Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

kysymyksiä sheltistä

kysymys?

Lähteekö sheltti jäniksien perään helposti? Onko jollakin värillä enemmän sairauksia? Tykkäävätkö uida tai kannattaako edes kokeilla? Monestikko on karvan lähtö? Ja milloin yleensä? Onko liika harjaamisesta haittaa?
Kiitos jos voitte auttaa minua.

6

233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mammamiia

      >> Lähteekö sheltti jäniksien perään helposti?
      Varmaan enempi kiinni yksilöstä? Ja koulutuksesta? Ei voi yleistää.

      >>Onko jollakin värillä enemmän sairauksia?
      Tietääkseni ihan noin ei voi yleistää. Meillä kaiken väriset ovat olleet perusterveitä.

      >> Tykkäävätkö uida tai kannattaako edes kokeilla?
      Toiset tykkää, toiset ei. :) Yksi jäi aina rannalle ruikuttumaan, mutta viime vuosina on oppinut oikein nauttimaan uimisesta. Meidän vanhusta ei saa taas veteen kuin kahlaamaan tai kantamalla uimaan.

      >> Monestikko on karvan lähtö? Ja milloin yleensä?
      Kyllä kerran vuodessa huomaa, että yhtäkkiä karvaa irtoaa enempi. Meillä näin keväisin.

      >> Onko liika harjaamisesta haittaa?
      Mitä tarkoitat liika harjaamisella? Toisten turkki (esim. korvataukset, pyllykarvat) takkuuntuu helpommin ja sellaista yksilöä et kyllä pysty koskaan liikaa harjaamaan. Toisilla taas turkin laatu erilaisempaa ja ei ole välttämätöntä harjata kuin kerran viikossa tai kerran kuussa.

      Olikohan tästä nyt mitään apua.

    • Sheltin omistaja

      Shelteillä on jäänyt paimennusviettiä vereen, siksi oma shelttini lähtee fasaanin perään TODELLA helposti, kun sattuu aina sopivasti olemaan irti. Koirani kuitenkin palaa heti "jahtireissun" jälkeen heti takaisin nenä ja häntä pystyssä ylpeillen. Kunhan peruskoulutus on hallussa koira ei välttämattä edes lähde jäniksen perään.
      Oma koirani tykästyi uimiseen heti, kannattaa kuitenkin totuttaa jo pentuna.
      Eikä kannata viedä liian syvälle heti alussa, vaikka koira suhtautuisikin uimiseen leppoisasti, sillä oma koirani pelästyi hiukan kun vein liian syvälle liian kauaksi aikaa... mutta oppi uudestaan nauttimaan pulikoinnista. Sheltille kuitenkin kannattaa hankkia ehdottomasti pelastusliivit, sillä ei ole luonnostaan kovin hyvä uimaan. Blue Merlellä on joskus silmäsairauksia ja kuulemma lonkkavikojakin useammin, silmäsairaudet johtuvat sinisestä herasilmästä. Soopeli ja trikki ovat kuulemma tervevärisiä:) Sheltisä lähtee koko ajan karvaa, mutta eniten ennenkuin koiralla on juoksu lähtee karvaa... ja talven jälkeen lattiaa peittä karvamatto :D Sheltille riittää, että koko vuoden ajan kerran viikossa harjaa turkin, saa sitä tietenkin useamminkin Luulen että tästä liikaharjauksestä ei ole haittaa, mutta jos koiran iho hilseilee voi syynä olla liian kova harja tai liian ahkera harjaus. No toivottavasti vinkeistä on apua.

    • JepJep

      Meidän sheltti lähtee jos ollaan esim. Sienessä niin kyllä kaikkien kettujen ja jäniksien ym. Muiden perään lähtee mutta tulee aina takaisin:)

    • kuntoliikuntaa

      Mun sheeltti marjastaa irrallaan mun kanssa. Seurailee metsän elämää ja paimentaa mua. Ei siis juoksentele ympäriinsä. Paitsi jos on oma marjakaveri vähän matkan päässä, niin yrittää huolehtia kummankin turvallisuudesta.

    • kuntoliikunta2

      Muistaakseni merlellä on jokin silmäsairaus yleisempää kuin muilla shelteillä. Katso www.shetlanninlammaskoirat.fi ja www.kennelliitto.fi sivustoilta. Ehkä se mainittiin jalostus osiossa.

    • Meidän sheltti ei kiinnostanut elikoiden jahtaaminen edes pentuna, mutta paimennusvietti oli olemassa. Tapasi paimentaa kesyjä oravia joita pihassamme kävi yhtenään. Joku jo sanoikin, että jänisten tai minkä tahansa elikoiden jahtaaminen on pitkälti kiinni koulutuksesta, ja siinä olen samaa mieltä.

      Väriltään shelttimme oli soopeli ja sillä oli perinnöllinen silmäsairaus joka sokeutti sen kuusivuotiaana. En silti yleistäisi värin perusteella. Tuskinpa yksi väri on sen sairaampi kuin toinenkaan. Tosin Sheltin omistaja voi olla oikeassa bluemerlen sinisistä silmistä, mutta itselläni ei ole niistä kokemusta.

      Vettä meidän shelttimme inhosi vettä alusta lähtien joten emme edes kokeilleet olisiko halunnut uida tai kahlailla. Monet sheltit ja colliet kuitenkin pitävät kahlailusta kesäaikaan kun on kuuma, mutta uimaan ne eivät useinkaan halua mennä, koska niiden paksu turkki painaa melkoisesti vettyessään ja sen takia koiran voi olla vaikea pitää itsensä pinnalla. Sama kuin ihminen menisi uimaan paksuissa vaatteissa.

      Karvasato oli kahdesti vuodessa eikä liittynyt kiimaan mitenkään. Karvaa lähti keväisin ja syksyisin, keväisin enemmän kuin syksyllä.

      Harjaamisen tarve tai haitta riippuu karvan laadusta kuten tuossa on jo sanottukin. Korvien taakse tulee helposti takkuja kun on niin silkkistä lentävää karvaa, ja joillakin koirilla korvien takuset on käytävä läpi lähes päivittäin. Koko koiraa ei yleensä kannata päivittäin harjata, sillä se saattaa rasittaa turkkia niin että se muuttuu hapsuiseksi ja alkaa takkuuntua entistä enemmän. Kerran viikossa riittää useimmilla tuntemillani shelteillä, mutta tunnen pari joita ei harjata kuin muutaman kerran vuodessa ja turkki pysyy silti siistin näköisenä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2207
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2033
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1642
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1470
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1456
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1357
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1334
    8. 52
      1228
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe