Hans Selo, kuka hän oli /on ?

pilvihipiäinen

Erään kertoman mukaan Hans Selo on erään helsinkiläisen asianajajan pseudonyymi. Onko tässä perää ?

Joka tapauksessa merkillinen hahmo suomalaisessa kirjallisuudessa.

15

4649

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kurjailija

      eli ainakin 70-luvulla.jotain diiva-juttuja jonkun ella erosen kanssa.kirjoitti muistaakseni SELON-TEKO nimisen kirjan

    • tyyppi

      70-luvun turhin julkkis pikkuviiksineen.
      Ei näyttöjä.

    • Pilkku

      Kirjoitti 1960-luvulla suurta kohua aikaansaaneen täysin käsittämättömän dadaistisen kirjan Diiva, ja 1980-luvulla lisää sekoa, oli Ella Erosen kanssa, kuoli 1990-luvulla.

      • Selo-fani

        Hans Selo (1945-2003) kirjoitti romaanit Diiva (1970) ja Pilvihipiäinen (1985). Ensin mainittu sai J.H. Erkon palkinnon vuoden parhaana esikoisteoksena. Dadaismin kanssa Selon tyylillä ei ole mitään tekemistä: hänen esikuviaan olivat Marcel Proust, James Joyce ja Claude Simon.


      • unttipompom
        Selo-fani kirjoitti:

        Hans Selo (1945-2003) kirjoitti romaanit Diiva (1970) ja Pilvihipiäinen (1985). Ensin mainittu sai J.H. Erkon palkinnon vuoden parhaana esikoisteoksena. Dadaismin kanssa Selon tyylillä ei ole mitään tekemistä: hänen esikuviaan olivat Marcel Proust, James Joyce ja Claude Simon.

        Hans Selo oli täysi huijari,joka kirjoitti sellaista paskaa,että pohjalainen maajussi sai varmaan orkut.Tässä huomaa miten höynäytettäviä suomalaiset olivat ainakin joku vuosikymmen sitten.Kyseinen henkilö oli täysi turhake ja siivelläeläjä,jeti linssin jotain seniiliä mummoa ja eli tämän siivellä.


    • Kirjoittajapiirinjäs

      Olen kuullut, että tämä Hans Selo oli piilonimi, ja että mies, "kirjailija" , elisi edelleen yrittäjäeläkkeelläolevana entisenä omenaviljelijänä Ahvenmaalla, ja että miehen, 65v, oikea nimi olisi Hannes Sellgren. En mene takuuseen tiedoista, mutta niin olen kuullut kerrottavan.

      • Totta vai ivaa

        Tuskin oikea nimi on sen piilotetumpi kuin Hans Selonen.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Hans_Selo

        Itse törmäsin tyypin nimeen ensimmäisen kerran vasta 1980- tai 1990-luvulla jossain Veikko Huovisen tekstissä, jossa Huovinen antoi ymmärtää arvostavansa Seloa eturivin kirjailijana Suomessa. Tiedä sitten, mitä Huovinen todellisuudessa ajatteli.


      • tuulitukka
        Totta vai ivaa kirjoitti:

        Tuskin oikea nimi on sen piilotetumpi kuin Hans Selonen.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Hans_Selo

        Itse törmäsin tyypin nimeen ensimmäisen kerran vasta 1980- tai 1990-luvulla jossain Veikko Huovisen tekstissä, jossa Huovinen antoi ymmärtää arvostavansa Seloa eturivin kirjailijana Suomessa. Tiedä sitten, mitä Huovinen todellisuudessa ajatteli.

        IStuin vastapäätä Hans SEloa 70-luvun alussa,itsevarmana salaperäisenä, jonkunlainen hovi ympärillään istui hän. Jotain hänessä oli kun en ole unohtanut; ostin KIrppikseltä diivan ja tulin tähän osastoon. Vai olisiko nostalgiaa? Mitenkähän hän vietti elämänsä?


    • Diivat

      Hannele Laurista kertova kirja on myös nimeltään Diiva eikö tämä riko tekijänoikeuslakia vai miksi sitä sanotaan.Hans Selo kirjoitti eläessään myös kirjan Diiva.Joten meillä on nyt sitten kaksinkappalein Diiva kirjaa....

    • Hölmöjen hommaa

      Olin Kanarialla samaan aikaan Hans Selon ja Ella Erosen kanssa heti Diivan ilmestyttyä. Hymy-lehti kulki kannoilla.Kyllä hän oikea henkilö oli eikä mikään salanimi. Kirja oli aivan käsittämätön.
      SUOMEN NUORISOLIITTO YHDESSÄ HESARIN KANSSA JAKOI TUOLLOIN ERKON PALKINNON JA ANTOI SEN DIIVALLE - KAIKKIEN AIKOJEN HÖLMÖILY!

    • -parta

      Kotimaisen kirjallisuuden ns. kuriositeetteja ehkä mutta ei niin kovin merkillinen... Kyllähän näitä löytyy muitakin. Selo vain sai poikkeuksellista huomiota. Onnistui pääsemään julkisuuteen ja jopa arvostetuksi Diivallaan. Julkisuuskuvastaan hän rakensi vähän etäistä, sellaista uneksivaa, mystistä ajattelijaa. Joihinkin se upposi...

      Selo jäi yhden kirjan ihmeeksi. Tosin yritti sitten nousta suosioon vielä esikoisteostaankin "loistavammalla" teoksella, mutta se (Pilvihipiäinen) oli floppi. Pilvihipiäisellä voi olla jonkinlaista ansiota taiteellisena kokeiluna ja yrityksenä, ei se täysin kelvoton ole, mutta kirjallisena tuotoksena se ei yllä edes esikoisteos Diivan tasolle, jolla sentään on jotakin ansiota. Seloa on kirjailijana ylistetty neroksi ja poljettu maan rakoon silkkana p*skana ja feikkinä. Minun mielestäni totuus löytyy jostain ääripäiden puolesta välistä.

      Minun totuuteni... Ja eikös se niin ole, että makuasioista voimme ainoastaan kiistellä? :)

      Diiva tuli hankittua 80-luvun alussa ja Pilvihipiäinen melko lailla sen ilmestyttyä. Silloin pidin niitä HIENOINA teoksina erikoisuutensa vuoksi. Kumpaakaan en silti jaksanut lukea. Kunhan diggailin. Kansitaide sävytti kokemusta. Diivan kansikuva oli olevinaan hieno ja Pilvihipiäisen takakannessa (jos oikein muistan) oli kiva kuva Selosta ja koirista(a)n.

      Diiva oli jossain vaiheessa pieni keräilyjuttukin. Ainakin minulta sitä kysyttiin enemmän mitä oli tarjolla, vielä 2000-luvun alussakin jolloin pidin antikvariaattia. Nyt kumpaakin Selon kirjaa liikkuu divareilla ja kirppiksillä, minullakin taitaa tällä hetkellä olla varastossa useampia kappaleita... ja niin kuin sanottu... kyseessä on lähinnä marginaalista kiinnostusta synnyttävä 1960- ja 70-lukujen kokeellisuutta sekä "uutta romaania" edustava kuriositeetti... tajunnanvirtaa, assosisaatioita, monikerroksisuutta, poikkeuksellista kieltä.

    • Kielipoliisi22

      Yritän juuri lukea Diivaa. Keksitty kieli on jotenkin raskasta lukea, mutta yritän kahlata niitä kohtia, missä Selo kertoo muista ihmisistä. Rivien välissä on Ella Erosen kotielämästä ja perheestä kuvauksia. Millä tyyppi itsensä elätti, ei ainakaan kirjailijana. Helsingin sosieteettiin pääsi keinolla jos toisella...vaikka teennäisellä suomenkielen rääpimisellä.

    • Eulenspiegel

      Suomenkielen opettajani kertoi "Diivan" kirjoittaneesta keikarista, nimeltä Hans Selo. 70-luvun alku oli aikaa, jolloin uudet tyypit saivat huomiota, myös turhakkeet. Kaikki sellainen meni läpi, koska uutisvälineet olivat kehittymättömiä, verrattuina nykyisiin. Mutta tämä "jokapäiväinen" sankarimme teki opettajaan kirjallaan erityisen vaikutuksen, siinä missä Nykysuomen Sanakirjakin. Silloin! Siinä oli kuulemma, jo silloin, v:llä alkava sanakin. Silloin?! Kuluneitten vuosiymmenten aikana, välillä muistan Hans Selon nimen, myös "Han Solon" takia.
      Setäni , joka oli portsarina Marina-Palatsissa kertoi asiakkaasta, pitkässä takissaan. Tuo halusi päästä ravintolajonon ohi menetelmällä: "Ettekö tiedä. kuka olen?"

      • Anonyymi

        "70-luvun alku oli aikaa, jolloin uudet tyypit saivat huomiota, myös turhakkeet. Kaikki sellainen meni läpi, koska uutisvälineet olivat kehittymättömiä, verrattuina nykyisiin." - Hans Seloa ei kuitenkaan voi laskea turhakkeiden joukkoon: mm. Markku Eskelinen kohottaa kirjassaan "Raukoilla rajoilla" (2016) Hans Selon romaanit suomenkielisen proosan mestariteoksiksi. Sitä paitsi "uutisvälineet" eivät ole sen kehittyneempiä nykyään, kun kaiken maailman juutuupparit nostetaan kansakunnan kaapin päälle. Rikollisten egonpönkitys mediassa on oma lukunsa: 70-luvulla oli Volvo-Markkanen, onpa vain siitäkin taso laskenut.


    • Anonyymi

      ei kukaan ole lukenut diivaa kolmea sivua enempää.
      kuka viitsii tavata peräkkäisiä sanoja joista ei suurinosa tarkoita mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4873
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2310
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1836
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1520
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1156
    Aihe