kananhoito?

omat munat

Hei, mitä kana tarvitsee pysyäkseen tyytyväisenä? Meillä olisi vanha navetta jonne voisi sijoittaa kanoja ja viereen ulkotarhan mutta mitäs ne oikein syö ja tarvitsee? Tarvitseeko jotakin jota en ymmärrä kysyä? Montako pitäisi olla laumassa?

7

3425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ex kanafarmari

      3- 100, lauman koko vapaasti valitavissa, 3-4 kanaa neliötä kohti. Talvella sisätilan lämpä 5 astetta, hoituu lämpölampulla. Ruuankulutus 200g/ kana, ruuaksi sopii parhaiten kaura kanojen täysrehu. saa maatalouskaupasta. Kaikki ruuantöhteet kelpaa kanoille. Lisöksi kanat syö kaalia, lanttuja ja salaattia huvikseen. Aita kannattaa tehdä kanaverkosta, saa maatalouskaupasta tai käytettyn vaikka tori.fi tai keltainen pörssi. Kanat vierastaa laajaa avointa tilaa, pelkäävät haukkoja, joten jos on iso tarha niin sinne voi panna vaikka aurinkovarjon suojaksi,
      Lisäksi tarvitaan kanakalkkia ja sopivan raekoon omaavaa hiekkaa ( noin riisiryyn kokoa) 3 kg/ kk/ 50 kanaa, siis jos kanat ei pääse sotkemään hiekka-astiaa. Tuhka ja ohut hiekka sopii hiekkakylpyihin, 3-5 kanaa mahtuu rypemään esin vauvan punkkaan. Orsitilaa kanat tarvii 30 cm nokkaa kohti. Tarkempia tietoja voit hakea kirjastosta kananhoito-kirjasta tai munanetistä jos onnistut kirjaantumaan sinne.

    • näin se on

      Mikäli tarkoitus on pitää vain muutamaa kanaa, eli kahdesta viiteen kanaa, niin anna olla pihalla irti sellasenaan, ei ne mihinkään lähde ja hakevat ite suojaa ja menevät sinne koppiin, kun on vaan kulkuväylä selvillä.
      Kana ei ole tyhmä lintu.

    • tipula
    • omat munat

      No entäs mitä mieltä olette siitä että ottaisi "kesäkanoja"?

      Kiitos vastanneille!

    • suvikatti

      hyvä homma, kunhan ensin päätät että mitä teet talven tultua? Onko sinusta tai tutustasi tekemään kanasta paistia vai aiotko jättää tipuset hankeen kotkottaan

      • kana_nen

        mikä sulkasatoon
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14000817/mista-tietaa-onko-kana-vanha?_ga=1.219390622.662358141.1468465367


    • kanaset

      Kirjoitan tästä tähän vaikka hyvää informaatiota kananpitoon on saatavilla jo monesta paikasta.
      Kana tarvitsee suojan joka pysyy lämpimänä myös talvella, kanalassa on fiksuinta olla kestokuivikepohja jota vain käännellään esimerkiksi viikoittain ja lisätään tarvittaessa kuivikkeita. Kanalan on myös oltava valoisa, sillä valo vaikuttaa tuntuvasti kanojen munintaan. Tiiviitä ikkunoita on oltava, ja lisäksi hyvät lamput, valoisan ajan talvella on oltava sellainen reilut 12 tuntia. Raitis ilma on kanalassa myös välttämätön.
      Kanat tarvitsevat orsia ja joitakin munintapesiä jotka ovat sopivan suojaisia ja puhtaita sekä pehmustettuja esim. hyvillä pehkuilla.

      Kanan ravintopuoli on aloittelijalla helpointa järjestää joko jollain valmiilla täysrehulla, tai sitten valmiilla täydennysrehulla kauranjyvillä. Maatalouskaupasta voi tiedustella eri vaihtoehtoja, kauraa saa varmasti ostaa myös joltain tutulta tilalta. Vanha ohje jolla voi rehun menekkiä laskea on margariinirasiallisen verran rehua/kana päivässä, se on tosin yksilöllistä miten paljon ne syö. Ruokinta on viisainta järjestää näin kuivarehuilla "automaateilla" eli valuntaan perustuvilla ruokinta-astioilla.
      Jotain kotitalouden poisheitettäviä voi tarjoilla myös kanoille erikseen, esimerkiksi viljatuotteet, hiukan vanhentuneet mutta ok näköiset rahkat, puurontähteet jne. Lanttua, naurista tai silloin tällöin raa´an perunankin voi tuoda kanoille nokittavaksi.

      Kanoilla on aina oltava raitista vettä saatavilla.

      Eräs kanoille välttämätön aines on kanalakalkki, sitä saa maatalouskaupasta ja on oltava jatkuvasti tarjoilussa. Myöskin soraa ja hiekkaa on oltava kanoilla saatavilla. Kanat ottavat mielellään hiekkakylpyjä ja toisekseen kanojen ruuansulatus vaatii myös pikkukivien syöntiä toisinaan, siksi niitä on oltava tarjolla.

      Kesällä samat sävelet mutta kanat olisi hyvä laskea päivällä ulos. Vihreää rehua voi tuoda niin myöhään syksyyn kanoille niitettynä kun sitä vain löytyy, myös talvella voi viitseliäs niille vihreää nokittavaa kasvattaa.


      Tässä jotain vaikkakin tämä on vanha keskustelu ja viime vuosina on ollut joku kotikanalabuumi ja informaatiota on saanut joka tuutista...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5674
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2506
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1987
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      60
      1738
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      13
      1295
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe