Puoliautomaatin rekyyli yms

Semiauto

Potkaiseeko puoliautomaatti huomattavasti vähemmän kuin kertatulihaulikko?

Onko puoliautomaatin purkaminen ja puhdistaminen hankalaa/vaikeaa?

Harkinnassa moinen vekotin.

23

3196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pumppumies

      No ei välttämättä kovin paljon vähmpää. Kuitenkin sen toimintaperiaate imaisee hiukan rekyylistä, mutta yleensä nuo ovat myös hiukan kaksipiippuista painavampia joka vaikuttaa enemmän rekyyliin.
      On hiukan työläämpi purkaa kuin päälekkäispiippuinen, ja lisäksi tuollainen myös vaatii sen lukon purkamisen useammin että toimisi varmasti.

    • Eräjalmar

      Kyllä se selkeästi vähemmän potkaisee. Ratkaisevin tekijä on silti aseen paino. Raskaampi ase potkii aina vähemmän kuin kevyt.

      Toisaalta en ole koskaan ymmärtänyt tätä rekyylikeskustelua. Metsästystilanteessa käytetään yleensä sen verran raskaampaa paukkua, että haulikko potkaisee joka tapauksessa ja uudelleen kohdistaminen vie aikansa. Laukauksia kertyy kuitenkin tosi vähän, niin eipä tuo potkiminen haittaa. Radalla, jossa laukauksia kertyy runsaasti, ammutaan joka tapauksessa kevyillä kiekkopaukuilla, joiden tapauksessa ei potkusta oikein voi edes puhua. Missä siitä rekyylistä ihan oikeasti on haittaa? Eipä kai missään.

      Puoliautomaatin ongelma puhdistuksen suhteen on se, että lukkomekanismi on avoin ja altis ulkoiselle lialle. Vesi, lumi, roskat ja kuusenhavut pääsevät suoraan sisään kun taas tuplapiippuisissa lukkomekanismi on täysin suljettu. Itse teen puoliautomaatilleni aina täydellisen purkamisen ja puhdistuksen metsässä ryynäämisen jälkeen. Aikaa menee ehkä 15min. Huollon ja puhdistamisen tarve riippuu myös paljon aseen toimintamekanismista. Inertiatoimisessa tämä on huomattavasti yksinkertaisempi projekti.

    • Latailija

      Olen "eräjalmarin" kanssa samaa mieltä et jos aseen ns potku on suurikin huolenaihe ettei olkapää kestä ni parempi jättää aseet kauppaan ja unohtaa koko asia. Normaali 12cal haulikko ei juuri potkase.

      • potku

        Normaali haulikko potkaisee aika paljonkin metsästyspanoksilla. Se on ihan sama kuinka kovaa jätkää täällä haluaa kukin leikkiä, mutta se "potkaisu" on ihan fysiikkaa ja se kyllä potkaisee.

        Metsästystilanteessa potkua ei käytännössä huomaa, mutta käys vaikka koeampumassa niitä patruunoita, niin varmasti huomaat potkun.
        Eikä pidä vähätellä sitä potkua muutenkaan. Se potku aiheuttaa aika useinkin erilaisia alitajuisia haittoja, jotka tulevat esiin ammunnan aikana esim. silmien osittaisilla tai jopa kokonaisilla sulkemisilla ennen laukausta, yms.

        Jos epäilee, että haulikon potku voi olla ongelma, niin on paljon parempi hankkia ase joka potkii mahdollisimman vähän, kuin alkaa kärsimään rekyylin aiheuttamisen ongelmista.


      • Latailija
        potku kirjoitti:

        Normaali haulikko potkaisee aika paljonkin metsästyspanoksilla. Se on ihan sama kuinka kovaa jätkää täällä haluaa kukin leikkiä, mutta se "potkaisu" on ihan fysiikkaa ja se kyllä potkaisee.

