Millainen haulikko jäniksen metsästykseen aloittelijalle?

Haulikko?

10

3540

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oppia "setältä"

      Kaksi piippuinen 12/76 jossa VARMISTIN menee AINA päälle, kun käännät taittovipua jolla saat aseen taitettua. Tällä ei tarvitse ampua aina niitä 76:sia paukkuja vaan kyllä jänis tokenee 70:n kymppisilläkin ja joskus jopa paremmin(upotus). Rekyyli on myös lyhyemmillä pienempi. Aseen kaulalle asennettu varmistin pysyy myös hyvin päällä ja on helppo tarkistaa onko se "päällä".

    • -

      Hyvä, tasapainoinen päällekkäispiippuinen lienee ihan sopiva valinta.
      Näillä tiedoilla on muuta vaikea sanoa.
      Baikali ei sitten ole järin tasapainoisen haulikon maineessa, kuten ei moni muukaan halvemmista.

      Tasapainoisuus tarkoittaa sitä, että sinun tarvitsee "kammeta" mahdollisimman vähän vastaan pitääksesi aseen ampuma-asennossa. Eli aseen painopiste on siis aika keskellä, tai jos ei ihan keskellä, niin ihmisen fysiologiaan sopien.

      Tasapainoisuus on varsinkin nuorille ampujille tärkeä juttu siitä syystä, että varsinkin pienikokoisimmille tulee etupainoisilla aseilla aika hassun näköisiä ampuma-asentoja, jotka saattavat haitata ammuntaa koko loppuelämän. Tai ainakin niistä on työläs poisoppiminen.

    • Pumppumies

      Ehkä paras olisi aloittaa 12 kaliberisella (siihen saa parhaiten myös kohtuuhintaisia kiekko-paukkuja että voi opetella ampumaan).
      Vaikka itse noihin pumppuihin olen mieltynyt, niin kuitenkin itse aloitin Valmetin 12/70 päälekkäispiippuisella... Sen jälkeen vähän aikaa pumpulla, mutta kun ikää tuli tarpeeksi ja sain itse hommattua oman laillisen haulikon oli se Baikal IJ-27 EIC 12/70. Se oli hyvä ja halpa.
      Ja vaikka tällä nykyiselläkin voisin 12/89 paukkujakin ampua, niin enpä ole vielä tarvinnut 70 millistä pitempiä metsästyksessä.

    • paukkuperlintu

      !2/70 tosiaan riittää mutta ei kai haittaa jos on 12/76..itse en niinkään panosta aseisiin kun metsästyksestä on kyse, kiinnitän huomion enemmän riistan käyttäytymiseen sekä metsästystapoihini eli hiivinkö vai passitanko ja missä ja milloin, kun tuntee riistan käyttäytymisen ynnä muut seikat niin riistan saanti varmempaa vaikka aseena olisi yksipiippuinen 12/70 haulikko, esim sorsaa ammun hyvin harvoin lentoon, vaikkakin moni sanoo että veteen ei pitäisi ampua mutta kyllä vaan ammun ja koskaan ei ole haavakkoa jäänyt sillä etsin aina sellaiset tilanteet että ampumamatka on sen verran lyhyt että aivan varmasti jää ensimmäisellä laukauksella.

      Samoin kuten pakoon rymistelevää teeri parvea en koskaan ammu perään tai muutenkaan lentoon, kyllä ne tavoittaa vielä puusta ja saalis on näin varma.

      Näin metsästettäessä ei haulikon tarvitse olla ns. "hyvä nousemaan poskelle" sillä kun ei ammu lentoon niin ihan sama millainen perä on haulikossa. eikä tarvitse käydä treenaamassa kiekkoilla. Mutta jokainen tavallaan, jotkut tykkäävät ampua lentoon yms..

    • Pumppumies

      Jos haulikko on kaliberiltaan 12/70 tai 12/76 tai 12/89, niin voit ampua noita 12/70 paukkuja :)

      No itsekkin mieluiten ammun paikoillaan olevaa riistaa, sillä tarkoitushan on saada saalis mahdollisimman "kivuttomasti kuolemaan".
      Kuitenkin haulikolle tuo "hyvä nouseminen" on tärkeä sikäli, että haulikon "tähtäin" on sen perä. Eli kiinnitä vaan huomiota siihen että se tuntuu hyvältä käteen, ja nousee hyvin olalle niin silloin sillä varmimmin osuu. Ja paljon helpompi on "tähtäilläkin" kun ase on tasapainoisen tuntuinen (niinhän siihen yleensä kiväärissäkin kiinnitetään huomiota).

      Ja mikäli et paljoa ammu (siis pelkästään sillä metsästät), niin melkein suosittelisin katselemaan käytetyyjä haulikoita, Silloin saat aseen huomattavasti halvemmalla, ja silloin ehkä olisi helpompaa vaihtaakkin se toisenlaiseen, jos ei myöhemmin enää tunnukkaan sopivalta tarpeisiisi.

    • Baikkal?

      Niin,itekkin oon alottamassa metsästystä,mutta ois haussa varmaan baikal ij 27 tai jokin tikka??

      Onko paljon eroo ominaisuuksissa tai jinnassa,baikal on halpa mutta niin saa ollankkin koska tosiaan vasta eka ase ja alotellaan metästystä,niin oisko tuo baikal ihan jees siihen tarkotukseen?

    • Pumppumies

      On Baikal ihan toimiva ja hintansa arvoinen käyttö-haulikko.
      Mutta kannattanee myös harkita ja katsella käytettyjä.

    • eivaihtoehtoa

      Niin..käytettyjä baikaleita :)

      • Selviää ero aseista

        Kannattaa kuitenkin käyttää poskella siellä liikkeessä sitä Benelliäkin.


    • Pumppumies

      Niin ja se kannattaa muistaa että eri ihmiselle eri ase sopii paremmin. Eli ei tarvitse sitäkään hävetä jos se 200€ maksava Baikal tuntuu oikeasti paremmin sopivan poskelle kuin 2000€ maksava Beretta.
      Siis en tarkoita että Beretta olisi pelkästään merkkinsä takia kalliimpi, mutta sen kaikista paremmista ominaisuuksista (esim. kestää enemmän laukauksia) ei välttämättä ole mitään hyötä muutaman laukauksen vuodessa ampuvalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sähköpotkulautaonnettomuus

      Nyt sitten sattui ja pahasti! Uutisen mukaan 3 alle 15-vuotiasta olisi ollut samalla sähköpotkulaudalla liikkeellä. T
      Vantaa
      279
      3680
    2. Nainen, viime yönä ajattelin sinua ja itkin

      On vain niin ikävä, enkä tunteilleni mitään voi. Olisit minun iloni, olisit minun päiväni ja aurinkoni, mutta nyt olet p
      Ikävä
      74
      2428
    3. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      88
      1660
    4. No nainen...

      Mitkä on fiilikset nykyään?
      Ikävä
      114
      1630
    5. Skuuttikakarat itse syypäitä onnettomuuteen - Yle syytti autolijaa

      Tulokulma uutisissa oli se että – vaikkakin peitellysti – autoilija olisi ollut jotenkin yksin syypää tapahtuneeseen onn
      Maailman menoa
      325
      1522
    6. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      408
      1407
    7. Mitä asiaa tai ominaisuutta kaipaat eniten

      Ikäväsi kohteessa?
      Ikävä
      68
      1349
    8. Mitä et sietäisi kumppaniltasi

      Onko jokin asia tai asioita joista et haluaisi joustaa tai riita tulee eli haluat tehdä sen itse tai omia
      Sinkut
      78
      1300
    9. ABC Kuinka monta samaa kirjainta yhteensä

      ..yhteensä teillä on etu ja sukunimissänne? Uskallatko laittaa ne kirjaimet? Hyvä aika tunnistaa ja tavata se oma kaiva
      Ikävä
      99
      1289
    10. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      89
      1178
    Aihe