Kokemuksia kiinan matkastani

airfoil

Hei kerron kokemuksia kiinan matkasta

Aloitan viisumin hakemuksesta. Tulostin jonkun matkatoimiston sivulta hakemuksen ja sen kanssa pitää mennä kulosaaressa olevaan lähetystöön jättämään hakemus. Eivat puhu suomea vaan englannilla tai kiinalla pitää pärjätä. Joku toinenkin voi viedä hakemuksen puolestasi. jonkun päivän päästä hakemus on noudettavissa, ei ole tietoa saako sen postin kautta, epäilen koska maksu tapahtuu hakiessa kortilla, käteinen ei kelpaa. Viisumissa kysytään hotellin tietoja, mutta soitto varmisti niitä ei tarvita hakiessa, ja kysytään myös lentotietoja, mutta kukaan ei kuitenkaan ottanut niitä kun jätin hakemuksen, ja viisumissa on kolmen kuukauden voimassa olo aika. joten ensikerralla kokeilen ilman lentotietoja hakea visan.. helpompi sitten itse matkustaa kun löytyy sopiva lento.

Itse Matka suuntautui Nanninkiin joka on etelä kiinassa lähellä Hong-Kongia. lensin Pekingin kautta Nanninkiin..

Kaunis kaupunki 5,000,000 asukasta ei tietoakaan kehitysmaa oloista vaan paikoin edellä jopa australiaa. kävelykadut siistiä ja hyvin hoidetut istutukset joka puolella jopa moottoriteiden vierusta ja valikaistat hoidettuja ja kauniita.
Liikenne kaaottista, mutta koska kaikki ajaa todella varovasti kukaan ei aja uhalla toiseen päin. Todella erikoista olla kyydessa kun kaikki ajaa miten sattuu risteyksissa. Ei tietoakaan keksipisteen kiertämisestä, vaan oijotaan härskisti, joten autoja menee joka suuntaan ja siihen vielä kymmenet ja kymmenet skootterit , moottoripyörät ja jalankulkijat. Mutta kaikki lopultaan väistää ja antaa tilaa, en nähnyt yhtään kolaria. Ratsaavat jopa skoottereita, en olisi uskonut.

Kukaan ei puhu englantia,, saat vain hymyilyä ja vieruskavereihin vilkuilua osaksesi. No joku saattaa ihan jonkun sanan osata. Mutta pää sääntö sitä ei ymmärretä, ja heillä "r" kirjain puuttuu ,, joten wrong sana on wlong.. jne.
Raha yuan 1 euro on noin 7,5-8,5 yuania.. Erikoista se että pankissakin voit saada pimeään kurssiin enemmän yuania kuin virallinen kurssi,, Itselle kävi niin että virkailija nosti yuanit jollakin erikoiskortilla rahat automaatista ja antoi yuanit käteen, ja sitten mentiin ulos kameroiden ulottumattomiin ja siellä annoin eurot hänelle.

"Ni hao" on hei, "sie sie" on kiitos, niillä parjäät jo paljon:)

18

1067

  Vastaukset

  • jatkuu..

   pelkäsin tuon tulevan liian pitkäksi.

   Joo" bu" on ei ja "hi" kyllä tuo i on lyhyt, (ei siis sama kuin eglantilainen hai) vaan kuten kirjoitin Hi

   Jokainen kadunvarsi vaikuttaa oleven markkinapaikkaa. Suuret kävelykadut ovat kuitenkin niin että putiikit ovat rakennuksissa, mutta pienet sivukujat ovat täynnä tavaraa, ruokaa, rihkamaa ehkä hieman vähemmän.. tavaraa on pitkälle tienpuolelle,, pari kohtaavaa skootteria mahtuu juuri ja juuri kulkemaan. haju on kuin Odessan Privoz torilla, ei tee mieli ostaa ruokaa.

   Ruoka: ihan hyvää ja sisältää kasviksia paljon, riisi mauttomampaa, etenkin aamiaispöydässä veteen keitettyä riisiä, ilman suolaa, ei maistu miltään, paahtista ei ole aamiaisena, vain pulla siivu, kananmunia, ja muuta lisuketta, ruokia joita en tunne.. Lusikka jolla riisivelliä syödään on paksu polisko josta riisivelli ryystetään.
   Ravintoloissa ruuat hyviä. mutta lähes joka ruoka sisältää luunpalasia tai aineksia joita ei voi syödä,, siis niitä sitten syljeksitään tai otetaan sormin suusta. Ruokatavat ovat hieman epäsiistit, noista ryystämisistä ja syljeksimistä johtuen.
   Joo vesihanasta ei kannata juoda, siksi hotellissa oli joka paivä kaksi litraa pullo vettä ja vedenkeitin ja tee pusseja, maito oli tavallisellä hyllyllä???? UHB Maitoako? joka tapauksessa ei se pilalla ollut. En saanut mitään vatsaoireita:)

   Radiosta kuuluu vain kiinalaista musiikkia, ei kuulu maailmalajuisia hittejä ollenkaan.
   Tv ohjelmat tekstitettyjä kiinaksi, hotellissa oli ainakin yksi kanava jossa ajoittain saattoi olla englannin kielinen elokuva, mutta suurin osa oli dubattu kiinaksi ja lisäksi vielä tekstitettyjä kiinaksi, ehkä eri kieliä kanton tai mandariini kiinaa...

   Bussi opasteet ja aikataulut täynnä niitä kiinalaisia merkkejä, joten niitä et voi käyttää, kulku on halpaa I yuan sivu ilmastoidulla linjalla 2 yuan.. bussit hyviä ja nykyaikasia
   Missään en huomannut katukylttejä?? kai niitä oli..
   Isot tiekyltit oli varustettu myös tavallisislla kirjaimilla ja englanninkielisillä teksteillä esim: factory area. Tiet hyviä, joskin joillakin alueilla hieman painumia.
   Kiinassa kuoli muuten viimevuonna 62000 henkeä, meillä noin 400 kantturoissa.

   Lentokentillä virkailijat osaavat jo hieman englantia ja osa hyvinkin. Nanningin kentällä oli myös englannin kielisiä tekstejä joka avittaa paljon. Sama tietysti Pekingissä.

   Luulin että Kiina olisi enemmän kehitysmaa. Mutta huomaa että siellä on ollut ja on rahaa laittaa infraan. Paljon tehty uusia katuja ja kaikki hoidetaan hyvin. näin ainoastaan pari koditonta. En havainnut rikollisuutta, vaikka länsimaalainen pistää siellä kaikkien silmään. En liikkunut yö aikaan ulkona. Hotelli oli hyvä ja siisti. Wanxing hotel oli paikka jossa yövyin. Lähellä oli Wall Mart shopping center, ja muutenkin kaikki palvelut lähellä. Ainoa negatiivinen kokemus oli bussi matkalla, johon kuuluin seisova pöytä,,Oli tarkoitus käydä vessassa ja siellä oli vain suuria reikiä lattiassa..Todella epäsiisti paikka, en tehnyt tarpeitani:DD pisuaareja oli sentää kuten muuallakin. Hotellissa oli tavallinen pytty.

   Kiinalainen tapa on kokoontua illalla aukiolla ja ne tanssii rytmikkäitä tansseja, paikalla satoja ehkä tuhansia henkilöitä.

   Hotellista näki tietysti talojen takapihoille ja ne oli vähemmän mairittelevia, tuli Odessa mieleen ja niiden takapihat.

   Aika halpaa on Kiinassa, polttoainen lienee noin euron luokkaa, ruuat hieman halvempia kuin meillä. hotellit halpoja, samoin liikkuminen. kaupassa punnitus tapahtuu erillisellä tsikillä jossa henkilökunta punnitsee. Kaupat kassat kuin Wall Martissa. Tuotteesta on vaikea nähdä mitä se sisältää koska yleensä vain niitä kiinalaisia merkkejä, keksipaketissa sentään usein kuva. Liikenne on samankätistä kuin meillä, Hong-kongissa se on vasen kätinen englannin peruja.

   Suosittelen kiinaa:))))

   • Oho. tarkoitin tuossa tietysti että liikenteessä kuoli 62000 henkeä.


  • ei tietoakaan kehitysmaa oloista vaan paikoin edellä jopa australiaa

   Miten perustelet?

  • Zhingzhong käy siellä kiinassa katsomassa jos et usko.

   Omasta mielestäni jopa joku satunnainen kylä tiibetissä, on edellä kuin meidän Suomen Helsinkiä. Se on totta että kiinalaisilla moraali sekä logiikkataso on alhaisempana kuin meillä euroopassa. Mutta miljardiväestön maassa ei voida taata kaikille koulutusta kuin meillä suomessa.
   Mielestäni osa suomalaisilla on jäänyt päähän kuva 1960-luvun kiinasta joka ei todellakaan ole tänä päivänä mikään kehitysmaa, haastaisi jopa USA.n joka osaalueella. Enkä usko että Kiina tulisi kaatumaan tällä hallituksella kuin Neuvostoliitto aikoinaan, koska Kiina ei todellakaan ole kommunistinen kuten monet luulevat.

   • Asun Kiinassa nyt jo neljättä vuotta.


   • Lisätäänpä nyt vielä, että tekstistäsi huomaa että kävit vaan lomalla täällä piipahtamassa. Sitähän Kiinan valtio haluaa hienoksi laitetulla ulkokuorella, että ihmiset kirjoittaa kokemuksistaan juuri niin kuin sinä teit.
    'Näin vain pari koditonta'. Älä tule paasaamaan lomareissulla näkemääsi totuutena, et selkeästikään ymmärrä miten ihmiset täällä kärsii. 'Haastaisi jopa USAn joka osa-alueella'. Jeps.
    Ja ei, tämä ei ole niin kommunistinen maa kun luullaan, mutta ne tapetaan jotka julkisesti pistävät sille kommunistiselle hallitukselle vastaan. On syy miksi tälläiset uutiset ja tapahtumat ei koskaan päädy sinun aamulehteesi!


  • Itärannikon suurkaupunkien keskustoissa ihmiset elävät yltäkylläisyydessä, josta useimmat suomalaiset voivat vain haaveilla,. mutta ei niistä tarvitse kovin kauas mennä kun alkaa köyhyys. Satunnainen kylä Tiibetissä on sitten jotain niin köyhää aluetta ettei monikaan suomalainen ole koskaan nähnyt. Ääripäät ovat melkoiset. Kokonaisuus huomioon ottaen Kiina on todellakin kehitysmaa. Esim terveydenhuolto maaseudulla, jossa siis asuu noin puolet kiinalaisista, on käytännössä olematonta.
   Kiinan hallituksen legitimiteetti perustuu pelkästään taloudelliseen menestykseen. Jos taloudellinen kasvu lakkaa, hallitseva eliitti kaatuu melko varmasti.

  • Kiitoksia airfoilille että jaoit matkasi meille, oli oikein mukavaa lukea matkastasi.
   Tuohon Samulin ja buddhan väittelyyn sen verran ,että ymmärrän kiinan tilanteen terveydenhuollosta sekä koulutuksesta että kaikille sitä ei ole tarjolla.
   Tilanne on kuitenkin sellainen että Kiinassa kansalaisten ei ole pakko maksaa veroja. Sekä muistakaa että Kiinassa on huimat 1.34miljardia ihmistä.
   Suomessa jokainen työssäkäyvä/tulonsaatavan on maksettava veroja, sekä jokaisesta ostamasta tuotteista ALVia. Sekä lakisääteiset vakuutukset ja pakolliset eläkkeet.
   Jopa tyhmäkin tajuaa tuon tilanteen että miksi meidän suomessa tuttuja palveluita ei ole tarjolla.
   Eli Kiinassa eletään, miten tämän nytten sanoisi? Niinkuin harmaa talous meillä?

   • Vanne Hei! Suomi on DEMOKRAATTINEN HYVINVOINTIVALTIO! HARRASTAMME SANANVAPAUTTA SEKÄ ÄÄNESTÄMME VAALEISSA TOISIN KUIN KIINASSA. Painukaa Samuli ja Vanne Kiinaan jos ei kiinnosta.


   • Vannekauppiaalle sen verran, että Kiinassa kansalaisten on todellakin maksettava tuloveroa. Vero on progressiivinen ja alkaa 3% nousten 45%. ensimmäiset 3500rmb saa tienata verovapaasti. Kiinassa on myös käytössä alv ja monet muut verotusmuodot. Harmaatalous liittyy veronkiertämiseen ei veropohjan laajuuteen, joten sillä ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Ajattelemattomampi helposti vertailee suoraan kehittynyttä maata kehittyvään maahan ja näkee suoria syy-seuraussuhteita. Oikeasti tilanne on kuitenkin monimutkaisempi ja esim. maaseudun terveydenhuollon puutteet liittyvät entisen järjestelmän alasajoon ja uuden järjestelmän kehittämiseen liittyviin ongelmiin enemmän kuin verotuksellisiin asioihin. Toisaalta tällähän ei ole mitään tekemistä sen kanssa onko Kiina kehitysmaa. Kiina ei pysty tuottamaan kaikille kansalaisilleen tarpeellisia terveyspalveluita ja maassa on satoja miljoonia köyhiä. Kiina on siis kehitysmaa.


   • Madeinchinaonpaskaa kirjoitti:

    Vanne Hei! Suomi on DEMOKRAATTINEN HYVINVOINTIVALTIO! HARRASTAMME SANANVAPAUTTA SEKÄ ÄÄNESTÄMME VAALEISSA TOISIN KUIN KIINASSA. Painukaa Samuli ja Vanne Kiinaan jos ei kiinnosta.

    Meillä on Suomessa myös oppivelvollisuus, mutta toisinaan tuntuu siltä kuin joku pääsisi livahtamaan siitä läpi.


  • Itse olen asunut kiinassa yhteensä 4kk. Onhan siellä kaikenmoista kulkijaa ja onnenonkijaa. Mutta yleensä päätin olla välittämättä heistä, niin kuin kaikki muutkin.

   Kerran näin kadulla yhden kädettömän ja yhden jalan omistavan ihmisen matkaavan jonkinlaisella rullalaudalla aika hitaasti. Ja joku kippo oli hänen jalkojensa päässä missä luki jotain. Lähemmäksi päästyäni näin että siellä oli rahaa ja arvasin, että hän oli kerjäämässä rahaa.

   Niinpä kaivelin taskunpohjia ja sieltä löytyi vain 50 yuania, joka oli säästetty taksirahaksi. Mutta annoin sen hänelle. Kaikki ympärillä katsoivat silmät suurena ja puhuivat jotain kummallista. Myöhemmin sain kuulla ystävältäni joka oli kanssani että olin antanut aivan liian paljon rahaa hänelle. Ja sitä kaikki ihmettelivät.
   Tai joskus jos joku ihminen soitti esimerkiksi kaunista musiikkia ja hyvin. Niin mielelläni annoin vähän rahaa...

   Mutta minä itse en ala kritisoimaan Kiinaa mistään. "maassa maan tavalla", niin kuin Suomessakin suotaisiin elettävän. Tehkoot muut mitä haluavat ja minäkin teen niin.

   Ei mitään turhaa stressiä siellä olosta tarvinnut ottaa tai edes jaksanut ottaa. Tiesin olevani ulkomaalainen, minulla oli passi aina mukana... Rahaakin oli usein tarpeeksi mukana jos jotain huonoa olisi sattunut, niin olisin selvinnyt siitä. Taittoveitsi oli myös aina mukana, koska pidin öisin rauhassa kävelemisestä (ainoa aika jolloin kadut hiljenivät), siltä varalta jos joku nyt välttämättä haluaa tulla yrittämään ryöstämään minua, niin ei niin helposti ainakaan saa haluamaansa.

   Mutta ei koskaan käynyt mitään huonoa (perus kusettamista ei voi laskea). Aina kaikki asiat sujuivat hyvin.

   Ensi kesänä olis tarkotus varmaan mennä takaisin vielä kahdeksi kuukaudeksi. Nyt kun kielitaitokin on 5x parempi viime kertaan verrattuna, voi jopa saada reissusta jotain irti.

  • Iloiselle Buddhalle sen verran että tottakai kiinassa on satoja miljoonia köyhiä.
   Jos maassa on yli Miljardi ihmistä, tilannetta on todella vaikeasti hallittavissa sekä pitää kaikki 1.3miljardia ihmistä tyytyväisenä. Jopa väestörekisterin ylläpitäminen on haastavaa ellei jopa mahdotonta.
   Tottakai asiaa on helppo vertailla suomen kesken jossa on 5miljoonan väkiluku euroopassa. Kyllä suomessakin on väestöä jotka elävät toimeentulotuella ja asuvat 20m2 rotankolossa. Kiinassa joku toimeentulotuki olisi mahdotonta. vertaa 5miljoonaa 1.3miljardiin?
   Saanko sanoa asian näin. Suomessa on satoja tuhansia jotka elävät köyhyysrajan alapuolella, eli suomi on kehitysmaa!

   Kiinassa sekä Intiassa molemissa maissa käyneenä voin sanoa että INTIA! ON TODELLINEN KEHITYSMAA jossa intian oma hallitus luulee olevansa suurvalta. Intiassa jokainen kaupunki on saastainen, ihmisillä minkäänlaista logiikkaa, sekä hallitus ei toimi ja talous ei toimi. Siinä esimerkki Demokratiasta joka ei toimi joka maassa.

  • Viime vuoden lopulla Kiina nosti hieman köyhyysrajaansa ja nyt se on dollarin päivässä. Tämän määritelmän mukaan Kiinassa on 228 000 000 köyhää eli noin 17,5% väestöstä. Huomautan vielä, että nyt puhutaan absoluuttisesta köyhyydestä. Jos tätä vertaisi Suomeen se tarkoittaisi, että Suomessa olisi 945 000 absoluuttisesti köyhää. En tiedä onko Suomessa absoluuttisesti köyhiä mutta hyvin mitätöntä se on koska sitä ei edes tilastoida. Suomessa on kuitenkin suhteellisesti köyhiä noin 13,5%. Käytännössä tämä tarkoittaa korkeintaan 1050€ tuloja kuussa eli joka päivä noin 34,5€. Ehkä nämä luvut antavat hieman vihjettä maiden välisestä erosta. Se, että Intiassa menee vielä heikommin ei tee Kiinasta kehittynyttä valtiota. Maan väkiluvulla ei myöskään ole merkitystä joskin väkirikkaat valtiot ovatkin yliedustettuina köyhien joukossa. Toisaalta maailman kolmanneksi väkirikkaimmassa maassa on yksi maailman korkeimpia per capita bruttokansantuotteita. Haitissa taas asuu vain 9 miljoonaa ihmistä, mutta eivät asukkaat silti elä yleellisesti.

  • Hei onko sulla happy_buddha kokemusta mielenkiintoisista pikkukylistä vaikka guangzhou ja hangzhou välimaastosta. Kun katsoo matkaoppaita ei siitä välistä löydy mitään "turisti" sisältöä(eli ei mitään muutakaan oppaita). Tarkoituksena olis matkata suurin piirtein tätä reitti: hongkong-guangzhou-hangzhou-shanghai-nanjing-chongqing-shengdu-yunnan-guilin-hainan-hong kong noin kahden kuukauden aikana. Junalla olis tarkoitus matkustaa pääsääntöisesti niin että maksimijunamatka olis noin 10 tuntia, että pystyis hyödyntämään ajan nukkumalla. Eli kun guangzhou-hangzhou väli kestää jotain 15 tuntia ja nanjing chongqing niin ainakin siltä väliltä olisi kiva löytää jotain mieleenkiintoista. Mitkään nähtävyydet ei edes kiinan muuri ei kiinnosta. Elämä maaseudulla, etnisetryhmät, ihmisiin tutustuminen(myös kiinaksi) kiinnostaa. Pääasiassa olisi kiva nähdä Kiinan eripuolet, myös vaikka tehdaskaupunkeja.

  • Ei mull tohon väliin oikeen mitään ole. Mä oon käynyt Wuyuanissa, joka on rypsin?? kukkimisen aikaan erittäin kaunista alueta, siis ne kylät Wuyuanin ympärillä. Silloin siellä kyllä on helvetisti turistejakin. Guangzhousta Nangchangiin on jotain 12 tuntia ja siitä vielä bussilla ehkä 3-4 tuntia wuyuaniin, saattoi olla enemmänkin. Mä luulen, et toi kymmenen tunnin sääntö on vähän tiukka ja suosiolla valmistaudu viettämään junassa pidempiäkin aikoja. Jos haluaa nähdä maaseutua kannattaa ehkä ottaa bussi rohkeasti jonnekin ja edetä sillä. Vähemmistöjen näkemiseen Yunnan, Guizhou ja Guangxi ovat parhaita paikkoja, Yunnan ehkä paras. Siellä ei kannata matkustaa yöllä kun monesti on niin hienot maisemat.

  • Kokemuksia ja paljon kuvia Kiinan kiertomatkalta: www.koivupalmu.blogspot.com

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Uuden henkilötunnuksen koodi

   Puuhaillaan uutta henkilötunnusjärjstelmää josta tavan taallaaja ei voi päätellä yhtään mitään. Vastaavasti koodien lukuoikeus ja tiedonpurku tulee ol
   Maailman menoa
   140
   2860
  2. Muut maat tiukentaa korona toimia, suomi ei

   https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006643856.html Miksi suomessa taas odotetaan että tartunnat räjähtää. Jo nyt helsingissä enemmän tartuntoja kuin O
   Maailman menoa
   223
   2347