        Metsästystilanteessa potkua ei käytännössä huomaa, mutta käys vaikka koeampumassa niitä patruunoita, niin varmasti huomaat potkun.
        Eikä pidä vähätellä sitä potkua muutenkaan. Se potku aiheuttaa aika useinkin erilaisia alitajuisia haittoja, jotka tulevat esiin ammunnan aikana esim. silmien osittaisilla tai jopa kokonaisilla sulkemisilla ennen laukausta, yms.

        Jos epäilee, että haulikon potku voi olla ongelma, niin on paljon parempi hankkia ase joka potkii mahdollisimman vähän, kuin alkaa kärsimään rekyylin aiheuttamisen ongelmista.

        No, se rekyylin sieto on yksilöllistä. Käytän myös 10-89 cal haulikkoa, se aika kevyenä tuppaa tinttaa.


    • potkukammo

      Harkitse painavaa 20cal.

    • ventiloitu olkapää

      "normaali haulikko potkaisee aika paljonkin metsästyspanoksilla".no jaa sen on makuasia..minun mielestäni ei potkaise paljoakaan, pieni tuuppaus, liekö masokistin vikaa minussa..ehkä joku 12.7x99 kivääri jo vois potkaista mutta niissäkin on rekyyliä lievennetty piipun päässä olevilla tötteröillä..kivääritkin tuuppaisee eri tavalla jos ampuu makuultaan tai vastaavasti jos ampuu seisaaltaan..seisaaltaan ammuttaessa olkapää antaa paremmin periksi kun taas makuultaan ammuttaessa tilanne on toinen..monelle vain tuntuu rekyylikammo tulevan, se kyllä häipyy kun ampuu paljon..metsätystilanteissa ei edes rekyyliä huomaa.

      • potku

        Pointti oli juuri se, että se ei ole makuasia. Se rekyyli on todellinen ilmiö, koki sen sitten millaisena tahansa.

        Rekyyliin voimakkuuteen vaikuttaa tietysti aseen paino ja käytettävä patruuna, mutta jokaisella patruunalla tulee 100 % varmasti rekyyliä mikäli patruuna vain laukeaa.
        Esim. 12/76:ssa patruunassa on luonnollisesti kovempi rekyyli, kuin 12/70 kaliiperissa.


    • yhdelläkädelläampuva

      Nyrkillä isku tuntuu kovemmalle olkapäässä kuin haulikon rekyyli.

      Yleensä naiset pelkäävät rekyyliä.

      • potku

        Ehkäpä naisilla on vähemmän kokemusta toisiaan olkapäihin hakkaamisesta?

        Mitä suurempi tekijä rekyyli on näin subjektiivisesti, niin sitä tärkeämpää on hankkia sellainen haulikko joka minimoi rekyylin vaikutuksen.

        Ihme vitsi, että, kun ketjun aiheensa on se, että haulikkoon kaivataan pienempää rekyyliä puoliautomaattihaulikon avulla, niin täällä ollaan olevinaan ties mitä ramboa. Tuskin aloittaja kaipasi mitään vähättelyä, tai vittuilua, vaan tietoa aiheesta.


    • melkeinvanhajo

      Niinhän se asia menee..moni ostaa 12/89 haulikon kun ei kuulemma oikein tipu..kommentti onkin asetta esitellessä että "nyt alkaa sitten sorsat tippumaan"..näinkö käy..olisiko ampujassa vika eikä haulikon kaliiperissa.

      itse tykkään metsästää rinnakkaispiippuisilla, vanhoilla haulkoilla, niissä on tyyliä, kulunutta rautaa ja hilseilyttä lakkaa, tasapainoisia aseita ja yleensä ampuvat hyviä kasoja, varsinkin sellier/bellotin miedot paukut ovat sopineet hyvin kahteen rinnakkaispiippuiseen mitkä omistan, toinen venäläinen ja toinen itäsaksalainen..

      En tykkää ampua lintuparveen paukkua paukun perään, mieluiten hiiviskelen, tarkkailen ja nappaan tilanteen tullen paistin hieman ärsyttää lintuvesillä kun pidetään mekkalaa ja ammutaan minkä keretään lintuparviin ja jopa yhtä lintua voi ampua kolme-neljäkin metsästäjää ja kaikilla puoliautomaatit, se on aikamoista pauketta..no ei kai se kiellettyä ole ja jokainen taaplaa tyylillään.

      • potku

        12/89 kaliiperi on kehitetty varsinkin teräshauleilla tapahtuvaa hanhenmetsästystä varten. Sopii siihen varsin hyvin, kun haulien määrä tuppaa muuten kutistumaan aika pieneksi isoja teräshauleja käytettäessä.
        Muidenkin suurempien kaliiperien yleistyminen alkoi silloin, kun jenkeissä tuli lyijyhaulien kielto vesilinnustuksessa.
        Pitää ymmärtää mihin nämä haulikot on tarkoitettu.


        Mites nämä sinun patruunalintasi niillä vanhoilla haulikoilla?


      • vanha on housuissas

        Miten tuo sinun asevalintasi ja ampumistilanne-mieltymyksesi metsästäessä liittyy rekyyliin`?
        Ilmeisesti vain halusit tuoda julki oman näkemyksesi siitä että jos on puoliautomaattinen (tai vielä hirveämpää) pumpputoiminen haulikko, niin sillä AINA ammutaan koko makasiini tyhjäksi kun vain jotain näkyy...
        Tietystihän se on mahdollista, mutta tuollainen käytös ei johdu pelkästään aseen toimintatavasta, vaan siitä että usein juuri tuo monen laukauksen ampumisen halu on syynä kyseisen asetyypin hankintaan.
        No itsellänikin on pumppuhaulikko, mutta sen hankintaan päädyin siksi että se oli edullisin toimintavarma haulikko, ja osn juuri tuosta säästäväisestä (moni sanoisi jopa sairaalloisen nuuka) luonteestani johtuen en raaski edes magnum-paukkuja ostaa, vaan 70 milliä pitkillä ammun mahdollisimman vähän laukauksia. Itseäni kun ihmetyttää sekin monien kaksipiippuisten omistajien tapa että pitää ampua "varmistuslaukaus" jo putoavaan lintuun tai sätkivään eläimeen. Itsehän en toista panosta tuhlaa otukseen jonka juostenkin voi kiinni saada.


    • Eräjalmar

      Miksi kaikki tarkastelevat asiaa vain rekyylinsiedon/rekyylipelon kannalta?

      Vaikka olisi miten kova jätkä, eikä mikään rekyyli tuntuisi muka missään, niin rekyylillä on silti haulikkoammunnassa ja -metsästyksessä merkitystä. Aseen uudelleenkohdistaminen ja hyvän ampumaotteen rakentaminen on aina laukauksen jälkeen sitä vaikeampi ja pitkäkestoisempi prosessi, mitä kovempi rekyyli oli. Rekyyli häiritsee tuplalaukauksia. Koittakaapa joskus kiekkoradalla ampua tuplia vaikkapa 12/76 -metsästyspatruunalla niin homma vaikeutuu aika tavalla..

    • jousimetsästäjä

      Kyllä vaan se on niin että kaikki puoliautomaattien omistajat kuvittelevat olevansa ramboja ja vihollinen on sorsa. Himona ammutaan hullun kiilto silmissä, lonkalta vedetään makasiini tyhjäksi ja kiireesti vielä paukkuja putkeen, tyhjät kaljatölkkitkin paukutellaan järveen upoksiin ja ei missään nimessä mitään 70 millisiä ammuta, maknumia olla pitää.

      • potku

        Äläs nyt lokaa jousimetsästäjien mainetta. Tässä voi vielä tulla mielikuvia, että jousimetsästäjät kuvittelevat olevansa Robin Hoodeja, jotka pitävät muita metsästäjiä ja eritoten puoliautomaattien omistajia Nottinghamin sheriffeinä/ ramboina.

        Nyt ei puhuta autoista, on aivan saman tekevää kenellä on isoin ja paras peli. Kunhan muistatte, että minun peli on paras. Jämpti on näin.


    • kummopemmo

      Ei mitään eroa. Enempi vaikutusta muilla jutskoilla. Patruunalla, haulikon painolla, ampumatyylillä (!) yms.
      Purku ja puhdistus, suurin ero tulee valmistajan mukaan mutta ei sekään kovin tärkeä.
      Minun vinkki - osta edullinen haulikko!

      • kurmu

        Kaikkein paras ase löytyy tietysti jokaisen omasta asekaapista.

        Ja mitä saalismääriin tulee niin eniten olen teeriä tiputtanut.


    • ttthuuumpsss

      Kaverillani benellin puoliautomaattihaulikko ja mielestäni potku on paljon terävämpi kuin itseni rinnakkaispiippuisessa baikalin haulikossa, johtunee siitä että benelli on tolkuttoman kevyen tuntuinen baikaliin verrattuna.

      Mitä painavampi ase niin potku tuntuu hitammalta/miedommalta ja pidemmältä, massa lähtee hitaammin liikkeelle mutta taasen potku tuntuu pidemmälle koska painavamman aseen massa liikkeelle päästyään pyrkii jatkamaan matkaansa voimakkaammin kohdatessaan olkapään kuten taas kevyt massa pysähtyy nopeammin olkapäätä vasten.

      • Eräjalmar

        Tottakai paino on ihan luonnonlakien mukaan (liikemäärän säilymislaki) se ratkaisevin tekijä aseen potkussa. Jos kuitenkin vertaisit sitä Benelliä samanpainoiseen tuplapiippuiseen, niin huomaisit Benellin potkaisevan vähemmän. Inertialukko kun "varastaa" lataussyklin energian aseen liike-energiasta, eli syö osan potkusta pois siis ihan suoraan.

        Painavampi ase potkaisee vähemmän, mutta tekee muuten aseesta kamalan käsitellä, varsinkin jos se lisämassa on siellä etupäässä kuten yleensä. Nousee hitaammin poskelle, tähtäysasennon ylläpito on raskaampaa, "swingi" on hidas...


    • ttthuuumpsss

      Itse nimenomaan tykkään painavasta aseesta..ja todellakin kun kokeilin kaverini benelliä ja vertasin sitä oman rinnalkaispiippuiseen niin terävämmälle ja samalla hieman niinkuin ikävämmälle tuntui benellin potku kuin baikalini potku, tunnetusti baikalithan on painavia aseita..joten ei se inertialukko syönyt sitä potkua niin paljon pois että olisi tuntunut jotenkin pienemmälle potku..en tiedä..varmaan saisi totuuden jos ampuisi radalla molemmilla paljon paukkuja, voi olla että outo ase niin sitä potkuunkin kiinnittää enemmän huomiota.

      Kyllähän jos hyvin paljon asetta kantaa niin esim tuollainen benelli on ihan mukava kanniskella, itsekin kyllä metsästän melkeinpä jokainen päivä syksyllä, useasti ammusta ja illasta, viikonloppuisin aamusta iltaan kävelen ase mukana maastossa ja siinä kyllä hieman painavan aseen paino alkaa tuntumaan, mutta välillä olalla ja kättä vaihtaen ja eri asennoissa niin kyllä se siitä.

    • erä jorma

      mul on pumppuhaulikko ja kaveril oon kyl testannu päällekkäis piipustakin niin pumppu mun mielestä kyl potkas vähemmän

      • Ihme juttu...

        Mun pumppu on kyllä kevyempi kuin päällekkäispiippuinen, eli tuntuu rekyylikin enemmän jos vetelee magnum täytesillä...
        En tiedä miten painava sun pumppu sitten on, mulla on tällainen lyhyt "taktikaali" malli johon pystyy kuitenkin lataamaan 7kpl 12/76 patruunaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      90
      1781
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      408
      1436
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      90
      1240
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      12
      1034
    5. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      936
    6. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      933
    7. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      48
      893
    8. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      61
      891
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      239
      874
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      817
    Aihe