Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Urpona kyselen

mökkijärven rannalla

Tarvitseeko rakennusluvan, jos rantatonti pieni alle 3000 neliötä????
Siellä on jo jalas-sauna ja pieni vierasmaja.... jotka jo vanhoja ja uusia pitäisi ainakin se jalas-sauna..... niin tarvitseeko siihen erillisen luvan jos vanhan vaihtaa uuteen tai rakentaa vaikka isomman pömpelin sinne rannalle???? Tää oli vähän sekavaa , mutta en ole aikaisemmin törmännyt vastaaviin asioihin. Neuvoja ja asiallisia
Kiitos

14

367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bofor

      Rakennuslupa-asiat ovat täysin kuntakohtaisia. Sinun täytyy kysyä oman kunnan säännöstä.

    • Jännittääkö

      Joudut viemään vanhatkin mökit pois jos niillä ei ole lupia. Kaavassa osoitetaan rakennusoikeus tai jos ei kaava ELY-keskus myöntää poikkeamisluvan jos siihen on edellytyksiä. Rakennuslupa-asiat ei ole kuntakohtaisia, vaan kunta voin antaa r-järjestyksellä helpotuksia, pääätäntävalta ELY-keskuksella jos ei lupaa löydy tai uudestaan rakentaminen kyseessä ilman kaavaa. Olethan maksanut niistä jalasmökeistä kiinteistöveron? jos et, olet hukassa...........

    • bofor

      Samankokoisten palstojen maksimirakennusoikeuksia määrätään eri kunnissa eri suuruisiksi. Näin on ennen ollut ja näin on vielä tänäkin päivänä.

    • mökkijärvenrannalla

      Parempi kysyä oman kunnan rakennusmestarilta , kai se jotain tietää enemmän, kuin täällä kukaan, jos ei ole asiantuntija... Luulisin kyllä, että isäni ja äitivainaa
      ovat maksaneet kiinteistöverot, jo aika päiviä sitten, vai onko sekin vuosikohtainen????? Vai kerta maksu, kun rakennus tuodaan tontille????

      • bofor

        Kyllä kannattaa kysyä kunnan rakennusmestarilta.
        Kiinteistövero on vuotuinen vero joka ei suorastaan liity rakennuslupaan, vaan olemassa olevien rakennuksien ja palstan pinta-aloihin.

        Kun kunnan rakennusmestari hyväksyy rakennussuunnitelmasi mihin kuuluu kaikki tarvittavat piirustukset ja muut paperit, sinulle myönnetään rakennuslupaa. Lupa on maksullinen, ja maksun suuruus on kuntakohtainen. Yksi sarja rakennusluvan kaikista papereista ja piirustuksista jää pysyvästi kunnan arkistoon.


      • Kansalais tarkastaja

        Jaahas siis et ole maksanut kiinteistöveroa, siis rakennusta ei ole kunnan ja verottajan rekisterissä. Mikäli ei rakennuslupaa löydy ko. mökille, päätäntävalta ELY-keskuksella mitä saat rakentaa tai aluella on vahvistettu rantojenyleiskaava. Jos mökki rakennettu 1969 jälkeen, myös pittää löytyä poikkeamispäätös, jos ei oo kaavaa. Totuus löytyy maankäyttö- ja rakennuslaista:

        "

        23 luku
        Poikkeaminen
        171 §
        Poikkeamisvalta
        Kunta voi erityisestä syystä myöntää poikkeuksen tässä laissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista ja muista rajoituksista.

        Kunta ei kuitenkaan saa myöntää poikkeusta, kun kysymys on:

        1) uuden rakennuksen rakentamisesta ranta-alueelle, jolla ei ole voimassa 72 §:n 1 momentissa tarkoitettua kaavaa, ellei kyse ole olemassa olevan asuinrakennuksen laajentamisesta tai korvaamisesta; (11.2.2011/134)

        2) vähäistä suuremmasta poikkeamisesta asemakaavassa osoitetusta tontti- tai rakennuspaikkakohtaisesta kokonaisrakennusoikeudesta taikka vähäistä suuremman rakennusoikeuden osoittamisesta alueelle, jolle asemakaavassa ei ole osoitettu rakennusoikeutta; (30.12.2008/1129)

        3) poikkeamisesta rakennuksen suojelua koskevasta kaavamääräyksestä; tai

        4) poikkeamisesta 53 §:n 3 momentissa tarkoitetusta asemakaavan hyväksymisestä johtuvasta rakennuskiellosta.

        Poikkeamisen 2 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa voi myöntää elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Jos rakentaminen tai muu toimenpide edellyttää elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen toimivaltaan kuuluvan poikkeamisen lisäksi kunnan toimivaltaan 1 momentin mukaan kuuluvaa poikkeamista, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi ratkaista asian koko laajuudessaan, jos ratkaisu on kunnan kannan mukainen. (22.12.2009/1589)



        Ole tyytyväinen että olet saanut pitää vielä saunaasi tontilla, kun joku huomaa että et ole maksanut siitä kiinteistöveroja, olet hukassa tai oikestaan et koska rahalla saat maksettua verot jälkikäteen korotettuna. Missäs päin tämä sinun rakennus on?


    • ei tarvi lupia....

      Ei tarvitse kysellä keneltäkään mitään, voit korvata sen vanhan rottelon uudella, ei tarvita lupia, kunhan teet/teetät samanlaisen ja samankokoisen, ikäänkuin "korjaat" sen vanhan uusimalla seinät ja katon ja lattian. Ei korjaaminen ja remontointi ole kiellettyä.

      • Kansalais tarkastaja

        Lueppa maankäyttö- ja rakennuslaki.......lupa tullee olla


    • MÖKKIJÄRVENRANNALLLA

      Verot maksettu ja luvat on kunnossa .... soitin ja kysyin kunnan rakennustarkastajalta.... ;))) ja saa rakentaa vielä lisääkin ja vanhan uusia jne.... ei hätä päivää ,,)))) sinulla kansalais tarkastaja täytyy olla pipi pää, kun asiallisesti kysyy neuvoja ja sä alat meuhaamaan, mutta ole huoleti, asiat on minun puolelta kunnossa ja kesällä alan rakentaa uutta saunamökkiä ja olen muuten nainen...
      Ja kysymykseesi et missäs tää mökki on ????? KOETAPA ARVATA

      • etyjutryiyi

        Viestistäsi huomaa, että ihan kaikki asiasi ja lupa-asiasi eivät ole kunnossa. Omapahan on mokasi, jos täällä kyselet ja jos saat ei-miellyttäviä-vastauksia, et kestä niitä kuunnella.


    • kesä tulee pian...

      "MÖKKIJÄRVENRANNALLLA"

      Hyvä, anna vaan huutia tuolle mulkerolle, se on vain kateellinen kuspiä, kun ei se itse saa mitään aikaiseksi, niin ei sitten muutkaan. "Kansalaistarkastaja" on muutenkin vainoharhainen psykoosista kärsivä ihminen, mikä käy ilmi hänen kirjoituksista. Onnea aloittajalle mukavan projektin tiimoilta. ter. TK

      • Onhansinullalääkkeet

        Joo psykoosi on kiva tila ja kiva vittuila virka-aikaan sinunlaisille rakennustarkastajille TK.

        Tiedätkö rakennustarkataja että uuden asetuksen mukaan sinunlaisen täytyy pysyä samassa kunnassa töissä, nuo koulutus vaatimukset ovat vähän nousseet jos haet muualle töihin.....


    • mökkijärvenrannalla

      Kyllä kestän kuunnella asiaa ja olen viestin aloittaja..mutta en kateellisten urpoiluja....
      Olen setvinyt asiat ja kaikki on ookooo, kiitos vastauksista, niistä epämiellyttävistäkin ;)
      Haukaa kesän odotusta kaikille ja muistakaahan mökkeillä paljon....

      • VT & MPrakennusalan

        Mökkijärvenrannalla jäi vähän epäselväksi oletko maksanut kiinteistöveroa? Aiemmissa viesteissä pohdit että eiköhän vanhemmat ole maksanut? Kyllä luulisi tavallisen kaduntallajan muistavan jos maksaa kiinteistöveroa, kun noissa vero hommissa on vaikeeta tehdä verottajan kanssa suoraveloitussopimusta......


        Onko tonttisi kaavoitettu? Mikäli on niin asiat ovat silloin hyvin selviä rakentamisen suhteen. Mikäli ei ole kaavaa sitten kaikki on mahdollista.


        On muutamia tapauksia täältä Suomen maasta jossa kunnan rakennustarkastaja on antanut luvan rantarakentamisessa, vaikka tarkastajalla ei ole ollut päätäntävaltaa luvan myöntämiseen. Sekin seikka että kunnan rak.tarkastaja antaa luvan, ei tuo sitä mahdollisuutta etteikö lainvoimasta lupaa voida purkaa, on jopa rakennusluvalla rakennettuja rakennuksia purettu, mikäli ollaan jälkeenpäin huomattu että luvan myöntämiselle ei ole ollut perusteita.

        Kateudesta tässä ei ole kyse tai pipi päisyydestä, vaan pohdinnasta kuinka asiat todellisuudessa ovat......... on tuo lainsäädäntö senverta monimutkaista että monesti huomaa että jostain löytyy mielenkiintoinen porsaanreikä, mutta kumpaa suuntaan se reikä on rakentajalle vai valittajalle? Harvassa ovat ne kuntien rakennustarkastajat jotka hallitsevat työnsä hyvin, aina rakentajat koittaa mennä siitä missä aita matalin, kun ne "kateelliset" vaativat korkeata aitaa.......


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2174
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2003
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1622
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1450
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      75
      1420
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1337
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1314
    8. 50
      1205
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe