Puhekelojen kuumeneminen

gjfvgjghj

Ihan mielenkiinnosta kysyn mielipiteitä tästä asiasta

Eli ihan perusongelmasta on taas kyse, oon autohifiä harrastanut innokkaasti nyt 2 vuotta ja tutustunut ja lukenyt säätö ohjeita vahvistimelle.. Vieläkin meinaa olla etten tiedä missä vika kun puhekelat haisee. GZRW 30SPL haisi aika helposti vaikka jännite pysyi yli 12V.. Nyt on GZNW 12 ja vahvistimena GZNA 1.2500DXII.. Säädän vahvistimen aina yleismittarilla GTI Foorumin "vahvistimen säätö yleismittarilla" mukaan.. Sillä pitäisi saada sellaiset gain säädöt ettei subbarin keloja saisi ylikuumenemaan.. Oon säätänyt noitten ohjeitten mukaan 2000WRMS vahvistimen ja subbarin tehonkesto on myös 2000WRMS ja subbari oikiasti kestäisi vielä enemmän. Oon kokeillut vielä ettei subbarin maximi liikerata ylity.. Kalvo ei liiku edes sitä maximia vielä. Jännite pysyy 12V-14.4V, kun soitin tänään subbaria ja akku oli vielä laturin päässä kiinni ja auto käynnissä niin haistin auton ulkopuolelle kun ikkuna oli auki että nyt subbari alkaa taas haista. En ymmärrä mistä tämä johtuu. Mulla on myös Odysseyn lisäakku takana. Jollain sivulla myös kerrottiin että kuinka yleimittarilla katsotaan paljonko tasavirtaa subbarille menee, eli säröä. Yleismittari näytti 0,01V joka on perus lukema, eli 1% TDH. Mutta nyt kun sain tuon uuden vahvistimen niin varmaan näyttää 0,00V kun 2300W antaisi RMS ja säädetty 2000WRMS. Kotelo on tehty niin että subbarin magneetin taakse jää reilusti tilaa jäähtyä.

Eikös soittimen taajuuskorjainta ole ihan turvallista käyttää? Pioneerin 4V soitin ja 5 kaistainen EQ oon säätänyt sen "V- muotoiseksi" (eli 100hz täydet ja siitä keskitaajuuksiinpäin alemmas ja korkeat taas ylemmäs joka tekee siitä V- muodon"), Bass säätö 0, Loudness OFF, vahvistimesta Bass Boost 0dB, Subsonic 20hz, LPF 80hz ja gain säädetty yleismittarilla.

Olisi tarkoituksena saada siis sellaiset gain säädöt että subbaria voisi soittaa edes pari minuuttia ettei puhekelat alkaisi haista. Subbarista ei ole kiinni koska tässä subbarissa on todella hyvä jäähdytys ja muutenkin laatusubbari.

23

5844

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kurttushow

      Eli soitat aina täysillä? Vai haiseeko silloinkin kun soitat hiljempaa? Mä en edes tiedä miltä puhekela haisee, vaikka vuosikymmenet on tullut harrastettua autohifia. Ei sen puoleen mulla ei ole koskaan ollu mitään kilowattivehkeitäkään.

      Kyllähän se 10dB equtus bassoilla tekee 10x enemmän tehoa kaiuttimelle, että siitä vois vähän tinkiä. Tai sit laittaa niin julmetut subbarit ettei tarvi edes korostaa bassoja. Vai eikä mikään ikinä riitä? :-)

    • Eli täysillä soittaessa rupeaa haisemaan. Ei tarvi soittaa kun sen 20sekunttia täysillä niin rupeaa koko kabiini haisemaan. Oonkin ajatellut että mitä jos se johtuu siitä EQ:sta ettei se tee hyvää. Paitsi että jos ei EQ:a käytä niin ääni ei ole niin hyvä ja Midbassoista ei edes tälläkään hetkellä paljo bassoa kuulu vaikka EQ on 100hz:llä täysillä.. Enkä oo kuullut juttua tuosta EQ:n käytöstä että se olisi samallainen kuin Loudness.

      • !!!!!!!!!!!!!!!!!!

        Minä luulen, että haju tulee kuskista !!!!!!!!!!!!!


    • 123qwer1

      vahvistin leikkaa ja puskee "kanttiaaltoa" elementille -> vähemmän gaineja tai isompi vahvistin

    • Luulis että tuo vahvistin antaa mitä lupaa, ja kun 2300W pitäis antaa puhdasta tehoa ja oon säätänyt sen 2000W:ttiin. Edellinen Titanium 1.1200mk2 (1450w @ 1ohm) olin säätänyt 1000W ja subbarina GZRW 30SPL, ei tarvinnut sitäkään soittaa kun 20 sekunttia kun rupes haju tulemaan kabiiniin ja piti lopettaa.. Kyllä tuntuu olevan jossain muualla vika, en tiedä onko se tuo EQ joka sen tekee.

    • 123qwer1

      Ootko säätänyt sen vahvarin eq flattina vai niillä asetuksilla, joilla yrität sitä nyt soittaa? 3db korostus equlta vaatii kuitenkin vahvarilta jo tuplasti tehoa... Kannattaa myös muistaa, että noissa laskukaavoissa käytettävä impedanssi on taajuusriippuvainen, eikä vakio vaikka laatikossa joku nimellisimpedanssi lukeekin. Voit siis kokeilla tehdä niinkin, että katsot elementin impedanssikäppyrästä minimi-impedanssin subin taajuusalueella ja lasket säätöjännitteen sen perusteella.

    • Custom säädöt on soittimesta, eli 100hz 6, 315hz 3, 1.25khz -1.. ja siitä ylöstäin taas korostetummin, eli 3 on seuraava ja korkeimmat 4, eli vähän sellainen (V -kirjaimen muodostava EQ säätö) Rainbown Sax 265.2 erillissarjasta kuuluu jo nytkin basso aika heikosti vaikka basso on EQ:sta täysillä. Mutta johtuisikohan sitten tuo subbarin kuumeneminen siitä?

    • 123qwer1

      Jos olet säätänyt sen vahvistimen silloin kun soittimen EQ:n säädöt ovat olleet 0dB ja sen jälkeen rukannut nuo korostukset soittimesta niin ei ihme jos lämpiää. Sehän meinais sitä, että kun 0dB asetuksel pusketaan 2000W niin 6dB pitäs tehoa tulla jo 8000W...

    • minä vaan

      Miten vahvistin säädetään antamaan tietty watti määrä? Vahvistin antaa aina saman määrän tehoa ja se gain säädin on sitä varten että sillä säädetään sisääntuleva signaali sopivaksi. Sillä ei määritellä vahvistimen antamaa tehoa millään tavalla. GZ:n elementit ovat tunnettuja siitä että aluksi puhekela tuoksuu kun elementti otetaan käyttöön. Ajan myötä kun elementti sisäänajautuu rupeaa hajuhaitat vähenemään. Säätäminen tapahtuu kaikki säädöt nollilla eli ei mitään loudnesia, equtuksia yms. Mikäli hajua tulee kauemman aikaa niin luultavasti silloin kyseessä on vääränlainen kotelo ja luultavasti liian pieni jolloin kotelossa ei pääse ilma liikkumaan kunnolla ja jäähdyttämään puhekelaa.

      • 123qwer1

        Gain tarkoittaa tulo- ja lähtösignaalin voimakkuuden suhdetta eli vahvistusta. Gain-säädin siis vaikuttaa suoraan lähtösignaalin jännitteeseen ja sitä kautta (toisin kuin väität)myös elementille syötettävään tehoon.


    • Kysyin Powersetin Pasilta, niin sanoi että kun tuo EQ on basso alueella täysillä niin vahvistimen pitäs antaa 32 000W RMS tehoa, että ei ihmekkään jos subbari haisee kun eq:sta basso alue on korostettu melkein täysille. On vaan niin vähän juttua ollut tuosta EQ:sta että saako sitä käyttää, mutta se on siis sama kun Loudness, eli korostaa tiettyä taajuutta samalla tavalla. Pasi sano että FLAT- tilassa pitäs käyttää, että ei korosta yhtään mitään taajuutta.

      Tässä se vika luultavasti sitte on ollut kun bassoalue on ollut korostettu melkein täydet :D, kokeilen nyt säätää subbarin vahvistimen Flat tilassa.

      Kiitos vastauksista! :)

    • peruspena333

      Ei siinä equn käytössä mitään väärää ole. Sitä varten ne on tehty että niitä voi käyttää. Se on vaan tajuttava että equlla kun korostaa jotain taajuus aluetta niin se joltain muilta taajuuksilta pois. Tarkoittaa käytännössä sitä että olet korostanut esim 50hz taajuuden vaikka sen 10db. Jollain biisillä millä tämä taajuus esiintyy useasti ja sopiva volume millä voi soittaa säröttä sitä korostettua 50hz on vaikka 20. Kyseisen kappaleen 50hz poikkeavat taajuudet saavat vähemmän signaalia suhteessa tuohon korostettuun 50hz. Volumea pystyy kuitenkin käyttäjän mielestä suruttaa kääntämään vaikka asentoon 25 koska muille taajuuksille on varaa sitä tasoa nostaa. Tästä pääsemmekin siihen minkä takia subbarit alkaa haisemaan. Se korostettu alue menee aina särölle vaikka muut taajuudet soisivatkin puhtaana.

    • 5+3

      jos sulla ongelma on huono basson toisto ja sulla on kuitenki aikas järeä subbari ja sille riittävä vahvistin niin taitaa olla aika alkaa keskittymään niihin muihin tekijöihin. ja ilmeisesti virta puoli on kunnossa.

      elikkä muutama pieni juttu (n 3 työpäivää) oletus mid bassot ovessa
      -ovet kunnolla vaimennettu?
      -elementti kiinnitetty tukevasti ja sillä on tilaa hengittää?
      oma esimerkki vanerista tehty kaulus joka on pultattu oveen ja tiivistetty sikaflexillä. oven kaikki ylimääräiset reiät tukittu vaimennusmatolla ja suuremmat 1mm alumiini levyllä joka sikaflexillä ja popniiteillä kiinni. 2 kerrosta stp silveriä ja suurissa pinnoissa vielä spleniä kerros päällä basso potkii huomattavasti paremmin nykyään verraten vanhaan asennukseen jossa orkkis koksut vain vaihdettiin uusin mideihin.

      ja tuon verta järeän subin kanssa ehdottomasti kannattaa harkita myöskin kontin kunnollista vaimennusta menee helposti tehot pellin rämisyttämittämiseen.

      ja varsinkin hatchback tyyppisissä joissa konttiin pääsee kabiinista. katto vaimennus kunnolla ja sinnekkin tuota spleniä suuriin pintoihin niin auttaa basson toistoa.

      ja jos mahdollista niin sitä subin sijoitusta kannattaa testailla siellä kontissa että mitenpäin se soi parhaiten ohjaamoon. sitä on meinaan tullut nähtyä toimivia mielenkiintoisia ratkaisuja vuosien varrella.

      periaatteessahan sitä pitäisi pystyä tuommoisiin 140 db lukemiin noilla laitteilla ja tietysti vain periaatteessa. kannattaa tutustua hieman esim autosound foorumien projekti sivuihin. sieltä voipi löytyä hyviä vinkkejä mitä parantaa

    • 5 3

      Noista midbassoista armeija kaveri kans sanoi että silläkään ei basso kuulu noista. Vaikuttaa olevan tuossa erillissarjassa että bassontoisto puuttuu.

      Mutta nyt kun laitoin EQ:n Flat -tilaan niin en oo saanut subbaria haisemaan enää ja mielestäni kuuluu paremmalla laadulla musiikki kuin ennen (subbarista ja erillissarjasta).

      Midbassot on hyvin asennettu ja ovet vaimennettu 3 kerrosta Silent Coattia. Ovessa ei ole oikeastaan yhtään kohtaa josta näkyy paljasta peltiä, eli kaikki on vaimennettu mitä on pystytty, vaimennusmattojen takana oon liimannut paksut alumiinilevyn palat tukkimaan reiät joita ovessa on alunperin.

      Midbassot on kiinnitetty Vanerista tehdyllä koroterenkaalla pulteilla kiinni ovessa vakiona olevaan midbasson kiinnitys "muovirenkaaseen" ja laitettu silikonimassaa väliin, elementillä on takana hyvin tilaa.

      Auto on Toyota Celica 1995vm, eli Viistoperä ja subbarikotelo on netto 60L 4" putkella. Tehty Powersetin Pasin ohjeen mukaan. Hyvältä kuulostaa, mutta täysillä soittaessa pitää kovaa puhallusääntä ja 6" putki pitäisi olla noin 61cm pitkä että saisi 35hz viritystaajuuden :D ja se taas veisi koko kotelon litratilavuuden.

      -Kiitos asiallisista vastauksista!

    • giard1

      Kuulostaa tuo vakio muovirengas hieman epäilyttävältä tuolla midin asennuksessa. Kannattaa tuosta refleksi putkesta hioa ja viimeistellä portaat pois. Vähenee kummasti puhallus äänet ja oudot suhinat.

    • ahahhehehahahah

      oot säätäny sen 2000w ja subi on 1000w :)

      • Mikä_hemmetin_subi

        Se on supi, eli supikoira. Eikä sillä tee autossa mitään, paskoo vaan penkeille.


    • Helppo homma

      Älä puhu niin paljo.
      Kuuntele vaan sitä musaa, ni ei käämi kuumene.

    • eivittu4

      eihän toi sun elementtis kestä ku 1000w

    • GZhenekka

      sillä elementin tehonkestolla eioo merkitystä ku ei soita säröllä sillä hajottaa kaikki..,´mielummi ylitehoa ku alitehoa

    • basseboomi

      Millanen kotelo lie kyseessä? Varmasti rupeaa elementti käryämään jos kotelon viri on tyyliin 37hz ja korostukset tapissa matalaa niggaräppiä huuattaa subsonicin ollessa 20 hz.

    • Kuumenee-kuumenee

      Koska syötät puhekeloihin musiikkia.
      Laita musiikkikelat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2860
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2420
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2200
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      2002
    5. 171
      1842
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1836
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1736
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe