille..täällä kunnassa on kuukauden jonot lääkärille :/ Niin että jos kohtalotovereita löytyy, niin mielelläni luen muidenkin kokemuksia vajaatoiminnan vaikutuksista kuukautiskiertoon.

    • Ässis

      Mulla kuukautiset olleet aina melko säännölliset mutta tod.runsaat. En vaan aiemmin ajatellut että runsaat kuukautiset olis mitään poikkeavaa.
      Mahavaivojen takia otettu kilpirauhaskokeet, iso verenkuva, maksat, munuaiset ym. Kilppariarvot heittäneet joskus vähän, muistaakseni tsh ollut koholla mutta nyt taas ok. Mahavaivojen lisäksi mulla ollut palelua, nivelkipuja ja selkäkipuilua. Ota tässä selvää mikä liittyymihinkin. Välistä tuntuu että on vaan niin hemmetin vaivanen olo ja ikää ei nyt vielä hirveesti :(.

    • endometrioosi?

      hei,

      onko niin, ettei kystiä lähdetä leikkaamalla poistamaan, vaikka olisivat 4 senttiäkin läpimitaltaan? mikä on "tyhjennys"? mulle kans määrättiin pillerit tilanteen normalisoimiseksi, mutta haluaisin päästä niistä eroon sivuvaikutusten vuoksi.

    • Ässis

      Jossain luki ettei ainakaan alle 6cm kystia poisteta..ja tyhjennystä ei tehdä, myös jos kystat on monilokeroisia. Tyhjennys on kaiketi se, kun punktoimalla imetään tyhjiin puudutuksessa.

    • Kystiä myös

      Moikka ;)
      Mulla oli n.6cm kysta viimeks ja se oli vielä 2-osainen ni sitä ei gyne alkanu tyhjentämään. Hävis/ kuivu pois kuitenkin 2kk yhdistelmäpillereillä.
      Mulla on aiemmin ollu pienempiä, joita gyne on tyhjentäny vastaanotolla eli neulan ja ruiskun kanssa ala kautta "imeny" tyhjäks. Yhtä kystaa jouduttiin vielä kontrollikäynnilläkin tyhjentämään.
      Toisilla vaan on taipumusta noihin kystiin :)
      Mitä sivuvaikutuksia sulle endometrioosi? On pillereistä tullu?

    • Ässis

      "Kystiä myös", oliko sulla kipuja muulloinkin kun kuukautisten aikaan? Mulla näitä kipuja on epäsäännöllisen säännöllisesti mahan eri alueilla, mutta nyt kuukautisten aikaan lisäksi tuli myös ihan alamahan kipuilu (melkein nivusen ) ja viiltäviä kipuja molemmilla puolilla alamahaa (sivuilla).
      Lisäksi mahallaan nukkuminen ei vaan onnistu vaan siitä alkaa mahan polttelu. Voiskohan tuo liittyä kystiin? Tosin en tiedä mikä liittyy mihinkin, kun tät mahan alueen oireiluani on ollut jo sen reilu 2kk ja mahaa on tutkittu mutta mitn siltä puolelta ei ole löytynyt vaikka oireet on jatkuneet..

    • endometrioosi?

      neuvot kai vaihtelee lääkärin mukaan. Mulla kystat siis johtuu endometrioosista. halusivat leikata, mutta koska siinä leikataan tervettäkin kudosta, ja kystillä on tapana uusiutua, niin ei. Kipuja ja kasvua hillitään pillereillä, mutta en ole kuullutkaan mistään tyhjennyksistä (!). Minipillereitä siis käytän, mutta sivuoireina kuivuus ja jatkuva "polttelu" sekä virtsatieoireet.

    • Ässis

      Endometrioosi? Oliko sulla millasia oireita? Ja paljonko /millasia kystia oli? Itsekin oon miettinyt, mikä ero endometrioosilla ja kystilla on? Entä oliko sulla kk-häiriöitä tms.? Kiitos vastauksesta.

      • Kystiä myös

        Terveyskirjastosta lainattua:
        Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvon sirottumatauti. Nimi kuvastaa sairautta: kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion.

        Kystasta taas sanotaan:
        Hedelmällisessä iässä munasarjaan voi helposti kehittyä ns. toiminnallisia kystia (nesterakkuloita), jotka häviävät itsestään. Toiminnallinen kysta kehittyy munarakkulasta, joka ei puhkeakaan vaan kerää nestettä ja kasvaa jopa 5–6 cm:n kokoiseksi, ennen kuin se yleensä seuraavan kuukautiskierron aikana häviää.


    • Kystiä myös

      Miten meni gynekäynti Ässis??

    • Ässis

      Vasta ollaan lähdössä ja pelottaa ihan hirveesti.reilun tunnin päästä aika.

    • Kystiä myös

      Ässis miten meni? Täällä jännitetään sun puolesta ;)

    • Ässis

      Oli kokenut ultraaja/gynekologi, katsoi tosi tarkkaan ja pitkään. Sanoi että munasarjan ja kohdun (?) välillä, munatorvessa pikkurakkulaa ja jotain kalvoa, jodien epäili johtuvan tulehduksen jälkitilasta??! kysyi onko minulla ollut sukupuolitautia tai muuta tulehdusta, johon vastasin että ei tietääkseni..
      Kysyin ainakin kolme kertaa että näyttääkö mikään munasarjassa/-torvessa tms. syövältä ja gyne sanoi ettei hänestä näytä. Kertoi että on nähnyt useita syöpiä ja syövän alkuja eikä hänestä tämä viittaa siihen, mutta oli myös sitä mieltä että muutokset voisi vielä tarkistaa mahantähystyksellä kun vaivat mulla jatkuneet.
      Sain myös 10 pvn antibiootti lääkekuurin, jolla ilmeisesti katsoo muuttuuko tilanne.
      Niinkun sanoin kysyin sitä syöpä asiaa jota tietty pelkään hirveesti ja hän oli sitä mieltä ettei sellasesta ole kyse. Kysta puoli jäi jotenkin taustalle kun hän alkoi tutkia niitä munatorvia/kalvoja/rakkuloita..Luin kuitenkin lähetteestä jonka sain että oik. munasarjassa noin 1 cm kysta jossa verenkiertoa ja se alkoi huolestuttaa ihan hemmetisti, että mikä se sitten on, kun hän kuitenkin puhui minulle koko ajan ettei syövästä hänestä ole kyse.
      Mainitsi toki jossain vaiheessa että osassa kystissa voi olla verenkiertoa kun ne on jotain keltarauhas tms. kystia..? Toisaalta olo helpottui, ettei nyt suoritlaan nähnyt jotain mutta tuo kystapuoli jäi pelottamaan :(.
      Kuurin jälkeen mulla on uusi gyne aika sairaalalle ja hän sanoi, että ko. sairaala usein konsultoi häntä näissä asioissa joten tarvittaessa minunkin asiassa (?) - en tiedä mitä sekin tarkotti..jäi kuitenkin niin että lääkekuurin jälkeen katsotaan uudelleen tähystyksen tarve. Olenko minä nyt turhaan huolissani vai mitä tästä pitäs ajatella?

    • Kystiä myös

      Moikka, kuulostaa siltä että oot ollu ihan ammattilaisen käsissä :) Ja koska hän ei nähny syytä huoleen, seurantahan jatkuu, niin yritä sinäkin olla huolehtimatta. Helpommin sanottu kuin tehty ;)
      Ei kuitenkaan auta vaikka juoksis lääkäriltä toiselle, nyt ei vaan oo mitään mitä itse voisit tehdä, muuta kun syödä ab-kuurin ja odotella kontrollia.
      Sen mielestä ei kuitenkaan näyttäny endometrioosilta? Sehän voi tehdä koviakin kipuja.
      Kyselit tuolla aiemmin että millasia kipuja mulla on kystistä aiheutunu. Ne tosiaan vaihtelee kierron eri vaiheissa ja se kai johtuu siitä että kysta kerää nestettä ja kasvaa ja pienenee kierron mukaan. Mulla oli vähän niin kun ovulaatiokipuja, tärinäkipua ja kipu tuntu tosiaan alavatsalla eri kohdissa nivusiin asti. Joskus jopa ylemmäs kylkeenkin. Selällään maatessa tunsin paineen tunnetta selkäpuolella.
      Koita olla murehtimatta, haleja :)

    • Ässis

      Heippa, oikeassa olet-nyt ei kai voi muuta kun yrittää ottaa rauhallisesti ja mennä asia kerrallaan.
      Näin lääkäri tosiaan sanoi, ettei mikään hänestä näytä syövälle. Siksipä sitten huolestuin, kun näin tuon verenkierrollisen kystatekstin siinä hänen lausunnossaan :(. Ehkä sitä toivoin,että olisi kertonut ja selittänyt mikä se sitten on..
      Pitkään ultrasi ja vertaili, sekä katsoi munatorvia ja niitä löydöksiä mitä siellä on.

      Ei ainakaan suoraan epäillyt endometrioosia, kysyi kyllä onko millaisia kipuja ym. mutta ei kaiketi kuitenkaan näyttänyt sellaiselle.
      Noista kivuista, mulla myös ollut tuota tärinäkipua, jos yrittää juosta niin alkaa aika pian tuntua ikävälle. Samoin välillä mahakipu tuntuu nivusissa ja oik.kyljen puolella, sekä selässä.
      Mietiskelin tuossa että mikä tässä auttas tähän hirmuiseen huoleen..ehkä se ettei jäisi noita "epäselviä"asioita niin paljon tai sitten olen vaan tosi huono kestämään stressiä. Huoh, no tänään aloitan ab-kuurin ja katsellaan mitä sitten. Heikkona hetkenä on kai vaan pakotettava itsensä luottamaan lääkärin sanoihin ja kaipa se vala heitäkin velvoittaa puhumaan totta..

      Kiitos taas kerran tsempistä :)!

    • sadeye_

      Heippa! Miten teille on tilanteet nyt?

      Itseltäni löydettiin alkukesästä 8 cm kysta oikeasta munasarjasta. Kysta on 3 lokeroinen, mutta siinä ei ole verenkiertoa. Olen nyt pari kuukautta ollut leikkausjonossa ja pelottaa. Lääkäri otti verikokeen ja sanoi, että jos siinä on jotain outoa niin he soittavat minulle. Soittoa ei tullut ja tässä nyt vain odotellaan leikkauskutsua..

    • Saraminerva

      Ässis mitä sulle nyt kuuluu?

    • Anonyymi

      Vanha ketju jo, mutta täällä tosi paljon nyt vastaavanlaista vaivaa...
      Onko lisää kokemuksia?
      Ei näitä kipuja kestä.
      Näkyykö kystat aina ultrassa?

    • Anonyymi

      aika oireeton oli, mutta koon vuoksi ( n. 6 cm leikattiin)

    • Anonyymi

      Hei mullakin on kummassakin munasarjoissa kystat 2 sentin kokoiset ja ne ei oo puheneet mitäs jos ne ei puhkeakaan niin onko mun syytä olla huolissaan?

    • Anonyymi

      Mulla löytyi 5 cm kystat molemmista munasarjoista. Toinen näytti puhtaalta ja selkeältä. Toinen söheröisemmältä ja kaksilokeroiselta. Tämän takia kiireellinen lähete naisten tautien klinikalle. Otettiin kasvainmerkkiaine kokeet. Molemmat koholla ja kystien luonne ei selvinnyt vieläkään. Seuraavaks oli lähete kiireellisenä magneettiin, siinä ei näkyny mitään pahanlaatuista, mutta selvisi että kystien lisäksi mulla on endometrioosi. Reilun kuukauden kuluttua on uus aika klinikalle, verikokeet ja tutkimus. En enää edes tiedä mitä odottaa. Aluksi menin vaan rutiinikäynnille gynelle.

      • Anonyymi

        Täällä kohtalotoveri kirjoittelee. Kysta munasarjassa ja hirveät selkä-ja vatsakivut. Sairaalaan sain lähetteen ja sinne piakkoin menossa. Suolen toiminnassa häiriötä. Pelottaa hirveästi, mutta apua tarvisin ja todellakin toivon, että saan sitä. Tsemppiä muille samassa tilanteessa oleville!


    • Anonyymi

      Mulla ihan samat oireet kuin monella! Eli tuskaisaa lähinnä yöllistä polttelua vasemmalla puolen munasarjojen kohdalla, nivusissa ja säteilee selkään. Tätä on kestänyt jo heinäkuusta asti ja en oo päässyt kunnallisella puolella gynelle!! On laukattu reumalääkärillä, fysioterapiassa ja verikokeissa niin paljon, että käsivarsi jo arvilla.
      Viimeisin pyyntöni päästä kunnalliselle gynelle evättiin, koska "on käynyt yksityisellä gynekologilla, jossa löytynyt 2 kystaa molemmilta puolilta. Sopivat Simplex-kystiksi". Tämä mun käyntini yksityisellä oli viime joulun jälkeen (eli 8 kk sitten) ja sen jälkeen ei oo ollut varaa mennä yksityiselle.

      Olen nyt aika varma, että munasarjassa on jotain, koska tässä on nyt 3 kk kärsitty kivuista, jotka aaltoilee kierron mukana. TK:n Lääkäri oli kirjoittanut lausuntoonsa, että "suositellaan Mirenaa laitettavaksi runsaiden kuukautisten vuoksi". Olen siitä kieltäytynyt, sillä en kestä mitään hormoneita ja tuskin sitä mulle saatais laitettuakaan, koska oon niin kipeä joka paikasta ja kierukkaan tottumisessa menisi varmasti mulla aikaa (syön nyt jo särkylääkkeitä liikaakin) ja olen joutunut kokemaan niin paljon alapään toimenpiteitä, kaavinnat, loop-hoidot yms.. Että en kestä enää yhtään toimenpidettä. Pelottaa ihan saatansti, että jos löytyy joku ISO kysta, joka pitäisi puhkaista. En kykenis siihen hereillä. :( Tai jotain muuta pahempaa.

      Yritän vielä päästä ultraan kunnalliselle, ja jos en, niin pakko varmaan sitten yrittää jostain repiä rahat yksityiselle. Tämä syö mielenterveyttä jo todella paljon, kun ei saa hoitoa vaivaansa ja saa miettiä joka päivä tätä asiaa :,(
      Palaan asiaan...

    • Anonyymi

      Multa löydettiin n 8 cm kysta oikeasta munasarjasta. Gyne sanoi että voisi sopiva endometriioma kystaksi. Mutta tämä ei täysin varma. Mulla oireina vatsan kuplinta, ilmavaivat, vatsan nipistely, Aika inhottavaa pistelyä joskus, jossain asennossa. Paineen tunne vatsalla, "täysi olo" Gyne sanoi että pitää heti päivystykseen jos tulee enemmän vatsakipua(Kysta voi kiertyä tai puhjeta) Mutta nyt pitää seurailla, että kutistuuko toi kysta, ennekuin leikkaus. Jotenkin sain sellaisen kuvan että enpä usko että kutistuu koska noin kookas... Olen alle 30v niin eivät kai epäilleet syöpää tai olisi harvinainen mutta silti tietty pelottaa. että jos siinä onkin jotain pesäkkeitä... Ja se leikkaus myös pelottaa koska siinnä voi vahingoittua munasarja. Mutta onneksi toinen munasarja ok. Tietty jos tämä on endometrioosi se voi levitä. En sitten vielä tiedä jatkohoidoista. En tiedä haluaisinko käyttää hormoneja koska niistä tosi huonoja kokemuksia...

    • Anonyymi

      Onko teillä kysta aiheuttanut huimausta tai väsymystä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1933
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1496
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      23
      1412
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe