Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mitä 9-vuotias osaa?

yhteiseloa55

Osaisiko joku selventää, mitä n. 9-vuotiaat yleensä osaavat ja mitä voi vaatia? Ymmärrän että tämän ikäisissä on varmasti paljon hajontaa, mutta jonkinnäköistä suuntalinjaa :).

Meillä on uusperhe, jossa on meidän yhteinen 1-vuotias lapsi ja nyt enenevässä määrin käy miehen 9-vuotias tytär (aiemmin vain joka toinen viikonloppu, nyt useammin ja kaikki lomat). Minulla ei ole koskaan ollut pienempiä sisaruksia, eikä kaveripiiristä löydy vielä tämän ikäisiä, joten olen vähän hukassa siitä, millä tavoin voisi edellyttää esim. kotitöihin osallistumista, omasta itsestä huolehtimista jne?

Omaan silmääni näyttää hassulta, että isä esim. laittaa aamupalan ja kaikki ruuat valmiiksi lautaselle ja joskus ruokaa pitää jopa pilkkoa ? Olen melko vakuuttunut että tämän ikäinen kyllä osaa tehdä itselleen leivän aamupalalla valmiista aineksista, vai olenko väärässä? Entä valmiin ruuan annostelu lautaselle ja lämmitys mikrossa? Oman huoneen imurointi? Tiskikoneen tyhjennys?

Kaipaan vinkkejä koska mielestäni perheessä kaikki osallistuvat kotihommiin omalla tasollaan, mutten halua sellaista vaatia mitä nyt ei vielä tämän ikäiseltä voi odottaa.

Kiitos! :)

7

1812

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jep,j

      Kuuleppa, vastasit itse omaan kysymykseesi. Mainitsemasi asiat, 9-vuotiaat osaavat. Aloittakaa vaikka sillä aamupalan laitolla ja siitä eteenpäin. Suhde kannattaa edetä lapsen ehdoilla, maalaisjärjellä varustettuna.

    • Sirena--

      Pari vuotta sitten vastasin vastaavaan topiciin, kyseessä oli 11v ja 8 v lapset. Olen nykyään 21v nainen kotoisin "korvesta".

      Meitä on perheessä 4 lasta, olen vanhin ja sisarukseni tulevat n. kahden vuoden välein. Meidät on pienestä pitäen kasvatettu tekemään ruokaa, lämmittämään taloa (puulämmitteinen), hoitamaan eläimiä (koirakennel kissoja ankkoja hevonen, yms), siivoamaan, huolehtimaan sisaruksista, yms.

      Itse olen n. 5-6 vuotiaana osannut leipoa mustikkapiirakan ilman aikuisen valvontaa (sis. uunin käytön itsenäisesti). Myös 6v nuorempi veljeni on ollut n. 8 vuotiaana jo kova leipomaan mokkaruutuja koulusta päästyään. Meillä ollaan kaikki osallistuttu talon lämmittämiseen jo 7-8 vuotiaasta ylöspäin (puunkanto, sytytys, luukut auki). Totta kai kaikki siivosi oman ikänsä mukaisesti heti kun moppi kädessä pysyi.

      Äitini lähti opiskelemaan 100 km päähän minun ollessa 7-8 vuotias. Olivat isän kanssa vuoroviikoin kotona hoitamassa meitä. Tänä aikana "vastuu" (vanhempi
      totta kai viimekädessä) 9 koiran hoidosta kuului minulle (ruokinta, tarhojen siivous, yms). Isä muisti aina kysyä onko koirat hoidettu ja kävi myös tarkastamassa usein kennelin. Samoin myös sisareni on koiria hoitanut ahkerasti.

      Kerran vuodessa oli "puutalkoot" missä liiteriin pinottiin talveksi puut. Ja voin sanoa, että liiterimme ei ole pienimmästä päästä (90m2, korkeutta 7m). Koko perhe osallistui talkoisiin. Jokainen kantoi mitä kerralla jaksoi.

      Tässä iässä ihmettelen perheitä, joissa lapset ehkä vain kantavat astiat pöydältä tiskialtaaseen?! Mielestäni teette karhunpalveluksen lapsillenne. Lapset osaavat tehdä paljon asioita jo nuorena ja itse ainakin tulen näitä asioita opettamaan myös omille lapsilleni heti kun esineet kädessä pysyy ja kävellä osaa kaatumatta.. Ja tähän vielä lisään että meistä sisaruksista 3 on muuttanut pois kotoa jo 15 vuotiaana, syynä pitkät välimatkat. Mutta vanhemmillamme ei ole mitään huolta ollut meitä päästää muuttamaan omillemme sillä taloudenhoito ja raha-asiat ovat pienestä pitäen opetettu hyvin.

      Ja kyllä, meillä jäi hyvin aikaa myös leikkiä ja olla lapsia. Yllättäen ikäiseni kaverit (joilla kasvatus samanlainen kuin ap:llä) lopettivat barbeilla leikkimisen vuoden kaks aikaisemmin kuin minä.

      Että ala vaatia vaan. Olette jo pahasti myöhässä :)

    • Kyllä 9-vuotias osaa

      Kyllä meillä 9-vuotias poika osaa paistaa pannulla mm.lihaa, tyhjentää ja täyttää tiskinkoneen, imuroida ja siivota huoneensa. Eikä hänellä mene sormi suuhun, jos nälkä tulee, hän osaa kyllä etsiä ja ottaa jääkaapista evästä. Osaa hän toki muutakin, mutta jotain mainitakseni. Itse alustin ensimmäisen pullataikinani 7-vuotiaana, ja vanhempi poikamme paistoi kananmunia eskarilaisena. Eli lapset oppivat aika pienestä kaikenlaista, kun siihen vaan antaa mahdollisuuden.

    • tseptseppi

      meilläkin 3-vuotias osaa voidella leivän ja laittaa siihen päälle makkaraa, juustoa, jne. Valmiita siivuja siis, juuston höylääminen on nyt opettelussa....

      Kyllä 9-vuotias osaa pääsääntöisesti tehdä nuo jutut. Toki opettelua vaatii :)

    • Milla764

      - Osaa lähteä itsenäisesti kouluun.
      - Osaa tulla itsenäisesti koulusta.
      - Osaa laittaa aamu- ja välipalan.
      - Osaa sytyttää nuotion.
      - Osaa sytyttää leivinuunin.
      - Osaa ruokkia kotieläimet, siis kissa, koira jne.
      - Osaa käyttää sahaa ja vasaraa.
      - Osaa ajaa traktoria helpossa siirtoajossa.
      - Osaa leipoa pullaa, ohjatusti.
      - Osaa paistaa lettuja.
      - Osaa käyttää ruuvimeisseliä ja kiintoavaimia.

      Kysymyksessä tyttö 9v

    • mitäsrikoitperheen

      Mitä sinä osaat muuta kun olla katkera että miehellä on rakas lapsi?? Hahaaa... olis kiva nähdä sun ilmeesi kun mies tykkää omasta lapsestaan ja sä jäät hännille. Sä et osaa mitään muuta kuin olla mustis, valittaa ja ajaa miehen lasta pois isän luota. Keskity kuule ihan itseesi ja mieti omia tuntojasi ja käyttäytymistäsi. Ei sun kannata lapsia tehdä kun olet mustis heille etkä tykkää että mies on heidän kanssaan ja viihtyy lasten parissa. Olet jäänyt sinne kauas miehen mielestä... hähäää....hyvä et sait nenilles, kieriskele nyt kun mies ei susta enää välitä. Olet pelkkä siivooja, kokki ja iltojen viihdyttäjä... mitä muuta luulit? Siipeilijän kohtalo.

    • MiesTekeeOikein

      Uskon, että miehesi 9-vuotias osaa tehdä paljonkin asioita, mutta koska miehelläsi on erosta huono omatunto tyttärensä vuoksi, hän haluaa helliä häntä. Anna miehesi tehdä kuinka hän haluaa, se ei ole sinulta pois.

      Isänä hän tietää, mikä on oikein ja kuinka rakentaa hyvä suhde lapseensa. Tyttärestä tulee kasvamaan myös hyvä, huolehtiva aikuinen. Oma puolisoni on juuri kuten sinun miehesi. Hän teki tyttärilleen leivät ja kuori perunat ja tyttärensä rakastavat hän suuresti, eivätkä tule huolimaan kumppanikseen isäänsä huonompaa miestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2257
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1407
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1374
    8. 52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe