Sheltti mulle?

yh-naikkonen

Heippa, täällä kirjoittelee 33.v nainen :)
Nyt olisi sopiva aika koiralle, kun oma lapsikin lähtee opiskelemaan muualle, ajattelin shelttiä lähinnä seurakoiraksi mutta voisi se agilitykin olla kivaa.. Mutta sitten asiaan..
Asun pk-seudulla yksin, kerrostalossa joka on kolmio, olen lukenut että sheltit ovat haukkuherkkiä, mutta kai riippuu yksilöstä myös paljoltikin? suosittelisitteko shelttiä kerrostaloon?
shetlannin lammaskoira olisi ensimmäinen koira minulle, onko aloittelijalle hyvä koira?
Olen valmis lenkkeilemään vaikka kuinka paljon, koiran kanssa.
uskon että osaan kouluttaa sheltin, (tai jonkun muun) ihan nsuhtkoht hyvin, pienellä avustuksella toki.

Olen miettinyt myös espanjan vesikoiraa, ja novascotian noutajaa mutta on vähän vaikeampia kuulemma..?

14

3857

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastausta

      Hei,

      Itse hankin aikoinaan sheltin ensimmäiseksi koiraksi opiskeluaikana ja 52 neliön kaksioon. :) Sinne parin vuoden päästä hankin myös toisen. :) Sheltti oli minulle aivan nappi valinta ensimmäiseksi koiraksi, kun on niin miellyttämisenhaluinen ja ihmisrakas. Sen kanssa on kiva harrastaa ja lenkkeillä.
      Omien kokemuksien mukaan sheltti on haukkuherkkä. Yksin ollessa pärjäsivät mainiosti, eivätkä haukkuneet yhtään, mutta muutettuamme toiseen kerrostaloon alkoivat haukkuongelmat. :( Ne sain kitkettyä pois ajan myötä, mutta nyt taas asumismuoto on eri, eikä ongelmia ole. Sheltti kaipaa paljon aktiviteetteja ja liikuntaa, kuten mikä tahansa muu koirarotu. Kerrostaloa en pidä koiran hankkimisen esteenä. Ainut, että pitää tosiaan olla valmis ulkoilemaan koiran kanssa useita kertoja päivässä säässä kuin säässä!

      Onnea koiranhankinta pohdinnoillesi.

    • On haukkuherkkä. Mitä vähemmällä liikunnalla sen enemmän haukkuu.
      - Eli, jos kerrostaloon meinais, niin agilityä, jalkapalloa, ... lampaiden tilalle. Nuorena nauttii nimenoman "lentämällä" juoksemisesta.
      - Haukunesto panta, leualle sumuttava saattaa olla tarpeen yksin jättäessä.
      - Tosihyvin sopii ekaksi koiraksi. Mullakin tämä sheltti on eka.
      - Huonolla säällä kerrostalossakin , isossa asunnossa on mahdollista juoksuttaa vaikka illalla pallon kanssa väsyksiin ja sit käyttää vaan nuuskimassa ja pissillä. Kurkkaa sivusto Shetlanninlammaskoirat.fi ja kennelliitto.fi
      - Luokse tuleva koira, pitää tarkasti silmällä mitä oma/ t ihmiset tekee, ei tarvi pelätä että karkaa. Paitsi juoksuaikana.
      - Nöyrä ja kiltti. Varovaista torumista ei toivotuista asioista ettei tule araksi.
      - Sopivan kokoinen vaikka kainalossa ja sylissä esim. bussissa.

      • Anonyymi

        Aika itsekästä ja muita huomioimatonta touhua juoksuttaa koiraa pitkään kerrostaloasunnossa illalla, kun talon pitäisi alkaa laskeutua yörauha. Mites naapurit (niin lapset kuin aikuiset), joilla on aamulla aikainen herätys? Joutuvat valvomaan sinun ehdoillasi niin pitkään, kun sinä juoksutat koiraa pallon kanssa väsyksiin ja toivovat, että uni tulee uudelleen jahka lattioiden raapimissessio joskus päättyy...

        Älkää toimiko näin. Ei ole reilua, että omilla koiran pito-ongelmilla vaivataan talon muita asukkaita. Olkaa vastuullisia!


    • Minäpätäällä ;)

      Nooh, haukkuherkkä on.. Itselläni ei ole shelttiä, mutta kaverillani on sheltti, ja tapaillaan aika usein, koira aina mukana :D Sen verran osaan sanoa, että tilaa ne eivät tietämäni mukaan paljoa tarvitse, ja kerrostaloon sopivat kunhan lenkkiä riittää ;) Juu, ja tuota, espanjanvesikoirat ja novascotiannoutajat sun muut ovat kyllä aika vaativia ekaksi koiraksi.En suosittele... Mutta sheltti sopii ekaksi koiraksi mainiosti! Suosittelen! :D Itsekin olen haaveillut koirasta jo pitkän aikaa, mutta mieheni on allerginen :( Tseppiä "koiran hankintaan"! :)

    • m.ala-poikela

      Minä hankin ensimmäisen shelttini kerrostaloon kun täytin 18vuotta.
      Toinen tuli 9 vuotta myöhemmin mutta jo omakotitaloon.
      Tää ensimmäinen osasi olla kerrostalossa ihmisiksi...
      mutta tää nuorempi...se tuli 3 vuotta sitten omakotitaloon ja nyt avioeron seurauksena muutin tänne kerrostaloon niin kappas vaan..
      se kommentoi joka ikistä ääntä, vaikka on hälyttimet, suodattimet ym...kivat...

      Sheltti on helppo kouluttaa, vaikka rotu onkin itsepäinen kun sille päälle sattuu.
      Mulla on molemmat olleet agility koiria joiden kanssa olen menestynyt.
      Lapsirakaskin rotu on ja erittäin hellyyden kipeä..
      ainakin tää mun yksilö...

      Muistattehan että sheltti on erittäin arka ja varautunut rotu.
      Vieraisiin tutustuminen käy suurimmalla osalla hitaasti mutta varmasti.

    • JepJep

      sheltti sopisi sinulle tosi hyvin,varsinkin jos olet valmis lenkkeilemään sen kanssa runsaasti.
      sinulle suosittelen narttua jos on elämäsi ensimmäinen koira.:)
      lenkkeilystä sen verran, että jaksaa varmasti kävellä niin kauankin kuin sinäkin,
      parhaimmillaan olen shelttini kanssa käynyt 20 kilsan lenkkejä ja jaksaisi varmasti enemmänkin:).
      meidän sheltti ei ainakaan ole haukkuherkkä paitsi silloin kun ovikello soi;).
      harmi kuitenkin shelttien kasvattajia on suomessa tosi vähän,
      oman ostimmekin virosta paperien kera:)
      eli en suosittele hylkäämään heti ulkomailta ostamista;))

    • sheltti<3

      Sheltti on mahtava valinta ekaksi koiraksi. Miellyttämisenhaluinen ja älykäs, sekä ystävällinen ja kiltti.
      Ystävälläni on sheltti kerrostalossa, ja hyvin on sopeutunut sinne.
      haukkuherkkyydestä; kannattaa jo pentuna opettaa, että muita, kuin ovikelloa, ei kannata haukkua.
      Suotta shelttiä haukutaan haukkuherkäksi, kyllä se on niin, että omistajasta kiinni, että haukkuuko vai ei.

    • hnonoiå

      Haukkukerkkä on juu. Jos ei ole aikaa opettaa pennulle, että ei saa haukkua kun ovikello soi tai kerrostalon käytäviltä kuuluu ääniä, niin en suosittele. Mutta jos on aikaa opettaa koira tavoille niin sitten suosittelen :)

      • Tiedoton :)

        Mitä mieltä olette 12-vuotiaana jos hankkisi shetlanninlammaskoiran? Asumme omakotitalossa pikkukaupungissa. Mutta olen kuullut, että shetlanninlammaskoiria ei saa helpolla. Ja kysymyksiä:
        1. Onko kenneleitä Etelä-Suomessa?
        2. Kuinka paljon shetlanninlammaskoiria tarvitsee liikuntaa?
        3. Onko shetlanninlammaskoira hyvä ensimmäiseksi koiraksi?
        4. Ajaako koira autoja takaa?
        Kiitos paljon vastauksista!!


    • jotain.. ehkä

      Olin itse 11-vuotias kun minulle tuli ensimmäinen oma koira, shetlanninlammaskoira. Nyt kyseinen poika on 12 vuotias ja ite olen varttunut siinä vierellä.

      1. Kenneleistä en juuri tiedä. Niitä kannattaa etsiä ihan googlella, tosin tarkista että kasvattaja on luotettava. Omani kohdalla kävi niin että kivekset jäivät laskeutumatta ja tästä ei lukenut missään mitään, vaikka poika oli eläinlääkärintarkistama.

      2. Shetlanninlammaskoira tarvitsee virikkeitä ja olisi hyvä jos koiralla olisi mahdollisuus agilityyn, tokoon tai muuhun harrasteeseen. Toki koira menee ihan vain kotilemmikkinä, mutta silloin pitää lisätä lenkkien pituutta paljon. Oma shelttini kävi agilityssä ja kävelyä oli noin 2 tuntia joka päivä. Vähäinen liikunta voi aiheuttaa käytösongelmia, energia pitää purkaantua jotenkin.

      3. Sheltti oli minulle ensimmäinen koira ja todella hyvä olikin. koulutus ei ollut hankalaa, kunhan edes jotain koulutuksesta tiesi riitti. eli miten opetetaan sisäsiistiksi, miten opetetaan käskyjä ja muuta sellaista. MUTTA jos et halua koiran haukkuvan paljoa, kiinnitä siihen huomiota ensimmäisestä päivästä lähtien., se ei lähde helpolla myöhemmin jos ollenkaan. Oma poikani sai haukkua maalla ollessa intoaan ja vielä tänäkin päivänä haukkuu ovikellon ja jos jotku riehuu niin pitää puuttua asiaan haukkumisella. Itseäni ei juuri haittaa, minusta koiran kuuluukin päästää vähän ääntä, kunhan ei öisin tai muita kerrostalonasukkaita ei häiritse. EN sano etteikö olisi tarvetta perehtyä kuitenkaan kouluttamaan koiraa. Se on aina tarpeellista ja mitä paremmin tutustuu, sitä parempikäytöksinen koira on tuleksena. Omani ei erityista koulutusta saanut ja se vähän harmittaa, kävelyssä on hieman vastaantulevien koirien kanssa joskus typerää egoilua ja rullalaudat on jotain kamalaa.

      4. Oma shelttini ei aja autoa takaa, mutta tätä esiintyy. Sheltti on paimenkoira ja niille on luontaista lähteä paimentamaan liikkuvia asioita. Vaikkei shelttini lähde autojen perään, vietti ilmentyy sillä, jos joku perheestä lähti juoksemaan tai edes kävelemään joukosta pois, poika lähti perään katsomaan ettei henkilö karkaa. Jos kysymyksen oli tarkoitus ajatella, voiko koira olla pihalla vapaana kun ohi ajaa autoa, niin kyllä voi, kunhan ei koskaan ilman valvomista ja ilman etteikö koira osaisi jo luoksetulemista. Myös sekin että pieni koira voi lähtä toisten koirien perään, jotka eivät pidä siitä ja tämä voi olla katastrofi jos toinen on isokokoinen koira.

    • Kyynikkomikko

      Kasvattajaa valitessa pitää olla nykyään todella tarkkana, varsinkin nyt kesälomien aikana pentuvälityksestä löytyy rahastuspentueita, joiden vanhempien terveys on kuraa! Itse ostin tietämättömyyttäni tällaisen huonosta suvusta olevan pennun (saman verran se maksoi kuin kaikki muutkin) ja nyt on hirveät kulut erinäisten perinnöllisten sairauksien takia!

      Sheltti on nykyään liian suosittu. Narttuja pennutetaan vain siksi, että niiltä sattuu löytymään kaksi reikää hännän alta - ja aina löytyy ostajia. Siksi rodun terveys on menossa kuralle ja erityisesti silmä- ja luusto-ongelmiin pitää kiinnittää huomiota, kun pentua on ostamassa. Pelkät terveet vanhemmat eivät tarkoita mitään, myös isovanhempien jne. pitää olla mahdollisimman terveitä!

      • Tarkkana on oltava

        Minäkin ostin tietämättäni ns. huonolta kasvattajalta ja valitettavasti erittäin huonohermoisen yksilön. Myös ne pentuesisarukset jotka olen tavoittanut ovat hermorakenteeltaan hyvin heikkoja (ja tässä ei ole kyse sosiaalistamisen puutteesta tms ). Rotu on siis aivan mainio jos löytää hyvän yksilön, mutta kasvattajia on valitettavasti todella moneen lähtöön. Älä siis usko puheita, pyri tapaamaan pennun vanhemmat ja mahdollisesti niiden jälkeläisiä. Kysele paljon. Parempi olla vähän yliperusteellinen. Onnea sen oman karvapallon etsintään!


    • Anonyymi

      Miten opettaa shelttiä ei haukku herkäksi?

    • Anonyymi

      Hei
      Kannattaa miettiä ,mitä merkitsee kun koiran ottaa.
      Jos vain kävelyttää kadulla ja lähimaastossa, ei tarvitse miettiä kuljetusta.

      Mikäli itse omassa tai muiden autossa kuljetusta, Suomen suosituin malli koiran kanssa Poliisi laitoksen edessä , koira Etupenkillä, on vaara, voi hypätä syliin ajaessa,
      Tämä näky koira etupenkillä maantiellä ajettaessa, on liian usein näkyvissä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2753
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2340
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2090
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1854
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1731
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1725
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 100
      1656
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe