Paviljonki rivitalon pihalle?

Kaikenlaisten kiinteiden katosten ja markiisien laittaminen rivitaloon vaatii luvan taloyhtiöltä jne., eikös? Mites tällainen kankainen paviljonki? Saako omalle pihalle laittaa tällaisen koottavan version? Kun ei kerran ole kiinteä.
Ilmianna
Jaa

10 VastaustaJos ollaan oikein tarkkoja, niin sitä kevyttä paviljonkiakaan ei saa taloyhtiön pihaan laittaa ilman lupaa.
Tuskinpa kuitenkaan löytyy sellaista taloyhtiötä joka ei antaisi lupaa, eikä noihin yleensä lupia kyselläkään, pistetään vain teltta pystyyn ja puretaan pois jos jotakin naapuria rupeaa haittaamaan.
Meillä rivitalossa ei ole yleensä lupia kyselty, leikkimökeille ja terasseillekaan, vaan on annettu jokaisen tehdä omalle rajatulle alueelleen mitä lystää, vaikkakin pihat ovat taloyhtiön aluetta.
Ilmianna
Jaa
Onko tuosta jostain mustaa valkoiselle, ettei saisi ilman lupaa laittaa? Naapuri laittoi ja peittää koko näkyvyyden. Ja lupia ei kysynyt, ei ainakaan seinänaapurilta. Muutenkin taloyhtiössämme on kaikilla terassi oikealla puolella mutta tällä sitten tietenkin vasemmalla, joten katos tosiaan hyökkää syliin.
Jotenkin kun muistelisin, että olisi joku "ei saa näkyä aidan yli"-sääntö. Inhottava en haluaisi olla, kateus ei tosiaan ole syynä, mutta jos lupaa kysyttäisiin en sitä antaisi. Toiseen reunaan pihaa olisi ihan ok. Varsinkin kun grillaavat katoksen alla, niin eikös ole jo paloturvallisuusmääräyksilläkin jotain sanomista?
Toivoisin saavani jotain apuja ennen kuin otan isännöitsijään yhteyttä. On vähän sellaista päähän taputtelija tyyppiä eli ei haluaisi olla ilkeä kellekkään.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Se paviljonki on luultavasti taloyhtiön hallitsemalla alueella: huomatkaa että yleensä suomalaisissa rivitaloyhtiöissä myös se takapiha on yhtiön hallinnassa olevaa aluetta. Eli jo tuon perusteella taloyhtiön lupa tarvitaan.
Myös nykyinen asunto-osakeyhtiölaki määrää tällaisen lupamenettelyn, vaikka rakenne olisi omalla alueella:
"
Osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen.

Hallituksen tai isännöitsijän on annettava viipymättä tieto ilmoituksesta sellaiselle toiselle osakkeenomistajalle, jonka osakehuoneistoon tai sen käyttämiseen kunnossapitotyö voi vaikuttaa. Ilmoitusvelvollisuuden täyttämiseksi riittää, että ilmoitus toimitetaan osakkeenomistajan yhtiölle ilmoittamaan osoitteeseen.
"
Samoin vaikka yhtiön luvan saisikin, niin julkisivulautakunta voi puuttua myös rakennelmiin. Se on sitten eri asia, onko yhtiöissä tapana tuollaisiin telttoihin lupia kysellä, ja toisaalta ei yhtiö niitä voi aivan täysin kieltääkään. Rajatapauksista voi saada isonkin riidan aikaiseksi, mikä on haitta ja mikä ei.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Kankaiset paviljongit on tilapäispystytyksessä ja ainakin meidä talonyhtiössä ei mitään sanomista siihen. Muutamilla on ja kukaan ei reagoinnut niihin. Kiinteät rakenteet ihan eri asia...
Ilmianna
Jaa
Muuttuuko palviljonki kiinteäksi jos sen ruuvaa kiinni terassilaudoitukseen? Missä menee tilapäispystytyksen raja? Nyt alkaa viides kesä...

Taloyhtiön alueellahan tuo on, piha kun on yhtiön, ei asukkaan. Mä en vaan voi sille mitään, että mun mielestä ois vähintään korrektia kysyä seinänaapurilta, että onko ok jos toisen puolen näkymänne peittää siitepölyllä ja linnunpaskalla päällystetty kangas koko kesän. Ehkä mä oon outo...Itse en ole koko kaupunginosassa nähnyt noita minkään muun rivitalohuoneiston pihalla.

Mutta toisaalta jos isännöitsiä ei aio sanoa juuta tai jaata tuohon rakennelmaan vieläkään, ei hän varmaan vois sitten kommentoida mitenkään sitä ratkaisua, jonka tuohon kauniimmaksi näköesteeksi rakennan. Ja kauneushan tulee olemaan minun pihani puolella...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Asia on täysin yhtiön hallituksen käsissä. Isännöitsijä harvemmin puuttuu noihin, jollei hallitukselta tule ohjeita. Ja yhtiön hallituksen valitsette te osakkaat.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Piha yhtiön? Koko asuntokin on yhteisomistuksessa, osakkailla vain hallintaoikeus sekä tietttyihin neliöhin sisällä että omaan asuntoon liittyvään piha-alueeseen.Kuitenkin tietyissä juridisissa tilanteissa ko. piha-alue on yksityistä aluetta ja sille luvatta astuminen kotirauhan rikkomista, samoin kuin koti ja autokin ja asuntovaunu ja jopa teltta.Varsinaista taloytiön aluetta on leikkipihat ja talojen väliset tiet ja nurmikentät. jos taloyhtiössä on useita taloja. Kyseinen omistus ja hallintaoikeus ovat asioita joita jatkuvasti pyöritellään. Jokainen osakkeen omistaja omistaa tavllaan myös muiden pihat ja kodit, sillä nehän ovat nk. yhteisomistuksessa ja niiden asioista päätetään yhdessä. Omistajiakin ovat siis silti kaikki, ei hallitus yksin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
"osakkailla vain hallintaoikeus sekä tietttyihin neliöhin sisällä että omaan asuntoon liittyvään piha-alueeseen"

Muuten oikein, mutta osakkaalla on hallintaoikeus piha-alueeseen vain silloin kuin se on mainittu yhtiöjärjetyksessä. Ellei piha-aluetta mainita huoneistoon kuuluvaksi on se yhteisaluetta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ei kaiketi aivan niinkään, vaan ellei yhtiöjärjestyksessä ole mainittuna, että rajatut asunnon kohdalla olevat piha-alueet kuuluvat yhtiölle eikä ole osakkaan hallinnassa, silloin ne ovat yhteisomistuksessa ja yhteishallinnassa. Asia ei ole aivan yksiselitteinen. On rivikotipihoja, joissa on vaan puuterassit ja sitten rajattuja rivipihoja, joiden pinta-ala vastaa pienen omakotitalon pihaa. Jos ja kun rivikodin pihan hoitovastuu on osakkaalla, on ainakin käytännössä myös hallintaoikeus. On vaikea kuvitella että piha-alueella on hoitovelvollisuus, mutta ei hallintaoikeutta. Olisi tietysti hyvä, etenkin uusia rivitaloja raennettaessa kirjata tarkkaan myös piha-alueet ja yhteiset piha-alueet erikseen.
Ilmianna
Jaa
Olisiko markiisille tarvinnut jonkin luvan? Meillä kesäaikaan aurinko porottaa suoraan ikkunoihin koko päivän. Kun ostin asunnon, tilasin ensitöikseni markiisit. Eihän asunnossa voisi kesäaikaan muuten olla!

Ei tullut mieleen, että markiisi olisi tarvinnut luvan muilta. Ei kyllä kukaan ole tullut mitään koskaan sanomaan. Ehkei ne edes huomanneet niitä markiiseja. :)

Tosin alueella on muissakin taloissa joillakin markiiseja, toisilla ei. Ja valitsin hyvin hillityn väriset, samanlaiset, kuin parilla on naapuritalossa.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Paviljonki rivitalon pihalle?

Kaikenlaisten kiinteiden katosten ja markiisien laittaminen rivitaloon vaatii luvan taloyhtiöltä jne., eikös? Mites tällainen kankainen paviljonki? Saako omalle pihalle laittaa tällaisen koottavan version? Kun ei kerran ole kiinteä.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta