onko vähän reilua tämä elämä?

köyhä_

Voisin tässä kovin sanoin mielelläni haukkua koko Suomen "oikeuslaitoksen" mutta en tee sitä. Teen sen vain mielessäni. Jos olisin tiennyt viime elokuussa, mihin tämä opiskelijaelämä minut vie, olisin ehkä jäänyt mieluummin työttömäksi tai hakenut töitä.

Edellisen ateriani söin eilen, koska opintotuki ja asumistuki eivät riitä. Lainoja en saa, koska otin ne jo lukioaikoina vuosia sitten. Asun pienessä murjussa, jossa huudatetaan musiikkia melkein joka ilta niin ettei täällä pysty nukkumaan. Soitin yksi ilta poliisit paikalle ja meno rauhoittui vähän.

Saan opintotukea ja asumislisää 423€/kk. Vuokraan menee 219,17€ joka kuukausi. Siihen päälle vielä mokkulalasku 19,81€ ja puhelinlasku silloin tällöin(säästän puhelinlaskussa kun en pidä yhteyttä keneenkään). Maksan vielä koulukirjojani 36€/kk. Käteeni jää siis n. 150€/kk.

Ruokaa ostan aina, kun se loppuu. Pyrin siihen, että kauppareissulla ei mene 20€ enempää.

Nyt tuli niin huono kuukausi, että rahat loppuivat ennen seuraavaa opintotukipäivää. Vaan ei se mitään! Rakkaat vanhempani lahjoittivat minulle jo kuukausia sitten melkein pilalle menneitä EU-ruokia! Tänään vähän maistelin niitä ja totesin, että pahoja ovat. Ne myös närästävät.
Jääkaapistani löytyy myös melkein homeista leipää (viim. käyttöpäivä 18.3) ja floraa sekä ketsuppia. Ihanan herkullinen aamiainen vapuksi.

Olen käynyt sossussa. En saa sieltä mitään. Syytä en tiedä. "Liian suuret tulot?"

Asun paikkakunnalla, jossa minulla ei ole ainuttakaan kaveria. Vietän päiväni yksin. Se masentaa. Tämä koko tilanne masentaa. En tiedä, kuinka kauan jaksan tätä. Oikeasti.

Ohops, unohdin mainita, että useista kesätyönhakuyrityksistä huolimatta en saanut mitään. Kaikki lupaavatkin paikat menivät omistajien sukulaisille. Aloitin kyselemisen heti uudenvuoden jälkeen.

Hyvää vappua vain kaikille!

23

736

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Paskaa virtaa

      Olet niin helvetin oikeassa, että sattuu. Koin tämän kaiken itse. Erona oli se, etten saanut edes ruokia porukoilta, saati rahaa. Koska ei ollut kumpaakaan annettavaksi.

      Mitä nyt? Opintovelat katossa, laman jälkeen 2008 ei ole ollut varmaa työtä olemassakaan. Tiedän vain kuukaudeksi eteenpäin tilanteeni koska mahdollinen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Lyhyessä narussa ollaan.

      • köyhä_

        Mä sain nuo ruoat niiltä, koska ne vei niiden kaapissa liikaa tilaa.

        paska elämä mikä paska elämä.


    • tt

      Minun tilanteeni muistuttaa tällä hetkellä pitkälti aloittajan tilannetta. Yksin toisella puolella Suomea. Ei rahaa kunnolla ruokaan saati sosiaaliseen elämään. Töitä ei saa jne.

      Kaduttaa koko saatanan yliopisto-opiskelu.

    • Kyynel...

      Ite elin tuolla 150 eurolla vuosia, miten sillä nyt ei muka tule toimeen?

      • köyhä_

        kyllä kai sen nyt järkikin sanoo, ettei 150€/kk riitä! miten ostat tuolla summalla ruokaa joka viikko, vaatteita jos ne hajoaa, sekä kaikkea muuta tarpeellista? sitä paitsi, pitää niitä ihmisiäkin nähdä tai järki lähtee. lähimmät sukulaiset asuu 100km päässä.


    • Kyynel...

      Miksi niitä sukulaisia pitäisi nähdä? Tai jos ne haluaa nähä sua, niin ne voi varmaan tulla kylään tai maksaa sun reissun niiden luo. Jos paino pysyy samana, samoja vaatteita voi käyttää vuosikausia, ite käytin koko opiskeluajan jopa lukiossa ostettuja vaatteita, hyvälaatuisia ovat.

      • köyhä_

        miksi nyt ihmisiä yleensä nähdään??

        niin, mutta kuka rupeaa pitämään rikkinäisiä vaatteita? hyväkuntoisia vaatteita toki voi pitää vuosia, mutta millä rahalla pystyy ostamaan uusia, jos ne hajoaa?


    • Kyynel...

      Kirppareiltakin saa hyväkuntoisia vaatteita, miksi ne pitäisi uusia olla... Ja voi tutustua ihmisiin opiskelupaikkakunnalla niin ei vtarvitse matkustaa muualle sosiaalisoidakseen. Nykyaikana voi muutenkin olla yhtydessä kun matkustelemalla.

    • tt

      Ottaisin milloin vain sen kultaisen ajan takaisin jolloin opiskeltiin lainalla ja/tai tehtiin töitä opiskelujen ohessa. Paljon mukavampaa se olisi kuin elää väkisin vuositolkulla noin satasella kuussa, mikä jää vuokran jälkeen. Pankitkaan eivät enään luota näiden Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden työllistymiseen.

    • 3030

      Miksi aloittaja ei ole hakenut toimeentulotukea?

      • 33

        Luinkin huonosti.
        """Olen käynyt sossussa. En saa sieltä mitään. Syytä en tiedä. "Liian suuret tulot?"
        ""

        No kyllä sinä olet saanut päätöksen ja laskelman jossa on ne syyt.
        (jos siis olet hakenut sitä tukea, se eteisessä käyminen ei riitä)


      • tt

        Aloittaja on kyllä käynyt sossussa, mutta turhaan. Opiskelijat ovat niille aivan D luokan kansalaisia. Yksi kaverini oli kerran hakenut tt-tukea opiskelijana, niin päätöksessä hänet ohjattiin töihin. Mutta sehän se ongelma on, kun ei ole töitä.


      • köyhä_
        tt kirjoitti:

        Aloittaja on kyllä käynyt sossussa, mutta turhaan. Opiskelijat ovat niille aivan D luokan kansalaisia. Yksi kaverini oli kerran hakenut tt-tukea opiskelijana, niin päätöksessä hänet ohjattiin töihin. Mutta sehän se ongelma on, kun ei ole töitä.

        nimenomaan!


      • köyhä_
        33 kirjoitti:

        Luinkin huonosti.
        """Olen käynyt sossussa. En saa sieltä mitään. Syytä en tiedä. "Liian suuret tulot?"
        ""

        No kyllä sinä olet saanut päätöksen ja laskelman jossa on ne syyt.
        (jos siis olet hakenut sitä tukea, se eteisessä käyminen ei riitä)

        varasin oikein ajan sille sossutätille, mutta turhaan. löysin sattumalta eilen ne paperit sekä päätökset ja niissä luki, etttä "Myönnetään 212€ . Peritään takautuvasti ensi kuun opintotuesta."


    • 18+15

      Itse elin samassa loukussa, kunnes vanhempani järkkäsivät minut suljetulle osastolle. Jouduin sitten lopettamaan opiskelut ja kämppä meni alta, kiitos vanhempien. Nyt olen jumissa niiden luona, eikä rahaa tule mistään.

    • sanonpahan vaan

      Opiskelija ei saa sossusta tukea, jos se nostaa opintotukea. Jos ei nosta, täytyy sillä olla sen vuoden opintolainat nostettuna. Sitten opiskelija saa sossusta tukea, paitsi jos sen tilille on jostain ilmaantunut rahaa. Eli opintolainat taskuun, tilit nollille, kaikki muut mahdolliset tulot käteisenä edellisen kuukauden ajan ja sitten ne antaa rahaa.

      Toisaalta ymmärrän, että sossusta ohjataan töihin, ihan vaikka johonkin puhelinmyyntiin, mihin tahansa. Vaikka palkka olisikin pieni, niin on se sentään omaa, itse ansaittua rahaa.

      Yksinäisyyteen auttaa se, että lakkaa uskomasta siihen että joku kiinnostuu sinusta. Ala kiinnostumaan itse muista.

      Myönnän, kuulostan ikävältä tyypiltä, joka tietää vastaukset kaikkeen ja joka ei ymmärrä miltä tuntuu kun kaikki menee pieleen. Mutta ihan oikeasti, aika moni juttu, mikä parantaa elämänlaatua on itsestä kiinni. Kiitos ja anteeksi.

    • jyystöä

      Aika hyvin pärjää. Kaupasta pääsee yleensä n. 11-14e kuluilla jollei tule hygieniatarvikkeita ostettavaksi.
      Onko ketjun aloittaja mahdollisesti nainen? Olisi varmaan lukioaikoina kannattanut miettiä niitä lainojen nostoja ja muuta, mutta toisaalta onhan se kiva syytellä valtiota omista valinnoistaan.

    • sdfadf111

      Hmm joillakin on ihan ihmeelliset vanhemmat. Tekevät lapsen mailmaan kasvattavanet ne leikkaavat siivet ennen kuin pääsevät omilleen.

      Toisilla vanhemmat ostavat kämpäm ettei heidän kullanmurunsa kokisi sopeutumisongelmia ahtaassa opiskelijasolussa.

      Kavereista puheen ollen itsekin muutin toiselle paikkakunnalle opiskelun jälkeen. Opiskelutovereista tuli niitä ns kavereita joiden kanssa jutskaili niitä ja näitä. Muutama olis varmaankin menny bisselle jos olisin pyytänyt, mutta olen sosiaalihylkiö niin en pyytänyt :P

      Tsemii vain elämälle ja opiskelulle.

    • hassunhauskaa

      Mietin tässä itsekin elämän reiluutta. Töissä reilut 11 vuotta samassa lafkassa, jäin työttömäksi tammikuussa. Nyt pääsisin kouluun mutten ole oikeutettu aikuisopintorahaan, vaan tulen saamaan n. 300 eur/kk. Koska pitäis olla 1v samassa firmassa juuri ennen opintovapaalle jäämistä. Eli pätkätyöt ei auta edes myöhemmin. Helppoa pärjätä 2 lasta, mies ja minä. Miehen palkka yksin ei riitä.

      • ocpjdopcd

        Sama homma jäin tammikuussa työttömäksi mutta opiskeluani tuetaan omaehtoisesti joten nostan työttömyysturvaa.Lisäksi vielä ylläpitokorvausta 9€/päivä joka on verotonta tuloa..Kerrankin voin sanoa ettei vituta opiskella.


    • Jotain pielessä

      Kelan sivuilta:

      "Voit saada opintotukea kaikkiin suorittamiisi toisen asteen päätoimisiin opintoihin niiden laajuutta vastaavaksi ajaksi. Jos olet aiemmin saanut opintotukea muihin toisen asteen opintoihin, sillä ei ole vaikutusta nyt suorittamiesi opintojen tukiaikaan.

      Toisen asteen opintoihin saamasi opintotuki ei kuluta mahdollisten korkeakouluopintojesi tukiaikaa. Myöskään mahdolliset korkeakouluopintoihin käyttämäsi tukikuukaudet eivät vaikuta tukioikeuteesi toisen asteen opinnoissa."

      Et siis ole voinut lukioaikanasi nostaa opintolainaa niin, ettet sitä nyt saisi. Eli heti loppukesästä vaan ensi syksyksi opintolainan valtiontakausta hakemaan!

      Opintolaina on ensisijainen etuus, eli sossu katsoo sen tuloksi nostit sitä tai et. Näin ollen tulosi ovat 423-219,17=203,83 euroa ja lisäksi opintolaina, joka on 300 euroa kuussa. Yhteensä siis 503,83 euroa. Perusosa on noin 480 euroa yksin asuvalla, joten plussallahan tuo on.

      Ja jos nyt olisi jotain muuta häikkää siinä, ettet opintolainaa voi saada (maksuhäiriö tms), niin perusosa on kaikilla jäätävä menojen (joita siis ovat vuokra, sähkölasku, lääkkeet, terveydenhoito yms. pakolliset menot) jälkeen käteen käytettäväksi esimerkiksi niihin ruokaan ja vaatteisiin.

      Kyllä ne päätökset kannattaa tarkkaan lukea. Niin se vain on, että eivät ne sossut sitä rahaa syliin tarjoa, sitä pitää osata vaatia ja oikeuksista on otettava selvää itse!

      Hyvää kesää! :)

      Terveisin,

      Sossun luukulla monesti vieraillut opiskelijana ja työttömänä

    • mikaaa1992

      yritä vaikka pyytää vanhemmiltasi lisää tukea ja ravintoloista voi saada pian pilalle meneviä ruokia halvalla. jos sinulla ei ole kavereita niin ehkä voisit hankkia niitä ennemmin kuin surkutella tilannetta... käytä korvatulppia ja kerro naapureillesi että seinät ovat ohuet ja tarvitset unta. onko sinulla cv cv-netissä? hae töitä monesta paikasta ja jos on vain ei-oota kysy koska he tarvitsevat työntekijöitä ja ota yhteyttä myöhemmin

    • -Sikatyttö-

      Olen varmasti sika mutta voisin itse kuvitella VARASTAVANI ruokaa kaupasta tai sitten dyykkaamalla kauppojen roskiksia, jos rahat olisivat todellakin niin loppu.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6239
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      526
      3739
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      187
      3581
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2794
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2509
    6. 285
      2210
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1593
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      109
      1488
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1429
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1220
    Aihe