Harmaa työvoima syö rakentamisen työllisyyttä.

Harmaa työvoima syö

Harmaa työvoima syö rakentamisen työllisyyttä.

Joka viides rakennusalan työntekijä Keski-Suomessa on vailla työtä. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin muu työttömyys. Rakentajien korkeaa työttömyyttä selittää ulkomainen työvoima, jota ilman rakentajien työttömyys alenisi likimain muun työttömyyden tasolle
Ulkomailta tulleelle rakentajalle kuuluu sama palkka kuin suomalaisellekin, mutta sen lisäksi ulkomailta tulleelle kuuluvat myös esimerkiksi päivärahat ja majoitus- ja matkakorvaukset. On vaikea nähdä miten tässä yhtälössä voi päätyä siihen, että rakennusyhtiön kannattaa käyttää ulkomaista työvoimaa. Paitsi jos ei toimita työehtosopimuksen ja lain mukaan.
- Harmaa talous tässä on takana, aivan silmiinpistävästi. Helsingissä on tavoitettu ulkomaisia työntekijöitä, joiden tuntipalkka on ollut euro 77 senttiä, niin jokuhan siinä ottaa pikavoittoja. Sanktio taas on hyvin pieni, 15 000 euroa korkeintaan, jos kiinni jää, sanoo Jyväskylän Kirvesmiehet ry:n puheenjohtaja Hannu Glad.

Ilman ulkomaisia täystyöllisyys

Keski-Suomessa on 720 työtöntä rakennusmiestä, ja työttömyysprosentti rakennusalalla on 20. Tähän lasketaan mukaan vain työttömyyskassan jäsenet, peruspäivärahalle pudonneiden määrää ei tiedä kukaan. Samaan aikaan Rakennusliitto Keski-Suomi arvioi, että maakunnassa on lähemmäs 200 ulkomaista rakentajaa.
Koko maassa työttömänä on noin 10 000 rakennusmiestä. Rakennusliiton mukaan ilman ulkomaista työvoimaa alalla olisi lähes täystyöllisyys. Rakennusliitto ja sen alajärjestöt eivät kuitenkaan vastusta ulkomaista työvoimaa sinällään, vaan työehtojen polkemista.
- Villiintyminen on lievä sana alalle, Etelä-Suomessa on täysi kaaos päällä. Viranomaisvalvontaa tarvittaisiin lisää. Meillä on Rakennusliitolla Keski-Suomessa kaksi työntekijää, ja aluehallintoviranomaisen resurssi on vielä ohuempi, sanoo Rakennusliitto Keski-Suomen toimitsija Juhani Manninen.

Ulkomaiset mutkan kautta - paperit kunnossa
Rakennusliitossa ihmetellään muun muassa sitä, miksi suomalaisyritykset eivät palkkaa ulkomaista työvoimaa suoraan työsuhteeseen, vaan käyttävät välikäsiä. Rakennusteollisuus kun on sekin sitoutunut harmaan työvoiman kitkemiseen.
- Työnantajaliitto RT:n jäsenyritykset käyttävät entistä enemmän ulkomaista työvoimaa, ja käyttävät sitä nimenomaan aliurakoitsijoiden ja vuokrayhtiöiden kautta. Jos he todella haluaisivat lähteä karsimaan tätä ongelmaa, niin järjestäytyneiden työnantajien pitäisi olla etunenässä tässä, Manninen sanoo.
Villiytyneen ulkomaisen työvoiman valvonta on aliresursoitu sekä liitossa että viranomaistahoilla. Ulkomaista työvoimaa valvotaan tarkistamalla paperit, ja ne ovatkin varsin usein kunnossa. Eri asia on, vastaavatko paperit todellisuutta. On epäilty, että esimerkiksi Virossa olisi pajoja, jotka tehtailevat Suomeen tarvittavia papereita.

http://yle.fi/alueet/keski-suomi/2011/02/harmaa_tyovoima_syo_rakentamisen_tyollisyytta_2357887.html

2

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bfbfbffbb

      Tämän takia vaihdoin alaa ja olen koulussa opiskelemassa alaa missä löytyy duunia mutta ihan kuka tahansa hampuusi ei voi tehdä sitä koska alalle vaaditaan ammatti tutkinto.

    • nisdvyn

      "on epäilty että virossa on pajoja", no voi kuule 100% varmuudella virossa on pajoja jotka väärentävät kaikkea mahdollista suomen markkinoille. ensimmäinen työturvallisuuskorttinikin oli työnantajani tällaisesta pajasta tilaama väärennös.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1773
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1357
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1168
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1138
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      53
      997
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      966
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      964
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      67
      881
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe